Lijekovi za snižavanje holesterola u krvi: pregled lijekova

Terapija lijekovima za poremećaje metabolizma lipida propisana je zbog neučinkovitosti dijeta za smanjivanje lipida, racionalne fizičke aktivnosti i gubitka tjelesne težine u trajanju od 6 mjeseci. Na nivou ukupnog holesterola u krvi iznad 6,5 mmol / l, lijekovi se mogu propisati ranije od ovog perioda.

Da biste ispravili metabolizam lipida, propisani su antiaterogeni (lijekovi za snižavanje lipida). Svrha njihove upotrebe je smanjiti nivo „lošeg“ holesterola (ukupnog holesterola, triglicerida, vrlo niskog lipoproteina (VLDL) i niske gustine (LDL)), što usporava razvoj vaskularne ateroskleroze i smanjuje rizik od njegovih kliničkih manifestacija: angina pektoris, srčani udar, moždani udar i drugi bolesti.

Klasifikacija

  1. Anionske smole i lijekovi koji smanjuju apsorpciju (apsorpciju) holesterola u crijevima.
  2. Nikotinska kiselina
  3. Probukol.
  4. Fibrates.
  5. Statini (inhibitori 3-hidroksimetil-glutaril-koenzima-A-reduktaze).

Ovisno o mehanizmu djelovanja, lijekovi za snižavanje holesterola u krvi mogu se podijeliti u nekoliko skupina.

Lijekovi koji inhibiraju sintezu aterogenih lipoproteina ("loš kolesterol"):

  • statini
  • fibrati
  • nikotinska kiselina
  • probukol
  • benzaflavin.

Sredstva koja usporavaju apsorpciju holesterola iz hrane u crevima:

  • sekvestrans žučnih kiselina,
  • guarem.

Korektori metabolizma lipida koji povećavaju nivo „dobrog holesterola“:

Sekvestracije žučnih kiselina

Lijekovi za vezanje žučne kiseline (kolestiramin, kolestipol) su anionske smole. Jednom u crijevima "usvajaju" žučne kiseline i uklanjaju ih iz tijela. Tijelu počinje nedostajati žučnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcioniranje. Stoga u jetri započinje proces njihove sinteze iz kolesterola. Holesterol se "uzima" iz krvi, kao rezultat toga, njegova koncentracija tamo se smanjuje.

Kolestiramin i kolestipol dostupni su u obliku pudera. Dnevnu dozu treba podijeliti na 2 do 4 doze, konzumirati razrjeđivanjem lijeka u tekućini (voda, sok).

Anionske smole ne apsorbuju se u krv, delujući samo u crevnom lumenu. Zbog toga su prilično sigurne i nemaju ozbiljnih neželjenih efekata. Mnogi stručnjaci smatraju da je nužno započeti liječenje hiperlipidemije ovim lijekovima.

Nuspojave uključuju nadimanje, mučninu i zatvor, rjeđe labave stolice. Za sprečavanje takvih simptoma potrebno je povećati unos tečnosti i dijetalnih vlakana (vlakana, mekinja).
Produljenom upotrebom ovih lijekova u velikim dozama može doći do kršenja apsorpcije folne kiseline u crijevima i nekih vitamina, uglavnom topljivih u mastima.

Lijekovi koji suzbijaju crijevnu apsorpciju holesterola

Usporavanjem apsorpcije holesterola iz hrane u crevima, ovi lijekovi smanjuju njegovu koncentraciju u krvi.
Najefikasnija u ovoj grupi sredstava je guar. Radi se o biljnom dodatku koji potječe iz sjemenki zrnca hijacinta. Sadrži u vodi rastvorljivi polisaharid koji nakon dodira s tekućinom u crijevnom lumenu formira mliječ.

Guarem mehanički uklanja molekule holesterola iz crijevne stijenke. Ubrzava eliminaciju žučnih kiselina, što dovodi do povećanog zauzimanja holesterola iz krvi u jetru za njihovu sintezu. Lijek suzbija apetit i smanjuje količinu pojedene hrane što dovodi do gubitka težine i nivoa lipida u krvi.
Guarem se proizvodi u granulama, kojima bi trebalo dodati tečnost (voda, sok, mlijeko). Uzimanje lijeka treba kombinirati sa drugim antiaterosklerotičkim lijekovima.

Nuspojave uključuju nadimanje, mučninu, bol u crijevima i ponekad labavu stolicu. Međutim, oni su lagano izraženi, rijetko se javljaju, a kontinuirana terapija prolazi neovisno.

Nikotinska kiselina

Nikotinska kiselina i njeni derivati ​​(enduracin, niceritrol, acipimoks) su vitamin grupe B. Smanjuje koncentraciju "lošeg holesterola" u krvi. Nikotinska kiselina aktivira sistem fibrinolize, smanjujući sposobnost krvi da stvara krvne ugruške. Ovaj lijek je efikasniji od ostalih lekova za snižavanje lipida koji povećavaju koncentraciju "dobrog holesterola" u krvi.

Liječenje nikotinskom kiselinom provodi se dugo, uz postupno povećavanje doze. Prije i nakon uzimanja, ne preporučuje se pijenje toplih napitaka, posebno kafe.

Ovaj lijek može da nadražuje želudac, tako da nije propisan kod gastritisa i peptičnog čira. Kod mnogih pacijenata crvenilo lica se pojavi na početku liječenja. Postepeno, ovaj efekt nestaje. Da biste ga spriječili, preporučuje se uzimanje 325 mg aspirina 30 minuta prije uzimanja lijeka. 20% pacijenata ima svrbež kože.

Liječenje preparatima nikotinske kiseline kontraindicirano je kod peptičnog ulkusa i čira na dvanaesniku, hroničnog hepatitisa, teških poremećaja srčanog ritma, gihta.

Enduracin je lijek nikotinske kiseline dugog djelovanja. Puno se bolje podnosi, izazivajući minimum nuspojava. Oni se mogu liječiti duže vrijeme.

Lijek dobro smanjuje nivo i „dobrog“ i „lošeg“ holesterola. Lijek ne utječe na nivo triglicerida.

Lijek uklanja LDL iz krvi, ubrzava izlučivanje holesterola sa žuči. Inhibira peroksidaciju lipida, ispoljavajući antiaterosklerotski efekat.

Učinak lijeka pojavljuje se dva mjeseca nakon početka liječenja i traje do šest mjeseci nakon njegovog ukidanja. Može se kombinovati sa bilo kojim drugim sredstvom za snižavanje holesterola.

Pod utjecajem lijeka moguće je produženje intervala Q-T na elektrokardiogramu i razvoj teških ventrikularnih aritmija. Za vrijeme njegove primjene, potrebno je ponoviti elektrokardiogram najmanje jednom u 3 do 6 mjeseci. Ne možete dodijeliti probukol istovremeno s kordaronom. Ostali neželjeni efekti uključuju nadimanje i bol u trbuhu, mučninu, a ponekad i labavu stolicu.

Probukol je kontraindiciran kod ventrikularnih aritmija povezanih s produženim Q-T intervalom, čestim epizodama miokardijalne ishemije, kao i s početno niskom razinom HDL-a.

Fibrati efikasno smanjuju nivo triglicerida u krvi, u manjoj mjeri koncentraciju LDL kolesterola i VLDL. Primjenjuju se u slučajevima značajne hipertrigliceridemije. Najčešće korišteni alati su:

  • gemfibrozil (lopid, gevilon),
  • fenofibrat (lipantil 200 M, treicor, ex-lipip),
  • ciprofibrata (lipanor),
  • holin fenofibrat (trilipiks).

Nuspojave uključuju oštećenje mišića (bol, slabost), mučninu i bol u trbuhu, oslabljenu funkciju jetre. Fibrati mogu poboljšati stvaranje kalcija (kamenja) u žučni mjehur. U rijetkim slučajevima, pod utjecajem ovih uzročnika, dolazi do inhibicije hematopoeze s razvojem leukopenije, trombocitopenije, anemije.

Fibrati nisu propisani za bolesti jetre i žučne kesice, hematopoezu.

Statini su najefikasniji lijekovi za smanjenje lipida. Oni blokiraju enzim koji je odgovoran za sintezu holesterola u jetri, dok se njegov sadržaj u krvi smanjuje. Istovremeno, povećava se broj LDL receptora, što dovodi do ubrzane ekstrakcije "lošeg kolesterola" iz krvi.
Lijekovi koji se najčešće propisuju su:

  • simvastatin (vasilip, zokor, ovan, simvagheksal, simvakard, simvakol, simvastin, simvastol, simvor, simlo, sincard, holvasim),
  • lovastatin (kardiostatin, koletar),
  • pravastatin
  • atorvastatin (anvistat, atocor, atomax, ator, atorvox, atoris, vazator, lipoford, lypimar, liptonorm, novostat, torvazin, torvakard, tulipan),
  • rosuvastatin (akorta, križ, mertenil, rosart, rosistark, rosucard, rosulip, roxera, rustor, tevastor),
  • pitavastatin (livazo),
  • fluvastatin (leskol).

Lovastatin i simvastatin proizvode se od gljiva. To su "prolijekovi" koji se u jetri pretvaraju u aktivne metabolite. Pravastatin je derivat gljivičnih metabolita, ali se ne metabolizira u jetri, već je aktivna supstanca. Fluvastatin i atorvastatin potpuno su sintetički lijekovi.

Statini se propisuju jedanput navečer, jer se vrhunac stvaranja holesterola u organizmu događa noću. Postepeno, njihova doza se može povećavati. Efekat se javlja već tokom prvih dana davanja, dostiže maksimum za mesec dana.

Statini su dovoljno sigurni. Međutim, prilikom upotrebe velikih doza, posebno u kombinaciji s fibratima, moguće je oštećenje funkcije jetre. Neki pacijenti osjećaju bol u mišićima i slabost mišića. Ponekad postoje bolovi u trbuhu, mučnina, zatvor, nedostatak apetita. U nekim slučajevima su nesanica i glavobolja.

Statini ne utiču na metabolizam purina i ugljikohidrata. Mogu se propisati kod gihta, dijabetesa, gojaznosti.

Statini su dio standarda za liječenje ateroskleroze. Propisuju se kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim antiateroskleroticima. Postoje gotove kombinacije lovastatina i nikotinske kiseline, simvastatina i ezetimiba (ingi), pravastatina i fenofibrata, rosuvastatina i ezetimiba.
Dostupne su kombinacije statina i acetilsalicilne kiseline, kao i atorvastatina i amlodipina (dupleksor, kaduket). Upotreba gotovih kombinacija povećava privrženost pacijenta liječenju (usklađenost), ekonomski je povoljnija i uzrokuje manje nuspojava.

Ostali lijekovi za smanjenje lipida

Benzaflavin spada u grupu vitamina B2. Poboljšava metabolizam u jetri, uzrokuje smanjenje razine glukoze, triglicerida, ukupnog holesterola u krvi. Lijek se dobro podnosi, propisuje se u dugim kursevima.

Esencijalno sadrži esencijalne fosfolipide, vitamine grupe B, nikotinamid, nezasićene masne kiseline, natrijum pantotenat. Lijek poboljšava razgradnju i eliminaciju "lošeg" holesterola, aktivira korisna svojstva "dobrog" holesterola.

Lipostable je blizak sastavu i djelovanju kod Esencijalne.

Omega-3 trigliceridi (omacor) propisani su za liječenje hipertrigliceridemije (s izuzetkom hiperhilomikromemije tipa 1), kao i za prevenciju ponavljajućeg infarkta miokarda.

Ezetimibe (ezetrol) odlaže apsorpciju holesterola u crevima, smanjujući njegov unos u jetri. Smanjuje sadržaj "lošeg" holesterola u krvi. Lijek je najefikasniji u kombinaciji sa statinima.

Video na temu "Holesterol i statini: vrijedi li uzimati lijek?"

Pogledajte video: Ishrana kod povišenih masnoća u krvi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar