Kako koristiti Lorista ND za dijabetes

Aktivni sastojak Lorista je losartan, koji ima sposobnost blokiranja receptora angiotenzina 2 u srcu, bubrezima, krvnim sudovima i nadbubrežnoj kore, što dovodi do smanjenja vazokonstrikcije (sužavanja lumena arterija), smanjenja ukupnog perifernog otpora i, kao rezultat, smanjenja krvnog pritiska.

U slučaju zatajenja srca Lorista, pregledi potvrđuju da povećava izdržljivost pacijenata s fizičkim naporom, a također sprečava razvoj hipertrofije miokarda. Maksimalna koncentracija losartana u krvi može se primijetiti 1 sat nakon oralne primjene Lorista, dok metaboliti formirani u jetri počinju djelovati nakon 2,5-4 sata.

Lorista N i Lorista ND je kombinacija lijekova, čiji su aktivni sastojci losartan i hidroklorotiazid. Hidrohlorotiazid ima izražen diuretski učinak, što nastaje zbog sposobnosti tvari da utječe na procese druge faze mokrenja, a to je reapsorpcija (apsorpcija) vode, magnezijuma, kalijuma, klora, jona natrijuma, kao i odgađa izlučivanje mokraćne kiseline i iona kalcija. Hidroklorotiazid ima hipotenzivna svojstva, što se objašnjava njegovim djelovanjem usmjerenim na širenje arteriola.

Diuretski učinak ove tvari može se primijetiti već za 1-2 sata nakon primjene Lorista N, dok se hipotenzivni učinak razvija za 3-4 dana.

Indikacije Lorista

Uputa preporučuje upotrebu lijeka Lorista kada:

  • arterijska hipertenzija
  • hipertrofija lijeve klijetke i arterijska hipertenzija kako bi se smanjio rizik od moždanog udara,
  • hroničnog zatajenja srca, kao deo kombinovanog lečenja,
  • nefrologiju kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 kako bi se smanjila protenurija (prisutnost proteina u urinu).

Prema uputama, Lorista N se propisuje, ako je potrebno, u kombinaciji s antihipertenzivnim lijekovima i diureticima.

Kontraindikacije

Lorista, primjena uključuje prethodni medicinski savjet, nije propisana za nizak krvni pritisak, dehidraciju, hiperkalemiju, netoleranciju na laktozu, oslabljenu sindrom apsorpcije glukoze i galaktoze, preosjetljivost na losartan. Trebali biste napustiti upotrebu lijeka Lorista trudnicama i dojiljama, kao i osobama mlađim od 18 godina. Lorista N, osim gore navedenih kontraindikacija, nije propisana za teško oštećene funkcije bubrega ili jetre i anuriju (nedostatak mokraće u mjehuru).

S oprezom, Lorista tablete treba uzimati osobama s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, s poremećajem vodeno-elektrolitne ravnoteže, sa smanjenom količinom cirkulirajuće krvi.

Upute za upotrebu Lorista

Lorista je dostupan u obliku tableta koje sadrže 100, 50, 25 ili 12,5 mg kalijevog losartana. Lijek treba uzimati oralno jednom dnevno.

U slučaju arterijske hipertenzije, u cilju smanjenja rizika od nastanka moždanog udara, ali i zaštite bubrega kod pacijenata sa šećernom bolešću, Lorista preporučuje uzimanje tableta u dnevnoj dozi od 50 mg. Ako je potrebno, za postizanje izraženijeg efekta doza se može povećati na 100 mg dnevno. Prema pregledima, Lorista razvija svoj antihipertenzivni efekat u roku od 3-6 nedelja lečenja. Uz istodobnu primjenu visokih doza diuretika, treba započeti primjenu Lorista s 25 mg dnevno. Također, preporučuje se niža doza lijeka za osobe sa oštećenom funkcijom jetre.

U slučaju kronične insuficijencije, lijek Lorista, primjena uključuje istovremeno davanje diuretika i srčanih glikozida, koristi se prema određenoj shemi. Tokom prve sedmice liječenja, Lorista bi trebao uzimati 12,5 mg dnevno, zatim svake sedmice dnevna doza mora biti povećana za 12,5 mg. Ako se lijek pravilno uzima, započet će četvrti tjedan liječenja s 50 mg Lorista dnevno. Daljnje liječenje Loristom treba nastaviti uzdržavajuću dozu od 50 mg.

Lorista N je tableta koja sadrži 50 mg losartana i 12,5 mg hidroklorotiazida.

Lorista ND tablete sadrže istu kombinaciju supstanci, samo dvostruko više - 100 mg losartana i 25 mg hidroklorotiazida.

Uz arterijsku hipertenziju preporučena dnevna doza Lorista N je 1 tableta, ako je potrebno, dozvoljene su 2 tablete dnevno. Ako pacijent ima smanjenje volumena cirkulirajuće krvi, lijek treba započeti s dnevnom dozom od 25 mg. Lorista N tablete treba uzimati nakon korekcije volumena cirkulirajuće krvi i ukidanja diuretika.

Prema pregledima, uputno je uzimati Lorista N u riziku od kardiovaskularnih bolesti ako monoterapija losartanom nije pomogla dostizanje ciljanog nivoa krvnog pritiska. Preporučena doza lijeka dnevno je 1-2 tablete.

Nuspojave

Nuspojave tableta Lorista i klinička ispitivanja uključuju:

  • glavobolja, nesanica, umor, vrtoglavica, astenija, poremećaj pamćenja, tremor, migrena, depresija,
  • hipotenzija ovisna o dozi, bradikardija, tahikardija, palpitacije, angina pektoris, aritmija, vaskulitis,
  • bronhitis, kašalj, faringitis, nazalna kongestija ili oteklina, nedostatak daha,
  • bol u trbuhu, proliv, mučnina, suha usta, anoreksija, gastritis, nadutost, zatvor, povraćanje, zubobolja, oslabljena funkcija jetre, hepatitis,
  • infekcije mokraćnog sustava, nekontrolisano mokrenje, oslabljena funkcija bubrega, povećani serumski kreatinin i urea,
  • smanjen seksualni nagon, nemoć,
  • bol u leđima, nogama, grudima, grčevi, bolovi u mišićima, artritis, artralgija,
  • konjuktivitis, oštećenje vida, poremećaj ukusa, zujanje u ušima,
  • eritem (crvenilo kože, izazvano širenjem kapilara), pojačano znojenje, suva koža, fitosenzibilizacija (povećana osjetljivost na ultraljubičasto zračenje), prekomjerno opadanje kose,
  • gihta, hiperkalemije, anemije,
  • angioedem, osip na koži, svrbež, urtikarija.

U pravilu, navedeni neželjeni efekti lijeka Lorista imaju kratkotrajni i slab učinak.

Nuspojava Lorista N je u mnogočemu slična reakcijama organizma na primjenu Lorista.

Trudnoća i dojenje

Epidemiološki podaci o riziku od teratogenosti prilikom uzimanja ACE inhibitora u prvom tromjesečju trudnoće ne dopuštaju konačan zaključak, ali lagano povećanje rizika nije isključeno. Unatoč činjenici da ne postoje kontrolirani epidemiološki podaci o teratogenosti ARA-I, slični rizici se ne mogu isključiti u ovoj skupini lijekova. Ako nije moguće zamijeniti ARA-I s drugom alternativnom terapijom, pacijentice koje planiraju trudnoću trebaju se prebaciti na terapiju lijekovima, u kojoj je sigurnosni profil trudnica dobro razumljiv. Kada dođe do trudnoće, ARA-I treba odmah prekinuti, a po potrebi treba propisati i drugu terapiju. Primjenom ARA-I u drugom i trećem tromjesečju trudnoće utvrđena je manifestacija fetotoksičnog učinka (oslabljena bubrežna funkcija, oligohidroamnioza, odgođena kosturavanje kostiju lubanje) i neonatalne toksičnosti (zatajenje bubrega, hipotenzija, hiperkalemija). Ako se APA-II primjenjivao u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće, preporučuje se obavljanje ultrazvuka bubrega i kostiju lobanje. Kod novorođenčadi čije su majke uzimale ARAL, potrebno je pažljivo nadzirati krvni tlak kako bi se spriječio mogući razvoj hipotenzije.

Podaci o upotrebi hidroklorotiazida tokom trudnoće su ograničeni, posebno u prvom tromjesečju. Hidroklorotiazid prelazi preko placente. Na temelju farmakološkog mehanizma djelovanja, može se tvrditi da njegova primjena u drugom i trećem tromjesečju trudnoće može poremetiti perfuziju posteljice i uzrokovati poremećaje u plodu i novorođenčetu, poput žutice, neravnoteže elektrolita i trombocitopenije. Hidroklorotiazid se ne smije primjenjivati ​​kod gestacijskog edema, gestacijske hipertenzije ili toksikoze trudnoće zbog rizika od smanjenja volumena plazme i razvoja hipoperfuzije placente u nedostatku pozitivnog učinka na tijek bolesti.

Hidroklorotiazid se ne smije koristiti za liječenje primarne arterijske hipertenzije u trudnica, s izuzetkom onih rijetkih slučajeva kada pribjegavanje alternativnoj terapiji nije moguće.

Nema podataka o upotrebi lijeka Lorista ND tijekom dojenja. Alternativna terapija treba se propisati uz upotrebu lijekova koji su dobro dokazani u pogledu sigurnosti tokom laktacije, posebno prilikom hranjenja novorođenčadi ili prevremeno rođene djece.

Doziranje i primjena

Lijek je dopušteno uzimati zajedno s drugim antihipertenzivnim lijekovima.

Lijek se može uzimati bez obzira na obrok.

Tabletu treba oprati čašom vode.

Kombinacija losartana i hidroklorotiazida nije namijenjena početnoj terapiji, upotreba se preporučuje u slučajevima nedostatka odgovarajuće kontrole krvnog tlaka upotrebom posebno primijenjenih losartana i hidroklorotiazida. Preporučuje se komponentno titriranje doza. Ako je klinički potrebno, preporučljivo je razmotriti prijelaz s monoterapije na uporabu kombinacije s fiksnom dozom.

Uobičajena doza održavanja je 1 tableta Lorista N (losartan 50 mg / hidroklorotiazid 12,5 mg) jednom dnevno.

Uz nedovoljan terapijski odgovor, doza se može povećati na 1 tabletu Lorista ND (losartan 100 mg / hidroklorotiazid 25 mg) jednom dnevno. Maksimalna doza je 1 tableta Lorista ND (losartan 100 mg / hidroklorotiazid 25 mg) dnevno.

Hipotenzivni učinak u pravilu se postiže u roku od 3-4 tjedna nakon početka terapije.

Primjena u slučaju oštećenja bubrežne funkcije i kod pacijenata na hemodijalizi U bolesnika s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (klirens kreatinina od 30-50 ml / min), početno prilagođavanje doze nije potrebno. Ne preporučuje se propisivanje ove kombinacije za teško oštećenu bubrežnu funkciju (klirens kreatinina)

Predoziranje

Specifične informacije o predoziranju kombinacije 50 mg / hidroklorotiazida Losartan

12,5 mg nema.

Liječenje je simptomatsko, podržavajuće.

U slučaju predoziranja, terapiju lijekovima treba prekinuti, a pacijenta prebaciti pod strogi nadzor. Ako se lijek uzima nedavno, preporučuje se izazivanje povraćanja, kao i korištenje poznatih metoda za provođenje preventivnih mjera usmjerenih na uklanjanje dehidracije, neravnoteže elektrolita, jetrene kome i hipotenzije.

Podaci o predoziranju su ograničeni. Mogući, najvjerovatniji znakovi: hipotenzija, tahikardija, bradikardija (zbog parasimpatičke (uslijed vagusne) stimulacije). Kada se pojavi simptomatska hipotenzija, treba propisati liječenje za održavanje.

Ni losartan, ni njegov aktivni metabolit se ne mogu izlučiti hemodijalizom.

Najčešći znakovi i simptomi, „hipokalemija, hipokloremija, hiponatremija (uzrokovana smanjenjem nivoa elektrolita) i dehidracija (zbog prekomjerne diureze). Ako se istovremeno propiše digitalis, hipokalemija može dovesti do pogoršanja srčane aritmije.

Koliko hidroklorotiazida se izlučuje tokom hemodijalize nije poznato.

Interakcija s drugim lijekovima

Rifampicin i flukonazol smanjuju koncentraciju aktivnog metabolita. Kliničke posledice ove interakcije nisu proučavane.

Kao i u slučaju drugih lijekova koji blokiraju angiotenzin II ili smanjuju njegov učinak, istodobna primjena kaure-štedljivih diuretika (spironolakton, triamteren, amilorid), kao i aditiva koji sadrže kalij i nadomjestaka soli može dovesti do povećanja koncentracije kalija u krvnoj plazmi. Istodobna upotreba ovih lijekova se ne preporučuje.

Kao i drugi lijekovi koji utječu na izlučivanje natrijuma, i losartan može smanjiti izlučivanje litija iz tijela. Stoga, uz istodobnu upotrebu APA-II i litijevih soli, treba pažljivo pratiti nivo poslednjeg u krvnoj plazmi.

Uz kombiniranu upotrebu APA-II i nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) (na primjer, selektivni inhibitori ciklooksigenaze-2 (COX-2), acetilsalicilna kiselina u protuupalnim dozama i neselektivni NSAID), hipotenzivni efekti mogu oslabiti. Istodobna primjena ARA-I ili diuretika s NSAID-om može povećati rizik od oštećenja bubrežne funkcije, uključujući akutno zatajenje bubrega, i dovesti do povećanja koncentracije kalija u plazmi (posebno u bolesnika s kroničnom oštećenom funkcijom bubrega). Ovu kombinaciju treba koristiti s oprezom, posebno u starijih osoba. Pacijenti bi trebali primiti odgovarajuću količinu tekućine, također bi trebali razmotriti nadgledanje funkcionalnih parametara bubrega nakon početka istodobne terapije i periodično tijekom liječenja.

Kod nekih bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, uključujući. COX-2 inhibitori, istodobna primjena APA-II može dovesti do daljnjeg I oštećenja bubrežne funkcije. Međutim, ovaj je učinak općenito reverzibilan.

Ostali lijekovi s hipotenzivnim efektima su triciklički antidepresivi, antipsihotici, baklofen i amifostin. Kombinovana upotreba losartana s ovim lijekovima povećava rizik od hipotenzije.

Uz kombiniranu upotrebu tiazidnih diuretika i sljedećih lijekova može se primijetiti interakcija.

Etanol, barbiturati, opojni lijekovi i antidepresivi.Orthostatska hipotenzija se pogoršala.

Antidijabetički lijekovi (oralni i inzulinski)

Primjena tiazida može utjecati na toleranciju na glukozu, zbog čega će biti potrebno prilagođavanje doze antidijabetičkog lijeka. Metformin treba primjenjivati ​​s oprezom zbog rizika od laktacidoze uzrokovane mogućim funkcionalnim zatajivanjem bubrega povezanim s primjenom hidroklorotiazida.

Ostali antihipertenzivi Lijekovi aditivno djelovanje.

Kolestiramin i kolestipolske smole

Apsorpcija hidroklorotiazida se smanjuje kada je izložena smionima anionskih smola. Jednokratna doza kolestiramin ili kolestipolske smole veže hidroklorotiazid, smanjujući njegovu apsorpciju u gastrointestinalnom traktu za 85%, odnosno 43%. Kortikosteroidi, adrenokortikotropni hormon (ACTH)

Izražen pad koncentracije elektrolita (naročito hipokalemije). Presovani amini (npr. Adrenalin)

Moguća je oslabljena reakcija na presovane amine, ali to je nedovoljno da bi se onemogućila njihova upotreba.

Relaksanti za skeletne mišiće, nedepolarizirajuća sredstva (npr. Tubokurarin) Moguća povećana osjetljivost mišićnih relaksana.

Diuretici smanjuju bubrežni klirens litijuma i povećavaju rizik od njegovih toksičnih efekata. Istodobna primena se ne preporučuje.

Lijekovi koji se koriste za liječenje gihta (probenecid, sulfinpirazon i alopurinol)

Možda će biti potrebno prilagođavanje doze lijeka koji potiče izlučivanje mokraćne kiseline, jer primjena hidroklorotiazida može dovesti do povećanja koncentracije mokraćne kiseline u krvnoj plazmi. Možda ćete trebati povećati dozu probenicida ili sulfinpirazona. Tijazidni lijekovi mogu povećati vjerojatnost pojave preosjetljivosti na alopurinol.

Antiholinergici (npr. Atropin, biperiden)

Zbog pogoršanja pokretljivosti gastrointestinalnog sustava i pražnjenja želuca, povećava se bioraspoloživost tiazidnih diuretika.

Citotoksični agensi (npr. Ciklofosfamid, metotreksat)

Tiazidi mogu smanjiti izlučivanje citotoksičnih lijekova mokraćom i pojačati njihovo djelovanje usmjereno na suzbijanje funkcije koštane srži.

Kada primjenjuju visoke doze salicilata, hidroklorotiazid može pojačati njihove toksične učinke na centralni nervni sistem. ,

Zapaženi su zasebni slučajevi hemolitičke anemije uz kombiniranu upotrebu hidroklorotiazida i metildopa.

Istodobna upotreba ciklosporina može povećati rizik od hiperuricemije i gihta.

Hipokalemija ili hipomagnezimija uzrokovana tiazidnim diureticima mogu dovesti do napada srčane aritmije uzrokovane digitalisom.

Lijekovi čije djelovanje se mijenja promjenom nivoa kalijuma u krvi

Periodično određivanje nivoa kalijuma i praćenje EKG-a preporučuje se u slučajevima kombinirane primjene kombinacije losartana / hidroklorotiazida i lijekova čiji utjecaj ovisi o koncentraciji kalija u krvnoj plazmi (na primjer, digitalis-glikozidi i antiaritmičari), kao i lijekovima koji uzrokuju „torsades de pointes“ ( ventrikularna tahikardija), uključujući neke antiaritmičke lekove (hipokalemija je predisponirajući faktor ventrikularne tahikardije):

antiaritmički lekovi klase 1a (kinidin, hidrokinonin, disopiramid), antiaritmički lekovi klase III (amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilid),

neki antipsihotički lekovi (tioridazin, hlorpromazin, levomepromazin, trifluoperazin, ciamemazin, sulfpirid, sulftoprid, amisulprid, tiaprid, pimozid, haloperidol, droperidol),

drugi (bepridil, cisaprid, difemanil, eritromicin (za intravenozno davanje), halofantrin, misolastin, pentamidin, terfenadin, vincamin (za intravensku primjenu)).

Tiazidni diuretici mogu povećati koncentraciju kalcijevih soli u krvnoj plazmi smanjujući njihovu ekskreciju. Ako je potrebno, imenovanjem ovih lijekova treba se nadzirati koncentracija kalcijuma i u skladu s rezultatima za prilagodbu doze.

Uticaj na laboratorijske rezultate

Utječući na metabolizam kalcija, tiazidni diuretici mogu iskriviti rezultate studija o funkciji paratireoidnih žlijezda.

Postoji rizik od simptomatske hiponatremije. Potrebno je kliničko i biološko posmatranje pacijenta.

U slučaju dehidracije uzrokovane diureticima, rizik od akutnog zatajenja bubrega značajno se povećava, posebno kod velikih doza lijekova koji sadrže jod. Prije upotrebe takvog, pacijenta treba rehidrirati.

Amfotericin B (za parenteralno davanje), kortikosteroidi, ACTH ili stimulativni laksativi

Hidroklorotiazid može povećati neravnotežu elektrolita, posebno hipokalemiju.

Značajke aplikacije

Uticaj na sposobnost upravljanja automobilom ili drugim mehanizmima Prilikom obavljanja aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju (vožnja automobila, rad sa složenim mehanizmima) treba imati na umu da hipotenzivna terapija ponekad uzrokuje vrtoglavicu i pospanost, posebno na početku liječenja ili kada se doza poveća.

Mjere sigurnosti

Pacijenti s anamneedemom u anamnezi trebaju biti pod strogim liječničkim nadzorom (oticanje lica, usana, grla i / ili jezika).

Hipotenzija i iscrpljivanje intravaskularnog volumena

U bolesnika s hipovolemijom i / ili hiponatremijom (zbog intenzivne diuretičke terapije, dijeta sa smanjenom količinom natrijuma, proljeva ili povraćanja) može se pojaviti hipotenzija, posebno nakon uzimanja prve doze. Ova stanja zahtevaju korekciju pre početka lečenja.

Neravnoteža elektrolita

Neravnoteža elektrolita često se nalazi kod pacijenata s bubrežnim zatajenjem, posebno u prisustvu dijabetesa. Dakle, tijekom liječenja treba nadzirati koncentraciju kalija u krvnoj plazmi i klirens kreatinina, posebno u bolesnika s klirensom kreatinina od 30 - 50 ml / min.

Poremećena funkcija jetre

Lijek Lorista ND treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s poviješću blagog ili umjereno oslabljenog rada jetre.

Budući da nema podataka o terapijskoj primjeni losartana u bolesnika s teškom hepatičkom insuficijencijom, lijek Lorista ND je kontraindiciran za ovu kategoriju bolesnika. i

Poremećena bubrežna funkcija

Kao rezultat suzbijanja sistema renin-angiotenzin-aldosteron-1g, primjetne su promjene u bubrežnoj funkciji, uključujući zatajenje bubrega (naročito u bolesnika koji imaju ovisnost o bubrežnoj funkciji o renin-angiotenzin-aldosteronskom sustavu: bolesnici s ozbiljnom srčanom insuficijencijom ili s kroničnom bubrežnom disfunkcijom).

Kao i kod drugih lijekova koji utječu na sistem renin-angiotenzin-aldosteron, i kod pacijenata s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili stenozom pojedinačne bubrežne arterije došlo je do povećanja razine uree i kreatinina, ove promjene su reverzibilne kada se terapija prekine. Oprez koristite losartan kod pacijenata s obostranom stenozom bubrežne arterije ili stenozom arterije jednog bubrega.

Nema podataka o upotrebi lijeka kod pacijenata koji su podvrgnuti operaciji transplantacije bubrega.

U pacijenata s primarnim hiperaldosteronizmom po pravilu nema reakcije na antihipertenzivne lijekove koji suzbijaju renin-angiotenzinski sustav. Stoga se ne preporučuje uporaba kombinacije losartan / hidroklorotiazid.

Koronarna bolest srca i cerebrovaskularni poremećaji

Kao i svaki drugi antihipertenzivni lijek, značajno smanjenje krvnog tlaka kod bolesnika s koronarnom srčanom bolešću i cerebrovaskularnom bolešću može dovesti do infarkta miokarda ili moždanog udara. Zatajenje srca

Pacijenti sa zatajenjem srca (sa ili bez zatajenja bubrega) imaju povećan rizik za razvoj teške arterijske hipotenzije i zatajenja bubrega (često akutne).

Mitralna ili aortna valna stenoza, opstruktivna hipertrofična kardiomiopatija

Kao i kod ostalih vazodilatatora, pri propisivanju lijeka pacijentima s aortnom stenozom, stenozom mitralnog zalistaka i opstruktivnom hipertrofičnom kardiomiopatijom treba biti posebno oprezan.

Pokazalo se da inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, losartan i drugi antagonisti angiotenzina imaju značajno manje hipotenzivno dejstvo kada se koriste kod ljudi afričke rase. Možda se ta okolnost objašnjava činjenicom da ova kategorija bolesnika često ima nizak nivo renina u krvi. Trudnoća

Inhibitori receptora angiotenzina II (ARA-I) ne smiju se uzimati tokom trudnoće. Ako je moguće, tada pacijentima koji planiraju trudnoću trebaju biti propisani alternativni tipovi antihipertenzivne terapije, koji su se dokazali u pogledu sigurnosti kada se koriste tokom trudnoće. Nakon uspostavljanja trudnoće, ARA-I treba odmah prekinuti i po potrebi propisati alternativnu terapiju.

Hipotenzija i neravnoteža vode i elektrolita

Kao i kod druge antihipertenzivne terapije, neki pacijenti mogu imati simptomatsku arterijsku hipotenziju. Zbog toga treba provesti sistematsku analizu da bi se utvrdili klinički znakovi neravnoteže vode-elektrolita (hipovolemija, hiponatremija, hipokloremična alkaloza, hipomagnezemija ili hipokalemija), na primjer, nakon proljeva ili povraćanja. U takvih je bolesnika potrebno redovno praćenje sadržaja elektrolita. plazma. U jogi, pacijenti koji pate od edema mogu imati dilatiranu hiponatremiju.

Uticaj na metabolizam i endokrini sistem

Terapija sa tiazidima može dovesti do oslabljene tolerancije na glukozu. potrebna prilagodba doze antidijabetičkih lijekova, uklj. insulin Kada se koristi terapija tiazidima, može se pojaviti latentni dijabetes melitus. Tiazidi mogu smanjiti izlučivanje kalcija u urinu i na taj način dovesti do kratkotrajnog beznačajnog povećanja njegove koncentracije u krvnoj plazmi. Teška hiperkalcemija može ukazivati ​​na latentni hiperparatiroidizam. Prije ispitivanja funkcije paratireoidnih žlijezda potrebno je obustaviti tiazidne diuretike.

Upotreba tiazidnih diuretika može biti povezana sa povećanjem holesterola i triglicerida.

U nekih pacijenata terapija tiazidima može izazvati hiperuricemiju i / ili napad gihta. Budući da losartan smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline, njegova kombinacija s hidroklorotiazidom smanjuje vjerojatnost hiperuricemije povezane s primjenom diuretika.

Poremećena funkcija jetre

U bolesnika s zatajenjem jetre ili progresivnim jetrenim bolestima, tiazide treba primjenjivati ​​s oprezom, jer mogu izazvati intrahepatičku kolestazu, a manje promjene u ravnoteži tekućine i elektrolita mogu izazvati komu u jetri. Lorista ND je kontraindiciran pacijentima s ozbiljnim oštećenjem jetre.

Pacijenti koji uzimaju tiazide mogu doživjeti reakcije preosjetljivosti, bez obzira na to imaju li povijest alergije ili bronhijalnu astmu. Postoje izvještaji o pogoršanju ili ponovnom uspostavljanju sistemskog eritematoznog lupusa uz uporabu tiazidnih lijekova.

Nuspojava

Općenito, liječenje kombinacijom hidroklorotiazid + losartan dobro se tolerira. U većini slučajeva, nuspojave su bile blage, prolazne i nisu zahtijevale prekid terapije.

U kontroliranim kliničkim ispitivanjima liječenja hipertenzije vrtoglavica je bila jedina štetna reakcija povezana s uzimanjem lijeka, čija je učestalost premašila onu kod uzimanja placeba za više od 1%. Kao što je prikazano u kontroliranim kliničkim ispitivanjima, losartan u kombinaciji s hidroklorotiazidom uglavnom se dobro podnosi kod bolesnika s hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore. Najčešće neželjene reakcije bile su sistemska i nesistemska vrtoglavica, slabost / pojačani umor. Tijekom upotrebe ove kombinacije nakon registracije, kliničkih ispitivanja i / ili upotrebe pojedinih aktivnih komponenti kombinacije nakon registracije zabilježene su sljedeće dodatne nuspojave.

Poremećaji u radu krvi i limfe: trombocitopenija, anemija, aplastična anemija, hemolitična anemija, leukopenija, agranulocitoza.

Poremećaji imunog sistema: rijetko su opažene anafilaktičke reakcije, angioedem, uključujući oticanje larinksa i glasnica s razvojem opstrukcije dišnih puteva i / ili oticanje lica, usana, ždrijela i / ili jezika kod pacijenata koji uzimaju losartan (≥0,01% i 5,5 meq / l) primijećen je u 0,7% bolesnika, međutim, u ovim studijama nije bilo potrebe otkazivati ​​kombinaciju hidroklorotiazida + losartana zbog pojave hiperkalemije. Porast aktivnosti alanin aminotransferaze u plazmi bio je rijedak i obično se vraćao u normalu nakon prekida terapije.

Predoziranje
Nema podataka o specifičnom liječenju predoziranja kombinacijom hidroklorotiazida + losartana. Liječenje je simptomatsko i podržavajuće. Lijek Lorista ® ND treba prekinuti, a bolesnika nadzirati. Ako se lijek uzima nedavno, preporučuje se provociranje povraćanja, kao i uklanjanje dehidracije, poremećaja vode-elektrolita, jetrene kome i smanjenje krvnog tlaka standardnim metodama.

Losartan
Informacije o predoziranju su ograničene. Najvjerojatnija manifestacija predoziranja je izrazito sniženje krvnog tlaka i tahikardije, bradikardija može nastati zbog parasimpatičke (vagalne) stimulacije. U slučaju razvoja simptomatske arterijske hipotenzije, indicirana je održavajuća terapija.
Liječenje: simptomatska terapija.
Losartan i njegov aktivni metabolit se ne izlučuju hemodijalizom.

Hidroklorotiazid
Najčešći simptomi predoziranja nastaju zbog nedostatka elektrolita (hipokalemija, hipokloremija, hiponatremija) i dehidracije uslijed prekomjerne diureze. Uz istodobnu primjenu srčanih glikozida, hipokalemija može pogoršati tok aritmija.
Nije utvrđeno u kojoj se mjeri hidroklorotiazid može ukloniti iz tijela hemodijalizom.

Ime i adresa nosioca (nosioca) potvrde o registraciji

Proizvođač:
1. AD „Krka, dd, Novo mesto“, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija
2. DOO „KRKA-RUS“,
143500, Rusija, Moskovska oblast, Istra, ul. Moskovskaya, d. 50
u saradnji sa AD „Krka, dd, Novo mesto“, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija

Kod pakiranja i / ili pakiranja u ruskom preduzeću označava se:
KRKA-RUS LLC, 143500, Rusija, Moskovska oblast, Istra, ul. Moskovskaya, d. 50

Naziv i adresa organizacije koja prihvata žalbe potrošača
LLC KRKA-RUS, 125212, Moskva, Golovinskoye Shosse, zgrada 5, zgrada 1

Oslobađanje oblika i sastava

Dostupno u obliku tableta. Predviđeno za oralnu upotrebu. Tablete sadrže sljedeće aktivne sastojke:

  • glavni aktivni sastojak je losartan, 100 mg,
  • hidroklorotiazid - 25 mg.

Lijek je dostupan u dozi od 12, 25, 50 i 100 mg.

Lorista ND je dostupan u obliku tableta.

Farmakokinetika

Maksimalna koncentracija aktivnih supstanci pojavljuje se sat vremena nakon uzimanja tableta. Terapeutski efekat traje 3-4 sata. Oko 14% losartana, koji se uzima oralno, metabolizira se u njegov aktivni metabolit. Poluživot losartana je 2 sata. Hidroklorotiazid se ne metabolizira i brzo se izlučuje putem bubrega.

Šta pomaže?

Lijek je propisan u takvim slučajevima:

  1. Arterijska hipertenzija.
  2. Kao potporna terapija za smanjenje smrtnosti kod ljudi koji pate od hipertrofije lijeve komore ili jake hipertenzije.
  3. Prevencija rizika od moždanog udara, srčanog udara, oštećenja miokarda u patologijama kardiovaskularnog sistema.
  4. Preosjetljivost i individualna netolerancija na inhibitore izoenzima.
  5. Arterijska hipertenzija, koja se razvija na pozadini šećerne bolesti, zatajenja bubrega.
  6. Teško kardiovaskularno zatajenje.
  7. Infarkt miokarda u akutnom obliku.
  8. Zatajenje srca komplicirano istodobnim procesima ustajanja.

Lijek se preporučuje kao komponenta terapije koja ima za cilj pripremiti pacijente sa oštećenom funkcijom bubrega na hemodijalizu.

Lijek se može preporučiti kao komponenta složene terapije koja ima za cilj pripremiti bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega na hemodijalizu.

S pažnjom

Uz povećan oprez, Lorista se propisuje pacijentima sa sljedećim dijagnosticiranim bolestima:

  • dijabetes melitus
  • bronhijalna astma,
  • hronične bolesti krvi,
  • kršenje vode-elektrolitne ravnoteže u tijelu,
  • stenoza bubrežne arterije,
  • kršenje cirkulacije krvi i mikrocirkulacije,
  • koronarna arterijska bolest
  • kardiomiopatija
  • jaka aritmija uz prisustvo zatajenja srca.

U svim ovim slučajevima lijek je propisan u minimalnim dozama, a terapijski kurs je pod strogim medicinskim nadzorom.

Kako uzimati Lorista ND?

Dizajniran za unutrašnju upotrebu. Tablete se konzumiraju nakon jela, isperu s puno čiste vode. Optimalna doza se odabire prema individualnoj shemi uzimajući u obzir dobnu kategoriju pacijenta i bolest koja mu je dijagnosticirana.

Maksimalna dnevna doza Lorista ne smije prelaziti 50 mg.

U nekim slučajevima doziranje može povećati doktor na 100 mg lijeka dnevno. Prosječno trajanje terapije je od 3 tjedna do 1,5 mjeseci.

Tablete se konzumiraju nakon jela, isperu s puno čiste vode.

Liječenje započinje minimalnim dozama - od 12-13 mg Lorista dnevno. Nakon tjedan dana, dnevna doza se povećava na 25 mg. Zatim se tablete uzimaju u dozi od 50 mg.

Uz arterijsku hipertenziju dnevna doza može biti od 25 do 100 mg. Prilikom propisivanja velikih doza dnevno treba podijeliti u dvije doze. Tokom tečaja liječenja povećanom dozom diuretskih lijekova propisuje se Lorista u količini od 25 mg.

Smanjena doza potrebna je za bolesnike s oštećenom funkcijom jetre, oštećenje bubrega.

Sa dijabetesom

Liječenje započinje dozom od 50 mg. Tablete se uzimaju 1 put dnevno. U budućnosti će se doza povećati na 80-100 mg, takođe uzimati jednom dnevno.

Kod šećerne bolesti liječenje započinje dozom od 50 mg.

Gastrointestinalni trakt

  • nadutost
  • mučnina i napadi povraćanja
  • poremećaji stolice
  • gastritis
  • bol u trbuhu.

Prijem Lorista može izazvati poremećaj stolice.

Centralni nervni sistem

Napadi glavobolje, depresije, poremećaja spavanja, nesvesti, sindrom hroničnog umora, vrtoglavica, smanjena sposobnost pamćenja novih informacija i koncentracije, poremećena koordinacija pokreta.

Prilikom uzimanja Lorista mogu se pojaviti napadi glavobolje.

Lijek može izazvati razvoj alergijskih reakcija, koje se očituju u obliku:

  • rinitis
  • kašalj
  • osip na koži poput košnice,
  • svrbež kože.

Posebna uputstva

Zbog nadmoćnog dejstva na centralni nervni sistem i smanjenja krvnog pritiska tokom lečenja, Lorista je bolje suzdržati se od upravljanja strojevima i vozilima.

Za vreme lečenja, Lorista je bolje da se suzdrži od upravljanja mašinama i vozilima.

Tokom terapijskog kursa preporučuje se praćenje nivoa kalcijuma u krvi kako bi se izbjegao razvoj hiperkalcemije.

Imenovanje Lorista ND djece

Zbog nedovoljno proučenog učinka Lorista na dječje tijelo, lijek se ne koristi za liječenje djece mlađe od punoljetnosti.

Lijek se ne koristi za liječenje djece mlađe od punoljetnosti.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Zbog svog toksičnog dejstva, lek može nepovoljno uticati na stvaranje kardiovaskularnog sistema i bubrežnog aparata fetusa tokom fetalnog razvoja, što je bogato smrću. Rizik za plod posebno je velik u prva dva tromjesečja trudnoće. Iz tog razloga, Lorista se ne koristi za liječenje trudnica.

Ne koristite Lorista tokom dojenja. Ako je potrebno, primjena ovog antihipertenzivnog lijeka privremeno se prebacuje na umjetno hranjenje.

Primjena za oslabljenu funkciju bubrega

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije blage do umjerene težine, lijek se propisuje u standardnim dozama. U posebno teškim slučajevima, odluku o optimalnoj dozi i izvodljivosti primjene Lorista donosi liječnik pojedinačno.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije blage do umjerene težine, lijek se propisuje u standardnim dozama.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobnom primjenom Lorista s drugim antihipertenzivnim lijekovima postiže se brže i efikasnije smanjenje pokazatelja krvnog tlaka.

Kombinacija s antidepresivima i antipsihoticima može pokrenuti razvoj kolapsa.

Barbiturati i srčani glikozidi dobro se kombiniraju s Loristom, za razliku od Rifampicina, koji smanjuje učinkovitost ovog lijeka. Asparkam je kompatibilan s Loristom, ali uz istodobnu upotrebu ovih lijekova potrebno je pojačan nadzor nad nivoom kalcijuma.

Kompatibilnost s alkoholom

Tokom terapije, Lorista je kategorički kontraindicirao upotrebu alkoholnih pića. Etilni alkohol povećava rizik pacijenta za razvoj opasnih komplikacija poput srčanih i moždanih udara.

Tokom terapije, Lorista je kategorički kontraindicirao upotrebu alkoholnih pića.

Glavna zamjena za ovaj lijek je Lorista N. Sljedeći lijekovi mogu biti alternativa losartanu:

Uvjeti skladištenja lijeka

Ovaj lek se preporučuje čuvati na tamnom i hladnom mestu van domašaja dece. Optimalna temperatura skladištenja je do + 30 ° S.

Ovaj lek se preporučuje čuvati na tamnom i hladnom mestu van domašaja dece.

Kardiolozi

Valeria Nikitina, kardiolog, Moskva

Upotreba Lorista ND omogućava vam da zaustavite razvoj tako opasnih komplikacija patologija kardiovaskularnog sustava poput moždanog udara i infarkta miokarda. U ispravno odabranim dozama lijek pacijenti dobro podnose bez razvoja nuspojava.

Valentin Kurtsev, profesor, kardiolog, Kazan

Primjena Lorista rasprostranjena je u području kardiologije. Medicinska praksa i rezultati kliničkih ispitivanja dokazali su da lijek značajno smanjuje smrtnost kod pacijenata s dijagnosticiranom srčanom insuficijencijom i hipertenzijom.

Lijek je osvojio veliki broj pozitivnih kritika i od pacijenata i od ljekara.

Nina Sabašuk, 35 godina, Moskva

Patio sam od visokog krvnog pritiska već 10 godina. Nakon što mi je dijagnosticirana hipertenzija, uzimala sam mnoge lijekove, ali samo korištenje Lorista ND omogućava mi da brzo stabiliziram svoje stanje i vratim se u svoj uobičajeni život za nekoliko dana.

Nikolaj Panasov, 56 godina, Orao

Prihvaćam Lorista ND već nekoliko godina. Lijek brzo vraća pritisak u normalu, daje dobar diuretski učinak. A cijena lijeka je pristupačna, što je takođe važno.

Alexander Panchikov, 47, Jekaterinburg

Imam srčanu insuficijenciju sa hroničnim tokom. Uz pogoršanje bolesti, liječnik propisuje uzimanje tableta Lorista ND. Bio sam zadovoljan rezultatima. Uprkos prilično širokom spektru mogućih nuspojava, ovaj lijek se pokazao dobro.

Ostavite Svoj Komentar