Peršun: koristi od dijabetesa

U kuvanju se omiljeni celandin koristi u svježem, svježe smrznutom, osušenom (ponekad slanom) obliku. U salatu se dodaju svježi listovi, sjeckano korjenovo povrće - u juhama i prilozima.

Svježe smrznuti peršin (u pravilnim uvjetima skladištenja) ne gubi svoje hranjive i ljekovite osobine čitavu godinu.

Hemijske karakteristike

Začinjeni okus peršina posljedica je prisutnosti u njemu čitavog kompleksa izuzetno korisnih tvari. Sadrži:

  • Esencijalno ulje, koja je u medicini naširoko korištena od davnina. Uz njegovu pomoć riješite se bolesti mjehura i bubrega, kao i infekcija genitourinarnog trakta. Diuretski učinak eteričnog ulja peršina omogućava vam upotrebu ove biljke u slučajevima kada je potrebno hitno ukloniti višak ustajale tekućine iz tijela: sa celulitom, prije menstruacije, i kada se pojavi oteklina. Snažan diuretski učinak omogućava upotrebu esencijalnog ulja za normalizaciju menstrualnog ciklusa u slučaju neredovitih i blagih menstrualnih protoka.
  • Polisaharidni inulin. Prisutnost ove komponente čini peršin proizvod koji se preporučuje za ishranu bolesnika sa šećernom bolešću. Vjeruje se da inulin snižava nivo glukoze u njihovoj krvi. U stvari, smanjenje ovog pokazatelja je objašnjeno činjenicom da ljudski organizam inulin praktično ne apsorbuje. Slatki ukus vam omogućuje da koristite inulin kao siguran prirodni zaslađivač.
  • U maloj gomili svježeg peršina (težine 50 grama) sadrži dnevna udjela beta karoten i askorbinska kiselinaposjeduju opće jačanje i antioksidativno djelovanje. U pogledu beta-karotena, peršun je identičan mrkvi.
  • Pored upravo spomenutog vitamina C multivitaminski kompleks peršinovog zelenila uključuje vitamine grupa B, PP, A i E. Te biološki aktivne tvari koje poboljšavaju rad svih unutrašnjih organa i sistema ljudskog tijela, prvenstveno jačaju imunitet, povećavaju efikasnost i sprečavaju prodor patogena.
  • Kombinacija mineralnih soliod kojih su najvrednije soli gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Bez ovih komponenti pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, normalno stanje kože i kose i nedostatak željeza često završavaju u razvoju anemije.
  • Značajna je količina grubih biljnih vlakana i vlakanakoje potiču zdravu probavu i poboljšavaju rad probavnog trakta.

Šta je glikogen? Od čega se sastoji i gde se akumulira? Pročitajte više ovdje.

Upotreba za dijabetes. Popularni recepti

Terapeutski učinak peršuna na dijabetičare je:

  • U normalizaciji nivoa glukoze u krvi i urinu.
  • U uklanjanju suvišnih soli zbog moćnog diuretskog učinka.

    • Uzima se sjeckani koren peršuna (100 g) prelije se litrom kipuće vode i ostavi se da se utapa najmanje jedan sat. Nakon filtriranja infuzija se može piti. Dnevna stopa upotrebe nije veća od 200 ml dnevno, trajanje prijema je nekoliko tjedana. Preporučuje se infuzija pripremljena prema ovom receptu koristiti sa značajnim edemom i zadržavanjem mokraće.

  • Seckanje nožem stabljike svježeg peršuna, puna kašika žlice (s toboganom) kuhane zelje sipa se u lonac s vrućom vodom (200 ml). Poslije tri minute ključanja, juha se ukloni iz gorionika i inzistira oko pola sata. Nakon filtriranja juha uzima se ujutro, popodne i uveče. Jedna doza je kašika.
  • Žličica sjemenki peršin se izlije standardnom (250 ml) čašom tople kuhane vode. Čaša dvanaest sati poslana insistira na toplom mjestu. Potrebno je filtrirati gotovu infuziju. Redovan unos ovog lijeka (30 ml svaka četiri sata) neizbježno će se završiti normalizacijom razine glukoze u krvi.
  • Infuzija pripremljena prema sljedećem receptu ima sličan učinak. Desertna (sa slajd) žlicom nasjeckanog stabljike peršuna stavlja se u posudu sa mlijekom (0,5 litara) i kuha se na vrlo laganoj vatri. Nakon što pričekaju dvostruko smanjenje volumena, juha se uklanja sa štednjaka i pažljivo se filtrira. Preporučena pojedinačna doza proizvoda je jedna kašika koja se uzima prije jela.

Koje druge bolesti mogu izliječiti?

  • Prisustvo esencijalnog ulja omogućava upotrebu peršina kao divno ekspektorans za lečenje prehlade.
  • Diuretički učinak čini ga nezamjenjivim pomagalom u lečenju upale prostate, seksualne nemoći, menstrualnih nepravilnosti.
  • Zbog sadržaja grubih biljnih vlakana u stanju da ljudsko tijelo očisti veliki broj supstanci koje ga slažuZbog toga se često uključuje u prehranu pacijenata koji gube kilograme.
  • Ima baktericidni i zaceljivanje rana, koristi se za ublažavanje simptoma povezanih sa ujedima insekata (posebno ubodi: ose i pčele), modrice i apscesi.
  • Visok sadržaj karotena omogućava upotrebu poboljšati vid.

Koje vrste inzulina postoje? Koja je njihova praktična razlika i kako odabrati pravu dozu, saznajte ovdje.

Kontraindikacije

  • Žene koje su u bilo kojoj fazi trudnoće. U ranim fazama upotreba ovog začinjenog korova može prouzrokovati pobačaj, u kasnijim fazama može završiti prijevremenim rođenjem. To je zbog toničkog učinka koji peršin ima na glatke mišiće ljudskog tijela, a mišići maternice upravo pripadaju ovoj mišićnoj grupi.
  • Pacijenti sa bilo kojim upalnim bolestima, posebno sa bolesti bubrega. Sa bubrežnom kamenom bolešću upotreba je nepoželjna zbog oksalata koji se nalaze u njoj, a koji su glavni uzroci pojave pijeska i kamenja u bubrezima i mokraćnim putevima.
  • Prisutnost cistitisa je Još jedan razlog za to što u prehranu ne uključuje zelje s izraženim diuretičkim učinkom. Međutim, esencijalno ulje koje je dio vrućeg kompresa nanesenog na područje mjehura, može umiriti bol i pomoći kod cistitisa.
  • Osobe sa sklonošću peludnoj groznici i alergijskom reakcijom na polen iz biljaka porodice Asteraceae i Birchjer može izazvati unakrsnu reakciju.

Gdje kupiti i kako čuvati svježi peršin?

  • Možete kupiti kvalitetno zelje na tržištu poljoprivrednog gospodarstva ili od starih žena koje prodaju proizvode iz vlastitog vrta.
  • Svježe zelje može se smrznuti.
  • Peršin možete zadržati svježim ovako: temeljito ga isperite, stavite ga na papirnati ručnik, drugom ručnikom uklonite višak vode i ostavite ga neko vrijeme za dodatno sušenje. Nakon toga, zelje stavite u staklenu posudu, tijesno začepite i stavite u frižider. Vrijeme čuvanja je 3-4 sedmice. Ostat će zeleno, mirisno i sočno.

Neke povijesne činjenice o osobitostima neobične biljke - peršin u zraku programa „Živite zdravo“

Pogledajte video: Peršun je Prirodni Lek Protiv Šećerne Bolesti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar