Glukagon i dijabetes

Glukagon igra aktivnu ulogu učestvujući u regulaciji i korištenju glukoze i masti.
Djelovanje glukagona suprotno je insulinu, ali ima za cilj održavanje ravnoteže šećera u krvi.

Glukagon se oslobađa kada je glukoza u krvi niska i kada je tijelu potrebna dodatna glukoza, na primjer, kao odgovor na intenzivnu fizičku aktivnost.

Pregled Glucagona

Glukagon je poseban hormon koji je odgovoran za proces proizvodnje inzulina u ljudskom tijelu. Uz to, u kritičnim trenucima, hormon može povećati glukozu u krvi i time utjecati na glikogen koji je sadržan u staničnoj strukturi mišića i jetre. Pod utjecajem glukagona u tijelu se glukoza razgrađuje i njegovi proizvodi ulaze u ljudsku krv.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Ako se pacijentu dijagnosticira patologija gušterače, liječenje koristi umjetne oblike inzulina i glukagona.

Uloga hormona u tijelu

Izlučivanje se vrši u gušterači, naime u endokrinoj regiji nazvanoj otočići Largenhans. Poseban dio ovih otočića odgovoran je za proizvodnju hormona. Sledeći faktori utiču na proces izlučivanja hormona:

  • koncentracija glukoze
  • visok nivo aminokiselina u krvi,
  • prekomerni stres na tijelu.

Nakon što glukagon uđe u ljudsko tijelo, on reagira na stanice jetre, aktivira se oslobađanje glukoze u krv, njegovi stabilni pokazatelji se održavaju na normalnoj razini. Pored toga, glukagon je odgovoran za sljedeće funkcije:

Hormon pomaže poboljšati rad srčanog sistema.

  • stimulira razgradnju masti,
  • uklanja višak holesterola
  • povećava cirkulaciju krvi u bubrezima,
  • poboljšava rad srčanog sistema, uklanja natrijum,
  • potiče obnovu ćelija jetre,
  • pruža izlaz inzulina.
Vratite se na sadržaj

Kako šećer utiče?

Kad šećer u krvi dosegne kritično nisku razinu, hormon se oslobađa iz tijela i daje jetri znak da je potrebno opskrbiti krv glukozom, jer je nedostaje. U bolesnika s dijabetesom tipa 1 uočava se proces u kojem visoka razina inzulina ne dopušta da se luk glukogona oslobodi kao odgovor na stanje glikemije. Proces izlučivanja glukagona prvenstveno ovisi o tome kakvu hranu osoba uzima:

  • ako komponente koje sadrže ugljikohidrate prevladavaju u ljudskoj hrani, razina hormona će biti niska, čime se sprečava porast razine glukoze,
  • u hrani koja sadrži proteine ​​nivo glukagona biće znatno viši.
Vratite se na sadržaj

Značajke upotrebe glukagona kod dijabetesa

Za liječenje se koristi više oblika ubrizgavanja: intramuskularna, potkožna i intravenska. U kritičnim situacijama preporučuje se ubrizgavanje lijeka intramuskularno i intravenski. Standardna doza lijeka je 1 mg tvari. Prvo poboljšanje nakon primjene lijeka uočeno je nakon 10-15 minuta. Ako se trudnica nalazi u kritičnom stanju, liječnik dopušta primjenu glukagona. Lijek ne napada invaziju placente, stoga je siguran za nerođeno dijete. Nije preporučljivo upotrijebiti tvar u liječenju djece oboljele od dijabetesa u slučajevima kada pacijenti teže manje od 25 kg. Period oporavka je vrlo važan za pacijenta. Preporučuje se mir, kao i obezbeđivanje proteinske hrane i slatkog čaja.

Funkcije inzulina u tijelu

Inzulin se odnosi na hormone koje gušterača proizvodi na otočićima Langerhans. To su male grupe ćelija koje se sastoje od pet vrsta.

  1. Alfa ćelije proizvode glukagon.
  2. Beta ćelije proizvode insulin.
  3. Delta ćelije izlučuju somatostatin.
  4. PP ćelije služe kao mesto stvaranja polipeptida pankreasa
  5. Za proizvodnju grelina odgovorne su stanice epsilona.

Insulin i glukagon su dva hormona koja održavaju koncentraciju glukoze u krvi. Efekti njihovih djelovanja su potpuno suprotni: smanjenje glukoze u krvi pod djelovanjem inzulina i povećanje kad glukagon uđe u krv.

Učinak inzulina na snižavanje glukoze u krvi nastaje zbog nekoliko važnih procesa:

  • Mišići i masno tkivo počinju trošiti glukozu za energiju.
  • Glikogen nastaje iz glukoze i skladišti se u jetri i mišićima u rezervi.
  • Propadanje proizvodnje glikogena i glukoze smanjuje se.

Uloga inzulina je da provodi glukozu kroz staničnu membranu za upotrebu u ćeliji.

Učešće inzulina u metabolizmu masti je povećanje stvaranja masti, slobodnih masnih kiselina i smanjenje razgradnje masti. Pod utjecajem inzulina povećava se sadržaj lipoproteina u krvi, doprinosi nakupljanju masti i razvoju pretilosti.

Inzulin pripada anaboličkim hormonima - pospješuje rast i diobu stanica, pojačava sintezu proteina, pojačava apsorpciju aminokiselina. To se događa na pozadini smanjenja razgradnje proteina, stoga inzulin uzrokuje porast mišićne mase, u tu svrhu ga koriste sportaši (bodybuilderi).

Inzulin potiče sintezu RNA i DNK, razmnožavanje, rast stanica, pod njegovim utjecajem tkiva započinju proces samocjeljenja. On igra ulogu antioksidansa u tijelu i inhibira oštećenja i uništavanje organa. Ova funkcija je posebno izražena u mladoj dobi.

Insulin takođe ima niz važnih uticaja na funkcionisanje organizma:

  1. Sudjeluje u održavanju vaskularnog tonusa, uzrokujući njihovo širenje u skeletnim mišićima.
  2. Aktivira humoralni i stanični imunitet.
  3. Reguliše stvaranje organa u ploda.
  4. Sudjeluje u hematopoezi.
  5. Povećava sintezu estradiola i progesterona.

Inzulin također utječe na središnji živčani sustav: doprinosi mozak percepciji informacija o razini glukoze, utječe na pamćenje, pažnju, fizičku aktivnost, ponašanje kod pijenja, glad i sitost.

Proučavana je uloga inzulina u socijalnom ponašanju, društvenosti i agresivnosti, osjetljivosti na bol.

Učinak glukagona na metaboličke procese

Glukagon je antagonist inzulina i njegovo djelovanje usmjereno je na povećanje glukoze u krvi. Veže se za receptore jetrenih stanica i daje signal o razgradnji glikogena na glukozu. Primjena glukagona za 4 sata može potpuno očistiti jetru od glikogena.

Uz to, glukagon potiče stvaranje glukoze u jetri. U srčanom mišiću hormon aktivira kontrakciju mišićnih vlakana, što se očituje porastom krvnog pritiska, snage i brzine otkucaja srca. Glukagon poboljšava dovod krvi u skeletne mišiće.

Ova svojstva glukagona čine ga sudionikom u prilagodljivom odgovoru tijela na stres zvanom „udari ili trči“. Adrenalin i kortizol imaju isti efekat. Glukagon takođe smanjuje zalihe telesne masti i podstiče razgradnju proteina u aminokiseline.

Djelovanje glukagona u šećernoj bolesti sastoji se ne samo u povećanju cirkulirajuće glukoze u krvi, već i u razvoju ketoacidoze.

Omjer inzulina i glukagona

Glukagon i inzulin daju tijelu potrebnu energiju. Glukagon povećava razinu upotrebe u mozgu i tjelesnim ćelijama, oslobađa masti iz rezervi za sagorijevanje. Inzulin pomaže glukozi iz krvi da uđe u ćelije, gdje se oksidira i stvara energiju.

Odnos nivoa inzulina i glukagona naziva se indeks insulina glukagon. Ovisi o tome kako će se jedena hrana koristiti - ići će za energiju ili se taložiti u masnim rezervama. Sa niskim indeksom glukagona inzulina (kada ima više glukagona), najveći deo hrane upotrijebit će se za izgradnju tkiva i proizvodnju energije

Povećanje indeksa inzulina glukagona (ako ima puno inzulina) dovodi do taloženja rezultirajućih hranjivih sastojaka u masti.

Proizvodnja glukagona potiču proteini, a inzulina ugljikohidrati i neke aminokiseline. Kad povrće (vlakna) i masnoće uđu u organizam, nijedan od tih hormona nije stimulisan.

U pojednostavljenoj verziji, sastav hrane ima takve efekte na proizvodnju hormona:

  • Hrana je pretežno ugljikohidrat - visok inzulin.
  • U hrani ima puno proteina, malo ugljikohidrata - glukagon će se povećati.
  • U hrani ima mnogo vlakana od povrća i masti - nivo inzulina i glukagona isti je kao i prije obroka.
  • U hrani se nalaze ugljikohidrati, bjelančevine, vlakna i masti - ravnoteža hormona. To je glavni učinak pravilne ishrane.

Ugljikohidrati se razlikuju u brzini probave i pretvorbi u glukozu. Jednostavne, koje uključuju šećer, bijelo brašno, brzo ulaze u krvotok, uzrokujući oslobađanje inzulina. Složeni ugljikohidrati iz brašna od cijelog zrna, žitarice se probavljaju sporije, ali ipak nivo inzulina iako glatko raste.

Pokazatelj koji utječe na indeks glukagona inzulina je sposobnost proizvoda da povećaju glukozu u krvi (odnosno, inzulin), i stopa takvog povećanja. Ovo svojstvo proizvoda odražava glikemijski indeks (GI).

To ovisi o sastavu proizvoda i načinu njegove pripreme. Tako, na primjer, kuhanog krumpira ima 65 (ljestvica od 0 do 100), a za čips od krumpira - 95, najmanji GI su brokula, kupus, krastavac, orasi, gljive, tofu, avokado, lisnato zelje. Prihvatljivi GI koji nema nagli skok glukoze je 35-40.

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom preporučuje se kod dijabetesa i gojaznosti uključuje:

  1. Crni riža, biserni ječam, leća, zeleni grah.
  2. Paradajz, patlidžan.
  3. Skuvani sir, nemasni jogurt sa malo masnoće.
  4. Sjemenke bundeve.
  5. Svježe jabuke, šljive, nektarina, marelice, trešnje, jagode, maline.

Hranu s visokim GI treba isključiti uz kršenje metabolizma ugljikohidrata i masti. Tu se ubrajaju šećer, peciva od bijelog brašna, pečeni krompir, rezanci od riže, med, kuvana mrkva, kukuruzne pahuljice, krompir, proso, peciva, kuskus, zdrob, riža, grožđe i banane.

Povećava GI proizvode za ključanje, pečenje i mljevenje. Sva prerađena hrana: instant žitarice, pire krompir potiču povećanje glukoze u krvi mnogo jače od cjelovite hrane. Da biste smanjili GI, u pecivo ili žitarice možete dodati dijetalna vlakna u obliku mekinja - ovsa, pšenice, heljde ili raži.

Za ispravnu pripremu prehrane potrebno je voditi računa o tome da kalorije i glikemijski indeks nisu međusobno povezani, dakle, prejedanje s bilo kojom hranom narušava metaboličke procese. To je zbog činjenice da je hormonska regulacija metabolizma usmjerena na održavanje stalnog sastava krvi.

Ako hrana sadrži, osim ugljikohidrata, balastne tvari (vlakna), bjelančevine i masti, tada je probava spora, razina inzulina će se održavati u granicama normale. Zbog toga je, prilikom stvaranja dijetalne terapije za dijabetes, važno u prehranu uključiti sve hranjive sastojke u optimalnim omjerima.

Djelovanje inzulina raspravlja se u videu u ovom članku.

Opće informacije o strukturi gušterače

Gušterača se sastoji od 2 funkcionalno različita dijela:

  • egzokrini (zauzima oko 98% mase organa, odgovoran je za probavu; ovdje se stvaraju enzimi gušterače),
  • endokrina (nalazi se uglavnom u repu žlijezde, ovdje se sintetišu hormoni koji utječu na metabolizam ugljikohidrata i lipida, probavu i sl.).

Otoci pankreasa ravnomjerno su smješteni po cijelom endokrinom dijelu (nazivaju ga i otočići Langerhansa). Upravo u njima su koncentrirane ćelije koje proizvode razne hormone. Ove ćelije su više vrsta:

  • alfa ćelije (u njima se proizvodi glukagon),
  • beta ćelije (sintetizovati inzulin)
  • delta ćelije (proizvode somatostatin),
  • PP ćelije (ovde se proizvodi polipeptid pankreasa),
  • ćelije epsilona (ovde se formira „hormon gladi“ grelin).

Kako se sintetiše inzulin i koje su njegove funkcije?

Inzulin nastaje u beta ćelijama gušterače, ali prvo se tamo formira njegov prekursor, proinsulin. Sam taj spoj ne igra posebnu biološku ulogu, ali se pod djelovanjem enzima pretvara u hormon. Sintetizirani inzulin apsorbira se beta-ćelijama i luči u krv u onim trenucima kada je potrebno.

Beta ćelije gušterače mogu podijeliti i regenerirati, ali to se događa samo u mladom tijelu. Ako se ovaj mehanizam poremeti i umre ovi funkcionalni elementi, osoba razvije dijabetes tipa 1. Sa bolešću tipa 2, inzulin se može sintetizovati sasvim dovoljno, ali zbog poremećaja metabolizma ugljikohidrata, tkiva ne mogu adekvatno reagirati na njega i potrebna je povećana razina ovog hormona za apsorpciju glukoze. U ovom slučaju oni govore o stvaranju inzulinske rezistencije.

  • snižava glukozu u krvi
  • aktivira proces cijepanja masnog tkiva, stoga kod dijabetesa čovjek vrlo brzo poprima višak kilograma,
  • stimuliše stvaranje glikogena i nezasićenih masnih kiselina u jetri,
  • inhibira razgradnju proteina u mišićnom tkivu i sprečava stvaranje prekomerne količine ketonskih tela,
  • potiče stvaranje glikogena u mišićima uslijed apsorpcije aminokiselina.

Inzulin nije samo odgovoran za apsorpciju glukoze, već podržava normalno funkcioniranje jetre i mišića. Bez ovog hormona ljudsko tijelo ne može postojati, pa se kod dijabetesa melitusa tipa 1 ubrizgava inzulin. Kad ovaj hormon uđe izvana, tijelo počinje razgraditi glukozu uz pomoć jetre i mišićnog tkiva, što postepeno dovodi do smanjenja šećera u krvi. Važno je moći izračunati željenu dozu lijeka i povezati je s hranom koja je uzeta tako da injekcija ne izazove hipoglikemiju.

Funkcije glukagona

U ljudskom tijelu se iz ostataka glukoze stvara polisaharid glikogena. To je vrsta skladišta ugljikohidrata i skladište se u velikim količinama u jetri. Dio glikogena nalazi se u mišićima, ali tamo se on praktično ne akumulira, i odmah se troši na stvaranje lokalne energije. Male doze ovog ugljikohidrata mogu biti u bubrezima i mozgu.

Glukagon djeluje suprotno inzulinu - zbog čega tijelo troši zalihe glikogena sintetišući glukozu iz njega. Prema tome, u ovom se slučaju povećava razina šećera u krvi, što stimulira proizvodnju inzulina. Omjer ovih hormona naziva se indeks insulin-glukagon (on se mijenja tokom probave).

Glukagon takođe obavlja takve funkcije:

  • snižava holesterol u krvi,
  • obnavlja ćelije jetre,
  • povećava količinu kalcijuma u ćelijama različitih telesnih tkiva,
  • pojačava cirkulaciju krvi u bubrezima,
  • posredno osigurava normalno funkcioniranje srca i krvnih sudova,
  • ubrzava izlučivanje natrijum soli iz organizma i održava opštu ravnotežu vode i soli.

Glukagon je uključen u biohemijske reakcije pretvorbe aminokiselina u glukozu.Ubrzava ovaj proces, iako i sam nije uključen u ovaj mehanizam, odnosno djeluje kao katalizator. Ukoliko se u tijelu duže vrijeme stvara prekomjerna količina glukagona, teoretski se vjeruje da to može dovesti do opasne bolesti - raka gušterače. Na sreću, ova je bolest izuzetno rijetka, točan razlog njenog razvoja još uvijek nije poznat.

Iako su inzulin i glukagon antagonisti, normalno funkcioniranje tijela je nemoguće bez ove dvije tvari. Međusobno su povezani, a njihovu aktivnost dodatno reguliraju drugi hormoni. Sveukupno zdravlje i dobrobit osobe ovisi o tome kako dobro funkcioniraju ti endokrini sustavi.

Glukagon i šećer u krvi

Kada šećer u krvi postane nizak, glukagon se oslobađa i signalizira jetri da glukoza treba da uđe u krvotok. Izlučivanje glukagona ovisi o tome šta jedemo:

  • ako hrana sadrži pretežno ugljene hidrate, razina glukagona u krvi smanjuje se kako bi se spriječio previsok porast glukoze
  • ako hrana sadrži puno proteina, povećava se razina glukagona u krvi

Glukagon za dijabetes

Kod ljudi koji imaju dijabetes, glukagon može previše povisiti šećer u krvi. Razlog za to je nedostatak inzulina ili, u slučaju dijabetesa tipa 2, smanjena osjetljivost tkiva na inzulin.

Kod dijabetesa tipa 1, visoka razina cirkulirajućeg inzulina može blokirati oslobađanje glukagona kao odgovor na hipoglikemiju.

Administracija glukagona

Glukagon je hitno liječenje teške hipoglikemije, kada osoba nije u stanju zaustaviti hipoglikemiju ili je glukoza kroz usta neefikasna.

Učinak ubrizgavanog glukagona javit će se za oko 10-15 minuta, za to vrijeme podići će šećer u krvi na siguran nivo.

Funkcija hormona pankreasa

Egzokrini i endokrini sustavi su sastojci primarnog crijeva. Da bi se hrana koja uđe u organizam razgradila na proteine, masti i ugljikohidrate, važno je da egzokrinski sistem u potpunosti funkcionira.

Upravo taj sistem proizvodi najmanje 98% probavnog soka, gdje postoje enzimi koji razgrađuju hranu. Osim toga, hormoni regulišu sve metaboličke procese u tijelu.

Glavni hormoni pankreasa su:

Svi hormoni gušterače, uključujući glukagon i inzulin, usko su povezani. Inzulin ima ulogu da osigura stabilnost glukoze, osim toga, održava razinu aminokiselina koje tijelo može raditi.

Glukagon djeluje kao svojevrsni stimulans. Ovaj hormon veže sve potrebne tvari, šaljući ih u krv.

Hormon inzulin se može proizvesti samo s visokim nivoom glukoze u krvi. Funkcija inzulina je da vezuje receptore na staničnim membranama, on ih takođe dostavlja do stanice. Tada se glukoza pretvara u glikogen.

Gušterača, koja sudjeluje u probavnom procesu, igra važnu ulogu.

Tijelo proizvodi hormone gušterače kao što su inzulin, glukagon i somatostatin.

Neznatno odstupanje hormona od optimalne vrijednosti može uzrokovati razvoj opasnih patologija, koje je nakon toga prilično teško liječiti.

Kako djeluje inzulin

Tokom probave hrana koja sadrži ugljene hidrate pretvara se u glukozu. Većina te glukoze odlazi u vaš krvotok, uzrokujući porast glukoze u krvi. Ovo povećanje glukoze u krvi signalizira vašem gušterači za proizvodnju inzulina.

Insulin govori ćelijama širom tela da uzimaju glukozu iz krvi. Kada se glukoza premjesti u vaše stanice, nivo glukoze u krvi opada. Neke ćelije koriste glukozu kao energiju. Druge ćelije, na primjer, u jetri i mišićima, skladište višak glukoze kao supstance koja se naziva glikogen. Vaše tijelo koristi glikogen kako bi dobilo gorivo između obroka.

Pročitajte još: Jednostavni i složeni ugljikohidrati

Kako djeluje glukagon

Glukagon djeluje da uravnoteži učinke inzulina.

Otprilike četiri do šest sati nakon što jedete, razina glukoze u krvi smanjuje se, uslijed čega gušterača proizvodi glukagon. Ovaj hormon signalizira vašoj jetri i mišićnim ćelijama da pohranjuju pohranjeni glikogen natrag u glukozu. Te ćelije potom oslobađaju glukozu u krv kako bi vaše ostale ćelije to iskoristile za energiju.

Sva ova petlja za povratne informacije s inzulinom i glukagonom neprestano je u pokretu. To pomaže sniziti razinu šećera u krvi iz preniske razine, osiguravajući da vaše tijelo ima stalnu opskrbu energijom.

Da li je glukoza u krvi na sigurnom nivou?

  • Imam li predijabetes?
  • Šta mogu učiniti da spriječim dijabetes?
  • Kako da znam moram li uzimati inzulin?

Znajući kako vaše tijelo funkcionira može vam pomoći ostati zdrav. Insulin i glukagon su dva kritična hormona koje vaše tijelo stvara da bi uravnotežilo razinu šećera u krvi. Korisno je razumjeti kako ti hormoni funkcioniraju da biste mogli raditi na tome da izbjegnete dijabetes.

Hormon glukagon sudjeluje u stvaranju glukoze u jetri i regulira njen optimalni sadržaj u krvi. Za normalno funkcioniranje centralnog nervnog sistema važno je održavati koncentraciju glukoze u krvi na konstantnom nivou. To iznosi otprilike 4 grama po satu za centralni nervni sistem.

Učinak glukagona na proizvodnju glukoze u jetri određuje se njegovim funkcijama. Glukagon ima i druge funkcije, on stimulira razgradnju lipida u masnom tkivu, što ozbiljno smanjuje holesterol u krvi. Pored ovoga, hormon glukagon:

  1. Pojačava protok krvi u bubrezima,
  2. Povećava brzinu izlučivanja natrijuma iz organa, a takođe održava optimalni elektrolitički omjer u tijelu. A važan je faktor u radu kardiovaskularnog sistema,
  3. Regeneriše ćelije jetre,
  4. Stimuliše oslobađanje inzulina iz ćelija tela,
  5. Povećava sadržaj intracelularnog kalcijuma.

Višak glukagona u krvi dovodi do pojave zloćudnih tumora u gušterači. Međutim, karcinom glave gušterače je rijetkost, pojavljuje se kod 30 od hiljadu ljudi.

Funkcije koje obavljaju inzulin i glukagon su dijametralno suprotne. Zato su potrebne za održavanje nivoa glukoze u krvi i ostale važne hormone:

Regulacija izlučivanja glukagona

Povećani unos proteina dovodi do povećanja koncentracije aminokiselina: arginina i alanina.

Te aminokiseline potiču proizvodnju glukagona u krvi, pa je izuzetno važno osigurati stabilan unos aminokiselina u organizam pridržavajući se zdrave prehrane.

Hormon glukagon je katalizator koji aminokiselinu pretvara u glukozu, to su njene glavne funkcije. Tako se povećava koncentracija glukoze u krvi što znači da se stanice i tkiva u tijelu opskrbljuju svim potrebnim hormonima.

Pored aminokiselina, lučenje glukagona potiče i aktivnom fizičkom aktivnošću. Zanimljivo je da bi ih trebalo provoditi na granici ljudskih mogućnosti. Upravo tada koncentracija glukagona raste pet puta.

Efekti neravnoteže

Kršenje odnosa inzulina i glukagona uzrok je takvih patologija:

  • oslabljena tolerancija na glukozu,
  • dijabetes melitus
  • poremećaj prehrane,
  • gojaznost
  • kardiovaskularne patologije,
  • poremećaji mozga i nervnog sistema,
  • hiperlipoproteinemija i ateroskleroza,
  • pankreatitis
  • kršenje svih vrsta razmjene,
  • gubitak mišićne mase (distrofija).

Pogledajte video: Čemu služi glukagen? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar