Hemostatska sredstva za nazalno, materničko krvarenje, za rezove i hemoroide - pregled lekova

U liječenju lijekovima usmjerenim na zaustavljanje krvarenja koriste se hemostatski lijekovi - tranexam ili dicinone tokom trudnoće.

Tijekom trudnoće, žene se mogu suočiti s tako ozbiljnim problemom kao što je krvarenje. To se događa iz različitih razloga. U prva tri mjeseca gestacije, pojavom krvavog pražnjenja, postoje sumnje da postoji prijetnja pobačaja, ektopična trudnoća i antenatalna smrt ploda. A početak krvarenja u drugoj polovini trudnoće može biti signal preuranjenog odvajanja posteljice (uz moguće formiranje retroplacentalnog hematoma), slabe lokacije ili previjanja placente, kao i znak pogoršanih bolesti grlića maternice ili maternice.

U svakom slučaju, odmah trebate kontaktirati ginekologa koji će otkriti konkretan uzrok patologije i propisati liječenje.

Koristite dicinone u ranim fazama trudnoće, kao i u drugom i trećem tromjesečju, dopušteno je isključivo prema uputama liječnika.

,

Uputstva o dikinonu za trudnoću

Uputstvo o dikinonu kaže da je „upotreba tokom trudnoće moguća samo u slučajevima kada potencijalna korist od terapije za majku nadmašuje mogući rizik za plod. Ako je potrebno, imenovanje lijeka za vrijeme laktacije, dojenja treba prekinuti. " Šta ovo znači? U farmakologiji se slična formulacija pojavljuje u uputama tih lijekova, u postupku kojih nisu provedena ispitivanja njihovih embriotoksičnih i teratogenih učinaka. Odnosno, sigurnost takvih lijekova prilikom prodiranja kroz placentnu barijeru nije utvrđena.

Prema uputama, lijek dicinone (trgovački naziv - etamzilat) pospješuje proizvodnju trombocita po crvenoj koštanoj srži, a također i ubrzava njihov ulazak u krvnu plazmu. Uz to, pod utjecajem ovog hemostatskog (hemostatskog) sredstva povećava se intenzitet procesa stvaranja tromboplastina, čime se osigurava koagulacija krvi na oštećenim dijelovima endotela koji oblažu unutrašnju površinu kapilara. Istodobno, nivo sadržaja trombocita u krvi ostaje u granicama normale, stoga s niskom razinom trombocita dikinon nema smisla.

Dicinon tijekom trudnoće, tačnije, tijekom krvarenja, koja se pojavila tokom trudnoće, djeluje kao stimulator adhezivne agregacijske aktivnosti trombocita (to jest njihovog "lijepljenja" na oštećene dijelove stijenke krvnih žila i stvaranja trombocita). Upravo zbog toga (a ne zbog povećane koagulacije krvi) zaustavlja se krvarenje.

Indikacije za upotrebu dikinona su unutrašnja kapilarna krvarenja različitog porijekla, uključujući i za vrijeme hirurških intervencija, u ginekologiji i akušerstvu. Među hitnim slučajevima uporabe ovog lijeka su povećana krvarenja (hemoragična dijateza), plućna i crijevna krvarenja.

A među njegovim kontraindikacijama zabilježene su: preosjetljivost na tvari uključene u njegov sastav, akutni oblik takve nasljedne bolesti kao što je porfirija, oslabljen protok krvi u obliku tromboze vena, kao i začepljenje krvnih žila trombom (tromboembolija).

Tranexam ili dikinon tokom trudnoće: što je bolje?

Poput dikinona, tokom trudnoće i doktori mogu propisati drugi hemostatski lijek - tranexam (sinonimi - urugol, tranex). Ovaj lijek prelazi placentarnu barijeru i zato se tijekom trudnoće koristi samo onako kako je propisao liječnik u slučaju kada blagodati za trudnicu nadmašuju potencijalni rizik za plod.

Uz to, prilikom propisivanja tranescam-a treba uzeti u obzir i njegove kontraindikacije: trombozu ili prijetnju njihovog razvoja, tromboflebitis dubokih vena, tromboembolički sindrom, oštećenje vida u boji, zatajenje bubrega.

Tranexam tijekom trudnoće primjenjuje se u istim slučajevima kao i dicinone. Ali njegova farmakodinamika je drugačija. Tranexam djeluje kao hemostatsko sredstvo s povećanom razinom fibrinolizina (plazmina), komponente krvi koja sprečava njegovu koagulaciju. Ovaj lijek usporava aktivaciju određenog enzima plazminogena i njegovu pretvorbu u fibrinolizin. Odnosno, utječe na hemostazu, pojačavajući intravaskularnu koagulaciju.

Tablete Tranexam (250 mg), ljekari propisuju jednu tabletu 3-4 puta dnevno. S krvarenjem u prvom tromjesečju trudnoće - da bi se zaustavio njegov spontani pobačaj - dnevna doza lijeka nije veća od 1000 mg (4 tablete), u kasnijem datumu - 1000-2000 mg dnevno. Metoda ubrizgavanja uključuje intravensku primjenu transeskamera u obliku rastvora (u ampulama od 5 ml). Doziranje se određuje ovisno o količini gubitka krvi i tjelesnoj težini: 10-15 mg po kilogramu.

Ako tijekom trudnoće uzimate traneksam ili dikinon, onda se mogu pojaviti neželjeni nuspojave. Dakle, uzimanje dikinona može uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu, crvenilo lica, mučninu, žgaravicu, bol u stomaku, sniženi krvni pritisak, ukočenost (paresteziju) nogu.

A vjerojatne nuspojave tranexama očituju se u obliku vrtoglavice, slabosti, pospanosti, osipa na koži i svrbeža, povraćanja, mučnine, proljeva, žgaravice, gubitka apetita, poremećene percepcije boje kao i tahikardije i bolova u prsima.

Doziranje dikinona tokom trudnoće

Ovaj lijek je dostupan u obliku tableta (250 mg svake) i otopine za injekcije (u ampulama od 2 ml / 250 mg).

Terapeutski utemeljena dnevna doza dikinona tokom trudnoće je 10-20 mg lijeka po kilogramu težine. U pravilu, liječnik propisuje uzimanje dikinonskih tableta tokom trudnoće, jedna po jedna (250 mg) - 3-4 puta dnevno. Maksimalni učinak oralnom primjenom postiže se tri sata nakon što tableta uđe u želudac i traje pet sati. Trajanje uzimanja tableta određuje liječnik ovisno o intenzitetu uočavanja.

Parenteralna primjena dikinona - u obliku intradermalnih ili intravenskih injekcija - izaziva hemostatski efekat mnogo brže: nakon četvrt sata, a maksimalan učinak uočimo se u prosjeku nakon sat i pol (kod intramuskularne primjene - malo duže). Stoga su intravenske injekcije dikinona tokom trudnoće prikladnije za dovoljno intenzivne fleke.

, , , ,

Cijena dikinona tokom trudnoće

Danas - ovisno o proizvođaču i regiji Ukrajine - cijena dikinona tijekom trudnoće varira: diklon u tabletama (250 mg, pakovanje od 100 komada) - u rasponu od 95-135 UAH., Dicinon u obliku otopine za injekciju (250 mg, ampule od 2 ml, pakiranje od 50 komada) - od 90 do 145 UAH. za pakovanje. Prosječna cijena jedne ampule (ako u određenoj ljekarni pojedinačno prodaju lijekove u ampulama) iznosi oko 2 UAH.

Cijene za tranex u tabletama (30 kom. Pakiranja) proizvedenih u Ruskoj Federaciji - u rasponu od 178-225 UAH., Troškovi pakiranja tranexa (30 kapsula od 250 mg) od strane Malescija - 132-168 UAH. Ugurol (tranexam) kompanije Rottafarm u ampulama od 5 ml (u pakiranju od 5 ampula) košta oko 220-240 UAH. A cijena tranexama za parenteralnu upotrebu je 768-790 UAH. za 10 ampula od 5 ml.

Recenzije o dikinonu tokom trudnoće

Hemostatski lijekovi, posebno traneksam ili dikinon tijekom trudnoće, u slučajevima kada je potrebno zaustaviti krvarenje, koriste se unatoč nuspojavama. Upotreba ovih lijekova, što dokazuju primjeri kliničke prakse i medicinski pregledi diklona tijekom trudnoće, u potpunosti je opravdana, jer pomaže zaustaviti gubitak krvi i u mnogim situacijama izbjeći pobačaj u prvim fazama dojenja djeteta. Istovremeno je učinak na parametre hemostatskog sistema, odnosno sistema koji osigurava ravnotežu koagulacije i koagulacije krvi uz održavanje njegovog tečnog stanja.

I recenzije o dicinonu tokom trudnoće onih pacijenata koje su same morale uzimati ovaj lijek su različite. Pomogao je nekome da održi trudnoću, ali neko, uprkos naporima ljekara, to nije mogao ...

Treba imati na umu da dicinone tijekom trudnoće - kao i svaki drugi farmaceutski proizvod u tim okolnostima - mora propisati liječnik! A liječnik mora biti 100% siguran da je potencijalna korist lijeka koji je propisan budućoj majci mnogo veća od mogućeg rizika za život i zdravlje njenog nerođenog djeteta.

Šta su hemostatski lekovi

Proces koagulacije krvi u ljudskom tijelu predstavljen je složenim sistemom interakcija grupe tvari (faktora koagulacije). Većina tih tvari su proteini. Do danas je utvrđeno prisustvo 35 faktora koagulacije: 13 plazme i 22 trombocita. Manjak jedne od ovih komponenti dovodi do pojave raznobojnog krvarenja.

Hemostatski lijekovi (od grč. - zaustavljanje krvi) dizajnirani su za uklanjanje uzroka poremećaja u tijelu i blokiranje gubitka krvi. Princip djelovanja hemostatskih sredstava temelji se na popunjavanju nedostatka vlastitih enzima, stimulišući trombozu na površini oštećenih žila i suzbijajući fibrinoliznu aktivnost (otapanje krvnih ugrušaka).

Kako zaustaviti krvarenje tokom menstruacije

Obilje gubitka krvi kod žena tijekom menstruacije (više od dnevne norme od 80 ml) mogu biti uzrokovane različitim razlozima. Prije kupnje lijeka za hemostatiku u ljekarni po savjetu farmaceuta, treba se obratiti svom ginekologu s ovim problemom. Samo će profesionalni ljekar moći utvrditi faktor koji je izazvao odstupanje od norme i preporučiti hemostatsko sredstvo usmjerenog djelovanja.

Hemostatski lekovi koji se koriste u procesu lečenja nisu bolnica od bolesti koje izazivaju krvarenje. Privremeno sprječavaju brzi odliv krvi kako bi organizam mogao nadoknaditi nastali nedostatak. Tijek liječenja propisuje liječnik i uključuje lijekove koji direktno utječu na uzrok patologije.

Hemostatske tablete su efikasan lijek za obilna krvarenja tokom menstruacije. Ispravno odabrani lijekovi na temelju identificirane geneze krvarenja mogu vratiti nedostatak faktora koagulacije. Prije nego što počnete uzimati hemostatske lijekove, trebali biste saznati da neki od njih mogu imati nuspojave i kontraindikacije. Najčešće hemostatske tablete opisane su u tabeli ispod:

Sintetski analog vitamina K. Dizajniran da stimuliše sintezu protrombina

Patološki visoka koagulabilnost krvi, upalna tromboza

Kožne reakcije u obliku svrbežnih osipa

Biljni vazokonstrikcijski lijek s adstrigentnim učinkom

Visoki krvni pritisak, trudnoća, period dojenja

Manifestacija alergijskih simptoma

Vasokonstriktivno djelovanje zajedno sa smanjenom propusnošću kapilara

Urološke bolesti, tromboza

Stimuliše proizvodnju tromboplastina, što doprinosi ubrzanom stvaranju primarnog tromba

Glavobolja, mučnina, bolovi udova

Suzbija stvaranje plazminskih proteina koji je odgovoran za apsorpciju krvnih ugrušaka

Krvarenje u mozgu, infarkt miokarda

Povraćanje, problemi sa percepcijom boja, vrtoglavica

Eritrostat za menstruaciju

Lijek liječenja krvarenja uz pomoć Erythrostata sastoji se u uporabi dvije do tri hemostatske tablete svakih 5 sati prije jela. Kurs ne bi trebao trajati duže od 10 dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od najmanje 3 mjeseca. Ako se u tom periodu dogodi recidiv, za savjet trebate potražiti liječnika. U takvoj situaciji može se propisati liječenje drugim hemostatskim lijekom.

Askorutin sa krvarenjima iz maternice

Askorbinska kiselina koja je dio Askorutina smatra se važnom komponentom za stvaranje kolagenih vlakana. Zahvaljujući ovoj kvaliteti postiže se hemostatski efekat. Periodična primjena lijeka Ascorutin za prevenciju omogućava vam jačanje zidova krvnih žila i smanjenje njihove krhkosti. Pijte tablete četiri puta dnevno po 1 tabletu. Učinak lijeka je kumulativan, tako da će pozitivni učinak sa svakom primjenom biti uočljiviji. Kurs je osmišljen na 3 tjedna.

Dicinon i Tranexam istovremeno

Neke su tablete za krvarenje efikasnije kada se uzimaju oralno. Dicinon i Tranexam propisuju specijalisti u slučajevima kada je potrebna hitna pomoć. Zadatak Tranexama je da brzo zaustavi gubitak krvi, a Dicinon-a je da zaštiti tijelo od mogućnosti tromboze. Ova hemostatska sredstva treba uzimati prema shemi: prva doza je 2 tablete, a zatim svaka tableta svakih 6 sati.

Hitna mjera vrlo brzog gubitka krvi su hemostatske injekcije. Intravenska primjena lijeka potiče najbrže stvaranje ugrušaka (krvnih ugrušaka) koji blokiraju krvarenje. Učinak terapije injekcijom postiže se za 10-15 minuta. nakon primene. Najefikasnija hemostatska rešenja za infuzije kod imenovanja hitnog lečenja su:

  • Etamsilat
  • Kalcijum hlorid
  • Aminokapronska kiselina
  • Kontrakalno
  • Oksitocin
  • Metilergometrin
  • Vikasol.

Oksitocin za krvarenje u maternici

Djelovanje hemostatskog lijeka Oksitocin je pojačanje kontraktilne aktivnosti glatkih mišića materice. Kao rezultat ovog procesa, povećava se koncentracija kalcijuma unutar ćelija, a proces krvarenja prestaje. Preporučuje se ubrizgavanje otopine lijeka intramuskularno kako bi se postigao najbolji učinak. Doza se izračunava pojedinačno za svakog pacijenta na temelju dostupnih podataka o osjetljivosti na lijek. Jedna administracija ne može preći 3 IU.

Aminokapronska kiselina za menstruaciju

Snažan hemostatski učinak aminokapronske kiseline zasnovan je na inhibiciji prelaska profilabrinolizina (neaktivnog oblika plazmina) u fibrinolizin (aktivni oblik). Upotreba ovog lijeka za teške menstruacije uključuje intravenozno davanje pet postotnih rastvora svakog sata dok se količina mrlja ne smanji.

Hemostatička sredstva za posjekotine

Kako bi se spriječio gubitak krvi zbog mehaničkog oštećenja mekih tkiva, koriste se lokalni lijekovi za hemostatiku. Manji posjekotine i rane na koži mogu se jednostavno tretirati hidrogen peroksidom za dezinfekciju. Učinak peniranja peroksida je u stanju zaustaviti lagano kapilarno krvarenje. Teži slučaj zahtijeva upotrebu lijekova s ​​pojačanim hemostatičkim učinkom.

Hemostatski prah sa anesteticima je prikladan za upotrebu. Glavni aktivni sastojak je adrenalin, koji ima vazokonstriktivni efekat, čime se postiže efekat zaustavljanja manjih krvarenja s površinskim oštećenjima.Pripreme za vanjsko liječenje rana proizvode se od posebno obrađene ljudske ili životinjske krvi.

Hemostatski lijekovi za krvarenje iz nosa

Za zaustavljanje krvarenja iz nosa različite etiologije, potrebno je obaviti čepovanje. U te svrhe može se koristiti gaza, pjena ili pneumatska baza. Pojačati učinak pomoći će hemostatski lijekovi koji su prethodno naneseni na bris. Ovi lekovi su:

  • Etamsilat
  • Dicinon
  • Epsilon-aminokapronska kiselina,
  • Kalcijum hlorid
  • Vikasol.

Najčešći uzrok krvarenja iz nosa je arterijska hipertenzija, pa je važno osigurati brzi hipotenzivni učinak. Sastoji se u snižavanju krvnog pritiska na način lijekovima. Lijekovi čije je djelovanje namijenjeno dugotrajnoj upotrebi, nisu pogodni za hitnu njegu protiv krvarenja iz nosa.

Sa hemoroidima

Naglo krvarenje uzrokovano rupturom hemoroida može se zaustaviti uz pomoć hemostatskih sredstava koja se koriste za druge vrste gubitka krvi (Dicinon, Vikasol, Etamsylate, itd.). Uz to, Relief je efikasan lijek koji je dostupan u obliku čepića i masti. Ulja, glicerin i vitamin kompleks, koji su osnova supozitorija, imaju zarastanje rana i hemostatska svojstva. Korištenje svijeća za kontinuirano zaustavljanje protoka krvi je kontraindicirano.

Za lokalnu anesteziju i zaustavljanje lokalnog krvarenja iz pukotina na anusu možete koristiti hemostatsku spužvu koja se apsorbira sam, natopljenu u otopini lijekova za smjer. Uvođenje supozitorija i spužva pomaže brzo uklanjanje krvarenja, ali ne treba računati sa trajnim učinkom.

Kontraindikacije

Aktivne supstance koje spadaju u hemostatske pripravke mogu izazvati pojavu alergijskih reakcija. Da biste izbjegli negativne posljedice, potrebno je upozoriti doktora na prisutnost postojeće sklonosti alergijama. Preosjetljivost na jednu od komponenti lijeka izravna je kontraindikacija za njegovu upotrebu, stoga je vrijedno pažljivo proučiti upute i sastav. Zanemarivanje preporuka sadržanih u uputama za lijekove, u smislu kršenja doziranja i učestalosti, može dovesti do razvoja trombohemoragičnog sindroma.

Nakon što primite preporuke liječnika u vezi s upotrebom hemostatskih lijekova, možete se obratiti službama elektronskog kataloga lijekova i upoznati se sa izborom raspoloživih sredstava. Da biste u internetskoj trgovini kupili zanimljivo mjesto po pristupačnoj cijeni, trebali biste se upoznati s prosječnim troškovima lijekova po regijama prebivališta. Možete naručiti odabrani alat, usredotočujući se na približne podatke predstavljene u tabeli:

Opće karakteristike Dicinona

Lijek je namijenjen za prevenciju i liječenje kapilarnih krvarenja različitog porijekla. Primjenjuje se u mnogim oblastima medicine: otolaringologija, ginekologija, akušerska praksa, liječenje očnih bolesti, urologija itd.

Lijek je propisan za zaustavljanje krvarenja tokom i nakon operacije, menoragiju, teška razdoblja, krvarenje iz nosa, desni, u mrežnjaču itd. Osim toga, Dicinon se koristi i u pedijatriji: uz njegovu pomoć, intrakranijalna krvarenja u djece eliminiraju se odmah nakon rođenja.

Takva široka potražnja za lijekom objašnjava se svojstvima aktivne tvari - etamzilata, koje počinje djelovati dovoljno brzo: nakon ubrizgavanja - nakon 5-15 minuta, nakon uzimanja tableta, učinak se pojavljuje nakon 1-2 sata. Etamsilat aktivira stvaranje mukopolisaharida u zidovima kapilara, što kao rezultat povećava njihovu snagu i nepropusnost, a takođe doprinosi stvaranju velike količine tromboplastina na mjestima lezije. Istodobno se ubrzava stvaranje tvari koje osiguravaju koagulaciju krvi, a istovremeno, Dicinon ne utječe na stvaranje krvnih ugrušaka.

Lijek je dostupan u tabletama, koje se koriste u tečajevima, i u otopini za injekcije namijenjenoj za intravenski i intramuskularni put primjene. U nekim se slučajevima otopina za injekciju također koristi izvana u obliku obloga ili tampona: preljevi se navlaže u pripravku i nanose na mjesto oštećenja.

Značajke primjene jednog ili drugog oblika lijekova ovise o prirodi krvarenja i svrsi terapije. Ako vam je potrebna brza pomoć, pacijentu se daju injekcije, za profilaktičku upotrebu se najčešće propisuju tablete, ali moguć je i tečaj injekcija.

  • Tablete: dnevna doza za odrasle - 10-20 mg / kg u nekoliko doza, a po potrebi jedna količina može doseći 750 mg. U postoperativnom periodu tablete se piju sa pauzom od 6 sati od 250-500 mg. Za djecu se norma određuje iz omjera 10-15 mg po 1 kg, rezultirajuća količina raspoređuje se u nekoliko faza.
  • Injekcije se daju u / m ili u. Dnevna doza za odrasle je od 10 do 20 mg / kg. U planiranim operacijama lijekovi se ubrizgavaju sat vremena prije i nakon njegovog završetka - svakih šest sati, 250-500 mg, dok se krvarenje ne zaustavi. Ako je potrebno, lijek se primjenjuje tokom operacije. Injekcije se propisuju djeci u dozama, koje se izračunavaju na osnovu omjera 10-15 mg po 1 kg, podijeljenog u nekoliko injekcija.

Dikinon se inače normalno podnosi, ali može izazvati glavobolju, utrnulost nogu, vrtoglavicu, mučninu, jačinu u trbuhu, žgaravicu, smanjeni pritisak, oticanje lica i pojedinačne alergijske reakcije.

Lijek se ne smije primjenjivati ​​kod pacijenata s trombozom, velikom koagulabilnošću, hemoblastozom kod djece, velikom osjetljivošću na komponente.

Primjena u ginekologiji

Kao i bilo koji lijek, i Dicinon treba koristiti liječnik odlukom. Ako je lijek propisan u slučaju velike menstruacije, tada se preporučuje započeti s njegovim pijenjem 3-5 dana prije očekivanog datuma i u roku od 5 dana od MC-a, uzimajući 2 tablete tri puta dnevno. Preporučeni kurs je 10 dana. Sledećeg meseca je poželjno ponoviti prijem da bi se učvrstio postignuti efekat.

Ne preporučuje se uzimanje tableta za odlaganje menstruacije, jer će to negativno uticati na prirodu menstrualnog ciklusa.

Značajke Tranexam-a

Lijek s hemostatskim efektom, ali djeluje malo drugačije od Dicinona. Hemostatski učinak postiže se zahvaljujući svojstvima traneksaminske kiseline. Njegovo dejstvo se manifestuje ako je krvarenje prouzrokovalo povećani sadržaj fibrinolize u krvi - jednoj od komponenti krvi koja blokira njegovu koagulaciju. Kiselina inhibira aktivaciju plazminogena, koja je neophodna za stvaranje fibinolize i tako ima učinak na sistem koagulacije krvi, ubrzavajući njegovu transformaciju unutar žila.

Lijek kao i Dicinon dostupan je u više oblika (tablete i injekcije), što mu omogućava da se koristi kod svih vrsta krvarenja uzrokovanih previsokom antikoagulacijskom komponentom: nazalnim, gingivalnim, materničnim, gastrointestinalnim, nakon različitih operacija (ginekološke, stomatološke, itd. urološki). Lijek je propisan za nasljedni angioedem, alergijske i upalne patologije.

Moguće ga je koristiti tokom trudnoće, ali samo u slučajevima kada je njegova upotreba opravdana velikim blagodatima za majku. Ograničenje nastaje zbog činjenice da traneksamska kiselina prelazi preko placente i može negativno uticati na razvoj embriona / ploda.

Stoga, kada je u pitanju imenovanje jednog od dva lijeka: Dicinon ili Tranexam, a koji je najbolji od njih, trebate proći iz mnogih čimbenika: tačne dijagnoze, stanja pacijenta, razloga koji su provocirali patologiju, kontraindikacija itd.

Šta je Vikasol?

Antihemoragični lijek na bazi menadiona - sintetička supstanca, zamjena prirodnog vitamina K. Ima sposobnost utjecaja na sintezu protrombina i drugih komponenti koje osiguravaju koagulaciju krvi i normalizaciju njegovog stanja.

Primjenjuje se u slučajevima kada je krvarenje uzrokovano nedostatkom i hipovitaminozom K: s bolestima probavnog trakta, hemoragičnom bolešću kod novorođenčadi, ozljedama s velikim gubitkom krvi, nakon operacije. U ginekologiji se aktivno koristi za uklanjanje nefunkcionalnih krvarenja iz maternice, obilne menstruacije, a također se propisuje za krvarenje uzrokovano nekim lijekovima. Propisuje se trudnicama u posljednjim fazama kako bi se spriječilo krvarenje u djece nakon rođenja.

Lijek se proizvodi u tabletama i otopinama za intramuskularne i intravenske injekcije.

Hemostatski lijek je kontraindiciran ljudima koji imaju povećanu koagulabilnost krvi, trombozu, tromboemboliju i individualnu netoleranciju sadržanih komponenti. Obično se toleriše normalno, ali kod nekih bolesnika moguće su negativne manifestacije na koži (svrbež, osip, urtikarija), a kod posebno osjetljivih bolesnika može doći do bronhospazma. U novorođenčadi može izazvati hemolitičku bolest.

Krvarenje u organima i tkivima događa se iz različitih razloga, pa stoga pri odabiru lijeka za njihovo uklanjanje mora se kretati od uzroka patologije. Stoga, što će biti bolje - Dicinon, Vikasol ili Tranexam - ovisi o konkretnoj dijagnozi i karakteristikama pacijentovog stanja.

Kakva je razlika između Tranexama i Dicinona?

Prije svega različite aktivne tvari. U slovenačkom Dicinonu jest etamzilatstimulišu proizvodnju trombocita u tijelu i faktore koagulacije na mjestima oštećenja vaskularnog zida. To je sintetičko hemostatsko sredstvo koje je najefikasnije za kapilarno krvarenje.

Placebo-kontrolirana klinička ispitivanja jasno pokazuju terapijsku efikasnost etamsilata u nefunkcionalnom krvarenju iz maternice s različitim stupnjem ozbiljnosti menoragije. Djeluje prilično meko i obično se dobro podnosi, pogotovo kod DMK - disfunkcionalnog krvarenja iz maternice (uzrokovanog hormonskim poremećajima ili oslabljenom funkcijom jajnika) kada kontracepcija nije potrebna.

Dicinon je dostupan u obliku tableta ili injekcija, čija učestalost i trajanje ovise o težini krvarenja i dinamici poboljšanja. Obično je to 250-500 mg (ekvivalent 1-2 tablete) 3 puta dnevno, mada ovaj indikator češće bira lekar prema težini pacijenta i može se značajno povećati prema težini slučaja.

Domaći Tranexam je noviji hemostatski lijek koji se sadrži kao aktivna komponenta traneksaminska kiselina. Kao i Dicinon, Tranexam se koristi u operaciji, ali je najučinkovitiji kod ginekoloških krvarenja (metaanaliza za 2018. godinu). Na primjer, kod obilnih menstruacija dokazano je da smanjuju gubitak krvi za 34-58%. Dobar učinak daje kod krvarenja u placenti i postporođaju, nakon konizacije grlića maternice ili drugih hirurških zahvata.

Dostupan je i u tabletama ili ampulama, ali doziranje je puno veće (osim u trudnoći) i postavljaju se ovisno o specifičnoj bolesti ili patologiji. Na primjer, kod žena 1 g tranexaminske kiseline svakih 6-8 sati smanjuje menstrualni gubitak krvi za više od polovine. Dakle, prosječna doza je 3000-5000 mg dnevno, podijeljeno u 3-4 doze, što daje veliku količinu u smislu tableta. Zbog toga se najčešće propisuje u obliku injekcija s prelaskom na oblik tableta nakon postignutog poboljšanja. Trajanje standardnog tečaja varira od 3 do 10 dana.

Tranexam Karakteristično

Ovo je hemostatski lijek, čiji oblik oslobađanja su tablete i rastvor u ampulama za intravensku primjenu. Ove komponente imaju lokalni protuupalni učinak, zaustavljaju krv i smanjuju rizik od alergija. Aktivna supstanca lijeka je traneksaminska kiselina, koja dobro uklanja edeme i smanjuje protok krvi.

Mehanizam djelovanja lijeka je da aktivna komponenta utječe na aktivaciju plazminogena i inaktivira ga, sprečavajući njegovu pretvaranje u plazmin. Zaustavlja krvarenje uzrokovano povećanjem nivoa fibrinolize. Zbog suzbijanja proizvodnje aktivnih proteina i kinina uključenih u alergijske reakcije, ima protuupalna i antialergijska dejstva.

Najviša koncentracija lijeka javlja se 3 sata nakon njegove primjene. Komponente lijeka su sposobne da se vežu za proteine ​​plazme, prodiru u placentu i izlučuju se u majčinom mlijeku. Terapeutski efekat traje do 17 sati. Ako osoba ima oslabljenu funkciju bubrega, onda postoji vjerojatnost nakupljanja aktivne komponente. Kao rezultat intravenske primjene, lijek ima analgetski učinak.

Indikacije za upotrebu hemostatskih tableta i injekcija:

  • želudačno, nazalno, postporođajno, krvarenje iz maternice, uključujući pozadinu von Willebrandove bolesti,
  • hematurija, krvarenje nakon vađenja zuba kod pacijenata sa hemoragičnom dijatezom, cervikalna konizacija za karcinom, prostatektomija,
  • krvarenje na pozadini zloćudnih novotvorina prostate i gušterače, leukemija, oboljenja jetre, nakon operacije na organima grudnog koša i ručno odvajanje placente,
  • krvarenje tokom trudnoće
  • alergijske bolesti - lijek i toksični osip, urtikarija, alergijski dermatitis, ekcem,
  • dijabetička retinopatija,
  • nasljedni angioedem,
  • upalne bolesti - stomatitis, laringitis, faringitis, tonzilitis, afte oralne sluznice.

U ginekologiji Tranexam se koristi za zaustavljanje krvarenja iz maternice. Propisati lijek s prijetnjom pobačaja, teškim iscjedakom u ranim fazama, s produljenim krvarenjima (više od 1 tjedna). Lijek se koristi za jak gubitak krvi tokom menstruacije.

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • nastaju spontano subarahnoidna krvarenja.

Tranexam se pod nadzorom lekara uzima u sledećim slučajevima:

  • infarkt miokarda
  • tromboembolički sindrom
  • tromboflebitis dubokih vena,
  • cerebralna tromboza,
  • zatajenje bubrega
  • hematurija mokraćnih putova,
  • oštećenje vida u boji,
  • trombohemoragične komplikacije,
  • prijetnja tromboze.

Ponekad uzimanje lijeka izaziva nuspojave:

  • mučnina, povraćanje, smanjen apetit, proliv, žgaravica,
  • kršenje percepcije boje, pospanost, vrtoglavica,
  • tromboembolija, tromboza,

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • nastaju spontano subarahnoidna krvarenja.

Tranexam se pod nadzorom lekara uzima u sledećim slučajevima:

  • infarkt miokarda
  • tromboembolički sindrom
  • tromboflebitis dubokih vena,
  • cerebralna tromboza,
  • zatajenje bubrega
  • hematurija mokraćnih putova,
  • oštećenje vida u boji,
  • trombohemoragične komplikacije,
  • prijetnja tromboze.

Ponekad uzimanje lijeka izaziva nuspojave:

  • mučnina, povraćanje, smanjen apetit, proliv, žgaravica,
  • kršenje percepcije boje, pospanost, vrtoglavica,
  • tromboembolija, tromboza,
  • urtikarija, svrbež, osip na koži.

Tranexam je propisan za prijeteći pobačaj, obilno iscjedak u ranim fazama i dugotrajno krvarenje.

Proizvođači lijeka: Moskovska endokrina biljka (Moskva), Nizhpharm OJSC (Nižnji Novgorod), Obninsk Hemijsko-farmaceutska kompanija CJSC (Obninsk).

Karakterizacija Dikinona

To je hemostatski lek koji pomaže u sprečavanju i zaustavljanju krvarenja. Aktivna tvar lijeka je etamilat. Oblici doziranja - tablete i injekcije. Dicinon karakteriziraju ne samo hemostatska svojstva. Lijek pomaže jačanju zidova krvnih žila, smanjenju njihove propustljivosti i također potiče koagulaciju krvi.

Dicinon ima vazokonstriktivne osobine, jer podstiče oslobađanje prostaciklina Pgl2.

Takođe pomaže u zaustavljanju krvarenja. Uprkos hemostatskim svojstvima, lijek ne dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka i ne povećava sistemski krvni pritisak.

Nakon primjene, terapeutski učinak uočava se nakon 2,5-3 sata, nakon intravenske primjene - nakon 20 minuta, nakon intramuskularne injekcije - nakon 1-1,5 sati. Lijek traje 4-6 sati. U stanju je da prodre kroz placentu.

Indikacije za upotrebu:

  • zaustavljanje i sprečavanje kapilarnih i parenhimskih krvarenja u otolaringologiji,
  • u stomatologiji tokom operacije,
  • hipertenzija uzrokovana krvarenjem iz nosa
  • u operativnoj oftalmologiji u liječenju glaukoma, uklanjanju katarakte i keratoplastiki,
  • dijabetička mikroangiopatija,
  • hemoragična dijateza (uključujući Werlhofovu bolest),
  • u neurologiji - sa ishemijskim moždanim udarom, u hitnim hirurškim zahvatima - za zaustavljanje plućnih i crevnih krvarenja,
  • intrakranijalno krvarenje u prijevremeno rođene i novorođenčadi.

Dicinon se koristi za zaustavljanje menstruacije, jer je moćno sredstvo. No, preporučuje se koristiti ga kao krajnje sredstvo, ako za to postoje izravne indikacije.

  • akutna porfirija
  • tromboembolija
  • tromboza
  • hemoblastoza kod dece,
  • preosjetljivost na komponente proizvoda.

S oprezom se preporučuje uzimanje lijeka za krvarenje koje je rezultat prevelike doze antikoagulansa. Tokom trudnoće lijek se propisuje u ekstremnim slučajevima.

Dicinon pomaže ojačati zidove krvnih žila, smanjiti njihovu propusnost i također potiče koagulaciju krvi.

Ponekad, uz upotrebu Dicinona, mogu se razviti sledeće nuspojave:

  • vrtoglavica, glavobolja, utrnulost donjih ekstremiteta,
  • mučnina, težina u gornjem dijelu trbuha, žgaravica,
  • smanjenje krvnog pritiska, hiperemija kože lica, alergijske reakcije.

Proizvođač lijeka je Lek D.D., Slovenija.

Poređenje Tranexama i Dicinona

Da biste saznali koji je lijek efikasniji, potrebno je otkriti njihovu sličnost i razlike.

Oba lijeka imaju mnogo toga zajedničkog:

  • iste oblike doziranja
  • koristi se za zaustavljanje krvarenja,
  • iste kontraindikacije
  • dovode do razvoja nuspojava.

Recenzije ljekara o Tranexamu i Ditsinonu

Oksana, 51, ginekolog, Vladivostok: „U svojoj praksi često propisujem lek Tranexam. Ovo je snažan lijek koji brzo zaustavljava krvarenje u maternici. Neželjene reakcije se neće pojaviti kod pravilno odabranog režima liječenja. Efikasno je tokom trudnoće ako postoji rizik od pobačaja u ranim fazama. "

Vladimir, 53 godine, hematolog, Nižni Novgorod: „Dicinon često prepisujem svojim pacijentima. Efikasno je i brzo zaustavlja krv iz nosa. Njezin je trošak niži od ostalih analoga. Za razliku od Tranexama, on ne utječe na rad srca i dobro se podnosi. "

Pregledi pacijenata

Svetlana, 29 godina, Barnaul: „Imala sam cistu na korijenu zuba. Nakon njegovog uklanjanja došlo je do jakog krvarenja. Doktor je navlažio male brisevima u Tranexaminu i ubacio ga u zub. Krv je prestala brzo, za 2-3 minuta ".

Victoria, 31, Moskva: „Uvek sam patila od velikog gubitka krvi tokom menstruacije. Međutim, u proteklih godinu dana izgubio sam toliko krvi da se razvila anemija. Ljekar je propisao liječenje Dicinonom. Ovaj lijek me doslovno spasio, jer je problem u potpunosti riješen ".

U čemu je razlika?

Tranexam i Dicinon sadrže različite aktivne sastojke. Posljednje od sredstava u obliku otopine može se koristiti intravenski i intramuskularno. Tranexam u obliku tečne supstance daje se samo intravenski. Osim toga, ovaj se lijek može kupiti u filmom obloženim tabletama, što značajno smanjuje rizik od poremećaja probavnog sustava. Lijekovi djeluju na temelju različitih mehanizama, ali osiguravaju isti rezultat liječenja.

Tranexam se može kupiti u tabletama, što značajno smanjuje rizik od poremećaja probavnog sistema.

Koji je jeftiniji?

Cijena Tranexama varira: 385-1550 rubalja. Tablete (500 mg, 10 kom. Po pakovanju) mogu se kupiti za 385 rubalja. Rješenje košta nekoliko puta više. Cijena Dicinon-a: 415-650 rub. Ovaj je alat mnogo jeftiniji u bilo kojem obliku izdanja. Za poređenje, za 415 rubalja. Možete kupiti paket koji sadrži 100 tableta Dicinon-a.

S krvarenjem

Izbor učinkovitijeg lijeka vrši se uzimajući u obzir početne podatke: prisutnost patologija praćenih intenzivnim krvnim ugrušcima, sastav i svojstva krvi u vrijeme liječenja (na primjer, povećana ili smanjena viskoznost) itd. Iz tog razloga, teško je dati nedvosmislen odgovor koji lijek biće efikasniji za krvarenje. Treba uzeti u obzir brzinu djelovanja. Na primjer, kod krvarenja iz maternice Tranexam pomaže brže, jer ima direktan utjecaj na plazminogen koji sudjeluje u procesu zgrušavanja krvi.

Tokom trudnoće

Ako u ranim fazama trudnoće postoje znakovi prijetnje prekidom (želudac je postao tvrd, pojavile su se manje pjege), mogu se koristiti oba lijeka. I Dicinon i Tranexam u malim količinama prodiru kroz posteljicu. Ginekolog treba odabrati lijek i propisati režim liječenja.

Mišljenja liječnika o lijeku Dicinon: indikacije, upotreba, nuspojave, analoziUpute za lijek TranexamDicinon upute

Šta je efikasnije?

Do danas je poznata samo jedna pouzdana klinička studija iz 2012. godine. Sudjelovalo je 50 žena s menoragijom (teška menstruacija), podijeljenim u dvije grupe, koje su uporedile djelotvornost etamsilata (dikinona) i traneksaminske kiseline. Ocijenjena je ne samo jača, već i kvaliteta života povezana sa zdravljem žena prije i nakon tretmana (fizička i društvena aktivnost, opće psihološko stanje). Rezultati su pokazali da je prosječan pad krvarenja približno isti u obje skupine, s blagom prednošću u Tranexamu u pogledu poboljšanja kvalitete života.

Mogu li koristiti Dicinon i Tranexam zajedno?

Drugačiji mehanizam djelovanja omogućava kombiniranje oba lijeka u složenom liječenju teških slučajeva. Kombinovana terapija pruža dvosmjerni pristup kontroli krvarenja:

  • antifibrinolitičko djelovanje traneksamske kiseline,
  • postizanje hemostaze (koagulacije) poboljšanjem adhezije (ljepljivosti) trombocita i obnavljanjem kapilarnog zida pod utjecajem etamzilata.

Samo liječnik može istovremeno propisati Tranexam i Dicinon, jer to uključuje ne samo porast rizika od nuspojava od organa za formiranje krvi, već zahtijeva i stalno praćenje. To se obično radi u bolničkoj sredini. Važno je zapamtiti da na dinamiku poboljšanja utječu ne samo hormonski ili fizički faktori, već i emocionalno stanje, nivo stresa, strogo pridržavanje preporuka doktora tijekom liječenja.

Ostavite Svoj Komentar