Djetetov normalan šećer u krvi

Materijali se objavljuju za referencu i nisu recept za liječenje! Preporučujemo da se obratite hematologu u vašoj bolnici!

Koautori: Markovets Natalya Viktorovna, hematologinja

Glukoza (ili šećer) je jedan od glavnih pokazatelja stalnog metabolizma tijela. Važno je pravovremeno prepoznati patologiju poput dijabetes melitusa. Redovni test glukoze pomoći će u prepoznavanju bolesti i sprečavanju njenih komplikacija. Svako dijete treba pregledavati najmanje jednom godišnje. Pedijatri i porodični ljekari to znaju i pokušavaju se pridržavati rokova istraživanja.

Tumačenje pokazatelja biohemije kod djece ima svoje karakteristike. To se odnosi i na glukozu. Svaki roditelj treba biti svjestan koje promjene šećera u krvi mogu „proganjati“ dijete kroz život.

Digitalni pokazatelji glukoze u djece

Stopa šećera u krvi kod djece, za razliku od odraslih, nije potcijenjena.

Pokazatelji u prosjeku su sljedeći:

  • od 2,6 do 4,4 mmol / l - djeca do godinu dana,
  • od 3,2 do 5 mmol / l - predškolska deca,
  • od 3,3 i ne više od 5,5 mmol / l - školarci i adolescenti mlađi od 17 godina.
StarostNivo glukoze mmol / l
2 dana - 4,3 sedmice2.8 — 4,4
4,3 nedelje - 14 godina3.3 — 5.8
Od 14. godine4.1 — 5.9

Tabela koncentracija glukoze u djece, ovisno o dobi

Važno! Nizak šećer u novorođenčadi je norma. Može pasti na 2,55 mmol / L.

Trudnoća je ključni stadij u ženskom životu. Ovo je takvo stanje tijela kada se bolest koja se prethodno nije očitovala ili ne odvija u latentnom obliku „otvori“. Zbog toga je toliko važno pratiti bilo kakve promjene u performansama tijela, uključujući glukozu. Doista, otkrivanje patologije na vrijeme je ključ za uspješnu prevenciju komplikacija.

Mehanizam za snižavanje glukoze

Niži nivo glukoze u odnosu na odrasle ima prirodne uzroke.

Prvo, dijete ima vrlo intenzivan metabolizam i rast. A za metaboličke procese „izgradnje“ potrebna je glukoza u velikim količinama. Njegova potrošnja za biohemijske procese je kolosalna. Dakle, malo glukoze ostaje u krvi - sve to ulazi u tkivo.

Drugo, protok krvi u djeteta počinje samostalno funkcionirati. U maternici su se kroz krv pronosili svi hranljivi sastojci i elementi, uključujući glukozu. Nakon rođenja, to se ne događa, jer mehanizmi pretvorbe i stvaranja glukoze počinju formirati sami, ali nisu u potpunosti razvijeni. Treba vremena. Zato se tijekom razdoblja postporođajne adaptacije u krvi djeteta može šećer neznatno smanjiti.

Važno! Povećani šećer u krvi kod djeteta je je prigoda da razmisli o riziku od dijabetesa i obavi test tolerancije na glukozu.

Test tolerancije na glukozu

Studija se izvodi kada:

  • razina šećera nakon jela je veća od 8 mmol / l,
  • šećer na brzinu - više od 5,6 mmol / l.

Suština testa je da se dijete uzima na prazan stomak (ili 8 sati nakon posljednjeg obroka), tada im se daje da pije najmanje 80 grama glukoze otopljene u 250 ml (čaše) vode. Čekaju 2 sata, a nakon toga ponovo mjere šećer u krvi.

Važno! Ako nakon 2 sata razina glukoze ne postane manja od 8 mmol / l, možemo sigurno govoriti o oslabljenoj toleranciji na glukozu. Ako se visoki šećer drži na nivou i ne pada ispod 11 mmol / l - dijabetes je vidljiv.

Indikatori ispitivanja tolerancije na glukozu

Razina glukoze između 5,6 i 6 mmol / L sumnjiva je na latentni dijabetes melitus i / ili smanjenje tolerancije na glukozu.

Kako donirati krv za glukozu djeci?

  • Mjesta sa kojih se uzimaju su od prsta (80% slučajeva), iz vene (kod starije djece), s pete (kod novorođenčadi).
  • Analiza se radi strogo na prazan stomak kako ne bi iskrivili pokazatelje.
  • Radi jednostavnosti i lakoće upotrebe, u početku se može koristiti glukometar. Važno je imati na umu da to ne zamjenjuje punopravnim laboratorijskim određivanjem glukoze.

Uzorkovanje krvi za određivanje glukoze u novorođenčadi

Razlozi za povećanje

Prvi razlog zbog kojeg bi ljekar trebao razmišljati je dijabetes. Ova bolest se može pojaviti u periodu aktivnog rasta djeteta - od 3 do 6 godina, kao i od 13 do 15 godina.

Djetetu je dijagnosticiran dijabetes melitus na osnovu sljedećih podataka o krvi:

  • glukoza na post - više od 6,1 mmol / l,
  • nivo glukoze 2 sata nakon punjenja saharozom - više od 11 mmol / l,
  • nivo glikoziliranog (u kombinaciji sa glukozom) hemoglobina - od 6% ili više.

Napomena 11 mmol / L je takozvani bubrežni prag, tj. koncentracija šećera u krvi koju bubrezi "podnose" bez uklanjanja iz tijela. Nadalje, zbog hiperglikemije i glikozilacije proteina, bubrežni glomeruli počinju oštećivati ​​i prolaze glukozu, iako ne bi trebali normalno.

Oštećenja bubrega kod dijabetesa

U medicini se dijagnoza „hematurija“ postavlja ako se nakon analize urina u njemu otkriju crvena krvna zrnca - crvena krvna zrnca. Hematurija kod djece nije ozbiljna bolest, to je simptom koji ukazuje na to da dijete ima druge bolesti.

Prvi simptomi dijabetesa kod djeteta

Na bolest se može posumnjati sa sljedećim simptomima:

  • stalna žeđ. Dijete pije ne samo kada je vruće, već i kad je hladno. Često se probudi usred noći da pije,
  • brzo i obilno mokrenje. Urin je lagan, gotovo proziran. Tijelo pokušava na sve moguće načine ukloniti višak glukoze, uključujući putem bubrega. Glukoza je topiva u vodi, jer je put izlučivanja bubrega najlakši,
  • suva koža. Zbog pojačanog izlučivanja tekućine, koža nije dovoljno hidratizirana. Jer je njen turgor izgubljen

Napomena Krema se neće spasiti od suhe kože kod dijabetesa ako korijenski uzrok nije otklonjen.

  • gubitak kilograma. Zbog nedostatka inzulina, glukoza se ne može u potpunosti apsorbirati. Dakle, nedovoljna prehrana tkiva i tankoća,
  • slabost i umor. Budući da je unos glukoze poremećen, znači da nema dovoljno energije za aktivne akcije. Slabosti se dodaje i stalna pospanost.

Uz dijabetes, dijete je cijelo vrijeme žedno.

Odstupanje pokazatelja glukoze - čime se to krši?

Predisponirajući faktor za razvoj dijabetesa kod djeteta je nasljednost.

Važno! Ako je neko od rođaka imao dijabetes ili roditelji imaju pretilost, može se reći s velikom vjerovatnoćom da će dijete patiti barem s oštećenom glukoznom tolerancijom i periodičnom hiperglikemijom.

Događa se da je glukoza, naprotiv, vrlo niska. Ovo stanje se naziva hipoglikemija. Ponekad je čak opasnija od hiperglikemije.

Hipoglikemija se često javlja kod sledećih stanja (bolesti):

  • glad i jaka malapsorpcija u crevima,
  • bolesti jetre (aktivni hepatitis, urođene hepatoze itd.),
  • insulinoma (tumor iz otočne zone gušterače).

Svako odstupanje pokazatelja glukoze od norme zahtijeva hitnu konsultaciju nadležnog stručnjaka uz detaljan pregled.

Pogledajte video: Prevladavanje psihijatrijskih problema liječenjem crijeva - Natasha Campbell McBride (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar