Ispitne trake za glukometrom Glucodr: upute za uređaj

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

GlucoDR je prenosni uređaj za samo-mjerenje nivoa šećera u krvi kod kuće. Proizvođač proizvoda je korejska kompanija AllMedicus Co.

Za provođenje krvne pretrage koristi se biohemijska elektro-senzorska metoda za dijagnosticiranje glukoze. Zbog prisustva na test trakama visokokvalitetnih elektroda izrađenih od zlata, analizator se odlikuje preciznim mjerenjima.

Uzorkovanje krvi vrši se brzo i jednostavno zbog činjenice da testne trake imaju posebnu upadnu tehnologiju te, koristeći kapilarni efekt, samostalno apsorbiraju potrebnu količinu biološkog materijala za analizu krvi.

Opis analizatora

Svi uređaji za mjerenje šećera u krvi ovog proizvođača opremljeni su automatskim funkcijama, praktični su i jednostavni za rukovanje, imaju kompaktne dimenzije i malu težinu, njihov rad se vrši po principu biosenzorika.

Kao što je poznato, metoda dijagnostike biosenzora, koja je patentirana širom svijeta, ima brojne prednosti u odnosu na fotometrijski mjerni sustav. Studija zahtijeva minimalnu količinu uzorka krvi, analiza je mnogo brža, test trake su u stanju da automatski apsorbiraju biološki materijal, mjerač nije potrebno čistiti svaki put nakon upotrebe.

GlucoDrTM test trake imaju posebne tanke zlatne elektrode koje se smatraju najboljim provodnim elementima.

Zbog naprednih tehnologija, uređaj je jednostavan, uredan, pouzdan i praktičan za upotrebu.

Tehničke karakteristike instrumenta

Set uređaja korejskog proizvođača bilo kojeg modela uključuje uređaj za mjerenje glukoze, set test traka u količini od 25 komada, olovku za probijanje, 10 sterilnih jednokratnih lanceta, litijumsku bateriju, futrolu za skladištenje i nošenje, upute.

Upute za uporabu detaljno opisuju kako pravilno provoditi istraživanje i njegu uređaja Upute za mjerač GlucoDRAGM 2100 sadrže detaljan opis uređaja, naznačujući sve njegove karakteristike.

Ovaj merni uređaj određuje šećer u krvi u roku od 11 sekundi. Za istraživanje je potrebno samo 4 μl krvi. Dijabetičar može primati podatke u rasponu od 1 do 33,3 mmol / litra. Hematocrit se kreće od 30 do 55 posto.

  • Umjeravanje uređaja vrši se pomoću tipki.
  • Kao baterija koriste se dvije litijumske baterije tipa Cr2032, što je dovoljno za 4000 analiza.
  • Uređaj ima kompaktne dimenzije 65x87x20 mm i teži samo 50 g.
  • Analizator s prikladnim zaslonom s tekućim kristalima veličine 46 x 22 mm može pohraniti do 100 nedavnih mjerenja.

Dozvoljeno je čuvanje uređaja na temperaturi od 15 do 35 stepeni i relativnoj vlažnosti od 85 posto.

Vrste brojila

Danas na medicinskom tržištu možete pronaći nekoliko modela ovog proizvođača. Najviše je kupljen glukometr GlucoDr auto AGM 4000, izabran je zbog visoke preciznosti, kompaktnosti i lakoće upotrebe. Ovaj uređaj pohranjuje u memoriji do posljednjih 500 analiza i može ih koristiti pet različitih korisnika.

Vrijeme mjerenja uređaja je 5 sekundi, osim toga, uređaj može izračunati prosječne vrijednosti za 15 i 30 dana. Za analizu je potrebno 0,5 μl krvi, tako da je ovaj uređaj idealan za djecu i starije osobe. Za analizator se jamči tri godine.

Koji metar kupiti za kućnu upotrebu s ograničenim budžetom? Jeftin i pouzdan model smatra se GlukoDR AGM 2200 SuperSensor. Ovo je poboljšana opcija sa funkcijom podsjetnika, sastavljanje prosječnih indikatora. Memorija uređaja iznosi do 100 mjerenja, aparat vrši mjerenja 11 sekundi koristeći 5 μl krvi.

Indikacije za upotrebu glukometra

Glavne indikacije za uporabu brojila su dijabetes melitus prvog i drugog tipa. Prirodno, postoje takvi uređaji koji pokazuju i holesterol i koagulaciju krvi.

Ali u osnovi, ljudi ga koriste kod dijabetesa za mjerenje glukoze. Drugi dokazi nisu dostupni. U stvari, sve postaje jasno iz same definicije.

No, uprkos tome, bez savjetovanja s liječnikom ne biste trebali koristiti uređaj. Čak počevši od činjenice da osoba pati od dijabetesa. Jer postoji niz razloga zbog kojih je bolje to isključiti.

Općenito je riječ o univerzalnom uređaju koji vam omogućuje brzo određivanje razine šećera. Zahvaljujući tome postalo je moguće brzo reagirati u situacijama kada je to vitalno neophodno. Jer nivo glukoze može i rasti i pasti. Uređaj će, zauzvrat, to potvrditi u nekoliko sekundi i omogućiti osobi da ubrizgava inzulin. Stoga je, ako je moguće, potrebno koristiti ovu jedinicu.

Značajke glukometra

Glavne karakteristike glukometra trebale bi zadovoljiti sve navedene potrebe korisnika. Dakle, postoje multifunkcionalni uređaji, postoje i najjednostavniji. Ali bez obzira na uređaj, važno je da pokazuje tačan rezultat.

Pri kupnji glukometra osoba treba obratiti pažnju na njegovu tačnost. Da biste to učinili, test se provodi bez izlaska iz trgovine. No kako biste se u potpunosti uvjerili u ovu karakteristiku, morate donijeti laboratorijsku analizu razine šećera. Potom uređaj možete testirati, najbolje tri puta. Dobiveni podaci ne bi se trebali međusobno razlikovati za više od 5-10%, ovo je dopuštena greška.

Možda je ovo najvažnija karakteristika uređaja. Važno je da rezultat koji je dobio u cjelini ne prelazi 20% -tnu barijeru. Tek nakon toga možete pogledati funkcionalnost, prikaz i ostale sitnice.

Uređaj može imati funkciju kontrole glasa, kao i zvučni signal. Osim toga, uređaj je u mogućnosti spremiti najnovije podatke i lako ih prikazati ako je potrebno. Ali šta god rekli, uređaj mora biti tačan.

, ,

Kalibracija mjerača

U pravilu je kalibracija glukometra ili plazme ili krvi. U tim konceptima nema ništa komplicirano. U svakom slučaju, osoba uopće ne bi trebala razmišljati o ovom pitanju.

Vrijedno je napomenuti da ovu karakteristiku postavljaju programeri, a osoba to ne može sama promijeniti. Dakle, u početku je tokom laboratorijskih ispitivanja krv bila podijeljena na frakcije. Nakon toga su analizirane komponente. Zbog toga je nivo šećera određen plazmom. Ali u odnosu na čitavu količinu krvi, ta vrijednost je mnogo manja.

Dakle, trebate razumjeti kako koristiti uređaje različitih kalibracija. Ako uređaj izvrši test krvi, tada je sve jednostavno. Dobivena vrijednost je najtačnija. Ali šta ako je rezultat plazma. U tom se slučaju rezultirajuća vrijednost jednostavno množi s 1.11.

Naravno, da se ne mučite sa kalkulacijama i neshvatljivim zadacima, bolje je odmah odabrati aparat koji ima kalibraciju za punu krv.

, ,

Kako postaviti merač?

Nakon izvršene kupovine, prirodno je pitanje kako postaviti brojilo. U stvari, u ovom procesu nema ništa komplicirano. Prvo što treba učiniti je instalirati baterije.

Sada možete postaviti kodiranje. Kad je uređaj isključen, vrijedi ga postaviti u osnovno vrijeme. Morate ga instalirati u bazu prema dolje. Kad se sve pravilno izvrši, pojaviće se klik.

Zatim trebate konfigurirati datum, vrijeme i jedinice. Da biste ušli u postavke, morate pritisnuti glavnu tipku 5 sekundi. Nakon toga će se oglasiti zvučni signal, pa su se podaci o memoriji pojavili na zaslonu. Sada morate ponovo pritisnuti tipku dok podaci o instalaciji ne budu dostupni. Prije nego što osoba može pristupiti postavljanju, uređaj će se na neko vrijeme isključiti. Tokom ovog postupka, gumb se ne može otpustiti.

Da biste postavili datum, jednostavno upotrijebite tipke za gore i dolje i tako podesite željeno vrijeme. Sličan postupak se ponavlja za jedinice. Nakon svake promjene trebate pritisnuti glavni gumb kako bi se svi podaci pohranili.

Zatim pripremite lanceolatni uređaj. Gornji dio se otvara, a lanceta se ubacuje u gnijezdo. Zatim se zaštitni vrh uređaja odvrne i ponovo zavrtje. Rotacijom na aparatu možete odabrati potrebnu oznaku za uzimanje krvi za uzorak. Uređaj lancete izvučen je sve do vrha i spreman je za upotrebu.

Sada možete početi sa uzorkovanjem krvi. To se radi jednostavno. Testna traka umetnuta je u ulaz sve dok se ne primi zvučni signal. Nakon toga, lanceolatni uređaj nanosi se na vrh prsta i probija ga. Krv se pažljivo unosi u uređaj. Glavna stvar je da ne bi trebalo biti puno "sirovina", jer postoji mogućnost kontaminacije porta za kodiranje. Kap krvi treba dodirnuti do ulaza da je uzmete i držite prst dok ne čujete zvučni signal. Rezultat će se pojaviti na ekranu nakon 8 sekundi.

Gluscometer Lancests

Koji su lanceti za glukometar? To su posebni uređaji koji su uključeni u proces probijanja kože kako bi se uzela krv za analizu. Ova "komponenta" omogućava vam da izbjegnete nepotrebna oštećenja kože, kao i bol. Sama lanceta je napravljena od sterilnog materijala, tako da je savršena za sve.

Igle uređaja moraju imati najmanji promjer. Tako ćete izbjeći bol. Prečnik iglene olovke određuje dužinu i širinu uboda, a na osnovu toga brzinu protoka krvi. Sve se igle steriliziraju i nalaze se u pojedinačnim pakovanjima.

Koristeći lancetu ne možete da odredite samo nivo glukoze već i sadržaj holesterola, hemoglobina, brzinu zgrušavanja i još mnogo toga. Na neki način ovo je univerzalni proizvod. Model se bira uzimajući u obzir dostupni uređaj i svrhu za koju se nabavlja lanceta. Pravi izbor naknadno eliminira stvaranje kalusa i ožiljaka.

Prilikom izrade lanceta uzimaju se u obzir tip i debljina kože. Stoga čak i bebe mogu koristiti takve „komponente“. Ovo je jednokratni proizvod za ličnu upotrebu. Dakle, trebate nabaviti lancetu uzimajući u obzir jednokratni pirsing. Bez ove komponente uređaj ne može raditi.

Olovka za merač glukoze

Za šta je olovka glukometra namijenjena? Ovo je poseban uređaj koji vam omogućuje da unesete inzulin u slučajevima kada je osoba zaboravila na ovu akciju. Olovka može kombinovati elektronske i mehaničke komponente.

Doza se postavlja pomoću posebnog rotirajućeg kotača. Tokom ovog procesa, akumulirana doza prikazuje se u bočnom prozoru. Tipka na ručici ima poseban displej. Sjeća se davanja doze i vremena kad je primijenjena.

Ovo će omogućiti roditeljima kontrolu nad isporukom inzulina svojoj djeci. Takav je izum odličan za malu djecu. Doza se lako podešava okretanjem prekidača u oba smjera.

Općenito, bez ovog izuma to ne bi bilo tako jednostavno. Možete ga kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj trgovini. U ovom slučaju kompatibilnost uređaja i ručke uopće nije bitna. Uostalom, to nije sastavni deo aparata, već je njegovo nadopunjavanje jednostavno. Takav izum je savršen i za djecu i za odrasle. Stoga, nabavkom takvog uređaja, vrijedno je voditi računa o ovoj komponenti.

Kako koristiti brojilo?

Nema čega da se brinete kako koristiti brojilo. Ako osoba to učini prvi put, onda briga očito ne vrijedi. Dakle, prvo što morate učiniti je bušiti kožu lancetom.

Obično se ova komponenta isporučuje sa uređajem. U nekim je modelima ugrađen. Nakon završetka punkcije potrebno je unijeti krv u testnu traku. Sadrži posebne tvari koje mogu mijenjati boju, ovisno o nivou šećera. Ponovo testna traka može biti i u kompletu i biti ugrađena u uređaj.

Treba napomenuti da neki uređaji omogućuju uzimanje krvi ne samo prstima, već i ramenom i podlakticom. Sve je jasno sa ovim trenutkom. Kad se krv na testnoj traci, uređaj počne raditi, nakon 5-20 sekundi, na ekranu će biti dostupne cifre koje prikazuju razinu glukoze. Korištenje uređaja uopće nije teško. Uređaj automatski sprema rezultat.

Rok trajanja glukometra

Koliki je rok trajanja brojila i može li ga se nekako povećati? Ono što je najzanimljivije, ovaj kriterij ovisi o tome kako je osoba koristila uređaj. Ako bi se njime pažljivo upravljalo, ali će uređaj trajati više od jedne godine.

Istina, ovaj izraz ima svoje nijanse. Mnogo toga ovisi o samoj bateriji. Dakle, u osnovi je to doslovno dovoljno za 1000 mjerenja, a to je jednako godini rada. Stoga tu činjenicu vrijedi razmotriti.

Općenito, ovo je takav uređaj koji nema određeni rok trajanja. Kao što je već spomenuto, sve ovisi o tome kako se prema njemu postupa. Lako je oštetiti uređaj.

Važno je pratiti njen izgled. Ne upotrebljavajte istečene komponente. U ovom slučaju misli se na test traku i lancetu. Sve to može značajno smanjiti vrijeme rada uređaja. Stoga, njegov rok trajanja izravno ovisi o načinu rukovanja. Dakle, ove bi informacije trebale biti dostupne ako postoji želja da se uređaj koristi više od jedne godine.

Glucometer proizvođači

Glavni proizvođači mjerača glukoze u krvi na koje biste trebali obratiti pažnju moraju zadovoljiti određene standarde. Tako se poslednjih godina sve više i više novih uređaja počinje pojavljivati. Štoviše, njihova je raznolikost toliko velika da je gotovo nemoguće odabrati najbolje od njih. Uostalom, svi su dobri i imaju minimum mana.

Tako su se nedavno pojavili uređaji kompanija Abbott (robna linija Medisense), Bayer (Ascensia), Johnson & Johnson (One Touch), Microlife (Bionime), Roche (Accu-Check). Svi su novi i poboljšanog dizajna. Ali to nije promenilo princip rada.

Vrijedi obratiti pažnju na fotometrijske uređaje Accu-Check Go i Accu-Check Active. Ali morate shvatiti da imaju veliku grešku. Dakle, vodeća pozicija ostaje kod elektromehaničkih uređaja. Brojni novi proizvodi na tržištu, poput Bionime Rightest GM 500 i OneTouch Select, imaju dobre karakteristike. Istina, oni su ručno konfigurirani, mnogi uređaji danas to rade automatski.

Dobro uspostavljeni Medisense Optium Xceed i Accu-Chek. Na ove uređaje vrijedi obratiti pažnju. Nisu skupe, jednostavne za upotrebu, da, i toliko da čak i dijete može samostalno provjeriti nivo glukoze. Prilikom odabira uređaja trebate paziti ne na njegovo ime, već na funkcionalnost. Detaljnije o nekim modelima glukometra raspravljat ćemo u nastavku.

Kontraindikacije za upotrebu brojila

I pored odličnih recenzija, postoje kontraindikacije za uporabu brojila.Ni u kojem slučaju ne treba uzimati vensku krv radi utvrđivanja nivoa glukoze. Nije pogodno za to i surutku, kao ni kapilarni „materijal“, koji se čuva više od 30 minuta.

Ako osoba ima razrjeđivanje ili zadebljanje krvi, tada se uređaj ne može koristiti ni u kojem slučaju. Slično pravilo odnosi se na one trenutke kada je osoba koristila askorbinsku kiselinu. Rezultati možda nisu tačni.

Pacijenti sa zloćudnim tumorima trebaju napustiti uređaj. Isto vrijedi i za ljude s teškim infekcijama i masovnim edemom. Ako dođe do kršenja upotrebe uređaja ili njegovih komponenata. To može uticati na tačnost rezultata.

I generalno, to se ne može učiniti bez konsultacije sa lekarom. To može dovesti do komplikacije postojećeg problema. Da, i mnogo toga ovisi o vrsti dijabetesa kod čovjeka. Napokon, nekim ljudima je i dalje zabranjeno koristiti ovu jedinicu.

, ,

Pokazatelji glukometra

Ljudi koji koriste ovaj uređaj trebali bi poznavati osnovne pokazatelje brojila. Naravno, dobro je kada i sam uređaj "kaže" da je nivo glukoze prekoračen ili, obrnuto, snižen. Ali šta ako ta funkcija nije? U ovom slučaju morate biti u mogućnosti samostalno shvatiti kakva je figura ispred neke osobe i šta to znači.

Dakle, postoji posebna tablica u kojoj su naznačena očitanja uređaja i stvarna razina glukoze. Vaga počinje u 1,12 i završava u 33,04. Ali to su podaci samog aparata, kako možemo shvatiti sadržaj šećera iz njih? Dakle, pokazatelj 1,12 je jednak 1 mmol / l šećera. Sljedeća brojka u tablici je 1,68, a odgovara vrijednosti 1,5. Dakle, indikator se cijelo vrijeme povećava za 0,5.

Vizuelno će razumjeti da će rad tablice biti lakši. Ali najbolje je pribeći kupnji uređaja koji automatski sve razmatra. Za osobu koja prvi put koristi uređaj, biće to puno lakše. Takav uređaj nije skup, svatko ga može priuštiti.

Glucometer Recenzije

Pozitivne recenzije o glukometrima su možda najčešće. Jer o tim uređajima ne možete reći ništa loše. Oni mogu pokazati nivo glukoze u sekundi. Štaviše, ako se premaši šećer, tada se pomoću olovke za injekciju ubrizgava potrebna količina inzulina.

Prije toga kontrola glukoze nije bila tako jednostavna. Morala sam posećivati ​​lekara i periodično biti podvrgnuta pregledu. Nije bilo posebne mogućnosti da se samostalno nadgleda šećer. Danas je to vrlo jednostavno napraviti.

Stoga o ovim izumima ne može biti negativnih kritika. Oni su kompaktni, što vam omogućava da ove uređaje uvijek nosite sa sobom. Zahvaljujući tome, u bilo kojem trenutku možete provjeriti nivo šećera. Nema neugodnosti, sve je brzo i povoljno. Čak i djeca mogu koristiti uređaje. Na posebnim zaslonima prikazuju se podaci o posljednjem testu i primjeni inzulina, što je vrlo zgodno. Stoga je mjerač univerzalni i praktični alat koji ima samo pozitivne kritike.

Pogledajte video: Upute za spajanje telefonskog uređaja na internet telefoniju (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar