Slatkiši za dijabetes: što možete jesti i kako kuhati zdrave dobrote?

Bolest nazvana šećerna bolest ima izravan odnos s metaboličkim procesima u tijelu, čije kršenje dovodi do nedovoljne apsorpcije glukoze, a to, sa svoje strane, podrazumijeva dijabetes.

Najvažniji aspekt ove vrste bolesti je prehrana i planiranje košarice s hranom koji se odabiru individualno za svakog pacijenta, ali istovremeno ograničavaju upotrebu šećera za apsolutno sve.

Pored toga, otkrivenu patologiju moguće je na vrijeme izliječiti zahvaljujući istom pravilno odabranom jelovniku. Ali "napredni" stadij bolesti, koji se manifestuje u kompliciranom obliku, ne može bez posebnih lijekova i djelomičnog isključivanja slatkiša.

Budući da dijabetes treba da ograniči broj konzumiranih deserta, mnogi postavljaju pitanje: "Koje slatkiše mogu da jedem sa dijabetesom?"

Mogu li dobiti slatkiše za dijabetes?


Većina ljudi koji nisu neugodni za dijabetes pogrešno su usmjereni da šećer treba potpuno isključiti iz prehrane.

Upotreba slatkiša i dalje je dopuštena, međutim, treba imati na umu da pretjerana zlouporaba slatkiša može dovesti do negativne reakcije organizma.

Tako da šećer koji jede pacijent nema negativan učinak na organizam, potrebno je ne samo kontrolirati njegovu količinu, već je i zamijeniti najkorisnijim analogima.

Slabe slatke glikemije

Kada koristi slatki dijabetes, osoba treba obratiti pažnju na takav pokazatelj kao glikemijski indeks.

Njegov je značaj vrlo značajan, jer što je niža glikemija, to je sigurniji proizvod za pacijentovo tijelo. To je zbog činjenice da vam takvi proizvodi omogućavaju sprječavanje naglih porasta šećera u krvi pacijenta.

Tamna čokolada jedna je od rijetkih slatkiša dozvoljenih dijabetičarima.

Međutim, sami izračunati razinu glikemije proizvoda potpuno je nemoguće. I naučnici koji su se bavili ovim pitanjem proučavali su samo mali popis proizvoda koji uključuje ne samo slatkiše, već i voće i povrće, kao i neke žitarice.

Slatkiši koje su testirali naučnici, mada ne čine veliku listu, ali ipak ih ima:

Vrijedi napomenuti činjenicu da samo tamna čokolada ima nizak nivo glikemije, ali mlijeko treba odbaciti.

Međutim, morate obratiti pažnju na postotak kakaa u čokoladnoj korpi i zapamtiti da što je manji postotak, to će čokolada biti štetnija.

Sladila

Većina su zaslađivači bezopasni, a njihova upotreba odavno je pronađena ne samo među dijabetičarima, već i ljudima koji brinu o svom zdravlju. Najpopularnija sladila su: fruktoza, ksilitol, sorbitol, kao i malo zamršeni glicerrezin.


Fruktoza se može naći u proizvodima poput meda, nektara i voća, međutim, u gotovom obliku izgleda kao bijeli prah i ima slađi okus od šećera svima koji je slabiji (1,3-1,8 puta slađi).

Liječnici su primijetili da zamjena šećera fruktozom može umanjiti rizik od karijesa.

Međutim, dijabetičarima se ovu vrstu zaslađivača strogo ne preporučuje koristiti, jer može imati negativan učinak na njihovo tijelo.

Umjesto prirodnih zaslađivača poput fruktoze, preporučuje se upotreba umjetnih zaslađivača koji su pogodniji za bolesnike koji imaju dijabetes.


Ksilitol je prirodna supstanca, čija je proizvodnja moguća čak i u ljudskom tijelu.

Ova vrsta zaslađivača može se naći u nekim sortama marmelade, žele i čak slatkiša dizajniranih posebno za osobe koje imaju dijabetes ili prate njihovo zdravlje i žele smanjiti količinu brzih ugljikohidrata koji se konzumiraju kako bi održali svoj oblik.


Sladilo sorbitol je alkohol koji se može naći u algama, kao i voću koji ima sjemenke.

Međutim, u industrijskom smislu, njegova proizvodnja dolazi iz glukoze.

Ova vrsta zaslađivača savršena je za pacijente sa dijabetesom, dok će sorbitol doprinijeti procesu gubitka kilograma, što znači da je prikladan i za ljude koji obrate pažnju na svoju figuru.

Kad ne možete, ali želite

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Ako okolnosti uzrokovane bolešću prisiljavaju da odbijeni komad torte odbije, a tamna čokolada ne donosi zadovoljstvo, onda se možete obratiti receptima za jela koja će pomoći slatkom zubu.

Slatkiše, čak i one kojima je dijabetes dopušten, preporučuje se jesti u prvoj polovici dana, jer je u ovom trenutku tjelesna aktivnost mnogo veća nego u večernjim satima.

A to znači da imate vremena pred spavanje, tokom kojeg možete "razraditi" pojeli desert.

Dijabetičari bi trebali uzeti u obzir takvu činjenicu kao što je vrijeme konzumacije slatkiša.

Domaći recepti za desert

Takav se desert smatra najprikladnijim za dijabetičare, međutim, bolje ga je pripremiti sami, ne vjerujući proizvođačima proizvoda iz trgovine koji mogu sakriti veliku količinu dodanog šećera pod neobičnim imenima.

Za pravljenje domaćeg sladoleda trebat će vam:

  • voda (1 šoljica),
  • voće po vašem ukusu (250 g),
  • zaslađivač po ukusu
  • pavlaka (100 g),
  • želatina / agar-agar (10 g).

Od voća trebate napraviti pire od krumpira ili uzeti gotove.

Namočite želatinu u vodi, kao što je naznačeno na pakovanju, a dok je ona natapa, pripremite mješavinu zaslađivača, kisele pavlake i pire krumpira. U dobijenu podlogu dodajte želatinu, dobro promiješajte i izlijte u kalupe. Pošaljite u hladnjak dok se ne očvrsne.

Kada kupujete pire krumpir, vrijedi navesti sastav, pažljivost prilikom odabira izbjeći će neuspješne kupovine koje sadrže veliku količinu šećera nepoželjnog za konzumaciju.

Pečene jabuke sa sirom


Osnovni sastojci:

  • jabuke (2 komada),
  • sir (100 gr),
  • orasi / suho voće po ukusu.

Iz jabuke je potrebno ukloniti jezgru, čineći je takozvanom „čašom“ u koju će se dodati punjenje.

Paralelno pripremite mješavinu skute, suhog voća i orašastih plodova. Jabukom napunite pripremljenom smjesom i stavite u rernu dok jabuke ne postanu meke.

Pri proizvodnji deserta vrijedi ograničiti upotrebu datulja i grožđica, jer mogu negativno djelovati na organizam. Također vrijedi dati prednost skuti sa sirom sa nižim procentom masti.

Za pripremu cheesecakesa trebat će vam sljedeći sastojci:

  • sir (200 gr),
  • 1 jaje
  • 3 žlice. kašike brašna
  • zaslađivač po ukusu.

Sve sastojke izmiješajte dok ne postanu glatke, razvaljajte u kuglice željene veličine i pržite u tavi sa malim dodatkom ulja. Za niže kaloričnu opciju, možete peći kolače od sira u pećnici.

Na Internetu možete pronaći mnogo veći broj recepata, čija je upotreba prihvatljiva za osobe s dijabetesom. Međutim, čak i kuhanje po posebnim receptima koji ispunjavaju sve zahtjeve neće pomoći ako na primjer, primjerice sira, umočite ih u kondenzirano mlijeko.

U trgovini su dostupni posebni dijabetički vaflji.

Obratite pažnju ne samo na sam recept, već i na aditive koji se poslužuju u jelu, možda će sadržavati više šećera od same hrane. I također dajte prednost domaćim jelima i ne zloupotrebljavajte poluproizvode, ali je bolje da ih potpuno isključite iz prehrane.

U domaćoj hrani možete sami kontrolirati količinu zaslađivača koji se dodaje hrani, ali količinu šećera koja je dodana poluproizvodima teško je saznati. Isto vrijedi i za pića ili deserte poslužene u kafićima gdje količinu šećera vi ne regulirate.

Korisni video

Recept za dijabetičke bombone u videu:

Pravilnim planiranjem svoje košarice s namirnicama, kao i samog jelovnika, ne samo da možete poboljšati svoje zdravlje i oblik, nego i izbjeći komplikacije izazvane prekomjernom konzumacijom šećera.

Možda vam se u početku čini teško promijeniti svoje navike, ali tek s vremenom naučit ćete zamijeniti svoj omiljeni komad slatkog kolača kriškom tamne čokolade.

Pogledajte video: The Great Gildersleeve: Leroy's Paper Route Marjorie's Girlfriend Visits Hiccups (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar