5 glavnih uzroka pojave acetona u urinu djeteta

Jedan od uzroka bolesti bebe može biti povećavanje acetona u mokraći deteta, njegov sadržaj izaziva mnoštvo neprijatnih simptoma. Bolest se može javiti nepravilnim načinom života i prehrane, kao i drugim ozbiljnijim bolestima. Za određivanje acetona proizvode se posebne testne trake, pogodne su za upotrebu kod kuće.

Šta je aceton u urinu

Ako se prisutnost ketonskih tijela preceni u urinu, takva se bolest naziva acetonurija ili ketonurija. Ketoni uključuju tri takve tvari kao što je octena octena kiselina, aceton i hidroksi-maslačna kiselina. Ove tvari pojavljuju se zbog nedostatka glukoze ili kršenja njezine apsorpcije, što rezultira oksidacijom masti i bjelančevina u ljudskom tijelu. Normalna razina acetona u mokraći je vrlo mala.

Norma acetona u urinu djeteta

Urin zdrave bebe ne bi trebao sadržavati aceton. U cjelokupnom volumenu dnevnog urina, njegov sadržaj može biti od 0,01 do 0,03 g, čija se izlučivanje odvija mokraćom, zatim izdisanim zrakom. Kada se obavlja opća analiza mokraće ili upotreba test trake, otkriva se nivo acetona. Ako je prljava posuda korištena za prikupljanje urina ili ako nisu ispunjeni higijenski zahtjevi, tada analiza može dati pogrešan zaključak.

Povišen aceton u urinu djeteta može se izraziti sljedećim simptomima:

  • Mučnina, povraćanje. U povraćanju mogu biti ostaci hrane, žuč, sluz, iz kojih istječe miris acetona.
  • Bol i grčevi u trbušnoj šupljini, koji se pojavljuju zbog intoksikacije tijela i iritacije crijeva.
  • Povećana jetra, mereno palpacijom trbuha.
  • Slabost, umor.
  • Ravnodušnost, zamagljena svijest, koma.
  • Porast telesne temperature na 37-39 C.
  • Miris acetona u urinu deteta, iz usta, u teškim uslovima, miris može doći sa kože.

Uzroci acetona u mokraći deteta

Ketoni u urinu djeteta znatno se povećavaju zbog neuhranjenosti, svakodnevne rutine, emocionalnih rafala. Povećanje acetona može uzrokovati:

  • prejedanje, zloupotreba životinjskih masti ili gladovanje, nedostatak ugljenih hidrata,
  • nedostatak tečnosti, koji uzrokuje stanje dehidracije,
  • pregrijavanje ili hipotermija,
  • stres, snažna nervna napetost, pretjerana fizička aktivnost.

Povišen aceton kod djeteta može se pojaviti iz nekih fizioloških razloga:

  • onkološka bolest
  • povrede i operacije
  • infekcije, hronične bolesti,
  • porast temperature
  • trovanje
  • anemija
  • patologija probavnog sistema,
  • odstupanja u psihi.

Koja je opasnost od acetona u urinu

Suština acetonemičkog sindroma je manifestacija znakova koji se pojavljuju ako je aceton u urinu povišen. Može se javiti povraćanje, dehidracija tijela, letargija, miris acetona, bolovi u trbuhu itd. Acetonemička kriza, ketoza, acetonemija nazivaju se različitom bolešću. Postoje dve vrste acetonemičkog sindroma:

  1. Primarno Javlja se iz nepoznatih razloga bez oštećenja bilo kojeg unutrašnjeg organa. Uzbudljiva, emotivna i razdražljiva djeca mogu patiti od ove bolesti. Ova vrsta acetonemičkog sindroma manifestuje se metaboličkim poremećajima, gubitkom apetita, nedovoljnom telesnom težinom, poremećajem spavanja, govornom funkcijom i mokrenjem.
  2. Sekundarni Uzrok njegove pojave su druge bolesti. Na primjer, infekcije creva ili disajnih puteva, bolesti probavnog sistema, štitnjače, jetre, bubrega, gušterače. Aceton u urinu kod djece može se povećati zbog dijabetesa. Ako postoji sumnja na dijabetes, obavezna je pretraga krvi na šećer.

Povišeni aceton se javlja kod djece mlađe od 12 godina, to je posljedica dovršetka formiranja dječjeg enzimskog sistema. Ako se sindrom periodično ponavlja, mogu se pojaviti teške komplikacije u obliku:

  • hipertenzija
  • bolesti jetre, bubrega, zglobova, žučnih puteva,
  • dijabetes melitus.

Kako odrediti prisustvo acetona

Povišene razine acetona utvrđuju se polaganjem općeg testa urina. Biohemijski test krvi pokazuje nizak sadržaj glukoze, povećan nivo bijelih krvnih zrnaca i ESR. Ako se sumnja na acetonemiju, liječnik može dodirnuti kako bi utvrdio uvećanu jetru. Nakon toga ovu dijagnozu prati ultrazvuk.

Test mokraćnog acetona

Za određivanje ketonskih tijela u urinu djeteta kod kuće koristite posebne test trake. Mogu se kupiti u ljekarni. Provode se ispitivanja u plastičnim cijevima. Oni su mala traka koja mijenja boju kada u kiconom postoji urin. Ako dođe do promjene boje iz žute u ružičaste, to ukazuje na prisutnost acetonurije. A ako je traka poprimila ljubičastu boju, onda to ukazuje na veliku vjerovatnost bolesti. Intenzitet boje tijesta može približno odrediti koncentraciju ketona, upoređujući s ljestvicom na pakovanju.

Analiza urina za aceton

U laboratorijskom istraživanju urina, zdrava beba ne bi trebala imati ketone. Ketoni se određuju pomoću pokazateljskih tvari. Test trake se takođe koriste u laboratorijskim istraživanjima. Prilikom sakupljanja urina moraju se pažljivo pridržavati ličnih higijenskih uslova. Posude s mokraćom moraju se dobro oprati i osušiti. Za analizu uzmite jutarnju dozu urina.

Znakove acetona kod djeteta treba liječiti na osnovu razloga koji su ih uzrokovali. Morate odmah poduzeti mjere kako biste izbjegli opasnost po život. Bebama se savjetuje da se podvrgnu bolničkom liječenju. Prva pomoć treba biti sljedeća:

  1. Počnite uklanjati aceton iz tijela. Za to su propisani klistir, postupak ispiranja želuca, sorbenti. Među njima su Uvesorb, Sorbiogel, Polysorb, Filtrum STI itd.
  2. Prevencija dehidracije. Potrebno je detetu dati mnogo da pije, ali u malim dozama, kako ne bi došlo do ponovnog povraćanja. Dajete svom djetetu nepotpunu kašiku vode svakih 10 minuta. Pored toga, propisane su otopine za rehidraciju Oralit, Gastrolit, Regidron.
  3. Obezbedite glukozu Dati umjereno slatki čaj, kompot, naizmjenično s mineralnom vodom. Ako nema povraćanja, tada možete dati zobenu kašu, pire od krumpira, rižinu juhu. Ako povraćate, ne možete hraniti bebu.
  4. Ljekar propisuje dodatni pregled: ultrazvuk gušterače i jetre, biohemijske pretrage krvi i urina.

Najpopularniji lijekovi za liječenje acetonemičkog sindroma:

Naziv lijekaTrošak, rubaljaAkcija
Polisorb25 g - 190 p.

50 g - 306 str.To je enterosorbent nove generacije. Oblik za puštanje je praškasti. Prije upotrebe, treba ga rastopiti u vodi. Uzimajte sat vremena prije obroka 3-4 puta dnevno. Sorbiogel100 g - 748 str.Brzo se veže i uklanja toksine iz organizma, obnavlja crijevnu mikrofloru. Oblik za puštanje je poput gela. Prije uzimanja, potrebno je otopiti u vodi, ili uzeti s vodom. Rehidron20 kom. 18,9 g svaki - 373 str.Glukoza-sol pomaže riješiti dehidrataciju. Oblik za puštanje je praškasti.

Prehrana i stil života

Kako bi se spriječili slučajevi kada se ketonska tijela u urinu djeteta značajno povećavaju, potrebno je pažljivo nadgledati prehranu. Dijeta ne treba da sadrži sledeće proizvode:

  • masno meso i riba, kiseli proizvodi,
  • dimljeni, kiseli,
  • masni mliječni proizvodi,
  • narandže, čokolada, paradajz,
  • brza hrana.

Važan čimbenik u manifestaciji bolesti je nepravilan režim dana djeteta, prekomjerna fizička aktivnost, sport, nedostatak odmora i sna. Kršenje emocionalnog stanja, stres, takođe, mogu uticati na početak bolesti. Zbog toga bi vam za održavanje zdravlja trebalo biti dovoljno sna i odmora da biste u potpunosti vratili snagu. Potrebno je razumjeti i riješiti sve psihološke probleme i sukobe, nastojati doživjeti više pozitivnih emocija.

Prevencija

Pravilna prehrana i svakodnevna rutina garantirat će da se bolest ne ponovi. Glavne točke prevencije acetonemičkog sindroma:

  • redovna pravilna ishrana
  • umjerena fizička aktivnost, šetnje na svježem zraku,
  • sprečavaju prekomerno uzbuđenje bebe, stresna stanja,
  • spa tretman, postupci liječenja,
  • godišnji test urina, krvi, ultrazvuk unutrašnjih organa.

Glavni uzroci acetonurije

Acetonuria - Ovo je izlučivanje acetona u urinu. Najčešće se ova pojava opaža kod dece, ali može se javiti i kod odrasle osobe.

Gdje se pojavljuje aceton u ljudskom tijelu? Činilo bi se - to je opasna supstanca koja može izazvati trovanje. U stvari i jeste. Ali, činjenica je da je aceton vrsta ketonskih tijela koja će možda biti potrebna u određenim situacijama.

Jedući hranu, dijete i odrasla osoba sastavljaju se s njom glukozom potrebnom za pružanje energetskih potreba. Dio glukoze se pretvara u energiju odmah, a nenajavljeni se pohranjuje u rezervi u obliku glikogena. U ekstremnim situacijama, poput gladi ili velikih fizičkih napora, ona se ponovo razgrađuje do glukoze, nadoknađujući energetske troškove.

Ako su zalihe glikogena iscrpljene ili je on u početku nije dovoljan da pokrije potrebe organizma, za energiju se koristi drugi supstrat u obliku masti. Oni se razgrađuju na ketone, koji služe kao alternativni izvori energije.

Ketonska tijela potrebna su za energetsku podršku mozga u ekstremnim situacijama. U velikim količinama su toksične za tijelo. Prvo se u krvi pojavi aceton. Kasnije će se izlučiti bubrezima mokraćom.

Aceton u urinu kod djece

Aceton u djetetu nakuplja se u tijelu brže nego kod odraslih. Rezerve glikogena kod djece mlađe od 7 - 8 godina su male, pa se češće pojavljuju situacije kada ih nije dovoljno.

Aceton u urinu djeteta otkriva se u sljedećim slučajevima.

  1. Kršenje prehranekada beba dobije previše masne hrane, kao i proizvode koji sadrže konzervanse, aditive, boje. U djetinjstvu se smanjuje sposobnost apsorpcije masti.
  2. Izgladnjivanje. U djece je glikogena mnogo manje nego kod odrasle osobe, pa procesi razgradnje masti počinju brže, a aceton u mokraći određuje se češće.
  3. Zarazne bolesti, koji su praćeni porastom temperature i ozbiljnim stanjem. Aceton u djece u ovom slučaju rezultat je smanjenja apetita i dehidracije zbog bolesti.
  4. Dijabetes tipa 1kada bebin gušterača ne proizvodi inzulin. Zadužen je za transport šećera iz krvi u tkivo. Uz dijabetes, glukoza ostaje u krvi. Dete je telo primorano da koristi druge izvore energije u obliku masnih rezervi.
  5. Povraćanje i labava stolica tijekom zaraznih i pogoršanja kroničnih bolesti. Aceton u djetetu će se povećati zbog istog nedostatka glukoze. Jednostavno neće moći probaviti. Zbog jakog povraćanja i ozbiljnog stanja, beba će jednostavno odbiti jesti i piti.

Aceton u urinu kod odraslih

U odraslih je acetonurija rjeđa i često je znak metaboličkih poremećaja, pogoršanja šećerne bolesti, malignih tumora, trovanja i kome.

Takođe se aceton može pojaviti u sledećim situacijama.

  1. Dugotrajna prehrana s ograničenim ugljikohidratima.
  2. Preterani unos proteinske i masne hrane.
  3. Povećana fizička aktivnost tokom sportskog treninga ili na poslu.
  4. Teške zarazne ili hronične bolesti
  5. Zloupotreba alkohola.

Acetonurija tokom trudnoće

Tijelo trudnice postavljeno je da rodi i ima dijete, tako da su svi metabolički procesi mnogo intenzivniji. Aceton u urinu trudnica pojavljuje se u gore opisanim situacijama, ali ih treba shvatiti ozbiljnije i ne zanemariti ih.

U ranim fazama trudnoće acetonurija može biti uzrokovana toksikozom uz neumoljivo povraćanje, kada tijelo jednostavno ne jede. Prirodno, kako bi se zadovoljile potrebe majke i ploda, koriste se rezerve masti i aceton se pojavljuje u urinu.

U kasnijim fazama gestacijski dijabetes postaje uzrok acetona u urinu. Karakteristično je samo za trudnice i nestaje nakon rođenja bebe.

Koje simptome pedijatar usmerava kod djeteta da utvrdi nivo acetona u mokraći?

Budnost treba pokazati kada dijete periodično uzrokuje pogoršanje blagostanja, što je praćeno povraćanjem. Roditelji primjećuju svoj odnos s poremećajima prehrane. Važno je saznati da je povraćanje u takvim slučajevima uzrokovano povećanjem acetona, a ne simptom druge, možda vrlo ozbiljne bolesti.

Kod bolesti unutrašnjih organa, na primjer, probavnog sustava, otkrivanje acetona u mokraći također će vam omogućiti procjenu težine stanja djeteta.

Dijabetes melitus - opasna bolest sa ozbiljnim komplikacijama, koju je važno prepoznati na vrijeme. Značajan postotak djece dijagnosticira se kada se ketoni nakupljaju u tijelu, te se razvija ketoacidotska koma.

Sama se ketoacidoza lako meša s banalnim virusnim gastroenteritisom ili trovanjem. Manifestiraju se na isti način: mučnina, mučnina, povraćanje. Moguće otkrivanje acetona u urinu. Da biste isključili dijabetes, potrebno je utvrditi šećer u krvi.

U djece koja primaju inzulin, razina acetona u urinu može pomoći u kontroli procesa liječenja.

Dijeta i lijekovi

Budući da su masti izvor acetona, 3-4 dana prije prikupljanja analiza, dijeta bogata mastima koja sadrže arome, konzervanse i umjetne boje je isključena iz djetetove prehrane. Preporučuje se pridržavati se normi režima pijenja i spriječiti dehidraciju.

Roditelji bi trebali znati da dok uzimate određene antibakterijske i druge lijekove u obliku sirupa koji sadrže arome i boje, moguće je i povećati razinu acetona u mokraći. Kod odraslih može doći do lažno pozitivnog rezultata zbog upotrebe lijekova protiv Parkinsonove bolesti.

Prije prikupljanja urina, vanjske genitalije djeteta treba oprati toplom vodom. Možete koristiti proizvode za njegu beba s neutralnim pH. Inače može biti nepouzdan zbog prodora elemenata s kože i genitalnog trakta.

Kako prikupiti i je li moguće dugo čuvati urin?

Za sakupljanje urina bolje je koristiti sterilno posuđe, koje se prodaje u apotekama. Ako se koristi stakleni proizvodi koji nisu u ljekarni, moraju se dobro oprati tekućom vodom i prokuhati zajedno s poklopcem. Za dojenčad su dizajnirani pisoari. Takođe su sterilni i lepe na koži, što omogućava mami i tati da ne čekaju, a bebi - da ne oseća nelagodu tokom postupka skupljanja.

U djece koja kontroliraju proces mokrenja, radi pouzdanijeg rezultata, bolje je uzeti prosječnu porciju urina na analizu, odnosno preskočiti prve poteškoće.

Prikupljena analiza mokraće treba biti dostavljena u laboratoriju u roku od 1,5-2 sata. U suprotnom, počinju procesi razgradnje. Analiza će biti nepouzdana. U modernim laboratorijama mogu se kupiti posebni spremnici s konzervansom. U takvim slučajevima, analiza se može dostaviti tokom dana.

Tumačenje rezultata

Normalno, koncentracija ketonskih tijela u urinu ne smije prelaziti 1 mmol / litru.Savremeni laboratorijski analizatori ne određuju konkretne brojeve, već prisutnost ketona. Ocjenjuje se znakom „+“ i kreće se od „+“ do „++++“.

Aceton je normalno prisutan u beznačajnoj količini, što nije određeno. U ovom slučaju će matična stranica studije reći "negativno" ili "negativno".

Ponekad, nakon malih pogrešaka u prehrani, ketonska tijela određuju se "+" ili "tragom", što znači količine u tragovima. U većini slučajeva to je i varijanta norme koja ne zahtijeva nikakav tretman. Izuzetak je dijabetes.

Pregled deteta kod otkrivanja acetona u urinu

Obično se propisuju dodatni pregledi za ozbiljno stanje deteta, kad prisustvo acetona u urinu prati druge kliničke manifestacije. U ostalim slučajevima uzima se samo kontrolni test urina.

Ako se aceton prvi put otkrije u urinu, tada se dijabetes melitus isključuje bezuspješno. Liječnik treba pažljivo prikupiti pritužbe roditelja, obratiti pažnju na tako važne simptome kao što su žeđ, gubitak težine zbog povećanog apetita i nagle mokraćne inkontinencije. Obavezno merenje šećera u krvi.

Da biste isključili bolesti jetre, bubrega, gušterače, potreban je biohemijski test krvi, ultrazvučni pregled trbušne šupljine i bubrega.

Pristupi liječenju acetonurije

Ako pojava acetona u urinu nije simptom šećerne bolesti ili patologije unutarnjih organa, tada nisu potrebne posebne metode liječenja. Moraju se uložiti svi napori za kompenzaciju osnovne bolesti.

Uz zarazne bolesti, koje prate porast temperature, povraćanje, labava stolica, svoju bebu svakako morate piti. Za to su prikladni slatki čaj, kompot, voda sa šećerom, nemasna voćna pića ili posebna rješenja koja se prodaju u ljekarni. Ako je povraćanje neumorno, učestalo ili dijete odbije piti, preporučuje se 15-20 ml tečnosti svakih 15-20 minuta. U pravilu se kod ove šeme piće dobro apsorbuje.

Ako je nakupljanje ketonskih tijela povezano s niskom otpornošću na glad, morate imati pri ruci slatke slatkiše, marmeladu ili kolačiće. Na prve znake gladovanja potrebno ih je davati djetetu, kako bi se spriječilo povećanje razine acetona.

Dijeta za acetonuriju

Ako se dokaže da je porast razine acetona povezan s pogreškama u prehrani, to se može spriječiti slijeđenjem jednostavnih prehrambenih preporuka.

  1. U dječijoj prehrani ograničavamo masnu, prženu hranu. Dimljenu hranu nikada ne smijete davati djeci. Kobasice nisu potpuni izvor proteina. Oni mogu sadržavati i veliku količinu masti, a takođe - štetne dodatke prehrani.
  2. Ograničavamo ili u potpunosti isključujemo proizvode koji sadrže umjetne arome, boje, konzervanse. Potrebno je pažljivo proučiti naljepnice i obavezno pogledati rok trajanja. Prirodni proizvodi se ne mogu dugo čuvati!
  3. Ograničite čokoladu. Na prvi pogled izvor ugljikohidrata. Ali čokolada sadrži puno masti.
  4. Ako je moguće, djetetu organizujemo 5-6 obroka dnevno da ne ostane gladno. Za djecu školskog uzrasta potreban je jutarnji doručak kod kuće.
  5. Izvor ugljikohidrata mogu biti slatke žitarice, povrtni pire i salate, tjestenine. Od slatkiša, marmelade, pastila, kolačića bez aditiva, močvare, voća poželjno je.
  6. Ako je dijete bolesno, piće je jako važno. Bolesnoj bebi nudimo da pojede malo, ako on odbije, onda teško lemimo.

Opasnost od bebe, prognoze

Akumulacija acetona zbog kršenja prehrane ili u pozadini bolesti je odlika metabolizma povezana s godinama. Obično djeca prerasli ovo stanje sa 8 do 12 godina. U budućnosti to ne vodi razvoju bilo koje patologije. Glavna opasnost za takvu djecu je acetonemičko povraćanje i, kao rezultat toga, dehidracija.

Situacija je drugačija ako se aceton u urinu otkrije na pozadini hronične bolesti unutrašnjih organa. Ovo je signal problema u tijelu, koji zahtijeva korekciju liječenja.

Najopasnija za život djeteta biće kombinacija acetonurije sa povećanom žeđi i apetitom na pozadini oštrog gubitka težine i urinarne inkontinencije. Postoje prvi znakovi dijabetesa! Ako se ništa ne poduzme, uskoro će se razviti ketoacidotična koma s teškim posljedicama, pa čak i smrću.

Kod djece sa već postavljenom dijagnozom dijabetesa, pojava acetona u mokraći takođe nije dobar znak. Ovo je dokaz da doza inzulina nije odabrana pravilno, odnosno da se odredište ne poštuje. Posljedica toga može biti ista ketoacidotska koma i smrt djeteta.

Kako to učiniti ispravno?

Urin mora biti svjež (ne više od 2 sata) i mora se poštovati nekoliko pravila:

  1. Trak se spušta nekoliko sekundi u posudi s urinom do određene razine.
  2. Ispitivanje se obavlja otprilike minut.

Ako aceton dostigne kritičnu razinu, papir poprima intenzivno ljubičastu nijansu. Količina ketonskih tijela u urinu ovisi o boji. Takođe, rezultat može biti negativan. U konačnoj skali postoji od jedan do pet pluseva.

U ranoj fazi napadi povraćanja mogu se suzbiti sami. Tečnost se ne smije davati u velikim količinama. Dijete je potrebno otopiti kako bi se spriječila dehidracija postepeno i u malim obrocima. Svakih 10 minuta dajte žličicu obične čiste vode sa limunom, Regidronom ili alkalnom mineralnom vodom.

Ako roditelji mirisaju aceton iz djetetovih usta ili povraćaju, to je signal da se razvija acetonska kriza. U tom se slučaju preporučuje davati bilo koji enterosorbent kako bi se spriječila opijenost. Nakon takvih manipulacija bolje je odmah pozvati hitnu pomoć.

Nakon dolaska djeteta ljekar procjenjuje situaciju:

  1. Ako je kritično, stavite kapaljku. Obavezno provedite klistir za čišćenje i provjerite ima li crijevne infekcije. To će omogućiti razlikovanje acetonurije od dizenterije bacila i ostalih patogena. Pročišćavanje se vrši hladnom vodom uz dodatak sode bikarbone (2%).
  2. Nakon jakog povraćanja, djetetu je potrebna glad. Temperatura se obično održava sve dok se intoksikacija ne ukloni. Za jedan dan morate piti najmanje 100 ml na 1 kg tjelesne težine. Tokom cijelog tretmana nivo acetona se prati putem analize urina ili pomoću test traka.
  3. Pravovremena hospitalizacija i liječenje dovode do otklanjanja simptoma nakon 2-5 dana.

Preporuke

Dijeta za dijete s acetonemijom:

  • 1 dan: pijte u porcijama, u nedostatku povraćalih krekera bez soli.
  • 2. dan: tečnost u porcijama, dekocija riže, pečena jabuka.
  • 3 dana: tečnost, krekeri, pire od kaše.
  • 4. dan: keksi od keksa ili nezaslađeni krekeri, kaša od riže začinjena biljnim uljem.

U budućnosti možete uključiti bilo kakvu kuhanu hranu i jela na pari. Uključeno je nemasno meso, riba, proso i zobene pahuljice. Po povratku, povraćanje započinje izgladnjivanjem:

  1. Acetonurija kod djece se periodično manifestuje. Ako su se roditelji susreli sa ovim stanjem bebe više od jednom, bit će potrebna stalna prevencija i kontrola ketona u urinu.
  2. Preporučuje se preispitivanje životnog stila deteta. Neophodne su česte šetnje na svježem zraku, igre na otvorenom i malo fizičke aktivnosti.
  3. Ishrana mora biti uravnotežena, sadržavati pravu količinu masti i ugljikohidrata. Proteinska hrana uključuje se svakodnevno.
  4. Od djetinjstva je potrebno naviknuti na režim pijenja. Pijenje prave količine vode dnevno poboljšava metaboličke procese.

Ako roditelji slijede preporuke liječnika, rizik od ponovnog povećanja acetona u urinu znatno se smanjuje. Kod kuće preporučuje se da uvijek provjerite prisustvo ketonskih tijela pomoću test trake.

Takođe možete pročitati ovaj video, gde dr Komarovski objašnjava uzrok acetona u dečjoj mokraći.

Ostavite Svoj Komentar