Siofor 1000: upute za upotrebu tableta za dijabetes

Siofor 1000: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Siofor 1000

ATX kôd: A.10.B.A.02

Aktivni sastojak: Metformin (Metformin)

Proizvođač: BERLIN-CHEMIE, AG (Njemačka), DRAGENOPHARM APOTHEKER PUSCHL, GmbH & Co. KG (Njemačka)

Ažuriranje opisa i fotografije: 24.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 383 rubalja.

Siofor 1000 je hipoglikemijski lijek.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja Siofor 1000 obloženih tableta: bijele, duguljaste, s izrezom na jednoj i klinastim udubljenjem na drugoj strani (u mjehurićima od 15 kom., U kartonskom paketu od 2, 4 ili 8 blistera).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna supstanca: metformin hidroklorid - 1 g,
  • pomoćne komponente: magnezijum stearat - 0,005 8 g, povidon - 0,053 g, hipromeloza - 0,035 2 g,
  • školjka: titan dioksid (E 171) - 0,009 2 g, makrogol 6000 - 0,002 3 g, hipromeloza - 0,011 5 g.

Farmakodinamika

Metformin, aktivna supstanca lijeka, spada u skupinu biguanida.

Radnje Siofora 1000, zbog metformina:

  • ima antihiperglikemijski efekat,
  • osigurava smanjenje bazne i postprandijalne koncentracije glukoze u plazmi,
  • ne potiče lučenje inzulina i samim tim ne izaziva hipoglikemiju,
  • smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glikogenolizu i glukoneogenezu,
  • povećava osjetljivost mišića na inzulin, što rezultira poboljšanom iskorišćenošću i apsorpcijom glukoze u periferiji,
  • inhibira apsorpciju glukoze u crevima,
  • stimulira unutarćelijsku sintezu glikogena djelovanjem na glikogen sintetazu,
  • povećava transportni kapacitet svih trenutno poznatih membranskih transportnih proteina glukoze,
  • povoljno utiče na metabolizam lipida, smanjuje koncentraciju ukupnog holesterola, triglicerida i holesterola niske gustine.

Farmakokinetika

  • apsorpcija: nakon oralne primjene apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta, Cmaks (maksimalna koncentracija u plazmi) postiže se nakon 2,5 sata, a pri uzimanju maksimalne doze ne prelazi 4 μg po 1 ml. Tokom obroka apsorpcija se smanjuje i lagano usporava,
  • raspodjela: nakuplja se u bubrezima, jetri, mišićima, pljuvačicama, prodire u crvena krvna zrnca. Apsolutna bioraspoloživost kod zdravih pacijenata varira od 50 do 60%. Praktično se ne veže za proteine ​​krvne plazme, Vd (prosečna zapremina raspodele) - 63–276 l,
  • izlučivanje: nepromenjeno se izlučuje bubrezima, bubrežni klirens - više od 400 ml u 1 min. T1/2 (poluživot eliminacije) - oko 6,5 sati. Klirens metformina sa smanjenjem funkcije bubrega smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, odnosno produžuje se poluživot eliminacije, a koncentracija tvari u krvnoj plazmi povećava se.

Indikacije za upotrebu

Siofor 1000 propisan je bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2, posebno za prekomjernu tjelesnu težinu, kada dijetalna terapija i fizička aktivnost nisu efikasni.

Lijek kod djece starije od 10 godina koristi se kao monoterapija ili u kombinaciji s inzulinom, kod odraslih kao monoterapija ili kao dio kombiniranog liječenja s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima i inzulinom.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida. Omogućuje smanjenje bazne i postprandijalne koncentracije glukoze u krvi. Ne stimulira lučenje inzulina i samim tim ne dovodi do hipoglikemije. Djelovanje metformina vjerojatno se zasniva na sljedećim mehanizmima: - smanjena proizvodnja glukoze u jetri uslijed inhibicije glukoneogeneze i glikogenolize, - povećana osjetljivost mišića na inzulin i, posljedično, poboljšani unos glukoze na periferiji i njegova upotreba, - inhibicija apsorpcije glukoze u crijevima. Metformin, svojim djelovanjem na glikogen sintetazu, stimulira unutarćelijsku glikogen sintezu. Povećava transportni kapacitet svih proteinskih transportnih proteina glukoze. Bez obzira na učinak glukoze u krvi, on ima blagotvoran učinak na metabolizam lipida, što dovodi do smanjenja ukupnog holesterola, holesterola niske gustine i triglicerida.

Posebni uslovi

Prije propisivanja lijeka, kao i svakih 6 mjeseci, potrebno je pratiti rad jetre i bubrega. Potrebno je kontrolirati nivo laktata u krvi najmanje 2 puta godišnje. Tijek liječenja Siofor® 500 i Siofor® 850 treba zamijeniti drugim hipoglikemijskim lijekovima (na primjer, inzulin) 2 dana prije rendgenske snimke s iv primjenom jodiranih kontrastnih sredstava i 2 dana prije operacije pod općom anestezijom, i nastaviti ovo terapija još 2 dana nakon ovog pregleda ili nakon operacije. U kombinovanoj terapiji sulfonilurejima potrebno je pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi. Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima Kada se koristi Siofor®, ne preporučuje se uključivanje u aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju i brze psihomotorne reakcije zbog rizika od hipoglikemije.

  • Metformin hidrohlorid 1000 mg Pomoćne tvari: povidon K25, hipromeloza, magnezijum stearat, makrogol 6000, titan dioksid (E171)

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, NSAID-om, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, ACE inhibitorima, derivatima klofibrata, ciklofosfamidom, beta blokatorima, moguće je povećati hipoglikemijski učinak Siofor®. Istodobnom primjenom kortikosteroida, oralnih kontraceptiva, epinefrina, simpatomimetika, glukagona, hormona štitnjače, derivata fenotiazina, derivata nikotinske kiseline moguće je smanjiti hipoglikemijski učinak Siofor®. Siofor® može oslabiti učinak indirektnih antikoagulansa. Istodobnom primjenom etanola povećava se rizik od nastanka laktacidoze. Farmakokinetička interakcija furosemida povećava Cmax metformina u krvnoj plazmi. Nifedipin povećava apsorpciju, Cmax metformina u krvnoj plazmi, produžava njegovo izlučivanje. Kationski preparati (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, vankomicin

Uslovi skladištenja

  • čuvajte na sobnoj temperaturi 15-25 stepeni
  • držati podalje od djece

Podaci koje pruža Državni registar lijekova.

  • Glycomet-500, Glycon, Glyformin, Glyukofag, Metformin.

Laktacidoza je ozbiljno patološko stanje koje je izuzetno rijetko, povezano sa nakupljanjem mliječne kiseline u krvi što može biti uzrokovano nakupljanjem metformina. Opisani slučajevi razvoja laktacidoze u bolesnika koji su primali metformin primijećeni su uglavnom u bolesnika sa šećernom bolešću s teškim zatajenjem bubrega. Prevencija laktične acidoze uključuje prepoznavanje svih povezanih faktora rizika, kao što su dekompenzovani dijabetes, ketoza, dugotrajno gladovanje, prekomjerna konzumacija alkohola, zatajenje jetre i bilo koja stanja povezana sa hipoksijom. Ako sumnjate na razvoj laktacidoze, preporučuje se momentalno povlačenje lijeka i hitna hospitalizacija.

Budući da se metformin izlučuje bubrezima, prije tretmana treba odrediti koncentraciju kreatinina u krvnoj plazmi, a zatim redovito. Posebno treba biti oprezan u slučajevima kada postoji rizik od oštećenja bubrežne funkcije, na primjer, na početku terapije antihipertenzivnim lijekovima, diureticima ili NSAID-om.

Liječenje lijekom Siofor ® treba privremeno zamijeniti drugim hipoglikemijskim lijekovima (na primjer, inzulinom) 48 sati prije i 48 sati nakon rendgenskih snimaka s iv primjenom jodiranih kontrastnih sredstava.

Primjena lijeka Siofor ® mora se zaustaviti 48 sati prije planirane hirurške operacije pod općom anestezijom, sa spinalnom ili epiduralnom anestezijom. Terapiju treba nastaviti nakon nastavka oralne ishrane ili ne ranije od 48 sati nakon operacije, podložno potvrđivanju normalne funkcije bubrega.

Siofor ® nije zamjena za dijetu i svakodnevno vježbanje - ove vrste terapije moraju se kombinirati u skladu s preporukama liječnika. Tijekom liječenja lijekom Siofor ®, svi pacijenti trebali bi se pridržavati dijeta s ravnomjernim unosom ugljikohidrata tijekom dana. Pacijenti s prekomjernom težinom trebaju slijediti niskokaloričnu dijetu.

Redovito treba provoditi laboratorijske testove za pacijente sa šećernom bolešću.

Prije upotrebe Siofor® kod djece u dobi od 10 do 18 godina treba potvrditi dijagnozu dijabetesa tipa 2.

Tijekom jednogodišnjih kontroliranih kliničkih studija učinak metformina na rast i razvoj, kao i pubertet djece nije zabilježen, podaci o ovim pokazateljima kod duže uporabe nisu dostupni. S tim u vezi preporučuje se pažljivo praćenje relevantnih parametara kod djece koja primaju metformin, posebno u prepubertalnom razdoblju (10-12 godina).

Monoterapija Siofor ® ne dovodi do hipoglikemije, ali se preporučuje oprez pri upotrebi lijeka s inzulinom ili derivatima sulfonilureje.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Upotreba Siofor ® ne izaziva hipoglikemiju, stoga ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i održavanje mehanizama.

Istodobnom primjenom lijeka Siofor ® s drugim hipoglikemijskim lijekovima (sulfonilureja, inzulin, repaglinid) moguć je razvoj hipoglikemijskih stanja, stoga je potreban oprez pri upravljanju vozilima i drugim potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju koncentraciju i brzinu psihomotornih reakcija.

Glavne kontraindikacije

Lijek se ne preporučuje za upotrebu u takvim slučajevima:

  1. postoji prekomjerna osjetljivost na glavnu aktivnu tvar (metformin hidroklorid) ili druge komponente lijeka,
  2. podložno manifestaciji simptoma komplikacija na pozadini dijabetesa. To može biti snažno povećanje koncentracije glukoze u krvi ili značajno oksidacija krvi uslijed nakupljanja ketonskih tijela. Znak ovog stanja biće jaki bolovi u trbušnoj šupljini, otežano disanje, pospanost, kao i neobičan, neprirodno voćni miris iz usta,
  3. bolesti jetre i bubrega,

Izuzetno akutna stanja koja mogu uzrokovati bolest bubrega, na primjer:

  • zarazne bolesti
  • veliki gubitak tečnosti zbog povraćanja ili proliva,
  • nedovoljna cirkulacija krvi
  • kada postane potrebno uvesti kontrastno sredstvo koje sadrži jod. Ovo se može zahtijevati za razne medicinske studije, poput rendgenskih,

Na primjer, za one bolesti koje mogu uzrokovati gladovanje kisikom:

  1. zatajenje srca
  2. oštećena funkcija bubrega,
  3. nedovoljna cirkulacija krvi,
  4. nedavni srčani udar
  5. tokom akutne alkoholske intoksikacije, kao i kod alkoholizma.

U slučaju trudnoće i dojenja, zabranjena je i upotreba Siofor 1000. U takvim situacijama lekar koji leči treba da zameni lek inzulinskim preparatima.

Ako se dogodi barem jedno od ovih stanja, o tome morate obavijestiti svog liječnika.

Primjena i doziranje

Lijek Siofor 1000 mora se uzimati na najtačniji način koji je propisao liječnik. U slučaju bilo kakvih manifestacija neželjenih reakcija, potrebno je konsultovati lekara.

Doze sredstava treba odrediti u svakom slučaju pojedinačno. Imenovanje će se zasnivati ​​na nivou nivoa glukoze u krvi. Ovo je izuzetno važno za liječenje svih kategorija pacijenata.

Siofor 1000 proizvodi se u obliku tableta. Svaka tableta je obložena i sadrži 1000 mg metformina. Osim toga, postoji oblik oslobađanja ovog lijeka u obliku tableta od 500 mg i 850 mg tvari u svakoj.

Sljedeći režim liječenja istinit će pod uvjetom:

  • upotreba Siofor 1000 kao neovisnog lijeka,
  • kombinirana terapija zajedno s drugim oralnim lijekovima koji mogu sniziti šećer u krvi (kod odraslih bolesnika),
  • istodobna primena inzulina.

Pacijenti odraslih

Uobičajena početna doza bit će obložene tablete obložene obloženom tabletom (to će odgovarati 500 mg metformin hidroklorida) 2-3 puta dnevno ili 850 mg tvari 2-3 puta dnevno (takva doza Siofor 1000 nije moguća), upute za uporabu to jasno ukazuje.

Nakon 10-15 dana, lekar će prilagoditi potrebnu dozu u zavisnosti od koncentracije glukoze u krvi. Postepeno, volumen lijeka će se povećavati, što postaje ključ bolje tolerancije lijeka iz probavnog sistema.

Nakon prilagodbe, doza će biti sljedeća: 1 tableta Siofor 1000, obložena, dva puta dnevno. Navedena količina će odgovarati 2000 mg metformin hidroklorida u roku od 24 sata.

Maksimalna dnevna doza: 1 tableta Siofor 1000, obložena, tri puta dnevno. Zapremina će odgovarati 3000 mg metformin hidroklorida dnevno.

Djeca od 10 godina

Uobičajena doza lijeka je 0,5 g obložene tablete (to će odgovarati 500 mg metformin hidroklorida) 2-3 puta dnevno ili 850 mg tvari 1 put dnevno (takva doza nije moguća).

Nakon 2 tjedna, liječnik će prilagoditi potrebnu dozu, počevši od koncentracije glukoze u krvi. Postepeno, volumen Siofor 1000 će se povećavati, što postaje ključ za bolju toleranciju lijeka iz gastrointestinalnog trakta.

Nakon podešavanja, doza će biti sljedeća: 1 tableta, obložena, dva puta dnevno. Takav volumen odgovarat će 1000 mg metformin hidroklorida dnevno.

Maksimalna količina aktivne tvari bit će 2000 mg, što odgovara 1 tableti preparata Siofor 1000, obloženoj.

Nuspojave i predoziranje

Kao i bilo koji lijek, Siofor 1000 može izazvati neke nuspojave, ali mogu se početi razvijati daleko od svih pacijenata koji uzimaju lijek.

Ako je došlo do predoziranja lijekom, onda u takvoj situaciji morate odmah potražiti medicinsku pomoć.

Upotreba prevelike količine ne uzrokuje pretjerano smanjenje koncentracije glukoze u krvi (hipoglikemija), međutim, postoji velika vjerojatnost brze oksidacije krvi bolesnika mliječnom kiselinom (laktatna acidoza).

U svakom slučaju, hitna medicinska pomoć i liječenje u bolnici su neophodni.

Interakcije s određenim lijekovima

Ako je osigurana upotreba lijeka, u ovom je slučaju izuzetno važno informirati dežurnog liječnika o svim onim lijekovima koje su donedavno koristili pacijenti sa šećernom bolešću. Potrebno je spomenuti čak i lijekove bez recepta.

Uz terapiju Sifor 1000 postoji mogućnost neočekivanog pada šećera u krvi na samom početku liječenja, kao i nakon završetka drugih lijekova.U tom periodu treba pažljivo nadgledati koncentraciju glukoze.

Ako se koristi barem jedan od sljedećih lijekova, liječnik to ne smije zanemariti:

  • kortikosteroidi (kortizon),
  • neke vrste lekova koji se mogu koristiti kod visokog krvnog pritiska ili nedovoljne funkcije srčanog mišića,
  • diuretici koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska (diuretici),
  • lijekovi za uklanjanje bronhijalne astme (beta simpatikomimetičari),
  • kontrastna sredstva koja sadrže jod,
  • lijekovi koji sadrže alkohol,

Važno je upozoriti ljekare na upotrebu takvih lijekova koji mogu negativno uticati na rad bubrega:

  • lijekovi za snižavanje krvnog pritiska,
  • lijekovi koji smanjuju simptome akutnih respiratornih virusnih infekcija ili reumatizma (bol, groznica).

Mjere sigurnosti

Tijekom terapije pripravkom Siofor 1000, potrebno je pridržavati se određenog režima prehrane i obratiti veliku pažnju na konzumaciju hrane s ugljikohidratima. Važno je jesti hranu s visokim sadržajem škroba što ravnomjernije:

Ako pacijent ima povijest prekomjerne tjelesne težine, tada se morate pridržavati posebne niskokalorične prehrane. To bi se trebalo dogoditi pod budnom pažnjom lekara.

Da biste pratili tijek dijabetesa, morate redovito uzimati krvni test na šećer.

Siofor 1000 ne može izazvati hipoglikemiju. Ako se istovremeno koristi s drugim lijekovima za dijabetes, vjerojatnost naglog pada razine glukoze u krvi može se povećati. Govorimo o pripravcima inzulina i sulfonilureje.

Djeca od 10 godina i tinejdžeri

Prije propisivanja upotrebe Siofor 1000 ovoj dobnoj skupini, endokrinolog mora potvrditi prisutnost dijabetesa tipa 2 kod pacijenta.

Terapija uz pomoć lijeka provodi se uz prilagođavanje prehrane, kao i s vezom redovnih umjerenih tjelesnih aktivnosti.

Kao rezultat jednogodišnjeg kontroliranog medicinskog istraživanja, nije utvrđen učinak glavnog aktivnog sastojka Siofor 1000 (metformin hidroklorid) na rast, razvoj i pubertet djece.

Trenutno se više ne provode studije.

U eksperimentu su bila uključena djeca od 10 do 12 godina.

Posebna uputstva

Siofor 1000 ne može utjecati na sposobnost adekvatnog upravljanja vozilima i ne utječe na mehanizme kvalitete usluge.

Pod uvjetom istodobne primjene s drugim lijekovima za liječenje dijabetes melitusa (inzulin, repaglinid ili sulfonilurea), može doći do kršenja sposobnosti upravljanja vozilima zbog smanjenja pacijentove koncentracije glukoze u krvi.

Pogledajte video: Сиофор 1000 метформин показания, описание, отзывы (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar