Acetilsalicilna kiselina (500 mg, Marbiopharm OJSC) Acetilsalicilna kiselina

Acetilsalicilna kiselina, kada se guta, doprinosi poremećaju sinteze prostaglandina, supstanci koje igraju glavnu ulogu u razvoju febrilnih stanja, upalnih procesa i bolova.

Suzbijanje proizvodnje prostaglandina dovodi do širenja krvnih žila, što pomaže povećanju odvajanja znoja, što objašnjava antipiretski učinak lijeka.

Upotreba lijekova na bazi acetilsalicilne kiseline u terapiji dovodi do smanjenja osjetljivosti živčanih završetka, što objašnjava izraženi analgetski učinak ovog lijeka. Acetilsalicilna kiselina izlučuje se putem bubrega.

Što pomaže acetilsalicilnu kiselinu

Tablete acetilsalicilne kiseline propisuju se odraslim osobama za lečenje i sprečavanje sledećih stanja:

  • Akutni upalni procesi - upala srčane vrećice, reumatoidni artritis, manja koreja, upala pluća i plevritis kao deo složene terapije, upalne lezije periartikularne vrećice,
  • Sindrom boli različitog porijekla - jaka glavobolja, zubobolja, bol u mišićima gripom i virusnim infekcijama, menstrualna bol, migrene, bolovi u zglobovima,
  • Bolesti kičmenog stuba praćene jakim bolovima - osteohondroza, lumbago,
  • Povećanje tjelesne temperature, vrućica zbog zaraznih i upalnih procesa u tijelu,
  • Prevencija razvoja infarkta miokarda ili ishemijskog moždanog udara u slučaju poremećaja cirkulacije, tromboagregacije, vrlo guste krvi,
  • Angina pektoris nestabilne prirode,
  • Genetska predispozicija za tromboemboliju, tromboflebitis,
  • Poraz srca, prolaps mitralnog zaliska (oslabljeno funkcionisanje),
  • Plućni infarkt, plućna tromboembolija.

Kontraindikacije

Tablete acetilsalicilne kiseline imaju niz kontraindikacija za upotrebu. Tu spadaju:

  • Hemoragična dijateza i vaskulitis,
  • Gastritis erozivnog ili korozivnog porijekla,
  • Peptični čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu,
  • Loša koagulabilnost krvi, tendencija krvarenja,
  • Manjak vitamina K
  • Piling aneurizme aorte,
  • Teška oštećenja rada bubrega i jetre,
  • Hemofilija
  • Pojedinačna netolerancija na salicilate ili alergijske reakcije na acetilsalicilnu kiselinu u povijesti
  • Arterijska hipertenzija, rizik od hemoragičnog moždanog udara.

Kako acetilsalicilnu kiselinu uzeti?

Tablete acetilsalicilne kiseline namenjene su oralnoj primjeni. Lijek se preporučuje uzimati na početku obroka ili odmah nakon obroka u cilju sprečavanja razvoja erozije na želudačnoj sluznici. Tablete se mogu isprati mlijekom, tako da iritirajući učinak acetilsalicilne kiseline na sluznici probavnog trakta neće biti toliko agresivan ili koristite običnu alkalnu vodu bez plina u dovoljnim količinama.

Odraslim se propisuje 1 tableta od 500 mg lijeka 2-4 puta dnevno, ovisno o indikacijama i općem zdravstvenom stanju. Maksimalna dnevna doza je 3 g i ne može se premašiti! Trajanje terapije ovim lijekom određuje liječnik ovisno o indikacijama, težini upalnog procesa i pojedinačnim karakteristikama tijela, ali taj period ne smije biti veći od 10-12 dana.

U profilaktičke svrhe, kako bi se smanjio rizik od razvoja infarkta miokarda i tromboagregacije, odraslima se propisuje ½ tablete aspirina 1 puta dnevno. Trajanje terapije je oko 1-2 mjeseca. Tokom ovog perioda potrebno je stalno pratiti kliničku sliku krvi, pratiti brzinu koagulacije krvi i broj trombocita.

Nuspojave

Prije upotrebe tableta acetilsalicilne kiseline, pacijent treba konzultirati liječnika. Ako se doza prekorači ili nekontrolisano i produži uzimanje ovog lijeka, mogu se razviti sljedeće nuspojave:

  • Epigastrični bol, mučnina, povraćanje,
  • Proliv
  • Vrtoglavica i slabost
  • Gubitak apetita
  • Oštećenje vida,
  • Krvarenje - crevno, nazalno, gingivalno, želudačno,
  • Promjena kliničke slike krvi - smanjenje broja hemoglobina i trombocita,
  • Kršenja jetre i bubrega,
  • Razvoj akutnog zatajenja bubrega,
  • Bronhospazam, u težim slučajevima, razvoj angioedema i anafilaktički šok.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

Lijek acetilsalicilnu kiselinu zabranjeno je uzimati u 1. i 3. tromjesečju trudnoće.

Prema studijama, primjena tableta aspirina u trudnica u prvih 12 tjedana uvelike povećava rizik od razvoja abnormalnosti u embrionu, naime, cijepanja gornjeg nepca i urođenih oštećenja srca.

Upotreba lijeka u 2. tromjesečju moguća je s krajnjim oprezom i samo ako je očekivana korist za majku veća od moguće štete za plod. Tablete se koriste u strogo određenoj dozi (minimalno djelotvorno) i pod strogim medicinskim nadzorom. Tijekom razdoblja liječenja, buduća majka mora redovito vršiti krvni test kako bi se procijenio hematocrit i broj trombocita.

Upotreba acetilsalicilne kiseline u 3. tromjesečju zabranjena je zbog velikog rizika ranog zatvaranja aortnog kanala u ploda. Uz to, lijek može dovesti do krvarenja u ventrikulama mozga kod ploda i uzrokovati rizik od masovnog krvarenja u buduće majke.

Upotreba tableta acetilsalicilne kiseline za vrijeme dojenja zabranjena je zbog velikog rizika od razvoja zatajenja jetre i bubrega kod djeteta. Pored toga, ulazak u tijelo novorođenčeta s majčinim mlijekom, acetilsalicilna kiselina može dovesti do jakog unutrašnjeg krvarenja kod djeteta. Ako je potrebno koristiti ovaj lijek tokom dojenja, dijete treba prebaciti na umjetnu prehranu s prilagođenom mliječnom formulom.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobna primjena tableta aspirina s drugim lijekovima iz skupine nesteroidnih protuupalnih tvari (ibuprofen, nuroferon, indometacin i drugi) povećava rizik od nuspojava navedenih gore i simptoma predoziranja. U nekim su slučajevima pacijenti razvili jetrenu i bubrežnu insuficijenciju i komu.

Istodobnom primjenom acetilsalicilne kiseline i lijekova iz skupine antacida opaža se smanjenje terapeutskog učinka aspirina i usporavanje njegove apsorpcije u krvotok.

Tablete acetilsalicilne kiseline zabranjeno je uzimati istodobno s antikoagulansima zbog oštrog povećanja vjerojatnosti masivnog unutarnjeg krvarenja i ozbiljnog razrjeđivanja krvi.

Paralelnim korištenjem acetilsalicilne kiseline s diureticima, njihova terapijska učinkovitost se smanjuje.

Istovremena upotreba ovog lijeka sa etanolom može dovesti do trovanja i intoksikacije tijela.

Uslovi skladištenja i izdavanja

Tablete acetilsalicilne kiseline izdaju se u ljekarnama bez recepta. Lijek treba čuvati 4 godine od datuma proizvodnje navedenog na pakovanju. Nakon ovog perioda tablete se ne mogu uzimati oralno.

Pakiranje držite dalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvan dohvata djece.

Dozni oblik

Tablete, 500 mg

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca: acetilsalicilna kiselina - 500 mg

pomoćne tvari: krompirov škrob, stearinska kiselina, limunska kiselina monohidrat, talk

Pločaste cilindrične tablete, bijele, ukrašene i urezane, blago mramorne

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, acetilsalicilna kiselina pretvara se u glavni metabolit - salicilnu kiselinu. Apsorpcija acetilsalicilne i salicilne kiseline u probavnom traktu događa se brzo i potpuno. Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se nakon 10-20 minuta (acetilsalicilna kiselina) ili 45-120 minuta (ukupni salicilati). Stepen vezivanja kiselina za proteine ​​u plazmi zavisi od koncentracije koja iznosi 49-70% za acetilsalicilnu kiselinu i 66-98% za salicilnu kiselinu. 50% davane doze leka se metaboliše tokom početnog prolaska kroz jetru.

Lijek prelazi krvno-moždanu barijeru, a određuje se i u majčinom mlijeku i sinovijalnoj tekućini.

Metaboliti acetilsalicilne i salicilne kiseline su glicinski konjugat salicilne kiseline, gentizične kiseline i njen konjugat glicin. Biotransformacija salicilata javlja se uglavnom u jetri uz stvaranje 4 glavna metabolita koja se nalaze u mnogim tkivima i mokraći. Izlučivanje salicilata provodi se uglavnom aktivnim izlučivanjem u tubulima bubrega u nepromijenjenom obliku (60%) i u obliku metabolita. Brzina izlučivanja ovisi o dozi - pri uzimanju malih doza poluživot je 2-3 sata, a s povećanjem doze može se povećati i do 15-30 sati. Kod novorođenčadi je eliminacija salicilata mnogo sporija nego kod odraslih. Protuupalni učinak lijeka javlja se nakon 1-2 dana primjene (nakon što je u tkivima stvorena konstantna terapijska razina salicilata, koja iznosi otprilike 150-300 µg / ml), dostiže maksimum u koncentraciji od 20-30 mg% i ostaje čitav period upotrebe.

Farmakodinamika

Acetilsalicilna kiselina ima anti-upalno, antipiretsko, ali i analgetsko dejstvo.

Protuupalni učinak acetilsalicilne kiseline objašnjava se njezinim učinkom na procese koji se odvijaju u žarištu upale: smanjenje propusnosti kapilara, smanjenje aktivnosti hijaluronidaze, ograničenje opskrbe energijom upalnog procesa inhibiranjem stvaranja ATP-a itd.

Antipiretski učinak povezan je s utjecajem na hipotalamičke centre termoregulacije.

Analgetski efekat nastaje zbog dejstva na centre osetljivosti na bol i sposobnosti salicilata da smanjuju algogeni efekat bradikinina.

Jedan od glavnih mehanizama djelovanja acetilsalicilne kiseline je inaktivacija (supresija aktivnosti) enzima ciklooksigenaze (enzima koji sudjeluje u sintezi prostaglandina), uslijed čega je sinteza prostaglandina poremećena. Kršenje sinteze prostaglandina dovodi do gubitka osjetljivosti perifernih nervnih završetaka na kinine i druge posrednike upale i boli (predajnike). Zbog kršenja sinteze prostaglandina smanjuje se ozbiljnost upale i njihov pirogeni (povećanje tjelesne temperature) utjecaja na termoregulacijski centar. Pored toga, smanjuje se efekat prostaglandina na osjetljive živčane završetke, što dovodi do smanjenja njihove osjetljivosti na posrednike boli. Takođe ima antiagregacijsko delovanje.

Anti-agregacijski efekat lijeka je da smanji sposobnost trombocita i drugih krvnih zrnaca da se agregiraju i da smanji vjerojatnost tromboze. Mehanizam ovog djelovanja povezan je s blokiranjem puta ciklooksigenaze metabolizmom arahidonske kiseline, inhibicijom enzima tromboksanske sintetaze, fosfodiesteraze, povećanjem koncentracije cAMP u trombocitima, smanjenjem razine unutarćelijskog kalcijuma, inhibicijom sinteze prostaglandina i sintetiziranog sintetiziranog sintetičnog proteina (sintetiziranog u sintetičkoj sintezi prostaglandina u tijelu (sintetizovani u sintetičkoj sintezi prostaglandina u tijelu (sintetizovani u sintetičkoj sintezi). vrlo aktivni faktor progregacije (doprinosi agregaciji trombocita), porast koncentracije adenozina u cr jajne stanice, blokada receptora glikoproteina GP IIb / IIIa. Kao rezultat toga, inhibicija trombocita se inhibira, povećava se njihova otpornost na deformacije, poboljšavaju se reološka svojstva krvi, potiskuje tromboza, normalizira se mikrocirkulacija. Značajna inhibicija adhezije krvnih ploča postiže se u dozama do 30 mg. Povećava fibrinoliznu aktivnost u plazmi i smanjuje koncentraciju faktora koagulacije krvi ovisnih o vitaminu K. Izlučivanje mokraćne kiseline stimulirano je u velikim dozama, jer je oštećena njena reapsorpcija u bubrežnim tubulima.

Indikacije za upotrebu

akutna reumatska groznica, reumatoidni artritis, perikarditis, Dresslerov sindrom, reumatska korea

sindrom blage do umerene boli (uključujući glavobolju, migrenu, zubobolju, bol sa osteoartritisom, artritisom, menalgijom, algomenorejom)

bolesti kralježnice praćene bolom (lumbago, išijas)

povišena tjelesna temperatura za prehlade i druge zarazne i upalne bolesti (kod odraslih i djece starijih od 15 godina)

Doziranje i primjena

Acetilsalicilna kiselina uzima se oralno nakon obroka s velikom količinom tekućine - vode, mlijeka ili mineralne vode.

Sa febrilnim i sindromom boli preporučuje se uzimanje 0,25 - 0,5 g / dan (1/2-1 tab.) 3 - 6 puta dnevno. Interval između doza trebao bi biti najmanje 4 sata. Maksimalna pojedinačna doza od 1 g. Maksimalna dnevna doza je 3,0 g.

Ako tijekom uzimanja lijeka acetilsalicilne kiseline tijekom 5 dana, sindrom boli ili 3 dana groznica i dalje traje, treba prekinuti liječenje i obratiti se liječniku.

Nuspojave

vrtoglavica, zujanje u ušima, gubitak sluha

NSAID gastropatija: epigastrična bol, žgaravica, mučnina, povraćanje, obilno krvarenje u probavnom traktu

trombocitopenija, anemija, leukopenija

Reye / Reye sindrom (progresivna encefalopatija: mučnina i neosporno povraćanje, respiratorno zatajenje, pospanost, grčevi, masna jetra, hiperammonemija, porast AST, ALT)

alergijske reakcije: edem grkljana, bronhospazam, urtikarija, bronhijalna astma "aspirin" i triada "aspirina" (eozinofilni rinitis, ponavljajuća nosna polipoza, hiperplastični sinusitis)

Uz produženu upotrebu:

intersticijski nefritis, prerenalna azotemija s povećanim kreatininom u krvi i hiperkalcemija, akutno zatajenje bubrega, nefrotski sindrom

krvne bolesti (anemija, agranulocitoza, trombocitopenična purpura)

pojačani simptomi kongestivnog zatajenja srca, edema

povećana razina aminotransferaza u krvi.

Interakcije lijekova

Uz kombiniranu upotrebu acetilsalicilne kiseline s preparatima valproične kiseline, cefalosporinima ili antikoagulansima, rizik od krvarenja povećava se. Istodobnom primjenom lijeka i NSAID-a, pojačavaju se glavne i nuspojave posljednjih.

Na pozadini liječenja lijekom, pogoršava se nuspojava metotreksata (ako je uzimao više od 15 mg / tjedno. - Acetilsalicilna kiselina je kontraindicirana).

Istodobnom primjenom oralnih hipoglikemijskih lijekova - derivata sulfonilureje - dolazi do povećanja hipoglikemijskog efekta.

Istodobnom primjenom glukokortikosteroida, upotrebom alkohola, povećava se rizik od krvarenja u probavnom sustavu.

Lijek slabi učinak spironolaktona, furosemida, antihipertenzivnih i protiv gihta koji potiču izlučivanje mokraćne kiseline.

Davanje antacida tijekom liječenja lijekom (posebno u dozama većim od 3,0 g za odrasle) može uzrokovati pad visoke stabilne razine salicilata u krvi.

Posebna uputstva

Acetilsalicilna kiselina povećava rizik od krvarenja čak i kada uzimate male doze i nekoliko dana nakon uzimanja. Prije bilo koje operacije, obavijestite svog ljekara, hirurga, anesteziologa ili stomatologa o uzimanju acetilsalicilne kiseline. 5-7 dana prije operacije potrebno je otkazati prijem (radi smanjenja krvarenja tokom operacije i u postoperativnom periodu). Tokom dugotrajne terapije preporučuje se redovno vršiti krvni test i ispitivati ​​izmet na okultnu krv.

Istodobnom antikoagulacijskom terapijom acetilsalicilnom kiselinom u malim dozama smanjuje se izlučivanje mokraćne kiseline, što može biti uzrok gihta.

Pedijatrijska upotreba Ne propisivati ​​lijek acetilsalicilnu kiselinu djeci mlađoj od 15 godina s akutnim respiratornim infekcijama uzrokovanim virusnim infekcijama, s bolestima praćenim hipertermijom zbog opasnosti od razvoja Reye / Ray sindroma).

Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilom ili potencijalno opasne mehanizme

Nema dokaza o štetnom utjecaju na aktivnu pažnju, na motoričku aktivnost i reflekse.

Predoziranje

Cimptoms: vrtoglavica, oslabljen vid i sluh, mučnina, povraćanje, češće disanje. Kasnije se javlja depresija svijesti do kome, respiratorno zatajenje, poremećena acidobazna ravnoteža (respiratorna alkaloza, zatim metabolička acidoza), akutno zatajenje bubrega (ARF), šok. Smrtonosna intoksikacija je moguća pri uzimanju doze od 200 do 500 mg / kg.

Lečenje: izazvati povraćanje ili ispiranje želuca, propisati aktivni ugalj, laksative. Liječenje treba provesti u specijaliziranom odjeljenju.

Oblik za puštanje i pakiranje

500 mg tablete

10 tableta se stavlja u konture bezeljakovoj ambalaži od ambalažnog papira sa polietilenskim omotačem.

100 kontura bezjachekovy pakovanja zajedno s jednakim brojem uputstava za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku smješteno je u kutiju od kartonske kutije (grupno pakiranje).

Vlasnik potvrde o registraciji

Marbiopharm OJSC, Ruska Federacija

Adresa organizacije koja prihvata tvrdnje potrošača na kvalitetu proizvoda (robe) u Republici Kazahstan

Rusija, 424006, Republika Mari El, Yoshkar-Ola,

Telefon: (8362) 42-03-12, faks: (8362) 45-00-00

Farmakologija

Inhibira ciklooksigenazu (COX-1 i COX-2) i nepovratno inhibira put ciklooksigenaze u metabolizmu arahidonske kiseline, blokira sintezu PG (PGA2PGD2, PGF2alphaPGE1PGE2 i drugi) i tromboksane. Smanjuje hiperemiju, eksudaciju, propusnost kapilara, aktivnost hijaluronidaze, ograničava opskrbu energijom upalnim procesom inhibirajući stvaranje ATP-a. Utječe na potkortičke centre termoregulacije i osjetljivost na bol. Smanjenje stakleničkih plinova (uglavnom PGE)1 ) u središtu termoregulacije dolazi do smanjenja tjelesne temperature zbog širenja krvnih žila na koži i pojačanog znojenja. Analgetski efekat nastaje zbog dejstva na centre osetljivosti na bol, kao i na periferno protuupalno delovanje i na sposobnost salicilata da smanjuju algogeni efekat bradikinina. Smanjenje tromboksana A2 u trombocitima dovodi do nepovratnog suzbijanja agregacije, lagano proširuje krvne žile. Učinak protiv trombocita traje 7 dana nakon jedne doze. Brojna klinička ispitivanja pokazala su da se postiže značajna inhibicija adhezije krvnih ploča u dozama do 30 mg. Povećava fibrinolitičku aktivnost plazme i smanjuje koncentraciju faktora koagulacije ovisne o vitaminu K (II, VII, IX, X). Potiče izlučivanje mokraćne kiseline, jer je oštećena njena reapsorpcija u bubrežnim tubulima.

Nakon oralne primjene dovoljno se apsorbuje. U prisustvu enteričke membrane (otporna na djelovanje želučanog soka i ne dopušta apsorpciju acetilsalicilne kiseline u želucu), apsorbira se u gornji dio tankog crijeva. Tokom apsorpcije ono se pretiskuje u sistem crevnog zida i u jetri (deacetilirano). Apsorbirani dio se vrlo brzo hidrolizira posebnim esterazama, dakle, T1/2 acetilsalicilna kiselina nije veća od 15-20 minuta. Cirkuliše u organizmu (75–90% zahvaljujući albuminu) i distribuira se u tkivima kao anion salicilne kiseline. Cmaks postignuta nakon otprilike 2 sata. Acetilsalicilna kiselina se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Tokom biotransformacije u jetri nastaju metaboliti koji se nalaze u mnogim tkivima i mokraći. Izlučivanje salicilata provodi se uglavnom aktivnim izlučivanjem u tubulima bubrega u nepromijenjenom obliku i u obliku metabolita. Izlučivanje nepromijenjenih tvari i metabolita ovisi o pH urina (s alkalizacijom urina povećava se ionizacija salicilata, pogoršava se njihova reapsorpcija, a ekskrecija se znatno povećava).

Upotreba materije Acetilsalicilna kiselina

IHD, prisutnost nekoliko faktora rizika za IHD, bezbolna ishemija miokarda, nestabilna angina, infarkt miokarda (da bi se smanjio rizik od ponovnog infarkta miokarda i smrti nakon infarkta miokarda), opetovana prolazna ishemija mozga i ishemijski moždani udar kod muškaraca, protetski srčani zalisci (prevencija i liječenje tromboze) , balonska koronarna angioplastika i postavljanje stenta (smanjuje rizik od ponovne stenoze i lečenja sekundarne stratifikacije koronarne arterije), kao i neaterosklerotske lezije koronarne umetnosti ry (Kawasaki bolest), aortoarteriit (Takayasu bolest), mitralne defekti ventil srca i fibrilacija atrija, mitralna prolaps ventil (tromboembolije profilaksa), rekurentne plućna embolija, Dresler sindrom, infarkta pluća, akutne tromboflebitis. Groznica za zarazne i upalne bolesti. Sindrom bola slabog i srednjeg intenziteta različitog porijekla, uključujući torakalni radikularni sindrom, lumbago, migrena, glavobolja, neuralgija, zubobolja, mialgija, artralgija, algomenoreja. U kliničkoj imunologiji i alergologiji koristi se u postupnom povećanju doza za produženu desenzibilizaciju „aspirina“ i formiranje stabilne tolerancije na NSAID kod pacijenata sa „aspirinskom“ astmom i „aspirin“ trijadom.

Prema indikacijama, reumatizam, reumatski korea, reumatoidni artritis, infektivno-alergijski miokarditis, perikarditis - trenutno se koriste vrlo rijetko.

Trudnoća i dojenje

Primjena velikih doza salicilata u prvom tromjesečju trudnoće povezana je s povećanom učestalošću defekata u razvoju fetusa (cijepanje nepca, srčane greške). U drugom tromjesečju trudnoće, salicilati se mogu propisati samo uzimajući u obzir procjenu rizika i koristi. Imenovanje salicilata u III trimestru trudnoće je kontraindicirano.

Salicilati i njihovi metaboliti u malim količinama prelaze u majčino mlijeko. Nasumičan unos salicilata tijekom laktacije nije praćen razvojem štetnih reakcija kod djeteta i ne zahtijeva prekid dojenja. Međutim, uz produženu upotrebu ili primjenu u velikim dozama, dojenje treba prekinuti.

Uputa za upotrebu acetilsalicilna kiselina, doziranje

Tablete su namijenjene za oralnu upotrebu - preporučuje se uzimati nakon obroka sa mlijekom, normalnom ili alkalnom mineralnom vodom.

Standardne doze acetilsalicilne kiseline prema uputama za upotrebu za odrasle - od 500 mg do 1 g (1-2 tablete) do 4 puta dnevno.

  • Maksimalna pojedinačna doza je 1 gram (2 tablete).
  • Maksimalna dnevna doza je 3 grama (6 tableta)

Kako bi se poboljšala reološka svojstva krvi, kao i inhibitor adhezije trombocita, propisano je pola tablete acetilsalicilne kiseline dnevno nekoliko mjeseci.

Uz infarkt miokarda i za prevenciju sekundarnog infarkta miokarda preporučuje se uzimanje 250 mg dnevno.

Dinamički poremećaji u cerebralnoj cirkulaciji i cerebralnoj tromboemboliji sugeriraju uzimanje pola tablete uz postepeno prilagođavanje doze na 2 tablete acetilsalicilne kiseline dnevno.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja acetilsalicilne kiseline:

  • epigastrični bol, mučnina, povraćanje,
  • proliv
  • vrtoglavica i slabost
  • gubitak apetita
  • oštećenje vida,
  • krvarenja - crevna, nazalna, gingivalna, želudačna,
  • promjena kliničke slike krvi - smanjenje broja hemoglobina i trombocita,
  • poremećaji u jetri i bubrezima,
  • razvoj akutnog zatajenja bubrega,
  • bronhospazam, u težim slučajevima razvoj angioedema i anafilaktički šok.

Kontraindikacije

Acetilsalicilna kiselina je kontraindicirana u sledećim slučajevima:

  • gastrointestinalno krvarenje,
  • aspirinska trijada,
  • pogoršanje erozivnih i ulcerativnih lezija probavnog trakta,
  • reakcije na upotrebu acetilsalicilne kiseline i drugih protuupalnih lekova u obliku urtikarije i rinitisa,
  • hemoragična dijateza,
  • hemofilija
  • hipoprothrombinemija,
  • portalna hipertenzija
  • hipertenzija, rizik od hemoragičnog moždanog udara,
  • stratifikovana aneurizma aorte,
  • manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze,
  • Manjak vitamina K
  • zatajenje bubrega i jetre,
  • Reyeov sindrom.

Također, lijek je kontraindiciran trudnicama, u vrijeme dojenja i s povećanom osjetljivošću na komponente.

Acetilsalicilna kiselina se ne koristi za liječenje djece i adolescenata koji su bolesni ili se oporavljaju od kozice i gripe, jer je moguć razvoj akutne hepatičke encefalopatije.

Predoziranje

Predoziranje acetisalicilnom kiselinom praćeno je poremećajem acidobazne i elektrolitske ravnoteže. Primjećuju se mučnina, povraćanje, bol u epigastričnoj regiji, smanjen sluh i vidna oštrina.

Moguće su i nedosljedno razmišljanje, konfuzija, drhtanje, pospanost, dehidracija, alkalna reakcija, koma, metabolička acidoza i kršenje metabolizma ugljikohidrata.

Liječenje se temelji na ubrzavanju eliminacije lijeka, kao i na normalizaciji acidobazne ravnoteže.

Analozi acetilsalicilna kiselina, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, možete zameniti acetilsalicilnu kiselinu analogom aktivne supstance - to su lekovi:

Pri odabiru analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu acetilsalicilne kiseline, cijena i recenzije lijekova sa sličnim učinkom ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: tablete acetilsalicilna kiselina 500mg 10kom. - od 4 do 9 rubalja, 20 tableta - od 15 do 21 rubalja, navode 592 ljekarne.

Čuvati van domašaja dece na temperaturama ne većim od + 25 ° C. Rok trajanja je 4 godine. Prodaja u ljekarnama bez recepta.

Interakcija s drugim lijekovima i alkoholom

U kombinaciji s antikoagulansima povećava se rizik od krvarenja.

U kombinaciji sa nesteroidnim protuupalnim lijekovima pojačavaju se nuspojave posljednjih.

U kombinaciji s metotreksatom pojačava se popratni učinak potonjeg.

Primjećeno je povećanje hipoglikemijskog učinka kombinacijom acetilsalicilne kiseline s antidijabetičkim lijekovima.

U kombinaciji s glukokortikoidima i s alkoholom povećava se rizik od krvarenja u probavnom sustavu.

U kombinaciji s interferonom moguće je smanjenje aktivnosti potonjeg.

U kombinaciji sa antihipertenzivnim lekovima, furosemidima i lekovima protiv gihta efekti poslednjih su oslabljeni.

Antacidi uz upotrebu acetilsalicilne kiseline pomažu u smanjenju nivoa salicilata u krvi.

Ostavite Svoj Komentar