Značajke reaktivnog pankreatitisa kod odraslih: znakovi, simptomi, liječenje i prehrana

Reaktivni pankreatitis - Akutni aseptički upalni proces u gušterači, koji je nastao na pozadini patologije probavnog trakta i drugih unutrašnjih organa, karakteriziran brzom regresijom simptoma nakon početka liječenja.

U kliničkoj slici prevladavaju šindre u trbuhu, mučnina, povraćanje, žgaravica, pojačani nadutost, groznica i pojave intoksikacije. U dijagnozi su od velikog značaja anamnestički podaci i fizikalni pregled, radiološki i ultrazvučni pregledi, endoskopija.

Konzervativni tretman uključuje imenovanje dijeta, antispazmodika i analgetika, enzimskih preparata.

Reaktivni pankreatitis je vrsta reakcije gušterače na bolesti probavnog trakta, pogreške u prehrani, trovanje, alergije itd.

U 30-50% slučajeva uzrok povećane reaktivnosti pankreasa je žučna kamena bolest koja najčešće pogađa žene - zato reaktivni pankreatitis pogađa uglavnom ženski dio populacije.

Osim toga, različite patologije jetre, želuca, crijeva, sistemske bolesti, trovanja i intoksikacije mogu dovesti do sekundarnog oštećenja gušterače.

Često se povećava reaktivnost pankreasa kod dece sa hroničnim gastroduodenitisom. Izrazita karakteristika reaktivnog pankreatitisa je brzi početak simptoma nakon izloženosti provocirajućem faktoru i njihova jednako brza regresija nakon početka liječenja i prehrane.

Uzroci reaktivnog pankreatitisa

Uzroci reaktivnog pankreatitisa mogu biti vrlo raznoliki: bolesti probavnog trakta (virusni hepatitis, žučna bolest, kalkularni holecistitis, pogoršanje hroničnog gastritisa, ciroza jetre, bilijarna diskinezija, crijevne infekcije), ozljede trbuha, zlouporaba alkohola, prehrambene pogreške, neki lijekovi, unos , sistemske i zarazne bolesti, trovanje kućnim i industrijskim otrovima, gljivama itd. Veliki problem kirurga je razvoj jaatrogenih re Su- pankreatitis nakon endoskopske intervencije na žučovoda (ERCP).

Patogeneza se temelji na preranoj aktivaciji enzima pankreasa s oštećenjem njegovog parenhima. Najčešći uzrok koji dovodi do zastoja soka pankreasa u glavnom kanalu pankreasa je kolelitijaza.

Kod žučne kamenac mala kamenaca (manja od 4 mm), upadajući u zajednički žučni kanal i papula dvanaestopalačnog creva, izazivaju njihovu iritaciju i spazam. Vremenom, stalni grč zajedničkog žučnog kanala i sfinktera Oddija dovodi do razvoja striktura i stenoze zajedničkog žučnog kanala.

To može rezultirati opstrukcijom ovih struktura većim žučnim kamenjem i pojavom stagnacije pankreasnih sokova u zajedničkom pankreasnom kanalu.

Hipertenzija u kanalima pankreasa prije ili kasnije dovodi do oštećenja njegovih acina, akinarne ćelije postaju ranjive na proteolitičke učinke vlastitih enzima.

Ako pacijent ima hronični gastroduodenitis na pozadini kolelitijaze, čira na želucu i dvanaesniku, rizik od razvoja reaktivnog pankreatitisa višestruko se povećava. Hronični upalni proces u dvanaesniku može dovesti do papilitisa i retrogradnog refluksa crijevnog soka u kanale pankreasa.

Kao rezultat toga, moguća je prerana aktivacija enzima pankreasa u njegovim tkivima.

Vlastiti enzimi gušterače počinju uništavati parenhim žlijezde, aktiviraju se protuupalni biohemijski procesi, a proizvodi propadanja u velikim količinama ulaze u krvotok, što dovodi do značajnih edema pankreasa i intoksikacijskih pojava.

Klinička slika reaktivnog pankreatitisa obično se razvija u roku od nekoliko sati nakon izlaganja provocirajućem etiološkom faktoru. Simptomi lezije gušterače pridružuju se simptomima osnovne bolesti.

Pacijenta je zabrinuta jaka bolova u pojasu (u gornjem dijelu trbuha i hipohondrija, koja zrači u leđa i ramena), koja se intenzivira nakon jela. Bol kod reaktivnog pankreatitisa nije tako izražena kao kod ostalih oblika akutnog upalnog procesa u pankreasu.

Primjećene su žalbe na pojačani nadutost, žgaravicu, podrigivanje. Sindrom boli popraćen je dispeptičkim simptomima: mučnina, pretvarajući se u povraćanje s dodatkom sluzi i žuči.

Budući da povraćanje dovodi do povećanja intra-abdominalnog i intraduktalnog pritiska, bol u trbuhu nakon povraćanja može pojačati.

Ako se pacijent nije na vrijeme posavjetovao s gastroenterologom i nije započeo liječenje u ranim fazama reaktivnog pankreatitisa, stanje se može značajno pogoršati zbog masivnog ulaska proteolitičkih enzima u krvotok: pojave intoksikacije povećavaju se, temperatura raste do febrilnog broja, koža postaje blijeda i hladna, tahikardija i arterijska hipotenzija. Pacijenti s teškim reaktivnim pankreatitisom zahtijevaju hospitalizaciju na odjelu gastroenterologije.

Dijagnoza reaktivnog pankreatitisa

Kad se pojave prvi znakovi reaktivnog pankreatitisa, provodi se niz kliničkih i biohemijskih analiza: opća analiza krvi i urina, koagulogram, nivo enzima pankreasa u krvi i urinu, elastaza u krvi, ukupni protein i kalcij. Obično se povećava nivo amilaze i inhibitora tripsina u krvi i urinu pri normalnim nivoima lipaze i tripsina. Možda je porast elastaze u krvi u prvih nekoliko dana bolesti.

Razvoj reaktivnog pankreatitisa ukazuje na pogoršanje hronične patologije probavnog trakta u anamnezi, prisustvo drugih etioloških faktora kod pacijenta.

U procesu fizikalnog pregleda primjetna je tahikardija, arterijska hipotenzija, blijeda koža i sluznica.

Palpacija trbuha je bolna u gornjim delovima, određuje se pozitivan Mayo-Robsonov simptom (bol u levom kutnom kralješaku). Trbuh obično podlegne, ali blag, simptomi iritacije peritoneja su negativni.

Ultrazvuk trbušnih organa, posebno ciljanog pregleda gušterače i žučnih puteva je najsigurnija i najinformativnija metoda za dijagnosticiranje reaktivnog pankreatitisa. Ova metoda omogućava vam prepoznavanje kalkula u zajedničkom žučnom kanalu, edemu i povećanju gušterače.

Za razjašnjenje dijagnoze i detaljniju vizualizaciju patološkog fokusa možda će biti potrebno izvršiti preglednu radiografiju trbušnih organa, računalnu tomografiju (zlatni standard za dijagnosticiranje pankreatitisa) i MSCT trbušnih organa.

Endoskopski RCP i holedohoskopija za reaktivni pankreatitis treba izvoditi samo prema strogim indikacijama (dokazana opstrukcija zajedničkog žučnog kanala s kalkulusom); magnetskom rezonancom slike gušterače i žučnih puteva mogu se uspješno zamijeniti ova ispitivanja koja će omogućiti vizualiziranje kalkula, određivanje njihove veličine i lokalizacije.

Angiografija debla celijakije sa reaktivnim pankreatitisom ukazuje na pojačanu vaskularizaciju tkiva pankreasa.

Ezofagogastroduodenoskopija u akutnom razdoblju reaktivnog pankreatitisa indicirana je za sve bolesnike, jer omogućava ne samo dijagnosticiranje istodobne patologije, nego i, ako je potrebno, provođenje endoskopske obnove prohodnosti duodenalne papile. Laparoskopija je potrebna samo kod teškog reaktivnog pankreatitisa, s dijagnostičkim teškoćama.

Liječenje reaktivnog pankreatitisa usmjereno je na zaustavljanje edema i upale gušterače, ublažavanje intoksikacija i obnavljanje normalne sekrecije sokova pankreasa. Uspješno liječenje reaktivnog pankreatitisa nije moguće bez uklanjanja etiološkog faktora, pa se toliko pažnje posvećuje liječenju osnovne bolesti.

U akutnom periodu reaktivnog pankreatitisa indicirano je potpuno terapeutsko gladovanje tokom jednog do dva dana. Tokom tog razdoblja, dozvoljena je samo voda i infuzija protivupalnog bilja.

Uz blagi tijek reaktivnog pankreatitisa, izgladnjivanje možda neće biti potrebno, u tom slučaju je propisana dijeta bogata ugljikohidratima, s ograničenjem bjelančevina i masti. Svrha prehrane je stvaranje odmora za gušteraču, kako bi se smanjila proizvodnja enzima pankreasa.

Da biste to učinili, morate jesti djelimično, hrana mora biti zgnječena, ući u želudac u malim porcijama. U svrhu detoksikacije preporučuje se piti puno tekućine.

Od lijekova propisuju se enzimi gušterače (pankreatin), lijekovi protiv bolova (s blagim tijekom reaktivnog pankreatitisa - nesteroidni protuupalni lijekovi, u težim slučajevima dopunjuju se opojnim analgeticima), antispazmodike (drotaverin, platifillin) i sredstva za smanjenje nadimanja. Za ublažavanje bolova kod reaktivnog pankreatitisa, morfij se ne može upotrebljavati, jer izaziva spazam velikog papula dvanaestopalačnog creva i pojačava duktalnu hipertenziju.

Ako je razvoj reaktivnog pankreatitisa posljedica kolelitijaze ili patologije sfinktera Oddija, moguće je upotrijebiti endoskopske postupke za njegovo uklanjanje: endoskopsko uklanjanje kalkulacija glavnog pankreasnog kanala i zajedničkog žučnog kanala tijekom ERCP-a, papilotomija.

Prognoza nekompliciranog tijeka reaktivnog pankreatitisa je povoljna, obično se nakon početka liječenja svi simptomi brzo povuku.

Prevencija ove patologije sastoji se u pravovremenoj dijagnozi i liječenju bolesti koje mogu dovesti do razvoja reaktivnog pankreatitisa, kao i u poštivanju načela dobre prehrane, odustajanja od loših navika (pušenje, zloupotreba alkohola).

Kako liječiti reaktivni pankreatitis kod odraslih i djece

Reaktivni pankreatitis je upalna patologija s akutnim tokom koji utječe na gušteraču.

Važna karakteristika koja razlikuje bolest od ostalih pankreatitisa je ta što se reaktivna upala uvijek javlja na pozadini drugih bolesti probavnog sustava. Oni izazivaju razvoj reaktivnog pankreatitisa disfunkciju jetre, želuca, crijeva, žučnog mjehura.

Početak bolesti je neočekivan, oštar, ali nakon početka liječenja simptomi brzo nestaju. Bolest ne prelazi u hronični oblik.

Gušterača igra važnu ulogu među ostalim organima probavnog sistema. Njegova je svrha izlučivanje soka gušterače, neophodnog za potpunu probavu hrane.

Sok pankreasa sa enzimima koji su uključeni u kanale ulazi u creva, gdje počinje razgrađivati ​​hranu.

Ako postoje razlozi koji izazivaju izbacivanje crijevnog sadržaja u kanale gušterače, dolazi do preranog aktiviranja enzima - željezo se probavlja, što dovodi do razvoja reaktivnih procesa.

Reaktivni pankreatitis u obliku odgovora na neispravno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta nastaje na pozadini disfunkcije dukta, odgovornog za ulazak enzima u dvanaestopalačno i tanko crijevo.

Upala počinje nakon kršenja propusnosti kanala (puna, djelomična) ili kao posljedica izlijevanja crijevnih masa.

Čimbenici koji izazivaju reaktivnu upalu žlijezde su razni, ali su gastrointestinalne bolesti od primarne važnosti:

  • hronične i zarazne patologije želuca, uključujući gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, akutne crevne infekcije,
  • patologija jetre - ciroza, virusni hepatitis,
  • disfunkcija žučne kesice i žučnih puteva - holecistitis, bilijarna diskinezija, prisustvo kamenaca.

Ostali faktori rizika:

  • gojaznost, preteška težina,
  • redovno pijenje
  • samo-lijek, dugotrajna nekontrolirana upotreba lijekova,
  • iracionalna hrana s obiljem začinjene, masne, pržene hrane,
  • česti stresovi i brige,
  • ozljede trbuha.

Kliničke manifestacije

Simptomi reaktivnog pankreatitisa osjete se nekoliko sati nakon utjecaja negativnog faktora.

Početni stadij tijeka bolesti uključuje skup znakova o prirodi dispepsije: pacijenta muči natečenost i nadutost, dolazi do erukcije s neugodnim okusom, nadimcima i žgaravicom.

Kako osnovna patologija napreduje, tok reaktivnog pankreatitisa se pogoršava - pojavljuje se bol.

Bol reaktivne upale je jak, šindre su u prirodi. Lokacija je gornji dio trbuha s prijelazom u lijevi hipohondrij. Bol često daje leđa, ramena. Tačna lokacija ovisi o veličini upaljene gušterače. Reaktivni pankreatitis karakterizira pojačana bol nakon jela, koja je povezana s prekomjernim oslobađanjem enzima.

Ako se ne leči, pacijentovo se stanje naglo pogoršava zbog ulaska proteolitičkih enzima u krv - razvijaju se znakovi trovanja, temperatura raste (niski stupnjevi indikatora 37 ° -37,3 °), pada krvnog pritiska i puls raste. Kliničke manifestacije reaktivnog pankreatitisa mogu se nadopuniti kombinacijom simptoma primarne patologije - oštrih bolova u desnoj strani sa žučnim kamencima, groznice i proljeva s crijevnom infekcijom, uvećanja jetre cirozom.

Tok patologije kod djece

Reaktivni pankreatitis kod djece može se pojaviti u bilo kojoj dobi, uključujući dojenčad do godinu dana.

Razlozi su raznoliki i uobičajeni - konvencionalne respiratorne infekcije mogu biti polazna točka za reaktivne procese u gušterači.

U dojenčadi se bolest često razvija zbog urođenih abnormalnosti u strukturi organa i njegovih kanala. Nepravilna prehrana, ranije upoznavanje s hranom za odrasle, odsustvo režima izaziva upalu gušterače.

Tok bolesti u djece na klinici podseća na reaktivni pankreatitis kod odraslih - jaki bolovi, dispepsija, znakovi intoksikacije. Uz to, bolesno dijete ima:

  • poremećaj stolice - zatvor, proliv, izmet požute, pojavljuje se sluz, često se razvija steatorreja,
  • urin postaje zasićene tamne boje,
  • koža može požutjeti
  • kod novorođenčadi i novorođenčadi postoje periodi oštrog plača i vrištanja.

Pri najmanjim pritužbama djeteta zbog bolova u gornjem dijelu trbuha i lijeve strane, epizoda noćne anksioznosti (od 3 do 5 ujutro), roditelji bi trebali potražiti liječnika. Tok reaktivnog pankreatitisa kod djece je težak i zahtijeva hitnu njegu.

Prehrana za bolesne

Dijeta za reaktivni pankreatitis neophodna je od prvih dana liječenja. cilj dijetalne prehrane je ublažiti prekomjerno opterećenje tijela i smanjiti sekretornu aktivnost. Kako bi postigli cilj, koriste princip frakcijske ishrane - jedu male količine u jednakim vremenskim intervalima (3–3,5 sati). Obavezan unos velike količine tečnosti.

Dijeta za reaktivno zapaljenje gušterače uključuje:

  • supe od žitarica,
  • kuhano vitko meso, bijela riba, perad,
  • bijeli hljeb u obliku krekera,
  • kaša s pročišćenim mlijekom,
  • parne omlete proteina,
  • povrće sa niskim vlaknima (krompir, brokula, tikvice) u kuvanom, pečenom obliku,
  • ulja - kremasta (do 15 g dnevno), suncokretova (do 30 g),
  • nemasni fermentirani mliječni proizvodi,
  • kompot, čaj, žele bez šećera.

Trajanje prehrane ovisi o individualnim karakteristikama pacijenta, stupnju oštećenja organa, općem blagostanju i osnovnoj dijagnozi. U određenim situacijama potrebna je dijetalna prehrana za život. Alkohol i pušenje strogo su zabranjeni osobama s reaktivnim pankreatitisom.

Tradicionalna medicina protiv bolesti

Postoji mnogo popularnih načina za borbu protiv reaktivne upale gušterače. Terapija narodnim lijekovima usmjerena je na zaustavljanje negativnih simptoma i vraćanje normalnog funkcioniranja tijela. Ali prije liječenja narodnim receptima, neophodna je konzultacija gastroenterologa.

  • fito-zbirka br. 1 - pomiješajte sirovu kamilicu, bobice gloga, sjemenke mente i sjemenke kopra u proporcijama 1: 2: 3: 3, 10 g sakupljanja, uparite s čašom ključale vode, zagrijavajte par minuta, ostavite da se ohladi, filtrira i pije 100 ml dva puta dnevno, sat vremena prije obroka,
  • zbirka fitos br. 2 - pomiješati šargarepu, travu klipa, brezove listove i kukuruzne stigme u omjeru 1: 1: 2: 2, 20 g fitosanđera se napuni sa 400 ml ključale vode, ostavi se 25 minuta, ostavi da se ohladi i sipa pravu količinu vode u prvobitni volumen, piti 100 ml 4 puta dnevno, prije jela,
  • terapija sokom - mješavina svježe cijeđenih sokova od mrkve i krumpira u jednakim količinama pomiješana je sa 5 ml maslinovog ulja, piju se odmah nakon pripreme, učestalost uzimanja je do 4 puta dnevno.

Trajanje uzimanja terapijskih infuzija i sokova s ​​reaktivnim pankreatitisom ovisi o stanju pacijenta. Ako liječenje narodnim lijekovima donosi olakšanje, može se povremeno ponavljati kako bi se spriječio i održao adekvatan rad pankreasa.

Reaktivni pankreatitis je bolest koja uvijek ukazuje na kvar u probavnom traktu. Na prve alarmantne znakove (bol, gubitak apetita, nenormalna stolica) važno je odmah potražiti liječnika. Rana dijagnoza i adekvatan tretman mogu brzo savladati upalu i potpuno obnoviti funkciju gušterače.

Koji su razlozi razvoja pankreatopatije kod djece i kako to liječiti?

Kada su u pitanju bolesti gušterače, prije svega se sjećaju pankreatitisa.

Međutim, postoji takva bolest kao pankreatopatija (pogrešno - pankreatopatija), za koju je karakteristična da hipofunkcija organa bez upale.

Dakle, kod djece se pankreatopatija javlja zbog neuhranjenosti.

Šta je pankreatopatija?

Pankreatopathy je disfunkcija pankreasa koja nije praćena upalnim procesom, koji uzrokuje nedostatak enzima.

Ovom bolešću dolazi do poremećaja rada organa, što u skladu s tim utiče na čitav proces probave. Ovisno o uzrocima disfunkcije, postoje:

  • Primarna - razvija se zbog drugih bolesti.
  • Sekundarni - koji se najčešće nalaze i pokreću nepravilnom i prekomjernom prehranom.

Bolest remeti probavu hrane, što kasnije dovodi do metabolički problemi. Ovo objašnjava zašto liječenje treba započeti što je prije moguće.

Odvojeno razmotreno reaktivna pankreatopatija. Predstavlja odgovor pankreasa na spoljne uticaje.

Najčešće se javlja nakon upalnih bolesti, trovanja i alergija. Napad prati grč kanala, zbog kojeg organ bubri. U ovom stanju djeca se žale na oštre bolove u trbuhu i groznicu, počinju se ponašati i plakati.

Posebnost i opasnost od bolesti je ta da je duže vrijeme ona bez simptoma ili se manifestira kao blagi znakovi.

To dovodi do činjenice da se liječenje započinje prekasno, kada je pankreas već značajno oštećena.

Mehanizam i uzroci

Razlozi razvoja pankreatopatije su višestruki i raznoliki. Dakle, nedostatak enzima pankreasa javlja se na sljedeće načine:

  • nedovoljna proizvodnja u organima,
  • dovoljna proizvodnja u organu, ali začepljenje kanala koji izlučuju tajnu ne dopušta mu da uđe u crevni lumen,
  • dovoljna proizvodnja u organu, ali neaktivnost enzima u crijevu.

U slučajevima kada je enzim ne proizvodi se u dovoljnim količinama, vodeću ulogu igraju takvi faktori kao što su:

  • bolesti pankreasa - rak, pankreatitis, cistična fibroza,
  • degeneracija žljezdanog tkiva u masno tkivo,
  • organska hirurgija
  • urođeno zatajenje
  • nerazvijenost tijela,
  • atrofija.

Drugi način za razvoj bolesti je začepljenje kanala žlijezde. Za to služe tumori, kamenje, vezivno tkivo, postoperativni ožiljci. Taj je put karakterističniji za odrasle pacijente.

Neaktivnost enzima u crijevnom lumenu obično je povezana s oštećenjem njegove sluzokože.

Zasebno se razlikuje takav put formiranja kao nepravilna i prekomjerna prehrana. Najčešće se na taj način bolest razvija u djece. Gvožđe se ne može nositi s teretomkad dijete jede puno ili nešto što je još teško probaviti. To dovodi do razvoja pankreatopatije.

Simptomi kod djece

Kao što je već spomenuto, bolest se razvija dugo vremena skrivena. Njegova prisutnost ukazuje na slabost djeteta, njegovu blijedoću i znakove nedostatka vitamina. S daljnjim tijekom pankreatopatije pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • gubitak kilograma
  • učestala dijareja
  • izmet sive boje sa svijetlim trulom mirisom i česticama ne probavljene hrane,
  • mučnina i povraćanje
  • osjećaj punoće stomaka,
  • tutnjava u trbuhu i natečenost,
  • gubitak apetita.

Uz to, djeca u ovom stanju osjećaju se apatično. Lako ih je razlikovati među vršnjacima zbog njihove nevoljnosti za igranjem, raspoloženja i učestalog plakanja.

Dijagnoza bolesti

Ako se sumnja na insuficijenciju gušterače, provodi se cijelo treće ispitivanje probavnog sustava. Osim razgovora s pacijentom, liječnik propisuje prateći analize:

  1. Krv - razina šećera i elastaze u serumu omogućava vam da prosudite disfunkciju organa.
  2. Feces - nivo elastaze pankreasa ukazuje na hiper- ili hipofunkciju žlijezde.

Koristite i instrumentalne metode dijagnostike da se utvrdi uzrok i prateća bolest, te da se procijeni organ i njegovi kanali:

  • Ultrazvučnim pregledom se otkrivaju bolesti i neoplazme, kao i lokalizira ih.
  • Rendgenski snimak organa i krvnih žila trbušne šupljine razlikuje istinsku insuficijenciju žlijezde od začepljenja kanala tumorom ili kamenom.
  • MRI vam omogućuje da vidite strukturu gušterače, dijagnosticira degeneraciju sekretornih ćelija.

Metoda poput direktan test sojin tajin-kolecistokinin. Sastoji se u stimulaciji gušterače, nakon čega slijedi prikupljanje sekreta. To pomaže da se procijeni brzina tijela. Međutim, metoda ima nedostataka. Glavni problem je nelagoda tokom ponašanja. Zato se za djecu gotovo nikad ne koristi.

Kako lečiti?

Liječenje pankreatopatije je u promjeni prehrambenih navikaodbijanje prejedanja, kao i na terapiji lijekovima.

Terapija lijekovima usmjerena je na uklanjanje korijenskog uzroka, bolesti koja je provocirala disfunkciju organa. Takođe, lijekovi su dizajnirani kako bi pomogli tijelu da probavi hranu.

Glavni lijek koji se koristi u tu svrhu je pankreatin. Izrađuje se od gušterače životinja, a koristi se za širok spektar bolesti sekretornih organa probave.

Doziranje se bira pojedinačno, ovisno o težini povrede i težini djeteta. Kod teške pankreatopatije koriste se složeni enzimski pripravci koji djeluju na sve hranjive tvari. To omogućava da ih telo pravilno apsorbuje.

Također je potrebno simptomatska terapija:

  • lekovi protiv dijareje
  • antiemetički lekovi
  • lijekovi za snižavanje temperature kod reaktivne pankreatopatije.

Ne upotrebljavajte lijekove bez recepta liječnika. Nepravilno odabrani lijekovi i njihova doza štetiti će zdravlju vašeg djeteta.

Učinkovitost liječenja omogućava nam da prosudimo normalizaciju težine kod djeteta i prestanak proljeva.

Provokativni faktori

Taj negativni učinak na ljudsko tijelo, koji doprinosi razvoju patološkog procesa, koji ima upalnu prirodu toka, u području parenhimskog organa, naziva se primarnim faktorom.

Postoji ogromno mnoštvo takvih faktora koji uzrokuju reaktivni pankreatitis kod odraslih, a najčešći su:

  • prekomjerna konzumacija pića koja sadrže alkohol,
  • razvoj patoloških procesa kronične prirode toka u području probavnog trakta, među kojima se primjećuju ulcerozne lezije dvanaestopalačnog i želudca, kolitis, gastritis i mnoge druge patologije,
  • učestalo prejedanje i prisustvo velikog broja suvišnih kilograma,
  • neuravnotežena prehrana, koja uključuje čestu upotrebu brze hrane, masne, pržene, začinjene, slane i dimljene hrane,
  • dugi i haotični lekovi,
  • redovno izlaganje tijelu nervnih i stresnih situacija koje uzrokuju hronično preopterećenje centralnog nervnog sistema,
  • traume parenhimskog organa s oštećenjem integriteta njegovih tkivnih struktura.

Također je vrijedno napomenuti da reaktivni pankreatitis može započeti na pozadini sljedećih patologija koje se razvijaju u probavnom sustavu:

  • hronični oblik holecistitisa,
  • gastritis ili čir na želucu,
  • helminth infestation,
  • virusni hepatitis,
  • intoksikacija tijelom hranom,
  • ciroza
  • diskinezija želuca,
  • začepljenje žučnih kanala.

Negativni utjecaj ovih faktora uzrokuje simptome reaktivnog pankreatitisa, čiji terapeutski tretman treba biti sveobuhvatan, eliminirajući uzrok razvoja patologije, vraćajući normalnu razinu funkcionalnosti oštećenog organa i normalizirajući opće dobro pacijenta.

Simptomatologija

Jedan od tipičnih znakova reaktivnog pankreatitisa je bol, koja ima intenzivan tok, prema mjestu na kojem se stvara, moguće je procijeniti na koje je područje gušterače zahvaćen. Ako se bolni osjećaji manifestiraju u većoj mjeri u regiji desnog hipohondrija, onda to ukazuje da se upalni proces lokalizira uglavnom u zoni glave žlijezde.

Bol u epigastričnoj zoni ukazuje na oštećenje tela gušterače. Neprijatne senzacije u području lijevog hipohondrija ukazuju na oštećenje repa. A s pojavom bola, koji ima koljanu prirodu toka, razvija se upalni proces koji zahvaća cijelo područje parenhimskog organa.

Manifestacije reaktivnog pankreatitisa kod odrasle osobe mogu uzrokovati sljedeće simptome:

  • epigastrični bol
  • osjećaj mučnine sa karakterističnim bolovima štucanja,
  • pražnjenje povraćanja, u čijem sastavu može preovlađivati ​​sadržaj sluzi i žuči,
  • mišićni grčevi u stomaku,
  • porast telesne temperature sa osjećajem zimice,
  • razvoj kratkoće daha,
  • nadimanje, što dovodi do nadimanja,
  • izlučivanje ljepljivog znoja.

Produljeni tijek napada može biti praćen čestim činovima mokrenja i kretanja crijeva. Simptomi ove patologije stječu najoštriju prirodu tečaja s nepravilnom prehranom.

Stoga bi glavni tretman reaktivnog pankreatitisa trebao biti strogo pridržavanje prehrane zajedno s lijekovima.

Ako se s razvojem upalne patologije gušterače, popratne bolesti probavnog trakta počnu pogoršavati, onda se pojavljuju simptomi poput:

  • stvaranje bjelkastog premaza na površini jezika,
  • pojava suvoće u usnoj šupljini,
  • razvoj jake boli,
  • kršenje stolice, do razvoja dijareje,
  • porast tjelesne temperature do subfebrilnih granica.

Štoviše, ljudi koji pate od razvoja ove bolesti mogu se razviti simptomi poput neprijateljstva prema masnoj hrani, gubitka apetita, do njenog potpunog gubitka, pojave žgaravice i mučnine, razvoja hipersaliviranosti.

Dijagnostički ultrazvuk ne može u svakom slučaju dati potpunu kliničku sliku razvoja patološkog kršenja funkcionalnosti gušterače, osim difuznog povećanja veličine. Zbog toga, za postavljanje tačne dijagnoze, pacijentima se dodjeljuju druge dijagnostičke metode za pregled pogođenog organa.

Dijagnostički postupci

Točna dijagnoza postavlja se nakon sakupljanja kompletne anamneze i sprovođenja sledećih dijagnostičkih metoda:

  • laboratorijske biohemijske i imunološke studije sastava krvi,
  • Ultrazvuk
  • CT
  • endoskopski pregled cijelog sistema probavnog trakta.

Ako je dijagnosticiran akutni reaktivni pankreatitis, pacijent mora biti hospitaliziran i odmah treba započeti liječenje.

Metode za uklanjanje patološkog procesa

Kod reaktivnog pankreatitisa liječenje može uključivati ​​uporabu lijekova, posebne dijetalne prehrane i tradicionalne medicine.

Alternativne metode pomažu u liječenju pankreatitisa uklanjanjem njegovih simptoma, vraćanjem funkcionalnosti pankreasa i poboljšanjem općeg blagostanja pacijenta. Alternativne metode su najsigurnije, a ne uzrokuju štetne reakcije u tijelu.

Ali nemojte zaboraviti da bi narodno liječenje trebalo biti dugo i istovremeno sistematsko. Potrebno je uzimati ljekovite napitke u tečajevima, a kako bi se spriječilo da se pacijentovo tijelo prilagodi jednom ili drugom lijeku, preporučuje se izmjenjivanje biljnih pripravaka.

Recepti za pripremu narodnih napitaka

Kako liječiti pankreatitis kako ne biste još više naštetili svom zdravlju? Ovo pitanje postavljaju mnogi ljudi koji pate od hroničnog reaktivnog pankreatitisa. Kako bi izliječili manifestacije ove patologije, tradicionalni iscjelitelji preporučuju uzimanje ljekovitih bujona koji uključuju različite vrste vegetacije koja ima protuupalna, antibakterijska, ljekovita svojstva. Razmotrite najpopularnije recepte za takve dekocije.

  1. Potrebno je sjeckati i pomiješati jedan dio koprive, šargarepe i hrenovke sa dva dijela bobičastog voća. Nakon pripreme zbirke, potrebno je uzeti dvije žlice sirovina i pariti ih u 500 ml prokuhane tople vode. Inzistirajte na sat i napnite. Takvu dekociju preporučuje se uzimati 100 ml prije svakog obroka.
  2. Samljeti i pomiješati u jednakim omjerima, burdock i eklapan. Rezultirajućoj smjesi dodajte u jednakim omjerima nasjeckanu pelin, žalfiju, kantarion, kamilicu, neven, šipku i cimet. Uzmite dvije kašike rezultirajuća zbirka i pari u 400 ml prokuvane vode. Inzistirajte 60 minuta i procijedite. Ohlađenu juhu preporučuje se uzimati 100 ml tri puta dnevno 30 minuta prije jela.
  3. Samljeti i pomiješati jednake proporcije trava celandina, ptičjeg gorja, anisa, trobojnice ljubičice, stigme kukuruza i korijena maslačka. Uzmite jednu kašiku. rezultirajuća biljna zbirka i pari se u jednoj čaši ključale vode. Inzistirajte na 25 minuta, zatim procijedite i možete uzimati pola sata prije jela.Na dan se preporučuje piti tri čaše ovog dekocija.

Ali osim narodnih lijekova za liječenje pankreasa pankreasa, potrebna je i posebna prehrana.

Dijetalna dijeta

Prehrana za lezije gušterače treba biti frakcijska, a sastoji se od pet do šest obroka u malim omjerima. Preporučuje se jesti odjednom. U prvoj sedmici liječenja patologije potrebno je ukloniti sol iz prehrane.

A također bi trebalo u potpunosti eliminirati upotrebu:

  • masna hrana, posebno ona koja se sastoji od životinjskih masti,
  • visokokalorična i pržena hrana,
  • ograničiti potrošnju svježeg povrća i voća,
  • slatkiši i peciva,
  • proso, ječam, jaje, pšenica i kukuruzno zrno,
  • gljive i mahunarke,
  • kupus, rotkvica, rotkvica, luk i češnjak,
  • Kakao napitak
  • kafe pića
  • alkoholni proizvodi.

Dozvoljeno je jesti s razvojem patologije pankreasa organa parenhima:

  • razne supe od povrća ili tjestenine,
  • mršave sorte kolačića i krekera,
  • heljda, zobena kaša, zdrob i kaša od riže,
  • svježe smrznute bobice i voće,
  • povrće kuhano u rerni ili pareno u obliku krompira, cvjetače, mrkve i repe,
  • od tečnosti se preporučuje upotreba sokova prirodnog porijekla, a ne jakih čajnih napitaka i decokcija od biljnih pripravaka.

Dopuštene su i nemasne sorte mesa i ribe.

Ako pacijent zahtijeva terapiju lijekovima reaktivnog pankreatitisa, tada se provodi u bolnici s imenovanjem antibiotske terapije, upotrebom antispazmodika i lijekova protiv bolova.

Bolničko liječenje je neophodno u teškim slučajevima i u akutnom razvoju pankreatitisa. Blagi tijek ovog patološkog procesa može se eliminirati kod kuće, slijedeći preporuke liječnika.

Preventivne mjere

Glavni razlog razvoja pankreatopatije u djece je pothranjenost i prejedanje.

To dovodi do činjenice da se gušterača ne može nositi s opterećenjem i većina hrane se ne probavlja i ne apsorbira. Jednostavna pravila pomoći će u sprječavanju bolesti:

  • jesti često, ali u malim porcijama,
  • pijte puno tečnosti
  • odbijanje pržene i grube hrane,
  • jesti samo čisto voće i povrće,
  • minimizirajte količinu začina i soli.

Zamislite ogledni meni za djecu od 12 godina sa problematičnom probavom:

  • Doručak - kaša kuhana u vodi s mlijekom, žele iz bobica.
  • Ručak - omleta od parnog jajeta.
  • Ručak - juha od povrća, kuvana riba s pire krompirom.
  • Grickalica - pečena jabuka sa medom.
  • Večera - pirjano povrće sa mljevenom govedinom.

Sljedeći dijeta pomoći će u sprječavanju razvoja bolesti, kao i umanjiti nelagodu kod djeteta s pankreatopatijom.

Hipofunkcija gušterače utiče ne samo na nutritivni proces djeteta, nego i na njegovo nastajanje. Ova bolest izaziva nedostatak hranjivih sastojaka, što dovodi i do do gubitka kilograma i kašnjenja u razvoju. Zbog toga je toliko važno pokušati spriječiti razvoj pankreatopatije ili započeti liječenje na vrijeme.

Zašto dijete boli želudac i šta treba raditi, reći će nam dr. Komarovsky:

Oblici bolesti

Postoje različiti oblici pankreatitisa, različiti u težini upale, kliničkim znacima i trajanju bolesti.

U akutnom obliku bolesti, probavni enzimi, pošto ne mogu ući u dvanaestopalačno crijevo, počinju uništavati gušteraču.

Ova vrsta bolesti je najopasnija, jer daje teške komplikacije zbog prodora produkata raspada u krvotok.

U tom slučaju je pacijentu potrebna hitna medicinska pomoć, ponekad i do operacije. Najčešći uzroci pankreatitisa su prejedanje, zloupotreba alkohola i kalcije u žučnom mjehuru.

U većini slučajeva ovi faktori deluju na složen način. Ljekari hitne pomoći prijavljuju najveći broj napada pankreatitisa u praznične dane, kada se pacijenti hospitaliziraju nakon gozbe.

Teški oblici bolesti karakteriziraju pad krvnog pritiska, jaka dehidracija i nesvjestica pacijenta.

U slučaju napada akutnog pankreatitisa preporučuje se hitan transport pacijenta u bolnicu. Kako je ovo opasan oblik bolesti i moguće stvaranja cista i apscesa, kao i nekroze dela žlezde, lečenje treba započeti što pre.

Uzroci pojave

Kod muškaraca napadi reaktivnog pankreatitisa su češći nego kod žena. To je zbog činjenice da muškarci konzumiraju više duhova, oduzimajući ih teškoj masnoj hrani. U tom se slučaju povećava pritisak u dvanaesniku, a pogoršava se odljev soka gušterače, izazivajući napad bolesti.

Razmatrani su najvjerojatniji faktori koji pridonose nastanku reaktivnog pankreatitisa:

  • loše navike (alkoholizam, pušenje, prejedanje),
  • zlouporaba bezvrijedne hrane (masna, pržena, dimljena i začinjena, kao i gazirana šećerna pića),
  • unutarnja trauma trbuha, praćena rupturom parenhima pankreasa,
  • produljena upotreba lijekova (hormoni, NSAID, metronidazol),
  • izlaganje dugotrajnom stresu.

Patologija može nastati kao rezultat patoloških procesa u probavnom traktu, na primjer, kao rezultat:

  • virusni hepatitis,
  • hronični holecistitis
  • gastritis ili čir na želucu,
  • helminthiasis,
  • trovanje hranom
  • ciroza jetre,
  • ZhKB,
  • diskinezija želuca.

Ponekad se napad može dogoditi na pozadini probavnih bolesti (gastritis ili peptični čir, ciroza, opstrukcija dušnika i žučni kamen itd.). Pored toga, bolest se može pojaviti nakon povrede organa s oštećenjem parenhima i oslabljenim izlaskom enzima u dvanaestopalačno crijevo s daljnjim samouništavanjem žlijezde.

Prehrana za reaktivni oblik pankreatitisa

Dijeta sa reaktivnim oblikom pankreatitisa glavni je lijek. On igra veliku ulogu kako u prevenciji pojave, tako i u liječenju bolesti, osiguravajući normalno funkcioniranje gušterače. Potrebno je uspostaviti novi način života, različit od onog koji je doveo do pojave bolesti.

Važno je iz prehrane isključiti začinjenu, masnu i prženu hranu, dimljeno meso i pića koja sadrže alkohol, što može izazvati napad čak i nakon uporne remisije.

Dijeta s ovim oblikom pankreatitisa neophodna je da ne bi pogoršala tok bolesti. Uz pogoršanje bolesti uvode se stroga ograničenja, prva dva dana je potrebno potpuno gladovanje. Izvan tog razdoblja dostupan je veliki popis namirnica:

  • meso peradi i ribe, plodovi mora,
  • pirjana ili pečena govedina,
  • voće i povrće
  • žitarice i tjestenine,
  • pekarski proizvodi
  • mala količina slatkiša.

Tijekom remisije dijeta se može jako razlikovati od ishrane tijekom pogoršanja. U rijetkim slučajevima možete si priuštiti čak i umjerenu količinu suhog vina. Treba jesti često i malo po malo, izbjegavajući prejedanje.

Međutim, dijeta nije jedini tretman reaktivnog pankreatitisa.

Specijalist može propisati simptomatsku terapiju, uključujući antispazmodike, enzime (kada reaktivni pankreatitis postane hronični, njihova sekrecija može biti značajno smanjena), kao i karminativne lijekove.

Treba imati na umu da se pacijenti s pankreatitisom ne mogu baviti sportom povezanim sa skakanjem, naglim pokretima, opterećenjima snage i podrhtavanjem.

Terapija bolesti

U bolnici mjere liječenja počinju otklanjanjem boli i intravenskim infuzijama radi detoksikacije tijela i parenteralne prehrane. Pored toga, pankreatin u reaktivnom obliku pankreatitisa propisan je kako bi se nadoknadio nedostatak enzima pankreasa.

Za otklanjanje grčeva propisuju se antispazmodici (Drotaverin, No-shpa, Papaverin, Spazmalgin). A za ublažavanje jakih bolova indicirani su lijekovi protiv bolova (Nurofen, Baralgin, Ibuprofen). Kao enzimske pripravke možete koristiti Festal, Creon, Panzinorm, Mezim.

U određenim slučajevima se preporučuje kurs antibiotske terapije. Takođe je moguće propisati karminativne lijekove za smanjenje stvaranja gasova. U težim slučajevima bolesti može biti potrebna hirurška intervencija.

Komplikacije bolesti

Da bi se izbjegle komplikacije potrebno je strogo poštivati ​​preporuke gastroenterologa. Akutni oblik bolesti daje ozbiljne komplikacije, sve do smrti pacijenta.

Moguće komplikacije akutnog reaktivnog pankreatitisa:

  • endotoksinski šok,
  • upala peritoneuma,
  • apsces ili flegmon,
  • krvarenja,
  • fistula pankreasa
  • nekroza mesta susednih organa.

Nakon uspostavljanja upale gušterače, potrebno je odmah započeti terapiju, u protivnom bolest može preći u kronični oblik. Bez adekvatnog liječenja bolest može uzrokovati nepovratne promjene u tkivima.

Liječenjem blagog oblika bolesti možete se baviti kod kuće, ali bolnička terapija je često indicirana. Terapija bolesti uglavnom je simptomatska, potrebna je dijeta i isključenje provocirajućih čimbenika i patologija koje su prouzrokovale upalu žlijezde.

Reaktivna pankreatopatija: što je to kod odraslih?

Što je pankreatitis i koje simptome prate, mnogi znaju. Takva patologija je upala gušterače, uzrokuje jake bolove i narušava rad unutrašnjeg organa.

Ali u nekim slučajevima upalni proces izostaje. A enzimske funkcije gušterače i dalje su oslabljene. Takva egzokrinska insuficijencija ne naziva se ništa više od pankreatopatije.

Također, takva disfunkcija naziva se insuficijencija gušterače, što dovodi do kvara pankreasa. Ovo se stanje javlja bez upale, ali prati ga mučnina, bol u trbuhu, gubitak apetita i drugi simptomi. Razlozi za to mogu biti nasljedne bolesti, urođeni poremećaji, nedostatak enzima.

Kako se pankreatopatija manifestuje kod odraslih?

Gušterača je uključena u vanjsku i unutrašnju sekretornu aktivnost. Specijalne ćelije, otočići Langerhansa, proizvode inzulin potreban za apsorpciju glukoze.

Ako hormon nije dovoljan, razvija se dijabetes. Takva je funkcija intrasekretorna. Aktivnost vanjske sekrecije uključuje proizvodnju probavnih enzima - lipaze, amilaze i tripsina.

Lipaza je odgovorna za razgradnju masti, amilaza - za konverziju ugljenih hidrata, a tripsini pomažu u boljem probavljanju proteina. Ako nema dovoljno enzima, razvija se pankreatopatija. Ova se patologija najčešće može pojaviti u djetinjstvu, ali odrasli se razbole i ako jedu neobično i pretjerano. U starosti starost bolest ima ishemijsku ili vaskularnu prirodu.

Bolest se odlikuje sljedećim simptomima:

  1. Pacijent se žali na blagu bol u lijevom hipohondriju ili pupku.
  2. Istovremeno se smanjuje apetit, stolica postaje nestabilna, pojavljuje se mučnina, nadimanje.
  3. Analiza izmeta pokazuje prisustvo steatorreje, u kojoj se masti ne probavljaju potpuno.
  4. U testovima krvi i urina otkriven je nizak nivo enzima.
  5. Ultrazvučni pregled gušterače, u pravilu, ne otkriva očigledne promjene, ali u nekim slučajevima gušterača postaje malo proširena, patologija može povećati ehogenost.

Stupanj intenziteta i ozbiljnosti navedenih znakova ovisi o tome koliko je loše zahvaćen gušterača. Dijagnoza promjena unutarnjeg organa može otkriti povećanje ili smanjenje znaka eha. Ako nema kršenja, odjek je normalan.

Za tačnu definiciju bolesti svakako biste se trebali obratiti svom liječniku, a dijagnosticiranje patologije može biti vrlo teško zbog simptoma sličnih drugim bolestima. Nakon potrebnih studija propisuje se nadomjesna terapija enzimima.

Važno je razumjeti da pankreatopatija nije ozbiljna bolest, ona prije svega signalizira pojavu prvih kršenja. Ako pravovremeno potražite ljekarsku pomoć, možete izbjeći razvoj ozbiljnih posljedica.

Liječenje poremećaja

Insuficijencija pankreasa je primarna i sekundarna. U prvom slučaju razvoj poremećaja nastaje kada utječu takozvani nemodificirani faktori koji ne ovise o pacijentu ili liječniku.

To uključuje bolesti u obliku cistične fibroze gušterače, urođene opstrukcije gušterače u pankreasu, Schwachman-Diamond sindrom, izolirani nedostatak lipaze i tripsina, nasljedni rekurentni pankreatitis.

Primarni i sekundarni poremećaji moraju se liječiti lijekovima koji sadrže enzime. Dugo vremena se za tu svrhu koristio Pancreatin, proizveden na bazi enzima životinjskog porijekla. Ali zbog razloga povećanog stvaranja kiseline u stomaku, takav lijek se inaktivira i nema odgovarajući terapeutski učinak.

Danas moderna farmakologija nudi mnoge lijekove u tabletama, granulama i dražejama. Takav lijek ima zaštitnu ljusku i mikrosferu, zbog čega ima potrebno djelovanje.

Ako slučaj nije težak, dopušteno je koristiti alternativnu metodu liječenja uz pomoć ljekovitog bilja.

Reaktivna pankreatopatija kod djeteta

Reaktivna pankreatopatija je reakcija gušterače na bilo koji podražaj. Stoga, ovaj fenomen nije zasebna bolest, već signal tijela o negativnom utjecaju na njega.

Simptomi kršenja kod djece mogu se otkriti nakon što su patili od akutne respiratorne virusne infekcije ili drugih upalnih bolesti, trovanja hranom zbog upotrebe nekvalitetnih proizvoda. Alergija na hranu takođe može biti uzrok.

S reaktivnom pankreatopatijom u kanalima gušterače počinju grčevi i sam unutrašnji organ nabubri. Kod novorođenčadi i djece do godine dana, ovo se stanje može pojaviti zbog:

  • Nepravilno hranjenje
  • Piće sok od grožđa
  • Uvod u prehranu mesnih jela,
  • Dodaje začine i začine dječjoj hrani.

Kao rezultat toga, dijete povećava stvaranje plina u crijevima, poremetio rad nezrelog unutrašnjeg organa.

Patologija najčešće ima sljedeće kliničke simptome:

  1. Iznad pupka dijete osjeća oštru bol u pojasu koja nestaje ako zauzmete sjedeći položaj i nagnete tijelo prema naprijed.
  2. Bolest prati mučnina, povraćanje, groznica do 37 stepeni, stanjivanje stolica, suha usta, pojava bijelog premaza na jeziku.
  3. Dijete postaje raspoloženo, razdražljivo, odbija igre.

Ako bol u trbuhu ne prestaje dugo i primjećuju se drugi znakovi, potrebno je proći pregled kod pedijatra ili gastroenterologa. U teškom stanju zove se Hitna pomoć.

Liječnik će propisati ultrazvuk i pretrage, nakon čega je potrebno liječenje lijekovima.

Prehrambene preporuke

Da biste izbjegli razvoj teških posljedica, važno je slijediti terapijsku dijetu i slijediti dijetu. To je posebno važno ako se kod djeteta opazi pankreatopatija, jer djeca vole jesti različitu hranu sa konzervansima i štetnim tvarima.

Treba jesti svaka četiri sata, barem šest puta dnevno. Obrok treba biti mali da se gušterača može nositi s čitavom količinom hrane, a pacijent ne prejeda. Hrana mora biti mlevena i jesti u toplom stanju.

U akutnom pankreatitisu prvih 15 dana ne možete jesti sirovo voće i povrće. Naročito treba napustiti bijeli kupus i kislice, čije komponente potiču lučenje želudačnog soka.

Takođe morate napustiti:

  • bilo koje juhe
  • masna, začinjena i kisela jela,
  • dimljeno meso i kobasice,
  • kiseli krastavci i kiseli krastavčići,
  • orasi, mahunarke, gljive,
  • pečenje, smeđi hleb, kolači, peciva,
  • sladoled, čokolada, šećer, med,
  • kafa, kakao,
  • grožđe citrusi
  • gazirana pića.

Dijeta se sastoji od mliječnih supa sa žitaricama, jela od povrća, kajgana, kajgana, sira sa povrćem, mršave ribe, peradi s malo masnoće, fermentiranih mliječnih proizvoda i mlijeka s malo masnoće. Posuđe treba kuhati ili kuhati na pari. Dva puta tjedno možete počastiti meko kuhano jaje.

Od slatkog u maloj količini, možete koristiti keks od keksa, marshmallows, pečeno voće, marmeladu. Žeđ se utapa tečnim kiselinama, brodima od šipka, kompotima sa suhim voćem, blago alkalnom mineralnom vodom.

U slučaju neispravnosti gušterače preporučuje se svakodnevno uključivanje životinjskih proteina u bolesnikov meni. Da biste to učinili, koristite visokokvalitetno svježe meso bez masti - ćuretina, piletina, teletina, zec. Bakalar, zver, smuđ i obični šaran takođe su sjajni. Svakako svakodnevno jedite vegetarijansku juhu bez mesa ili gljiva.

Za kuhanje ne koristite biljno ulje. Ako se stanje poboljša, dozvoljena je mala količina maslinovog ulja.

Struktura i funkcije gušterače opisane su u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Pogledajte video: Bolesna žuč, problemi sa jetrom: Ovakva ishrana sprečava bol, izbacuje kamenje i holesterol! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar