Trudnoća kod dijabetesa: je li moguće roditi, kako spriječiti komplikacije?

Prije toga dijabetes je bio ozbiljna prepreka pribavljanju djece. Ljekari nisu preporučili da imaju dijete, jer se vjerovalo da dijete neće naslijediti bolest samo od svojih roditelja, već će i s visokim stepenom vjerovatnosti roditi s patologijama.

Savremena medicina ovom pitanju pristupa na drugačiji način. Danas se trudnoća s dijabetesom smatra normalnom pojavom koja ne ometa porođaj. Postoji li veza između dijabetesa i porođaja? Na osnovu medicinskih istraživanja i opažanja utvrđena je vjerovatnost prijenosa dijabetesa na nerođeno dijete.

Dakle, ako mu je majka bolesna, šansa za prijenos bolesti na plod je samo dva posto. Dijabetičari mogu imati djecu s dijabetesom i kod muškaraca. Ali ako je otac bolestan, vjerojatnost nasljednog prenošenja bolesti povećava se i iznosi pet posto. Mnogo je gore ako se dijabetes dijagnosticira kod oba roditelja. U tom slučaju vjerovatnost prijenosa bolesti je dvadeset i pet posto i to je osnova za prekid trudnoće.

Samodisciplina, strogo pridržavanje recepata liječnika, stalno praćenje glukoze u krvotoku i nadzor specijalista - sve to povoljno utječe na normalan tijek i ishod trudnoće.

Od posebnog je značaja kontrola šećera u tijelu trudnice. Promjene ovog pokazatelja mogu se negativno odraziti ne samo na majku, nego i na njen plod.

Organizmi majke i bebe tokom trudnoće neraskidivo su povezani. S povećanjem razine glukoze u tijelu žene prekomjerna količina šećera ulazi u plod. U skladu s tim, fetus osjeća hipoglikemiju. S obzirom na važnost šećera u razvoju i normalnom funkcioniranju ljudskog tijela, takvo stanje može dovesti do pojave patologija povezanih s usporavanjem razvoja fetusa.

Nagli porasti šećera još su opasniji jer mogu izazvati pobačaj. Također je vrijedno razmotriti činjenicu da se višak glukoze nagomilava u tijelu djeteta, što dovodi do stvaranja masnih naslaga. To povećava težinu bebe, što može negativno uticati na proces porođaja (porođaj će biti komplikovan, a fetus može biti ozbiljno ozlijeđen prilikom napuštanja materice).

U nekim slučajevima novorođenčad može osjetiti smanjenu razinu glukoze u krvi. To je zbog obilježja intrauterinog razvoja. Dečiji gušterača, koji proizvodi inzulin, primoran je da ga otpušta u velikim količinama zbog unosa šećera iz majčinog tela. Nakon rođenja indikator se normalizira, ali inzulin se proizvodi u istim količinama.

Dakle, iako dijabetes danas ne predstavlja prepreku da imaju dijete, trudnice moraju strogo kontrolirati razinu glukoze u krvi kako bi izbjegle probleme. Njegove nagle promjene mogu dovesti do pobačaja.

Kontraindikacije za majčinstvo

Uprkos uspjesima moderne medicine, u nekim slučajevima ljekari preporučuju pobačaj.

Činjenica je da je dijabetes prijetnja ljudskom tijelu. Ono predstavlja veliko opterećenje na mnogim njegovim organima i sustavima, a znatno se povećava početkom trudnoće. Takva situacija može ugroziti ne samo plod, već i zdravlje majke.

Danas se ne preporučuje ženama da zatrudne, ako imaju:

  • dijabetesa otpornog na inzulin sa tendencijom ka ketoacidozi,
  • aktivna tuberkuloza
  • rezus sukob
  • koronarna bolest srca
  • bolest bubrega (ozbiljno zatajenje bubrega),
  • gastroenteropatija (u teškom obliku).

Otkrivanje dijabetesa kod oba roditelja, kao što je već spomenuto, takođe je kontraindikacija. No odluka o prekidu trudnoće može se donijeti tek nakon savjetovanja s kvalificiranim specijalistima (endokrinolog, ginekolog itd.). Mogu li dijabetičari imati djecu s tim komplikacijama? U medicinskoj praksi ima dovoljno primjera kako su bolesni roditelji rodili apsolutno zdravu djecu. Ali ponekad je rizik za majku i plod prevelik da bi se spasila beba.

U svakom slučaju, trudnoća s dijabetesom treba biti planirana, a ne spontana. Štoviše, za početak je potrebno započeti tri do šest mjeseci prije predložene koncepcije. Tijekom ovog perioda, žena bi trebala pratiti glukozu u svom krvotoku, odbijati uzimati dodatne lijekove i multivitaminske komplekse. U tom razdoblju vrijedi pronaći kvalificirane stručnjake koji će nadzirati napredak trudnoće.

Uz to, žena se mora psihološki pripremiti za buduću trudnoću i proces porođaja. Uz visok stupanj vjerojatnosti oni će biti teški. Često stručnjaci pribjegavaju carskom rezu. Morate biti spremni na činjenicu da će puno vremena trebati provesti u bolnici.

Gestacijski dijabetes

Trudnice su izložene gestacijskom dijabetesu. Ova pojava se ne smatra bolešću. Prema statistici, sličan problem javlja se kod oko pet posto zdravih žena koje nose dijete. Odnosno, gestacijski dijabetes može se pojaviti čak i kod osobe koja prethodno nije patila od dijabetesa. Tipično se ova pojava javlja u dvadesetoj nedelji.

Ovo je privremeni učinak koji traje samo tokom trudnoće. Na kraju, odstupanja nestaju. Međutim, ako žena odluči roditi više djece, problem se može vratiti.

Ovaj fenomen zahtijeva daljnje proučavanje jer mehanizam njegove pojave još nije u potpunosti razjašnjen. Poznato je da su takav dijabetes uzrokovali hormonskim promjenama. Trudno tijelo proizvodi više hormona, jer su oni neophodni za skladan razvoj bebe u maternici. U nekim slučajevima, hormoni utječu na proces proizvodnje inzulina, blokirajući njegovo oslobađanje. Kao rezultat toga, nivo glukoze u krvi trudnice raste.

Da bi porođaj s gestacijskim dijabetesom protekao dobro, morate na vrijeme posjetiti liječnika. Da biste to učinili, trebali biste znati koji simptomi ukazuju na njen razvoj. Razlikuju se sljedeći znakovi GDM-a:

  • učestalo mokrenje,
  • svrbež, suva koža,
  • furunculosis,
  • pojačan apetit, praćen smanjenjem tjelesne težine.

Ako se utvrde ovi simptomi, odmah se obratite stručnjaku koji prati trudnoću.

Trudnoća

U tom periodu žena bi trebala biti stalno pod nadzorom ljekara. To ne znači da treba ostati u bolnici. Trebate samo stalno posjećivati ​​stručnjaka i pažljivo pratiti nivo glukoze. Trudnoća i porod u šećernoj bolesti tipa I i II imaju svoje osobine.

Postupci i ponašanje majke djeteta direktno ovise o terminu:

  1. Prvo tromjesečje Prije svega, potrebno je smanjiti nivo konzumacije inzulina. To se radi isključivo pod nadzorom vašeg ljekara. Budući da formiranje najvažnijih organa fetusa u ovom trenutku počinje, žena mora stalno pratiti šećer. Morate se pridržavati dijeta broj devet. Upotreba bilo kakvih slatkiša strogo je zabranjena. Ukupni kalorični sadržaj hrane konzumirane tokom dana ne smije prelaziti 2500 kcal. Da bi se izbjegao razvoj komplikacija i patologija, trudnica treba podvrći planiranu hospitalizaciju.
  2. Drugo tromjesečje Relativno miran period. Ali od trinaestog tjedna može doći do porasta razine šećera u krvi. U tom su slučaju potrebne dodatne injekcije inzulina. Ponekad se u osamnaestom tjednu provede hospitalizacija, ali o pitanju njegove potrebe odlučuje specijalist.
  3. Treće tromjesečje U ovom trenutku počinju pripreme za predstojeće rođenje. Kako poroditi dijabetes direktno ovisi o toku trudnoće u prethodna dva tromjesečja. Ako nije bilo komplikacija, porođaj će se odvijati normalno. Inače se koristi carski rez. Stalni nadzor neonatologa, ginekologa i endokrinologa je obavezan.

Prije porođaja mjeri se ženskom šećeru u krvi i primjenjuje inzulina majke i njenog fetusa.

Dakle, dijabetes nije uvijek prepreka plodnosti. Zahvaljujući razvoju savremene medicine, dijabetičarka može roditi potpuno zdravu bebu. Međutim, postoje određene kontraindikacije u kojima se ne preporučuje imati djecu.

Tok porođaja direktno ovisi o ponašanju buduće majke, njenoj disciplini i samokontroli. Stalni nadzor specijalista, periodični pregledi i kontrola glukoze ključni su za rođenje zdravog djeteta.

Značajke bolesti tokom trudnoće

Pacijente sa dijabetesom budno prate ne samo akušeri-ginekolozi, već i specijalisti uskog profila. To je velika odgovornost za njih, jer se ova bolest smatra jednom od najozbiljnijih ne samo u smislu začeća, već i u podnošenju, zdravlju žene i nerođenog djeteta.

Prije nekoliko desetljeća ljekari su inzistirali da žene ne smiju zatrudnjeti ili rađati. Često je gestacija završila na pobačaju, intrauterinoj smrti i teškim patologijama fetusa. Trudnoća s dekompenziranim dijabetesom uništila je zdravlje.

Moderna akušerstvo i ginekologija dokazale su da ne postoji apsolutna prepreka za rađanje djeteta. Bolest nije rečenica: nije dijabetes melitus negativan utjecaj na plod, već stvarne razine šećera.

Ali danas medicina i farmakologija takvim ženama pružaju šansu. Pacijentima su na raspolaganju alati za samo nadgledanje, visok nivo laboratorijske i instrumentalne dijagnostike i visokokvalificirana specijalistička pomoć.

Trudnoća i porod sa dijabetesom tipa 1

Šećerna bolest tipa 1 (ovisna o insulinu) počinje najčešće u djetinjstvu i adolescenciji. Tokom trudnoće bolest postaje labilna, nalik talasima. Polovina bolesnika razvija ranu angiopatiju i povećava se rizik od ketoacidoze, visoke koncentracije glukoze u ketonskim telima.

Na kratkom gestaciji, žena ne osjeća promjene u svom zdravstvenom stanju. Ali s povećanjem razine estrogena u krvi, koji potiču oslobađanje vlastitog inzulina, pojavljuju se znakovi hipoglikemije. Za normalizaciju razine šećera potrebno je smanjenje doze injekcija.

Do druge polovine trudnoće, zbog povećanih koncentracija glukagona, placentnog laktogena i prolaktina, tolerancija na glikemiju opada. Šećer u krvi i mokraća rastu, a pacijentu je potrebna velika doza inzulina.

Vožnja valova se nastavlja:

  • početkom porođaja, glikemijski pokazatelji se smanjuju,
  • tokom porođaja, visoka hiperglikemija dodatno prati razvoj acidoze,
  • u prvih nekoliko dana nakon porođaja nivo šećera opada,
  • do kraja prve sedmice opet raste.

Ketonurija je vrlo opasna za plod. Dokazano je da aceton u urinu tokom trudnoće smanjuje intelektualni koeficijent kod nerođene bebe.

U većini žena prvo i početak drugog tromjesečja su zadovoljavajuće. Početkom trećeg tromjesečja naglo se povećava rizik od gestoze, spontanog pobačaja, intrauterine hipoksije i infekcije mokraćnog sustava.

Situaciju pogoršava veliki plod. U budućnosti postaje uzrok slabosti porođaja, prijevremenog pražnjenja amnionske tekućine, porođajne povrede.

Kod dijabetesa tipa 1 fetus pati, a to kasnije može utjecati na zdravlje novorođenčadi. Rođena je s mnogim vanjskim značajkama:

  • potkožna masnoća je prerazvijena,
  • obilježja u obliku mjeseca
  • na koži puno malih krvarenja,
  • telo je natečeno, cijanotično.

Tijekom perinatalnog pregleda liječnik otkriva znakove oštećenja, funkcionalnu nezrelost organa i sistema.

Klinac se ne prilagođava dobro novim uslovima. Simptomi:

  • letargija, hipotenzija, hiporefleksija,
  • nestabilni hemodinamički parametri,
  • problemi s debljanjem
  • sklonost razvoju respiratornih infekcija.

Pacijenti sa inzulinom zavisnom vrstom bolesti moraju pratiti i kontrolirati nivo glukoze. Injekcije inzulina propisuju se čak i ako pacijent ima blagi oblik dijabetesa.

Trudnoća i porod sa bolešću tipa 2

Nošenje dijabetesa koji nije ovisan o insulinu ima svoje karakteristike. Ovaj oblik patologije karakterizira prekomjerna tjelesna težina, stoga prije nego što zatrudni, ženi se toplo preporučuje gubitak kilograma. Pokazatelji normalne težine spriječit će ozbiljne komplikacije u zglobovima, srcu i krvnim žilama. Težina u granicama normale pomoći će ženi da izbjegne hiruršku intervenciju - carski rez.

U žena s dijabetes melitusom za kontraindikacije gestacije tipa 2, ne postoje normalni pokazatelji razine šećera.

Za to se ženi preporučuje pažljivo pripremiti. Planirana trudnoća trebala bi se dogoditi tek nakon šest mjeseci stabilne normoglikemije. Samo će to stanje spriječiti moguće komplikacije i dati šansu da rodi zdravu bebu.

Glikemijski pokazatelji koji su potrebni u fazi planiranja i nošenja (u mmol / l):

  • na prazan stomak od 3,5 do 5,5,
  • dan prije jela od 4,0 do 5,5,
  • 2 sata nakon obroka do 7.4.

Gestacijski tip

Ovo je treća vrsta dijabetesa koja je prepoznata kod pacijenata tokom trudnoće. Gestacijski dijabetes se ne manifestira prije začeća i nestaje bez traga u postporođajnom razdoblju.

Ova vrsta metaboličke patologije razvija se zbog neosjetljivosti ćelija na vlastiti inzulin i povećanog opterećenja gušterače zbog hormona koji djeluju suprotno inzulinu.

Bolest proizlazi iz djelovanja niza faktora:

  • gojaznost
  • opterećena nasljednošću zbog dijabetesa,
  • stariji od 30 godina
  • velike trudnoće u prošlosti.

Mjere liječenja gestacijskog dijabetesa uključuju dijetu i umjereno vježbanje. Ženi je prikazano svakodnevno mjerenje nivoa šećera.

Pregled pregleda i hospitalizacija

Trudnoća protiv dijabetesa posmatra se ambulantno i bolnički. Rutinska zapažanja u bolnici:

  1. Prva hospitalizacija odvija se u prvim tjednima trudnoće i uključuje potpuni pregled, kompenzaciju, preventivnu terapiju. Uz progresivne komplikacije tipa 1 (retinopatija, nefropatija, ishemijska bolest), tuberkuloza, prisutnost senzibilizacije rezusa do 12 tjedana, rješava se pitanje održavanja trudnoće.
  2. U drugoj hospitalizaciji (21-25 tjedana) promatra se žena tijek bolesti i rizik od komplikacija. Doziranje inzulina se prilagođava. Ultrazvučni pregled je naznačen za procjenu stanja fetusa, a od ovog perioda trebao bi biti tjedan.
  3. U trećoj hospitalizaciji provode se temeljni pregled fetusa, preventivne mjere sprječavanja akušerskih komplikacija. Ljekar postavlja vrijeme i način porođaja.

Kompletan lekarski pregled uključuje:

  1. Inspekcija, savjetovanje ginekologa, genetika.
  2. Opsežni pregled s posjetom jednom tromjesečju oftalmologa, kardiologa, neurologa, nefrologa.
  3. Klinička i biohemijska ispitivanja, procjena štitne žlijezde i bubrega.
  4. Ultrazvuk štitne žlijezde, bubrega, jetre i žučnih kanala.

Jednom u svakom tromjesečju, trudnica bi trebala darivati ​​krv na razinu glikoziranog hemoglobina.

Do 34. nedelje, žena mora svake dve nedelje doći odlaziti na sastanak kod akušera i dijabetologa, od 35. nedelje - posetiti svaki drugi dan.

Ženi se preporučuje započinjanje i popunjavanje posebnog dnevnika samokontrole. Posebna se pažnja posvećuje debljanju. Norma - ne više od 13 kg. Prvo tromjesečje - 2-3 kg, drugo - do 300 g tjedno, treće - do 400 g.

Životni stil, dijeta

Žena će se morati potruditi da održi šećer na normalnim razinama. Ovo će zahtijevati:

  1. Dijetalna prehrana prema shemi: ugljikohidrati 40-45%, masti 35-40%, proteini 20-25% u šest doza - tri glavne i tri užine. Uz sve vrste dijabetes melitusa nije propisana stroga dijeta. Obavezno unosite dovoljnu količinu "sporih" ugljikohidrata. Sprečavaju razvoj gladne ketoze. Ubrzo se ukidaju "brzi" ugljikohidrati. Dopušteno je slatko povrće i voće.
  2. Svakodnevno mjerenje nivoa šećera: na prazan stomak, prije i nakon jela, prije spavanja, noću.
  3. Urin kontrola ketona pomoću test traka.
  4. Adekvatna terapija inzulinom pod nadzorom dijabetologa.

Ako žena poštuje sva pravila, poštuje i ispunjava sve imenovanja ljekara, rizik da se rodi dijete s komplikacijama smanjuje se na 1-2%.

Uz zadovoljavajuću nadoknadu bolesti i normalnu gestaciju truda, porođaj se odvija u prirodnom vremenu. Ako žena ima znakove dekompenzacije i trudnoća je opterećena, porođaj je indiciran u periodu od 36-38 tjedana. Veliki plod i komplikacije - indikacije za carski rez.

Žene sa dijabetesom mogu zatrudnjeti, izdržati i roditi bez štete po svoje zdravlje i zdravlje bebe. Glavno je da ovaj period života shvatite ozbiljno unaprijed. Trudnoću treba planirati i nadzirati specijalisti.

Pogledajte video: PRVI KORAK - TRUDNOĆA I DIJABETES (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar