Kupusne kotlete za dijabetičare: jela i recepti

Kako je čudno, za pacijente s dijabetesom postoji mnogo mogućnosti za kuhanje kotleta. Pripremaju se od mesa, ribe, žitarica i povrća. Mnogi će reći kako se iz takvih proizvoda ne kuhaju ukusne mesne okruglice. No, to nije tako, slijedeći recepte profesionalnih nutricionista možete pripremiti ukusno jelo, a u isto vrijeme ne naštetiti zdravlju.

Mogu li dobiti kotlete za dijabetes?

Kao što je već saznato, dijabetičare jesti kotlete, samo ih je potrebno pripremiti po posebnim receptima. Bolje je da sam uvrnete meso, jer mljeveno meso kupljeno u trgovini neće dati garanciju za kvalitetu.

Započnite s izborom mesa, ne smije biti masno. Zaista je za dijabetes tipa 1 zabranjeno masno meso. Ne odustajte od svinjetine, ovaj proizvod sadrži potrebne elemente u tragovima poput cinka, magnezijuma i vitamina B1. Ali pazite da u komadu mesa (ili ribe) nema masti ili masti.

Vegetarijanske kotle su takođe ukusne i sadrže puno korisnih elemenata. Ako im dodate proizvode od graha, vrlo je teško razlikovati ih od mesnih jela.

Način kuhanja

Ako kotlete kuhate na uobičajen način, odnosno dajete u velikim količinama ulja, to će vam u velikoj mjeri pogoršati stanje. Za osobe sa šećernom bolešću mesne okruglice se pripremaju toplinskom obradom.

  1. Parenje.
  2. Gašenje u sporom štednjaku ili mikrovalnoj pećnici.
  3. Pecite u rerni bez dodavanja ulja.

Riblje torte

Najbolja riba za ovu bolest je pollock. Stoga će recept biti opisan u nastavku s ovom određenom ribom.

  • 400 g polloka
  • 100 g raženog hleba koji je prethodno natopljen mlekom,
  • 1 jaje
  • nekoliko režnja češnjaka.

Riblji file očišćen je od sitnih kostiju i prokrčen je u mlincu za meso. Njima se dodaje hljeb i jaje natopljeno mlijekom. Masu dobro promiješajte, dodajte joj sjeckani češnjak, sol i malo bibera. Ako je mljeveno meso gusto i suho, dodajte mu malo mlijeka. Reznice se stavljaju na lim za pečenje, peku se 30 minuta na temperaturi od 180 ºS.

Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka. U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije 6. jula može primiti lijek - BESPLATNO!

Pileći kotleti

Umjesto piletine, možete uzeti pureće meso, bit će korisnije, jer spada u kategoriju dijetalnog.

  • 500 g kaše
  • Luk,
  • 2 kriške belog hleba,
  • 1 jaje
  • ½ kašike žlice mlijeko
  • malo soli.

Pripremaju se meso, meso, luk, hleb natopljen mlekom, prođite kroz sitnozrnatu brusilicu za meso. Potom mu se doda jaje i sol, sve se dobro izmiješa. Ulijte vodu u spor štednjak (1 litra) i stavite torte na žičane police. Na 40 minuta podesite režim na "uparivanje". Kuhano povrće i salata od svježeg povrća pogodni su za ukrašavanje.

Vegetarijanske kotlete

Često se pripremaju kada je meso ili riba zabranjena iz medicinskih razloga, ali ako dijabetičar odluči proširiti svoju prehranu, isto će učiniti. Da biste pripremili takve kotlete, treba vam malo mašte, jer sve može igrati:

Vrijedno je rastaviti postupak pripreme vegetarijanskih kotleta po jednom receptu:

Glikemijski indeks i prednosti kupusa

Koncept GI u digitalnom smislu pokazuje učinak prehrambenog proizvoda nakon njegove upotrebe na razinu glukoze u krvi.

Što je niži rezultat, sigurnija je hrana. Na GI također utječe način kuhanja i konzistencija budućeg jela.

Dakle, ako se voće i povrće dovodi u pire, tada se njihov GI povećava, zbog nedostatka vlakana, što usporava protok glukoze u krv.

Trebali biste znati norme GI, one su sljedeće:

  1. Do 50 PIECES - proizvodi ne predstavljaju prijetnju povećanju šećera,
  2. Do 70 jedinica - takvu hranu biste povremeno trebali uključiti u svoju prehranu,
  3. Od 70 jedinica i više - takvi su proizvodi zabranjeni.

Korištenje morskog i bijelog kupusa dijabetičarima nije zabranjeno, jer njihova stopa fluktuira na minimum. Kupus sam po sebi ima takva korisna svojstva za organizam:

  • Povećava imunitet na razne infekcije,
  • Sprečava razvoj ateroskleroze,
  • Normalizira sintezu prirodnog inzulina,
  • Snižava šećer u krvi
  • Snižava krvni pritisak
  • Sprečava gojaznost
  • Normalizuje cirkulaciju krvi.

Sva ova upotreba kupusa čini ga nezamjenjivim na stolu dijabetičara.

Od bijelog kupusa možete kuhati svježu salatu, koja će biti bogata vitaminima i mineralima. Ali isto tako, ovaj se proizvod koristi u mnogim drugim receptima - to su šniclice i kasete.

Za pripremu jela od kupusa možda će vam trebati ovi sastojci (svi imaju nizak GI):

  1. Bijeli kupus
  2. Raženo brašno
  3. Jaja
  4. Paradajz
  5. Peršun
  6. Kopar
  7. Mlevena piletina (napravljena od fileta bez kože),
  8. Kopar
  9. Luk
  10. Mleko
  11. Krema do 10% masti,
  12. Smeđa riža (bijela pod zabranom).

Ova lista proizvoda ima nizak GI, tako da njihova upotreba neće utjecati na razinu šećera u krvi dijabetesne pacijentice.

Kupusni šnicle za dijabetičare kuha se prilično brzo i jednostavno.

Takvo jelo ima nizak sadržaj kalorija, ali po ukusu lako se može nadmetati s hranom zdrave osobe.

Bolje je odabrati mladi kupus, on sadrži najveći broj korisnih vitamina i minerala.

Da biste se pripremili za pet obroka, trebat će vam:

  • Jedan kilogram kupusa
  • Jedno jaje
  • Raženo ili zobeno brašno 150 grama,
  • Biljno ulje - 50 grama,
  • Kopar
  • Peršun
  • Jedna kašika mleka
  • Sol

Najprije morate očistiti kupus od loših i tromijih lišća, izrezati jezgru (strnu), a povrće umočiti u kipuću slanu vodu i kuhati dok ne skuha. Nakon što stavite papučicu za punjenje i ostavite da se ocijedi voda.

U ovo vrijeme, dok kupus curi, potrebno je kombinirati jaje i mlijeko. Kuhani kupus rastavite na lišće i lagano ga pobijedite kuhinjskim čekićem. Preklopite u dva lista, dajući im ovalni oblik, umočite u raženo brašno, pa umutite u jaje s mlijekom i ponovo u brašno. Pržite u tavi, najbolje uz dodatak ulja i vode. Poslužite takav šnicle možete ukrasiti grančicom peršuna i kopra.

Povrće salata će biti dobra priloga za ražnjiće.

Tepsije i kotlete

Postoje složeniji recepti, kao što su kupus i mesne kasike, za koje je potrebna upotreba rerne. Takvo jelo može poslužiti kao cjelovita večera ako se poslužuje s vitaminskom salatom (špinat, rajčica, luk, začinjen limunovim sokom).

Sitno nasjeckajte luk i pržite dok ne postane proziran, pa dodajte mljeveno meso, stavite papar i pirjajte na laganoj vatri dok ne skuhate. Bolje je da se mesni punjenje lagano zagrijava na maloj biljnoj ulju uz dodatak vode.

Bijeli kupus sitno nasjeckajte i pržite u zasebnoj tavi, posolite i popaprite. Princip kuhanja isti je kao i kod mljevenog mesa. U zasebnoj posudi umutite jaja i polovinu smese ulijte u kupus. Preostala jaja pomiješajte sa ohlađenim mesnim punjenjem.

Dno posude za pečenje namažite suncokretovim uljem i pospite brašnom, tako da upije suvišnu masnoću. Na dno rasporedite polovinu zapečenog kupusa, a zatim prelijte svih 150 ml vrhnja, sledeći sloj - mleveno meso, pa kupus, i sipajte preostalu kremu. Buduću kašu pospite sitno sjeckanim koparom i peršunom. Zagrejati pećnicu na 150 C i peći pola sata.

Da biste ga pripremili trebat će vam:

  1. 500 grama bijelog kupusa,
  2. 500 grama pilećeg ili purećeg mljevenog mesa (kuvajte se od vitkog mesa bez kože),
  3. Jedan veliki luk
  4. Dva pileća jaja
  5. 300 ml vrhnja 10% masti,
  6. Biljno ulje za podmazivanje kalupa,
  7. Jedna kašika raži ili zobene kaše (zobene kaše možete napraviti kod kuće usitnjavanjem žitarica na blenderu),
  8. Kopar i peršun,
  9. Sol
  10. Mljeveni crni biber.

Takva ćevape biti će izvrstan cjelovit obrok, pogotovo ako dodatno poslužite vitaminsku salatu (recept je gore naveden).

Općenito, posebnu pažnju treba posvetiti Coleslawu jer on može biti uključen u dnevnu prehranu dijabetičara. Salata s kupusom i pasuljem priprema se prema ovom receptu:

  • Bijeli kupus - 500 grama,
  • Kuhan grah - 300 grama,
  • Suncokretovo ili laneno ulje - 1 kašika,
  • Luk - 1 kom.,
  • Slatka paprika - 1 kom.,
  • Zeleni.

Kupus sitno nasjeckajte, biber nasjeckajte na trakice, nasjeckajte zelje. Pomiješajte sve sastojke, posolite i začinite uljem, po želji salata se može preliti limunovim sokom.

Dijetu možete obogatiti i tako što ćete pripremiti kotlete od kupusa za dijabetičare koji će zahvaljujući povrću u receptu biti vrlo sočni. Za kotlete trebat će vam:

  1. Pileće ili pureće meso (uradite sami) - 500 grama,
  2. Jaje - 1 kom,
  3. Raženi hljeb - 3 kriške,
  4. Luk - 1 kom.,
  5. Sol
  6. Mljeveni crni biber,
  7. Bijeli kupus - 250 grama.

Sitno isjeckajte kupus, nasjeckajte luk na kockice, povrće pomiješajte sa mljevenim mesom, solju i paprom. Uronite raženi hljeb u mlijeko ili vodu kada nabubri, iscijedite iz njega vodu i prođite kroz mlin za meso ili mljeveni mikserom. Masu hleba pomešajte sa mlevenim mesom. Oblikovati kotlete i kuvati 25 minuta, prevrćući ih jednom. Po želji, kotlete možete valjati u raži ili zobene pahuljice.

Ova metoda kuhanja je najkorisnija za dijabetičare.

Povrće prilog jelima

Povrće priloga dijabetičarima nezamjenjivo je na stolu za dijetu, a možete ih kuhati ne samo iz bijelog kupusa.

Mnogo povrća ima nizak GI, ali istovremeno sadrži puno vitamina i minerala korisnih za tijelo.

S pažnjom, mrkvu treba uključiti u ishranu, mada je u sirovom obliku njen pokazatelj svega 35 jedinica, ali u kuhanom obliku povećava se na neprihvatljivu normu od 85 jedinica. Kompleksna povrtna jela preporučuje se kuhati na vodi, s malom količinom biljnog ulja, u principu možete i bez njega.

Od povrća, za pripremu priloga, dozvoljeno je sljedeće (sa GI do 50 komada):

Sve gore navedeno povrće može se pirjati, kombinirajući prema osobnim ukusima.

Prednosti kupusa

Pozitivni aspekti bijelog kupusa su gore opisani, ali tu je i cvjetača i morske trave, mada potonji ne pripada grupi povrća. Ipak, trebalo bi obratiti posebnu pažnju.

Proizvod poput morske trave kod dijabetesa prilično je vrijedan za pacijentovo tijelo. Sadrži organske kiseline, vitamine i brojne elemente u tragovima. Morske alge bogate su jodom.

Općenito, blagotvorno djeluje na takve funkcije kod dijabetičara:

  • Poboljšava otpornost organizma na razne infekcije,
  • Sprečava razvoj ateroskleroze,
  • Poboljšava kardiovaskularni sistem,
  • Normalizuje krvni pritisak,
  • Poboljšava celokupni endokrini sistem.

Dozvoljeni dnevni unos morskih algi za dijabetičare ne smije prelaziti 300 grama. Uz njegovu pomoć možete stvoriti jednostavne i lako probavljive doručke, na primjer, poslužiti morsku kelj s omletom ili kuhanim jajetom.

Video u ovom članku govori o dobrobiti kupusa za dijabetes.

Dijabetični Coleslaw

Opcija 1. Prokuhajte brokoli od kupusa do umjerene mekoće da se ne raspadne. Ohladite, iseckajte na trakice 1 veliki sveži krastavac, promešajte, dodajte 2 režnja seckanog belog luka, šaku sezama. Začinite maslinovim uljem.

Opcija 2. sitno sjeckani kupus (300 gr), sitno sjeckani, posoliti solju i ručno zgnječiti. Dodajte rendanu mrkvu, začinite biljnim uljem.

Braški kupus za dijabetičare s mesom

Potreban vam je bijeli kupus (500 g), svježe meso govedine ili piletina (100-150 gr). Pola luka i slatke paprike, 1 mala mrkva. Prethodno pržite meso sa lukom, šargarepom, paprom, pa dodajte kupus i takođe lagano pržiti. Potom dodajte vodu i krčkajte 20-30 minuta.

Kupusne kotlete za dijabetičare

Reznice karfiola sa punjenjem

Treba vam 500 grama karfiola, 2-3 kašike. l rižino brašno, sol, perje zelenog luka, 2 tvrdo kuhana jaja. Kupus prokuhajte i nasjeckajte, dodajte rižino brašno, sol i gustin zamijesite. Za nadjev pomiješajte sitno sjeckana jaja sa zelenim lukom, solju. Vlažne ruke od tijesta od kupusa napravite tortilje, unutra stavite nadjev i oblikujte pljeskavicu. Umočite u brašno i pržite u biljnom ulju 10 minuta sa svake strane.

Kupus schnitzel za dijabetičare

Za kuhanje vam je potrebno 250 g listova bijelog kupusa, pšenične mekinje, jaje, sol, biljno ulje. Listove skuhajte u slanoj vodi, ohladite kovertom, umočite u razmućeno jaje, potom umutite u mekinje i pržite.

Kupusne kotlete s mesom

Za meso reznica kupusa za dijabetičare potrebno vam je 500 grama piletine ili govedine, bijeli kupus, 1 velika ili 2-3 male mrkve, 2-3 luka, sol, jaja, mekinje ili krušne mrvice. Meso skuhajte, povrće ogulite, a sve samljeti u mlincu za meso. Dodajte sol i sirova jaja, 2-3 kašike brašna i odmah formirajte kotlete kako kupus ne bi pustio sok. Uvaljajte ih u mekinje ili krušne mrvice, pržite na laganoj vatri pod poklopcem da se kupus prži iznutra, a da se sa strane ne izgori.

Recepti za dijabetes

Kao što je već saznato, dijabetičare jesti kotlete, samo ih je potrebno pripremiti po posebnim receptima. Bolje je da sam uvrnete meso, jer mljeveno meso kupljeno u trgovini neće dati garanciju za kvalitetu.

Započnite s izborom mesa, ne smije biti masno. Zaista je za dijabetes tipa 1 zabranjeno masno meso. Ne odustajte od svinjetine, ovaj proizvod sadrži potrebne elemente u tragovima poput cinka, magnezijuma i vitamina B1. Ali pazite da u komadu mesa (ili ribe) nema masti ili masti.

Vegetarijanske kotle su takođe ukusne i sadrže puno korisnih elemenata. Ako im dodate proizvode od graha, vrlo je teško razlikovati ih od mesnih jela.

Kotlete od svinjetine i govedine

Pošto je svinjetina visoko kalorična, ljekari ne preporučuju kuhanje kotleta iz ovog mesa. Govedina je manje kalorična od svinjetine, ali ne preporučuje se kod dijabetesa tipa 2. Samo u rijetkim slučajevima dijabetičar si može priuštiti kuhati večeru s ovim proizvodima, ali u tom slučaju morate odabrati mlado i mršavo meso.

Za dijabetičare je prikladan sljedeći recept:

  • svinjetina ili govedina sa niskom masnoćom - 800 g,
  • luk - 1 kom,
  • beli luk - 2-3 režnja,
  • krompir - 1 kom,
  • krema - 1 kašika. l.,
  • jaje - 2 kom.,
  • začini.

Samljeti meso i povrće u peći, dodati vrhnje, jaja i začine. Komponente dobro izmiješajte. Vlažne kotlete mokrim rukama, stavite ih u drugar i stavite u lonac s kipućom vodom. U tom slučaju tečnost ne bi trebala doprijeti do posude s kotletama. Kuhajte 30-50 minuta sa zatvorenim poklopcem, nakon što ga isključite, ostavite još 15 minuta da inzistira na jelu.

Kupusne kotlete

Kotlete od bijelog kupusa Sastojci 200 g kupusa, 10 g komorača, 20 g putera, 15 g krušnih mrvica, 50 ml mlijeka, 100 g kisele pavlake, 1 jaje, biljno ulje, mladi kopar ili peršun, sol Način pripremanja sitno nasjeckajte kupus,

Kupusne kotlete

Kotlete od bijelog kupusa Sastojci 200 g kupusa, 10 g komorača, 20 g putera, 15 g hljebnih mrvica, 50 ml mlijeka, 100 g kisele pavlake, 1 jaje, biljno ulje, mladi kopar ili peršun, sol Način pripreme sitno nasjeckajte kupus

Kupusne kotlete

Kotlete od bijelog kupusa 1 kg kupusa, 1 jaje, 1/2 šalice brašna, sol po ukusu, 2 kašike. kašike biljnog ulja.Oguljeni kupus narežite na 4 dela, isperite, prelijte hladnom slanom vodom, kuhajte 3-5 minuta. Kupus odbacite u fil za odvijanje, ocijedite (vodu)

Kupus i kotleti od krompira

Kotlete od kupusa i krompira 108 kcal

Reznice kupusa

Reznice kupusa Ogulite kupus, sitno ga nasjeckajte, stavite u dvostruki kotao, prelijte mlijekom, poklopite poklopcem, pirjate dok ne skuha, a zatim postupno, neprekidnim miješanjem, sipajte kašu u kupus, pazeći da nema kvrga i dovedete do spremnosti

Bugarske kotlete kupusa na bugarskom

Bugarske kotlete kupusa na bugarskim slamkama isjeckajte malu glavicu svježeg kupusa i kuhajte u slanoj vodi u dvostrukom kotlu. Odbacite je u fil za punjenje, ostavite da se voda ocijedi, ohladi i dobro iscijedi. Spasserovat brašno sa masnoćom i razrijediti u maloj količini

Kupusne kotlete

Kotlete od bijelog kupusa Sastojci 200 g kupusa, 10 g komorača, 20 g putera, 15 g hljebnih mrvica, 50 ml mlijeka, 100 g kisele pavlake, 1 jaje, biljno ulje, mladi kopar ili peršun, sol Način pripreme sitno nasjeckajte kupus

Kupusne kotlete

Kotlete od bijelog kupusa Sastojci 200 g kupusa, 10 g komorača, 20 g putera, 15 g hljebnih mrvica, 50 ml mlijeka, 100 g kisele pavlake, 1 jaje, biljno ulje, mladi kopar ili peršun, sol Način pripreme sitno nasjeckajte kupus

Kupusne kotlete

Kotlete od bijelog kupusa 1 kg kupusa, 1 jaje, 1/2 šalice brašna, sol po ukusu, 2 kašike. kašike biljnog ulja.Oguljeni kupus narežite na 4 dela, isperite, prelijte hladnom slanom vodom, kuhajte 3-5 minuta. Kupus odbacite u fil za odvijanje, ocijedite (vodu)

Kotlete od bijelog kupusa

Reznice bijelog kupusa sitno isjeckanog kupusa, staviti u šerpu, dodati malo vode i dinstati dok se pola ne skuva. Ulijte kašu tankim tokom, dobro promiješajte, posolite i kuhajte 10-15 minuta. Gotovu masu malo ohladite i oblikujte kotlete koje,

Sjeckane kotlete od bijelog kupusa

Sjeckani bijeli kupus isjeckani kupus i pirjajte u ulju. Samljeti krekeri, uliti vruću kremu, kad se ohladi, obrišite. Dodajte jaja, krekere, sol i brašno kupusu, promiješajte, napravite kotlete, uvaljajte u brašno ili, umočite u jaje, uvaljajte

Kupus i kotleti od krompira

Kotlete od kupusa i krompira 108 kcal

Reznice kupusa

Kotlete kupusa Ogulite kupus, sitno ga nasjeckajte, stavite u dvostruki kotao, prelijte mlijekom, poklopite poklopcem, pirjate dok ne skuha, a zatim postupno, neprekidnim miješanjem, sipajte kašu u kupus, pazeći da nema grudvica, i dovedite do spremnosti

Bugarske kotlete kupusa na bugarskom

Bugarske kotlete kupusa na bugarskim slamkama isjeckajte malu glavicu svježeg kupusa i kuhajte u slanoj vodi u dvostrukom kotlu. Odbacite je u fil za punjenje, ostavite da se voda ocijedi, ohladi i dobro iscijedi. Spasserovat brašno sa masnoćom i razrijediti u maloj količini

Kupusne kotlete

Kotlete od bijelog kupusa Sastojci 200 g kupusa, 10 g komorača, 20 g putera, 15 g krušnih mrvica, 50 ml mlijeka, 100 g kisele pavlake, 1 jaje, biljno ulje, mladog kopra ili peršuna, sol Način pripreme sitno nasjeckajte kupus

Kupusne kotlete

Kotlete od bijelog kupusa Sastojci 200 g kupusa, 10 g komorača, 20 g putera, 15 g krušnih mrvica, 50 ml mlijeka, 100 g kisele pavlake, 1 jaje, biljno ulje, mladog kopra ili peršuna, sol Način pripreme sitno nasjeckajte kupus

Kupusne kotlete

Kotlete od bijelog kupusa 1 kg kupusa, 1 jaje, 1/2 šalice brašna, sol po ukusu, 2 kašike. kašike biljnog ulja.Oguljeni kupus narežite na 4 dela, isperite, prelijte hladnom slanom vodom, kuhajte 3-5 minuta. Kupus odbacite u fil za odvijanje, ocijedite (vodu)

Kupus i kotleti od krompira

Kotleti kupusa i krumpira 6 porcija 108 kcal Sastojci: 1 kupus srednje veličine kupusa, 500 g krumpira, 1 luk, 50 ml biljnog ulja, 100 ml kefira, 1 gručica peršuna, 50 ml soka od limuna, 2 režnja češnjaka, zelena zelena salata, crna mlevena paprika, sol

Kupus i kotleti od krompira

Kotleti kupusa i krumpira 6 porcija 108 kcal Sastojci: 1 kupus srednje veličine kupusa, 500 g krumpira, 1 luk, 50 ml biljnog ulja, 100 ml kefira, 1 gručica peršuna, 50 ml soka od limuna, 2 režnja češnjaka, zelena zelena salata, crna mlevena paprika, sol

Kupus i kotleti od krompira

Reznice kupusa i krumpira Sastojci 1 glava kupusa (srednje velika), 500 g krumpira, 1 luk, 50 ml biljnog ulja, 100 ml kefira, 1 gručica peršuna, 50 ml limunovog soka, 2 režnja češnjaka, zelena zelena salata, crni biber, sol Metoda

Reznice kupusa

Reznice kupusa Sastojci: 150 g bijelog kupusa, 2 žumanjka, 10 kašika kisele pavlake (nemasne), 5 kašika pšeničnog brašna, 4 kašike biljnog ulja (rafiniranog), kašika putera, sol Način pripreme: kupus narežite na

Reznice kupusa

Reznice kupusa Sastojci: 150 g bijelog kupusa, 2 žumanjka, 10 kašika kisele pavlake (nemasne), 5 kašika pšeničnog brašna, 4 kašike biljnog ulja (rafiniranog), kašika putera, sol Način pripreme: kupus narežite na

Ostavite Svoj Komentar