Kako koristiti lijek Katena?

Jedna kapsula sadrži:

Kapsule 100 mg: aktivna supstanca: gabapentin - 100 mg,
pomoćni sastojci: laktoza monohidrat, kukuruzni skrob, talk,
ljuska kapsule: titan dioksid (E 171), želatina.
Kapsule 300 mg: aktivna supstanca: gabapentin - 300 mg,
pomoćni sastojci: laktoza monohidrat, kukuruzni skrob, talk,
čahura kapsule: titan dioksid (E 171), željezo u boji oksida žuto (E 172), želatina.
Kapsule 400 mg: aktivna supstanca: gabapentin - 400 mg,
pomoćne tvari: laktoza monohidrat, kukuruzni skrob, talk,
ljuska kapsule: titanov dioksid (E 171), žuta boja željezovog oksida (E 172), crvena boja željezovog oksida (E172), želatina.

Kapsule 100 mg: bijeli kristalni prah u bijeloj ljusci kapsule, veličine 3.

Kapsule 300 mg: bijeli kristalni prah u ovojnici žute kapsule, veličine 1.

Kapsule 400 mg: bijeli kristalni prah u narančastoj ljusci kapsule, veličina 0.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Gabapentin je po strukturi sličan neurotransmiteru gama-aminobuternoj kiselini (GABA), ali njegov mehanizam djelovanja je različit od onog nekih drugih lijekova koji stupaju u interakciju s GABA receptorima, uključujući valproat, barbiturate, benzodiazepine, inhibitore transaminaze GABA, agoniste GABA i inhibitore hvatanja GABA agonima, inhibitore zarobljavanja GABA oblici prolijeka GABA: nema GABAergička svojstva i ne utječe na unos i metabolizam GABA. Preliminarna ispitivanja pokazala su da se gabapentin veže na α2--podjedinicu kalcijevih kanala ovisnih o naponu i inhibira protok jona kalcijuma, što ima važnu ulogu u nastanku neuropatske boli. Ostali mehanizmi koji su uključeni u djelovanje gabapentina u neuropatskoj boli su: smanjenje smrti neurona ovisnog o glutamatu, povećanje sinteze GABA i suzbijanje oslobađanja neurotransmitera monoaminske grupe. Klinički značajne koncentracije gabapentina ne vežu se za receptore drugih uobičajenih lijekova ili neurotransmitera, uključujući GABAA, GABAA, benzodiazepin, glutamat, glicin ili N-metil-D-aspartat receptore. Za razliku od fenitoina i karbamazepina, gabapentin ne reagira na natrijumske kanale.

Farmakokinetika

Usisavanje
Bioraspoloživost gabapentina nije proporcionalna dozi, tako da se s povećanjem doze smanjuje. Nakon oralne primjene, maksimalna koncentracija (Cmax) gabapentina u plazmi postiže se nakon 2-3 sata, Apsolutna bioraspoloživost gabapentina u kapsulama je oko 60%. Hrana, uključujući i onu s visokim udjelom masti, ne utječe na farmakokinetiku. Eliminacija gabapentina iz plazme najbolje je opisana linearnim modelom.
Distribucija
Farmakokinetika se ne mijenja sa opetovanom primjenom, ravnotežne koncentracije u plazmi mogu se predvidjeti na temelju rezultata jedne doze lijeka. Gabapentin se praktično ne veže na proteine ​​plazme (

  • Liječenje neuropatske boli kod odraslih (18 i više godina). Učinkovitost i sigurnost kod pacijenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene.
  • Monoterapija parcijalnih napada u epilepsiji sa i bez sekundarne generalizacije kod odraslih i djece starijih od 12 godina. Djelotvornost i sigurnost monoterapije kod djece mlađe od 12 godina nisu utvrđene.
  • Kao dodatno sredstvo u liječenju djelomičnih napadaja kod epilepsije sa i bez sekundarne generalizacije kod odraslih i djece starije 3 godine i više. Sigurnost i efikasnost komplementarne terapije gabapentinom kod djece mlađe od 3 godine nisu utvrđene.

Trudnoća i dojenje

Nema podataka o sigurnosti i učinkovitosti lijeka tijekom trudnoće, stoga je primjena gabapentina tijekom trudnoće moguća samo ako namjeravana korist za majku opravdava mogući rizik za plod.

Gabapentin se izlučuje u majčinom mlijeku, tako da bi se tijekom liječenja trebalo napustiti dojenje.

Doziranje i primjena

Početna doza je 900 mg dnevno u tri podijeljene doze u jednakim dozama, ako je potrebno, ovisno o učinku, doza se postepeno povećava na maksimalno 3600 mg / dan. Liječenje može započeti odmah s dozom od 900 mg / dan (300 mg 3 puta dnevno) ili se tijekom prva 3 dana doza može postepeno povećavati na 900 mg dnevno prema sljedećoj shemi:
1. dan: 300 mg jednom dnevno
2. dan: 300 mg 2 puta dnevno
3. dan: 300 mg 3 puta dnevno

Odrasli i djeca starija od 12 godina : Efektivna doza - od 900 do 3600 mg dnevno. Terapija se može započeti s dozom od 300 mg 3 puta dnevno prvog dana ili postepeno povećavati na 900 mg prema gore opisanoj shemi (vidjeti odjeljak "Neuropatska bol u odraslih"). Nakon toga, doza se može povećati na maksimalno 3600 mg / dan u tri podijeljene doze. Maksimalni interval između doza s trostrukom dozom lijeka ne smije biti veći od 12 sati kako bi se izbjeglo obnavljanje napadaja. Primjećena je dobra podnošljivost lijeka u dozama do 4800 mg / danu.

Djeca od 3-12 godina : Početna doza lijeka varira od 10 do 15 mg / kg / dan koja se propisuje u jednakim dozama 3 puta na dan i povećava se do učinkovite u roku od oko 3 dana. Efektivna doza gabapentina u djece starije od 5 godina je 25-35 mg / kg / dan u jednakim dozama u 3 podijeljene doze. Efektivna doza gabapentina u djece u dobi od 3 do 5 godina je 40 mg / kg / dan u jednakim dozama u tri podijeljene doze. Primjećena je dobra podnošljivost lijeka u dozama do 50 mg / kg / dan uz produljenu upotrebu. Maksimalni interval između doza lijeka ne smije biti veći od 12 sati kako bi se izbjeglo obnavljanje napadaja.
Nema potrebe za kontrolom koncentracije gabapentina u plazmi. Preparat Katena ® može se koristiti u kombinaciji s drugim antikonvulzivima, ne uzimajući u obzir promjene njegove koncentracije u plazmi ili koncentracije drugih antikonvulziva u serumu.

Odabir doze za zatajenje bubrega
Za pacijente sa zatajivanjem bubrega preporučuje se smanjenje doze gabapentina u skladu sa tabelom:

Klirens kreatinina (ml / min) Dnevna doza (mg / dan)*
>80900-3600
50-79600-1800
30-49300-900
15-29150**-600
Interakcija s drugim lijekovima

Istodobnom primjenom gabapentina i morfija, kada je morfem uzet 2 sata prije uzimanja gabapentina, došlo je do povećanja prosječne površine ispod farmakokinetičke krivulje „koncentracija - vrijeme“ (AUC) gabapentina za 44% u usporedbi s monoterapijom gabapentinom, što je bilo povezano s povećanjem praga boli ( test hladnog pritiska). Klinički značaj ove promjene nije utvrđen; farmakokinetičke karakteristike morfija nisu se promijenile. Nuspojave morfina kada se uzima s gabapentinom nisu se razlikovale od onih kod uzimanja morfija u kombinaciji s placebom.
Nije opažena interakcija između gabapentina i fenobarbitala, fenitoina, valproične kiseline i karbamazepina. Farmakokinetika gabapentina u ravnoteži je ista kod zdravih ljudi i bolesnika koji primaju druge antikonvulzive.
Istodobna primjena gabapentina s oralnim kontraceptivima koji sadrže noretisteron i / ili etiniil estradiol nije bila popraćena promjenama u farmakokinetikama obje komponente.
Istovremena primjena gabapentina s antacidima koji sadrže aluminij i magnezijum prati smanjenje bioraspoloživosti gabapentina za oko 20%.
Gabapentin se preporučuje uzimati otprilike 2 sata nakon uzimanja antacida.
Probenecid ne utiče na bubrežnu ekskreciju gabapentina.
Neznatno smanjenje bubrežne ekskrecije gabapentina dok
uzimanje cimetidina vjerovatno nema klinički značaj.

Posebna uputstva

Uz zajedničku terapiju s morfijom, kod pacijenata može doći do povećanja koncentracije gabapentina. U ovom je slučaju potrebno pažljivo nadzirati pacijente zbog razvoja takvog znaka depresije centralnog nervnog sistema (CNS), kao što je pospanost. U tom slučaju, dozu gabapentina ili morfija potrebno je adekvatno smanjiti (vidjeti „Interakcija s drugim lijekovima“).
Laboratorijska istraživanja

Uz kombiniranu upotrebu gabapentina i drugih antikonvulziva, zabilježeni su lažno pozitivni rezultati određivanja proteina u urinu pomoću Ames N-Multistix SG® test traka. Za određivanje proteina u urinu, preporučuje se upotreba posebnije metode taloženja sulfosalicilnom kiselinom.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima

Prema rezultatima kliničkih studija, vjeruje se da učinak betahistina na sposobnost vožnje automobila i drugih mehanizama izostaje ili je beznačajan, jer nisu otkriveni efekti koji potencijalno utječu na tu sposobnost.

Obrazac za puštanje

Kapsule 100 mg, 300 mg, 400 mg.
Kapsule 100 mg: 10 kapsula u PVC / Al blisteru. Dva blistera stavljaju se zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.
Kapsule 300 mg i 400 mg: 10 kapsula u PVC / Al blisteru. Pet blistera stavlja se zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.

Indikacije za upotrebu

Epilepsija: djelomični napadaji sa i bez sekundarne generalizacije kod odraslih i djece starijih od 12 godina (monoterapija), djelomični napadaji sa i bez sekundarne generalizacije kod odraslih (dodatni lijekovi), rezistentni oblik epilepsije kod djece starije od 3 godine (dodatni lijekovi).

Neuropatska bol u bolesnika starijih od 18 godina.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Unutra, bez obzira na obrok.

Epilepsija Odrasli i djeca starija od 12 godina: početna doza Katene je 300 mg 3 puta dnevno prvog dana, efektivna doza je 900-3600 mg / dan. Maksimalna dnevna doza je 3600 mg (za 3 jednake doze). Maksimalni interval između doza prilikom propisivanja lijeka 3 puta dnevno ne smije biti veći od 12 sati.

Moguće je imenovanje prema sljedećoj shemi (faza odabira doze). U dozi od 900 mg: prvog dana - 300 mg 1 put dnevno, drugog - 300 mg 2 puta dnevno, trećeg - 300 mg 3 puta dnevno, u dozi od 1200 mg: 400 mg 1 put dnevno, 400 mg 2 puta dnevno, 400 mg 3 puta dnevno prvog, drugog i trećeg dana.

Djeca u dobi od 3-12 godina: efektivna doza - 25-35 mg / kg / dan u 3 jednake doze. Dozu možete titrirati do učinkovite u roku od 3 dana: 10 mg / kg / dan prvog dana, 20 mg / kg / dan drugog i 30 mg / kg / dan trećeg. U dugoročnom kliničkom istraživanju tolerancija na lijekove u dozama do 40-50 mg / kg / dan bila je dobra.

Moguće je koristiti shemu: s tjelesnom težinom od 17-25 kg - 600 mg / dnevno, s 26-36 kg - 900 mg / dan, sa 37-50 kg - 1200 mg / dan, sa 51-72 kg - 1800 mg / dan .

Neuropatija kod odraslih: početna doza Katene je 300 mg 3 puta na dan, ako je potrebno, doza se postepeno povećava na maksimalno 3600 mg / dan.

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega: s CC više od 60 ml / min - 400 mg 3 puta dnevno, s CC od 30 do 60 ml / min - 300 mg 2 puta dnevno, s CC od 15 do 30 ml / min - 300 mg 1 put dnevno, s CC nižim od 15 ml / min - 300 mg svaki drugi dan.

Preporučuje se pacijentima koji su podvrgnuti hemodijalizi koji prethodno nisu primili gabapentin u zasićenoj dozi od 300-400 mg, a potom i 200-300 mg svaka 4 sata hemodijalize.

Opće informacije

Epilepsiju karakterišu tipični ponavljajući napadaji ili poremećaji svijesti (somnambulizam, sumrak vrtoglavica, trans). Takođe, ovu bolest karakteriše postepeni razvoj promena ličnosti i epileptična demencija. Ponekad takva bolest izaziva pojavu psihoza koje se javljaju u akutnom ili hroničnom obliku. Mogu ih pratiti takvi afektivni poremećaji kao što su, na primjer, strah, agresivnost, čežnja, visoko ekstatično raspoloženje, delirij, halucinacije.

U slučaju da je razvoj epileptičnih napada usljed somatske patologije, tada govore o simptomatskoj epilepsiji.

U medicinskoj praksi često se susreću s takozvanom epilepsijom temporalnog režnja. Konvulzivni fokus u ovom stanju lokaliziran je isključivo u temporalnom režnja mozga.

Da li se epilepsija može izliječiti? Dijagnozu i terapiju ove bolesti provode epileptolozi i neurolozi. Stručnjaci kažu da nije moguće u potpunosti ukloniti takvu patologiju. Međutim, postoji dosta lijekova koji mogu suzbiti neuropatsku bol i poboljšati kvalitetu života pacijenta. Jedan takav lijek je Katena (300 mg). Upute, recenzije, analozi i druge značajke ovog alata predstavljene su u nastavku.

Sastav, pakiranje i obrazac za puštanje

U kojem obliku lijek Katena ide u prodaju? Recenzije pacijenata navode da se takav alat nalazi u ljekarnama samo u obliku kapsula.

Doziranje predmetnog lijeka može biti različito. Kapsule od 100 mg (veličina broj 3) su bijele, 300 mg (veličina br. 1) su žute, a 400 mg (veličina br. 0) narančaste.

Sadržaj lijeka je bijeli kristalni prah.

Kapsule se stavljaju u blistere, odnosno kartonske kutije.

Koji je aktivni sastojak lijeka Katena? Pregledi stručnjaka navode da je visoka učinkovitost ovog lijeka u direktnoj vezi s njegovim glavnim aktivnim sastojkom - gabapentinom. Također, sastav ispitivanog sredstva uključuje takve dodatne komponente kao što je kukuruzni škrob, talk i laktoza monohidrat.

Što se tiče ljuske kapsula, ona se sastoji od želatine, titanijum-dioksida (E171) i žute / crvene boje željezovog oksida.

Farmakološko djelovanje

Kako djeluje antiepileptik poput Katene? Pregledi stručnjaka, kao i priložene upute sadrže informaciju da se terapijska učinkovitost takvog lijeka nalazi zbog prisutnosti gabapentina u njemu, odnosno tvari koja je po strukturi slična neurotransmiteru GABA ili takozvanoj gama-aminobuternoj kiselini. Međutim, treba napomenuti da se mehanizam djelovanja ovog lijeka razlikuje od utjecaja drugih lijekova koji su u interakciji s GABA receptorima.

Prema uputama, gabapentin je u stanju da se veže za α2-sub podjedinicu kalcijevih kanala neovisnih o naponu, kao i da inhibira protok Ca jona, što je jedan od uzroka neuropatske boli.

Ostala svojstva

Zašto je Katena tako popularna? Pregledi ljekara i pacijenata navode da uzimanje ovog lijeka značajno poboljšava opće stanje pacijenta. Ovo je prije svega zbog činjenice da s neuropatskom boli, aktivna supstanca lijeka može smanjiti smrt živčanih stanica ovisnih o glutamatom, povećati sintezu GABA, a također inhibira oslobađanje neurotransmitera koji pripadaju monoaminskoj skupini.

U terapijskim dozama dotični lijek se ne vezuje za receptore neurotransmitera, uključujući benzodiazepin, glutamat, N-metil-D-aspartat, glicin, GABAA i GABAA receptore. Za razliku od lijekova poput Carbamazepina i Fenytoina, Katena (o njemu recenzije u nastavku) ne djeluje na Na kanale.

Farmakokinetička svojstva

Da li se aktivna supstanca Catena (300 mg) apsorbuje? Upute i pregledi stručnjaka navode da se gabapentin apsorbira iz probavnog trakta.

Nakon oralne primjene kapsula, maksimalna koncentracija glavnog aktivnog sastojka u krvi dostiže se nakon 3 sata.Apsolutna bioraspoloživost lijeka je približno 60%. Istovremeni unos hrane (uključujući hranu s visokim udjelom masti) nema utjecaja na farmakokinetičke karakteristike gabapentina.

Aktivna komponenta lijeka se ne vezuje za proteine ​​plazme. U bolesnika s epilepsijom njegova koncentracija u cerebrospinalnoj tekućini je približno 20% od one u plazmi.

Izlučivanje gabapentina vrši se kroz bubrežni sistem. Znakovi biološke transformacije ove komponente u ljudskom telu nisu otkriveni. Gabapentin nije u stanju da indukuje oksidaze, koje učestvuju u metabolizmu drugih lekova.

Povlačenje lijeka je linearno. Poluvrijeme ga ovisi o uzetoj dozi i iznosi oko 5-7 sati.

Klirens gabapentina smanjuje se u starijih osoba, kao i u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega. Aktivna supstanca lijeka uklanja se iz krvi tokom hemodijalize. Koncentracije gabapentina u plazmi u djece slične su onima u odraslih.

Indikacije za uzimanje kapsula

U kojim slučajevima se pacijentu može prepisati lijek poput Katena (300 mg)? Upute i pregledi navode da su sljedeći uvjeti indikacija za upotrebu spomenutog lijeka:

  • neuropatska bol u odraslih pacijenata,
  • parcijalni napadaji (uključujući stanja sa sekundarnom generalizacijom) kod adolescenata od 12 godina i odraslih (kao monoterapija),
  • djelomični napadaji (uključujući stanja sa sekundarnom generalizacijom) kod djece stare 3 godine i odraslih (kao dodatni lijek u sklopu složenog liječenja).

Kontraindikacije za uzimanje kapsula

Kada ne biste trebali uzeti Katenu? Upute i pregledi navode da je takav lijek strogo kontraindiciran djeci mlađoj od 3 godine. Takođe je zabranjena upotreba kod promatranja pacijenta koji ima visoku osjetljivost na komponente lijeka.

Izuzetno oprezno, lijek je propisan osobama sa zatajenjem bubrega.

Lijek "Catena": upute za upotrebu

Pregledi stručnjaka i upute za upotrebu navode da je predmetni lijek visoko efikasan i popularan antiepileptički lijek. Unošenje iznutra je dozvoljeno bez obzira na obrok. Smanjite dozu, otkažite lijek ili ga zamijenite alternativnim lijekom, postepeno tokom jedne sedmice.

Uz neuropatsku bol početna dnevna doza lijeka (u odraslih) trebala bi biti 900 mg (u tri doze). Ako je dobiveni učinak nedovoljan, doziranje se postepeno povećava.

Maksimalna dnevna doza Katene je 3600 mg.

Vremenski interval između davanja kapsula ne bi trebao biti veći od 12 sati, jer postoji visoki rizik od ponovnog napadaja.

S razvojem djelomičnih napadaja u djece stare 3-12 godina, lijek se propisuje u početnoj dozi od 10-15 mg / kg (podijeljeno u 3 doze). Tokom 3 dana, doziranje se postepeno povećava (do najučinkovitije).

Šta još trebate znati prije nego što počnete uzimati Catenu? Prema riječima stručnjaka, nije potrebno pratiti koncentraciju ovog lijeka tokom liječenja. Lijek o kojem je riječ može se koristiti u kombinaciji s drugim antikonvulzivima.

Nuspojave

Koje nuspojave mogu izazvati lijekovi Katena (300 mg)? Recenzije navode da je nakon uzimanja ovog lijeka moguće razviti sljedeća stanja (jedno ili više istodobno):

  • amnezija, leukopenija, rinitis, ataksija, pneumonija, konfuzija, prelomi kostiju, poremećena koordinacija pokreta, kašalj, depresija, faringitis,
  • trombocitopenična purpura, vrtoglavica, proliv, disartrija, smanjena brojnost belih krvnih zrnaca, povećana nervna razdražljivost, artralgija, nistagmus, mijalgija,
  • pospanost, urinarna inkontinencija, oslabljeno razmišljanje, manifestacije vazodilatacije, drhtavica, infekcije mokraćnih putova, grčevi, svrab, ambleopija, maceracija kože, diplopija, osip,
  • hiperkinezija, akne, jačanje / slabljenje / odsustvo refleksa, arterijska hipertenzija, parestezija, Stevens-Johnsonov sindrom, anksioznost, impotencija, neprijateljstvo, multiformni eritem, poremećaj hodanja, bol u leđima,
  • promjene obojenja zuba, umor, pojačani apetit, oticanje lica, suha usta, astenija, mučnina, debljanje, povraćanje, slučajna trauma, nadutost,
  • anoreksija, periferni edem, gingivitis, sindrom nalik gripu, bol u trbuhu, fluktuacije koncentracije glukoze u krvi, virusna infekcija, otitisni medij, pankreatitis, astenija, promjene u testovima jetrene opće bolesti.

Interakcija lijekova

Mogu li uzimati Katena kapsule s drugim lijekovima? Pregledi stručnjaka pokazuju da je, dok uzimate ovaj lijek s antacidima, smanjena apsorpcija gabapentina iz probavnog trakta.

Ako se koristi istovremeno s Felbamateom, poluživot ovog posljednjeg vjerojatno će se povećati.

Važno je znati!

Nagli prekid antikonvulzivnog liječenja kod ljudi s djelomičnim napadima izaziva razvoj konvulzivnog statusa. Stoga, ako je potrebno smanjiti dozu, ukinuti gabapentin ili ga zamijeniti alternativnim lijekom, to treba činiti postepeno, kroz tjedan dana.

Kapsule "Katena" ne predstavljaju efikasno sredstvo u lečenju napadaja konvulzivnih napada.

Paralelna upotreba spomenutog lijeka s drugim antikonvulzivnim lijekovima često je uzrokovala lažno pozitivne rezultate testa, koji je proveden za utvrđivanje proteina u urinu. Zbog toga se za vrijeme liječenja preporučuje upotreba specifičnije metode taloženja sulfosalicilne kiseline.

Osobe sa oslabljenom funkcijom bubrega, kao i oni koji su na hemodijalizi, moraju prilagoditi režim doziranja.

Stariji pacijenti će također trebati prilagoditi dozu lijeka, jer je kod ove kategorije pacijenata vjerovatno smanjenje bubrežnog klirensa.

Sigurnost i efikasnost terapije epilepsije uz pomoć lijeka Katen kod mladih pacijenata, kao i kod djece mlađe od 12 godina, nisu utvrđene.

Tokom liječenja takvim lijekom zabranjen je alkohol.

Lijek "Catena": recenzije liječnika i pacijenata, analozi

Analozi predmetnog lijeka su: Eplirintin, Gabagamma, Gabapentin, Neurontin, Tebantin, Konvalis, Egipentin.

Prema stručnjacima, lijek Katena prilično je djelotvoran antiepileptički lijek, koji je posebno popularan kod onih koji redovito pate od napadaja i napadaja tokom epiplepsije. Što se tiče pacijenata, oni u potpunosti podržavaju mišljenje ljekara.

Međutim, negativne kritike često se nalaze među pozitivnim kritikama. Prema većini pacijenata, najvažniji nedostatak predmetnog lijeka je njegova precijenjena cijena (u usporedbi sa sličnim lijekovima). Stručnjaci tvrde da lijek, čija je aktivna supstanca gabapentin, ima mnogo manje kontraindikacija za upotrebu, kao i nuspojave koje se manifestuju na živčani sistem.

Oslobađanje oblika i sastava

U prodaji je nekoliko sorti kapsula, ovisno o sadržaju aktivne komponente - gabapentin (100 mg, 300 mg, 400 mg). Supstanca ima direktan uticaj na glavni uzrok neuropatske boli - protok kalcijumovih jona. Brzo i učinkovito eliminira napadaje i druge simptome epilepsije.

Uputa za upotrebu Katena: doziranje i pravila za prijem

Uzimanje tableta ne ovisi o prehrani. Morate prihvatiti sljedeće:

Za neuropatsku bol preporučena doza za bolesnike starije od 12 godina je 300 mg tri puta dnevno. U nekim slučajevima doza se može povećati na 3600 mg / dan.

S djelomičnim napadajima prikazano je da pacijenti od 12 godina uzimaju 900-3600 mg / dan. Terapija se može započeti minimalnom dozom od 300 mg tri puta dnevno. Maksimalna doza je 4800 mg / dan. Za djecu od 3 do 12 godina, doziranje se smanjuje na 10-15 mg / kg / dan. Prijem treba podijeliti u 3 puta. Postepeno možete povećati dozu do 50 mg / kg / dan.

Tokom terapije nije potrebno pratiti koncentraciju aktivne tvari u krvi. Prilagođavanje doze nije potrebno dok se ne koriste drugi antikonvulzivi.

Farmakokinetika i farmakodinamika

Katena je antikonvulzivni lijek, čije djelovanje ima za cilj suzbijanje neuropatske boli. Glavna komponenta - gabapentin, koji je dio proizvoda, djeluje na protok jona kalcijuma, koji je izravno uključen u pojavu neuropatskih simptoma boli.

Zbog djelovanja aktivne komponente na tijelo pacijenta, konvulzije, znakovi epilepsije i sindromi boli brzo prolaze. Lijek se izlučuje putem bubrega.

Dakle, lijek "Catana" ima analgetsko, antikonvulzivno i antikonvulzivno dejstvo.

Nuspojave

Alergijske reakcije: multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom.

  • Bol u leđima, umor, periferni edemi, impotencija, astenija, nelagoda, oteklina na licu, debljanje, slučajna trauma, astenija, sindrom sličan gripu, fluktuacije glukoze u krvi, kod djece - virusna infekcija, otitis.
  • Iz kardiovaskularnog sistema: arterijska hipertenzija, manifestacije vazodilatacije.
  • Iz probavnog sistema: promene bojenja zuba, proliv, pojačan apetit, suha usta, mučnina, povraćanje, nadimanje, anoreksija, gingivitis, bol u trbuhu, pankreatitis, promene testova funkcije jetre.
  • Iz mokraćnog sistema: infekcije mokraćnog sustava, urinarna inkontinencija.
  • Iz mišićno-koštanog sistema: mijalgija, artralgija, prelomi kostiju.
  • Dermatološke reakcije: maceracija kože, akne, svrab, osip.
  • Iz hemopoetskog sistema: leukopenija, smanjena količina belih krvnih zrnaca, trombocitopenična purpura.
  • Iz disajnog sistema: rinitis, faringitis, kašalj, upala pluća.
  • Sa strane središnjeg živčanog sustava i perifernog živčanog sustava: amnezija, ataksija, konfuzija, narušena koordinacija pokreta, depresija, vrtoglavica, disartrija, pojačana nervna razdražljivost, nistagmus, pospanost, poremećeno razmišljanje, tremor, konvulzije, ambleopija, diplopija, hiperkinezija, pogoršanje, slabljenje ili nedostatak refleksa, parestezije, tjeskobe, neprijateljstva, oslabljeno hodanje.

Deca, u toku trudnoće i dojenja

Nema podataka o upotrebi lijeka u trudnica, stoga se gabapentin treba primjenjivati ​​tijekom trudnoće samo ako očekivana korist za majku opravdava mogući rizik za plod.

Gabapentin se izlučuje u majčino mlijeko, njegov utjecaj na dojilju nepoznat je, stoga tijekom dojenja treba napustiti dojenje.

Interakcije lijekova

U slučaju kombinirane primjene cimetidina, moguće je lagano smanjenje bubrežne ekskrecije gabapentina, ali ovaj fenomen vjerovatno nema klinički značaj.

  • Antacidi koji sadrže aluminij i magnezijum smanjuju bioraspoloživost gabapentina za oko 20%, pa se preporučuje uzimati ga 2 sata nakon uzimanja antacida.
  • Kada se koriste oralni kontraceptivi koji sadrže etinil estradiol i / ili noretisteron, nema promjena u farmakokinetikama komponenata.
  • Probenecid nema uticaja na bubrežnu ekskreciju gabapentina.
  • U ravnotežnom stanju farmakokinetika gabapentina se ne mijenja istodobnom primjenom drugih antikonvulziva.

Nije opažena interakcija između gabapentina i valproične kiseline, fenitoina, fenobarbitala, karbamazepina.

Značajke aplikacije

Pacijenti s dijabetesom trebaju se posavjetovati s liječnikom kako bi se prilagodilo doziranje hipoglikemijskih lijekova.

Tokom primjene Katena potrebna je kontrola psihičkog stanja pacijenta, jer lijek može izazvati razvoj depresivnih i samoubilačkih raspoloženja.

Izuzetno je važno poštivati ​​režim doziranja koji vam je propisao ljekar da spriječite pojavu akutnih neželjenih reakcija. Nagli prekid lijeka može izazvati konvulzivan status. Ako je potrebno smanjiti dozu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako biste razvili adekvatnu shemu. Pacijentu koji uzima lijekove ne preporučuje se vožnja vozilima.

Slična sredstva

Kompletni analozi Catene:

  1. Hapentek
  2. Egipentin
  3. Convalis
  4. Neurontin
  5. Gabantine,
  6. Katena
  7. Eplirontin,
  8. Tebantin
  9. Gabagamma

Antiepileptički lijekovi uključuju:

  1. Hexamidine
  2. Zeptol
  3. Misolin,
  4. Alžir
  5. Pregabalin
  6. Lyrics
  7. Zonegran
  8. Benzonal
  9. Depakine
  10. Convulex
  11. Topiramat,
  12. Convulsofin
  13. Karbamazepin
  14. Gabitril
  15. Finlepsin
  16. Sibazon,
  17. Tegretol
  18. Karbalepsin retard,
  19. Relium
  20. Eplirontin,
  21. Valopixim
  22. Finlepsin Retard,
  23. Primidon
  24. Benzobarbital,
  25. Lamictal
  26. Exalief,
  27. Wimpat,
  28. Zagretol
  29. Epimax
  30. Suksilep
  31. Acetazolamid,
  32. Diphenin,
  33. Paglüferal,
  34. Phenobarbital,
  35. Depakin Chrono
  36. Depamide
  37. Topamax
  38. Lamitor,
  39. Lamotrigin
  40. Convalis
  41. Levetinol,
  42. Convulsan
  43. Prigabilon
  44. Replika
  45. Inovelon
  46. Diacarb,
  47. Valproična kiselina
  48. Chloracon
  49. Levetiracetam
  50. Encorat
  51. Klonazepam
  52. Diazepam
  53. Zenitsetam
  54. Valparin
  55. Trobalt.

Farmakodinamika

Aktivna tvar Catena je gabapentin, supstanca slična po strukturi neurotransmiteru gama-aminobuterne kiseline (GABA). Međutim, njegov mehanizam djelovanja razlikuje se od utjecaja nekih drugih lijekova koji međusobno djeluju s GABA receptorima, uključujući barbiturate, inhibitore preuzimanja GABA, agoniste GABA, valproat, inhibitore GABA transaminaze, benzodiazepine i oblike prolijeka GABA, budući da gabapentin ne posjeduje GABAergic svojstva, ne utječe na metabolizam i hvatanje GABA.

Prema preliminarnim studijama gabapentin se veže na α2-δ-podjedinica kalcijevih kanala ovisnih o naponu i inhibira protok jona kalcijuma, što je jedan od uzroka neuropatske boli.

Uz to, uz neuropatski bol, gabapentin ima i druge mehanizme djelovanja, i to: smanjuje smrt neurona ovisna o glutamatu, povećava sintezu GABA i inhibira oslobađanje neurotransmitera monoaminske skupine.

U klinički značajnim koncentracijama lijek se ne veže za receptore drugih uobičajenih lijekova i neurotransmitera, uključujući benzodiazepine, glutamat, glicin, N-metil-D-aspartat, GABAA i GABAIn.

Za razliku od karbamazepina i fenitoina, gabapentin ne reagira na natrijumske kanale.

Uputa za upotrebu Katena: metoda i doziranje

Kapsule treba uzimati oralno, bez obzira na obroke. Smanjiti dozu, otkazati Katenu ili je zamijeniti alternativnim agensom treba postepeno, barem na jedan tjedan.

Uz neuropatsku bol u odraslih, početna dnevna doza je 900 mg - 300 mg 3 puta dnevno. Ako učinak nije dovoljan, doza se postepeno povećava. Najveća dopuštena dnevna doza iznosi 3600 mg.

Možete odmah započeti s liječenjem dnevnom dozom od 900 mg ili je postupno povećavati tokom prva tri dana prema sljedećoj shemi:

  • prvog dana - 300 mg jednom dnevno,
  • drugi dan - 300 mg 2 puta dnevno,
  • treći dan - 300 mg 3 puta dnevno.

S djelomičnim napadima kod odraslih i adolescenata od 12 godina, Katena je efikasna u rasponu dnevnih doza od 900–3600 mg.Možete odmah započeti s liječenjem dnevnom dozom od 900 mg (300 mg 3 puta dnevno) ili je postupno povećavati tokom prva tri dana prema gore opisanoj shemi. U budućnosti, ako je potrebno, nastavite povećavati dozu, do maksimalne dnevne doze od 3600 mg (u jednakim dijelovima u 3 podijeljene doze). Interval između doza ne smije biti veći od 12 sati, jer postoji rizik od ponovnih napadaja. Primjećena je dobra tolerancija gabapentina u dnevnim dozama do 4800 mg.

S djelomičnim konvulzijama u djece 3-12 godina, Katana se propisuje u početnoj dnevnoj dozi od 10-15 mg / kg u 3 podijeljene doze. Tokom oko 3 dana, doza se postepeno povećava sve dok ne postigne najefikasnije. U djece od 5 godina to je obično 25–35 mg / kg / dan, u djece 3-5 godina - 40 mg / kg / dan (u 3 doze u jednakim dijelovima). Uz dužu upotrebu primijećena je dobra tolerancija gabapentina u dnevnim dozama do 50 mg / kg. Kako bi se izbjegli ponovni napadi, interval između doza ne smije biti veći od 12 sati.

Nema potrebe za kontrolom koncentracije lijeka tokom liječenja. Katena se može koristiti u kombinaciji s drugim antikonvulzivima, bez promjene koncentracije lijekova u serumu.

Za bolesnike s bubrežnim zatajenjem dnevna doza Katene određuje se ovisno o klirensu kreatinina (CC, ml / min):

  • više od 80 - 900–3600 mg,
  • 50–79 - 600–1800 mg,
  • 30–49 - 300–900 mg,
  • 15–29 - 150 * –600 mg,
  • manje od 15 - 150 * - 300 mg.

* Prepisujte Katena 300 mg svaki drugi dan.

Pacijentima koji prethodno nisu koristili gabapentin i koji su na hemodijalizi propisuju se Katena u zasićenoj dozi od 300-400 mg, zatim se 200-300 mg koristi svaka 4 sata sesije na hemodijalizi.

Trudnoća i dojenje

Sigurnost gabapentina tijekom trudnoće nije utvrđena, pa se Catena propisuje samo ako su očekivane koristi od nadolazeće terapije definitivno veće od potencijalnih rizika.

Gabapentin prelazi u majčino mlijeko, pa stoga treba prekinuti hranjenje ako se zahtijeva liječenje tokom dojenja.

Upotreba u djetinjstvu

Katen je kontraindiciran u korištenju:

  • do 18 godina - s neuropatskim bolovima,
  • do 12 godina - kao monoterapija parcijalnih napada u epilepsiji,
  • do 3 godine - kao dodatno sredstvo u kombiniranoj terapiji parcijalnih napada u epilepsiji.

Dobna ograničenja nastaju zbog nedostatka podataka o efikasnosti i sigurnosti upotrebe Katene prema indikacijama u određenoj dobi.

Komentari o Katen

Prema recenzijama, Katena je efikasan antiepileptik. Nedostaci uključuju veću cijenu u usporedbi s pripravcima koji sadrže karbamazepin, međutim, za razliku od njih, gabapentin ima manje kontraindikacija, a prema pregledima, izaziva manje nuspojava od živčanog sustava.

Sastav i oblik oslobađanja

Lijek Katen je u obliku tableta u obliku kapsula koje su žute boje i sadrže praškastu smjesu. Komponente lijeka:

  • gabapentin
  • laktobioza,
  • talk u prahu
  • skrob na bazi kukuruza.

    Sastav gornjeg sloja:

  • želatina
  • titanijum-dioksid
  • bojanje hrane E172 žuto.

    Nuspojave

    Lijek Katena može uzrokovati manifestaciju neželjenih reakcija u tijelu, koje se izražavaju u sljedećim simptomatskim znacima:

  • živčani sustav: gubitak pamćenja, neuromuskularni poremećaj pokretljivosti, zamagljena svijest, motorički poremećaji, depresivna stanja, vestibularni poremećaji, poremećaji govornog aparata, pojačana razdražljivost, nenamjeran oscilatorni pokreti očiju velike frekvencije, pospanost, poremećaji u mozgu, nehotično tresenje prstiju, nehotično kontrakcije mišića, oštećenje vida, bifurkacija subjekata, hiperkineza, problemi sa refleksima, poremećaj osjetljivosti, pojačana anksioznost agresivnost, neusklađenost pokreta,
  • probavni sistem: uklanjanje boje cakline, labava stolica, pojačan apetit, suha usta, mučnina, povraćanje, natečenost, potpuni gubitak apetita, bol u trbuhu, upala pankreasa, problemi sa jetrom,
  • hematopoetski sistem: smanjenje broja leukocita po jedinici volumena krvi, Verlhohova bolest,
  • respiratornog sistema: curenje iz nosa, upala sluznice i limfoidnog tkiva ždrijela, kašalj, upala plućnog tkiva,
  • mišićno-koštani sistem: bolovi u mišićima, bolovi u zglobovima, prijelomi,
  • srce i krvne žile: povišen krvni pritisak, opuštanje glatkih mišića u zidovima krvnih žila,
  • mokraćni sistem: infekcije mokraćnog sustava, enureza,
  • alergija: maligni eksudativni eritem,
  • koža: povreda integriteta epiderme, osipi na koži, svrab, akne,
  • opće stanje tijela: bolovi u leđima, pretjerani rad, oteklina, impotencija, impotencija, opća slabost, debljanje, povećana invazivnost, simptomi gripe, fluktuacije koncentracije dekstroze, upale srednjeg uha.

    Metode i značajke primjene

    Lijek Katen je u obliku tableta koje se oralno koriste za epilepsiju i neuropatsku bol. Preporuke za upotrebu leka mogu se naći u trenutnim uputstvima za upotrebu koja dolazi sa Katenom. Osim toga, doziranje i trajanje terapije može odrediti liječnik koji će lijek propisati pojedinačno nakon provođenja pregleda, prikupljanja testova i utvrđivanja tačnog uzroka problema. Ne možete naglo prestati s korištenjem proizvoda, potrebno je da ga postepeno odustanete tokom sedmice. Na isti način trebali biste preći sa upotrebe ovog alata na drugi sličan lijek. Lijek se ne smije koristiti istovremeno s drugim antiepileptičkim lijekovima, jer to može utjecati na razinu proteinskih tvari u urinu. Pacijenti koji pate od bolesti bubrega, kao i pacijenti koji se liječe uz pomoć umjetnog bubrežnog aparata, trebaju posebnu upotrebu lijeka. Osim toga, starijim pacijentima je potrebno prilagođavanje doze, jer kod takvih bolesnika rad bubrega može biti smanjen, a samim tim se povećava i vrijeme povlačenja. Lijek ima utjecaj na nervni sistem i brzinu psihomotornih reakcija, stoga bi za vrijeme terapije lijekovima pacijenti trebali odbijati upravljati vozilima kao i obavljati posao koji zahtijeva povećanu koncentraciju pažnje. Lijek se nikada ne smije propisivati ​​djeci čija je starost manja od tri godine. Nakon tri godine, lijek bi trebao biti propisan djeci samo odlukom lekara, međutim svi rizici moraju biti uzeti u obzir.

    Interakcija s drugim lijekovima

    Lijek Katen ne može se uzimati istovremeno sa sljedećim lijekovima:

  • antacidi utiču na apsorpciju lijeka,
  • antiepileptički lijek Felbamate duže se uklanja iz tijela pod utjecajem lijeka Katen,
  • antiepileptički lek Phenytoinum ulazi u krv u povećanoj koncentraciji.

    Predoziranje

    Predoziranje lijeka može uzrokovati neugodne simptomatske znakove:

  • vestibularni poremećaji
  • podijeljeni predmeti
  • poremećaj govora,
  • poremećaji spavanja
  • proliv
  • letargija. Ako se pojave simptomi predoziranja, potrebno je odmah pružiti prvu pomoć pacijentu: učiniti ispiranje želuca, dati apsorbent, a zatim se posavjetovati sa svojim liječnikom koji će vam propisati dodatnu potrebnu terapijsku pomoć.

    Lijek u obliku Catena ima niz aktivnih analoga u sastavu i farmakološkom učinku:

  • Gabagamma,
  • Tebantin,
  • Neurontin,
  • Lepsitin,
  • Convalis,
  • Gabapentinum,
  • Eplyrontin,
  • Gapentek.

    Uslovi skladištenja

    Lijek se preporučuje čuvati na mjestu izoliranom od djece i direktnim izvorima svjetla na temperaturi koja ne prelazi 25 stupnjeva Celzijusovih. Rok trajanja lijeka je tri godine od datuma proizvodnje lijeka. Nakon isteka roka trajanja i skladištenja, lijek se ne može koristiti i mora se odlagati u skladu sa sanitarnim standardima.

    Ljekarnička dozvola LO-77-02-010329 od 18. lipnja 2019. godine

    Ostavite Svoj Komentar