Elementi u tragovima u ljudskom telu

Biološki značajni elementi (za razliku od biološki inertni elementi) - hemijski elementi potrebni živim organizmima kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje.

Elementi koji osiguravaju vitalnu aktivnost tijela klasificiraju se prema različitim kriterijima - sadržaj u tijelu, stupanj nužnosti, biološka uloga, specifičnost tkiva itd. Prema sadržaju u ljudskom tijelu i drugim sisarima, elementi se dijele na

  • makroćelije (više od 0,01%),
  • elementi u tragovima (od 10 do 6% do 0,01%),
  • mikronutrijenata (manje od 10-6%).

Neki autori crtaju granice između tih vrsta za različite vrijednosti koncentracije. Ponekad se mikrohranjivi sastojci ne odvajaju od elemenata u tragovima.

Ostali makronutrijenti

Veliki udio ćelijske mase čine 4 elementa (njihov sadržaj u ljudskom tijelu je naznačen):

Ti se makronutrijenti nazivaju organogeni elementi comm. 1 ili makronutrient comm. 2 Od njih se grade uglavnom proteini, masti, ugljikohidrati, nukleinske kiseline i mnoge druge organske tvari. Ponekad su ta četiri elementa označena akronimom CHNOkoji se sastoji od njihove oznake u periodičnoj tabeli.

Ostali makronutrijenti

Ostale makroćelije i njihov sadržaj u ljudskom tijelu su popisane u nastavku.

Mikronutrijenti: šta su

Uobičajeno je da se mikronutrijenti u nauci podijele u 2 kategorije: esencijalne tvari (vitalne), uslovno esencijalne (važne za tijelo, ali rijetko imaju nedostatak).

Esencijalne mikro supstance su: željezo (Fe), bakar (Cu), jod (I), cink (Zn), kobalt (Co), hrom (Cr), molibden (Mo), selen (Se), mangan (Mn).

Uslovno neophodni mikronutrijenti: bor (B), brom (Br), fluor (F), litijum (Li), nikal (Ni), silicijum (Si), vanadijum (V).

Prema drugoj klasifikaciji elementi u tragovima dijele se u 3 kategorije:

  • stabilni elementi: Cu, Zn, Mn, Co, B, Si, F, I (ima ih u iznosu od oko 0,05%),
  • 20 elemenata koji su prisutni u koncentracijama ispod 0,001%,
  • podgrupa kontaminanata čiji stabilni višak dovodi do bolesti (Mn, He, Ar, Hg, Tl, Bi, Al, Cr, Cd).

Upotreba elemenata u tragovima za ljude

Gotovo svi biohemijski procesi ovise o ravnoteži elemenata u tragovima. Iako je njihov potrebni broj određen mikrogramima, uloga ovih hranjivih sastojaka je ogromna. Konkretno, kvalitetan proces metabolizma, sinteza enzima, hormona i vitamina u tijelu ovisi o elementima u tragovima. Te mikro supstance jačaju imunitet, pospješuju hematopoezu, pravilan razvoj i rast koštanog tkiva. Ravnoteža alkalija i kiselina, performanse reproduktivnog sistema, ovise o njima. Na staničnoj razini - podržavaju funkcionalnost membrana, u tkivima - promiču metabolizam kisika.

Naučnici kažu da hemijski sastav tečnosti u ćelijama ljudskog tijela nalikuje formuli morske vode u prapovijesti. To se postiže kombiniranjem važnih elemenata u tragovima. A kad telu nedostaje jedna ili druga supstanca, ono počinje da ih „usisava“ iz sebe (iz tkiva u kojem su se nagomilala hranjiva).

Nedostatak mikronutrijenata i predoziranje

Svaka disharmonija elemenata u tragovima gotovo je uvijek razvoj mnogih bolesti i patoloških promjena u tijelu.

A kako kažu neke studije, neravnoteža mikro supstanci različitog intenziteta dijagnosticira se kod svakog trećeg stanovnika planete.

Među razlozima koji uzrokuju manjak ili prekomjernost korisnih elemenata, najčešće su:

  • loša ekologija
  • psihološki stres, stresne situacije,
  • loša prehrana,
  • dugotrajna upotreba određenih lijekova.

Da bismo shvatili koji elementi u tragovima nedostaju osobi, kao i da se otkrije tačan nivo nedostatka, može se postići samo u laboratorijskim okruženjima davanjem krvi za biohemijsku analizu. Ali neravnoteža hranjivih sastojaka se također može uzeti u obzir zbog nekih vanjskih znakova.

Najvjerovatnije osoba ima nedostatak hranjivih sastojaka ako:

  • često izloženi virusnim bolestima,
  • očiti znakovi oslabljenog imuniteta,
  • stanje kose, noktiju, pogoršala se koža (pojavile su se akne, osip),
  • postali razdražljivi, skloni depresiji.

Uslovi nedostatka mikrohranjivih sastojaka

Osim toga, pažljivom analizom stanja zdravlja, čak i bez laboratorijskih ispitivanja, ponekad možete utvrditi koji mikrohranjiv organizam je potreban, a koji mu za sada nedostaje:

  1. Prekomjerna težina - nedostatak tvari poput hroma, cinka, mangana.
  2. Digestivni problemi - nedostatak cinka, hroma.
  3. Disbakterioza - nema dovoljno cinka.
  4. Alergija na hranu - nedostatak cinka.
  5. Disfunkcija prostate - nedostatak cinka.
  6. Povećani šećer u plazmi - nedostatak magnezijuma, hroma, mangana, cinka.
  7. Krhki nokti - nema dovoljno silicijuma i selena.
  8. Polaki rast noktiju i kose - smanjena razina selena, cinka, magnezijuma, silicijuma.
  9. Kosa ispada - nedostaje silikon, selen, cink.
  10. Smeđe mrlje na koži - nedostatak bakra, mangana, selena.
  11. Iritacije i upale na koži - signal nedostatka cinka, selena, silicijuma.
  12. Akne su nedostatak hroma, selena, cinka.
  13. Alergijski osip - nije dovoljno selena ili cinka.

Usput, zanimljiva činjenica koja se tiče kose. Upravo je njihovom strukturom najlakše utvrditi nedostatak elemenata u tragovima. Obično je u kosi zastupljeno 20 do 30 mikro-supstanci, dok će test krvi ili urina pokazati nivo ne više od 10 hranjivih sastojaka u tijelu.

Kako održati ravnotežu

Postoji nekoliko pravila za vraćanje ravnoteže elemenata u tragovima. U njima nema ništa komplicirano ili novo, ali u modernom ritmu života ponekad zaboravimo na ove savjete ljekara.

Prije svega, važno je pratiti zdravlje nervnog sistema, redovno posjećivati ​​svježi zrak i pravilno jesti.

Uostalom, najbolji izvor većine elemenata u tragovima je prirodna organska hrana.

Uzgred, ako govorimo o izvorima hrane, tada se najviše od svih mikro supstanci nalazi u biljnoj hrani. Lider među proizvodima životinjskog porijekla mogao bi se nazvati mlijekom u kojem su 22 elementa u tragovima. U međuvremenu, koncentracija hranjivih sastojaka u njemu je toliko niska da nije potrebno govoriti o mlijeku kao proizvodu koji je sposoban osigurati ravnotežu tvari. Stoga nutricionisti inzistiraju na važnosti uravnotežene i raznolike prehrane.

Ali prema biolozima, bilo bi pogrešno misliti da na primjer, sve rajčice na svijetu imaju identičan skup mikroelemenata. Čak i ako proizvod sadrži iste hranjive tvari, njihova količina može značajno varirati. Na ove pokazatelje utječu kvaliteta tla, raznolikost biljaka i učestalost oborina. Ponekad se čak i povrće iste sorte, sakupljeno iz istog kreveta, može značajno razlikovati po svom kemijskom sastavu.

Uzroci nedostatka mikrohranjivih sastojaka:

  • loša ekologija, koja utječe na sastav mineralno-soli vode,
  • nepravilna termička obrada proizvoda (dovodi do gotovo 100-postotnog gubitka hranjivih sastojaka),
  • bolesti probavnog sistema (ometaju pravilnu apsorpciju mikroorganizama),
  • loša prehrana (mono-dijeta).
Tabela sadržaja mikronutrijenata u proizvodima
Element u tragovimaPrednosti za tijeloPosledice nedostatkaIzvori
GvožđeNeophodna je za cirkulaciju krvi i održavanje zdravlja nervnog sistema.AnemijaGrah, žitarice, breskve, marelice, borovnice.
BakarPotiče stvaranje crvenih čestica krvi, apsorpciju gvožđa, održava elastičnost kože.Anemija, pigmentacija na koži, mentalni poremećaji, patološki pad telesne temperature.Morski plodovi, orasi.
CinkVažan je za proizvodnju inzulina, sudjeluje u sintezi hormona, jača imunološki sustav.Smanjeni imunitet, razvoj depresije, gubitak kose.Heljda, orasi, žitarice, sjemenke (bundeve), pasulj, banane.
JodPodržava rad štitne žlijezde i živčanih stanica, antimikrobnu supstancu.Goiter, odložen razvoj (mentalni) u djece.Morska kelj.
ManganPotiče razmjenu masnih kiselina, reguliše holesterol.Ateroskleroza, povećani holesterol.Orasi, pasulj, žitarice.
KobaltAktivira proizvodnju inzulina, potiče stvaranje proteina.Pogrešan metabolizam.Jagode, divlje jagode, mahunarke, repa.
SelenAntioksidant, sprečava razvoj ćelija raka, odlaže starenje, jača imunološki sistem.Kratkoća daha, aritmija, oslabljen imunitet, česte zarazne bolesti.Plodovi mora, gljive, različito grožđe.
FluorJača kosti, zube, podupire zdravlje cakline.Fluoroza, bolesti desni i zuba.Sva vegetarijanska hrana, voda.
ChromeSudjeluje u preradi ugljikohidrata i proizvodnji inzulina.Povećani šećer u krvi, razvoj dijabetesa, nepravilna apsorpcija glukoze.Gljive, integralne žitarice.
MolibdenAktivira metabolizam, potiče razgradnju lipida.Poremećen metabolizam, kvarovi probavnog sistema.Spanać, različite sorte kupusa, crne ribeze, koprive.
BromIma sedativna svojstva, jača organizam kardiovaskularnim, gastrointestinalnim bolestima, ublažava grčeve.Usporeni rast djece, smanjeni hemoglobin, nesanica, pobačaj u različitim fazama trudnoće.Orašasti plodovi, mahunarke, žitarice, morske trave, morska riba.

Elementi u tragovima su ključni nutrijenti za ljude. O njima ovise metabolički procesi, razvoj i rast djeteta, funkcioniranje svih sustava (uključujući reproduktivnog), održavanje zdravlja i imuniteta. A kako tijelo nije u mogućnosti samostalno sintetizirati mikronutrijente, važno je voditi računa o racionalnoj i uravnoteženoj prehrani kako bi se svakodnevno popunjavale zalihe potrebnih elemenata.

Opće informacije

Uloga elemenata u tragovima u ljudskom tijelu je prilično velika. Ovi spojevi osiguravaju normalan tijek gotovo svih biohemijskih procesa. Ako je sadržaj elemenata u tragovima u ljudskom tijelu u granicama normale, tada će svi sustavi stabilno funkcionirati. Prema statističkim podacima, oko dvije milijarde ljudi na planeti pati od nedostatka ovih spojeva. Nedostatak elemenata u tragovima u ljudskom tijelu dovodi do mentalne retardacije, sljepoće. Mnogo novorođenčadi s nedostatkom minerala umire kada se jedva rodi.

Vrijednost elemenata u tragovima u ljudskom tijelu

Jedinjenja su prvenstveno odgovorna za formiranje i razvoj centralnog nervnog sistema. Uloga elemenata u tragovima u ljudskom tijelu raspodjeljuje se i radi smanjenja broja najčešćih intrauterinih poremećaja tokom formiranja kardiovaskularnog sistema. Svaki spoj utječe na određeno područje. Važna je važnost elemenata u tragovima u ljudskom tijelu tokom formiranja zaštitnih sila. Na primjer, kod ljudi koji dobivaju minerale u potrebnoj količini mnoge su patologije (crijevne infekcije, ospice, gripa i druge) mnogo lakše.

Glavni izvori minerala

Makro- i mikronutrijenti, vitamini su prisutni u proizvodima životinjskog i biljnog porijekla. U savremenim uslovima, jedinjenja se mogu sintetizovati u laboratoriji. Međutim, prodiranje minerala biljnom ili životinjskom hranom donosi mnogo više koristi od upotrebe spojeva dobivenih u procesu sinteze. Glavni elementi u tragovima u ljudskom tijelu su brom, bor, vanadijum, jod, željezo, mangan, bakar. U životnoj podršci uključeni su kobalt, nikal, molibden, selen, hrom, fluor i cink. Zatim ćemo detaljnije razmotriti kako ti mikroelementi djeluju u ljudskom tijelu i koliko su važni za zdravlje.

Ovaj je element prisutan u gotovo svim ljudskim tkivima i organima. Najviše bora nalazi se u kostima skeleta, zubnoj caklini. Element ima blagotvoran uticaj na cijeli organizam, uopšte. Zbog njega rad endokrinih žlijezda postaje stabilniji, formiranje skeleta - pravilnije. Uz to, povećava se koncentracija spolnih hormona što je od posebne važnosti za žene tijekom menopauze. Bor je prisutan u soji, heljdi, kukuruzu, pirinču, repe i mahunarkama. S nedostatkom ovog elementa primjećuju se hormonski poremećaji. Kod žena je to prepun razvoja takvih patologija kao što su osteoporoza, fibroidi, rak, erozije. Postoji visok rizik od urolitijaze i poremećaja zglobova.

Ovaj element utiče na pravilnu aktivnost štitne žlijezde, učestvuje u funkcionisanju centralnog nervnog sistema i pojačava procese inhibicije. Na primjer, kod osobe koja uzima drogu koja sadrži brom, spolni nagon je smanjen. Ovaj element je prisutan u proizvodima kao što su orasi, mahunarke i žitarice. Uz nedostatak broma u tijelu poremećaj spavanja, nivo hemoglobina opada.

Ovaj element sudjeluje u regulaciji krvnih žila i srca. Vanadijum pomaže stabilizaciji holesterola. To, pak, smanjuje vjerovatnoću za aterosklerozu, a također smanjuje tumore i otekline. Element normalizira jetru i bubrege, poboljšava vid. Vanadijum je uključen u regulaciju glukoze i hemoglobina u krvi. Element je prisutan u žitaricama, rotkvici, riži, krompiru. Sa manjkom vanadija koncentracija holesterola raste. To je prepun razvoja ateroskleroze i dijabetesa.

Ovaj element u tragovima jedna je od komponenti hemoglobina. Gvožđe je odgovorno za stvaranje krvnih stanica i uključeno je u stanično disanje. Ovaj element prisutan je u senfu, sjemenkama bundeve, šipak, sezamovim sjemenkama, jabukama, lješnjacima, morskom kelju. Stanje ćelija kože, usne šupljine, crijeva i želuca ovisi o koncentraciji željeza. Uz nedostatak ovog elementa primjećuju se stalna pospanost, brza zamorljivost, pogoršanje stanja nokatnih ploča. Koža postaje suva, hrapavija, često se suši u ustima, razvija se anemija. U nekim se slučajevima osjet okusa može promijeniti.

Ovaj element u tragovima uključen je u proizvodnju tiroksina - hormona štitnjače. U njemu se nalazi najveći dio (oko 15 od 25 mg) joda. Ako je ovog elementa dovoljno u tijelu, tada će se rad prostate, jajnika, jetre, bubrega odvijati bez ikakvih smetnji. Jod je prisutan u pšenici, mliječnim proizvodima, šampinjonima, algama, raži, pasulju, špinatu. S manjkom elementa primjećuje se povećanje štitne žlijezde (gušav), mišićna slabost, usporavanje razvoja mentalnih sposobnosti i distrofične promjene.

Ovaj je element sastavni dio procesa stvaranja krvnih stanica. Kobalt sudjeluje u stvaranju vitamina B12 proizvodnja i inzulina. Element je prisutan u mahunarkama, soji, kruški, soli, kaši. S nedostatkom kobalta može započeti anemija, čovjek se brže umara i želi cijelo vrijeme spavati.

Ovaj element je odgovoran za stanje kostiju, reproduktivnu funkciju i uključen je u regulaciju centralnog nervnog sistema. Zahvaljujući manganu povećava se potencija, pod njegovim utjecajem aktivnije se očituju mišićni refleksi. Element pomaže smanjiti nervnu napetost i iritaciju. Mangan je prisutan u đumbiru, orasima. S manjkom elementa poremećen je proces okoštavanja kostura, zglobovi počinju deformirati.

U velikim količinama ovaj se element nalazi u jetri. Bakar je sastojak melanina, sudjeluje u proizvodnji kolagena i pigmentaciji. Uz pomoć bakra, proces asimilacije željeza mnogo je bolji.Element je prisutan u suncokretu, morskim algama, sezamu, kakau. Sa anemijom manjka bakra uočava se gubitak težine, alopecija. Nivo hemoglobina se takođe smanjuje, počinju se razvijati dermatoze različitog karaktera.

Ovaj je element osnova enzima koji sudjeluju u iskorištavanju željeza. Ovaj proces sprečava razvoj anemije. Molibden je prisutan u soli, žitaricama i mahunarkama. Posledice nedostatka elemenata u organizmu danas se ne razumiju dobro.

Ovaj element u tragovima sudjeluje u stvaranju krvnih stanica i njihovom zasićenju kisikom. Nikal takođe reguliše metabolizam masti, hormonalnu razinu, snižava krvni pritisak. Element je prisutan u kukuruzu, kruški, soji, jabukama, leći i drugim mahunarkama.

Ovaj element je antioksidans. Inhibira rast nenormalnih stanica i na taj način sprečava nastanak i širenje karcinoma. Selen štiti organizam od negativnih uticaja teških metala. Neophodna je za proizvodnju proteina, normalan i stabilan rad štitne žlijezde i gušterače. Selen je prisutan u sjemenskoj tekućini, a također podržava reproduktivnu funkciju. Element u tragovima nalazi se u pšenici i njenim klicama, sjemenkama suncokreta. S njegovim nedostatkom povećava se rizik od razvoja alergija, disbioze, multiple skleroze, mišićne distrofije, srčanog udara.

Ovaj element sudjeluje u stvaranju zubne cakline i tkiva. Element je prisutan u proso, orašasti plodovi, bundeva, grožđice. Uz nedostatak fluora opaža se trajni karijes.

Ovaj element u tragovima utiče na ubrzano stvaranje inzulina. Hrom takođe poboljšava metabolizam ugljenih hidrata. Element u tragovima prisutan je u repe, rotkvici, breskvi, soji, gljivama. U slučaju nedostatka kroma primjećuje se pogoršanje stanja kose, noktiju i kostiju.

Ovaj element u tragovima reguliše mnoge važne procese u tijelu. Na primjer, uključen je u metabolizam, rad reproduktivnog sustava i stvaranje krvnih stanica. Cink je prisutan u pšeničnim klicama, semenkama sezama. Sa svojim nedostatkom pojavljuju se bijele mrlje na noktima, osoba se brzo umara, postaje osjetljiva na alergije i zarazne patologije.

Kompatibilnost s vitaminima

U procesu asimilacije elemenata u tragovima, oni komuniciraju sa različitim spojevima, uključujući i one koji dolaze izvana. U ovom slučaju se dešavaju različite kombinacije. Neki od njih blagotvorno utiču na zdravstveno stanje, drugi doprinose međusobnom uništavanju, a drugi su neutralni u svom uticaju jedni na druge. U donjoj tablici možete vidjeti kompatibilne vitamine i minerale u ljudskom tijelu.

Glavne funkcije elemenata u tragovima u ljudskom tijelu

  • plastična funkcija u životnim procesima i sudjelovanje u izgradnji tkiva, posebno kostiju, gdje su kalcij i fosfor glavne strukturne komponente.
  • sudjelovanje u metaboličkim procesima ljudskog tijela: održavanje acidobazne ravnoteže, vodeno-solne ravnoteže.
  • Pomoć u održavanju osmotskog pritiska u ćelijama.
  • efekti na imuni sistem, sistem formiranja krvi, zgrušavanje krvi.
  • sudjelovanje u enzimskim procesima i u strukturi enzimskih sustava.

Sa neravnotežom elemenata u tragovima Sledeće bolesti i stanja bolesti najčešće se javljaju:

  • smanjen imunološki sistem
  • bolesti noktiju, kose, kože
  • alergijske reakcije
  • gojaznost
  • dijabetes
  • hipertenzija
  • patologija kardiovaskularnog sistema
  • krvne bolesti
  • osteohondroza, osteoporoza, skolioza
  • gastritis, hronični kolitis, dysbiosis
  • neplodnost
  • poremećaji u razvoju i rastu kod dece.


Šta su elementi u tragovima?

Jedna od tvari potrebnih tijelu su minerali. Do danas je poznato oko 70 elemenata kojima osoba treba u potpunosti da funkcioniše. Neki su od njih potrebni u velikim količinama, nazivaju se makronutrijenti. A oni koji su potrebni u malom su elementi u tragovima.

Na ovaj način elementi u tragovima - Riječ je o kemijskim elementima potrebnim za normalno funkcioniranje organizama, a sadržani su u vrlo malim količinama (manjim od 0,015 g).

Tijelo ih apsorbira kroz zrak, vodu i hranu (glavni je opskrbljivač). Zahvaljujući njima, u tijelu se događaju važni metabolički procesi.

Vrijednost elemenata u tragovima. Njihova uloga za ljudsko telo.

Od 92 elementa u tragovima koji se nalaze u prirodi, njih 81 nalazi se kod ljudi. Vjeruje se da se najčešće očekuje kod težih bolesti razvoj poremećaja od cinka (Zn), bakra (Cu), mangana (Mn), selena (Se) i molibdena (Mo). ), jod (I), gvožđe (Fe), hrom (Cr) i kobalt (Co).

  • acidobazna ravnoteža
  • vodeno-slani balans,
  • osmotski pritisak u ćeliji,
  • pH krvi (norma 7,36-7,42),
  • rad enzimskih sistema.

učestvovati u procesima:

  • neuromuskularni prijenos impulsa,
  • kontrakcije mišića
  • koagulacija krvi
  • razmjena kisika.

su deo:

  • kostiju i zube
  • hemoglobin
  • tiroksin
  • sokovi probavnog sistema.

Dokazano je da sadržaj elemenata u tragovima u tijelu varira ovisno o vremenu godine i starosti. Najveća potražnja za makro i mikrohranjivim sastojcima izražena je u periodu rasta, u toku trudnoće i dojenja. U starosti se naglo smanjuje.

Konkretno, s godinama povećava se koncentracija u tkivima aluminija, titanijuma, kadmijuma, nikla, cinka, olova, a koncentracija bakra, mangana, molibdena, kroma smanjuje se. U krvi se povećava sadržaj kobalta, nikla, bakra i smanjuje se sadržaj cinka. Tokom trudnoće i dojenja krv postaje 2-3 puta više nego bakar, mangan, titanijum i aluminijum.

Klasifikacija elemenata u tragovima

Elementi u tragovima se u osnovi klasificiraju međusobno zamjenjivom, tako da je njihova klasifikacija sljedeća:

  • Esencijalne (željezo, kobalt, mangan i cink),
  • Vital (aluminijum, bor, berilijum, jod, molibden i nikl),
  • Toksicans (kadmij, rubidij, olovo),
  • Nije dobro proučen (bizmut, zlato, arsen, titanijum, hrom).

Uloga elemenata u tragovima u ljudskom tijelu

Ljudsko tijelo sadrži više od 70 minerala, elementi u tragovima sudjeluju u svim procesima podrške životu. Da biste shvatili koliko su važni i efikasni elementi u tragovima, pogledajte popis glavni funkcije elemenata u tragovima:

  • Osiguravanje normalne acidobazne ravnoteže,
  • Učestvovanje u procesima stvaranja krvi, izlučivanja i stvaranja kostiju,
  • Održavanje osmotskog pritiska na konstantnom nivou,
  • Upravljanje nervnom provodljivošću,
  • Uspostavljanje intracelularnog disanja,
  • Uticaj na imuni sistem,
  • Osiguravanje pune kontrakcije mišića.

Postaje jasno da su mikronutrijenti potrebni čovjeku da održi tjelesno i mentalno zdravlje na odgovarajućem nivou, pa stoga, živeći u stalnom stresu i u sve lošijem okruženju, potrebno je posvetiti povećanu pažnju unosu ne samo vitamina, već i minerala.

Zanimljiva je činjenica da kosa najbrže reagira na manjak mikroelemenata, to je analiza stanja kose koja će pokazati najtačniju količinu i kvalitet mikroelemenata u ljudskom tijelu.

Kompatibilnost mikronutrijenata sa vitaminima

U ljudskom tijelu postoji jasan odnos i kompatibilnost elemenata u tragovima i vitamina, štoviše, proces kompatibilnosti može igrati i pozitivnu ulogu, pomažući asimilaciji vitamina ili elemenata u tragovima, i negativnu - destruktivno djelujući na jednu ili drugu stranu odnosa. Mnogi vitamini i minerali ne reagiraju, to jest njihov učinak jedni na druge je neutralan.

  • Vitamin A poboljšava apsorpciju gvožđa,
  • Vitamin B6 povećava bioraspoloživost magnezijuma,
  • Cink značajno poboljšava apsorpciju vitamina D,
  • Vitamin E je jak u prisustvu selena.

Nekompatibilnost elemenata u tragovima i vitamina:

  • Vitamin B9 ometa apsorpciju cinka,
  • Kalcijum, magnezijum i cink ometaju apsorpciju gvožđa,
  • Bakar i gvožđe amortiziraju vitamin B12,
  • Kalcijum gubi svoju bioraspoloživost u prisutnosti fosfora.

Znajući ove značajke, možete prilagoditi prehranu i biti oprezni prilikom uzimanja lijekova. U pravilu, upute za lijekove navode kako oni utječu na sadržaj minerala (na primjer, cink se ispire iz tijela kada se uzima aspirin).

Apsorpcija i izdvajanje mikronutrijenata

Većina elemenata u tragovima dobro se rastvara u vodi, pa se problemi sa njihovom apsorpcijom u pravilu ne primjećuju. Proces apsorpcije događa se u tankom crijevu, posebno u dvanaestopalačnom crijevu. Oslobađanje elemenata u tragovima događa se na tradicionalne načine - kroz izdisani zrak, izmet (željezo, bakar, živa, cink i fosfor) i urin (brom, kalijum, litijum, mangan, natrijum).

Manjak traga

Manjak mikrohranjivih sastojaka može imati štetan uticaj na ljudsko telo, glavne znakove nedostatka elemenata u tragovima:

  • Disbakterioza,
  • Anemija
  • Smanjen imunitet,
  • Kašnjenje u razvoju,
  • Glupost i gubitak kose,
  • Loša probava
  • Prekomjerna težina do pretilosti,
  • Razvoj dijabetesa
  • Bolesti kože i kostiju,
  • Kardiovaskularne tegobe,
  • Seksualni problemi.

Manjak mikrohranjivih sastojaka javlja se uz lošu ili neuravnoteženu prehranu, ako osoba živi u ekološki nepovoljnom području gdje je pitka voda neodgovarajućeg kvaliteta, s nekontroliranim unosom lijekova koji utječu na sadržaj mikrohranjivih sastojaka.

Uticaj elemenata u tragovima na imuni sistem

Potrebu mikronutrijenata potvrđuju studije naučnika koje potvrđuju da su mikrohranjiva sredstva u stanju da pojačaju zaštitne mehanizme imunološkog sistema, pružajući stimulativan uticaj na osnovne funkcije organizma. Neki od minerala (gvožđe, jod, kobalt, bakar i mangan) sudjeluju u stvaranju antitijela, uništavaju bakterijske toksine.

Raznolikost djelovanja elemenata u tragovima na ljudsko tijelo dokazuje potrebu za tim mineralima za potpuno funkcioniranje i održavanje tijela u zdravom stanju tijekom života.

Više o mikro i makro elementima potražite u videu „Uloga hemijskih elemenata u ljudskom telu“

Pogledajte video: Mitologija drevnih EGIPĆANA - Egipatska mitologija (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar