Opis i upute za upotrebu lijeka Tanakan

  • filmom obložene tablete: konveksne sa obje strane, okrugle, sa specifičnim mirisom, cigle crvene boje, svijetlo smeđe na prelomu (15 kom u blisterima, u pakovanju kartona 2 ili 6 blistera),
  • oralna otopina: smeđe-narančaste boje, s karakterističnim mirisom (svaka po 30 ml u bocama od tamnog stakla, 1 bočica u pakovanju kartona, zajedno s pipeto-dispenzerom, kapaciteta 1 ml).

Aktivni sastojak je ekstrakt lista ginka bilobe (EGb 761):

  • 1 tableta - 40 mg, uključujući flavonol glikozide - 22–26,4%, ginkgolidi-bilobalidi - 5,4–6,6%,
  • 1 ml rastvora - 40 mg, uključujući flavonol glikozide - 24%, ginkgolidi-bilobalidi - 6%.

Dodatne komponente tableta:

  • jezgra: kukuruzni škrob, magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza, koloidni silicijum dioksid, talk, laktoza monohidrat,
  • školjka: makrogol 400, makrogol 6000, hipromeloza (E464), titanov dioksid (E171), željezni oksid crveni (E172).

Pomoćne sastojke rastvora: pročišćena voda, natrijum saharin, etanol 96%, arome narandže i limuna.

Indikacije za upotrebu

  • povremena klaudifikacija u hroničnim obliterantnim arteriopatijama donjih ekstremiteta (2 stepena prema Fontaineu),
  • smanjenje oštrine vida,
  • oštećenje vida vaskularnog porijekla,
  • zujanje u ušima, vrtoglavica, oštećenje sluha, poremećaji koordinacije uglavnom vaskularnog porijekla,
  • kognitivni i senzorineuralni nedostatak različitog porijekla (s izuzetkom demencije različite etiologije i Alzheimerove bolesti),
  • Raynaudova bolest i sindrom.

Kontraindikacije

  • smanjeno zgrušavanje krvi,
  • akutna cerebrovaskularna nesreća,
  • pogoršanje erozivnog gastritisa,
  • pogoršanje peptičnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu,
  • akutni infarkt miokarda,
  • sindrom malapsorpcije glukoze / galaktoze, netolerancija na laktozu, urođena galaktozemija, nedostatak laktaze (za tablete),
  • trudnoća i dojenje
  • starost do 18 godina
  • preosjetljivost na bilo koju komponentu biljnog pripravka.

Tanakan u obliku rastvora treba uzimati s oprezom u prisustvu sledećih stanja / bolesti:

  • bolest jetre
  • traumatične povrede mozga
  • bolesti mozga
  • alkoholizam.

Doziranje i primjena

Za odrasle osobe Tanakan se propisuje 40 mg (1 tableta ili 1 ml rastvora) 3 puta dnevno.

Lijek treba uzimati uz obroke: tablete - gutati cijelu i piti ½ šalice vode, otopina prethodno razrijeđena u ½ šalice vode. Za precizno doziranje otopine koristite dozator pipete koji je uključen u komplet.

Trajanje liječenja određuje se individualno. Stanje se poboljšava mjesec dana nakon početka uzimanja biljnog lijeka, ali minimalno preporučeno trajanje terapije je 3 mjeseca. Ako je potrebno, liječnik može preporučiti drugi kurs.

Nuspojave

  • dermatološke i alergijske reakcije: kožni osip, ekcem, oticanje, crvenilo, urtikarija, svrab,
  • iz sistema koagulacije krvi: kod duže upotrebe - smanjenje koagulacije krvi, krvarenja,
  • iz probavnog sistema: bolovi u trbuhu, mučnina, proliv, dispepsija, povraćanje,
  • iz centralnog nervnog sistema: glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica.

Posebna uputstva

U 1 dozi otopine (1 ml) sadrži 450 mg etilnog alkohola, u najvećoj dnevnoj dozi - 1350 mg.

Tanakan može uzrokovati vrtoglavicu, pa se zato za vrijeme liječenja ne preporučuje baviti se potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju brze psihofizičke reakcije i povećanu pažnju, uključujući vožnju i rad sa složenim mehanizmima.

Interakcija lijekova

Tanakan se ne preporučuje pacijentima koji redovno uzimaju izravne ili indirektne antikoagulanse, acetilsalicilnu kiselinu kao sredstvo protiv trombocita ili bilo koji drugi lijek koji smanjuje koagulaciju krvi.

Ekstrakt lista ginka bilobe može i inhibirati i inducirati izoencime citokroma P450. Uz istodobnu upotrebu midazolama, njegova razina se mijenja, vjerojatno zbog efekta na CYP3A4. Iz tog razloga, treba biti oprezan kada se upotrebljava Tanakan u kombinaciji sa lekovima koji imaju nizak terapeutski indeks, a metaboliziraju se upotrebom izoenzima CYP3A4.

Zbog etanola koji se nalazi u otopini, Tanakan u obliku otopine povećava vjerojatnost pojave nuspojava poput palpitacija, hipertermije, povraćanja i hiperemije kože, uz korištenje sljedećih lijekova: tiazidni diuretici, cefalosporinski antibiotici (npr., Latamoxef, cefoperazon, cefamandole), antikonvulzivi, sredstva za smirenje, triciklički antidepresivi, derivati ​​5-nitroimidazola (poput tinidazola, ornidazola, seknidazola, metronidazola), citostatici (ugljeni hidrati zin), antifungalna sredstva (griseofulvin), disulfiram, kloramfenikol, ketokonazol, gentamicin.

Kada se upotrebljava Tanakan u obliku otopine istovremeno s oralnim hipoglikemijskim lijekovima (hlorpropamid, glibenklamid, glipizid, tolbutamid, metformin), može se razviti laktacidoza.

Analozi Tanakana su: Ginos, Gingium, Vitrum Memori, Ginkgo Biloba.

Sastav i oblik oslobađanja

Sastav lijeka uključuje aktivnu tvar - ekstrakt lista ginka bilobe.

Lijek je dostupan u dva oblika doziranja - tablete i rastvor.

40 mg tablete dodatno sadrže pomoćne sastojke: mikrokristalnu celulozu, laktozu, silicijum dioksid, magnezijum stearat, kukuruzni škrob. Sastav otopine uključuje etilni alkohol, natrijum saharinat, aromu limuna ili naranče, destiliranu vodu.

Akcija lijekova

Droge ima sledeća svojstva korisna za ljudsko telo:

  1. Aktivira razmenu kiseonika ćelija moždane kore,
  2. Tonizira krvne sudove
  3. Sprečava razvoj trombocita
  4. Uklanja toksine
  5. Smanjuje rizik od cerebralnog edema.

Nakon gutanja, maksimalna koncentracija aktivne tvari dostiže se nakon 60 minuta.

Upute i doziranje

Lijek je namijenjen oralnoj upotrebi. Tablete se uzimaju uz obroke 1-3 puta dnevno, pijući puno tekućine. Otopinu treba razrijediti sa vodom u omjeru 1 ml sredstva i 0,5 šalice vode. Trajanje lečenja je od jednog do tri meseca. Pozitivna dinamika kod pacijenata uočena je nakon mjesec dana uzimanja lijeka.

Upotreba u djetinjstvu.

Tanakan se široko koristi u pedijatrijskoj praksi. Zahvaljujući biljnom sastavu, lek je bezbedan za dete.

Lijek se široko koristi za liječenje perinatalne encefalopatije. Tanakan se koristi kako je propisao ljekar za malu djecu. U tom slučaju dozu i trajanje tečaja određuje pedijatrijski neurolog pojedinačno za svako dijete.

Analozi sredstava

Mnoge farmaceutske kompanije proizvode lijekove sličnog djelovanja. Ruski analozi Tanakana su Ginko Biloba, Ginko, Ginkoum, Vitrum Memori, Memoplant.

Analog Tanakan-a je jeftiniji lijek Bilobil koji ima sličan sastav, ali kako bi se postigao rezultat liječenja primjenom Bilobil, bit će potrebna njegova dulja upotreba.

Ako upotreba lijeka iz bilo kojeg razloga nije moguća, lekar će preporučiti zamjenu.

Pregledi pacijenata

Lijek je odličan, ne uzrokuje nuspojave. Nakon njegove upotrebe, glavobolje su se osjetno smanjile, nesanica je nestala, a moje je zdravlje postalo primjetno bolje.

Prije su imali česte glavobolje i zujanje u ušima. Nakon što sam se podvrgao lečenju Tanakan-om, počeo sam se osećati dobro. Triput na dan uzimala sam tablete.

Lijek je pomogao da se riješite tinitusa. Nakon što je počeo piti tablete, počeo je nestajati nakon otprilike sedmicu dana. Tanakan poboljšava pamćenje i pažnju. Trajanje lijeka je godinu dana, a zatim kurs treba ponoviti.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Ovaj lek je a standardizovanoi titriranlijek s biljnim sastavom. U središtu njegovog djelovanja je utjecaj na metabolički procesi u ćelijama vasomotorne vaskularne reakcije i reološka svojstva krvi.

Tanakan doprinosi obogaćivanju mozga kiseonikom i glukozom, normalizira mikrocirkulaciju, tonus arterija i vena. Osim toga, poboljšava protok krvi, ima inhibitorni učinak na faktor aktivacije trombocitasprečava agregacija crvenih krvnih zrnaca.

Lijek se također normalizira. metabolizam, sprječava stvaranje slobodnih radikala i peroksidaciju masti staničnih membrana, ima antihipoksičnoefekat na tkivo. Lijek utječe na oslobađanje, katabolizam i ponovni unos neurotransmiteri, kao i mogućnost kontakta membranski receptori.

Bioraspoloživost ginkgolides i bilobalides čini 80-90%. Maksimalna koncentracija dostiže se nakon otprilike 1-2 sata. Poluvrijeme eliminacije je 4-10 sati. Aktivna supstanca se ne razgrađuje i gotovo u potpunosti izlučuje u urinu. Mala količina - s izmetom.

Upute za upotrebu Tanakan (metoda i doziranje)

Lijek je namijenjen za unutrašnju upotrebu kod odraslih pacijenata. To trebate raditi 3 puta dnevno tokom obroka.

Pacijentima koji uzimaju Tanakan tablete, savjetuje se da ih upute za upotrebu da ih piju ½ šalice vode.

Otopina se razrijedi u pola čaše vode. Kada ga koristite, morate koristiti priloženi lijek pipeta.

Terapija traje najmanje 3 meseca. Tečaj treba produžiti, a ponovno liječenje provesti samo nakon savjetovanja s liječnikom, samo on zna što lijek može pomoći u svakom slučaju.

Uputa za upotrebu Tanakan-a za djecu kaže da se ovaj lijek ne smije davati pacijentima mlađim od 18 godina.

Interakcija

Interakcija sa fondovima metabolizirajućekoji uključuju izoenzim CYP3A4 i imaju nisku terapijski indekstreba izbjegavati s oprezom.

Ne koristite Tanakan u kombinaciji s lijekovima koji uključuju acetilsalicilna kiselinalijekovi koji snižavaju koagulacija krvi, i antikoagulansi.

Kombinacija sa antibioticigrupe cefalosporini, kloramfenikol, tiazidni diuretici, oralni hipoglikemijski agensi, Derivati ​​5-nitroimidazola, citostatici, sredstva za smirenje, Gentamicin, Disulfiram, antikonvulzivnoLijekovi antifungalnalijekovi Ketokonazol, triciklički antidepresivi mogu izazvati hipertermijapovraćanje, palpitacije.

Analozi Tanakana

Analozi Tanakana s istom aktivnom supstancom i oblikom oslobađanja:

Slični lijekovi s drugačijim oblikom oslobađanja:

Svi analozi Tanakana imaju svoje osobine upotrebe, pa ih se po vlastitom nahođenju ne može zamijeniti, bez konsultacije s liječnikom. Ovo je prilično skup lijek, a pacijenti su često zainteresirani za slične lijekove. Cijena analoga može biti različita. Proizvodi niže cijene poput Ginkofar, Memoplant, Memorin, Ginkgo Biloba-Astrapharm.

Memoplant ili Tanakan - što je bolje?

Mnogi pacijenti su zainteresirani za pitanje: Memoplantili Tanakan - što je bolje? Stručnjaci kažu da je nemoguće nedvosmisleno odgovoriti na to pitanje, jer su oba lijeka gotovo identična. Označavaju ih uglavnom proizvođači. MemoplantNemačka kompanija proizvodi, a Tanakan - francusku.

Recenzije o Tanakan

Pacijenti ostavljaju razne recenzije o Tanakanu na forumima. Uglavnom pišu da su tablete ili otopina pomogli. Međutim, postoje pregledi Tanakana koji prijavljuju nuspojave. Uglavnom ljudi pišu o izgledu glavobolja i vrtoglavica.

Recenzije ljekara na Tanakan također su uglavnom pozitivne. Neurolozičesto preporučuje ovaj lijek svojim pacijentima uz odgovarajuće indikacije.

Pored toga, na Internetu postoje pregledi u kojima se navodi da je Tanakan propisan djeci na poremećaj deficita pažnje. Tvrde da je početni unos ovog lijeka dao neznatne pozitivne promjene, a drugim tečajem primjećuje se jasan pozitivan učinak.

Tankan cijena, gdje kupiti

Cijena Tankan u obliku rješenja je u prosjeku 550 rubalja. Pacijenti koji vjeruju da je lijek prilično skup, često se zanimaju u ljekarnama koliko košta jedan od analoga ovog lijeka. Mnogi ljudi biraju jeftiniji lijek.

Cijena tableta Tanakan (30 komada po pakovanju) je oko 600 rubalja. Tablete od 90 komada po pakovanju prodaju se za oko 1.500 rubalja.

Lijek je dostupan u mnogim ljekarnama, može se kupiti u Moskvi i drugim gradovima Rusije.

Prosječna cijena Tanakana u obliku rješenja u Ukrajini je 240 grivna. Tablete od 30 komada po paketu prodaju se za oko 260 grivna, a 90 komada po pakiranju - za 720 grivna.

Farmakokinetika

Ako se uzima oralno, bioraspoloživost bilobalida i ginkgolida A i B iznosi 80–90%. Maksimalna koncentracija aktivnih tvari u krvi postiže se nakon 1-2 sata, a poluživot varira od 4 sata (za bilobalide i ginkgolide A) do 10 sati (za ginkgolide B). Lijek se uglavnom izlučuje urinom i samo u maloj mjeri sa izmetom.

Uputa za upotrebu Tanakan: metoda i doziranje

Tanakan treba uzimati oralno uz hranu. Tablete treba progutati cijele i oprati vodom, a otopinu otopiti u ½ šalice vode neposredno prije upotrebe. Za doziranje otopine upotrebljava se pipeta koja se isporučuje u kompletu.

Odraslim se propisuje 40 mg (1 tableta ili 1 ml rastvora) 3 puta dnevno.

Poboljšanje se primjećuje otprilike mjesec dana nakon početka lijeka, ali preporučuje se liječenje nastaviti najmanje 3 mjeseca. Specifično trajanje terapije, ovisno o indikacijama i potrebi ponovljenih tečajeva, određuje liječnik.

Tanakan: cijene u internetskim ljekarnama

Tanakan 40 mg / ml oralna otopina 30 ml 1 kom.

Tanakan 40 mg filmom obložene tablete 30 kom.

TANAKAN 30 kom. tablete

TANAKAN 30 ml oralna otopina

Tanakan Tab. PO 40mg n30

Tanakan oralna otopina 30 ml

Tanakan 40 mg 30 tableta

Tanakan TBL PO 40mg No. 30

Tanakan 40 mg filmom obložene tablete 90 kom.

TANAKAN 90 kom. tablete

Tanakan Tab. PO 40mg n90

Tanakan 40 mg 90 tableta

Tanakan TBL PO 40mg No. 90

Obrazovanje: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište nazvano po I.M. Sečenov, specijalnost „Opšta medicina“.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Jetra je najteži organ u našem tijelu. Prosječna težina joj je 1,5 kg.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Kada se ljubavnici poljube, svaki od njih izgubi 6,4 kcal u minuti, ali istovremeno razmjenjuju gotovo 300 vrsta različitih bakterija.

Težina ljudskog mozga je oko 2% ukupne tjelesne težine, ali on troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ta činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika.

Više od 500 miliona dolara godišnje se troši samo na lijekove protiv alergija u Sjedinjenim Državama. Da li još uvijek vjerujete da će se pronaći način kako konačno pobijediti alergije?

Karijes je najčešća zarazna bolest na svetu sa kojom se čak ni grip ne može boriti.

Ljudski stomak čini dobar posao sa stranim predmetima i bez medicinske intervencije. Poznato je da želučani sok otapa čak i kovanice.

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Osoba koja uzima antidepresive u većini slučajeva opet će patiti od depresije. Ako se osoba sama snalazi s depresijom, ima sve šanse da zauvijek zaboravi na ovo stanje.

U 5% bolesnika, antidepresiv klomipramin izaziva orgazam.

Lijek protiv kašlja „Terpincode“ jedan je od lidera u prodaji, uopće ne zbog svojih ljekovitih svojstava.

Svaka osoba nema samo jedinstvene otiske prstiju, već i jezik.

Prema istraživanju WHO-a, svakodnevni polusatni razgovor na mobitelu povećava vjerovatnost za razvoj tumora na mozgu za 40%.

Američki naučnici sproveli su eksperimente na miševima i zaključili da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze krvnih sudova. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga sok od lubenice. Kao rezultat toga, posude druge grupe bile su bez holesterola.

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Riblje ulje je poznato već decenijama, a za to vrijeme je dokazano da pomaže ublažavanju upala, ublažava bolove u zglobovima, poboljšava sos.

Droga Tanakan

Tanakan je biljni lijek - ekstrakt lišća stabla - biloba ginkgo biloba. Ovaj lijek proizvodi francuska kompanija "Ipsen Pharma", koja u Sjedinjenim Državama koristi samo visokokvalitetne sirovine koje se uzgajaju na plantažama ginka. Tanakan je pripravak koji sadrži ne jednu supstancu, već njihov cijeli kompleks.

Aktivne komponente Tanakan-a (flavonoidni glikozidi, bilobaidi, terpenske supstance i ginoklidi) mogu imati brojne pozitivne efekte na stanje nervnog i krvožilnog sistema. Utječu na metaboličke procese u stanicama, poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi i njena reološka svojstva. Lijek ima vazodilatacijska svojstva, poboljšavajući tonus svih žila u tijelu, uključujući i najmanje žile mozga. Komponente Tanakan-a imaju dekongestantno i antioksidativno djelovanje na tkiva mnogih organa.

Tanakan se uspješno koristi u 60 zemalja svijeta.

Obrasci za izdavanje

Tanakan tablete - 15 bikonveksnih tableta boje crvene cigle u blisteru, 2 i 6 blistera u kartonskoj kutiji.

Sastav 1 tableta:

  • ekstrakt lista ginka bilobe - 40 mg,
  • pomoćne tvari - laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, kukuruzni škrob, silicijum dioksid, magnezijum stearat.

Otopina Tanakan - 30 ml smeđe-narandžaste tečnosti u bocama od tamnog stakla s dozirnim pipetama u kartonskoj kutiji.

Lečenje tanakanom

Kako uzimati Tanakan?
Tanakan tablete treba uzimati uz obroke sa 1/2 šalice vode. Oralna otopina koristi se i uz obroke: 1 doza (1 ml) lijeka se razrijedi u vodi. Trajanje prijema određuje ljekar i u pravilu iznosi oko 1-3 mjeseca. Prvi znakovi poboljšanja uočeni su nakon mjesec dana uzimanja Tanakana.

Liječnik mora upozoriti pacijenta da oblik tablete lijeka sadrži laktozu, tako da Tanakan tablete ne bi trebale uzimati osobe sa urođenom galaktozomijom, nedostatkom laktaze, sindromom malapsorpcije glukoze ili galaktozom. Takvim se pacijentima preporučuje uzimanje otopine Tanakan.

Prilikom uzimanja alkoholne otopine ovog lijeka, treba biti oprezan kada radite sa složenim mehanizmima, kada se bavite potencijalno opasnim aktivnostima ili kada vozite.

Doziranje tanakana

  • Tablete - 1 tableta 3 puta dnevno, uz obrok, sa puno vode.
  • Otopina je 1 doza (1 ml), 3 puta dnevno tokom obroka (prethodno otopite dozu u 1/2 čaše vode).

Trajanje tečaja određuje se pojedinačno i može biti od 1 do 3 meseca.

Tanakan za djecu

Upotreba ovog alata u pedijatriji moguća je samo za pojedinačne indikacije. Prije propisivanja Tanakana, dijete mora proći sveobuhvatni neurološki pregled, uključujući neurosonografiju i Doplerov ultrazvuk mozga.

Lijek treba uzimati samo pod stalnim nadzorom liječnika. Doziranje Tanakana i trajanje njegove primjene u pedijatrijskoj praksi određuje se pojedinačno: ovisno o težini bolesti i dobi djeteta.

Recenzije o lijeku

Prema pregledima, većina pacijenata Tanakan se dobro podnosi i ne izaziva izražene nuspojave. Pacijenti primjećuju prisutnost pozitivnih učinaka već 3-4 tjedna nakon početka lijeka: poboljšanje pamćenja, smanjenje znakova nervoze, odsustvo ili smanjenje broja epizoda vrtoglavice i glavobolje, normalizacija vida, krvni tlak itd.

Prema pacijentima, cijena Tanakana je "visoka" ili "razumna".

Cijena lijeka

  • 40 mg 30 komada - od 436 do 601 rubalja,
  • 40 mg u 90 komada - od 1,119 do 1,862 rubalja.

Tanakan rešenje: 40 mg u 1 ml, boca od 30 ml - od 434 do 573 rubalja.

Cijena Tanakana ovisi o gradu i ljekarni koja prodaje lijek. Tanakan možete kupiti u redovnoj ili internetskoj ljekarni bez recepta ljekara.

Farmakologija lijeka "Tanakan"

Glavni aktivni sastojak preparata je ekstrakt „srebrne marelice“ (u medicini je njegovo ime bolje poznato na latinskom - Ginkgo biloba). Ovo drvo raste u Japanu i istočnom dijelu Kine i jedino je te vrste preživjelo ledeno doba. Prije toga, bio je distribuiran po cijeloj Zemlji, imao je mnogo vrsta. Njegova povijest seže u kredu, ali sada je na Istoku preživjela samo jedna vrsta.

Zahvaljujući ovoj komponenti o preparatu Tanakan, recenzije su pozitivne od mnogih pacijenata kojima je propisan. Lijek se proizvodi u obliku tableta (u blister pakovanju od 15 kom.) I otopine (u bočici od 30 ml).

Karakteristike ginkgo Biloba

Čudesna svojstva Ginkgo biloba otkrivena su nedavno uz pomoć modernih tehnoloških sredstava. Ekstrakt biljke ekstrahiran iz lišća sadrži oko 50 hranjivih sastojaka, neke od njih su potpuno jedinstvene i ne mogu se izvući nigdje drugdje. Među elementima je sve: vitamini, aminokiseline, mikro i makro elementi u velikim količinama, razni estri, kiseline organskog porijekla, alkaloidi, ginkgojske kiseline, steroidi i još mnogo toga.

Dodatne komponente

U sastavu tableta Tanakan, pored aktivne tvari, nalaze se i pomoćne tvari. Njihov sadržaj u odnosu na ekstrakt je beznačajan, ali na ovaj dio treba obratiti pažnju. Među njima su:

  • koloidni silicijum dioksid,
  • kukuruzni škrob
  • laktoza u obliku monohidrata,
  • stearat
  • talk u prahu
  • mikrokristalna celuloza.

Sastav dodatnih sastojaka može varirati ovisno o obliku otpuštanja. Slijedeće dodatne tvari nalaze se, dakle, u tekućoj otopini pripravka Tanakan (pregledi ljekarnika i upute to potvrđuju):

  • arome narandže i limuna,
  • pročišćena voda
  • 96% etanol
  • natrijum saharinat.

"Tanakan": indikacije za upotrebu, recenzije

Lijek "Tanakan" odnosi se na lijekove širokog spektra djelovanja. Upotreba se preporučuje za:

  • kršenje funkcija vida, njegovo opadanje i slabost,
  • Senzorineuralni nedostatak geneze
  • gubitak sluha uopšte, zujanje u ušima,
  • vrtoglavica i visok krvni pritisak,
  • Raynaudov sindrom i bolest,
  • kognitivni nedostatak geneze,
  • rehabilitacija nakon moždanog udara i srčanog udara,
  • poremećaj mozga i cirkulacije krvi nakon traumatičnih ozljeda mozga različite težine (u ovom slučaju se koristi samo „Tanakan“ u tabletama),
  • oštećene funkcije govora, sluha i vida kod djece uzrokovane problemima neurološke prirode (oblik lijeka su tablete, upotreba se mora dogovoriti s nadležnim stručnjakom),
  • starosne promjene krvotoka, sklonost trombozi.

Doziranje i pravila primjene

Bez obzira na oblik oslobađanja, lijek treba uzimati 3 puta dnevno uz obroke. Pojedinačna doza lijeka može biti u obliku 1 tablete ili 1 mg otopine Tanakan (pregledi onih koji su ga uzimali spominju da je diplomirana pipeta za praktičnost pričvršćena na bočicu).

Tablete se moraju isprati dovoljnom količinom tekućine (najmanje pola čaše). Što se tiče otopine, on se razrjeđuje s istom količinom vode.

Lijek se može koristiti bez straha od predoziranja, jer za sve vrijeme kliničkih opažanja takvi slučajevi nisu identificirani. Učinak upotrebe lijeka postaje vidljiv mjesec dana nakon početka primjene, opći kurs traje najmanje 3 mjeseca i može se povećati na preporuku liječnika.

"Tanakan" tokom trudnoće

Uputa preparata Tanakan (pregledi liječnika to potvrđuju) upućuje na to da se njegova upotreba ne preporučuje tijekom trudnoće i dojenja zbog nedostatka odgovarajućih laboratorijskih ispitivanja. U tom slučaju, glavna aktivna komponenta lijeka strogo je zabranjena za upotrebu tijekom gestacije i dojenja.

Prema tome, upotreba „Tanakan-a“ moguća je tek nakon porođaja i prelaska djeteta na samohranu. Ako u ovom trenutku postoji potreba za daljnjim liječenjem, trebali biste odabrati analog lijeka, čije će se djelovanje temeljiti na drugim tvarima.

"Tanakan" za djecu, pregledi ljekara

Sve se više lijek propisuje djeci. Prema neuropatolozima, on je u stanju pomoći djetetu u kršenju niza funkcija i ima sedativni efekat.

Recenzije govore dovoljno rječito o djelotvornosti i korisnosti lijeka Tanakan. Djeci mlađoj od 12 godina ne preporučuje se upotreba glavne aktivne tvari, tačnije ekstrakta Ginkgo biloba, što ukazuje na potrebu da se s ovim imenovanjem postupa s oprezom i prije uzimanja savjetuje s nekoliko iskusnih stručnjaka. Ako još uvijek postoji potreba za lijekovima s ovim učinkom, preporučuje se obratiti pažnju na alternativne lijekove bez ekstrakta.

Ne vrijedi donositi samostalnu odluku i započeti koristiti Tanakan (pregledi kažu da se to odnosi i na druge lijekove sa sličnim terapijskim učinkom), jer gotovo svi lijekovi, osim koristi, mogu imati nuspojave, posebno na neformiranom dječjem tijelu.

Proširene kontraindikacije za tečni oblik ispuštanja

Navedene su opće kontraindikacije za oba oblika otpuštanja. Ako se lijek "Tanakan" propisuje u otopini, pregledi ljekarnika dodaju brojna ograničenja:

  • čir na želucu u bilo kojem stepenu
  • akutni oblik gastritisa,
  • akutni krvožilni poremećaji mozga,
  • niska koagulacija krvi
  • akutni infarkt miokarda,
  • bolest jetre
  • hronični alkoholizam,
  • Alzheimerova bolest
  • ozbiljni poremećaji mozga u cjelini,
  • akutni mentalni poremećaji.

Neželjeni efekti upotrebe "Tanakan"

Kao i bilo koji lijek sa sličnim indikacijama i sastavom, Tanakan ima niz nepoželjnih manifestacija:

  • poremećaj vestibularnog aparata i glavobolje, nesanica,
  • u nekim slučajevima se mogu pojaviti osip na koži, svrab, ekcem,
  • mučnina i akutni bolovi u trbuhu, probavne smetnje i dispepsija,
  • smanjena funkcija koagulacije i uz produljenu upotrebu lijeka - krvarenje.

Većina pacijenata kojima je propisana upotreba „Tanakan-a“ ostavlja pozitivne kritike i ukazuje da su nuspojave izuzetno retke. U tom slučaju, ako do toga dođe, preporučuje se odmah kontaktirati svog ljekara.

Značajke lijeka "Tanakan"

Zahvaljujući aktivnoj tvari, lijek se nastavlja testirati na mogućnost liječenja niza bolesti. Dakle, pozitivan učinak lijeka otkriven je u sljedećim odjeljcima praktične medicine:

  • u neurologiji - Pregledi „Tanakan-a“ su vrlo pozitivni, stručnjaci kažu da ima blagotvoran uticaj na ishemijska tkiva, sprečava oksidaciju lipida, smanjuje edem mozga, sprečava razvoj slobodnih radikala itd.
  • u gerijatriji - nakon uzimanja lijeka, starije osobe starije od 60 godina tokom 2 mjeseca značajno su poboljšale svoje opće stanje, prestale brinuti o bolovima u udovima, umoru, glavobolji i oštećenju sluha, smanjenoj motivaciji za aktivan način života itd.,
  • u endokrinologiji - lijek "Tanakan" (pregledi stručnjaka su vrlo pozitivni) snižava glukozu u krvi kod dijabetičara, poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšava opće stanje pacijenata, a također ublažava patološke simptome bolesti,
  • iz flebologije - prema istraživanjima, lijek je značajno pomogao u smanjenju umora tokom dugih šetnji, da bi se oslobodio oteklina i osjećaj hladnoće u nogama kod većine pacijenata.

Opisani efekti lijeka potvrđuju njegovu svestranost i još jednom dokazuju da njegova upotreba uz pravi pristup i kontrolu od strane liječnika može dati visok pozitivan rezultat. Ako je propisano liječenje ovim lijekom, bolje je uzimati tablete Tanakan, čiji pregledi ukazuju na manje poteškoća u uzimanju nego sa otopinom.

Da li je moguća zamjena?

Lijek ima prilično veliki broj vlastitih vrsta, među kojima postoje i lijekovi s istom aktivnom supstancom, i s potpuno drugačijim sastavom. Šta može zamijeniti Tanakan? Analozi (pregledi praktičara to potvrđuju) prilično su djelotvorni i koriste se zajedno s široko oglašenim. Među najpopularnijim alternativama su:

  • "Armadin" je lijek za intramuskularnu ili intravensku injekciju, koristi se za vegetativno-vaskularnu distoniju, akutne cerebrovaskularne nesreće, kognitivne poremećaje, stanja slična neurozi, zatajenje srca, kao i za kompleksnu terapiju infarkta miokarda, nestabilne angine itd.
  • "Benciclan" - pilula za liječenje bolesti krvožilnog sistema, peptičnog čira na želucu i crijevima, ima indikacije za liječenje bubrežne kolike i spazma u genitourinarnom sistemu,
  • "Neuroxymet" je glavni aktivni sastojak Ginkgo biloba, pa je djelovanje uglavnom slično "Tanakanu", dostupan je u obliku kapsula,
  • "Entrop" - dostupan je u obliku tableta i namijenjen je za pomoć u liječenju gojaznosti, depresije različite etiologije i težine, bolesti centralnog nervnog sistema, mentalnih poremećaja, neuroze, hroničnog alkoholizma itd.
  • „Resveratrol 40“ - tablete, koje se koriste za različite patologije krvožilnog sistema, za prevenciju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti („Tanakan“, pregledi direktno govore, u tim slučajevima se ne preporučuje), poboljšanje mozga u svim manifestacijama,
  • "Omaron" - tablete za lečenje bolesti centralnog nervnog sistema izazvanih cerebrovaskularnim nesrećama, ishemijskim i hemoragičnim moždanim udari, posledicama traumatičnih povreda mozga, Meniereovom bolešću i sindromom itd.

Pripravci opisani gore nikako nisu svi analozi Tanakana. Ovisno o cijeni, aktivnim komponentama i naznakama za upotrebu, možete mu pronaći potpuno odgovarajuću zamjenu. No, prije zamjene propisanog lijeka alternativnim, bez obzira na razloge takvog izbora, potrebno je unaprijed konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da analog odgovara potrebama tijela.

Pogledajte video: Kada se pije ksanaks, a kada bromozepam? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar