Trudnoća dijabetes tipa 2

Dijabetes melitus ne isključuje mogućnost nošenja i rađanja zdrave bebe. Uz bolest tipa 2, trudnoću treba planirati i odvijati pod nadzorom specijalista. Ovisno o zdravstvenom stanju, nivou šećera, neće svaki period biti povoljan za začeće.

Postoji i drugi oblik dijabetesa - gestacijski (dijabetes trudnica), ova vrsta se manifestuje tokom gestacije i zahtijeva poman medicinski nadzor. S razvojem takve bolesti, buduća majka može primijetiti istodobne simptome i konzultirati se s liječnikom.

Uzroci i mehanizmi dijabetesa

Bolest poput šećerne bolesti tipa 2 (neovisna o inzulinu) manifestuje se kod žena, uglavnom u srednjoj dobi. Gojaznost, neuhranjenost, uz prevladavanje brzih ugljikohidrata, kao i fizička neaktivnost ili nasljedna predispozicija mogu biti faktori ove poremećaje metabolizma i razvoja hiperglikemije (povećana glukoza).

Ovu vrstu karakteriše nedostatak osjetljivosti tjelesnih tkiva na inzulin, dok on i dalje proizvodi potrebnu količinu. Rezultat je višak šećera u perifernoj krvi što dovodi do hiperglikemije i različitih komplikacija. Višak šećera izaziva vaskularne spazme, disfunkciju bubrega, razvija se arterijska hipertenzija.

Planiranje trudnoće

Neplanirana trudnoća sa dijabetesom tipa 2 može dovesti do najnegativnijih posljedica i za trudnicu i za plod:

  • komplikacija dijabetesa tokom trudnoće, razvoj hipoglikemije, ketoocitoza,
  • komplikacija u funkcionisanju krvnih sudova, progresija bolesti poput koronarne srčane bolesti, nefropatije,
  • preeklampsija (toksikoza u kasnim fazama trudnoće, karakteriše je visok krvni pritisak, oticanje),
  • nezrelost ploda sa značajnom masom (višak glukoze može dovesti do novorođenčeta težine 4-6 kg).
  • oštećenja leće ili mrežnice očima majke, oštećenje vida,
  • placentalna insuficijencija ili abrupcija placente,
  • preranog rođenja ili pobačaja.

Dijete jede glukozu od majke, ali u fazi formiranja nije u stanju da sebi obezbedi potrebnu normu inzulina, čiji nedostatak krši razvoj različitih nedostataka. To je glavna prijetnja budućoj bebi, postotak genetske baštine ove bolesti je prilično nizak ako samo jedan od roditelja pati od dijabetesa.

Kada se dijagnosticira dijabetes melitus tipa 2, planiranje trudnoće uključuje dobru kompenzaciju, odabir optimalne doze inzulina i normalizaciju dnevnih vrijednosti šećera. Teško je postići takav rezultat u kratkom vremenu, ali mjere su usmjerene na smanjenje rizika od komplikacija, jer tijekom trudnoće tijelo mora osigurati dvije.

Osim toga, liječnik može propisati nekoliko hospitalizacija: prilikom registracije na pregled, prolaska svih testova i inzulina, u trudnoći se hospitalizacija propisuje samo kad je to potrebno, kad pokazatelji mogu značiti prijetnju po život djeteta ili majke, prije porođaja.

Učinak suvišne težine

Druga važna faza planiranja trudnoće biće pravilna uravnotežena prehrana, fizička aktivnost (u granicama koje liječnik ograničava). Bolje je djelovati unaprijed, iako treba napomenuti da je gubitak kilograma korisno samo po sebi, a ne neposredno prije trudnoće.

Prekomjerna težina se primjećuje kod većine žena, ovaj simptom se primjećuje samo u slučaju stečene bolesti drugog tipa. Uz negativne posljedice prekomjerne težine na žile i zglobove svima poznate, pretilost može postati prepreka začeću ili prirodnom porodu.

Ako rodite plod, dodatno opterećuje cijelo tijelo, a u kombinaciji s prekomjernom težinom i dijabetesom vjerovatni su ozbiljni zdravstveni problemi.

Nutricionista ili endokrinolog pomoći će vam da napravite pravu prehranu. Greška je smatranje povećanja tjelesne težine tijekom trudnoće prirodnim, potreba za energijom se zaista povećava, ali višak potkožne masnoće ukazuje na prekomjernu prehranu ili poremećaj metabolizma.

Gestacijski dijabetes

Ovaj oblik bolesti prvo se manifestuje i dijagnosticira tokom gestacije. Razvoj bolesti uzrokovan je padom otpornosti na glukozu (poremećen metabolizam ugljikohidrata) u tijelu buduće majke. U većini slučajeva nakon porođaja tolerancija na glukozu vraća se u normalu, ali oko 10% porođajnih žena ostaje sa znakovima dijabetesa koji se kasnije pretvaraju u vrstu bolesti.

Čimbenici koji mogu ometati pravilno funkcioniranje metabolizma ugljikohidrata:

  • trudna dob od 40 godina,
  • pušenje
  • genetska predispozicija kada je bliskim srodnicima dijagnosticiran dijabetes,
  • sa indeksom tjelesne mase većim od 25 prije trudnoće,
  • nagli porast težine u prisustvu viška tjelesne težine,
  • rođenje djeteta težeg 4,5 kg ranije,
  • smrt fetusa u prošlosti iz nepoznatih razloga.

Liječnik prilikom registracije propisuje prvu studiju tolerancije na glukozu ako testovi pokazuju normalan sadržaj šećera, tada se propisuje drugi pregled na 24-28 gestacije.

Nisu se prvi znakovi dijabetesa kod trudnica određivali odmah, češće se simptomi pripisuju neznatnom kvaru u tijelu na pozadini ploda djeteta.

Ipak, ako su česta mokrenja, suha usta i stalna žeđ, gubitak težine i gubitak apetita, povećan umor, trebalo bi da se posavjetujete s liječnikom. Ako se pojave takvi znakovi bolesti, specijalista klinike propisuje potrebne testove. Pozornost na stanje tijela pomoći će da se izbjegnu sumnje i pravovremeno utvrdi nastanak dijabetesa.

Strogo kontrolirana trudnoća

Dijabetes tipa 2 naziva se neinzulinski ovisnim. Bolest se javlja kada tkiva prestanu apsorbirati hormon inzulin, iako se njegova proizvodnja i dalje nastavlja u potrebnoj količini. Kao rezultat toga, u tijelu se razvija hiperglikemija - povećani sadržaj glukoze što dovodi do teških kvarova u tijelu. Visoka koncentracija šećera u krvi narušava rad krvnih žila, tako da, nalazeći se u želucu majke koja boluje od dijabetesa tipa 2, fetus ne može primiti hranjive tvari i kisik u potrebnoj količini. Stoga je trudnoća s dijabetesom tipa 2 s uspješnim ishodom moguća samo pod nadzorom liječnika koji će pratiti nivo šećera u tijelu buduće majke.

Najčešće se dijabetes tipa 2 javlja kod žena srednjih godina. Uzrok bolesti mogu biti sljedeći faktori:

  • višak tjelesne masti
  • neuravnotežena prehrana, uključujući pretjeranu konzumaciju jednostavnih ugljikohidrata,
  • sjedilački način života i nedostatak vježbanja,
  • genetska predispozicija za dijabetes.

Žena razvije bolest prije pojave trudnoće. U većini slučajeva bolest prethodi nepravilnom načinu života, jer je velika većina žena s dijabetesom gojazna.

Dijabetes tipa 2 u trudnica je ozbiljna patologija koja može dovesti do ozbiljnih posljedica:

    • razvoj preeklampsije, koja može biti praćena visokim krvnim pritiskom, oticanjem i konvulzijama,
    • abrupcija placente,
    • pobačaj i prerano rođenje.

Značajke trudnoće s dijabetesom tipa 2

Najčešće, žene koje pate od dijabetesa tipa 2, uzimaju lijekove za snižavanje razine glukoze u krvi čak i prije trudnoće. Čim dođe do začeća, unos takvih lijekova je zaustavljen zbog njihovog mogućeg štetnog utjecaja na zdravlje ploda. Zbog toga, za kontrolu količine šećera, trudnicama sa dijabetesom savjetuje se prelazak na inzulin. Ispravnu dozu bira endokrinolog koji uzima u obzir rezultate testova i gestacijsku dob pacijenta. Budućim majkama obično se nudi posebne pumpe umjesto tradicionalnih igala i šprica za ubrizgavanje inzulina.

Posebna pažnja tokom trudnoće sa dijabetesom tipa 2 mora se posvetiti ishrani. Strogo je zabranjeno jesti hranu koja sadrži lako probavljive ugljikohidrate, na primjer, konditorski i pekarski proizvodi, krompir i hranu s visokim šećerom. Uz to, buduća majka trebala bi jesti oko šest puta dnevno, ali samo u malim porcijama. Najnoviji međuobrok preporučuje se napraviti sat vremena prije spavanja, kako bi se spriječilo smanjenje šećera u krvi noću.

Porođaj kod dijabetesa tipa 2

Za vrijeme porođaja žena sa dijabetesom treba provjeriti razinu šećera barem dva puta na sat kako bi spriječila da padne ispod normalne. Također vam je potrebno stalno praćenje pritiska pacijenta i otkucaja srca djeteta. U skladu sa preporukama lekara i dobrobiti žene, dijete se može roditi prirodnim putem.

Prema ljekarima, carski rez kod žena sa dijabetesom tipa 2 treba obaviti ako:

      • tezina bebe prelazi 3 kg,
      • opaža se jaka fetalna hipoksija, poremećena je opskrba krvlju,
      • endokrinolog nema načina da stabilizuje nivo glukoze,
      • majka ima dijabetičke komplikacije, poput oštećenja bubrežne funkcije ili gubitka vida,
      • došlo je do placentne abrupcije
      • dijagnosticirana zdjelična prezentacija fetusa.

  • Stručnjak
  • Najnoviji članci
  • Povratne informacije

Ostavite Svoj Komentar