Novo u liječenju dijabetesa 1

Berlin, Njemačka, 2.10.2018- U istraživanju korak po korak, nakon 26 tjedana liječenja insulinom Ryzodeg ® jednom dnevno kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, slična kontrola glukoze u krvi postignuta je upola manje injekcija i značajno nižom ukupnom dnevnom dozom inzulina, kao i značajno smanjenje rizik od razvoja noćne hipoglikemije u usporedbi s primjenom inzulina glargin 100 IU jednom u kombinaciji s inzulinom aspart. Ryzodeg ® je kombinacija inzulina degludec i inzulina aspart (IDegasp) u jednoj olovci za špricu za lečenje pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Rezultati studije Korak po korak predstavljeni su danas na 54. godišnjem kongresu Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD 2018) u Berlinu, Njemačka. 1

"Pacijentima će se možda teško pridržavati složenih režima liječenja koji zahtijevaju višestruke injekcije u različito doba dana, što može rezultirati lošom kontrolom šećera u krvi", rekla je Athena Philis-Tsimikas, vodeća istraživačica u kompaniji Step by Step i korporativni potpredsjednik Scripps Whittier Instituta za dijabetes. - Rezultati ove studije pokazuju da upotreba IDegasp-a jednom dnevno može pružiti ljudima s dijabetesom tipa 2 mnogo jednostavniju opciju liječenja, koristeći manje injekcija za postizanje efikasne kontrole šećera u krvi u usporedbi sa 100 jedinica inzulina glargin u kombinaciji s inzulinom aspart ".

Nakon 26 tjedana, pacijenti koji su primali terapiju inzulinom Rizodeg ® jednom dnevno koristili su 50% manje injekcija i značajno niži ukupni broj inzulinskih jedinica dnevno (12%) u usporedbi s 100 PIECES inzulina glarginom u kombinaciji s inzulinom aspart. 1

Uz primjenu inzulina Risedeg ® jednom dnevno nakon 26 tjedana, bilježi se statistički značajno smanjenje učestalosti epizoda noćne teške ili potvrđene epizode simptoma glukoze u krvi simptomatične hipoglikemije za 45% u usporedbi s primjenom inzulina glargin 100 IU u kombinaciji s inzulinom aspart. Ukupna učestalost epizoda teške ili potvrđene razine hipoglikemije HK bila je brojčano manja uz uporabu preparata Ryzodeg® jednom dnevno u usporedbi s inzulinom glargin 100 IU u kombinaciji s inzulinom aspart. 1

„Epizode hipoglikemije, posebno noću, često plaše ljude koji imaju dijabetes. Upotreba Rysodeg ® inzulina jednom dnevno, ne samo da nudi mnogo jednostavnije rješenje, već i značajno smanjuje rizik od razvoja noćne hipoglikemije u usporedbi s osnovnim režimom bolusa, izjavio je Mads Krogsgaard Thomsen, izvršni potpredsjednik i glavni znanstveni direktor Direktor kompanije Novo Nordisk. „Nadamo se da će manje dnevnih injekcija Ryzodeg ® inzulina pomoći da se smanji teret dijabetesa i da će omogućiti osobama koje boluju od dijabetesa da bolje poštuju preporuke za lečenje, što će im takođe pomoći da postignu bolji rezultat.“

Informacije o Ryzodeg ®

Ryzodeg ® je kombinacija dva različita analoga inzulina (insulin degludec i inzulin aspart u omjeru 70% i 30%). Ovo je prva kombinacija bazalnog inzulina dugog djelovanja i prandialnog inzulina u jednoj olovci, dizajnirana za liječenje pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2. 3-6 Ryzodeg ® ima prednosti molekule inzulina degludec. 7, 8 Lijek Ryzodeg ® primjenjuje se supkutanom injekcijom jednom ili dva puta dnevno prije glavnog obroka. 4 Ryzodeg ® omogućava unošenje bazalnog i prandialnog inzulina u jednu olovku za šprice i olakšava tretman primenom manje injekcija od terapije bazalnim i bolus insulinom. 3

Ryzodeg® je prvi put odobrio regulatorno tijelo u prosincu 2012., a odobrenje je dobila od Evropske agencije za lijekove u januaru 2013. godine. Od tada, Ryzodeg ® je registrovan u više od 90 zemalja, uključujući Sjedinjene Države u septembru 2015. godine. Trenutno se plasira u 20 zemalja. U Rusiji je Ryzodeg® odobren 2013. godine.

Novo Nordisk Međunarodna je farmaceutska kompanija s više od 95 godina inovacija i liderstva u skrbi o dijabetesu. Zahvaljujući ovoj priči imamo iskustvo i sposobnost da pomognemo ljudima da se bore protiv pretilosti, hemofilije, poremećaja rasta i drugih ozbiljnih kroničnih bolesti. Kompanija Novo Nordisk sa sjedištem u Danskoj ima oko 43.100 zaposlenih u 79 zemalja, a proizvodi se plasiraju u više od 170 zemalja.

Novo u liječenju dijabetesa: tehnologije, metode, lijekovi

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Svake godine naučnici širom svijeta provode mnoga istraživanja i razvoj novih metoda liječenja dijabetesa. Primenjena terapija samo doprinosi strogoj kontroli nivoa glukoze i sprečavanju komplikacija. Ali ipak, naučnici izmišljaju inovativne metode koje omogućavaju izlječenje.

  • Novi tretmani za dijabetes tipa 1
  • Novi tretmani za dijabetes tipa 2
  • Novi lijekovi za dijabetes

Karakteristike i sastav inzulina

Ryzodeg je inzulin dugog djelovanja. To je bezbojna prozirna tečnost.

Dobijeno je genetskim inženjeringom presađivanjem ljudske rekombinantne molekule DNA pomoću kvasca tipa Saccharomyces cerevisiae.

U njegovom sastavu su kombinirana dva insulina: Degludec - dugo djelujući i Aspart - kratak, u omjeru 70/30 na 100 jedinica.

U 1 jedinici inzulina Ryzodeg sadrži 0,0256 mg Degludeka i 0,0105 mg Aspart-a. Jedna olovka za špricu (Raizodeg Flex Touch) sadrži 3 ml rastvora, odnosno 300 jedinica.


Jedinstvena kombinacija dva antagonista inzulina dala je odličan hipoglikemijski efekat, brz nakon primjene i u trajanju od 24 sata.

Mehanizam djelovanja je spajanje primijenjenog lijeka sa pacijentovim insulinskim receptorima. Tako se lijek ostvaruje i povećava prirodni hipoglikemijski učinak.

Bazalni Degludec formira mikrokamere - specifične depoe u potkožnoj regiji. Odatle inzulin dugo vremena polako odstupa i ne inhibira učinak i ne ometa apsorpciju kratkog Aspart inzulina.

Insulin Rysodeg, paralelno sa činjenicom da potiče razgradnju glukoze u krvi, blokira protok glikogena iz jetre.

Upute za upotrebu

Lijek Ryzodeg uvodi se samo u potkožnu masnoću. Ne može se ubrizgati ni intravenski ni intramuskularno.

Obično se predlaže da se injekcija napravi u trbuhu, bedrima, ređe u rame. Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja prema općim pravilima algoritma uvođenja.

Ako injekciju provodi Ryzodeg Flex Touch (olovka za špricu), tada se morate pridržavati pravila:

Uložak se koristi za punjenje olovaka. Najprihvatljivija je Ryzodeg Penfill.

Rysodeg Flex Touch - olovka za štrcaljku za višekratnu upotrebu. Obavezno ponesite nove igle za svaku injekciju.

Flexpen je jednokratna šprica za olovku sa penflom (uloškom).

Risodeg je propisan pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2. Propisuje se 1 put dnevno prije glavnog obroka. Istovremeno se inzulin kratkog djelovanja daje prije svakog obroka.

Video tutorial za ubrizgavanje olovke:

Doza se izračunava stalnim nadzorom glukoze u krvi pacijenta. Izračunava se individualno za svakog pacijenta od strane endokrinologa.

Nakon primjene inzulin se apsorbuje brzo - od 15 minuta do 1 sata.

Lijek nema kontraindikacije za bolesti bubrega i jetre.

Ne preporučuje se upotreba:

  • djeca mlađa od 18 godina
  • tokom trudnoće
  • dok dojite
  • s povećanom individualnom osjetljivošću.

Glavni analozi Ryzodega su druge dugo djelujuće insuline. Kada zamijene Ryzodeg ovim lijekovima, u većini slučajeva oni čak i ne mijenjaju dozu.

Od toga, najpopularniji:

Možete ih uporediti prema tabeli:


LijekFarmakološka obilježjaTrajanje akcijeOgraničenja i nuspojaveObrazac za puštanjeVrijeme skladištenja
GlarginBistra otopina dugog djelovanja, hipoglikemija, omogućuje glatko smanjenje glukoze1 put dnevno, akcija se dešava nakon 1 sata, traje do 30 satiHipoglikemija, oštećenje vida, lipodistrofija, kožne reakcije, edemi. Oprez pri dojenjuProzirni stakleni uložak od 0,3 ml sa gumenim čepom i aluminijskim poklopcem, upakovan u folijuNa tamnom mjestu pri t 2-8ºC. Nakon početka upotrebe 4 tjedna na t 25º
TujeoAktivna supstanca glargin, dugotrajno smanjuje glatko šećer bez skokova, prema pregledu pacijenata, pozitivan učinak dugo je podržanSnažna koncentracija, potrebno je stalno prilagođavanje dozeHipoglikemija često, lipodistrofija rijetko. Trudnoća i dojenje nepoželjnoSoloStar - olovka za brizgalice u koju je ugrađen uložak od 300 IU / mlPrije upotrebe, 2,5 godine. Na tamnom mjestu pri t 2-8ºC ne smrzavati. Važno: transparentnost nije pokazatelj neuređenog
LevemirAktivna tvar detemir, dugačkaHipoglikemijski efekat od 3 do 14 sati, traje 24 sataHipoglikemija. Do 2 godine se ne preporučuje; korekcija je potrebna trudnicama i dojiljamaUložak od 3 ml (Penfill) ili FlexPen olovka za jednokratnu upotrebu sa doznom jedinicom od 1 JEDINICEU hladnjaku na t 2-8ºC. Otvoreno - ne više od 30 dana

Potrebno je uzeti u obzir primjedbe o uzimanju Tujea: dobro je i pažljivo provjeriti ispravnost olovke za injekciju SoloStar, jer kvar može dovesti do neopravdanog precjenjivanja doze. Također, njegova brza kristalizacija postala je razlog za pojavljivanje nekoliko negativnih kritika na forumima.

Novi tretmani za dijabetes tipa 1

Prije svega, potrebno je razgovarati o najnovijim dostignućima i poboljšanjima uređaja za liječenje dijabetesa tipa 1:

  1. Ne tako davno, pojavio se novi senzor koji mjeri glikemiju pomoću laserskog sistema. Razvila ga je poznata kompanija "Net Scientific". Uređaj je zasnovan na fluorescentnom signalu, zbog kojeg je moguće odrediti koncentraciju šećera u samo pola minute. Ne treba probijati prst i skupljati krv za pregled.
  2. Kod hipoglikemije je uobičajeno koristiti glukagon u prahu, koji se razrjeđuje posebnom otopinom i daje intramuskularno. Savremene tehnologije poboljšale su ovaj lek brzog delovanja, pojednostavljujući njegovu upotrebu.
    To je posebno važno za djecu i adolescente, jer se novi "Glucagon" može koristiti bilo gdje, čak i sjedeći za stolom. Ovo je Glucagon nazalni puder u spreju za nos, koji je razvio Locemia Solutions. Hormon Glukagon primjenjuje se intranazalno kroz nos, nakon čega se trenutno apsorbira u sluznicu i ulazi u krvotok. Trošak takvog uređaja nije jako visok, tako da je lijek dostupan široj javnosti.
  3. Medtronic je razvio inovativnu inzulinsku pumpu s mnogim prednostima u odnosu na prethodne modele. Ovo su pumpe iz serije Medtronic Minimed Paradigm. Crpka se može instalirati u 8 različitih položaja što pacijentu pruža poseban komfor. Opremljen je sistemom za sprečavanje začepljenja epruveta i nezavisnom fiksacijom potkožne igle. Pored toga, nivo glukoze prati se svakih 5 minuta. Pri najmanjoj promjeni nagore, dijabetičar će čuti signal. Ako koristite Veo pumpu, pacijentu neće trebati regulirati protok inzulina, jer će ugrađeni sistem to učiniti sam.

Primjena matičnih ćelija

Matične ćelije u ljudskom tijelu dizajnirane su za popravak oštećenih organa i normalizaciju metabolizma ugljikohidrata. Kod dijabetes melitusa broj takvih stanica naglo se smanjuje, zbog čega se razvijaju komplikacije, a proizvodnja prirodnog inzulina prestaje. Uz to, imuni sistem slabi. Zbog toga je tako važno nadoknaditi nedostajući broj matičnih ćelija. Harvardski naučnici naučili su uzgajati aktivne hormonske B-stanice u laboratoriji zahvaljujući kojima se inzulin proizvodi u pravoj količini, oštećena tkiva se regeneriraju i imunitet jača.

Istraživanja su vršena na miševima zaraženim dijabetesom. Kao rezultat eksperimenta, glodari su u potpunosti izliječeni od ove opasne bolesti. Trenutno se takva terapija koristi u Njemačkoj, Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama. Suština inovativne tehnike je vještačka obrada matičnih stanica i njihovo naknadno unošenje u tijelo dijabetičara. Stanice se pričvršćuju na tkiva gušterače, koja je odgovorna za inzulin, nakon čega se hormon proizvodi u potrebnoj količini. Posljedično, doza s unošenjem lijeka Insulin se smanjuje, a ubuduće se poništava.

Upotreba matičnih ćelija blagotvorno deluje na sve telesne sisteme. To je posebno važno za lezije u bubrezima, genitourinarnim organima i mozgu.

Metoda transplantacije smeđe masti

Najnovija studija novih liječenja dijabetesa je transplantacija smeđe masti. Ovim postupkom smanjuje se potreba za inzulinom i poboljšava metabolizam ugljikohidrata. To je zbog činjenice da će molekule glukoze u velikoj mjeri apsorbirati lipidne stanice masno smeđeg sloja. Ta se mast nalazi u velikim količinama u životinjama koje prezimuju u stanju hibernacije, kao i u novorođenčadi. Tijekom godina, masti se smanjuju u količinama, pa je važno nadopuniti je. Glavna svojstva uključuju normalizaciju razine glukoze u krvi i ubrzavanje metaboličkih procesa.

Prvi eksperimenti na presađivanju smeđeg masnog tkiva provedeni su na Univerzitetu Vanderbilt na miševima. Kao rezultat toga, ustanovljeno je da se više od polovine eksperimentalnih glodara riješilo dijabetesa. U ovom trenutku, ovoj terapiji još niko nije propisao.

Vakcina za liječenje dijabetesa

Proizvodnja inzulina ovisi o stanju B-stanica. Za sprečavanje upalnog procesa i zaustavljanje napredovanja bolesti potrebno je promijeniti molekulu DNK. Stanfordski naučnik Steinman Lawrence radio je na ovom zadatku. Izumio je obrnutu vakcinu koja se zove Lawrence steinman. Suzbija imuni sistem na nivou DNK, zahvaljujući kojem se proizvodi dovoljno inzulina.

Posebnost cjepiva je u blokiranju specifičnog odgovora imunološkog sistema. Kao rezultat dvogodišnjih pokusa, ustanovljeno je da ćelije koje uništavaju inzulin smanjuju svoju aktivnost. Nakon vakcinacije nisu primijećene nuspojave i komplikacije. Cjepivo nije namijenjeno za prevenciju, već za terapiju.

Metoda transplantacije

Danas liječnici širom svijeta aktivno nude metodu transplantacije zahvaljujući kojoj je moguće oporaviti se od dijabetesa tipa 1. Možete presaditi sljedeće:

  • pankreas, u celini ili delimično,
  • beta ćelije
  • otočići Langerhans,
  • dio bubrega
  • matične ćelije.

Uprkos prividnoj efikasnosti, metoda je prilično opasna, a efekat nije dug. Dakle, nakon operacije postoji rizik od komplikacija. Dijabetičar nakon operacije može bez terapije inzulinom samo 1-2 godine.

Ako se pacijent još uvijek odluči na operaciju, potrebno je strogo pridržavati svih propisa liječnika. Veoma je važno da ljekar ima veliko iskustvo i puno znanja, jer nepravilno odabrana postoperativna terapija (kako se graft ne bi suzao) može dovesti do negativnog rezultata.

Novi tretmani za dijabetes tipa 2

Druga vrsta dijabetesa nije ovisna o insulinu, pa se mnogi ljudi ne fokusiraju posebno na bolest. Međutim, to je neophodno, budući da se drugi tip lako razvija u prvi. Tada se odabiru metode liječenja što je moguće radikalnije. Danas postoje nove metode za liječenje dijabetesa tipa 2.

Upotreba uređaja

Uređaj broj 1. Inovativna oprema Magnetoturbotron uključuje tretman izlaganjem magnetnom polju. Terapija lijekovima je isključena. Koristi se za dijabetes tipa 2. Korištenjem ovog uređaja možete izliječiti ne samo dijabetes, nego i riješiti se mnogih drugih problema. Na primjer, za jačanje krvožilnog sustava, što je vrlo važno za dijabetes.

Unutar instalacije stvara se magnetno polje koje se neprestano vrti. To mijenja frekvenciju, brzinu i smjer rotacijskih pokreta. To omogućava prilagođavanje tokova određenoj patologiji. Akcija se temelji na stvaranju vrtložnih polja u tijelu, koja prodire u najdublja tkiva. Postupak traje najmanje 5 minuta tokom prve sesije. Daljnje vrijeme se povećava za par minuta. Dovoljno da prođem kroz 15 sesija. Efekat se može javiti kako tokom terapije, tako i nakon mjesec dana.

Uređaj broj 2. Još 2009. godine započela su istraživanja o metodi krioterapije za dijabetes. Do danas je provedeno mnogo eksperimenata koji su dali pozitivan rezultat. Stoga se kriosauna već koristi u medicini.

Tehnika se temelji na izlaganju kriogenom plinu sa niskom temperaturom. Tijekom postupka pacijent je smješten u posebnu kriosaunu, gdje se dovode pare zraka i dušika. Temperatura se snižava postepeno i održava se svega minutu i pol. Trajanje postupka je maksimalno 3 minute.

Takva izloženost hladnoći dovodi do sužavanja i širenja krvnih žila i aktiviranja funkcionalnosti živčanih završetaka, unutrašnjih organa. Ovo potiče obnovu ćelija i regeneraciju oštećenih ćelija.

Nakon krioterapije ćelije tijela percipiraju inzulin kao kod zdrave osobe. To se postiže ubrzavanjem i normalizacijom svih metaboličkih procesa - ugljenih hidrata, masti, minerala i tako dalje.

Uređaj broj 3. Laserska terapija se sada koristi gotovo univerzalno. U liječenju šećerne bolesti tipa 2 koriste se kvantni uređaji zahvaljujući kojima se laser šalje u aktivne biološke točke gušterače.

Koristi pulsno zračenje, infracrveno, magnetno i pulsira crvenom svjetlošću. Zračenje prodire u dublje slojeve tkiva i stanica, prisiljavajući ih da djeluju s novom energijom. Kao rezultat toga, razina inzulina raste. Slijedom toga, lijekovi koji smanjuju šećer smanjuju se u doziranju.

Monoterapija

U posljednje vrijeme naučnici su sve skloniji mišljenju da je upotreba vlakana kod dijabetesa nužna. Naročito ako bolest prati gojaznost. Monoterapija je uvijek indicirana za poremećaj metabolizma ugljikohidrata. Zbog činjenice da biljna celuloza smanjuje količinu glukoze koja se apsorbira u crijevima, smanjuje se i šećer u krvi. Značajka - vlakna treba konzumirati zajedno sa složenim ugljikohidratima.

O ostalim tretmanima dijabetesa tipa 2 pročitajte ovdje.

Novi lijekovi za dijabetes tipa 1

  1. "Lantus SoloStar" odnosi se na inzulin. Apsorbuje se polako, efekat traje 24 sata. Proizvodi ga kompanija Sanofi-Aventis.
  2. Humulin NPH je ujedno i nova generacija inzulina. Omogućuje maksimalnu kontrolu glukoze u krvi.
  3. "Humulin M3" smatra se analogom prethodnog lijeka, čije djelovanje traje 15 sati.

Novi lijekovi za dijabetes tipa 2

  1. Inhibitor DPP-4 (dipeptidil peptidaza-4). Glavni aktivni sastojak je sitagliptin. On snižava glukozu u krvi brzo samo na prazan stomak, odnosno tako da je želudac gladan. Upečatljiv predstavnik je droga "Januvia". Rezultat traje dan. Dozvoljeno je koristiti za gojaznost u bilo kojoj fazi. Dodatno djelovanje je smanjenje glikoziranog hemoglobina i poboljšava se stanje i funkcionalnost stanica u gušterači.
  2. GLP-1 inhibitor (polipeptid sličan glukagonu). Akcija se temelji na proizvodnji inzulina, koji snižava šećer u krvi i sprečava razvoj glukagona, koji sprečava da inzulin rastvara glukozu. Posebnost ove grupe je u tome što se hipoglikemija ne razvija, jer nakon stabilizacije glukoze u krvi, lijek prestaje djelovati (pretjerano smanjuje šećer). Može se uzimati s pretilošću i zajedno s drugim lijekovima. Izuzetak su injekcije GLP-1 receptora i inzulin. Među poznatim lekovima mogu se navesti „Galvus“ i „Onglizu“.
  3. Agonisti receptora GLP-1 su hormoni koji signaliziraju ćelijama gušterače da stvaraju inzulin. Preparati obnavljaju oštećene B-ćelije i smanjuju osjećaj gladi, pa se preporučuju kod prekomjerne težine. Da bi lijek duže trajao, nepoželjno je jesti hranu nekoliko sati, jer hrana uništava aktivne tvari. Agoniste možete zameniti lekovima: „Baeta“ i „Victoza“.
  4. Inhibitori alfa glukozidaze. Akcija je usmjerena na sprečavanje pretvaranja ugljikohidrata u šećer. Iz tog razloga, lekovi se uzimaju nakon obroka. Strogo je zabranjena upotreba zajedno s lijekom "Metformin". Popularni lijekovi: Diastabol i Glucobay.

Mnogi su ljudi sumnjičavi prema novim tretmanima dijabetesa i lijekovima nove generacije. Međutim, ovo je mišljenje pogrešno, jer naučnici širom svijeta pokušavaju pronaći najbolji i najefikasniji način za uklanjanje šećerne bolesti. Štoviše, sve metode i lijekovi usmjereni su na obnavljanje beta ćelija i proizvodnju vlastitog inzulina.

Insulin Risedeg - novo rješenje od Novo Nordiska

Farmaceutska industrija ne miruje - svake godine daje sve složenije i učinkovitije lijekove.

Inzulin nije izuzetak - postoje nove varijante hormona, osmišljene kako bi olakšale život pacijentima s dijabetesom, kojih svake godine postaje sve više.

Jedan od modernih razvoja je inzulin Raizodeg iz kompanije Novo Nordisk (Danska).

Cijena lijeka

Preporučuje se da je većina primijenjenog inzulina za liječenje šećerne bolesti tipa 1 Ryzodegum.

Dijabetičarima tipa 2 sa dozom Ryzodeg inzulina treba davati svakodnevno.

Mnogo je pozitivnih recenzija o učinkovitosti lijeka - vrlo je popularan, iako kupovina lijeka u ljekarnama nije tako jednostavna.

Cijena će ovisiti o obliku izlaska.

Cijena Ryzodeg Penfill - staklene kasete od 300 komada po 3 ml, kretat će se od 6594, 8150 do 9050, pa čak i 13000 rubalja.

Raizodeg FlexTouch - olovka za štrcaljku 100 IU / ml u 3 ml, br. 5 u pakovanju, možete kupiti od 6970 do 8737 rubalja.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da će u različitim regijama i privatnim ljekarnama cijene varirati.

Koje su tablete efikasne za dijabetes?

Dijabetes melitus je potpuno neizlječiv, ali danas medicina ima širok spektar lijekova koji se mogu boriti protiv njegovih simptoma. Tablete protiv dijabetesa izvode kompenzacijske funkcije, smanjujući posljedice metaboličkih poremećaja u tijelu. Liječenje bolesti je uspješno samo ako se lijek koji propiše liječnik kombinira s posebnom prehranom koju strogo slijedi pacijent. Druga komponenta stabiliziranja stanja dijabetičara je tjelesna aktivnost, one moraju biti adekvatne dobi i zdravlju pacijenta.

O ciljevima i zadacima

Glavni cilj liječenja dijabetesa je normalizacija količine glukoze u tijelu. Da biste ga riješili, potrebno je stalno pratiti šećer u krvi i poduzimati mjere kako bi se spriječilo njegovo povećanje. Ako nije moguće uz pomoć lijekova regulirati razinu šećera, čovjek umre. Za učinkovito liječenje šećerne bolesti potrebna je složena terapija. To ne uključuje samo uzimanje tableta, već i:

  • ograničenje hrane bogate ugljenim hidratima,
  • rana dijagnoza komplikacija bolesti.

Terapija dijabetesa tipa 1 i 2 ima svoje specifičnosti. Ako se pacijentu dijagnosticira dijabetes tipa 1, potrebne su mu vitalne injekcije inzulina. Ljudsko tijelo više ne može samostalno proizvoditi potrebni inzulin za normalno funkcioniranje.

Popis lijekova propisanih za ovaj tip dijabetesa uključuje prilično poznati lijek Tatyanin.

Izbor lijekova za pacijenta ima pravo provesti samo liječnik. Morate znati: lijekovi često nose isti naziv, ali se međusobno razlikuju u brzini djelovanja i stupnju pročišćavanja inzulina. Prvi pokazatelj posebno je važan kod procjene učinkovitosti lijeka. Tablete za dijabetes i injekcije mogu uključivati ​​samo jednu vrstu inzulina. Komponente koje nisu sadržane u njima često se koriste u miješanoj formi. Uzimajući u obzir vrstu inzulina i elemente sadržane u pripravku, razvija se individualni terapijski režim za liječenje pacijenta. Diferencirani pristup propisivanju tableta za dijabetes i injekcije omogućava vam maksimiziranje efikasnosti mjera poduzetih protiv bolesti.

Da li su potrebni lijekovi?

Da li su ljudima s dijagnozom dijabetesa tipa 2 potrebni lijekovi? Ovo je teško pitanje. S jedne strane, takvi pacijenti možda dugo neće uzimati lijekove. Bolest drugog tipa napreduje mnogo sporije od prve. U početnim fazama šećerne bolesti tipa 2 obično se ne zahtevaju lekovi, čija uloga igra dijeta i fizički odgoj koji imaju normalan uticaj na sadržaj šećera u organizmu. S druge strane, oni i dalje nisu u stanju da zaustave bolest, pa će se u određenoj fazi zahvatiti upotreba tableta za dijabetes. Razlog za imenovanje lijekova može biti niska učinkovitost tjelesne aktivnosti i prehrane.

Za sveobuhvatnu i efikasnu borbu protiv bolesti

Postoje 3 grupe lijekova koji se koriste za dijabetes, njihova klasifikacija se zasniva na tome kako utječu na organizam. U prvu grupu spadaju sredstva koja stimulišu rad pankreasa. Druga grupa su lijekovi koji povećavaju osjetljivost tjelesnih tkiva na efekte na metaboličke procese inzulina. Treća grupa usporava apsorpciju glukoze u stomaku. U potonju kategoriju spadaju i lijekovi koji ubrzavaju izlučivanje ugljikohidrata glukoze iz tijela. U svakoj kategoriji postoje različite vrste lijekova koji povećavaju jedno ili drugo svojstvo. Primjerice, učinak lijeka kod dijabetesa može biti usmjeren na poticanje funkcioniranja gušterače i oslobađanje hormona inzulina. Sredstva koja imaju stimulativan učinak dobro se prenose od strane tijela, često se propisuju osobama koje pate od šećerne bolesti tipa 2, ili onima koji su pretili, kao preventivnu mjeru.

Lijekovi koji povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin minimiziraju sintezu glukoze u jetri. Njihovom primjenom učinkovito se provodi kombinirana terapija i monoterapija.

Lijekovi koji usporavaju apsorpciju ugljikohidrata glukoze u želucu nova su riječ u liječenju dijabetesa i bolesti povezanih s metaboličkim poremećajima. Ali ako osoba ima bolesti gastrointestinalnog trakta ili bubrega, onda takvi lijekovi nisu propisani. Podjela lijeka u 3 skupine u određenoj se mjeri smatra uvjetnom, jer mnogi lijekovi imaju znakove koji omogućuju istodobno svrstavanje u nekoliko kategorija.

Zašto su potrebni antioksidanti?

Savremena medicina razlikuje antioksidantne lekove koji se koriste u lečenju dijabetes melitusa u posebnoj grupi.

Metabolički poremećaj, koji nosi bolest, izaziva porast broja slobodnih radikala u tijelu. Kako ovo prijeti čovjeku? Slobodni radikali uništavaju stanice unutrašnjih organa i proizvode nepovratne promjene u strukturi gušterače. Nepravilnosti u njegovom funkcionisanju se pogoršavaju i napreduje dijabetes. Upotreba antioksidanata može inhibirati te procese i spriječiti pojavu mnogih komplikacija povezanih s dijabetesom.

Prilikom odabira lijekova s ​​kojima će se provoditi terapija, liječnik mora voditi računa o:

  • procijenjeni stepen smanjenja šećera u tijelu,
  • efekte na imuni sistem.

Najbolja opcija je upotreba lijekova koji imaju oba svojstva. Sustavna upotreba takvih lijekova poboljšava dobrobit dijabetičara i sprečava komplikacije kod dijabetesa. Najčešće se koristi za lečenje bolesti "Maninil", "Diabeton", "Glyurenorm", "Amaril", "Glucobay", "Insulin" i drugih lekova. Uporedo s tabletama, farmaceutska industrija aktivna je u proizvodnji različitih dodataka prehrani koji se koriste kao pomoćna sredstva u korekciji šećera u krvi.

Trudnoća i dojenje

Upotreba Ryzodeg® Penfill® tijekom trudnoće je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom tijekom trudnoće. Studije reproduktivne funkcije na životinjama nisu otkrile razlike između degludec inzulina i humanog inzulina u pogledu embriotoksičnosti i teratogenosti.

Period dojenja

Upotreba lijeka Ryzodeg® Penfill® tijekom dojenja je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom kod dojećih žena.

Studije na životinjama pokazale su da se kod štakora, degludec inzulin izlučuje u majčino mlijeko, a koncentracija lijeka u majčinom mlijeku niža je nego u krvnoj plazmi. Nije poznato izlučuje li se insulin degludec u majčino mlijeko žena.

Studije na životinjama nisu otkrile štetne efekte inzulina degludec na plodnost.

Upotreba lijeka Ryzodeg® FlexTouch® tijekom trudnoće je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom tijekom trudnoće. Studije reproduktivne funkcije na životinjama nisu otkrile razlike između degludec inzulina i humanog inzulina u pogledu embriotoksičnosti i teratogenosti.

Upotreba lijeka Ryzodeg® FlexTouch® tijekom dojenja je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom kod dojećih žena.

Trudnoća

Upotreba lijeka Ryzodeg FlexTouch tijekom trudnoće je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom tijekom trudnoće.Studije reproduktivne funkcije na životinjama nisu otkrile razlike između degludec inzulina i humanog inzulina u pogledu embriotoksičnosti i teratogenosti.

Interakcija lijekova

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom. Potreba za inzulinom može se smanjiti: oralni hipoglikemijski lijekovi, agonisti receptora peptida-1 nalik glukagonu (GLP-1), MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, ACE inhibitori, salicilati, anabolički steroidi i sulfonamidi.

Potreba za inzulinom može se povećati: oralni hormonski kontraceptivi, tiazidni diuretici, glukokortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetičari, somatropin i dajazol. Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije. Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Etanol može i pojačati i smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Određeni lekovi, dodani u Ryzodeg® Penfill®, mogu prouzrokovati uništavanje degludec inzulina i / ili inzulina aspart. Rizodeg® Penfill® ne treba dodati u otopine za iifuziju. Ne mešajte ovaj lek sa drugim lekovima.

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom.

Potreba za inzulinom može se smanjiti: oralni hipoglikemijski lijekovi, agonisti receptora peptida-1 nalik glukagonu (GLP-1), MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, ACE inhibitori, salicilati, anabolički steroidi i sulfonamidi.

Potreba za inzulinom može se povećati: oralni hormonalni kontraceptivi, tiazidni diuretici, glukokortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, somatropin i danazol.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Neki lekovi, dodani u preparat Ryzodeg® FlexTouch®, mogu prouzrokovati uništavanje degludec inzulina i / ili inzulina aspart. Ryzodeg® FlexTouch® ne treba dodati u otopine za iifuziju. Ne mešajte ovaj lek sa drugim lekovima.

potkožna otopina

Ryzodeg - upute za upotrebu, cijena, recenzije i analozi

Lijek Ryzodeg uvodi se samo u potkožnu masnoću. Ne može se ubrizgati ni intravenski ni intramuskularno.

Obično se predlaže da se injekcija napravi u trbuhu, bedrima, ređe u rame. Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja prema općim pravilima algoritma uvođenja.

Ako injekciju provodi Ryzodeg Flex Touch (olovka za špricu), tada se morate pridržavati pravila:

  1. Provjerite jesu li svi dijelovi na mjestu da uložak od 3 ml sadrži 300 IU / ml lijeka.
  2. Provjerite da li igle za jednokratnu upotrebu NovoFayn ili NovoTvist (duljina 8 mm).
  3. Nakon što uklonite poklopac, pogledajte rješenje. Treba biti transparentan.
  4. Podesite željenu dozu na naljepnici okrećući izbornik.
  5. Pritiskom na „start“ držite dok se na vrhu igle ne pojavi kap otopine.
  6. Nakon injekcije brojač doze trebao bi biti 0. Izvadite iglu nakon 10 sekundi.

Uložak se koristi za punjenje olovaka. Najprihvatljivija je Ryzodeg Penfill.

Rysodeg Flex Touch - olovka za štrcaljku za višekratnu upotrebu. Obavezno ponesite nove igle za svaku injekciju.

Flexpen je jednokratna šprica za olovku sa penflom (uloškom).

Risodeg je propisan pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2. Propisuje se 1 put dnevno prije glavnog obroka. Istovremeno se inzulin kratkog djelovanja daje prije svakog obroka.

Doza se izračunava stalnim nadzorom glukoze u krvi pacijenta. Izračunava se individualno za svakog pacijenta od strane endokrinologa.

Nakon primjene inzulin se apsorbuje brzo - od 15 minuta do 1 sata.

Lijek nema kontraindikacije za bolesti bubrega i jetre.

Ne preporučuje se upotreba:

  • djeca mlađa od 18 godina
  • tokom trudnoće
  • dok dojite
  • s povećanom individualnom osjetljivošću.

Aktivna supstanca: mješavina inzulina degludec i inzulina aspart u omjeru 70/30 (ekvivalent 2,56 mg deglude inzulina i 1,05 mg inzulina aspart) 100 kom.

Pomoćne tvari: glicerol - 19 mg, fenol - 1,5 mg, metakrezol - 1,72 mg, cink 27,4 µg (kao cinkov acetat 92 µg), natrijum-hlorid 0,58 mg, hlorovodonična kiselina ili natrijum hidroksid (za podešavanje pH), voda d / i - do 1 ml.

  • povećana individualna osjetljivost na aktivne tvari ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,
  • djeca mlađa od 18 godina,
  • period trudnoće i dojenja (nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod djece, žena tijekom trudnoće i dojenja)

Preporuke za upotrebu

Ryzodeg Penfill je kombinacija topljivih analoga inzulina - super dugotrajnog bazalnog inzulina (degludec inzulina) i brzo djelujućeg prandialnog inzulina (inzulin aspart).

Lijek se daje supkutano 1 ili 2 puta dnevno prije glavnih obroka. Ako je potrebno, pacijenti imaju priliku samostalno mijenjati vrijeme primjene lijeka, ali to treba vezati za glavni obrok.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Ryzodeg Penfill može se upotrebljavati ili kao monoterapija, ili u kombinaciji s PHGP-om ili bolusnim inzulinom.

Pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1 propisuje se Risodeg Penfill u kombinaciji sa inzulinom kratkog / ultra kratkog djelovanja prije drugih obroka.

Doza lijeka Ryzodeg Penfill određuje se pojedinačno, u skladu s potrebama pacijenta. Da bi se optimizirala kontrola glikemije, preporučuje se korekcija vinove loze na osnovu vrijednosti glukoze u plazmi na testu.

Kao i kod bilo kojeg pripravka inzulina, možda će biti potrebno prilagođavanje doze ako se povećava fizička aktivnost pacijenta, promijeni njegova prehrana ili ima pridružena bolest.

Početna doza Ryzodeg Penfill-a

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2

Preporučena početna dnevna doza lijeka Ryzodeg Penfill iznosi 10 jedinica, nakon čega slijedi odabir pojedinačne doze lijeka.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1

Preporučena početna doza Ryzodeg Penfill je 60-70% ukupne dnevne potrebe za insulinom.

Lijek Ryzodeg Penfill propisan je jednom dnevno tijekom glavnog obroka u kombinaciji s brzo / kratko djelujućim inzulinom, koji se primjenjuje prije drugih obroka, nakon čega slijedi odabir pojedinačne doze lijeka.

Prenos sa drugih inzulinskih preparata

Preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi tijekom prijenosa i u prvim papučicama novog lijeka. Možda će biti potrebno ispraviti istodobnu gnogoglnkemicheskoy terapiju (doza i vrijeme primjene inzulinskih pripravaka kratkog i ultrazvučnog djelovanja ili doze PHGP-a).

Kada se pacijenti koji primaju bazalnu inzulinsku terapiju ili dvofaznu terapiju inzulinom jednom dnevno u lijenost, dozu Ryzodeg Penfill-a treba izračunati pojedinačno po jedinici od ukupne dnevne doze inzulina koju je pacijent primio prije prelaska na novu vrstu inzulina.

Kod prijenosa pacijenata koji su na više od jednog režima davanja bazalnog ili dvofaznog inzulina, dozu Ryzodeg Penfill-a treba izračunati pojedinačno, s prijenosom na dvostruku primjenu Ryzodega! * Penfill® u istoj ukupnoj dnevnoj dozi inzulina, što pacijent je primio prije prelaska na novu vrstu inzulina.

Prilikom prebacivanja pacijenata na osnovu bolusnog režima ipsulipoterapije. Dozu Ryzodeg® Penfill® treba izračunati na osnovu individualnih potreba pacijenta. U pravilu pacijenti započinju s istom dozom bazalnog inzulina.

Preporučena početna doza Ryzodeg® Penfill® je 60-70% ukupne dnevne potrebe za inzulinom u kombinaciji s inzulinom kratkog / ultra kratkog djelovanja s drugim obrocima i naknadnim odabirom pojedinačne doze lijeka.

Fleksibilan režim doziranja

Vrijeme primjene lijeka Ryzodeg Penfill može se promijeniti ako se promijeni vrijeme glavnog obroka.

Ako se propusti doza lijeka Ryzodeg Penfill, pacijent može unijeti sljedeću dozu istog dana sa sljedećim glavnim obrokom, a zatim se vratiti u uobičajeno vrijeme primjene lijeka. Za nadoknadu propuštene doze ne treba se primjenjivati ​​dodatna doza.

Posebne grupe pacijenata

Ryzodeg Penfill može se koristiti kod starijih pacijenata. Koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivo nadzirati, a dozu inzulina individualno prilagoditi (vidjeti odjeljak Farmakoketika).

Ryzodeg Penfill može se koristiti kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre. Koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivo nadzirati, a dozu inzulina prilagođavati pojedinačno (vidjeti odjeljak Farmakoketika).

Postojeći farmakokinetički podaci prikazani su u potpoglavlju Farmakokinetika, međutim, učinkovitost i sigurnost lijeka Ryzodeg Penfill kod djece i adolescenata ispod 18 godina nisu proučavane, a preporuke o dozi lijeka u djece nisu razvijene.

Lijek Ryzodeg Penfill namijenjen je samo supkutanoj primjeni. Lijek Ryzodeg Penfill se ne može davati intravenski, jer to može dovesti do razvoja teške hipoglikemije. Lijek Ryzodeg Penfill se ne može primijeniti intramuskularno, jer se u ovom slučaju mijenja apsorpcija lijeka. Ryzodeg Penfill se ne smije koristiti u inzulinskim pumpama.

Ryzodeg Penfill daje se potkožno na bedrima, prednjem trbušnom zidu ili ramenu. Mjesta ubrizgavanja treba stalno mijenjati unutar iste anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Uložak Penfill dizajniran je za upotrebu sa Novo Nordisk sistemima ubrizgavanja inzulina i NovoFailili NovoTvist iglama za jednokratnu upotrebu.

Trudnoća

Upotreba lijeka Ryzodeg Penfill tijekom trudnoće je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom tijekom trudnoće. Studije reproduktivne funkcije na životinjama nisu otkrile razlike između degludec inzulina i humanog inzulina u pogledu embriotoksičnosti i teratogenosti.

Upotreba lijeka Ryzodeg Penfill tijekom dojenja je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom kod dojećih žena.

Lijek Ryzodeg Penfill je kombinirani pripravak koji se sastoji od topljivog analoga ljudskog inzulina super-dugog djelovanja (insulin degludec) i brzog djelovanja topljivog analoga ljudskog inzulina (inzulina aspart), proizvedenog rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae.

Insulin degludec i inzulin aspart na specifičan način vezuju se za receptor humanog endogenog inzulina i u interakciji s njim ostvaruju svoj farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina. Hipoglikemijski učinak inzulina nastaje zahvaljujući povećanoj upotrebi glukoznog tkiva nakon vezanja inzulina na receptore mišića i masnih ćelija i istodobnom smanjenju brzine stvaranja glukoze u jetri.

Farmakodinamika

Farmakodinamički učinci sastojaka lijeka Ryzodeg Penfill izrazito su različiti, a opći profil lijeka odražava profile djelovanja pojedinih komponenti: brzi inzulin aspart i inzulinski degludec naddužnog djelovanja.

Bazalna komponenta lijeka Ryzodeg Penfill, koja ima ultradugo djelovanje (inzulin degludec), nakon potkožne injekcije formira topljive multiheksamere u potkožnom skladištu, odakle se neprekidno spor ulazak inzulina degludec u cirkulaciju, pružajući ravan profil djelovanja i stabilan hipoglikemijski učinak lijeka. Ovaj efekat je očuvan u kombinaciji sa inzulinom aspart i ne utiče na brzinu apsorpcije monomera brzo djelujućeg inzulina aspart.

Ryzodeg Penfill počinje djelovati brzo, osiguravajući potrebu za prandialnim inzulinom ubrzo nakon ubrizgavanja, dok bazna komponenta ima ravan, stabilan i ultra dugačak profil djelovanja koji osigurava bazalnu potrebu za inzulinom. Trajanje djelovanja jedne doze lijeka Ryzodeg Penfill je više od 24 sata.

  • Lijek Ryzodeg flex touch novonordisk predstavlja kategoriju insulina koji su identični ljudskoj i koristi se kod endokrinih poremećaja strukture pankreasa kod odraslih.
  • Sastav Ryzodega Flex sadrži kombinaciju dva inzulina: bazalni degludec s dugim vremenom izlaganja i aspart, prandialna supstanca kratkog djelovanja
  • Kako uzimati Ryzodeg trebao bi instalirati isključivo iskusni medicinski stručnjak.
  • Upotreba Ryzodega tijekom trudnoće, u vrijeme aktivne faze laktoformacije, preosjetljivost na sastavne kemijske komponente lijeka nije dopuštena.
  • Djeci mlađoj od 18 godina nije dopušteno propisivanje Ryzodega.

- povećana individualna osjetljivost na aktivne tvari ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,

- djeca mlađa od 18 godina,

- razdoblje trudnoće i dojenja (nema kliničkog iskustva s lijekom kod djece, žena tijekom trudnoće i dojenja),

- razdoblje trudnoće i dojenja (nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod djece, žena tijekom trudnoće i dojenja).

Dijabetes kod odraslih.

Povećana individualna osjetljivost na aktivne tvari ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka.

Djeca mlađa od 18 godina, razdoblje trudnoće i dojenja (nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod djece, žena tijekom trudnoće i dojenja).

Upute za upotrebu olovke za brizgalice Tresiba Flextach

Tresiba Flextach je lijek koji smanjuje šećer. To je analog ljudskog inzulina dugog djelovanja. Zbog svojih farmakoloških karakteristika, Treshiba se često koristi od pacijenata s dijagnozom dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu. Koristi se kao baza za održavanje razine inzulina u krvi.

Uzroci inzulinske ovisnosti mogu biti različita stanja. Šećerna bolest tipa 1, karakteristična za mladu populaciju, u početku se liječi inzulinom. Budući da pankreas ne može otpustiti ovaj hormon u krv zbog niza genetskih poremećaja.

Šećerna bolest tipa 2, svojstvena starijoj polovini populacije, javlja se u pozadini patoloških promjena u ćelijama gušterače i razvoju otpornosti ćelijskih receptora na inzulin. Takav dijabetes ne zahtijeva odmah liječenje inzulinskim pripravcima. Tek s vremenom razvija se insuficijencija otočića Langerhansa i oslobađanje hormona.

Tresiba Flextach ima jedinstvenu strukturu koja uvelike olakšava život dijabetičarima. Lijek je dostupan u obliku olovke, što primjenu inzulina čini zgodnijim i bezbolnijim i olakšava načine nošenja lijeka.

Treshiba se prodaje u pakovanju od 5 olovki. Prosječna cijena ambalaže kreće se od 7600 - 8840 rubalja.To je veoma povoljno, jer je cijena odmah navedena za 5 olovki.

Sastav i oblik lijeka

Lijek Tresiba Flextach dostupan je u obliku olovke za špriceve s integriranim uloškom. Lijek je dostupan u 2 doze, što je vrlo pogodno za pacijente s velikom tjelesnom težinom i složenim tokom dijabetesa. Svaki uložak od 3 ml. U skladu s tim, na raspolaganju su olovke od 300 i 600 jedinica inzulina.

U 1 ml otopine za injekcije sadrži glavna supstanca insulin degludec 100 i 200 jedinica.

Slične osobine imaju:

  • Glicerol - 19,6 / 19,6 mg,
  • Metakrezol - 1,72 / 1,72 mg,
  • Fenol - 1,5 / 1,5 mg,
  • Hlorovodonična kiselina,
  • Cink - 32,7 / 71,9 mcg,
  • Natrijum hidroksid,
  • Voda za injekcije - do 1/1 ml.

Lijek se može dati u dozi do 80/160 U / kg. U ovom slučaju, korak prilagođavanja doze je 1 ili 2 jedinice. Svaka jedinica degludec inzulina odgovara istoj jedinici humanog inzulina.

Mehanizam delovanja

Mehanizam djelovanja lijeka zasnovan je na potpunom agonizmu inzulina degludec s endogenim čovjekom. Kada se guta, veže se za receptore inzulina u tkivima, posebno mišićima i masnoći. Zbog čega se aktivira proces apsorpcije glukoze iz krvi. Postoji i refleksno usporavanje proizvodnje glukoze u ćelijama jetre iz glikogena.

Rekombinantni insulin degludec proizvodi se genetskim inženjeringom, koji pomaže u izolaciji DNK bakterijskih sojeva Saccharomyces cerevisiae. Njihov genetski kod vrlo je sličan ljudskom inzulinu koji uveliko olakšava i ubrzava proizvodnju lijekova. Prije se koristio svinjski inzulin. Ali izazvao je mnoge reakcije imunološkog sistema.

Njegovo trajanje izlaganja tijelu i održavanje bazalne razine inzulina 24 sata izazivaju njegove individualne karakteristike apsorpcije iz potkožne masti.

Kada se daje supkutano, insulin degludec formira depo topljivih multiheksamera. Molekuli se aktivno vežu na masne ćelije, što osigurava polaku i postepenu apsorpciju lijeka u krvotok. Štaviše, proces ima ravnu razinu. To znači da se inzulin apsorbuje u istoj mjeri 24 sata i nema izražene fluktuacije.

Indikacije i kontraindikacije

Glavna i jedina indikacija za uporabu inzulina dugog djelovanja je dijabetes melitus tipa 1 ili 2. Degludec inzulin koristi se za održavanje osnovne razine hormona u krvi radi normalizacije metabolizma.

Glavne kontraindikacije su:

  1. Individualna netolerancija na komponente lijeka,
  2. Period trudnoće i dojenja,
  3. Djeca mlađa od 1 godine.

Neželjene reakcije

Tokom liječenja mogu se pojaviti neželjene reakcije. Najčešća neželjena reakcija je hipoglikemija. Uočava se u pravilu kod onih pacijenata koji su prekoračili navedenu dozu, pogrešno slijedili upute ili je doza pogrešno odabrana.

Hipoglikemija se manifestuje različitim simptomima koji u jednoj ili drugoj mjeri ovise o oslabljenoj funkciji mozga i šećeru u krvi. Važnu ulogu igra i pojedinačno normalna razina šećera, na koju je pacijentovo tijelo naviklo.

Alergijske manifestacije se javljaju prilično rijetko. Ovu nuspojavu obično karakterišu anafilaktičke reakcije trenutnog tipa, koje nastaju zbog pojedinačne netolerancije na komponente lijeka.

Obično se anafilaksija manifestuje u obliku:

  • Urtikarija
  • Svrab
  • Quinckeov edem,
  • Eritema,
  • Anafilaktički šok.

Često se primjećuju lokalne reakcije na davanje lijekova. Pacijent se žali na lokalno oticanje, svrbež, osip na mjestu uboda. Karakteristične su upalna reakcija i lokalna bol.

Često se primjećuju fenomeni lipodistrofije kada se ne slijede upute za upotrebu. Ako slijedite pravila i svaki put promijenite mjesto ubrizgavanja, vjerovatnoća za razvoj lipodistrofije će se smanjiti.

Predoziranje

Najčešći znak predoziranja je hipoglikemija. Ovo stanje nastaje zbog smanjenja nivoa glukoze u krvi na pozadini povećane koncentracije inzulina. Hipoglikemija se može manifestirati različitim simptomima, koji ovise o težini stanja.

Na hipoglikemiju se može sumnjati ako se pojavi nekoliko sljedećih simptoma:

  • Vrtoglavica
  • Žeđ
  • Glad
  • Suha usta
  • Hladan ljekovit znoj
  • Grčevi
  • Svrab
  • Tremor
  • Palpitacije
  • Osjećaj anksioznosti
  • Oštećen govor i vid,
  • Zamagljena svijest do kome.

Prvu pomoć za blagu hipoglikemiju mogu pružiti rodbina ili pacijent. Da biste normalizirali stanje, potrebno je da nivo glukoze u krvi vratite u normalu.

Ako je stanje ozbiljnije i uzrokuje kršenje svijesti, morate odmah pozvati hitnu pomoć. Kod teške hipoglikemije preporučljivo je uvesti inzulinski antidot - glukagon u dozi od 0,5-1 mg intramuskularno ili subkutano. Ako glukagon iz nekog razloga izostaje, on ga može zamijeniti drugim antagonistima inzulina. Mogu se koristiti hormoni štitnjače, glukokortikoidi, kateholamini, posebno adrenalin, somatotropin.

Daljnja terapija sastoji se od intravenskog kapanja otopine glukoze i stalnog praćenja šećera u krvi. Dodatno kontrolirajte elektrolite i vodenu ravnotežu.

Pravila i uslovi skladištenja

Držite inzulinsku olovku van dohvata dece. Optimalna temperatura skladištenja zatvorenih neiskorištenih patrona je +2 - +8 stepeni. Dozvoljeno je čuvati u hladnjaku na polici vrata koja se nalaze daleko od zamrzivača. Ne zamrzavajte lijek!

Izbjegavajte izlaganje sunčevoj svjetlosti i prevelikoj vrućini. Da biste to učinili, spremite zatvorene uloške u posebnu foliju, koja je pričvršćena kao zaštitni materijal.

Otvorite olovku za štrcaljku na sobnoj temperaturi na tamnom mestu. Maksimalna temperatura ne smije prelaziti +30 stepeni. Za zaštitu od svetlosnih zraka uvek otvorite uložak sa poklopcem.

Maksimalni rok trajanja je 30 meseci. Nakon isteka roka trajanja navedenog na pakiranju upotreba lijeka je kontraindicirana. Otvoreni uložak sa olovkom za špriceve može se koristiti 8 sedmica.

Tresiba inzulin odlična je alternativa štrcaljkama, koji znatno olakšavaju život u mnogim aspektima terapije inzulinom.

Farmakokinetika

Nakon potkožne injekcije, formiraju se stabilni degludec multiheksameri. Zbog toga se stvara potkožni depo supstancije, omogućavajući mu spor i stabilan prodor u krv.

Aspart se brže apsorbuje: profil se otkriva 15 minuta nakon ubrizgavanja u kožu.

Poluvrijeme eliminacije ne ovisi o količini lijeka i traje oko 25 sati.

Koristi se za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2.

Kontraindikacije

Kontraindicirano u takvim slučajevima:

  • preosjetljivost na sastavne dijelove,
  • gestacija
  • dojenje
  • starost do 18 godina.

Lijek se daje supkutano 1 ili 2 puta dnevno prije jela. Ponekad je dozvoljeno dijabetičaru da odredi vrijeme primjene otopine. Ljudima koji imaju dijabetes tipa 2, lijek se daje kao dio monoterapije, a u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima koji se koriste interno.

Da bi se optimizirala razina šećera u krvi, prilagođavanje doze prikazano je tijekom povećanog fizičkog napora, promjene dijeta.

Uvodi se u bedro, trbuh, ramenski zglob. Pacijent mora stalno mijenjati mjesto potkožne injekcije lijeka.

Koliko vremena da traje?

Trajanje prijema određuje ljekar.

Uložak je dizajniran za upotrebu sa iglama dužine do 8 mm. Olovka za špricu služi samo za ličnu upotrebu. Redoslijed njegove upotrebe:

  1. Provjerite sadrži li uložak inzulin i nije oštećen.
  2. Skinite poklopac i umetnite iglu za jednokratnu upotrebu.
  3. Podesite dozu na naljepnici pomoću birača.
  4. Pritisnite start tako da se na kraju pojavi mala kap inzulina.
  5. Učinite injekciju. Brojač nakon njega trebao bi biti na nuli.
  6. Izvucite iglu nakon 10 sekundi.

Često hipoglikemija. Razvija se zbog nepravilno odabranog doziranja, promjene prehrane.

Ponekad potkožna injekcija dovodi do razvoja lipodistrofije. Može se izbjeći ako stalno mijenjate mjesto ubrizgavanja. Ponekad se na mjestu uboda pojave hematomi, krvarenja, bol, oticanje, oticanje, crvenilo, iritacija i zatezanje kože. Prolaze brzo bez lečenja.

Mogu se pojaviti košnice.

Hipoglikemija nastaje ako je doza inzulina veća nego što je potrebno. Nagli pad glukoze dovodi do gubitka svijesti, grčeva i disfunkcije mozga. Simptomi ovog stanja razvijaju se brzo: pojačano znojenje, slabost, razdražljivost, blanširanje, umor, pospanost, glad, proliv. Često se otkucaji srca intenziviraju, a vid oštećuje.

Oticanje jezika, usana, pojačana težina u stomaku, svrbež kože, proliv. Te su reakcije privremene i, uz kontinuirano liječenje, polako nestaju.

Zbog hipoglikemije, koncentracija pažnje može biti smanjena kod pacijenata. Stoga se, uz rizik smanjenja glukoze, preporučuje suzdržati od upravljanja vozilima ili mehanizmima.

Stoga se, uz rizik smanjenja glukoze, preporučuje suzdržati od upravljanja vozilima ili mehanizmima.

Posebna uputstva

Tijekom terapije može se razviti prekursori hipoglikemijskog stanja. S vremenom oni prođu. Infektivne patologije povećavaju potražnju za inzulinom.

Nedovoljno doziranje Ryzodeguma dovodi do razvoja simptoma hiperglikemije. Njeni simptomi pojavljuju se postepeno.

Disfunkcija nadbubrežne žlezde, štitne žlezde i hipofize zahteva promenu doze leka.

Ako se propusti sljedeća injekcija, osoba može istog dana unijeti propisanu dozu. Nemojte davati dvostruku dozu, posebno u venu, jer prouzrokuje hipoglikemiju.

Zabranjeno je ući intramuskularno, jer se apsorpcija inzulina mijenja. Ne koristite ovaj insulin u insulinskoj pumpi.

Kod hroničnih popratnih patologija potrebno je prilagoditi dozu.

U starosti sa kroničnim popratnim patologijama potrebno je prilagoditi dozu.

Dodjela djeci

Učinak kod djece nije proučavan. Stoga dijabetolozi ne preporučuju primjenu ovog inzulina djeci mlađoj od 18 godina.

Nije propisano ženama tokom gestacije i dojenja. To je zbog nedostatka kliničkih studija koje se odnose na sigurnost lijeka u ovim periodima.

Kod teških bolesti bubrega potrebno je prilagođavanje doze.

Može zahtijevati smanjenje iznosa sredstava.

Sa povećanjem doza dolazi do hipoglikemije. Točna doza kod koje se može pojaviti nije.

Blagi oblik se eliminira samostalno: dovoljno je koristiti malu količinu slatkog. Pacijentima se savjetuje da sa sobom imaju šećer. Ako je osoba u nesvijesti, propisan mu je glukagon u mišićima ili ispod kože. I / O radi samo zdravstveni radnik. Glukagon se uvodi prije nego što se osoba iznese iz nesvjesnog stanja.

Kombinujte potražnju inzulina sa:

  • oralni lekovi za borbu protiv hiperglikemije,
  • agonisti GPP-1,
  • MAO i ACE inhibitori,
  • beta blokatori,
  • preparati salicilne kiseline
  • anabolički steroidi
  • agensi sulfonamida.

U interakciji s anabolicima, potražnja za inzulinom se smanjuje.

  • Ok
  • lijekovi za povećanje izlučivanja urina,
  • kortikosteroidi
  • analozi tiroidnih hormona,
  • Hormon rasta,
  • Danazole

Zabranjeno je dodavati ovaj lijek otopinama za intravensku infuziju.

Etanol pojačava hipoglikemijski efekat.

Sastav i svojstva

Ryzodeg je nova generacija bazalnog inzulina koja se može uspješno koristiti za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Jedinstvenost Rysodeguma leži u činjenici da se on istovremeno sastoji od ultra kratkog djelovanja inzulina aspart i inzulina super produženog djelovanja degludeka.

Svi insulini koji se koriste za stvaranje preparata Ryzodeg su analogi ljudskog insulina. Dobivaju se rekombinantnom DNK biotehnologijom koristeći jednoćelijski kvas iz roda Saccharomyces cerevisiae.

Zbog toga se oni lako vezuju na receptor vlastitog ljudskog inzulina i tokom interakcije s njim potiču efikasnu apsorpciju glukoze. Dakle, Ryzodegum u potpunosti funkcionira kao endogeni inzulin.

Ryzodeg ima dvostruki efekat: s jedne strane, pomaže unutrašnjim tkivima tijela da bolje apsorbiraju šećer iz krvi, a s druge, značajno smanjuje proizvodnju glikogena u ćelijama jetre. Ova svojstva čine Ryzodeg jednim od najefikasnijih bazalnih inzulina.

Dakle, Ryzodeg ima izražen hipoglikemijski efekat, uprkos kombinaciji degludeca i aspart-a. Ova dva naizgled suprotna dejstva inzulina u ovom leku stvaraju odličnu kombinaciju u kojoj dugi inzulin ne sprečava apsorpciju kratkog.

Akcija asparta započinje odmah nakon injekcije Ryzodeguma. Brzo ulazi u pacijentovu krv i pomaže u efikasnom snižavanju nivoa šećera u krvi.

Nadalje, degludec počinje utjecati na pacijentovo tijelo, koje se apsorbira vrlo sporo i u potpunosti zadovoljava pacijentove potrebe za bazalnim inzulinom tijekom 24 sata.

Rysodeg treba davati samo u potkožno tkivo, jer u protivnom pacijent može razviti opasne posljedice koje zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Injekcija Ryzodegumom neophodna je 1 ili 2 puta dnevno prije doručka, večere ili ručka. Po želji pacijent može samostalno promijeniti vrijeme ubrizgavanja, ali pod uvjetom da lijek uđe u tijelo prije jednog od glavnih obroka.

U liječenju pacijenata kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 2, Ryzodeg se može koristiti kao glavno terapijsko sredstvo i u kombinaciji sa tabletama za snižavanje šećera ili inzulinom kratkog djelovanja.

Doziranje lijeka Ryzodeg treba odabrati strogo pojedinačno, uzimajući u obzir pacijentovo stanje i njegove potrebe. Određivanje ispravne doze bazalnog inzulina pomoći će redovnom mjerenju razine šećera u krvi. Ako se poveća, tada doziranje zahtijeva trenutnu korekciju.

Pored toga, možda će biti potrebno prilagođavanje prilikom promjene pacijentove prehrane ili fizičke aktivnosti. Također, unos određenih lijekova često utječe na razinu šećera u krvi, što može zahtijevati povećanje doze Rysodega.

Kako odabrati dozu baznog inzulina Ryzodeg:

  1. Dijabetes tipa 1. Uz ovu bolest, doza Ryzodega trebala bi biti oko 65% ukupne dnevne potrebe pacijenta za inzulinom. Lijek je potrebno primijeniti 1 put dnevno prije jela u kombinaciji sa inzulinom kratkog djelovanja. Ako je potrebno, dozu bazalnog inzulina treba prilagoditi,
  2. Dijabetes tipa 2. Za pacijente s ovim oblikom bolesti preporučuje se unošenje 10 jedinica Ryzodega dnevno. Ova doza se također može mijenjati u skladu s individualnim potrebama pacijenta.

Kako se koristi Ryzodeg:

  • Bazalni inzulin Risodeg namijenjen je isključivo supkutanoj primjeni. Ovaj lijek nije pogodan za intravensku injekciju, jer može izazvati ozbiljan napad hipoglikemije,
  • Lijek Ryzodeg također se ne može primijeniti intramuskularno, jer će se u tom slučaju apsorpcija inzulina u krv značajno ubrzati,
  • Ryzodeg nije namijenjen upotrebi inzulinske pumpe,
  • Injekcije inzulina Ryzodeg treba raditi u bedra ili abdomen, ponekad je dozvoljeno stavljanje injekcija u ruke,
  • Nakon svake injekcije mjesto ubrizgavanja treba promijeniti tako da se lipodistrofija ne pojavi kod dijabetes melitusa.

Lijek Ryzodeg može se koristiti za liječenje pacijenata u posebnoj grupi, naime starijih od 65 godina ili koji pate od zatajenja bubrega ili jetre. Međutim, u tom slučaju trebali biste pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi i, ako je potrebno, prilagoditi dozu inzulina.

Ovaj bazalni inzulin može se uslovno koristiti u liječenju dijabetesa kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina.

Ali nijedna studija nije dokazala sigurnost Ryzodeguma za dječje bolesnike.

Cijena baznog inzulina Ryzodeg ovisi o obliku lijeka. Tako se stakleni ulošci od 3 ml (300 PIECES) mogu kupiti po cijeni od 8150 do 9050 rubalja. Međutim, u nekim ljekarnama ovaj se lijek nudi po mnogo višoj cijeni, preko 13.000 rubalja.

Cijena olovke za šprice je stabilnija i po pravilu se kreće od 6150 do 6400 rubalja. U rijetkim slučajevima može doseći 7000 rubalja.

Često oni koji žele kupiti Ryzodeg moraju prethodno rezervirati ovaj lijek u ljekarni, jer uprkos visokoj cijeni pacijenti s dijabetesom brzo ga rasprodaju. To je uglavnom zbog činjenice da su recenzije o upotrebi ovog lijeka u velikoj mjeri pozitivne.

Insulin Rysodeg: pregledi i efekti lijeka kod dijabetesa

Bazalni, ili kako ih još nazivaju, pozadinski insulini igraju presudnu ulogu u liječenju dijabetesa. Oni pomažu u održavanju razine šećera u krvi između obroka, pomažu u asimiliranju glikogena koji luče ćelije jetre.

Do danas su razvijeni savremeni bazalni insulini, čije trajanje može trajati više od 42 sata.

Jedan od tih lijekova je Ryzodeg, najnoviji inzulin dugog djelovanja.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar