Izvanredne i intrasekretorne funkcije pankreasa

U dvanaesniku i u proksimalnom jejunumu, odvija se glavni proces probave. Sadržaj je predstavljen sokom gušterače, sokom žlijezda Brunner i žuči.

Gušterača

Omogućava sok gušterače u količini od 1,0-2,0 l / dan. On je izotonični krvna plazma i ima pH = 8,0-8,6. Sastav soka pankreasa uključuje:

1. Neorganske supstance - bikarbonat natrijuma. Funkcija je neutralizirati kiseli himan iz želuca, stvarajući optimalan pH za djelovanje enzima.

2. Organska materija - enzimi:

ñ proteaze - ističu se u neaktivnom obliku (kako bi se sprečilo samo-varenje žlezde). Vrste proteaza - tripsinogen, kimotripsinogen, proelastaza, prokarboksypeptidaza. U dvanaestopalačnom lumenu enzimi se aktiviraju enterokinazom, koja se pod utjecajem vodikovih iona izlučuje crijevnom stijenkom, pa se formiraju aktivni oblici proteaza (tripsin, kimotripsin, elastaza, karboksipeptidaza) koji razgrađuju proteine, tj.

ñ lipaze i fosfolipaze. Lipaze se oslobađaju u aktivnom obliku i razgrađuju neutralne masti, a fosfolipaze se oslobađaju u neaktivnom obliku, aktiviraju se žučnim kiselinama ili tripsinom i razgrađuju fosfolipide,

ñ amilaze - alfa i beta amilaza razgrađuju škrob i glikogen na disaharide,

ñ nucleases - ribonukleaza i deoksiribonukleaza cijepaju nukleinske kiseline.

In regulativa izlučivanje pankreasa razlikuje faze kao što su:

1. moždani ili složeni refleks. Javlja se pod utjecajem uvjetovanih i bezuvjetnih refleksa. PSNS pojačava lučenje, SNA inhibira,

2. želudačni - refleksni uticaji želučanog i mehanoreceptora pojačavaju lučenje. Hormon gastrin humoralno potiče lučenje soka pankreasa,

3. crevni - refleksni uticaji hemo- i mehanoreceptora dvanaestopalačnog creva regulišu sastav soka žlezde. Hormon sekreta dvanaestopalačnog creva pojačava stvaranje natrijum bikarbonata, a holecitostokin-pankreosimin pojačava lučenje enzima.

Trbušna i parietalna probava u tankom crijevu.

1. Digestivna probava nastaje u lumenu crijeva uz sudjelovanje enzima pankreasa i enzima iz deskvamatiziranih enterocita. Nastaju tvari nesposobne za apsorpciju - oligopeptidi, oligosaharidi, di- i monogliceridi.

2. Parietalna probava (Otvoreno ugljenom) javlja se na glikokaliksu. Glycocalyx Je mreža polisaharidnih niti povezanih kalcijevim mostovima. Obavlja sljedeće funkcije:

- obezbeđuje mehaničku čvrstoću crevnog zida,

- je molekularno sito,

- ne prolazi mikroorganizme u membranu enterocita,

- adsorbiraju enzime na njegovoj površini.

- Ovde se oligomeri digestiraju do dimera.

3. Digestija membrane koju provode enzimi enterocita. Dolazi do digestije dimera u monomere, nakon čega slijedi apsorpcija.

Fiziologija apsorpcije u gastrointestinalnom traktu.

Prijelaz tvari iz crijevne šupljine u krv ili limfu.

Apsorpcija proteina svibanj samo u djece. Dolazi do apsorpcije imunoglobulina koji se nalaze u majčinom mlijeku.

Apsorpcija aminokiselina provodi se mehanizmom aktivnog transporta, povezano sa transportom jona natrijuma. Na apikalnoj membrani formira se kompleks od tri materije: protein-nosač + aminokiselina + natrijum-ion. Ovaj kompleks prelazi u ćeliju samo ako unutar ćelije ima malo natrijum jona. Zbog toga se na baolateralnoj membrani nalazi natrijum-kalijum pumpa koja deluje s potrošnjom energije ATP-a i izbaciva natrijum iz ćelije.

ñ Glukoza i galaktoza apsorbuje sekundarno aktivan transport povezan sa joni natrijuma.

ñ Mannose i pentoze proći kroz jednostavnu difuziju,

ñ Fruktoza - olakšana difuzija.

Apsorpcija produkata hidrolize masti i fosfolipida nastaje sa učešćem žučnih kiselina.

- Glicerin i kratkolančane masne kiseline (do 12 atoma ugljika) ulaze u krvotok jednostavnom difuzijom.

- Masne kiseline dugog lanca kombiniraju se sa žučnim kiselinama, monogliceridima i tvore kompleks nazvan micele. Micela se približava apikalnoj membrani enterocita, a žučne kiseline pritiskuju masne kiseline i monogliceride u ćeliju. U enterocitima na membrani endoplazmatskog retikuluma dolazi do resinteze specifičnih triglicerida i fosfolipida specifičnih za vrstu, koji ulaze u Golgijev kompleks i tada se kombiniraju sa proteinima, kolesterolom i hilomikronima. Hilomikroni ulaze u limfu.

ñ U mastima topivi vitamini prolaze kao dio micela i hilomikrona.

ñ Topiv u vodi (C, B1, B2, B6) prolaze kroz jednostavnu difuziju,

- B12 i folna kiselina apsorbuju se u kombinaciji sa unutarnjim faktorom Castle-a i aktivnim transportom.

Jonah kalcijum, gvožđe, bakar prolaze aktivni transport u kompleksu sa proteinima nosačima. Natrijum prolazi jednostavnom difuzijom i u kombinaciji sa aminokiselinama, glukozom. Anioni prolaze elektrohemijskim, voda - duž osmotskog gradijenta.

Datum dodavanja: 2018-08-06, pregledi: 139, NARUČITE POSAO

Uloga žlijezde u tijelu

Digestivni sistem proizvodi razne enzime i hormone. On ima dvije "dužnosti" - to je endokrina funkcija gušterače (druga imena - endokrina, intracekretorna) i egzokrina funkcija - egzokrino djelovanje.

Unutrašnji organ nalazi se u trbušnoj šupljini. Prilagodi se stražnjoj stijenci želuca, lokalizovanoj na nivou prvih lumbalnih kralježaka. To je otprilike iznad pupka 10 centimetara bliže lijevoj strani.

Posebnost organa je da ima nekoliko segmenata. Podijeljen je na glavu i rep, kao i na tijelo. Funkcionalnost gušterače je od velikog značaja za normalno funkcionisanje cijelog organizma u cjelini. U slučaju kvara opaža se probavni proces probave. Ako se otkrije disfunkcija otočića gušterače, kod odraslih i djece razvija se dijabetes melitus.

Ako se uslovno, gušterača se može smatrati organom probavnog sustava, koji se sastoji od dva dijela - velikog broja malih žlijezda i kanala kroz koje pankreasni sekret ulazi u dvanaesnik.

Normalno, težina organa ne prelazi 80 g, on proizvodi oko 1500-2000 ml soka pankreasa dnevno, što stvara određeno opterećenje na njemu. Tajna je praćena alkalnom reakcijom, neutralizira agresivne efekte soka želuca prije nego što hrana iz njega uđe u čir na dvanaestopalačnom crevu. Ovo je neophodno kako solna kiselina ne nagriza sluznicu.

Glavni dio gušterače nalazi se pored dvanaestopalačnog crijeva, na ovom mjestu prolazi zajednički kanal, koji se spaja na kanal koji provodi žuč.

Pankreas djeluje

Regulacija proizvodnje pankreasnog soka je proces na više nivoa koji ima određene obrasce. Na aktivnost radnih ćelija koje doprinose proizvodnji potrebnih supstanci utiče aktivnost centralnog nervnog sistema.

Brojni naučni eksperimenti pokazali su da se aktivnost gušterače povećava ne samo kada hrana ulazi u tijelo, već i kada jede, miriše na hranu ili je samo spominje. Takva aktivnost je posljedica utjecaja autonomnog dijela živčanog sustava.

Zauzvrat, parasimpatički dio također povećava aktivnost pankreasa kroz utjecaj vagusnog živca. A simpatički odjel nervnog sistema usmjeren je na smanjenje aktivnosti probavnog organa.

Normalan rad gušterače nastaje zbog svojstava sekreta želuca. Ukoliko se otkrije povećana kiselina, dolazi do mehaničkog širenja, kao rezultat toga se povećava proizvodnja probavnih enzima.

Povećavanje kiselosti i širenje dvanaestopalačnog creva takođe dovode do razvoja komponenti koje su usmerene na stimulaciju funkcionalnosti žlezde. Uključuju tajin i holecistokinin.

Žlezda nije samo stimulisana, pojačavajući njen rad, već je i inhibira. Ova funkcija pripada simpatičkom nervnom sistemu kroz:

Primjećena je nevjerojatna fleksibilnost unutarnjeg organa: prilagođava se svakodnevnoj prehrani, ovisno o sklonostima ljudi. Ako u hrani ima puno proteina - uglavnom se proizvodi tripsin, ako je mast - onda lipaza.

Exocrine aktivnost

Vanjske i intrasekretorne funkcije gušterače odgovorne su za mnoge procese u ljudskom tijelu. Primjećuje se egzokrino djelovanje tokom probave hrane. Kao što je već napomenuto, gvožđe može proizvesti do 2000 ml soka pankreasa dnevno.

Ta je tajna olakšala probavu hrane, jer uključuje probavne enzime koji razgrađuju organske komponente koje ulaze u tijelo s hranom.

Otkriva se propadanje ugljikohidrata, proteina i masnih tvari na najmanje molekule, koje se također razgrađuju enzimima do prihvatljivog stanja, a nakon toga se apsorbiraju u crijevu.

Sok pankreasa ulazi u dvanaestopalačno crijevo - karakterizira ga isti osmotski pritisak s krvnom plazmom. Većina je vode i elektrolita, manji sadrži enzime. Koncentracija elektrolita uvijek fluktuira.

Tijekom dana, gušterača proizvodi do 20 g fermentiranih proteina. To znači da tijelo u svojoj sposobnosti da proizvodi enzimske tvari zauzima dominantan položaj u tijelu. Oslobađanje enzima uslijed je stimulacije organa. Postupak uklanjanja sastojaka enzima iz ćelija neovisan je o proizvodnji enzima. Uglavnom sekretogenovi direktno kontroliraju oslobađanje proteina iz stacionarne ćelije.

Enzimi odgovorni za hidrolizu proteina koji se nalaze u gušterači određeni su u neaktivnom obliku. Ovo je vrsta zaštite gušterače od samo probave. Enzimi se aktiviraju isključivo u dvanaesniku 12. Aktivator je enterokinaza, sintetizovana crevnom sluznicom.

To je uzrok kaskadne pojave enzima.

Intrakretorska funkcija

Inzulin je usmjeren na smanjenje koncentracije šećera, glukagon, naprotiv, povećava sadržaj. Ako se uoči nedostatak inzulina, tada se javlja hronična bolest - dijabetes melitus. Dogodi se malo, ili je uopšte ne sintetizira.

Ova se patologija smatra jednom od najkompleksnijih bolesti gušterače unutrašnje sekrecije. Tijekom dijabetesa funkcionalna funkcija unutarnjeg organa značajno je narušena, što dovodi do razvoja komplikacija. S obzirom na nedostatak korekcije glikemije, postoji prijetnja ne samo zdravlju nego i životu pacijenta.

Dijabetes melitus je sledećih vrsta:

  1. Prvi tip karakterizira nedostatak inzulina, dok je glukagon u granicama normale ili malo iznad prihvatljivih granica.
  2. Druga vrsta bolesti javlja se na pozadini normalne količine inzulina, međutim, manifestuje se sindrom inzulinske rezistencije.

Intra-sekretorna funkcija gušterače je poremećena zbog različitih razloga - dobnih promjena u tijelu, neuhranjenosti, nedostatka vježbanja, patologije probavnog trakta, gastrointestinalnog trakta itd.

Prevencija disfunkcije organa

U slučaju kvara pankreasa, zapažaju se problemi sa radom ostalih unutrašnjih organa i sistema. Pankreas se pojavljuje kao "kapriciozan" organ koji zbog svog funkcionalnog iskustva doživljava dvostruko opterećenje.

Disfunkcija žlezde je dvostruka. Može raditi prekomjerno (hiperfunkcija) ili polako (hipofunkcija). Sa upalom se dijagnosticira pankreatitis. Dominantni simptom je kršenje probavnog procesa.

Disfunkcija žlijezde može biti posljedica određenih bolesti. Oni uključuju gastritis, duodenitis, ulcerozne lezije želuca i dvanaestopalačnog creva. Na spisku su takođe hronični holecistitis, bilijarna diskinezija, kolelitijaza i druge bolesti.

Kao profilaksu kvara u pankreasu, morate se pridržavati sledećih saveta medicinskih stručnjaka:

  • Prestanite pušiti, smanjite konzumiranje alkohola,
  • Uklonite velike fizičke napore,
  • Vodite zdrav način života - uravnoteženu ishranu, sport - gimnastiku, vježbe disanja, plivanje, vodenu aerobik,
  • Periodično podvrgnite preventivnom pregledu od strane lekara, ultrazvučni pregled žučne kesice,
  • Posjetite gastroenterologa barem jednom godišnje.

U prevenciji pankreatitisa puno se pažnje posvećuje dijeti. Budući da se više od 70% slučajeva pankreatitisa pripisuje lošim prehrambenim navikama i zloupotrebi alkohola. Treba jesti umjereno, redovno, u malim porcijama. Dajte prednost povrću i voću, koje obiluju vitaminima i mineralima.

Disfunkcija gušterače očituje se različitim simptomima. Ako postoji bol u gornjem dijelu trbuha, probavne smetnje, mučnina i drugi znakovi, preporučuje se posjetiti medicinsku ustanovu radi dijagnoze.

Struktura i funkcije gušterače raspravljaju se u videu u ovom članku.

Ostavite Svoj Komentar