Lipoična kiselina - upute za upotrebu, indikacije, oblik oslobađanja, nuspojave i cijena

Lipoična kiselina proizvodi se u obliku obloženih tableta: žuta ili zelenkasto-žuta boja, u presjeku se mogu razlikovati dva sloja (tablete od 12 mg: u blister pakovanju od 10 kom., U pakovanju od kartona 5 pakiranja, u staklenci (tegla) od 50 ili 100 kom., u pakovanju kartona 1 limenka, u plastičnoj kanti (tegla) 50 ili 100 kom., u pakiranju od kartona 1 plastična limenka. 25 mg tablete: u blister pakovanju 10 kom., u pakiranju od kartona 1, 2, 3, 4 ili 5 pakovanja, u staklenku (posudu) od 50 ili 100 kom., u pakovanju od kartona 1 teglu, u tegli (teglu) polimera 10, 20, 30, 40, 50, 60 ili 100 kom., U pakovanju kartona 1 polimerna limenka).

Sastav od 1 tablete uključuje:

  • Aktivni sastojak: lipoična kiselina - 12 ili 25 mg,
  • Pomoćne komponente: kalcijum stearat, šećer, talk, glukoza, stearinska kiselina, škrob,
  • Školjka: titanov dioksid, vosak, vazelin ulje, aerosil, talk, polivinilpirolidon, osnovni magnezijum karbonat, šećer, žuto vodotopljivo bojilo KF-6001 ili kinolinovo žuto E-104, ili tropeolin O.

Kontraindikacije

Upotreba lipoične kiseline kontraindicirana je kod djece mlađe od 6 godina (do 18 godina u liječenju alkoholnih i dijabetičnih polineuropatija), kao i kod preosjetljivosti na komponente koje čine njen sastav.

S oprezom, lijek se treba koristiti kod dijabetesa, peptičnog čira i dvanaestopalačnog čira, hiperacidnog gastritisa, sklonosti alergijskim reakcijama.

Za vrijeme trudnoće primjena lipoične kiseline prihvatljiva je u slučaju kada očekivani učinak liječenja za majku značajno premašuje vjerovatni rizik za plod u razvoju. Ako je potrebno koristiti lijek dojećim ženama, dojenje treba prekinuti tijekom liječenja.

Interakcija lijekova

Učinak Lipoične kiseline na lijekove / supstance sa istodobnom upotrebom:

  • Glukokortikoidi: pojačava njihov protuupalni učinak,
  • Cisplatin: smanjuje njegovu efikasnost,
  • Oralni hipoglikemijski agensi i inzulin: pojačavaju njihovo djelovanje.

Alfa lipoična kiselina - upute za upotrebu

Prema farmakološkoj klasifikaciji, Alpha Lipoic Acid 600 mg uključen je u grupu antioksidanata s općim efektom jačanja. Lijek je u mogućnosti da reguliše metabolizam lipida i ugljikohidrata zahvaljujući aktivnoj tvari tioktične kiseline (tioktična ili lipoinska kiselina). Masna kiselina veže slobodne radikale, zbog kojih su ćelije tijela zaštićene od toksina.

Sastav i oblik oslobađanja

Lipoična kiselina proizvodi se u tabletama i u obliku infuzijske otopine. Detaljan sastav svakog lijeka:

Koncentracija aktivne tvari, mg

Skrob, kalcijum stearat, žuto bojilo, rastvorljiv u vodi, glukoza, tečni parafin, talk, polivinilpirolidon, stearinska kiselina, magnezijum karbonat, aerosil, vosak, titan dioksid

Etilen-diamin, voda, dinatrijeva sol etilendiaminetetraoctene kiseline, natrijum-hlorid

Obložene kapsule

Bistra žućkasta tekućina

10, 20, 30, 40 ili 50 kom. u paketu

Ampule od 2 ml, 10 kom. u kutiji

Farmakološko djelovanje

Lijek je endogeni antioksidans koji veže slobodne radikale i uključen je u mitohondrijski metabolizam ćelija jetre. Lipoinska kiselina djeluje kao koenzim u kompleksu konverzije supstanci koje imaju antitoksični efekat. Te komponente štite ćelijske strukture od reaktivnih radikala koji nastaju prilikom raspada egzogenih stranih supstanci, kao i od teških metala.

Tioktična kiselina je sinergist inzulina, koji je povezan sa mehanizmom za povećanje iskorištavanja glukoze. Bolesnici s dijabetesom koji uzimaju lijek primaju promjenu koncentracije piruične kiseline u krvi. Aktivna supstanca ima lipotropni efekat, utiče na metabolizam holesterola, štiti jetru, po prirodi biohemijskih učinaka je blizu B vitaminima.

Nakon gutanja, lijek se brzo apsorbira i distribuira u tkivima, ima poluživot od 25 minuta, dostiže maksimalnu koncentraciju u plazmi nakon 15-20 minuta. Supstanca se izlučuje bubrezima u obliku metabolita, koji se u tijelu stvaraju za 85%, mali dio nepromijenjene tvari odlazi iz urina. Biotransformacija komponente nastaje zbog oksidativnog smanjenja bočnih lanaca ili metilacije tiola.

Upotreba lipoične kiseline

Prema uputama za upotrebu, preparati alfa-lipoinske kiseline imaju sljedeće indikacije za upotrebu:

  • kompleksna terapija steatohepatitisa, intoksikacije,
  • smanjen energetski metabolizam sa smanjenim pritiskom i anemijom,
  • smanjiti oksidativni stres (uzrokuje starenje) i povećati energiju,
  • hronični pankreatitis alkoholnog porijekla, holecistopankreatitis i hepatitis,
  • ciroza ili druga opasna oboljenja jetre u aktivnom stadiju,
  • hroničnog zatajenja srca,
  • virusni hepatitis bez žutice,
  • trovanje gljivama, ugljenikom, tetrakloridom ugljenikom, hipnoticima, solima teških metala (praćeno akutnim zatajenjem jetre),
  • smanjiti dozu prednizona, slabljenje sindroma povlačenja,
  • kompleksno lečenje i prevencija ateroskleroze.

Sa dijabetesom

Jedna od indikacija za upotrebu lijeka je dijabetička polineuropatija i prevencija dijabetesa tipa 1 i 2. Kod dijabetesa prvog tipa beta ćelije se uništavaju, što dovodi do smanjenja lučenja inzulina. Kod dijabetesa tipa 2 periferna tkiva pokazuju otpornost na inzulin. Obe vrste oštećenja tkiva uslijed oksidativnog stresa, povećanja proizvodnje slobodnih radikala i smanjenja antioksidacijske zaštite.

Povišena razina glukoze u krvi povećava koncentraciju opasnih reaktivnih vrsta kisika i uzrokuje komplikacije dijabetesa. Kada se koristi alfa-lipoična kiselina R (desni tip) ili L (levi tip, produkt sinteze), povećava se upotreba glukoze u tkivima, a proces oksidacije smanjuje zbog antioksidacijskog svojstva. To vam omogućuje korištenje alata kao profilaksu i liječenje dijabetesa.

Princip lijeka

Spoj pod nazivom Lipoična kiselina otkriven je 1937. godine. U farmaceutskim proizvodima ima nekoliko varijanti naziva, uključujući ALA, LA, vitamin N i druge. To jedinjenje proizvodi u nekim količinama u tijelu. Djelomično dolazi s hranom, uključujući banane, mahunarke, kvas, žitarice, luk, gljive, jaja i mliječne proizvode. Ali s obzirom na to da se prirodna proizvodnja lipoinske kiseline usporava u dobi od 30 godina, potrebno je nadopuniti njenu opskrbu uzimanjem lijekova.

Lijek Lipoinska kiselina izvana je svijetlo žuti prah, nerastvorljiv u vodi. Ima gorak ukus. Pored blagotvornog dejstva na gušteraču, srce, krvne sudove i ostale organe, pomoć u obnovi jetre, u poslednjim godinama se aktivno koristi za ispravljanje težine. To je postalo moguće zahvaljujući nekoliko principa izlaganja tijelu:

  1. Lipoična kiselina snižava šećer u krvi poboljšavajući apsorpciju glukoze u ćelijama. Tako priguši osjećaj gladi. Iako je ovo svojstvo lijeka važnije za ljude koji pate od jednog oblika dijabetesa. Omogućuje vam aktiviranje metabolizma lipida vraćanjem ravnoteže ugljikohidrata,
  2. Primjena lijekova pomaže stabilizaciji emocionalnog stanja, što pomaže u prevladavanju navike iskorištavanja stresa,
  3. Ubrzanje metaboličkih procesa u kombinaciji sa suzbijanjem apetita potiče tijelo da koristi nagomilane rezerve masti. I iako lipoična kiselina nema sposobnost direktnog djelovanja na masne ćelije, njihov broj se smanjuje,
  4. Još jedna karakteristika vitamina N je povećanje praga umora. To vam omogućava da povećate fizičku aktivnost, što je nezamjenjiva komponenta u oblikovanju tijela.

S obzirom na karakteristike lijeka, možemo zaključiti da on neće imati opipljiv učinak sam po sebi. Da biste postigli rezultat, morate koristiti druge metode uklanjanja suvišne težine.

Snage i slabosti

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka, postaje važno utvrditi njegova svojstva. To će maksimizirati njegove prednosti, imajući u vidu nedostatke. Pozitivna strana uzimanja Lipoične kiseline uključuje:

  • Povoljna cijena za vitaminske komplekse i lijekove sa vitaminom N,
  • Stabilizacija holesterola,
  • Poboljšanje nervnog sistema,
  • Zaštita i pomoć jetre,
  • Osjećam energičnost i više snage,
  • Poboljšanje vida
  • Uklanjanje strija na koži,
  • Zaštita od zračenja,
  • Štitna žlijezda
  • Antioksidantni efekat
  • Poboljšanje mikroflore,
  • Ubrzanje metaboličkih procesa,
  • Pristupačnost širokom krugu pacijenata, uključujući one koji imaju dijabetes,
  • Jačanje imunološkog sistema.

U ovom je slučaju važan sigurnosni uvjet kod upotrebe proizvoda strogo pridržavanje pravila upotrebe, uključujući potpuno apstinenciju od alkoholnih pića tokom cijelog tijeka liječenja.

Kršenje recepata može dovesti do ispoljavanja nuspojava tokom liječenja. Pored toga, opipljiv rezultat se može dobiti tek nakon nekoliko terapijskih tečajeva. U ovom slučaju, postignut efekat će trebati stalno održavati. Proces se može ubrzati zamjenom vitaminskih kompleksa biološki aktivnim aditivima. Ali to će koštati više.

Pravila aplikacije

Sigurna upotreba lipoične kiseline uključuje poznavanje doze i vremena liječenja. Prvi parametar uvelike ovisi o svrsi upotrebe. Dakle, ako nema indikacija za upotrebu, ne uzimajte više od 50 mg lijeka dnevno. Ova se količina koristi za korekciju tjelesne težine tri puta dnevno, 10-15 mg za žene, 20-25 mg za muškarce.

Ovisno o imenovanju liječnika, iznos se može udvostručiti.

Terapija, koja je usmjerena na podršku unutarnjih organa, omogućava svakodnevno korištenje 75 mg praška. Dnevna doza dijabetičara je 400 mg. Maksimalna doza propisana je za intenzivnu kardio-trening. Predlaže 500 mg.

Standardni kurs lečenja je 2-3 nedelje. U nekim slučajevima lekar ga može povećati za još nedelju dana. Nakon toga potrebna je pauza od najmanje mjesec dana. Proizvođači lijekova daju preciznije upute ovisno o obliku ispuštanja.

Korisni savjeti

Tijekom liječenja treba uzeti u obzir sljedeće preporuke:

  1. Intramuskularne injekcije se rade dva puta dnevno, ujutro i uveče,
  2. Tretman je strogo nakon obroka da bi se smanjio rizik od iritacije želudačne sluznice,
  3. Nakon uvođenja lijeka, vrijedi se suzdržati od mliječnih proizvoda naredna četiri sata, jer će apsorpcija kalcijuma u ovom periodu biti smanjena.
  4. Unos kiseline je potreban 30 minuta nakon vježbanja ili treninga. Ovu je tačku posebno potrebno uzeti u obzir kod sportista,
  5. Ako je tokom urina stekla specifičan miris, ne bojte se. Ovo je potpuno normalan proces,
  6. Ako pacijent istovremeno uzima druge moćne lijekove, tada prije početka liječenja lipoičnom kiselinom treba konzultirati liječnika i, ako je potrebno, otkazati bilo koji od korištenih lijekova.

Nuspojave

Negativne reakcije tijela na vitamin mogu se očitovati nepravilno odabranom doziranjem ili prekoračenjem propisanog vremena liječenja. Nuspojave su često izražene kao:

  • Bol u stomaku
  • Anafilaktički šok
  • Kožni osip
  • Hiperemija tijela,
  • Glavobolja
  • Ukus metala u ustima
  • Proliv
  • Hipoglikemija,
  • Urtikarija
  • Svrab kože
  • Hipertenzija
  • Grčevi
  • Bifurcirajući predmeti u očima
  • Zadržavanje daha
  • Ekcem
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Krvarenja na sluzokoži i koži,
  • Znakovi hipotireoze.

Vrijedno je zapamtiti da je pravilnom upotrebom lijeka rizik od nuspojava izuzetno nizak.

Ako je predoziranje postalo uzrokom pogoršanja općeg stanja, bit će potrebno smanjiti sadržaj lijeka u stomaku ispiranjem, izazivanjem povraćanja i uzimanjem aktivnog ugljena. Uporedo s tim vrši se i uklanjanje postojećih simptoma.

Glavne kontraindikacije

Iako je lipoinska kiselina dostupna širokom krugu ljudi, postoje ograničenja za ovo pitanje. Kontraindikacije:

  • Netolerancija na glavnu supstancu,
  • Trudnoća i dojenje
  • Starost do 16 godina (u nekim slučajevima mogućnost upotrebe proizvoda od 6 godina, ali uz dozvolu liječnika),
  • Uz gastritis ili druge ozbiljne bolesti creva,
  • Sa povećanom kiselošću želučanog soka.

Zanemarivanje ovih ograničenja može dovesti do neželjenih posljedica.

Značajke kombiniranja s drugim lijekovima

Lipoična kiselina se ne može koristiti istovremeno sa inzulinom. Djelovanje ovih lijekova u kompleksu može uzrokovati nagli pad inzulina u krvi s odgovarajućim posljedicama. Istovremeni unos vitamina N s cisplatinom uzrokovat će slabljenje učinka kiseline. Iz istih razloga se ne preporučuje upotreba u kombinaciji s lijekovima koji sadrže kalcijum, magnezijum ili željezo.

Trošak lijeka u ljekarni

Cijena Lipoične kiseline varira ovisno o obliku ispuštanja. Trošak lijeka u tabletama počinje od 40 rubalja. Količina aktivne tvari u njima je 25 mg. Vitaminski kompleksi s vitaminom N štedeće troškove.

Dodaci koji sadrže ovu komponentu ispadat će najskuplji. Konkretni trošak ovisit će o sastavu dodatka, proizvođaču i ljekarni u kojoj se prodaje.

Analozi lipoinske kiseline

Tablete lipoinske kiseline imaju određeni broj analoga koji sadrže strukturno sličnu aktivnu tvar. Tu spadaju:

  • Alfa lipoična kiselina,
  • Berlition,
  • Lipamid tablete
  • Lipothioxone
  • Neuro lipone
  • Thioctic kistola i drugi.

U ovom slučaju ne biste trebali sami birati lijek. Bez obzira na svrhu tretmana, potreban je savjet stručnjaka.

Što je lipoinska kiselina i čemu služi?

Takođe se nalazi pod drugim imenima - alfa lipoična, tioktička, lipamidna, vitamin N, LA - lipoinska kiselina odnosi se na vitaminske ili polu-vitaminske supstance. Naučnici ga ne nazivaju punopravnim vitaminom, jer lipamid ima svojstvo da u malim količinama sintetiše i sama osoba. Lipoinska kiselina je, za razliku od drugih masnih kiselina i vitamina, supstanca topiva u vodi i masti. Proizvodi se u obliku žutog praha, za upotrebu se pakuje u male kapsule ili tablete. LK ima poseban miris i gorak okus. Lipoična kiselina je uključena u mnoge procese koji se događaju iznutra, pozitivno utiče na stanje probavnog sistema, poboljšava metabolizam, ubrzava stvaranje nove energije.

Princip rada lipoične kiseline

ALA (alfa lipoinska kiselina), kada se guta, razgrađuje se na lipamide. Ove korisne tvari u principu su slične vitaminima skupine B. Lipamidi pomažu u stvaranju enzima koji sudjeluju u ugljikohidratima, aminokiselinama, metabolizmu lipida, a također razgrađuju glukozu i teže ubrzavanju stvaranja ATP-a. Zato se lipoična kiselina koristi za mršavljenje.Pomaže poboljšanju metabolizma i više ne doživljava glad.

Korisna svojstva lipoične kiseline

LK daje mnogo koristi osobi koja je redovno koristi u propisanim količinama. Šteta od nje može se dobiti samo ako se pogrešno pridržavaju uputstva za upotrebu.

  1. Lipamidi se preporučuju dijabetičarima, jer imaju tendenciju snižavanja i kontrole nivoa glukoze u krvi.
  2. Oni sudjeluju u većini biohemijskih procesa unutar čovjeka: sintezi proteina, masti, ugljikohidrata i biološki aktivnih tvari - hormona.
  3. Poboljšajte metabolizam.
  4. Koriste endokrine žlijezde - štitnjača i timus.
  5. Lipoična kiselina pomaže u oporavku od prekomjernog konzumiranja alkohola, kao i od trovanja teškim metalima u ustajaloj ili nekvalitetnoj hrani.
  6. Sposobna je da reguliše rad nervnog sistema. Poboljšava emocionalno stanje, ima umirujući i opuštajući efekat. Nadoknađuje štetu uzrokovanu štetnim vanjskim iritantima.
  7. Ima sposobnost regulacije nivoa holesterola.

Lipoična kiselina u sportu

Svi koji se aktivno bave sportom znaju potrebu za pravilnom obnavljanjem mišićnog tkiva. Zbog toga je lipoična kiselina vrlo važna za sportaše. Djeluje kao koristan antioksidans u ljudskom tijelu, poboljšavajući rad svih unutrašnjih organa. Lipamidi blagotvorno pomažu u povećanju rada mišića i produženju vremena vježbanja. Kao antikatabolici koji sprečavaju uništavanje proteina oni pomažu da se oporavi bolje i dobiju više rezultata iz trenažnog procesa.

Lipoična kiselina za dijabetes

Mnoge studije su identificirale pomoć ALA-e u liječenju dijabetičke neuropatije 1. i 2. stupnja. S ovom bolešću, čovjekov se protok krvi pogoršava i smanjuje se brzina provođenja živčanih impulsa. Nakon mnogih eksperimenata na ljudima i životinjama, ALA je počela koristiti kao lijek za ovu bolest. Njegov pozitivan učinak postiže se zahvaljujući snažnim antioksidacijskim svojstvima koja djeluju blagotvorno, neutraliziraju drhtanje, jaku bol - uobičajene simptome bolesti.

Indikacije za uzimanje lipoične kiseline

Lipoična kiselina je propisana za obaveznu upotrebu u liječenju mnogih bolesti i za prevenciju, jer za tijelo može biti od velike koristi:

  • potrebno je u liječenju upale gušterače sa pankreatitisom koja nastaje zbog prekomjernog konzumiranja alkohola na redovnoj bazi,
  • neophodan za hronični hepatitis, kada se ćelije jetre uništavaju brže nego što se obnavljaju,
  • lipoična kiselina važna je za liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta (gastrointestinalnog trakta): holecistostokreatitisa, holecistitisa, ciroze, virusnog hepatitisa, trovanja različite težine,
  • kod hroničnog zatajenja srca kao dodatnog izvora korisnih spojeva,
  • povoljno za dijabetičke i kardiovaskularne bolesti,
  • Koristi se za sprečavanje i sprečavanje mnogih bolesti, uključujući aterosklerozu.

Koja hrana sadrži lipoinsku kiselinu?

Lipoična kiselina u malim dozama može se dobiti iz konvencionalnih proizvoda. Najviše se nalazi u crvenom mesu govedine i svinjetine: srce, bubrezi i jetra. Nalazi se i u zdravim mahunarkama: grašak, grah, slanutak, leća. U malim količinama LC se može dobiti i od zelenog povrća: špinat, kupus, brokoli, kao i riža, paradajz, mrkva.

Dnevna stopa i pravila uzimanja lipoične kiseline

Obični ljudi koji piju tioktičnu kiselinu u opštu korist i prevenciju mogu bez štete koristiti 25-50 mg tvari dnevno. Za muškarce je ta brojka veća - 40 - 80 mg, u takvoj količini lipoinska kiselina će donijeti stvarnu korist. Dnevna potreba za vitaminom N varira ovisno o namjeni unosa. Kod sportaša sa visokim fizičkim naporom doza se povećava na 100-200 mg dnevno. Ne zaboravite da ovaj dodatak može biti štetan u obliku gastrointestinalnih tegoba i mučnine u slučaju predoziranja. Kada uzimate LA u vezi s bolestima, potrebna je konsultacija sa stručnjakom, koji će vam propisati tačnu dozu.

Postoji nekoliko važnih pravila koja se morate pridržavati prilikom upotrebe lipamida:

  1. Da biste maksimalno iskoristili ALA, morate se suzdržati od pijenja alkohola tokom kursa. Alkohol u kombinaciji s lipamidima donijet će samo štetu, jer blokira sva korisna svojstva i ne dozvoljava djelovanju vitamina N.
  2. Za kvalitetnu asimilaciju vitamina N, mliječne proizvode s visokim sadržajem kalcijuma treba uzimati najmanje 4 sata nakon LK.
  3. Da biste izbjegli neugodne senzacije u stomaku i crijevima u obliku mučnine i stvaranja gasova, lipoičnu kiselinu treba uzimati nakon obroka. Sportaši moraju piti dodatak najkasnije pola sata nakon završetka vježbanja.
  4. Ne kombinirajte uzimanje ozbiljnih lijekova (antibiotika) ili složenih postupaka (hemoterapije) s uzimanjem lipoične kiseline. To može dovesti do negativnih posljedica.

Kako piti lipoičnu kiselinu za mršavljenje

Upotreba lipamida kao sredstva za gubitak kilograma počela je tek u ranom 20. stoljeću. Pružaju čitav niz korisnih radnji ako ih sveobuhvatno predstavite zajedno sa ostalim mjerama. Dakle, najbolja opcija bi bila preispitati prehrambene navike, promijeniti prehranu i dodati joj više zdrave hrane, a takođe uvesti umjerenu fizičku aktivnost.

Lipamidi u procesu gubitka kilograma djeluju na određene dijelove mozga koji su odgovorni za osjećaj punoće i gladi. Zbog ovog svojstva vitamina N, čovjek osjeća manje apetita i duže može bez hrane. Lipamidi potiču i potrošnju energije zbog povećanog metabolizma proteina, masti i ugljikohidrata. Oni pomažu da se svi korisni elementi bolje apsorbiraju, štite jetru i unutrašnje zidove drugih organa od štetnog nakupljanja tjelesne masti.

Uzimajte tablete ili kapsule 3-4 puta dnevno. Ujutro na prazan stomak (u slučaju da slijedi bogat doručak), odmah nakon vježbanja i nakon lagane večere. Vitamin N s takvim sustavom neće nanijeti nikakvu štetu i moći će dati tijelu sva korisna svojstva.

Lipoična kiselina tokom trudnoće

Korištenje vitamina N tijekom trudnoće treba smanjiti na minimalni nivo ili ga u potpunosti ukloniti. Lipoična kiselina će biti od koristi ženama samo ako se pažljivo posavjetuju sa stručnjakom. Da biste se zaštitili od neugodnog efekta, vrijedi isključiti dodatak tijekom trudnoće.

Lipoična kiselina za djecu

LC se preporučuje za upotrebu u cjelovitim tečajevima za adolescente koji su napunili 16 do 18 godina s već formiranim unutrašnjim sistemom organa i njegovim normalnim funkcioniranjem. Međutim, djeca mogu koristiti LK 1-2 puta dnevno u malim tabletama. Dnevna norma za njih je 7 - 25 mg. Ako se ovaj prag prekorači, tada koristi alfa-lipoične kiseline mogu prerasti u štetu u obliku odstupanja u funkcioniranju tijela i razvoja nepoželjnih bolesti.

Prednosti i upotrebe lipoične kiseline za kožu lica

Lipoična kiselina se aktivno koristi u kozmetologiji. Koristi se kao dio mnogih kreme protiv starenja svih tipova kože. Na koži lipoinska kiselina stvara osvježavajući učinak, daje ćelijama ton, neutralizira štetu primljenu od dugotrajnog izlaganja sunčevom ultraljubičastom zračenju. Lipoična kiselina može biti korisna i za određene bolesti na licu: često se koristi za liječenje akni i sužavanja pora.

Predoziranje lipoične kiseline

Predoziranje vitaminom N može dovesti do sledećih posledica:

  • stalni bol u stomaku, proliv, mučnina,
  • neobičan osip na koži, svrab,
  • glavobolja nekoliko dana,
  • loš ukus metala u usnoj šupljini
  • povišen krvni pritisak, grčevi, vrtoglavica.

Ako pronađete takve znakove, odmah trebate prestati uzimati lijek i obratiti se stručnjaku.

Zaključak

Dakle, otkriveno je kakve su koristi i štete od lipoične kiseline. Ovaj dodatak je potreban, ali je važno kontrolirati njegovu količinu, jer su moguće neželjene nuspojave. Lipoična kiselina ima pozitivan učinak na mnoge unutrašnje procese, pomaže da se riješite bolesti, a kozmetika i proizvodi s njom mogu značajno poboljšati vanjsko stanje kože lica.

Ostavite Svoj Komentar