Sitagliptin za kontrolu dijabetesa apetita i telesne težine

Sitagliptin je dostupan u obliku fosfat monohidrata. Oblik za puštanje je filmom obložena tableta

Alat se značajno razlikuje u svojoj kemijskoj strukturi i farmakološkom djelovanju od analoga i derivata sulfonilureje, biguanida i inhibitora alfa-glikozidaze.

Inhibicija DPP 4 sa Sitagliptinom dovodi do povećanja koncentracije dva hormona GLP-1 i HIP. Ovi hormoni pripadaju porodici inkreta. Izlučivanje ovih hormona vrši se u crijevima.

Koncentracija ovih hormona povećava se kao rezultat prehrane. Inkreti su deo fiziološkog sistema koji reguliše homeostazu šećera u tijelu.

Farmakinetika i indikacije za upotrebu lijeka

Nakon uzimanja droge, lijek se brzo apsorbira. Ovaj lijek ima apsolutnu bioraspoloživost od 87%. Unos masne hrane ne utječe značajno na farmakološku kinetiku lijeka.

Povlačenje lijeka vrši se nepromijenjeno u sastavu urina. Nakon prekida lijeka tjedan dana, 87% sa urinom i 13% s izmetom se izlučuje.

Lijek se koristi kao sredstvo za monoterapiju u prisutnosti šećerne bolesti tipa II kod pacijenta. Lijek je dozvoljeno uzimati bez obzira na obrok. Sitagliptin i Metformin u kombinaciji mogu se upotrebljavati kao kompleksna terapija u prisustvu šećerne bolesti tipa 2. Preporučena doza uzimanja lijeka u kombinaciji sa Metforminom je 100 mg jednom dnevno.

Ako vam nedostaje vremena za uzimanje Sitagliptina, trebali biste ga uzeti što je prije moguće. To je zbog činjenice da je uzimanje dvostruke doze lijeka neprihvatljivo.

Zabranjeno je uzimati lijek češće nego što je preporučeno u uputstvu za upotrebu.

Alat omogućava kontrolu razine šećera u tijelu, ali ovaj lijek ne liječi dijabetes.

Lijek treba uzimati čak i ako se pacijent dobro osjeća, lijek treba prekinuti tek nakon savjetovanja s liječnikom i na njegovu preporuku.

Upute za upotrebu lijeka

Sitagliptin je lijek koji se prilično dobro podnosi kada ga pacijenti uzimaju, i tijekom monoterapije, i kao dio složene terapije drugim lijekovima koji imaju hipoglikemijska svojstva.

Povlačenje glavne doze lijeka dolazi preko bubrega. Ova metoda uklanjanja aktivne tvari iz tijela zahtijeva od liječnika da procijeni rad bubrega u prisutnosti bubrežne insuficijencije kod pacijenta prije upotrebe lijeka. Ako je potrebno, provodi se korekcija doze lijeka. U slučaju blagog oblika bubrežne insuficijencije, ne vrši se prilagođavanje doze uzimanog lijeka.

Ako pacijent ima umjereno bubrežno zatajenje, doza lijeka ne smije biti veća od 50 mg jednom dnevno. Lijek se može koristiti u bilo koje vrijeme, bez obzira na postupak dijalize.

Kada se lijek koristi kao komponenta složene terapije, da bi se spriječio razvoj hipoglikemije izazvane sulfonom u tijelu, doza korištenih sulfonilurea mora se smanjiti.

Određivanje doze lekova sprovodi lekar nakon sveobuhvatnog pregleda pacijentovog tela obolelog od dijabetesa tipa 2.

Ako postoji sumnja na razvoj pankreatitisa u tijelu pacijenta, potrebno je prestati uzimati Sitagliptin i druge lijekove koji potencijalno mogu izazvati pogoršanje bolesti.

Prije upotrebe lijeka, liječnik mora obavijestiti pacijenta o prvim karakterističnim simptomima pankreatitisa.

Kontraindikacije i nuspojave

Upotreba lijeka može izazvati ozbiljnu i po život opasnu upalu gušterače u ljudskom tijelu.

Nepravilnom upotrebom lijeka može izazvati pojavu velikog broja nuspojava u tijelu. Kad se pojave prvi znakovi kršenja, odmah se obratite ljekaru.

Prilikom upotrebe lijeka treba se strogo pridržavati uputstava za doziranje koje daje liječnik.

Kada koristi lijek, osoba može osjetiti veliki broj nuspojava. Glavne nuspojave su:

  1. angioedem,
  2. anafilaksija,
  3. osip
  4. kožni vaskulitis
  5. urtikarija
  6. eksfolijativne kožne bolesti, Stevens-Johnson sindrom,
  7. akutni pankreatitis
  8. propadanje bubrega, akutno zatajenje bubrega koja zahteva dijalizu,
  9. nazofaringitis,
  10. infekcije disajnih puteva
  11. povraćanje
  12. zatvor
  13. glavobolja
  14. mijalgija
  15. artralgija,
  16. bol u leđima
  17. bol u udovima
  18. svrbež

Prilikom upotrebe lijeka treba imati na umu da postoji čitav niz kontraindikacija za upotrebu ovog alata.

Glavne kontraindikacije uzimanja lijeka su sljedeće:

  • preosjetljivost
  • prisutnost dijabetes melitusa prvog tipa,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • Starost pacijenta mlađa od 18 godina
  • period dojenja
  • period rađanja deteta.

Pri korištenju lijeka treba se strogo pridržavati svih preporuka, a lijek se ne smije uzimati ako postoji bilo koja od kontraindikacija. Ako je došlo do predoziranja ili trovanja kao rezultat uzimanja lijeka, morate odmah pozvati hitnu pomoć.

Predoziranje ili trovanje tijela navedenim lijekom može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme do smrti.

Analozi, trošak i interakcija s drugim sredstvima

Tokom kliničkih ispitivanja, preparati na bazi sitagliptina nisu imali značajan i značajan uticaj na farmakološku kinetiku lekova poput rosiglitazona, metformina, glibenklamida, varfarina, simvastatina i oralnih kontraceptiva.

Kada se koriste sredstva na bazi sitagliptina, ne dolazi do inhibicije CYP2C8, CYP3A4, CYP2C9 izoenzima. Pored toga, lijekovi ne inhibiraju takve enzime CYP1A2, CYP2D6, CYP2B6, CYP2C19.

Kombinovana upotreba sitagliptina i metformina nema značajnu promenu u farmakokinetiki sitagliptina kod dijabetes melitusa.

Najčešći lijek je Januvia. Analog ruske droge Januvia je Yanumet, čija cijena u Rusiji iznosi oko 2980 rubalja.

Sudeći prema recenzijama pacijenata koji su koristili ovaj lijek za liječenje, on ima značajan utjecaj na nivo šećera u organizmu, ali zahtijeva strogu kontrolu stanja organizma zbog moguće pojave velikog broja nuspojava.

Cijena lijeka ovisi o regiji zemlje i ambalaži lijeka i kreće se od 1596 do 1724 rubalja. Video u ovom članku govori o načinima liječenja glikemije.

Oblik i sastav izdavanja

Lijek na bazi sitagliptina sa trgovačkim nazivom Januvia dostupan je u obliku okruglih tableta ružičaste ili bež nijanse i označene su sa „227“ za 100 mg, „112“ za 50 mg, „221“ za 25 mg. Tablete su upakovane u plastične kutije ili olovke. U kutiji može biti nekoliko tanjira.

Osnovna aktivna tvar sitagliptin fosfat hidrat nadopunjuje se natrijum karmeloza, magnezijev stearat, celuloza, natrijum stearil fumarat, nerafinirani kalcijev hidrogen fosfat.

Za sildagliptin cijena ovisi o pakovanju, posebno za 28 tableta koje trebate platiti 1.596-1724 rubalja. Daje se lijek na recept, rok trajanja je 1 godina. Za lijek nisu potrebni posebni uslovi za skladištenje. Otvoreno pakovanje se čuva na vratima hladnjaka mesec dana.

Farmakologija Sitagliptinum

Ovi hormoni proizvode crijevnu sluznicu, a proizvodnja inkretata se povećava s unosom hranjivih sastojaka. Ako je razina glukoze normalna i viša, hormoni povećavaju i do 80% proizvodnje inzulina i njegove sekrecije β-stanicama zahvaljujući signalnim mehanizmima u stanicama. GLP-1 inhibira visoku sekreciju b-ćelija hormona glukagona.

Smanjenje koncentracije glukagona u pozadini povećanja količine inzulina osigurava smanjenje izlučivanja glukoze u jetri. Ovi mehanizmi i osiguravaju normalizaciju glikemije. Aktivnost inkretina ograničena je određenom fiziološkom pozadinom, posebno kod hipoglikemije koja ne utječu na sintezu glukagona i inzulina.

Koristeći DPP-4, inkreti se hidroliziraju da bi se stvorili inertni metaboliti. Suzbijajući aktivnost ovog enzima, sitagliptin povećava sadržaj inkretina i inzulina, smanjuje proizvodnju glukagona.

Uz hiperglikemiju, jedan od glavnih znakova dijabetesa tipa 2, ovaj mehanizam djelovanja pomaže da se smanji nivo gliciranog hemoglobina, gladnog šećera i glukoze nakon opterećenja ugljikohidratima. Jedna doza sitagliptina može blokirati rad DPP-4 na dan, povećavajući cirkulaciju inkretina u krvotoku za 2-3 puta.

Farmakokinetika sitagliptina

Apsorpcija lijeka događa se brzo, a bioraspoloživost je 87%. Brzina apsorpcije ne ovisi o vremenu unosa i sastavu hrane, a posebno masna hrana ne mijenja farmakokinetičke parametre inkretinske mimetike.

U ravnoteži, dodatna upotreba tablete od 100 mg povećava područje ispod krivulje AUC, što karakterizira ovisnost volumena raspodjele od vremena, za 14%. Jedna doza tableta od 100 mg garantira zapreminu od 198 l.

Metaboliše se relativno mali dio inkretinske mimetike. Identificirano je šest metabolita kojima nedostaje sposobnost inhibicije DPP-4. Bubrežni klirens (QC) - 350 ml / min. Glavni dio lijeka eliminira se bubrezima (79% u nepromijenjenom obliku i 13% u obliku metabolita), ostatak se izlučuje crijevima.

S obzirom na veliko opterećenje bubrega kod dijabetičara s kroničnim oblikom (CC - 50-80 ml / min.), Pokazatelji su identični, s CC 30-50 ml / min. opaženo je udvostručenje AUC vrijednosti, s CC ispod 30 ml / min. - četiri puta. Takvi uvjeti sugeriraju titraciju doze.

Uz jetrene patologije umjerene težine, Cmax i AUC povećavaju se za 13% i 21%. U težim oblicima farmakokinetika sitagliptina ne mijenja se značajno, jer se lijek prvenstveno izlučuje bubrezima.

Ko je prikazan incretinomimetski

Lijek je propisan za dijabetes tipa 2, osim prehrane sa malo ugljikohidrata i adekvatne mišićne aktivnosti.

Koristi se kao pojedinačni lijek i kao zajednička terapija metforminom, preparatima sulfonilureje ili tiazolidindionima. Moguće je koristiti i režime ubrizgavanja inzulina ako ova opcija pomaže da se riješi problem inzulinske rezistencije.

Kontraindikacije za sitagliptin

Ne propisivati ​​lijekove:

  • Uz visoku individualnu osjetljivost,
  • Dijabetičari s bolešću tipa 1,
  • Trudna i dojena,
  • U stanju dijabetičke ketoacidoze,
  • Za djecu.

Posebna pažnja potrebna je dijabetičarima sa hroničnim oblikom bubrežne patologije.

Neželjeni događaji

Sudeći prema recenzijama, većina dijabetičara zabrinuta je za dispepsiju, uzrujanu stolicu. U laboratorijskim testovima primjećuju se hiperuricemija, smanjenje efikasnosti štitne žlijezde i leukocitoza.

Između ostalih nepredviđenih efekata (nije dokazana povezanost s mimetikom incretina) - respiratorne infekcije, artralgija, migrena, nazofaringitis). Učestalost hipoglikemije slična je rezultatima u kontrolnoj skupini koja je primala placebo.


Rezultati interakcije lijekova

Istodobnom primjenom sitagliptina s metforminom, rosiglitazonom, oralnim kontraceptivima, glibenklamidom, varfarinom, simvastatinom, farmakokinetika ove skupine lijekova se ne mijenja.


Istodobna primjena sitagliptina s digoksinom ne podrazumijeva promjenu doze lijekova. Slične preporuke daju se uputstvom i pri interakciji sitagliptina i ciklosporina, ketokonazola.

Sildagliptin - analozi

Sitagliptin je međunarodno ime lijeka, njegovo trgovačko ime je Januvius. Analogom se može smatrati kombinirani lijek Yanumet, koji uključuje sitagliptin i metformin. Galvus takođe pripada grupi inhibitora DPP-4 (Novartis Pharma AG, Švajcarska) sa aktivnom komponentom vildagliptin, cena 800 rubalja.


Hipoglikemijski lekovi su takođe prikladni za ATX kod nivoa 4:

  • Nesina (Takeda Pharmaceuticals, SAD, na bazi alogliptina),
  • Onglisa (kompanija Bristol-Myers Squibb, zasnovana na saksagliptinu, cena - 1800 rubalja),
  • Trazhenta (Kompanija Bristol-Myers Squibb, Italija, Britanija, sa aktivnom supstancom linagliptin), cijena - 1700 rubalja.


Ovi ozbiljni lijekovi nisu uključeni na popis povlaštenih lijekova, isplati li eksperimentirati na vlastitu odgovornost i riskirati sa svojim budžetom i zdravljem?

Sitagliptin Recenzije

Sudeći prema izvještajima na tematskim forumima, Januvius se često propisuje dijabetičarima u početnoj fazi bolesti. Što se tiče sitagliptina, pregledi ljekara i pacijenata pokazuju da upotreba incretinomimetika ima mnogo nijansi.

Januvia je lijek nove generacije i nisu svi liječnici stekli dovoljno iskustva koristeći ga. Donedavno je metformin bio lijek prve linije, a sada se Januvia propisuje i kao monoterapija. Ako su njegove mogućnosti dovoljne, nadopunjavanje metforminom i drugim lijekovima nije preporučljivo.

Dijabetičari se žale kako lijek ne ispunjava uvijek navedene zahtjeve, s vremenom njegova učinkovitost opada. Ovdje problem nije u navikavanju na tablete, nego u obilježjima bolesti: dijabetes tipa 2 je hronična, progresivna patologija.

Svi komentari dovode do zaključka da uvođenje sitagliptina u kliničku praksu, koja predstavlja temeljno novu klasu lijekova, pruža dovoljno mogućnosti za liječenje dijabetesa tipa 2 u bilo kojoj fazi, od predijabetesa do dodatne terapije, uz nezadovoljavajuće rezultate korištenja tradicionalnih shema kompenzacije glikemije.

Izvještaj profesora A.S. Ametov, endokrinolog-dijabetolog o teoriji i praksi upotrebe sitagliptina - na videu.

Indikacije za upotrebu

Sitagliptin je pomoćno sredstvo za stabilizaciju visokih nivoa šećera, ali nije lijek za njegovo liječenje. Indikacije u farmakokinetici sitagliptina su neovisne o starosnoj grupi, težini pacijenta i vremenu obroka. Lijek se ponaša nezavisno kada jede masnu hranu, a da pri tome ne promijeni svojstva.

Sitagliptin se dobro pokazao kao dodatak osnovnoj terapiji, jer većina pacijenata s dijabetesom tipa 2 ima problema s prehranom, kao i izvođenjem potrebnih fizičkih napora.

Sitagliptin smanjuje apetit, istovremeno održavajući dugotrajni osjećaj punoće. Ovo ima pozitivan učinak na pacijente sa šećernom bolešću, koji pate od prekomjerne težine.

Zatajenje bubrega

Bubrezi su odgovorni za povlačenje lijeka iz tijela, pa s dijagnosticiranim zatajenjem bubrega treba provesti sveobuhvatni pregled mokraćnog sustava u cjelini. U slučaju blagog oblika, doziranje se ne mijenja, s umjerenom težinom podešavaju se na 50 mg dnevno.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Ako se provodi dijaliza, primjena Sitagliptina razmatra se pojedinačno, ovisno o težini kliničke slike bolesti. Uz dalju upotrebu Sitagliptina, potrebno je redovno pregledavati analizu urina u potpunosti.

Upotreba u starosti

Prema studijama kod starijih osoba, koncentracija sitagliptina u krvi je 20% veća nego u mlađe generacije. Međutim, prema indikacijama korekcije, to nije potrebno, jer je u složenoj terapiji lijek dobro djelovao u ovoj skupini bolesnika sa dijabetesom tipa 2.

Kombinacija s drugim lijekovima

Sitagliptin dobro nadopunjuje, bez promjene farmakokinetike lijekova kao što su:

  • metformin
  • varfarin
  • simvastatin
  • glibenklamid,
  • ciklosporin
  • ketokonazol,
  • digoksin
  • oralni kontraceptivi.

U ovom slučaju, lijek ne zahtijeva prilagođavanje doze.

Nuspojave

Povećava rizik od razvoja pankreatitisa. Ako se pojave simptomi ove bolesti, prestanite uzimati lijek. Kada se uzima sa sulfonilurejom u standardnoj dozi, to drastično smanjuje nivo šećera.

Kod dijabetičara tipa 2 može se pojaviti pojedinačna neželjena reakcija nakon uvođenja Sitagliptina u složenom tretmanu. Odmah trebate konsultovati lekara ako:

  • bol u leđima i udovima,
  • povraćanje ili dugotrajni zatvor,
  • neuobičajeni znakovi SARS-a ili nedostatak daha,
  • glavobolja
  • sumnja na pankreatitis
  • anafilaksija sa neurotičnim edemom,
  • svrbež kože ili osip u obliku urtikarije,
  • velika područja crvenila na koži,
  • zatajenje bubrega.

Predoziranje

Predoziranje sitagliptina je neprihvatljivo. Ako je dvostruka doza lijeka vjerojatna ili se sumnja (događa se kod starijih pacijenata), hitnu pomoć treba odmah pozvati.

Svi proizvedeni analozi Sitagliptina sadrže njegovu glavnu komponentu. U razvijenim preparatima Sitagliptin i Metformin su uravnoteženi.U tabeli su prikazane postojeće mogućnosti.

NaslovProizvođač
Januvia 28 tableta 100 mgSAD
Sitagliptin fosfat monohidrat

Prah u dvoslojnim kesama izrađenim od polietilena

Italija
Xelevia 28 tableta 100 mgNemačke
Yasitara 50 ili 100 mg

pakovanje 14.28.56.84.98 tableta

Rusija

Lekar je pored metformina propisao i sitagliptin. Prema uputstvu za upotrebu, bubrezi su dodatno pregledani. Nakon što sam pročitao puno pregleda, bio sam spreman za nuspojave, ali srećom me to prošlo. Dobro se osjećam nakon tjedan dana upotrebe.

Nikolaj, grad Krasnojarsk

Sitagliptin i njegovi analozi dobro normaliziraju moje stanje. Prvi put nakon imenovanja tečaja osjećala sam vrtoglavicu i blagu mučninu, no nakon tjedan dana sve se vratilo u normalu.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Sastav i mehanizam delovanja

Glavni aktivni sastojak lijeka je istoimeni sitagliptin. Latinsko ime lijeka je Sitagliptin. Uz normalnu ili povišenu glukozu u krvi, lijek pojačava proizvodnju inzulina, lučenje hormona beta ćelijama u gušterači, zbog efekta na funkcioniranje signalnih unutarćelijskih mehanizama.

Nakon uzimanja lijeka dolazi do brze apsorpcije. Sitagliptin karakteriše apsolutna bioraspoloživost - 87%. Čak i upotreba masne hrane ne utječe na farmakokinetiku lijeka.

Lijek se neprestano izlučuje urinom, a nakon prekida liječenja tokom jednog tjedna, on je 87% sa mokraćom i 13% s izmetom.

Upute za upotrebu lijeka

U skladu s uputama za upotrebu, Sitagliptin je propisan kao lijek za organizaciju monoterapije dijabetičarima s patologijom drugog tipa. Tablete se mogu piti bez obzira na hranu.

Kombinacija sitagliptina i lijekova sa metforminom moguća je i za dijabetičare drugog oblika. Preporučene doze uz istovremeno liječenje metforminom - 100 mg jednom dnevno.

Ako vam je vrijeme pilule promaklo, tada ga trebate piti što je prije moguće, jer je uzimanje dvostruke doze odjednom zabranjeno. Takođe je kontraindicirano piti tablete češće nego što je navedeno u uputama.

Sitagliptin efikasno kontrolira šećer u krvi, ali djelovanje je usmjereno na uklanjanje simptoma dijabetesa, a ne zaustavljanje utjecaja etioloških faktora na organizam.

Potrebno je uzimati tablete čak i zadržavajući normalno zdravlje. Završite tečaj samo prema uputi stručnjaka.

Uz monoterapiju ili kombinovani tretman „Sitagliptin“ sa dozom od 100 mg uzima se oralno, doza se smanjuje samo za osobe sa zatajenjem bubrega.

Glavni put eliminacije lijekova je izlučivanje u bubrezima. Za pacijente s umjerenim i teškim oblicima bubrežnog zatajenja, s kroničnim zatajenjem bubrega u završnoj fazi, važno je provesti korekciju - naime, smanjiti doziranje. Samo se na taj način može postići ista koncentracija aktivne komponente u plazmi kao u dijabetičara bez oslabljenog rada bubrega.

Izvodljiva nuspojava

Dokazano je da se verovatnoća razvoja hipoglikemije kod pacijenata koji uzimaju Sitagliptin ne povećava. Ispitivanja u vezi sa istodobnom primjenom lijekova, među koje neželjena dejstva uključuju hipoglikemiju, nisu provedena.

Doziranje za pacijente s blagim do umjerenim zatajivanjem bubrega ne mijenja se.

Nuspojave lijeka mogu se podijeliti u skupine ovisno o utjecaju na određeni sistem u tijelu.

  • bolovi u stomaku
  • bolovi mučnine i povraćanja,
  • dispepsija
  • zatvor
  • nadutost
  • pankreatitis, koji se može razviti u fatalne oblike.

  • osip
  • gušenje
  • kožni vaskulitis
  • angioedem.

Ostale nuspojave:

  • infekcije gornjih disajnih puteva
  • glavobolje
  • artralgija,
  • mijalgija
  • gljivica na koži
  • bol u leđima
  • oštećena funkcija bubrega.

U slučaju predoziranja lijekom potrebno je obavezno nadgledanje vitalnih parametara tijela. Doktor poduzima simptomatsko liječenje, organiziraju se potporne mjere, uključujući hemodijalizu.

U medicini postoje dokazi o riziku od razvoja akutnog pankreatitisa kao nuspojave na lijek. Obično je to opasan hemoragični ili nekrotični oblik, koji može uzrokovati smrt. Dijabetičar je nužno informiran o karakterističnim manifestacijama akutnog napada pankreatitisa kako bi se odmah pozvao u pomoć ili otišao u bolnicu. To su uporni nesnosni i neprestani bolovi u trbuhu. Ako sumnjate na manifestaciju pankreatitisa, lijek se hitno ukida.

Analozi "Sitagliptina" smatraju se takvim lijekovima:

LijekAktivna supstancaTerapeutski efekatCijena / rub
Galvusjedan od najpovoljnijih zamjena, dostupan u tabletama, glavna komponenta je vildagliptin50-100 mg / dan2344
"Trazhenta"Austrijski analog u obliku tableta za oralnu primjenu.

Aktivni sastojak Linagliptin

5 mg 1 r / dan1450 — 1756
Onglisaanalog sitagliptina, proizveden u SAD-u, aktivna supstanca je takođe različita - saksagliptin, i samim tim se efikasnost terapije može smanjiti5 mg 1 p./dan588-660

Najpopularniji analog je Yanumet. Njegova cijena je vrlo visoka, oko 2900 rubalja.

Sitagliptin je nova generacija lijekova. No nisu svi liječnici adekvatno savladali praksu njegove učinkovite primjene za dijabetes tipa 2. Donedavno je glavni lijek za ovu dijagnozu bio Metformin, a sada je sve moguće doći do imenovanja monoterapije upravo Sitagliptinom. Ako sposobnosti lijeka nisu dovoljne za kontrolu razine šećera, nadopunjava se Metforminom ili drugim lijekovima po nahođenju liječnika.

Prema recenzijama pacijenata, formira se pozitivno mišljenje o lijeku. Značajno utječe na koncentraciju glukoze u krvi, omogućava vam da strogo ne pratite stanje kako biste spriječili razvoj nuspojava, uključujući teške napade hipoglikemije.

Ali postoje mišljenja putem kojih se dijabetičari žale na nedostatak učinka koji je naveden u uputama, kao i na smanjenje rezultata koji koriste tijekom vremena. To je povezano s činjenicom da je drugi oblik dijabetesa aktivno progresivna kronična bolest.

Lijek možete kupiti u ruskoj ljekarni po preporuci ljekara. Približni trošak je od 1500 - 1700 rubalja.

Zaključak

Upotreba endokrinologa Sitagliptina u medicinskoj praksi pomaže u proširenju mogućnosti liječenja dijabetesa tipa 2, bez obzira na stupanj razvoja. Lijek pokazuje pozitivne rezultate i za bolesnike s predijabetesom i za one kojima klasični režim liječenja nije pomogao u postizanju očekivanog učinka i poboljšanju općeg zdravlja i dobrobiti.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Međunarodna klasifikacija bolesti Desete revizije (ICD-10) je standardni alat za procjenu u oblasti zdravstva, medicine, epidemiologije, kao i analize općeg zdravstvenog stanja stanovništva. Prema ICD-10, lijek u tabletama Januvia može se koristiti za sljedeće bolesti i komplikacije:

  • E11 Dijabetes melitus neovisan o insulinu (dijabetes melitus tipa 2).

Pomoćne tvari

Pomoćne tvari Januvia su:

  • mikrokristalna celuloza,
  • natrijeva karmeloza,
  • kalcijum hidrogen fosfat,
  • natrijum stearil fumarat,
  • magnezijum stearat.

  • polivinil alkohol
  • talk u prahu
  • titanijum-dioksid
  • željezo oksid žuto,
  • makrogol (polietilen glikol) 3350,
  • željezni oksid crveni.

Uputa za upotrebu Januvia

Čitanjem ovih uputstava za upotrebu lijeka Januvia pacijent ne oslobađa proučavanje "Uputa za uporabu Januvia" koja se nalazi u kartonskom pakovanju proizvođača.

Lijek Januvia propisuje se prema uputama za pacijente sa šećernom bolešću tipa 2, u nekim slučajevima u kombinaciji s metforminom ili glitazonima, laganim fizičkim naporom i dijetom. Lijek se koristi u liječenju zatajenja bubrega i jetre. S povećanjem glukoze u krvi, učinak lijeka inhibira lučenje glukagona, što sprečava razvoj hipoglikemije.

Djelovanje Januvia podstiče proizvodnju inzulina i funkcioniranje beta ćelija pankreasa.

Do povećanja tjelesne težine pacijenta ne dolazi prilikom uzimanja lijeka.

Prema uputama, tijek liječenja i doziranje tableta određuje polazni endokrinolog. Dijabetičarima se propisuje Januvia 100 mg jednom dnevno. Kod zatajenja bubrega, dnevna norma se smanjuje na 50 ili 25 mg, ovisno o težini bolesti. Ako preskočite sljedeću dozu, ne biste trebali povećavati dozu Januvia.

Januvia se mora čuvati na tamnom mjestu i van dosega djece na temperaturi ne većoj od 30 ° C.

Rok trajanja je 24 mjeseca od datuma puštanja lijeka. Nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju - ne koristiti.

Nuspojave Januvia

Januvia se dobro podnosi bez izazivanja nuspojava. U izuzetnim slučajevima mogu se pojaviti sljedeće pojave.

Iz respiratornog sistema:

  • Infekcije gornjih disajnih puteva
  • Nazofaringitis.

Iz centralnog nervnog sistema:

Iz probavnog sistema:

Iz mišićno-koštanog sistema:

Iz endokrinog sistema:

Kontraindikacije Januvius

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Januvia:

  • dijabetes tipa 1
  • trudnoća
  • dijabetička ketoacidoza,
  • period dojenja
  • ekstremna osjetljivost na komponente lijeka.

Učinak lijeka Januvia na pacijente mlađe od 18 godina nije u potpunosti proučen; tablete Januvia nisu propisane za ovu kategoriju ljudi.

Cena Januvius

U cijenu Januviusa u tabletama nije uračunat trošak isporuke ako se lijek kupi putem online ljekarne. Cijene se mogu značajno razlikovati ovisno o mjestu kupovine i doziranju.

  • Rusija (Moskva, Sankt Peterburg) od 2080. do 3110 ruskih rubalja,
  • Ukrajina (Kijev, Harkov) od 686 do 1026 ukrajinskih grivna,
  • Kazahstan (Almati, Temirtau) od 9797 do 14648 kazahstanske tenge,
  • Bjelorusija (Minsk, Gomel) od 547040 do 817930 bjeloruskih rubalja,
  • Moldavija (Kišinjev) od 582 do 871 Moldavski Lei,
  • Kirgistan (Bishkek, Osh) od 2267. do 3390. Kirgizski soms,
  • Uzbekistana (Taškent, Samarkand) od 80662 do 120606 uzbekistanskih suma,
  • Azerbejdžan (Baku, Ganja) od 31,0 do 46,3 azerbejdžanskih manata,
  • Jermenija (Erevan, Gyumri) od 14290. do 21366.
  • Georgia (Tbilisi, Batumi) od 70,7 do 105,7 gruzijskih lari,
  • Tadžikistan (Dušanbe, Khujand) od 195,9 do 293,0 Tadžikanske somoni,
  • Turkmenistan (Ashgabat, Turkmenabat) od 100,5 do 150,2 novih turkmenskih manastira.

Kupite Januvius

Januvia možete kupiti u obliku filmom obloženih tableta u ljekarni koristeći uslugu rezervacije lijekova, uključujući. Prije nego što kupite Januvius trebali biste pojasniti datum isteka. Naručiti Januvia s dostavom možete u online ljekarni. Lijek se izdaje isključivo na recept.

Kliknite i podijelite članak sa svojim prijateljima:

Producent Januvius

Proizvođač Januviusa je Merck Sharp & Dohme. Merck Sharp & Dohme je zaštitni znak pod kojim američka farmaceutska kompanija Merck & Co prodaje svoje proizvode širom svijeta.

Yanumet je filmom obložena tableta, od kojih svaka sadrži 50 mg sitagliptina, kao i 500, 800 i 1000 mg metformina, otuda je i podjela lijeka prema koncentraciji metformina u sastavu lijeka. Farmakološko tržište nudi sljedeće oblike oslobađanja lijekova:

  • Janumet tablete 500 mg + 50 mg,
  • Janumet tablete 800 mg + 50 mg,
  • Janumet tablete 1000 mg + 50 mg.

Jedna kutija može sadržavati od jednog do sedam blistera. Najveća potražnja su četiri blister pakovanja. Svaki blister sadrži 14 tableta. Takav lijek možete čuvati ne više od dvije godine.

samo na recept.

Janumet je nepoželjan koristiti u prisustvu sledećih faktora:

  • netolerancija na bilo koji sastojak lijeka (povidon, metformin, sitagliptin fosfat monohidrat, stearil fumarat i natrijum lauril sulfat),
  • dijagnoza dijabetesa tipa 1
  • teške faze različitih bubrežnih bolesti, kao i akutno stanje tokom prenosa infekcije ili šoka (dehidracija), koji direktno utiču na funkciju bubrega,
  • alkoholizam ili jaka alkoholna intoksikacija,
  • period trudnoće (vrijeme trudnoće, kao i period dojenja), radiološke studije (direktno tjedan dana nakon i nakon zahvata),
  • prisutnost bolesti, posebno one povezane s kardiovaskularnim sistemom, što dovodi do gladovanja kisika kisikom.

Posebnu pažnju prilikom uzimanja Yanumet-a treba posvetiti starijim osobama. Zaista, s vremenom opada rad bubrega i oni su filter ljudskog tijela. S godinama, sistem za izlučivanje funkcionira, što znači da je sve teže ukloniti neželjene tvari i komponente iz tijela. Prilikom propisivanja lijeka Yanumet starijim osobama, specijalisti moraju pažljivo odabrati dozu lijeka, kao i provoditi stalno praćenje pacijentovog stanja.

Lijek je zabranjen djeci mlađoj od 18 godina.

Yanumet, kao i svaki drugi moćan lijek, ima niz neželjenih efekata koji se mogu pojaviti kod pacijenta tokom vremena ili gotovo odmah nakon uzimanja.Lijek najočitije utječe na gastrointestinalni trakt, potiče postepeno mršavljenje (do anoreksije) kao i na kardiovaskularni sistem. Kršenje uobičajenog ritma metabolizma nije isključeno, osim toga, otkrivaju se primarne alergijske reakcije na koži - različiti osip i svrbež.

Sledeće su nuspojave koje mogu biti uzrokovane uzimanjem ovog lijeka:

  • periodične jake bolove u glavi ili stalne, ali blaže migrene, smanjena aktivnost i radna sposobnost tijela, u nekim slučajevima se primjećuju neprirodna pospanost i stalan umor,
  • upaljeno grlo, pa sve do pojave neugodnog ekspektoranskog kašlja, reznih bolova u predelu trbuha, praćenih mučninom, povraćanjem, nadimanjem i zatvorom, oticanjem tijela, posebno na nogama i rukama.
  • stalna suha usta, čak i nakon uzimanja tečnosti (najčešće praćenog kašljem), uz produženi unos, postoje poremećaji u radu sistema gastrointestinalnog trakta.

Ako je jedan od ovih simptoma otkriven tokom uzimanja tableta, morate odmah prijaviti kršenje liječniku. Na osnovu pregleda i analiza, specijalista će moći odabrati najoptimalniji tretman za određeni slučaj. Na kraju krajeva, Yanumet nije jedini lijek koji vam može pomoći u borbi protiv bolesti.

Janumet je prilično skup lijek, čija se cijena kreće od 2700 do 3000 hiljada rubalja za paket sa četiri blistera. Također, trošak može varirati ovisno o obliku ispuštanja kupljenog proizvoda (broj tableta, koncentracija metformina) i mjestu kupnje. Dakle, u vodećim internetskim trgovinama pakiranje Yanumet koštat će od 2700 do 2800 rubalja bez isporuke (za 56 tableta). Ali u mrežnim ljekarnama za Yanumet možete dati i do 3.000 tisuća rubalja.

Poseban sastav koji kombinira metformin i sitagliptin čini ovaj lijek jedinstvenim na farmakološkom tržištu. Na kraju krajeva, Yanumet je gotovo jedini lijek koji kombinira te dvije tvari. Ali prilično visoka cijena čini nas zamjenama za tako učinkovit, ali skup lijek.

Lijek Velmetia ima sličan sastav, ali cijena takvog lijeka se mnogo ne razlikuje od cijene Yanumet-a. Ne postoji lijek po cjenovnoj cijeni koji utječe na tijelo pacijenata s dijabetesom tipa 2 poput Yanumet-a, ali možete pokušati uzimati nekoliko lijekova zajedno kako biste postigli najveću učinkovitost u održavanju razine šećera u krvi.

Ovi lijekovi uključuju:

  • Čisti metformin (metformin) i sitagliptin (Januvia). Metformin košta oko 250 rubalja za 60 komada, a Januvius 1500 za 28 tableta. Ta sredstva treba okupiti zajedno kako bi se postigao najbolji rezultat,
  • Galvus (800 rubalja za 28 tableta) i Glyukofazh (350 rubalja za 60 tableta) ukupno. Ovi lijekovi se međusobno odlično nadopunjuju, ali razlikuju se od Yanumetova u većem fokusiranju na uklanjanje problema povezanih sa kardiovaskularnim sistemom kod dijabetesa tipa 2,
  • Glibomet. Ovaj lijek sadrži metformin i glibenklamid i ima potpuno iste indikacije kao Janumet. Namijenjen je borbi protiv hipoglikemije, ima svojstva snižavanja lipida. U prosjeku cijena takvog lijeka iznosi 350 rubalja za 40 tableta,
  • Avandamet se rijetko nalazi u ruskim ljekarnama, njegov prosječni trošak je 400 rubalja po 60 tableta. Sadrži 500 mg metformina i ne može se koristiti kao efikasno sredstvo bez složene terapije. Zbog toga je ovaj lijek mnogo inferiorniji od Yanumet-a iako savršeno funkcionira kod složenog liječenja tj.
  • Triprid ima indikacije slične Yanumetu, ali inferiorne su koncentraciji supstanci koje se nalaze u njemu (ima glimepirid i pioglitazon). Takav lijek košta oko dvjesto rubalja po pakovanju (30 tableta) i najjeftiniji je analogan od svih predstavljenih,
  • Douglimax kombinira metformin i glimepirid, a također ima sličan princip djelovanja s izvornim tabletama, ali stopa smanjenja šećera u krvi im je mnogo inferiornija. Douglimax košta oko 350 rubalja za pakovanje koje sadrži 30 tableta.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da svaka zamjena jednog lijeka drugim treba dogovarati s liječnikom, jer u protivnom može dovesti do nepredvidivih posljedica. Neovisnost u liječenju tako ozbiljne bolesti je neprihvatljiva, jer to može dovesti do pogoršanja općeg stanja i do naglog pada razine glukoze u krvi.

Sastav i svojstva lijeka

Medicina Januvia ima glavni aktivni sastojak - sitagliptin fosfat monohidrat. Lijek se izrađuje uz upotrebu ekscipijenata:

  1. Natrij kroskarmeloza
  2. Kalcijev hidrogenfosfat, neočišćen,
  3. MCC
  4. Natrijum silil fumarat.

Tablete za juvenile protiv dijabetesa imaju filmski premaz koji je napravljen od titanovog dioksida, žute boje željezovog oksida, polivinil alkoholne boje, željezo-oksid crveno, talk, makrogol.

Januvia je jeftin lijek protiv dijabetesa, visoko selektivni inhibitor enzima dipeptidil peptidaza. Nakon uzimanja lijekova primjećuje se porast koncentracije dva hormona inkretina. Zahvaljujući lijeku dolazi do izlučivanja hormona u crijevima, povećanja njihove proizvodnje tijekom obroka. Djelovanje hormona usmjereno je na sintetizaciju proizvodnje inzulina.

Ostavite Svoj Komentar