Kako ubrizgati - Fraxiparin?

Namjena: unošenje lijekova, zaobilazeći gastrointestinalni trakt.

Indikacije:

1. Unošenje malih količina lijekova.

2. Uvođenje naftnih rastvora.

3. Izvršite preventivne vakcinacije.

4. Hitna pomoć.

Kontraindikacije:

1. Alergija na lijek.

2. Kršenje integriteta kože na mestu ubrizgavanja.

Mjesta potkožne injekcije:

Subkutane injekcije izvode se u onim dijelovima tijela u kojima ne postoje glavne vene i arterije. Ovo je vanjska površina ramena (srednja trećina), potpopularna regija, anterolateralna površina trbuha, anterolateralna površina bedara.

Oprema:

1. Sterilna štrcaljka, igla za prikupljanje lekova.

2. Sterilna igla dužine 2-3 cm za potkožno ubrizgavanje kod pacijenata s normalno razvijenim masnim slojem i 4-5 cm u prekomjerno razvijenom masnom sloju.

3. Tri pamučne kuglice navlažene 70% alkoholom ili AHD-2000.

4. Uložak sa oznakom "Za sterilan materijal".

5. Sterilna pelena ili peškir.

6. Umetanje sa oznakom "Za rabljene alate" ako se ubrizgavanje vrši u odeljenju.

7. 0,5% alkoholna rastvora hlorheksidina.

Heparin je antikoagulant.

Heparin - unosi se parenteralno, u 1 ml heparina sadrži 5000 komada, u bočici od 5 ml.

Heparin se primjenjuje pod kontrolom VSC-a (vrijeme koagulacije krvi) i u strogo definiranom vremenu na koži prednjeg trbušnog zida ili in / m, in / in.

Sa VSK-om od 5 minuta. do 8 minuta - 10 hiljada jedinica,

od 8 minuta do 12 minuta - 5 hiljada jedinica,

od 12 do 15 minuta - 2,5 hiljade jedinica,

više od 15 minuta NE ULAZITE!

1) Pripremite ruke za injekcije,

2) Uzmite špricu zapremine od 1 do 5 ml, pripremite dve igle, jednu za set lekova (sa širokim zazorom), drugu za dužinu od 20-30 mm, za injekcije. Postavite široko otvorenu iglu na špricu.

3) Vrat ampule obradite alkoholom, podložite filom za nokte i, držeći ga pamučnim tamponom navlaženim alkoholom, odvojite.

4) Izvucite lijek iz ampule ili bočice, držeći ampulu ili bočicu na igli prstom. Da biste primili od 1 do 5 ml (prema propisu liječnika),

5) Promijenite iglu i, podižući špricu okomito na nivo oka, oslobodite je od viška lijeka i mjehurića zraka, provjeravajući njezinu propusnost.

6) Pripremite dvije pamučne kuglice navlažene alkoholom.

7) Pozovite pacijenta da oslobodi mjesto ubrizgavanja (bočne površine prednjeg trbušnog zida, podupirući se 2 cm od pupka). Mjesto ubrizgavanja obradite alkoholom, prvo s pamučnom kuglom veliku površinu, a zatim s drugom - izravno mjesto ubrizgavanja. Ne bacajte drugu loptu, već je malim prstom držite u ruci.

8) Lijevom rukom savijte kožu, a desnom rukom, držeći špricu pod oštrim uglom (oko 45 °), umetnite iglu do dubine 2/3 dužine, rez igle treba usmjeriti prema gore. Bez prebacivanja štrcaljke u drugu ruku unesite lijek. Stavite drugu pamučnu vatu s alkoholom na mjesto ubrizgavanja i, držeći iglu prstom, oštrim pokretom uklonite je iz mekih tkiva.

9) Ljevom rukom s pamučnom kuglom lagano masirajte mjesto ubrizgavanja tako da bude bolje raspoređeno u potkožnoj masti.

S potkožnim injekcijama moguće su komplikacije: infiltracija, apsces, ostavljanje fragmenta igle u mekim tkivima, uljna embolija, alergijske reakcije, pogrešna primjena drugog lijeka pod kožu umjesto propisane.

Niste pronašli ono što tražite? Koristite pretragu:

Najbolje izreke:Za stipendiju možete kupiti nešto, ali ne više. 8724 - | 7134 - ili pročitajte sve.

Onemogući adBlock!
i osvježite stranicu (F5)

stvarno treba

Pogledajte video

Pacijentima sklonim trombozi propisan je lijek fraxiparin. Mnogi imaju pitanje kako ga koristiti. U ovom članku ćemo vam reći kako ubrizgati fraksiparin. Antikoagulantni lijek fraksiparin je nova generacija lijekova. To je heparin male molekulske mase. Nadreparin kalcijuma je aktivni sastojak fraksiparina. Dolazi u kontakt s antitrombinom III, pojačavajući na taj način svoj blokirajući učinak na faktor koagulacije Xa, koji je odgovoran za pretvorbu protrobina u trombin. Upotreba praporin kalcijuma ne dozvoljava ovaj prijelaz.

U borbi protiv tromboze najbolje odgovara fraksiparin. Njegova je upotreba opisana u uputama za lijek. Fraxiparin se propisuje hirurškim pacijentima tokom operacije kako bi se sprečila tromboza. Pacijenti s gnojno-septičkim procesima, s respiratornim ili akutnim zatajenjem srca, uzimaju ga kako bi se spriječila tromboembolija. U iste svrhe propisuje se pacijentima na hemodijalizi.

Uslovi korišćenja

Naći ćemo u kojim dozama se koristi fraksiparin. Uputa o lijeku sugerira da dozu treba odabrati ovisno o težini pacijenta. Također, razlog imenovanja utječe na doziranje i učestalost primjene. Uputa kaže da se lijek može ubrizgati samo supkutano. Intramuskularna i intravenska primjena lijeka nije dopuštena.

Lijek je bolje ubrizgati u ležećem položaju pacijenta. Napravite injekciju u stomak. Fraxiparin se uvodi u posterolateralni ili anterolateralni zid trbuha naizmenično, s lijeve i desne strane. Igla se ubacuje, uvođenjem lijeka, strogo okomito, direktno u pregib kože, što treba u sendviču između indeksa i palca. Nabor se treba držati ne samo u vrijeme kad je igla ubačena, već do kraja pune primjene lijeka.

Ne preporučuje se kombiniranje primjene fraksiparina s diureticima koji štede kalij, NSAID, ACE inhibitorima. Takođe mu se ne propisuje istovremeno kao vikasol.

Sadržaj:

Pošto je ovo moćan lijek, njegova upotreba moguća je samo prema uputama liječnika.

Lijek se odnosi na lijekove s antikoagulacijskim djelovanjem. Ovaj alat sprječava pojavu krvnih ugrušaka, pa se često koristi za liječenje i sprečavanje tromboze površnih i dubokih ležećih vena.

Također, lijek se aktivno koristi za liječenje drugih opasnih vaskularnih poremećaja.

Kontraindikacije

Fraxiparin je kontraindiciran u slučaju trombocitopenije, pojačanog krvarenja i sindroma diseminirane intravaskularne koagulacije. Ne treba ga propisivati ​​osobama sa hemoragičnim moždanim udarom, to dovodi do povećanja područja oštećenja. Pacijenti s arterijskom hipertenzijom i ortostatskom hipotenzijom ne bi trebali uzimati ovaj lijek.

Ne preporučuje se osobama koje imaju pogoršanje peptičnog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, krvarenje je moguće. Ako promatrate doziranje lijeka, onda je on prilično učinkovit u kontroli tromboze. Ako se prekorači doza, može se razviti krvarenje različitih lokalizacija. U nekim slučajevima se razvija prolazna trombocitopenija.

Opisali smo efekat ovog lijeka. Također ćete pronaći i druge razne informacije o Faraskapinu korisnim, kako usitniti, svakako biste trebali pogledati video. Kako svaka injekcija zahtijeva njegu i osjetljiv pristup.

Oblik i komponente

Lijek se proizvodi u obliku otopine, čija je struktura bezbojna ili ima svijetložutu boju. Otopina se stavi u štrcaljke. Lijek je namijenjen injekciji u kožu.

Špricevi sa rastvorom stavljaju se u blistere. Jedan blister može sadržati jednu, dvije ili pet šprica, koji se stavljaju u pakovanja od kartona.

Fraxiparin se sastoji od sljedećih komponenti:

  1. Glavna komponenta je kalcijev nadroparin. Njegova doza može biti sljedeća - 2850, 3800, 5700, 7600, 9500 IU anti-Xa.
  2. Dodatne komponente - solna kiselina, otopina kalcijumovog hidroksida, voda za injekcije.

Farmakološka svojstva

Fraxiparin je član antikoagulacijske skupine s antitrombotskim djelovanjem. Kalcijum nadroparin je heparin niske molekularne težine koji se dobija depolimerizacijom iz redovnog heparina. Ako ovu supstancu razmotrimo s kemijske strane, tada je to glikozaminoglikan, čija je molekulska masa 4300 daltona.

Ova komponenta povećala je tropizam za antitrombin 3 proteina u krvi, što rezultira smanjenjem faktora Xa. Ovo stanje određuje težinu antitrombotskog efekta nadroparina.

Ostali principi za povećanje antitrombotske aktivnosti sastoje se od poticanja inhibitora faktora tkiva, pojačavanja fibrinolize uslijed izravnog oslobađanja plazmogenog aktivatora tkivne plazme iz endotelnih stanica, kao i izmjene hemoheoloških podataka - smanjenja razine viskoznosti krvne strukture, povećanja broja trombocita, promjene membrane granulocita.

U odnosu na heparin nefrakcioniranog tipa, ima najmanji učinak na aktivnost trombocita, na oblik agregacije i na stanje primarne homeostaze.

Za vrijeme liječenja visokom aktivnošću može se primijetiti porast APTT-a za 1,4 puta veći od norme. Ako se primjenjuje u profilaktičke doze, tada nema jakog smanjenja APTT-a.

Tokom primjene lijeka supkutanom injekcijom, maksimalna koncentracija u krvi postiže se u roku od 4-5 sati. Apsorpcija lijeka događa se do 88%. Tokom intravenske primjene, najveća koncentracija opaža se nakon 10 minuta.

Poluvrijeme eliminacije iznosi otprilike 2 sata. Mettabolizacija lijeka uglavnom se opaža u jetri desulfatiranom metodom ili depolimerizacijom.

Koje su indikacije za lijekove?

Fraxiparin je namijenjen za uporabu kod sljedećih bolesti:

  • za prevenciju tromboembolijskih bolesti, tijekom hirurških intervencija ortopedske prirode, u prisustvu povećane vjerojatnosti nastanka krvnih ugrušaka u ICU uvjetima, koji su praćeni akutnim ili respiratornim ili srčanim zastojem,
  • u riziku od razvoja plućne embolije,
  • za uklanjanje tromboembolijskih simptoma,
  • sa profilaktičkom terapijom za koagulaciju krvi tokom postupaka hemodijalize,
  • za uklanjanje nestabilne angine i infarkta miokarda bez Q talasa.

Kako ubrizgati Fraxiparin - pravila, šeme, doze

Rastvor se ubrizgava ispod kože. Sa uvođenjem pacijent treba leći. Lijek treba ubrizgati pod kožu na anterolateralnom ili posterolateralnom mjestu trbuha. Lijek se daje u svakom smjeru zauzvrat - prvo desno, a zatim lijevo. Takođe možete ući u bedro.

Igla se umetne pod kožu u okomitom položaju, ali ne pod kutom. Prije primjene kožu je potrebno sitno naborati. Nastaje u razmaku između palca i kažiprsta. Nabor treba zadržati tokom cijelog ubrizgavanja lijeka. Nakon injekcije, područje gde su davani lekovi nije potrebno trljati.

Značajke upotrebe Nadroparina, ovisno o ciljevima:

  1. Za vrijeme liječenja tromboembolije sa i odmah nakon kirurških intervencija preporučuje se primjena otopine Fraxiparina u dozi od 0,3 ml ili 2850 IU anti-Xa, obavlja se potkožnom injekcijom. Lijek se ubrizgava 2-4 sata prije operacije, a zatim jednom u 24 sata. Liječenje bi trebalo trajati najmanje tjedan dana, a može se provoditi dok ne prođe povećani rizik od nastanka krvnih ugrušaka.
  2. Tijekom razdoblja profilaktičke terapije tromboembolije tijekom ortopedskih hirurških intervencija, injekcija se daje potkožnim ubrizgavanjem u dozama na temelju ukupne tjelesne težine, na 1 kilogram pacijentove težine, potrebna je doza do 38 IU anti-Xa. Četvrtog dana nakon operacije, doziranje se može povećati i do 50%. Prvu injekciju lijeka treba izvesti 12 sati prije operacije, a drugu dozu 12 sati nakon operacije. Nakon toga daju se injekcije lijeka za cijelo sljedeće razdoblje, sve dok se rizik od ugrušaka u krvi ne smanji, a pacijenta prebaci na ambulantno liječenje. Minimalno trajanje postupka ubrizgavanja treba biti 10 dana.
  3. Pacijentima koji su u riziku od nastanka krvnih ugrušaka, praćeni zaraznim lezijama disajnih puteva, kao i respiratornim ili srčanim zastojem, lijek se propisuje jednom u 24 sata, mora se davati u kožu. Doziranje rastvora postavlja se ovisno o tjelesnoj težini. Lijek se primjenjuje tokom cijelog perioda rizika od tromboze.
  4. U liječenju tromboembolije, antikoagulacijske lijekove treba propisati odmah nakon pojave simptoma. Injekcija Fraxiparina vrši se sve dok se ne postigne željeno vrijeme protrombina. Lijek se daje supkutano 2 puta u 24 sata. Injekcija se vrši svakih 12 sati. Doziranje otopine ovisi o tjelesnoj težini - 86 IU anti-Xa treba dati na 1 kg.

Video pokazuje kako samostalno ubrizgati injekciju Clexane-a, injekcija Fraxiparina se radi slično:

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Prema pokusima na životinjama, ima ograničenih dokaza da sastavni sastojci Fraxiparin prelaze placentu na bebu, pa se upotreba lijeka tokom trudnoće ne preporučuje, ali koristi se u praksi.

Ponekad postoje izuzeci kada će korist za majku premašiti rizik za dijete.

Tokom dojenja, upotreba leka se ne preporučuje, jer sastavni sastojci mogu ući u sastav mleka.

Nuspojave

Tokom upotrebe lijeka mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  • krvarenje različitih lokalizacija,
  • stanje trombocitopenije i eozinofilije,
  • povećani jetreni enzimi,
  • mogu se pojaviti reakcije preosjetljivosti,
  • na mjestu ubrizgavanja mogu se pojaviti hematomi, čvrste formacije koje nestaju u roku od nekoliko dana, ponekad se može razviti nekroza, u tom slučaju terapija prestaje,
  • hiperkalemija i priapizam se takođe retko pojavljuju.

Alergija na ubrizgavanje Fraxiparina

Važno je praktično iskustvo

Mišljenje profesionalnih ljekara i recenzije običnih ljudi o lijeku Fraxiparin.

Fraxiparin je efikasno sredstvo za prevenciju i liječenje različitih trombotičkih bolesti. Ovaj lijek pomaže gotovo od prve upotrebe, to je zbog njegovih svojstava. Aktivna komponenta brzo se veže za protein plazme i kao rezultat stvara antitrombotski efekat.

Tijekom liječenja krvni ugrušci i ugrušci krvi se brzo ukapljuju. Alat smanjuje viskoznost krvi i povećava propusnost membrane trombocita. Ali tijekom upotrebe, obavezno je pratiti stanje u krvi, ponekad se može pojaviti krvarenje.

Svojim pacijentima često propisujem Nadroparin radi prevencije i liječenja različitih trombotičkih patologija. Ovaj lijek pomaže u uklanjanju tromboze, liječi tešku tromboemboliju.

Uz to, zapravo se Fraxiparin može koristiti tokom trudnoće, lijek nema dokazano negativan učinak na majku i dijete, iako upute govore drugačije.

Tijekom primjene lijek brzo prodire u krv, ublažava upale, bolove i uklanja sve neugodne posljedice bolesti. Ali ne zaboravite na nuspojave, tako da za vrijeme upotrebe lijeka uvijek morate pratiti stanje svog tijela.

Prije trudnoće obavila sam pregled koji je pokazao da imam previše gustu krv, kao što mi je kasnije doktor objasnio, gusta krv može prouzrokovati trombozu. A krvni ugrušci tokom trudnoće predstavljaju opasnost za majku i bebu.

Propisao mu je lijek Fraxiparin. U početku mi se činilo neprijatno da mi daju injekcije u stomak, ali s vremenom sam se navikao. U početku su se na mestu ubrizgavanja formirali hematomi, ali potom su prošli. Lijek sam ubrizgavao 2 tjedna, nakon čega su testovi postali dobri.

Otkad imam urođenu tromboemboliju, rađanje deteta je za mene ceo test. Ova bolest u posljednjih 7 godina postala mi je prepreka da sa suprugom budem dugo očekivano dijete. Nakon što sam zatrudnjela, otišla sam liječniku odmah i on mi je propisao injekcije Fraxiparin tokom čitavog perioda. Ovaj lijek namijenjen je za razrjeđivanje krvi i sprečavanje nastanka ugrušaka i ugrušaka. Odmah sam pristao. Injekcije sam radio.

Lijek nema štetno djelovanje na dijete. Mirno sam povukla svu trudnoću i rodila zdravu bebu!

Kupovina lijeka i njegovih analoga

Cijena lijeka je u prosjeku prilično visoka za pakovanje sa 10 šprica 0,3, kreće se od 2200 i dostigne 4020 rubalja, za pakiranje Fraxiparin br. 10 0,6 ml - od 3400 do 5000 rubalja, za kupovinu su dostupni i sljedeći analozi lijekova:

Pomoć kod venskih bolesti.

Kopiranje materijala dopušteno je samo uz naznaku izvora.

Pridružite nam se i pratite vijesti na društvenim mrežama.

Komentari

Muž me je izudarao, skidaj mi guzu po stomaku i pod pravim uglom)) nisam se mogao uboditi)) u početku to nije lijepo, onda se navikneš na to !! samo ne brini)))

Nema potrebe za predajom. Jednostavno mi je u stomaku, iako ga nisam nabola po vašem terminu, tek ranije, kada još nije bilo trbuha. Sakupila sam kožu u naboru i ubacio iglu u nju (ponekad ne prvi put, ruke su mi se tresle))) okomito. Glavna stvar je oštro je ubrizgati .. Ponekad mi se to desilo, probit ću cijeli želudac, ruka mi drhti i trzala se ((Zatim, postepeno uklanjajući iglu, uveo sam fraks. Modrice su se sigurno isplatile. Odlučit ćete i probati!

Fraks mi je ostavio modrice i loše mi se zabio u stomak, tu je i nekakva gusta igla. Moj muž mu je već prebacio inzulin i ubrizgavao mu je inzulin u želudac, kao i druge stimulacije

Poslat ću vam vezu u PM-u do mog ličnog video tutorijala! Tamo je sve jednostavno!

Kalola ispod pupka. pod uglom. strah se uopće ne boli. samo se nagnite i lagano uđite. da uđe u stomak, a ne pod kožu.

Čudno, rekao mi je doktor samo što se ne nalazi u blizini pupka, otkačivši ..

Nisam točno ispod pupka, već ispod njega.

Nisam mogao da se povredim :( Otišao sam u sobu za tretman na 10 dana kod sestre

Vidi takođe

Djevojke mi kažu kako da ubrizgavam fraksiparin? U stomaku? Sa smrknutog mjesta, mjesto ubrizgavanja boli i takva modrica, je li to razlog zašto se svaki dan stavljati takve modrice? Trbuh će za mjesec dana biti crn. Šta da radim Pa treba biti? Mama, zastrašujuće.

Pozdrav svima djevojke! Kolya fraksiparin ujutro 0,3, uveče 0,6. Modrice se već počinju pojavljivati. Igla nije ista kao tanka. Reci mi kako ubrizgavaš fraksiparin, možda radim nešto pogrešno, rekli su da ga ubrizgavam.

Zdravo cure! Propisali su mi fraksiparin 0,3 za ubrizgavanje, upute i YouTube kažu da trebate izvući kožu, a doktor me juče izbo za ubod, ne povlačeći je, ravno ravno pod kutom, uveo iglu i ubrizgao lijek. Kako sebe zovete frakovima? Držite kožu između prstiju ili.

Djevojke, imam urođenu trombofiliju i propisano mi je ubrizgavanje fraksiparina! Prvo su me uboli u stomak 1 put dnevno !! (ovo je već na početku trudnoće). Zatim mi je doktor pogledao izbočen trbuh sa modricama i rekao da ubode.

TW! Danas su se nekako pitanja nekako pretvorila u mene. Budući da je d-dimer, rfmk povećan, propisan je fibrinogen za ubrizgavanje fraksiparina 0,4. I tako je došlo veče, pokušao sam davati injekciju u predjelu pupka, igla nije bila ni na koji način.

Pozdrav svima djevojke. Kupila sam ovitrel samo ovaj put, ima neko drugo pakovanje i upute kažu da ga trebate zabiti u stomak :( ili nisam to razumio 🙁 djevojke koje su ubrizgavale takav ovitrel.

Zdravo momci! SOS! Od danas trebate ubrizgati fraksiparin. Prije tri godine dali su mi tri injekcije, pa sam ih stavila u frižider! Jesu li razmaženi? Uputa (na Internetu) kaže da temperatura ne smije prelaziti 30 stepeni, a barem ne.

Pozdrav svima! Propisali su mi injekciju FRAXIPARINA. A kako pravilno zabiti, ne mogu da razumijem. U pupku ili bilo gdje u trbuhu, čak i sa strane? Samo se koža može "uhvatiti" samo sa strane, i to u predelu pupka.

Već 3 mjeseca zaredom ubrizgavam injekcije Fraksiparin, svaki dan mi je stomak plav i u hematomima. Analize prije toga bile su dobre. Moj suprug i ja odlučili smo pokušati ubodom svaki drugi dan, a drugi dan sam položila testove. čekajući rezultate.

Tehnika primjene Fraxiparina - kako pravilno ubrizgati lijek?

Kako ubrizgati Fraxiparin? Ovo se pitanje često postavlja kod pacijenata kojima je propisano. Farmakološki učinak lijeka je antikoagulans i antitrombotik.

Aktivna supstanca u njemu je kalcijev nadroparin. Ponekad se dogodi da liječnik ženi propiše ovaj lijek.

Uglavnom tokom trudnoće, Fraxiparin je propisan da spriječi pojačano zgrušavanje krvi što može dovesti do stvaranja ugrušaka u krvi. Takođe, lek se može koristiti i za sprečavanje bolesti i za njihovo lečenje.

Neki pacijenti uzimaju lek devet meseci. Pa šta je ovaj lek, i kako ga pravilno narezati?

Djelatnici medicinskih ustanova tvrde da je ovaj lijek potpuno siguran, tako da ne možete brinuti o šteti zdravlju. Neki pacijenti koji ga uzimaju napominju da upute u njemu ne sadrže nikakve informacije o upotrebi lijeka u periodu gestacije.

Do sada nije provedena nijedna studija na ovu temu. Većina stručnjaka kaže da je razlog sljedeći: u priručniku nema svježih podataka, jer oni nisu pisani trideset godina.

Otopina za potkožno davanje Fraxiparina

Ovaj lijek propisuje se samo u najozbiljnijim slučajevima, kada postoji visoki rizik od komplikacija. Na primjer, ako ne unesete lijek na vrijeme u nedostatku antikoagulansa s povećanom koagulacijom krvi. Pobačaji ili intrauterina smrt ploda nisu isključeni.

Na listu kontraindikacija mogu se uključiti egzacerbacije želučanih ili dvanaestopalačnih čira, ozbiljni poremećaji cirkulacije očiju i druge bolesti. Što se tiče načina primjene, predmetno rješenje se daje supkutano.

Tijekom ovog postupka, pacijent treba biti u sklonom položaju.

Lijek se mora probiti ispod kože na anterolateralnom ili posterolateralnom mjestu trbuha.

Uvodi se u svakom smjeru zauzvrat: prvo desno, a zatim lijevo.

Po želji možete ući u područje bedara. Igla se ubacuje pod kožu u okomitom položaju, ni u kojem slučaju pod oštrim uglom. Prije umetanja, kožu je potrebno malo potamniti u sitan nabor.

Nastaje u području između palca i kažiprsta. Područje nabora treba čuvati tokom cijelog postupka davanja lijekova. Nakon injekcije, područje na kojem je dat lijek ni u kojem slučaju se ne smije trljati.

Značajke upotrebe Fraxiparina ovisno o ciljevima:

Količina lijeka ovisi o tjelesnoj težini. S težinom od 50 kg ili manjom, preporučena doza lijeka je 0,2 ml. Ovo je količina koja se daje dvanaest sati prije operacije i isto toliko vremena nakon operacije.

Ali doza koju treba ubrizgati jednom dnevno četiri dana nakon operacije je 0,3 ml.

Ako tjelesna težina varira u kilogramima, tada trebate unijeti 0,3 ml lijeka dvanaest sati prije operacije i u takvo vrijeme nakon njega. Od četvrtog dana nakon operacije, volumen pojedinačne injekcije lijeka je 0,4 ml.

Ako je težina veća od 70 kg, preporučena doza je 0,4 ml tokom pola dana prije i nakon operacije. No, volumen Fraxiparina koji se daje jednom dnevno četvrtog dana nakon operacije iznosi 0,6 ml.

Tehnika uvođenja Fraxiparina u stomak: pravila

Potrebno je probosti lijek u stomak. Ne preporučuje se davanje injekcija u pupak i u srednjoj liniji debla.

Također, ne ubrizgavajte u područja gdje ima modrica, ožiljaka i rana. Palac i kažiprst trebaju formirati nabor, što rezultira takozvanim trokutom. Njegov vrh trebao bi biti između prstiju.

U dno ovog pregiba ubrizgavajte lijek pod pravim uglom. Tijekom primjene lijeka ne trebate pustiti nabora. To treba učiniti odmah nakon uklanjanja špriceva. Ne preporučuje se masaža mesta ubrizgavanja.

Korisni video

Uputstvo za ubrizgavanje Fraxiparina i drugih lekova u stomak, u videu:

Treba napomenuti da se pojava manjeg edema na mjestu ubrizgavanja smatra normalnim. Naravno, nema razloga za brigu samo ako to ne uzrokuje nelagodu ženi. Važno: strogo je zabranjeno ubrizgavati sebe Fraxiparinom bez dozvole ljekara, posebno u toku trudnoće. Samo ga osobni ljekar ima pravo imenovati.

  • Eliminira uzroke poremećaja pritiska
  • Normalizira pritisak u roku od 10 minuta nakon primjene

Kako ubrizgati fraksiparin?

Općenito, imenovali su me ovako: od 5 dt do početka dana M.

trebate uboditi svaki dan u isto vrijeme, od prvog dana bez pražnjenja do početka sljedeće menstruacije

Samo ću dodati da trebate sakupiti preklop, izrezati ga, izvaditi iglu i tek nakon toga otpustiti preklop.

nemojte se bojati umetati iglu skroz - to je mala, čak i tanke djevojke na ovom mjestu imaju deblji sloj potkožne masti

Ne puštaj gužvu, tačno je! Tek nakon što je igla izvađena, može se otpustiti.

Popularni unosi na blog

Nevjerovatno je kako tako mali broj žena može stvoriti tako veliku količinu buke.

Dugo nisam bio ovdje U pogledu djece - sve je nepromijenjeno. Nisu, nema ni trudnoća. Ali.

Prvi put kad sam došao na dječji avion po savjet o rasporedu BT-a. Proces teče i sada to već znam.

Zanimljive fotografije u galeriji

Kao i mnogi ovdje, očajnički pokušavam čekati X, ali vršim testove ranije: (DPO, Evie. Vrijeme.

Pogledajte, to je 28 i 30 dts. Postoji li neka dinamika? Činjenica je da hcg nije baš dobar.

Zašto ulazim u DC, jer Ne znam tačno kada je Oh bio i kada implantacija takođe. raspored.

Najbolji članci u biblioteci

Sredinom prošlog veka razvio se američki seksolog i profesor ginekologije Arnold Kegel.

Da li cista jajnika izaziva neplodnost? Kako nastaje trudnoća s ovom patologijom? O.

Pridržavanje pravila mjerenja temperature važno je za izgradnju pouzdanog rasporeda. Ali gradim gra.

Reprodukcija materijala na web lokaciji moguća je samo uz aktivnu izravnu vezu na www.babyplan.ru

Primjena antikoagulansa u trudnoći: Fraxiparin

Tokom trudnoće postoje situacije kada liječnik već nakon sljedećeg testa krvi propisuje ženi dodatni lijek - antikoagulant. Sklonost stvaranju krvnih ugrušaka opasna je za život majke i djeteta, pa je dozvoljeno koristiti lijekove koji su u ovom periodu kontraindicirani. Fraxiparin za vrijeme trudnoće, unatoč zabrani službenih uputa, propisan je radi sprečavanja hiperkoagulacije. Većina hemostasiologa slaže se da lijek, ako se pravilno koristi, ne šteti plodu.

Mehanizam delovanja Fraxiparina

Fraxiparin je heparin male molekulske mase koji ima antikoagulantni efekat. Drugim riječima, sprečava se aktiviranje lanca reakcija koje vode do zgrušavanja krvi. Redovnim davanjem ovog lijeka sprečavaju se ugrušci krvi.

Aktivni sastojak Fraxiparina je kalcijum nadroparin. Ova tvar je u stanju brzo i pouzdano formirati veze sa proteinim molekulama u plazmi. Upravo ovaj mehanizam sprečava pojavu krvnih ugrušaka. Uvođenje Fraxiparina, odnosno kalcijevog nadroparina, ima izražen učinak na svojstva krvi i istovremeno praktično ne izaziva nuspojave. Kao i svi heparini, to ne povećava mogućnost krvarenja.

Trombofilija je poremećaj krvarenja s rizikom od nastanka ugrušaka u krvi. Ovo stanje može dovesti do fetalne smrti unutar materice. Fraxiparin tokom trudnoće održava normalnu opskrbu krvlju nerođenim djetetom, ne šteti zdravlju majke. Drugi plus ovog lijeka je što ne prolazi kroz placentarnu barijeru i ne utječe na plod.

Upotreba tokom trudnoće

Tokom trudnoće Fraxiparin je propisan za liječenje stanja povezanih s pojačanom koagulacijom krvi kao i za njihovu prevenciju. Trajanje tečaja terapije bira se pojedinačno: u nekim slučajevima to je svih 9 mjeseci. Dugotrajno liječenje može biti potrebno ako je žena ranije imala pobačaj zbog ugrušaka u krvi. U takvim slučajevima čak i jednodnevna pauza u primjeni lijeka može izazvati smrt ploda.

Nemoguće je reći tačno koliko je Fraxiparin siguran u trudnoći. Uputa sadrži informacije da je njegovo imenovanje moguće u 2. i 3. tromjesečju. Hemostasiolozi su sigurni da je lijek bezopasan za ženu i plod, ali nisu provedena klinička ispitivanja ove kategorije osoba. Odnosno, pitanje teratogenosti Fraxiparina ostaje otvoreno. Ipak, lijek se već duže vrijeme koristi za liječenje i sprečavanje pojačanog zgrušavanja krvi u trudnica, a napomene na lijek nisu prilagođavane već nekoliko desetljeća.

Trudnim Fraxiparin propisuje se rijetko. Nakon primanja laboratorijskih dijagnostičkih podataka liječnik utvrđuje rizik od preranog rođenja i smrti fetusa, a potom odlučuje hoće li lijek koristiti. Njegova redovita primjena pomaže obnavljanju normalne koagulacije krvi i izbjegavanju takvih komplikacija.

1. tromjesečje je najopasnije za uzimanje bilo kakvih lijekova, uključujući antikoagulanse. Pokušavaju odgoditi njihovu upotrebu do 16. tjedna, kada se formira placenta. U 2. i 3. tromjesečju dopušteno je korištenje ako trudnica nema drugih kontraindikacija.

Što je dulji termin, veći je rizik od komplikacija zbog povećane koagulacije krvi. Posteljica raste kroz svih 9 mjeseci, a broj velikih i malih posuda se u njoj stalno povećava. Trombi se najbrže formiraju u kapilarima, što dovodi do hronične fetalne hipoksije i daljnjeg kašnjenja u razvoju fetusa.

U 3. tromjesečju maternica i plod dosežu svoje maksimalne veličine. Što veći postaju, oni više utiskuju inferiornu venu kavu, kroz koju krv teče od udova do srca. Kao rezultat toga, stagnira, što dovodi do razvoja krvnih ugrušaka. Najopasnija opcija je začepljenje plućne arterije, ovo stanje može dovesti do smrti trudnice.

Postaje jasno da postoje vitalni pokazatelji za imenovanje Fraxiparina. U svim gore navedenim slučajevima, rizici od njegove upotrebe manji su od posljedica oslabljene koagulacije krvi.

Pri planiranju trudnoće, fraksiparin je propisan i za pojačanu koagulaciju krvi.Tromboza je jedan od razloga koji ometa fiksaciju oplođenog jajašca na materničnom zidu. Odnosno, uvođenje ovog lijeka doprinosi začeću.

Način primjene

Prilikom propisivanja Fraxiparina tijekom trudnoće važno je znati kako ga uboditi. Proizvođač se zabrinuo zbog jednostavnosti upotrebe: lijek je dostupan u obliku otopine izlivene u štrcaljke za jednokratnu upotrebu s iglom za umetanje ispod kože. Volumen jedne doze može biti različit, u ljekarnama možete pronaći opcije: 0,3 ml, 0,4 ml, 0,6 ml, 0,8 ml, 1 ml.

Tokom trudnoće najčešće se propisuje minimalna doza - 0,3 ml, 1 put dnevno. Trajanje injekcijskog kursa bira se pojedinačno, ali ne može biti kraće od 10 dana. Doziranje se povećava ako žena ima veliku tjelesnu težinu.

Idealna opcija kada uvođenje Fraxiparina provodi medicinski stručnjak. No, kako mnogi propisuju lijek dugo vremena, a ponekad i svih 9 mjeseci, postaje potrebno sami svladati postupak. Pa ipak, prije prelaska na kućno liječenje, potrebno je da specijalist uradi nekoliko injekcija. Tako će ispasti da vidimo ispravnu tehniku ​​i razumiju kakve senzacije mogu biti sa uvođenjem rješenja.

Uvođenje rešenja je sledeće:

1. Uklonite zrak iz štrcaljke okrećući ga iglom naopako.

2. Pripremite pamučnu vatu natopljenu u alkoholu.

3. Lezite na leđa i liječite mali dio kože alkoholom, odmakući od pupka nekoliko centimetara.

4. Na tretiranom području hvatajte pregib kože s dva prsta.

5. Na vrh preklopa umetnite iglu pod kutom od 90 ° prema ukupnoj površini kože.

6. Polako pritisnite klip dok se ne unese čitava otopina.

7. Izvadite iglu, pritisnite pamučnu vunu na mjesto uboda.

Nakon postupka ne smije se trljati mjesto ubrizgavanja. Svaki dan ga trebate mijenjati, naizmjenično mijenjajući strane (lijevo, desno). Odmah nakon uklanjanja igle na mjestu uboda se može pojaviti malo krvi, a nakon nekog vremena - lagano oticanje. To je normalno i ne bi trebalo biti alarmantno.

Fraxiparin tokom trudnoće može se dobiti besplatno. Ekstrakt lijeka provodi se u antenatalnoj klinici u mjestu prebivališta. Njegovo primanje osigurava se izvodom iz matične knjige rođenih u okviru nacionalnog projekta „Zdravlje“ (Naredba Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Ruske Federacije od 16. januara 2008. godine N 11N).

Neželjeni efekti i efekti

Nuspojave primjene Fraxiparina ponekad se očituju kao kožne reakcije: mjesto ubrizgavanja svrbi i postaje prekriveno osipom. Alergija se može očitovati urtikarijom, Quinckeovim edemom. Anafilaktički šok je izuzetno rijedak. U slučaju predoziranja može doći do krvarenja.

Fraxiparin tijekom trudnoće uvijek se propisuje na osnovu ozbiljnih indikacija, posljedice za plod nisu proučavane. Ali većina liječnika se slaže da ako je promatrano doziranje onda je rizik od njihove pojave minimalan.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Heparin niske molekularne težine, proizveden depolimerizacijom iz standardnog heparina, hemijski je glikozaminoglikan čija je molekulska težina prosječno 4300 daltona.

Ima visoki tropizam za antitirombin 3 proteina u krvi, što dovodi do suzbijanja faktora Xa - to se uglavnom odnosi na izraženi antitrombotski efekat nadroparina.

Aktivira: blokator transformacije tkivnog faktora, fibrinolizu direktnog oslobađanja stimulansa tkivnog plazminogena iz endotelnog tkiva, promjenu reoloških parametara u krvi (smanjenje viskoznosti krvi i povećanje propusnosti ćelijskih membrana trombocita i granulocita).

U usporedbi s nefrakcioniranim heparinom, on ima slabiji učinak na aktivnost trombocita, agregaciju i primarnu hemostazu.

Tokom razdoblja liječenja s maksimalnom aktivnošću moguće je produljenje APTT-a 1,4 puta veće od norme. U profilaktičkim dozama ne uzrokuje snažno smanjenje APTT-a.

Nakon potkožne injekcije, najveća anti-Xa aktivnost, tj. Maksimalna koncentracija u krvi postignu se nakon 4-5 sati, gotovo potpuno se apsorbira (do 88%). Kod intravenske injekcije, najveća anti-Xa aktivnost se javlja nakon 10 minuta. Poluvrijeme eliminacije približava se 2 sata. Međutim, anti-Xa svojstva se pojavljuju najmanje 18 sati.

Metabolizira se u jetri desulfacijom i depolimerizacijom.

Upute za upotrebu Fraxiparina (Metoda i doziranje)

Uputa za upotrebu upućuje na to da se lijek treba davati supkutano u sklonom položaju u abdomenu, naizmjenično između desne i lijeve strane trbuha. Lijek možete ubrizgati u bedro.

Da biste izbjegli gubitak lijeka, ne pokušavajte ukloniti mjehuriće zraka iz špriceva prije ubrizgavanja.

Često se postavlja pitanje kod pacijenata: „kako ubrizgati Fraxiparin?“ Važno je iglu umetnuti okomito u pregib kože koji je formiran prstima slobodne ruke. Nabor se mora zadržati tokom cijelog razdoblja ubrizgavanja lijeka. Mjesto ubrizgavanja ne smije se trljati.

Video kako ubrizgati Fraxiparin

Da bi se spriječila tromboembolija u operaciji, preporučuje se potkožna doza 0,3 ml Fraxiparina (2850 anti-Xa ME). Lijek se primjenjuje 4 sata prije operacije, naknadno - jednom dnevno. Terapija se nastavlja najmanje tjedan dana ili čitavo razdoblje rizika od pojačane tromboze prije nego što pacijent uđe u ambulantno nadgledanje.

Da bi se spriječio tromboembolija tijekom ortopedskih intervencija, Fraxiparin se daje supkutano, 38 anti-XA IU po kilogramu težine, ova se doza može povećati jedan i pol puta četvrti dan nakon operacije. Prva doza daje se 12 sati prije operacije, a druga - istodobno nakon operacije. Nadalje, Fraxiparin se koristi jednom dnevno tijekom čitavog razdoblja rizika od povećane tromboze prije nego što pacijent uđe u ambulantno nadgledanje. Trajanje terapije je najmanje 10 dana.

Bolesnicima s visokim rizikom od tromboze (na primjer, u odjeljenjima intenzivne njege ili odjelima intenzivne njege, s respiratornim ili srčanim zastojem), Fraxiparin se daje supkutano jednom dnevno u količini koja se izračunava ovisno o težini pacijenta: 3800 anti-XA ME se daje s težinom manjom od 70 kg dnevno, a sa masom većom od 70 kg, daje 5700 anti-Ha ME dnevno. Alat se koristi za čitav period rizika od povećane tromboze.

Kada se liječi srčani udar bez prisustva Q talasa ili nestabilne angine, lijek se propisuje supkutano svakih 12 sati. Trajanje tretmana je 6 dana. Prva se doza daje intravenski jednom bolusnom metodom, sljedeće se doze daju supkutano. Oni se postavljaju na osnovu tjelesne težine pacijenta - 86 anti-XA ME po kilogramu težine.

U liječenju tromboembolije, antikoagulanse u tabletama treba propisati što je prije moguće. Liječenje Fraxiparinom ne prestaje dok se ne postignu ciljne vrijednosti protrombinskog vremena. Lijek se propisuje supkutano svakih 12 sati, uobičajeno trajanje kursa je 10 dana. Doza se daje brzinom od 86 IU-ha na kilogram težine.

Predoziranje

Liječenje: blago krvarenje ne zahtijeva terapiju (samo smanjite dozu ili odgodite naknadnu injekciju). Protamin sulfat neutralizira antikoagulantni efekat heparina. Njegova je upotreba potrebna samo u teškim slučajevima. Treba biti svjestan da 0,6 ml protamin sulfata neutralizira otprilike 950 nad -parina anti-Xa ME.

Interakcija

Rizik od hiperkalemije povećava se u kombinaciji s kalijumovim solima, ACE inhibitorima, kalijevim diureticima, blokatorima angiotenzinskih receptora, heparinima, nesteroidnim protuupalnim lijekovima, takrolimusom, ciklosporinom, trimetoprimom.

Kombinovana upotreba s acetilsalicilnom kiselinom, indirektnim antikoagulansima, NSAID-om, fibrinoliticima ili dekstranom uzajamno pojačava efekte lekova.

Posebna uputstva

Fraxiparin se ne smije davati intramuskularno.

Ne utiče na sposobnost vožnje.

Analozi Fraxiparin: Atenative, Wessel Douay F, Heparin, Heparin-Biolek, Heparin-Darnitsa, Heparin-Indar, Heparin-Novofarm, Heparin-Farmeks, Kleksan, Novoparin, Flenoks, Fragmin, Zibor, Enoksarin.

Starost do 18 godina je kontraindikacija za imenovanje lijeka.

Fraxiparin tokom trudnoće (i dojenja)

Nadraparin kalcijuma tokom trudnoće prelazi posteljicu i izlučuje se u majčinom mlijeku. Stoga se ne preporučuje injekcije Fraxiparina tijekom trudnoće i tijekom dojenja, osim u ekstremnim slučajevima.

Propisan je za poboljšanje reoloških svojstava krvi, jer upotreba hormona izaziva suprotan učinak i olakšava implantaciju.

Recenzije o Fraxiparin

Recenzije pacijenata o lijeku su sasvim različite, ali na njih se ne biste trebali pouzdati ukoliko vam se ponudi liječenje Fraxiparinom. Obrazloženje svrhu lijeka, njegovu učinkovitost i sve rizike povezane s tim može procijeniti samo specijalist.

Nema loših recenzija o Fraxiparin tijekom trudnoće od onih koji su prošli liječenje. Praksa pokazuje da lijek ne utječe na zdravlje djece. U latino receptu naziv proizvoda zvuči kao Fraxiparini.

Fraxiparin cijena, gdje kupiti

U Rusiji, cena Fraxiparina br. 10 0,3 ml je rubalja (kupovina u Moskvi koštat će približno jednaku količinu). U Ukrajini je cijena lijeka u ovom obliku oslobađanja 510 grivna. Cijena analoga koji se koriste i tijekom trudnoće gotovo je uvijek primjetno niža.

  • Online ljekarne u Rusiji Rusija
  • Online ljekarne Ukraine Ukraine

Ljekarna IFK

Obrazovanje: Diplomirao je na Državnom medicinskom fakultetu u Vitebsku s diplomom hirurgije. Na univerzitetu je predvodio Vijeće studentskog naučnog društva. Daljnje usavršavanje 2010. godine - iz specijalnosti „Onkologija“ i 2011. godine iz specijalnosti „Mammologija, vizuelni oblici onkologije“.

Radno iskustvo: 3 godine radite u općoj medicinskoj mreži kao hirurg (Viteška hitna bolnica, Liozno CRH) i honorarni okružni onkolog i traumatolog. Radite kao predstavnik poljoprivrednog gospodarstva tijekom cijele godine u Rubiconu.

Predstavila su 3 predloga za racionalizaciju na temu „Optimizacija antibiotske terapije ovisno o sastavu vrste mikroflore“, dva su rada osvojila nagrade na republičkom konkursu - recenziji studentskih znanstvenih radova (kategorije 1 i 3).

Tatjana: Radim u ginekologiji. Toliko groznih slučajeva bilo je zbog postinara, sve do.

Leonid: Sjajan članak. Koristim ajurvedsko bilje Brami Bati, Kapikachu za.

Viktorija: Imala sam komedone, vid je bio neugodan i ružan. Maske, piling samo su pogoršavali.

Viktorija: Spas za mene! Od svih NSAR-a koje sam već probao, to se najlakše podnosi i da.

Svi materijali predstavljeni na web mjestu su samo u informativne i obrazovne svrhe i ne mogu se smatrati metodom liječenja ili dovoljnim savjetovanjem koje propisuje liječnik.

Administracija web stranice i autori članaka nisu odgovorni za gubitke i posljedice koje mogu nastati prilikom korištenja materijala na web mjestu.

Trudnoća

Fraxiparin je heparin niske molekularne težine sa antikoagulacijskim efektom. Antikoagulansi se nazivaju lijekovi koji ometaju aktiviranje sistema odgovornog za koagulaciju krvi i sprečavaju pojavu krvnih ugrušaka. Ako tijekom trudnoće postoje vrlo dobri razlozi, tada Fraxiparin propisuje ljekar.

Aktivna komponenta lijeka je kalcijev nadroparin, koji ima sposobnost brzog i intenzivnog vezivanja na proteine ​​u plazmi, što pomaže u sprečavanju pojave krvnih ugrušaka.

Tokom trudnoće Fraxiparin se može propisati kako za liječenje stanja koja nastaju uslijed povećane koagulacije krvi, tako i za njihovu prevenciju. U nekim slučajevima žena je prisiljena da se podvrgne ovom lijeku svih devet mjeseci kada rodi dijete. To se obično događa u situacijama kada je žena već izgubila dijete zbog poremećaja krvarenja. Hemostasiolozi tvrde da čak i dugotrajna upotreba lijeka neće utjecati na plod ni na koji način, a zaustavljanje injekcije čak na jedan dan može dovesti do smrti bebe.

Neki ljekari tvrde da je lijek moderan i bezopasan za razvoj ploda. Drugi smatraju da je nedostatak napomena za upotrebu tijekom trudnoće posljedica činjenice da nisu provedena ispitivanja teratogenih učinaka na trudnice i njihovu djecu. Drugi su mišljenja da se Fraxiparin koristi već duže vrijeme, a uputstvo nije ispravljeno 30 godina i sadrži zastarjele podatke.

Fraxiparin se rijetko propisuje tijekom trudnoće kada se pojavi kritična situacija koja prijeti komplikacijama kao što su pobačaj, prijevremeni rođenje ili smrt ploda. Pojačana koagulacija krvi može imati takve posljedice.

U prvom tromjesečju pokušavaju ne propisivati ​​lijekove ni za liječenje ni za prevenciju. U drugom i trećem tromjesečju njegova primjena moguća je u nedostatku kontraindikacija.

Potreba za imenovanjem Fraxiparina za vrijeme rađanja djeteta javlja se zbog činjenice da se placenta neprekidno povećava u veličini tijekom devet mjeseci, u njoj se pojavljuje sve više krvnih sudova i kapilara. Uz povećana koagulacija krvi može stagnirati u malim kapilarima, pridonoseći ugrušcima krvi, što će dovesti do kroničnog gladovanja kisika ploda.

U trećem tromjesečju vene male zdjelice snažno se stiskuju povećanjem maternice, što uzrokuje pogoršanje odljeva krvi iz vena donjih ekstremiteta. Kao rezultat toga, krv u njima stagnira i stvaraju se ugrušci krvi. Najopasnija komplikacija ovog stanja može biti plućna embolija, koja može čak dovesti i do smrti žene i ploda.

Načini primjene

Lijek propisuje liječnik tek nakon što trudnica prođe analizu kako bi utvrdila koagulaciju krvi i antikoagulaciju. Naknadno lečenje trebalo bi da bude pod strogim lekarskim nadzorom. Tijek i trajanje liječenja Fraxiparinom propisuju se pojedinačno.

Fraxiparin je dostupan u obliku špriceva za jednokratnu upotrebu s tankom potkožnom iglom, koja sadrži bistru bezbojnu otopinu od 0,3 mg. Lijek se ubrizgava u područje iznad pupka. Tijekom uvođenja otopine potrebno je držati potkožni nabor, a igla treba biti okomita na nabor kože.

Uobičajeno da injekcije Fraxiparina pacijenti dobro podnose i ne uzrokuju nelagodu, kao što su mučnina i bol. Obično na mjestu ubrizgavanja postoji osjećaj pečenja, ali to se može spasiti život djeteta. Ako je žena prisiljena na duži tečaj liječenja, tada možda neće svakodnevno posjećivati ​​sobu za liječenje, već daje injekcije samostalno ili uz pomoć voljenih osoba.

Injekcija Fraxiparin u abdomen trudnica

Uvođenje otopine Fraxiparina u trudnica opravdano je otkrivanjem poremećaja sistema koagulacije. Prilikom rađanja djeteta rizik od stvaranja ugrušaka u budućoj majci nastaje zbog rasta posteljice, čiji su slojevi bogati krvnim žilama. Uz prisustvo faktora koji predisponiraju, povećava se vjerojatnost tromboze, što dovodi do zastoja u krvi, pothranjenosti ploda.

Manjak kisika i drugih hranjivih sastojaka uzrok je nepovratnog oštećenja tjelesnog sustava embrija na ćelijskoj razini, stoga je za uklanjanje prijetnje zdravlju trudnice, kao i za normalan razvoj ploda preporučljiv heparin glikozaminoglikan.

Mehanizam delovanja leka

Otopina Fraxiparina za potkožno davanje je heparin male molekulske mase (depolimerizirani elementi heparin glikozaminoglikana), koji ima izražen antitrombotski učinak. Lijek aktivira faktore koagulacije, ima antiagregacijski učinak i manje aktivno stimulira aktivirano djelomično tromboplastinsko vrijeme.

Lista indikacija i kontraindikacija

Injekcije Fraxiparina u trbuh za razrijeđivanje krvi koriste se za sprečavanje i liječenje pojačanog zgrušavanja krvi ili već formirane tromboembolijske bolesti. Osim upotrebe tokom trudnoće, lijek se koristi za liječenje duboke venske tromboze, kao i za stvaranje umjetne hemofilije tijekom provođenja kardiopulmonalnog bajpasa.

Glavne kontraindikacije za primjenu Fraxiparina su:

  • pojedinačna netolerancija na komponente,
  • akutna bakterijska upala unutrašnjih obloga srca,
  • upala serozne membrane srca (perikarditis),
  • trombocitopenija s pozitivnom agregacijom testa in vitro uz dodavanje lijeka,
  • hemoroidalni moždani udar,
  • imunopatološka vaskularna upala,
  • centralna serozna horioretinopatija,
  • hipertenzija i posturalna hipotenzija.

Fraxiparin se s oprezom propisuje pacijentima s krvarenjem, ozljedama središnjeg živčanog sustava, teškim jetrenim ili bubrežnim zatajenjem, dijabetes melitusom s pogoršanjem želučanog čira.

Doziranje i preporučeni način primjene

Fraxiparin je dostupan u špricevima napunjenim rastvorom za potkožno davanje, 10 komada po pakovanju. Pojedinačna doza varira od 0,3 do 1 ml. Prije liječenja odredite broj trombocita u krvi, a zatim 2 puta tjedno tijekom terapije, pratite njihovu razinu.

Za prevenciju tromboembolije tokom trudnoće propisana je minimalna doza od 0,3 ml jednom dnevno.

Prije operacije, lijek se primjenjuje jednom nekoliko sati prije operacije. Kurs ubrizgavanja nastavlja se tjedan dana nakon operacije dok se pacijent u potpunosti ne obnovi.

Fraxiparin efikasno zamjenjuje tradicionalnu terapiju heparin trombozom. Lijek se primjenjuje u intervalu od 12 sati tokom 10 dana. Doza lijeka ovisi o težini pacijenta.

Uvodna tehnika tehnike

Za postizanje željenih rezultata važno je pravilno ubrizgati Fraxiparin u želudac tokom trudnoće. Pri određivanju mjesta ubrizgavanja izbjegava se područje pupka, kao i srednja linija tijela, optimalno područje je bočni dio trbušne stijenke. Kako bi se izbjeglo stvaranje pečata ili izbočina, ne preporučuje se primjena lijeka ako postoje edemi, ožiljci, modrice na trbuhu, povrede integriteta kože, dermatoloških ili alergijskih bolesti.

Injekcije se rađuju u potkožno tkivo do dubine od oko 15 mm, prethodno kožu tretirajući antiseptikom. Kažiprst i palac lijeve ruke hvataju dio kože trbuha kako bi tvorili nabor. Desnom rukom uzmite špricu s lijekom, stavite iglu s isječenim kutom pod kutom od 45 stupnjeva prema njenom podnožju nabora i polako ubrizgavajte lijek. Tampon s dezinfekcijskom otopinom pritisne se na mjesto ubrizgavanja, igla se uklanja.

Vjerovatnoća nuspojava

Upotreba natroparin kalcijuma može uzrokovati stvaranje krvarenja, razvoj alergijskih reakcija. Ponekad dolazi do pada broja trombocita u krvi. Na području primjene lijekova mogu se pojaviti hematomi, nekroza kože na mjestu ubrizgavanja. Predoziranje lijeka očituje se povećanim krvarenjem.

Ako osjetite neželjene simptome, morate odmah prestati uzimati lijek. Za neutralizaciju aktivne tvari Fraxiparin uvodi se protuotrov - protamin sulfat ili hidroklorid.

Indikacije za upotrebu

Upotreba lijeka je posljedica njegovih farmakoloških svojstava. Njegovo djelovanje usmjereno je na smanjenje koagulacije krvi, pa se široko koristi u prevenciji tromboembolije i u liječenju postojećih poremećaja u krvotoku.

Indikacije za upotrebu Fraxiparina:

  • opšta i ortopedska hirurgija,
  • prevencija i lečenje tromboze,
  • hemodijaliza
  • nestabilna angina i infarkt miokarda,
  • tretman na odeljenju intenzivne nege.

Značajke aplikacije

Povećanu pažnju treba posvetiti uputama za upotrebu lijekova koji se odnose na heparine niske molekularne težine, jer su oni dostupni u različitim doznim jedinicama (UNITS ili mg). Primjena Fraxiparina zajedno s lijekovima sličnog učinka tijekom dužeg liječenja je neprihvatljiva.

Kliničke studije nisu pokazale specifične probleme u liječenju starijih pacijenata. Međutim, ova skupina pacijenata mora provjeriti stanje bubrega prije liječenja u vezi sa smanjenjem bubrežne funkcije s godinama.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Produljena upotreba lijeka prijeti pojavi hiperkalemije. Pacijenti koji imaju višak kalijuma ili uz prijetnju povećanjem leka trebaju povremeno provjeravati razinu kalija:

  • sa dijabetesom
  • s bubrežnim disfunkcijama,
  • s metaboličkom acidozom,
  • upotrebom lijekova koji mijenjaju nivo kalijuma.

Lijekovi koji utječu na hemostazu predstavljaju rizik od nastanka hematoma kod pacijenata sa epiduralnim kateterima. Potrebno je 12 sati između injekcije Fraxiparina i lumbalne punkcije ili spinalne analgezije kako bi se izbjegle komplikacije.

Postojeće informacije o učinku lijeka na plod na trudnice vrlo su ograničene, pa se preporučuje izbjegavanje njegovog imenovanja. Izuzetak može biti slučaj kada je moguća korist za ženu veća od prijetnje za dijete.

Kontraindiciran je u lečenju dece mlađe od 18 godina.

Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar