Kako računati jedinice hljeba za dijabetes tipa 1 i 2?

U Rusiji ljudi sa dijabetesom imaju više od tri miliona ljudi. Uz stalnu upotrebu inzulina ili lijekova, dijabetičari moraju stalno pratiti svoju prehranu. S tim u vezi postaje relevantno pitanje: kako računati jedinice za hljeb.

Pacijentima je često teško samostalno obavljati proračune, neprestano vaganje svega i brojanje nije uvijek moguće. Da bi se olakšali ovi postupci koristi se tablica brojanja jedinica kruha koja navodi XE vrijednosti za svaki proizvod.

Jedinica za hljeb specifičan je pokazatelj koji nije važan od glikemijskog indeksa za dijabetes. Pravilnim izračunavanjem XE možete postići veću neovisnost od inzulina i smanjiti šećer u krvi.

Šta je jedinica za hleb

Za svaku osobu liječenje dijabetesa započinje savjetovanjem s liječnikom tokom kojeg liječnik detaljno govori o karakteristikama bolesti i preporučuje bolesniku određenu prehranu.

Ako postoji potreba za terapijom inzulinom, tada se odvojeno raspravlja o njegovoj dozi i primjeni. Osnova liječenja često je svakodnevno istraživanje broja hljebnih jedinica, kao i kontrola šećera u krvi.

Da biste se pridržavali pravila liječenja, morate znati izračunati CN, koliko jela od hrane koja sadrži ugljikohidrate. Ne bismo trebali zaboraviti da se pod utjecajem takve hrane šećer u krvi povećava nakon 15 minuta. Neki ugljikohidrati povećavaju ovaj pokazatelj nakon 30-40 minuta.

To se odnosi na brzinu asimilacije hrane koja je ušla u ljudsko tijelo. Dovoljno je lako naučiti „brze“ i „sporo“ ugljene hidrate. Važno je naučiti kako pravilno izračunati dnevnu stopu, s obzirom na kalorijski sadržaj proizvoda i prisutnost štetnih i korisnih svojstava u njima. Da bi se olakšao ovaj zadatak, stvoren je izraz pod nazivom „jedinica za hleb“.

Ovaj se termin smatra ključnim za pružanje kontrole glikemije kod bolesti poput dijabetesa. Ako dijabetičari ispravno razmotre XE, to optimizira proces kompenzacije disfunkcija u izmjeni tipa ugljikohidrata. Pravilno izračunata količina ovih jedinica zaustavit će patološke procese povezane s donjim ekstremitetima.

Ako uzmemo u obzir jednu jedinicu hleba, onda je to jednaka 12 grama ugljikohidrata. Na primjer, jedan komad raženog hljeba teži oko 15 grama. To odgovara jednom XE. Umjesto izraza „jedinica za hljeb“, u nekim se slučajevima koristi definicija „jedinica ugljikohidrata“, a to je 10-12 g ugljikohidrata s lako probavljivom.

Treba napomenuti da s nekim proizvodima koji sadrže mali omjer probavljivih ugljikohidrata. Ove namirnice koje korisno dijabetičarima uključuju većinu povrća. U ovom slučaju, ne možete računati jedinice za hljeb. Ako je potrebno, možete koristiti vagu ili konzultirati posebnu tablicu.

Treba napomenuti da je stvoren poseban kalkulator koji omogućava ispravno brojanje jedinica za hljeb kada situacija to zahtijeva. Ovisno o karakteristikama ljudskog tijela u šećernoj bolesti, omjer inzulina i unosa ugljikohidrata može se značajno razlikovati.

Ako dijeta uključuje 300 grama ugljikohidrata, tada ova količina odgovara 25 jedinica kruha. U početku, nisu svi dijabetičari uspjeli izračunati XE. Ali uz stalnu praksu, osoba će u kratkom vremenu moći "okom" odrediti koliko jedinica u određenom proizvodu.

Vremenom će merenja postati što tačnija.

Pogledajte video: The Great Gildersleeve: Leroy's Paper Route Marjorie's Girlfriend Visits Hiccups (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar