Voće s dijabetesom tipa 2: koje mogu, a koje ne mogu

U ovom ćete članku naučiti:

Jedna od najkontroverznijih tačaka u ishrani pacijenata sa dijabetesom je kakvo voće možete jesti sa ovom bolešću. Tradicionalno pacijenti vjeruju da sve voće uvelike povećava nivo glukoze u krvi pa bi njihova upotreba trebala biti oštro ograničena, ako ne i zaustavljena. Ovo je zabluda.

Prvo, divan je izvor vitamina, minerala i vlakana. Vitamini i minerali jednostavno su potrebni dijabetičaru, čije je tijelo stalno u gladi energije i kisika. Vlakna pomažu u poboljšanju rada crijeva i snižavanju glukoze u krvi.

Ove činjenice ukazuju na to da prestanak jesti voće ni u kom slučaju nije potreban, već ga treba mudro konzumirati. Šta se može jesti sa bolešću, a šta se ne može jesti, ovisi o vrsti dijabetesa.

Voće u ishrani pacijenta s dijabetesom tipa 1

Dijabetičari tipa 1 mogu jesti gotovo sve voće. Većih ograničenja nema, jer prije jela slijedi klic inzulina. Takav pacijent može izračunati potrebnu dozu inzulina sistemom krušnih jedinica (XE).

Koliko „kratkog“ insulina trebate procijediti da biste primili 1 XE je pojedinačni pokazatelj. Svaki pacijent sa dijabetesom melitusom tipa 1 ovu cifru nalazi iz ličnog iskustva. Opšte preporuke su sledeće:

  • za doručak - 2 jedinice kratkog inzulina po 1 XE,
  • za ručak - 1,5 jedinica "kratkog" inzulina po 1 XE,
  • za večeru - 1 jedinica "kratkog" inzulina po 1 XE.

Jedino ograničenje odnosi se na ljude koji su se nedavno razboleli od dijabetesa tipa 1 i još nisu u potpunosti proučili reakciju svog tijela na određenu hranu. Da biste izbjegli nagle skokove nivoa glukoze u krvi, opasnih vaskularnih komplikacija, preporučuje se da u svojoj prehrani privremeno ograničite voće i bobice poput banana, persime, grožđa, ananasa, šljive.

Dijabetes tipa 2 i voće

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2, koji primaju i „duge“ i „kratke“ insuline, mogu jesti voće prema istom sistemu kao i pacijenti tipa 1.

Oni koji uzimaju lijekove za snižavanje šećera trebali bi se pridržavati strože prehrane i znati koje voće se može, a ne smije konzumirati kod dijabetesa tipa 2.

Kao što znate, ugljikohidrati su jednostavni i složeni. Jednostavni ugljikohidrati, glukoza i fruktoza, naime, nalaze se u voću, brzo se apsorbiraju i dramatično povećavaju razinu glukoze u krvi. Najbolje ih je koristiti nakon jela, odnosno prije fizičkog napora. Uz višak, izazivaju pretilost i karijes.

Složeni ugljikohidrati se apsorbiraju sporije i ne uzrokuju značajno povećanje glukoze u krvi. Složeni ugljikohidrati se nalaze i u voću - to su pektin i netopljiva vlakna. Pektin uklanja toksične materije i holesterol, djelomično veže glukozu i takođe ga uklanja. Nerastvorljiva vlakna poboljšavaju rad crijeva, uzrokuju osjećaj punoće, smanjuju apetit, smanjuju rizik od raka crijeva.

Tabela - Voće koje sadrži pektin i nerastvorljiva vlakna

Pri odabiru voća za pacijenta s dijabetesom tipa 2 mora se uzeti u obzir njegov glikemijski indeks.

Glikemijski indeks je relativna vrijednost koja pokazuje koliko brzo upotreba ovog proizvoda povećava nivo glukoze u krvi.

Proizvodi sa niskim glikemijskim indeksom praktično ne povećavaju razinu glukoze u krvi. Ovo je većina povrća.

Voće ima srednji ili visoki glikemijski indeks, pa bi njihova upotreba trebala biti ograničena.

Istraživanje indeksa glikemijskih proizvoda bilo je predmetom istraživanja. Dokazali su da nakon konzumacije hrane s visokim indeksom, osoba pojede puno više kalorija nego nakon što jede hranu s niskim indeksom. Ovo je posebno važno za pacijente sa dijabetesom tipa 2, od kojih je većina pretila.

Ako kombinirate proizvode s niskim glikemijskim indeksom u jednom obroku, apetit se znatno smanjuje, pa nećete željeti uskoro jesti.

Tabela - Glikemijski indeks voća

Bobice sa dijabetesom mogu jesti puno smjelije, jer većina bobica sadrži niže količine šećera, ali velike količine pektina i nerastvorljivih vlakana. Uz to, bobice su prirodni antioksidanti koji štite tijelo od slobodnih radikala. Dakle, oni su vrijedan dio cjelovite prehrane.

Šta još trebate znati o voću?

  1. Na dan, dijabetičar bi trebao pojesti oko 2 porcije voća (2 XE), a njihov unos treba podijeliti u 2 pristupa, na primjer, jabuku za ručak i jagode za poslijepodnevnu užinu. Nije potrebno zamijeniti voće sokovima, oni sadrže puno više šećera, a praktično ne sadrže zdrava vlakna i pektine. Voćni sokovi mogu se i trebaju koristiti za zaustavljanje epizoda hipoglikemije.
  2. Isto voće, ali različitih sorti, jednako povećava nivo glukoze u krvi. Na primjer, kisela zelena jabuka sadrži toliko šećera koliko i slatko crvene, samo kiselije više voćnih kiselina, što možda i nije od velike koristi pacijentima koji pate od stomačnih bolesti.
  3. Toplinska obrada ubrzava apsorpciju glukoze iz voća, pa je preporučljivo koristiti ih u svježem, nerafiniranom obliku.

Osušeno voće pacijenti koji boluju od dijabetesa mogu jesti u malim količinama, ali bolje je zamijeniti ih svježim voćem i bobicama. Svježa hrana ima više vitamina i minerala. Ne preporučuje se korištenje suhih banana, dinje i smokava.

Lubenice koje navodno čine samo voda obožavaju dijabetičari i zapravo imaju visoki glikemijski indeks i brzo povećavaju razinu glukoze u krvi. Pored toga, velike količine vode su nepoželjne za pacijente sa zatajenjem srca. Zbog toga se u ljetno-jesenskoj sezoni morate ograničiti na 2-3 mala komada lubenice.

Kivi, kojeg vole i pacijenti s dijabetesom nisu u stanju sniziti glukozu u krvi. Ali sadrže manje šećera od drugog voća pa ih mogu smatrati prikladnim za dijabetičare.

Inače je sve dobro umjereno. Nemojte se ozbiljno ograničavati na voću u sezoni, njihova razumna upotreba donijet će mnogo koristi i pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje.

Dakle, jabuke, kruške i agrumi najoptimalnije su voće za pacijente sa dijabetesom. Imaju nizak glikemijski indeks, sadrže veliki broj korisnih vitamina i minerala koji uklanja toksične metaboličke produkte pektina i poboljšava pokretljivost crijeva nerastvorljivih vlakana.

Potreba voća za dijabetesom

Razlozi zbog kojih se ljudima sa dijabetesom savjetuje da se ne odriču voća:

  1. Sadrže puno vitamina. Na primjer, grejpfrut i šljive sadrže beta-karoten, koji stimulira imunološki sistem, sprečava nakupljanje slobodnih radikala, karakteristično za dijabetes tipa 2. Vitamin A formiran iz karotena neophodan je za pravilno funkcioniranje mrežnice. Crni ribiz i morski oraščić prvaci su u sadržaju askorbinske kiseline koja nije samo najjači antioksidans, nego i smanjuje otpornost na inzulin i pomaže pri apsorpciji željeza.
  2. Većina plodova zasićene boje bogata je flavonoidima. Imaju antioksidativne i antibakterijske učinke, u kombinaciji sa askorbinskom kiselinom poboljšavaju stanje vaskularnih zidova, što je naročito važno za dijabetičare s početnim znacima angiopatije.
  3. Dunje, trešnja, višnja i drugo voće sadrže hrom, koji je neophodan za aktiviranje enzima koji osiguravaju metabolizam ugljikohidrata. Kod šećerne bolesti nivo kroma je hronično smanjen.
  4. Borovnice, maline, crna ribizla izvor su mangana. Ovaj element u tragovima sudjeluje u stvaranju inzulina, smanjuje rizik od masne hepatoze, što često prati dijabetes tipa 2.

Norma voća i povrća koja može pokriti potrebu za hranjivim sastojcima iznosi 600 g dnevno. Kod šećerne bolesti poželjno je pridržavati se ove norme uglavnom zbog povrća, jer će takva količina voća dovesti do velike glikemije do kraja prvog dana. Svi oni sadrže puno šećera, imaju prilično visok glikemijski indeks.

Preporučena količina voća za dijabetičare je 2 obroka od 100-150 g. Prednost se daje voću i bobicama s liste dozvoljenih, oni utiču na glukozu u krvi manje nego ostali.

Koje voće je dozvoljeno za dijabetes tipa 1 i 2

Kakvo voće može da ima osoba koja ima dijabetes:

  1. Sjeme maka: jabuke i kruške.
  2. Citrusi. Najsigurniji za glikemiju su limun i grejpfrut.
  3. Većina bobica: maline, ribizla, borovnice, kupine, koprive, jagode. Trešnje i trešnje su također dozvoljene. Unatoč činjenici da su trešnje puno slađe, u njima je jednaka količina ugljikohidrata, samo kod trešanja slatki je okus maskiran kiselinama.
  4. Neke egzotične voćke. Minimalno ugljenih hidrata u avokadu, možete ga jesti neograničeno. Voće strasti je približno jednako krušci u smislu njegovog utjecaja na glikemiju. Preostalo tropsko voće dopušteno je kod dugotrajno kompenziranog šećerne bolesti, pa čak i onda u vrlo malim količinama.

Voće morate jesti u potpuno svježem obliku, kruške i jabuke se ne ljušte. Kada ključaju i čiste, vitamini i dio vlakana uništavaju se, dostupnost šećera raste, što znači da se glikemija brže i više povećava nakon jela. U cijeđenim voćnim sokovima uopće nema vlakana, pa ih ne bi trebali konzumirati kod dijabetesa. Bolje je jesti voće dijabetičarima ujutro, kao i sat vremena i tokom treninga ili bilo koje dugotrajne fizičke aktivnosti.

Jedan od najboljih izvora vitamina C je ribizla. Da biste podmirili dnevnu potrebu za askorbinskom kiselinom, dovoljno je samo 50 g bobica. Takođe u ribizli se nalaze elementi u tragovima vitalnim za dijabetes melitus - kobalt i molibden. Bijela i crvena ribizla mnogo su siromašnijeg sastava od crne.

"Jedite jabuku dnevno, a doktoru je neće trebati", kaže engleska poslovica. Ima nešto istine u tome: vlakna i organske kiseline u sastavu ovih plodova poboljšavaju probavni trakt, podržavaju mikrofloru u normi. Zdravo crijevo je jedan od temelja jakog imuniteta. Ali vitaminski sastav jabuka je prilično loš. Ovo se voće može pohvaliti osim ako ne sadrži askorbinsku kiselinu. Istina, oni su daleko od vođa: ribizla, močvarni orah, bok ruže. Gvožđe u jabukama nije toliko koliko im se pripisuje, a ovaj element se apsorbira iz voća mnogo gore nego iz crvenog mesa.

Naziva se voćem koje čisti arterije. Bori se s tri uzroka ateroskleroze - smanjuje krvni pritisak, kolesterol i oksidativni stres. Prema studijama, 25% dijabetičara koji svakodnevno koriste šipak poboljšalo je vaskularni status. Tradicionalna medicina šipak stavlja u sposobnost čišćenja jetre i crijeva, poboljšavanja gušterače. Više o granatama za dijabetes.

Grejp ima imunostimulirajuća, choleretic svojstva. Normalizuje holesterol, a voće s crvenim mesom čini ga mnogo aktivnijim nego sa žutim. Flavonoidni naringenin sadržan u grejpu jača kapilare, poboljšava metabolizam. Više o grejpfrutu za dijabetes.

Zabranjeno voće za dijabetes tipa 1 i 2

Voća koje je poželjno potpuno isključiti iz prehrane iznenađujuće je malo.

  • lubenica je voće s najvišim GI. Podiže šećer više od kuhanog krumpira i bijelog pirinča. Taj efekat na glikemiju objašnjava visokim šećerom i manjkom vlakana,
  • dinja. U njemu je nekoliko bržih ugljikohidrata, ali dijetalna vlakna nadoknađuju ih, tako da je osoba s dijabetesom manje opasna od lubenice,
  • u sušenom voću nije koncentriran samo sav šećer iz svježeg voća, nego se dodaje dodatni šećer. Za ljepši izgled i bolje očuvanje natopljeni su sirupom. Naravno, nakon takvog tretmana dijabetesa ne mogu se jesti,
  • Banane su odličan izvor kalijuma i serotonina, ali zbog povećane slatkoće dijabetičari ga mogu priuštiti najviše jednom mjesečno.

Ananas, persimmon, mango, grožđe i kivi imaju prosječan GI od 50 jedinica. Sa dijabetesom tipa 1 mogu se jesti bez ograničenja, pod uslovom da se bolest nadoknadi. Uz tip 2, čak i male količine ovog voća dovest će do povećanja šećera. Da biste to izbjegli možete se pribjeći nekim tehnikama koje umjetno smanjuju glikemijski indeks.

Voće sa niskim glikemijskim indeksom

Na GI vrijednost utječe sastav ugljikohidrata i njihova dostupnost, lakoća probave ploda, količina vlakana u njemu i način pripreme. Voće sadrži izuzetno lako probavljive ugljikohidrate u različitim omjerima. Glukoza vrlo brzo ulazi u krvotok, povećavajući glikemiju. Fruktoza se može pretvoriti u glukozu samo uz pomoć jetre. Ovaj proces zahtijeva vrijeme, pa fruktoza ne uzrokuje nagli porast glikemije. Intestinalna saharoza se razgrađuje u glukozu i fruktozu.

U voću sa niskim GI minimum glukoze i saharoze, najviše vlakana. U dozvoljenim količinama mogu se jesti bez štete po zdravlje.

Voće koje je najsigurnije kod dijabetesa tipa 2:

ProizvodGIKorisna svojstva
Avokado10Sadrži manje od 2% šećera (za poređenje, u bananama 21%), glikemijski indeks je jedan od najnižih, manji nego kod kupusa i zelene salate. Plod je bogat nezasićenim mastima, vitaminom E, kalijem. Avokado sadrži moćan antioksidans, glutation.
Limun20Ima niži GI od ostalih agruma. Voće poboljšava metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče apsorpciju željeza, oslobađa krvne žile od viška kolesterola. Čaj s limunom ukusan je bez šećera, a domaća limunada na zaslađivačima je najbolji napitak za vrućinu.
Maline25U sebi ima puno elemenata u tragovima i vitamina C. Zbog visokog nivoa bakra, u stanju je da smanji nervnu napetost, dijaproretička svojstva bobica se koriste za prehlade.
Borovnice25Bogata je vitaminima B2, C, K, manganom. Široko je poznata po svojoj sposobnosti održavanja normalnog vida i poboljšanja stanja mrežnice kod retinopatije, zbog čega je ekstrakt bobica često dio dodataka propisanim za dijabetes.

Glikemijskim indeksom od 30 mogu se pohvaliti kupine, ogrozdovi, grejp, jagode, trešnje, crvena ribizla, mandarine, klementine.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Voćni recepti za dijabetičare

Kod dijabetesa tipa 2 dolazi do hiperglikemije nakon jela ako glukoza odmah u velikim dijelovima uđe u krvotok. Zbog prisustva inzulinske rezistencije i pogoršanja sinteze inzulina, šećer nema vremena da se na vrijeme prenese u stanice i nakuplja se u krvi. Upravo u to vrijeme nastaju oštećenja krvnih sudova i živčanih tkiva koji su uzrok svih kasnih komplikacija dijabetesa. Ako osigurate ujednačen protok glukoze u krv, odnosno smanji GI hrane, do hiperglikemije ne dolazi.

Kako smanjiti gi u jelima:

  1. Voće ima samo u termički neobrađenom obliku, ne možete ih kuhati ili peći.
  2. Gdje je to moguće, nemojte ga ljuštiti. Upravo u njemu je najviše vlakana - proizvodi obogaćeni vlaknima.
  3. Vlakna u obliku praha ili mekinje stavljaju se u jela s voćem s malom količinom dijetalnih vlakana. Možete dodati bobice krupnim žitaricama.
  4. Svi ugljikohidrati smanjuju njihov GI u hrani s proteinima i mastima. Apsorpcija glukoze u njihovom prisustvu kasni.
  5. Preporučljivo je odabrati ne potpuno zrelo voće, jer je neki šećer u njima teško dostupan. Na primjer, GI zrelih banana je 20 bodova veći od zelenkastih.

Kao primjer, dajemo recepte za jela u kojima su sačuvana sva korisna svojstva voća i njihov negativan utjecaj na glikemiju je minimiziran.

  • Zobena kaša za doručak

Uveče sipajte 6 kašika u posudu od pola litre (staklenu teglu ili plastičnu posudu). žlice zobene kaše, 2 kašike mekinja, 150 g jogurta, 150 g mleka, šaka voća s niskim ili srednjim GI. Sve promiješajte, ostavite pod poklopcem preko noći. Napominjemo: žitarice se ne trebaju kuhati.

  • Prirodna dijabetička limunada

Luk sitno nasjeckajte sa 2 limuna, zagrijte u 2 l vode, ostavite 2 sata, ohladite. U hladnu infuziju dodajte sok od ovih limuna i žlicu steviozida.

  • Skuna torta

Utrljajte kilogram nemasnog sira, dodajte 2 kašike male zobene kaše, 3 žumanjka, 2 kašike. žlice nezaslađenog jogurta, zaslađivača po ukusu. Umutite 3 vjeverice dok ne postane čvrsta pjena i umiješajte u prosiv. Staviti masu u odvojivi oblik i poslati da se peče pola sata. U ovom trenutku otopite 5 g želatine u čaši vode. Hladnu masu ohladite bez vađenja iz oblika. Na vrh stavite maline ili bilo koje druge bobice dozvoljene za dijabetes, a na vrh prelijte želatinu.

  • Pečeni avokado

Izrežite avokado na pola, izvadite kamen i malo kaše. U svaku jažicu stavite žlicu naribanog sira, umućite 2 prepelica, jaja. Pecite 15 minuta. Recept je pogodan za dijetu sa malo ugljikohidrata.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Zabranjeno voće za dijabetičare (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar