Kako dijabetičari koriste zaslađivač maltitola

Dobar dan prijatelji! Kako bismo uvijek držali pod nadzorom šećer u krvi i slatke deserte, a ne da bismo narušili svoje zdravlje i figuru, nutricionisti i hemičari smislili su puno zamjena za šećer. Svi se međusobno razlikuju po sastavu, aktivnim tvarima i učincima na ljudsko tijelo.

Maltitol ili maltitol zaslađivač je kodnog broja e965, saznajemo koje su njegove koristi i štete kod dijabetesa, kao i njegov sadržaj kalorija i glikemijski indeks.

Konačno ćete shvatiti treba li jesti slatku hranu s ovom nadomjestkom šećera.

Kako dobiti zaslađivač maltitola

Maltitol za zaslađivač označen je u industriji E 965 i predstavlja hemijsku supstancu, višehidratni alkohol sintetizovan iz šećera iz slada (maltoze), koji se zauzvrat proizvodi od kukuruznog ili krompirovog škroba.

Njegovu proizvodnju pokrenula je 60-ih godina japanska kompanija. U zemlji izlazećeg sunca razvijen je proizvodni proces i dobijen je patent za to.

Okus je vrlo sličan saharozi i gotovo da nema dodatnih nijansi.

Maltitol se proizvodi u više oblika: nalazi se kako u obliku sirupa, tako i u obliku praha. Ni u jednom slučaju nije miris i lako topiv u vodi.

Neosporna prednost maltitola je mogućnost upotrebe u kuvanju, jer ovaj zaslađivač ne gubi svoja svojstva prilikom zagrijavanja i prepoznat je kao otporan na toplinu. Pored toga, i on, poput šećera, ume da karamelizuje. Ovo je posebno vrijedno za izradu drenaža i lizalica za dijetu s dodatkom maltitola.

Ali da sigurno znamo vrijedi li pokušati koristiti ovaj zaslađivač u svakodnevnoj prehrani, saznat ćemo koliko je štetan maltitol.

Kalorijski zaslađivač E 965

Maltitol E 965 ima manje slatkoće od šećera za oko 25-30%, odnosno za zaslađivanje pića ili jela kojemu trebate dodati ovaj zaslađivač trećinu više od šećera.

Uz to, kalorični sadržaj maltitola u odnosu na brojna druga sladila prilično je velik.

  • 210 kcal na 100 g, što je samo 2 puta manje od šećera.
na sadržaj

Maltitol: glikemijski i inzulinski indeks

Glikemijski indeks (GI) maltitola je takođe prilično velik i ovisi o obliku oslobađanja.

  • U prahu, GI se kreće od 25 do 35 jedinica.
  • U sirupu, GI se kreće od 50 do 56 jedinica.

U svakom slučaju, manje je od šećera, ali veće od fruktoze.

Međutim, maltitol se apsorbira mnogo sporije, zbog čega nivo glukoze u krvi raste postepeno, a ne naglo, što je posebno važno za osobe koje pate od dijabetesa tipa 1 i 2.

Proizvodi se i inzulin, indeks inzulina je 25. Stoga morate mnogo puta razmisliti prije nego što jedete hranu s maltitolom. Doista, ljudima koji imaju hiperinsulinemiju nije potrebno još veće povećanje inzulina, a oni koji koriste inzulin moraju pravilno izračunati dozu i održavati izloženost, jer će dinamika povećanja šećera u krvi biti sporija od one saharoze.

Međutim, u svakom slučaju, treba ga konzumirati u ograničenim količinama: dijabetičari bi trebali izračunati svoju pojedinačnu dozu kod liječnika, a zdravi ljudi bi trebali imati na umu da maltitol u velikim količinama ima laksativni učinak.

A ako pacijentova čokolada na maltitolu možda ne može primjetno prijeći razinu šećera, tada osoba s dijabetesom tipa 1 taj ugljikohidrat mora uzeti u obzir i inzulin na nju, inače pričekajte visoki šećer za par sati. A ljudima s viškom kilograma nisu potrebne dodatne kalorije.

Želim odmah upozoriti da većina čokolade koje se prodaju u velikim supermarketima koji glase „Bez šećera“ ili „Sa stevijom“ sadrži maltitol ili izomalt u svom sastavu. A može biti sorbitol ili ksilitol ili neki od sintetičkih zaslađivača.

Nesretno je, ali češće nego pod natpisom „stevija“ ne leži ništa drugo nego uspješan marketinški potez, koji vi, bez da to znate, voljno kupite. Pravilno zaslađivač ne bi vam trebao povećati razinu glukoze u krvi i inzulina!

Dnevni unos

Ipak, ne vrijedi premašiti stopu potrošnje, tim više što zbog svojih kulinarskih svojstava maltitol se dodaje u široku paletu proizvoda, a možete ga upoznati i tamo gdje ne čekate - pažljivo čitamo etiketu!

  • Dnevna norma je 90 g dnevno.

Na primjer, u Sjedinjenim Državama, nekim evropskim zemljama i Australiji, upozorenje o laksativnim svojstvima maltitola je obavezno.

Maltitol u lijekovima BEZ šećera

Želim vam skrenuti pažnju na aktivnu upotrebu sirupa maltitola u farmaceutskoj industriji. Svi lijekovi, bez obzira da li su tečni, u tabletama ili dražejima, na čijem pakovanju je napisano „BEZ šećera“, zapravo sadrže natrijum saharin i / ili maltitol sirup i / ili izomalt.

Slažem se da je ovo sigurno bolje nego sa šećerom, ali svejedno morate biti svjesni. Svi ljekoviti sirupi slatkog ukusa sadrže jedan ili drugi zaslađivač. Na primjer, dječji panadol ili nurofen. Razne dražeje i pastile, na primjer strepsils bez šećera, također sadrže maltitol ili drugi zaslađivač.

Maltitol je u Europi dozvoljen još od 1984. godine, a danas u Sjedinjenim Državama, Rusiji i nekoliko drugih zemalja. U svakom slučaju, kupujući zaslađivač Maltitol, ne zaboravite na osjećaj proporcije i obavezno pažljivo pročitajte sastav proizvoda na etiketama.

Uvijek moramo voditi računa o svom zdravlju - zapamtite to i budite zdravi!

S toplinom i pažnjom endokrinolog Dilara Lebedeva

O zaslađivaču

Maltitol je sastojak koji je višestruki alkohol. Proizvedeno je od slatkog šećera. Industrija je označena kao E965.

Ima ukus saharoze, ali ne sadrži specifičan miris. Proizvodi se u obliku praha i sirupa.

Svojstva dodataka prehrani Maltitol se ne mijenjaju kada se grije, pa se dodaje pecivima i vrućim jelima. Maltitol sirup i prah mogu se karamelizirati. Koristi se za pravljenje slatkiša.

Prednosti dijetalnih dodataka:

  1. Takva komponenta, za razliku od redovnog bijelog šećera, ne izaziva propadanje zuba. Svakodnevna upotreba dodatka ne utječe negativno na stanje zuba. Maltitol ne reagira na reprodukciju štetnih mikroorganizama u usnoj šupljini.
  2. Zaslađivač se polako apsorbuje. Zbog ovog svojstva preporučuje se upotreba kod endokrinih poremećaja. Dijabetičar ne preskače šećer u krvi, pa se taj dodatak smatra sigurnim.
  3. Kalorični sadržaj zaslađivača 2 puta je manji od šećera. Ne podiže glukozu tako brzo i ne izaziva debljanje. U 1 g dodatka je 2,1 kcal. Dozvoljeno je uzimati s pretilošću, ne utječe na lik.
  4. E965 nije prepoznat kao lagani ugljikohidrat, stoga njegova upotreba nije praćena taloženjem masti u jetri i mišićima.

Zahvaljujući ovoj zamjeni, dijabetičari mogu jesti i bilo koji slatkiš, čak i čokoladu.

Zaslađivač se pravi od krumpirovog ili kukuruznog škroba. Također se proizvodi od glukoznog sirupa sa velikim sadržajem maltoze.

Glikemijski indeks E965 u prahu - 25–35 komada, u sirupu - 50–56 komada.

Indeks inzulina (AI) važan je za dijabetičare. Pomoću AI odredite tačnu dozu proizvoda. To je jednako 25.

BZHU u gr - 0: 0: 0,9. Zbog toga je maltitol koristan kada se koristi za kontrolu tjelesne težine.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Upotreba za dijabetes

Dnevna norma za upotrebu kod dijabetesa je 90 g dnevno. Veća količina se ne preporučuje, jer maltitol ima laksativni učinak.

Dodajte kolačima, koktelima, slatkišima i kolačima. Koristi se u proizvodnji vitamina za djecu, lizalica za liječenje bolesti grla.

Zaslađivač je prikladniji za proizvodnju dijetnih namirnica nego za kućnu upotrebu. Dozvoljena je zamjena Maltitola sličnim dodacima.

Moguća šteta

E965 se ne smije konzumirati u nedogled, uprkos činjenici da je dopušteno dodavati u hranu za dijabetes. Malo je štete od dodataka prehrani, ali nuspojave se uzimaju u obzir kada se dodaju u hranu.

Upotreba više od 90 grama dovodi do razvoja nadimanja, proliva. Ima laksativni učinak, čak i kada se konzumira 50 grama dnevno uzrokuje kod nekih bolesnika labavu stolicu.

Maltitol ima visok indeks inzulina. Pokazuje koliko hormona gušterača mora proizvesti kao odgovor na upotrebu zaslađivača.

Zbog toga kod pretilosti preporučuje se upotreba izjutra. Nakon 2 sata dnevno, morat ćete odbiti uzimati zaslađivač, kako ne biste izazvali nagli porast inzulina.

Sigurni analozi

Umjesto E965, koriste se drugi zaslađivači, slično djeluju na tijelo.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Sukraloza se smatra slatkim proizvodom. Umesto toga se može koristiti maltitol. Sucralose je niskokalorični zaslađivač koji je dozvoljen kod pretilosti.

Koristi se tokom trudnoće i dojenja. Kontraindiciran je u slučaju raka, nestabilne hormonske pozadine.

Ciklamat se koristi i kao analog maltitola. Dodatak prehrani E952 slađi je od E965. Primjenjujte u ograničenoj količini, jer se pretvara u toksičnu komponentu cikloheksilamina. Pogodno za dodavanje pićima.

Dobra zamjena je Aspartame. E951 je dio lijekova, vitamina za djecu i dijetalnih napitaka. Ne može se koristiti u posudama izloženim vrućinama. Kada se zagreva, dodatak postaje toksičan. Dozvoljeno je konzumirati ne više od 3 grama dnevno.

Kontraindikacije

Praktično nema kontraindikacija za upotrebu Maltitola. Dodatak prehrani ne preporučuje se kod alergijskih reakcija s osipom, svrbežom i peckanjem, crvenilom, Quinckeovim edemom ili anafilaktičkim šokom.

Prednosti Maltitola su, za razliku od analoga, mnogo veće. Odsustvo kontraindikacija još jednom dokazuje da je dodatak prehrani moguć kod dijabetesa. Međutim, ne zaboravite da ga treba uzimati u ograničenim količinama.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Niskokalorični zaslađivači -- dobri za sve (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar