Zašto se propisuje Troxevasin? Upute, pregledi i analozi, cijena u ljekarnama

Troxevasin gel je predstavnik farmakološke grupe lijekova venotonika za lokalnu upotrebu. Koristi se za poboljšanje funkcionalnog stanja površinskih vena kod različitih patologija.

Oblik i sastav izdavanja

Želatinozne, cilindrične, žute kapsule (ponekad pogrešno nazvane tabletama troksevazina), unutar žuto-zelenog praha, mogu biti prisutni konglomerati. 10 kapsula u blisteru, 5 ili 10 blistera u pakovanju kartona.

Svijetlo smeđi gel. 40 grama u aluminijskoj tubi - jedna tubica u pakovanju kartona ili 40 grama u plastičnoj tubi - jedna tubica u pakovanju kartona.

Jedna kapsula sadrži 300 mg trokserutina. Dodatne komponente: titanov dioksid, laktoza monohidrat, žuta boja kinolina, magnezijum stearat, boja žuto zalazak sunca, želatina.

Sastav od 1 g gela (troksevazin mast) 2% za spoljašnju upotrebu uključuje 20 mg trokserutina. Dodatne komponente: karbomer, trolamin, dinatrijev edetat dihidrat, benzalkonijum hlorid, voda.

Farmakološke karakteristike

Komponenta troksevazina je trokserutin. Supstanca koja se nalazi u žutim biljkama. Djelovanje trokserutina usmjereno je na tonično svojstvo vena i povlačenje antioksidanata. Trokserutin, jednom unutar, uključen je u funkcije obnavljanja stanica.

Uništava djelovanje enzima koji uništava hijalurovu kiselinu. Jača zidove krvnih žila, smanjuje njihovu krhkost. Jednom u žilama poboljšava se kretanje krvi, kao rezultat čega se smanjuje oteklina i bol. Blokira stvaranje krvnih ugrušaka. Uz stalnu upotrebu, poboljšava ishranu tkiva.

Zašto se propisuje Troxevasin: indikacije za upotrebu

Šta pomaže troksevasin? Propisujte lijek u sljedećim slučajevima:

  • Varikozne vene,
  • Manifestacije manifestacije kože, zbog dužeg poremećaja opskrbe krvlju,
  • Ateroskleroza krvnih sudova (kao pomoćna sredstva u sastavu ljekovitog kompleksa),
  • Tromboza vena praćena upalom,
  • Upala kože donjeg ekstremiteta, zbog dugotrajnog zastoja cirkulacije,
  • Hemoroidi
  • Povišen krvni pritisak (kao pomoćno sredstvo u kompleksu lekova),
  • Prijelaz upale iz okolnih tkiva u krvne žile,
  • Poremećaji krvotoka mrežnice kod dijabetes melitusa (kao pomoćni dodatak u kompleksu lijekova),
  • Hronična funkcionalna insuficijencija vena,
  • Bol i oticanje koji su posljedica raznih ozljeda.

Troxevasin kapsule

U početnom periodu liječenja uzima se 300 mg lijeka tri puta dnevno. Učinak se obično razvija u roku od 15 dana, nakon čega se liječenje nastavlja u gornjoj dozi ili svedeno na najnižu dozu održavanja od 600 mg, moguće je obustaviti i daljnju terapiju.

U ovom drugom slučaju postignuti efekat se obično održava najmanje mjesec dana. Tijek terapije je otprilike 3-4 tjedna, a potreba za dužim tečajem određuje se individualno, u svakom pojedinačnom slučaju.

Za liječenje dijabetičke retinopatije lijek je propisan u dozi od 900-1800 mg dnevno.

Gel Troxevasin

Nanesite dva puta dnevno (ujutro i navečer) na oboljenu kožu. Uz pomoć laganih masažnih pokreta postižu svoj potpuni prodor u kožu.

Važna je redovna upotreba lijeka duže vrijeme. Gel se nanosi samo na netaknutu površinu. Izbjegavajte kontakt s otvorenim ranama, očima i sluznicama!

Kontraindikacije

Apsolutne kontraindikacije za Troxevasin su:

  • Oslabljena funkcija bubrega,
  • Hronični gastritis
  • Peptični čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu,
  • Preosjetljivost na komponente lijeka,
  • Kršenje integriteta kože.

Uz produženo liječenje, Troxevasin treba primjenjivati ​​s oprezom kod zatajenja bubrega. Ne možete koristiti lijek za kršenje integriteta kože, razne osipe na njoj nejasne prirode.

Nuspojave

U recenzijama ljekara o Troxevasinu, primjećuje se da u većini slučajeva lijek pacijenti dobro podnose. U rijetkim slučajevima lijek može izazvati:

  • alergijske reakcije
  • urtikarija
  • ekcem i dermatitis.

Učinak lijeka se pojačava dok uzimate askorbinsku kiselinu. Slučajevi predoziranja drogom nisu poznati.

Ako se tijekom razdoblja upotrebe proizvoda, ozbiljnost simptoma bolesti ne smanji, potrebno je konzultirati liječnika. Prijem proizvoda ne utječe na motoričke i mentalne reakcije, ne ometa upravljanje vozilima i rad sa mehanizmima.

Predoziranje

Ako slučajno progutate veliku količinu lijeka u obliku gela ili predozirate u obliku kapsula (simptomi - mučnina, proliv, dispepsija, kožne alergijske reakcije, glavobolja, poremećaj sna) ili ako se pojave ozbiljne neželjene reakcije, liječenje treba prekinuti i propisati simptomatska sredstva.

Kako uzeti djecu?

Podaci o rezultatima upotrebe lijeka za djecu mlađu od 14 godina nisu dostupni. Troxevasin gel se može koristiti za liječenje djece samo prema uputu liječnika.

  1. Troxevenol
  2. Troxerutin
  3. Lyoton
  4. Detralex
  5. Troxerutin gel 2%,
  6. Troxerutin-vramed,
  7. Troxerutin-MIC
  8. Troxerutin Zentiva,
  9. Troxerutin Vetprom,
  10. Venolan
  11. Troxegel
  12. Phleboton
  13. Heparin mast.

Pri odabiru analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Troxevasina, cijena i recenzije lijekova sa sličnim učincima ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Farmakološka svojstva

Troxevasin je mješavina bioflavonoida koja sadrži najmanje 95% troxerutina. Trokserutin se selektivno nakuplja u endotelnom sloju venula, prodire duboko u subendotelni sloj venske stijenke, a koncentracija je veća nego u susjednim tkivima. Lijek sprječava oštećenja staničnih membrana uzrokovanih oksidacijom.

Antioksidativni učinak očituje se u smanjenju i uklanjanju oksidacijskih svojstava kisika, inhibiciji lipidne peroksidacije i zaštiti vaskularnog endotela od oksidacijskog djelovanja hidroksilnih radikala. Troxerutin smanjuje pojačanu propustljivost kapilara i povećava ton vena. Citoprotektivni učinak očituje se u inhibiciji aktiviranja i adhezije neutrofila, smanjenju agregacije crvenih krvnih zrnaca i povećanju otpornosti crvenih krvnih zrnaca na deformaciju i smanjenjem oslobađanja upalnih medijatora.

Povećava vensko-arterijski refluks, produžuje vreme ponovljenog venskog punjenja, poboljšava mikrocirkulaciju i mikrovaskularnu perfuziju.

Djelovanje troksevazina usmjereno je na smanjenje oticanja, boli, poboljšanje trofizma i uklanjanje različitih patoloških poremećaja povezanih s venskom insuficijencijom.

Nakon topikalne primjene troksevazin gela, aktivna komponenta lako se oslobađa iz vode rastvorljive baze gela i prodire kroz dermis nakon 30 minuta, a u potkožno masno tkivo nakon 2-5 sati.

Troxevasin gel koristi se za simptomatsko liječenje sljedećih bolesti:

  • venska insuficijencija
  • varikozne vene i varikozne vene
  • površinski tromboflebitis, flebitis i stanje flebitisa,
  • složeno liječenje hemoroidalne bolesti,
  • oticanje i bol sa povredama i varikoznim venama,
  • mišićni krampi (konvulzivna kolekcija teličnih mišića).

Troxevasin i Troxevasin Neo - razlike

Zbog izmijenjenog sastava, Troxevasin Neo dodatno ima antikoagulantne, regenerirajuće i metaboličke učinke i dostupan je samo u obliku gela. Indikacije za lijekove su identične, ali učinak potonjeg omogućava vam da potpunije pokrijete spektar simptoma karakterističnih za venske bolesti.

Troxevasin ili Detralex - što je bolje?

Lijekovi su analogi. Razlika je u tome što se Detralex temelji na prirodnim sirovinama, proizvodi se samo u obliku tableta, a njegova cijena je gotovo dva puta skuplja od Troxevasina.

Izbor između ovih lijekova trebao bi se temeljiti na preporukama liječnika, pojedinačnim reakcijama na lijek i ekonomskim razmatranjima.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvajte mast na suhom, tamnom mjestu nedostupnom djeci, čija temperatura ne prelazi 25 ° C. Zamrzavanje je zabranjeno! Rok trajanja Troxevasina u plastičnoj cijevi je 2 godine, a u aluminijskoj - 5 godina.

Rok trajanja kapsula troksevazina je 5 godina. Moraju se čuvati na tamnom i suhom mjestu nedostupnom djeci, pri temperaturi zraka ne većoj od + 25 ° C.

Posebna uputstva

Prije uzimanja kapsula, Troxevasin treba pažljivo pročitati upute za lijek i obratiti pažnju na nekoliko karakteristika njegove pravilne upotrebe, koje uključuju:

Pouzdani podaci o sigurnosti lijeka za djecu mlađu od 15 godina danas nisu dostupni, pa ih treba koristiti s oprezom.

Ako se, unatoč pozadini primjene lijeka, ozbiljnost znakova patološkog procesa ne smanji, tada treba ukinuti kapsulu i obratiti se liječniku.

Upotreba ovog lijeka u II i III tromjesečju trudnoće, kao i tijekom dojenja, dopuštena je pod uvjetom da očekivana korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod ili novorođenče.

Aktivna komponenta lijeka ne utječe izravno na brzinu psihomotornih reakcija, kao ni na sposobnost koncentracije.

O kojim recenzijama se govori?

Recenzije o Troxevasinu u kapsulama (tablete) i recenzije o gelu nisu temeljno različite i ukazuju na to da lijek dobro pomaže od varikoznih vena, od modrica, a koristi se i za lice s izraženim vaskularnim uzorkom na koži. Takođe, lek se preporučuje u prevenciji specifičnih bolesti vena tokom trudnoće.

Recenzije ljekara sa hemoroidima također ukazuju na dobre rezultate liječenja ove bolesti u fazi kompenzacije. Troxevasin se široko koristi kao mast za hemoroide.

Često se raspravlja o pitanju efikasnosti Troxevasina: pomaže li kod varikoznih vena? U liječenju ove bolesti djelotvorna će biti samo višekomponentna složena terapija, uključujući upotrebu kompresijskih čarapa i poštivanje režima rada i odmora.

Troxevasin za hemoroide

Pregledi gela protiv hemoroida ukazuju na nisku efikasnost lijeka ako se koristi kao monoterapija i s pogoršanjem teških oblika ove bolesti.

Kako primijeniti Troxevasin mast za hemoroide, a u kombinaciji s kojim lijekovima je koristiti u režimu liječenja, najbolje se savjetuje proktolog. Kapsule protiv hemoroida se takođe nikada ne koriste izolirane od paralelnih protuupalnih i hemostatskih tretmana (uključujući čepiće i lijekove za ubrizgavanje).

Opis oblika doziranja, sastav

Troxevasin gel je viskozna homogena masa žute ili svijetlosmeđe boje. Glavni aktivni sastojak lijeka je trokserutin, njegov sadržaj u 1 g gela je 20 mg (2% gela). Također, njegov sastav uključuje pomoćne pomoćne tvari koje uključuju:

  • Trolamine.
  • Benzoalkonijum hlorid.
  • Dinatrijev edetat dihidrat.
  • Carbomer.
  • Pročišćena voda.

Gel Troxevasin se nalazi u tubi u količini od 40 g. Kartonsko pakovanje sadrži jednu epruvetu sa gelom, kao i upute za upotrebu lijeka.

Terapeutski učinci, farmakokinetika

Glavni aktivni sastojak Troxevasin gela troxerutin je mješavina hemijskih derivata rutina, koji imaju aktivnost vitamina P. Ima nekoliko pozitivnih terapijskih učinaka, koji uključuju:

  • Venotonični efekat je povećanje tonusa zidova venskih žila, što dovodi do poboljšanja odliva krvi.
  • Hemostatski učinak - pomaže u zaustavljanju krvarenja prilikom oštećenja na zidovima različitih žila.
  • Kapilarotonsko delovanje - poboljšanje funkcionalnog stanja kapilara.
  • Antieksudativni učinak - smanjenje jačine edema uzrokovano oslobađanjem krvne plazme iz vaskularnog dna na pozadini povećane propusnosti zidova kapilara.
  • Antitrombocitni efekat je sprečavanje intravaskularnih krvnih ugrušaka.
  • Protuupalni učinak - smanjenje težine upalne reakcije u tkivima oko venskih žila.

Nakon nanošenja Troxevasin gela na kožu, aktivne komponente lijeka se praktično ne apsorbiraju u sistemsku cirkulaciju.

Indikacije za upotrebu

Upotreba Troxevasin masti je indicirana za patološka stanja praćena povredom tonusa i snage zidova venskih žila:

  • Tromboflebitis je upala vena, praćena formiranjem intravaskularnog tromba u njima.
  • Hronična venska insuficijencija koju uglavnom prate osjećaji težine u nogama, umor, pojava pauk vena na koži.
  • Varikozni dermatitis je upalni proces na koži, izazvan poremećajem funkcionalnog stanja venskih žila.
  • Periflebitis je upala tkiva oko venskih žila.

Također, lijek pomaže u smanjivanju traumatičnih simptoma (edema, bolova), pa se koristi za razne modrice, uganuće.

Kontraindikacije

Primjena Troxevasin gela kontraindicirana je kod akutnih zaraznih patologija kože u području njegove primjene, praćenih eksudacijom, pojedinačnom netolerancijom na bilo koju od komponenti lijeka, kao i u dobi bolesnika mlađih od 18 godina. Prije početka upotrebe Troxevasin gela, važno je isključiti prisustvo kontraindikacija.

Pravilna upotreba, doziranje

Troxevasin gel namijenjen je za vanjsku upotrebu. Nanosi se na kožu na području venskih žila zahvaćenih patološkim procesom 2 puta dnevno, u približno istim intervalima. Nakon nanošenja preporučuje se nježno trljanje gela dok se u potpunosti ne upije u kožu. Uspjeh u liječenju patologije vena ovisi o pravilnosti lijeka. Kako bi se povećala ozbiljnost terapeutskog efekta, gel se preporučuje koristiti zajedno sa kapsulama s troksevazinom. U nedostatku terapijskog učinka, 6-7 dana nakon početka upotrebe lijeka treba se posavjetovati sa liječnikom.

Nuspojave

Troxevasin gel se generalno dobro podnosi. Ponekad, na pozadini njegove upotrebe, mogu se razviti lokalne alergijske reakcije (kožni osip, svrbež, dermatitis, ekcem, urtikarija). U tom slučaju lijek treba prekinuti i konzultirati medicinskog stručnjaka koji će utvrditi mogućnost daljnje uporabe lijeka.

Značajke upotrebe

Prije početka upotrebe Troxevasin gela, pažljivo pročitajte napomenu i obratite pažnju na nekoliko značajki pravilne upotrebe ovog lijeka, koje uključuju:

  • Važno je izbjegavati nanošenje gela na otvorenu sluznicu i sklere očiju. Ako se to dogodi, isperu se značajnom količinom tekuće vode.
  • U slučaju popratnih patoloških stanja koja dovode do povećane krhkosti kapilara (grip, škrlatna groznica, alergija, ospice), preporučuje se upotreba gela zajedno sa askorbinskom kiselinom (vitamin C).
  • Do danas nema podataka o negativnom uticaju leka na fetus ili novorođenčad u razvoju.
  • Aktivna komponenta lijeka ne djeluje u interakciji s lijekovima drugih farmakoloških grupa.
  • Lijek ne utječe direktno na brzinu psihomotornih reakcija i sposobnost koncentracije.

U ljekarničkoj mreži Troxevasin gel se daje bez recepta liječnika. Ako sumnjate u njegovu pravilnu upotrebu, preporučuje se konzultirati medicinskog stručnjaka.

Prekomjerna doza

Do danas nije zabilježen nijedan slučaj značajnog viška preporučene terapijske doze Troxevasin masti. U slučaju slučajne upotrebe gela iznutra se ispere želudac, crijeva, uzimaju se crevni sorbenti (aktivni ugalj), kao i simptomatska terapija ako je potrebno.

Nazivi, sorte, oblici izdanja i sastav Troxevasina

Na farmaceutskom tržištu trenutno postoje dvije glavne sorte troksevazina:
1. Troxevasin.
2. Troxevasin Neo.

Troxevasin je dostupan u dva oblika doziranja - oralne kapsule i gel za vanjsku primjenu . Troxevasin Neo postoji u jednom obliku - gel za vanjsku primjenu . Razlike između Troxevasin i Troxevasin Neo-a su u tome što drugi lijek (Neo) sadrži nekoliko aktivnih sastojaka, a prvi - samo jedan. Dakle, Troxevasin Neo gel ima nešto izraženiji efekat u odnosu na Troxevasin.

Gel Troxevasin i Troxevasin Neo često se nazivaju pomast, ali to je netačno. U obliku masti, lijek nije dostupan. Međutim, često ga ljudi, ne znajući tačan naziv doznog oblika za vanjsku upotrebu, označavaju kao mast. U ovom slučaju, oni znače Troxevasin gel, jer mast ne postoji.

Troxevasin oralne kapsule često se nazivaju tabletama, što je takođe netačno. Međutim, na nivou domaćinstva ljudi znaju da im je potreban obrazac za oralnu primjenu, i u pravilu su tablete, pa im stoga Troxevasin daje ime tableta, a ne kapsula. To jest, kad neko govori o tabletama troksevazina, misli na kapsule, jer nema drugih oblika za oralnu primjenu.

Sastav gela i kapsula Troxevasin kao aktivni sastojak je troxerutin. U gelu je koncentracija aktivne tvari 2%, odnosno svaki 1 g sadrži 20 mg trokserutina. Svaka kapsula sadrži 300 mg aktivne supstance. Troxevasin Neo gel sadrži trokserutin (20 mg po 1 g), heparin (1,7 mg po 1 g) i dekspantenol (pantenol) (50 mg po 1 g) kao aktivne sastojke. Pomoćne komponente Troxevasin i Troxevasin Neo prikazane su u tabeli.

Gel TroxevasinTroxevasin kapsuleGel Troxevasin Neo
CarbomerMonohidrat laktozeCarbomer
EDTA dinatrijumMagnezijum stearatPropilen glikol (makrogol)
Benzalkonijum hloridQuinoline yellowMetil parahidroksibenzoat
TrietanolaminSunčano zalazak sunca žuto (boja)Propil parahidroksibenzoat
Pročišćena vodaTitan dioksidTrolamin
ŽelatinaPročišćena voda

Kapsule Troxevasin imaju cilindričnu tvrdu želatinsku školjku, žute boje. Unutar kapsula je prah obojen u žuto ili žuto-zeleno. Ponekad se puder ispeče u prilično velikim komadima koji se lako razgrađuju kad ih zdrobimo prstima. Kapsule su dostupne u pakovanjima od 50 i 100 komada.

Troxevasin gel je proziran, obojen žutom ili svijetlosmeđom. Dostupan u aluminijskim cijevima od 40 g. Troxevasin Neo Gel je također transparentan ili gotovo proziran, ali je žućkast ili zelenkasto žut. Dostupno i u epruvetama od 40 g.

Značajke aplikacije

Benzalkonijum-hlorid, koji je dio lijeka, ima iritirajuće djelovanje i može izazvati kožne reakcije.

Pacijentima s ozbiljnim oštećenjem bubrega ne preporučuje se dulje korištenje lijeka.

Ako se ozbiljnost simptoma bolesti ne smanji prilikom upotrebe lijeka, potrebno je konzultirati liječnika.

Značajke Troxevasin-gela, njegov sastav

Sastav Troxevasin gela uključuje različite komponente, koje uključuju:

  • Carbomer
  • Trolamine,
  • Dinatrijev edetat dihidrat,
  • Benzoalkonijum hlorid.

Troxevasin gel takođe uključuje pročišćenu vodu. Gotov proizvod je homogena viskozna masa koja ima blago sivkast ili žućkasti ton. Kao dio proizvoda, troxerutin, njegov postotni omjer je prilično velik - za svaki gram od 20 mg (2% ukupne težine).

Lijek, kao i njegov ažurirani analogni Troxevasin Neo gel, predstavljen je u metalnoj cijevi od aluminijumske milje težine 40 grama. Svojstva proizvoda se ne mijenjaju od toga, kao ni rok trajanja (upotreba).

Terapeutski efekat

Troxevasin gel za stopala je lijek koji je dobro poznat mnogim pacijentima koji pate od varikoznih vena. Među glavnim sastojcima lijeka su trokserutin koji ima aktivnost vitamina R.

On ima niz pozitivnih efekata, koji uključuju takve efekte:

  • Venotonik - omogućava vam da uspostavite mikrocirkulaciju krvi povećanjem tonusa zidova krvnih žila. Upravo ovaj efekt dodatno vodi činjenici da se pacijent može riješiti nadutosti, smanjiti ga.
  • Hemostatik - omogućava vam da vratite integritet krvnih žila, zaustavite gubitak krvi.
  • Anti-agregat - omogućava vam da spriječite stvaranje krvnih ugrušaka unutar žila - ovo je opasna bolest koju treba zaustaviti.
  • Antieksudativno - omogućava vam i smanjenje težine edema, koji se provocira zbog izlaska iz vaskularnog korita plazme.
  • Kapilarotonic - omogućava vam poboljšanje funkcionalnog stanja malih posuda, kako biste spriječili njihovo uništavanje.
  • Protuupalno - omogućava vam da spriječite razvoj upalnih procesa, kao i da smanjite već postojeću reakciju.

Uputa predložena na Troxevasin gelu omogućava vam da napravite raspored za upotrebu, ali bez prethodnog odobrenja liječnika ne biste trebali koristiti lijekove.

Samo-lijek može dovesti do pogoršanja i gubitka dragocjenog vremena. Tek nakon toga možete saznati koliko košta Troxevasin gel i gdje ga se isplati kupiti.

Korištenje Troxerutin gela

Predstavljeni gel oblik lijeka uključuje samo vanjsku upotrebu. Mnogi pacijenti se zanimaju kakve su razlike između Troxerutin gela i masti. Prva opcija je predstavljena u tekućem obliku, što je vrlo povoljno kada se lijek nanosi na veći dio kože.

Alat se brzo apsorbira i stoga pacijentu brzo donosi olakšanje. Kao i upute za Troxevasin Neo Gel, preporuke za upotrebu standardnog lijeka su dovoljne

Koristite alat samo na preporuku liječnika koji pregledava pacijenta, procjenjuje njegovo stanje i tada mu može propisati alat.

Standardna primjena je sljedeća: proizvod utrljavajte u oštećeno mjesto 2 puta dnevno. To treba obaviti prije spavanja, kao i ujutro, prije posla ili aktivnosti.

Kako bi se sastav savršeno apsorbirao i imao brz pozitivan učinak, preporučuje se trljati ga laganim pokretima masaže bez pritiskanja 10 minuta. Ovo ima izvrstan terapeutski učinak, omogućava vam ublažavanje oticanja, pruža odličnu mikrocirkulaciju krvi.

Trošak lijekova

Da biste saznali koliko košta trixevasin gel, samo potražite bilo koju ljekarnu. Ovaj alat proizvode različiti proizvođači, predstavljen je u svim ljekarničkim točkama. U prosjeku, cijena se kreće između 70-150 rubalja.

Proizvode proizvode dvije kompanije na svijetu. Prva - islandska Actavis Group - proizvodi samo kapsule za unutrašnju upotrebu. Druga - bugarska farmaceutska kompanija "Balkanpharma" - proizvodi i gel i tablete. Cijena gela ne prelazi 90–150 rubalja, a kapsule će koštati kupce 350 rubalja. za 30 kom.

Postoji analog Troxevasin gela. Riječ je o Troxerutinu, koji proizvode razni proizvođači, njegova cijena bit će različita - ovisno o proizvođaču, kao i cjenovnoj politici ljekarne. Što se tiče ažuriranog lijeka, cijena Troxevasin Neo gela već je mnogo viša od prethodnika. Trošak lijeka je već 250-350 rubalja.

Značajke i razlike Troxevasin i Troxerutin

Da biste razumjeli razliku između Troxevasin i Troxerutin gela, morate procijeniti njihove sastave. Samo pogledajte upute da biste shvatili: njihov je sastav potpuno identičan. Oba proizvoda sadrže 2% trokserutina.

Dodatne komponente (bez obzira na proizvođača ili naziv) uključuju benzalkonijum, trolamin, karbomer). Jer je bolji - Troxerutin gel ili Troxevasin - lako je razumjeti.

Razlike između Troxevasin Neo i konvencionalnog Troxevasin

Mnogo recenzija Troxevasin Neo gela sugerira upotrebu novog sastava, ali samo liječnik koji će poslužiti pomoći će riješiti to pitanje. Ovi lijekovi imaju različit sastav, iako je koncentracija glavnog aktivnog sastojka u njima identična. Pomoćne tvari će samo pojačati djelovanje glavnih i zato proizvod s oznakom "Neo" ima malo drugačiju svrhu i učinak.

Među ostalim komponentama, novi sastav ima natrijev heparin, koji pomaže u sprječavanju nastanka vaskularnih lezija i stvaranja tromboze. Dekspantenol omogućava tijelu brže da sanira oštećena tkiva.

Lijek farmakološke grupe angioprotektora

Spoljni lijek grupe venotonika. To je homogena konzistencija svijetlo smeđe nijanse specifičnog, ali ugodnog mirisa.

Koristi se za ublažavanje oteklina, bolova u donjim ekstremitetima, modrica.

Visoko efikasni lekovi imaju dug terapeutski efekat.

Lijek širokog spektra primjenjuje se u ranim fazama poremećaja vaskularne stijenke, te u kasnom razdoblju razvoja patologije. Može se kombinovati sa askorbinskom kiselinom za pojačavanje efekta.

Šta pomaže

Zaustavlja adheziju trombocita, uklanja zastoj u venama, kapilarima. Blagotvorno utiče na dobrobit pacijenta:

  • bol u predelu proširenih vena se smanjuje,
  • umor nogu nestaje
  • ojačana i obnovljena propusnost zidova krvnih žila, vena, kapilara,
  • preventivni efekat akcije,
  • natečenost se uklanja,
  • Poboljšava ishranu na ćelijskom nivou tkiva sa povredama,
  • vaskularni grčevi su otklonjeni,
  • poboljšava se cirkulacija krvi na mjestu primjene lijeka,
  • upala se uklanja, hemoroidalni čvorovi su smanjeni, modrice i drugi neprijatni fenomeni nestaju.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Lijek proizvode farmakološke kompanije u Bugarskoj i Islandu.

Preporučuje se upotreba kod pacijenata koji pate od varikoznih vena, venske insuficijencije, sa flebitisom, tromboflebitisom, za kompleksno lečenje hemoroida.

U ljekarnama možete kupiti lijek u dva oblika. Službeni oblik oslobađanja je gel, ali često se naziva i pomast.

Aktivna supstanca tradicionalnog lijeka je trokserutin i dodatne komponente kao što su karbomer, benzalkonijev klorid i dinatrijev dihidrat.

Postoji savršeniji oblik Troxevasin Neo gela. Razlikuje se u sastavu aktivnih komponenti.

Troxevasin Neo sadrži tri kombinirane aktivne tvari: trokserutin, natrijev heparin i dekspantenol.

Lijek je dostupan u obliku gela i upakovan u aluminij, laminat (plastiku) u epruvete od 40, 50 i 100 g.

Preporučuje se čuvanje na suhom, tamnom mjestu i van dosega djece na temperaturama do 25 ° C. Rok trajanja ovisi o vrsti ambalaže.

U aluminijskoj cevi se može čuvati 5 godina, a u plastičnoj do 2 godine.

Pacijenti se često pitaju je li troksevazin hormonalno ili ne. Uprkos hormonalnoj osnovi, on spada u kategoriju nehormonskih uzročnika.

Glavna područja intenzivne njege u kojima ima djelotvoran učinak uključuju pogoršanje hemoroida s naknadnim relapsom i proširenjem vena.

Konzervativno liječenje provodi se u kombinaciji s drugim lijekovima.

Koristi se za poremećenu cirkulaciju u kapilarima i krvnim žilama vena. Ima kompleksan učinak djelovanja, pomaže vraćanju elastičnosti vaskularnih tkiva i sprječava njihovu krhkost, deformaciju.

Glavne indikacije su:

  • oticanje mekih tkiva,
  • akutni flebitis,
  • varikozne vene, varikozni dermatitis,
  • dijabetička mikroangiopatija,
  • nakon varikoznog sindroma,
  • progresivni mišićni grčevi,
  • vazodilatacija nakon terapije zračenjem,
  • peptički čir na koži, uključujući varikozne i trofične čireve,
  • hronični tip venske insuficijencije.

Prema uputama koristi se u liječenju hemoroida, oštećenja mišića, povreda, hematoma, dislokacija.

Tokom trudnoće možete koristiti lijek za liječenje hemoroida i proširenje venskih žila nogu od 2. tromjesečja.

Upute za upotrebu, metode

Primjenjuje se spolja. Ljekoviti sastav nanosi se na zahvaćeno područje laganim pokretima trljanjem u kožu dok se u potpunosti ne upije.

Važno! Lijek se ne može primijeniti na otvorene rane, sluznice i ekzematozne dijelove kože.

Potrebno je pridržavati se preporuka specijalista tokom liječenja, uzimajući u obzir indikacije:

  • zajednički se koriste s kompresijskim pletenicama za vaskularne bolesti,
  • oblozi ili navlaka od gaze s gelom se nanosi na anus kod hemoroida,
  • gel se jednostavno nanosi u slučaju povrede mekog tkiva i drugih štetnih događaja.

Primjenjujte dva puta dnevno, ujutro i navečer tokom jednog mjeseca.

Pažnja! Režim liječenja odabire se pojedinačno uz konsultaciju s liječnikom. Konzultacije možete dobiti kod vašeg lokalnog lekara ili flebologa.

Nakon nestanka nadimanja i drugih pojava venske insuficijencije, upotreba lijeka može se zaustaviti.

Tijek liječenja nastavlja se u slučaju ponovne pojave simptoma, a provodi se dok se u potpunosti ne eliminiraju.

Tokom godine dozvoljeni su 2-3 kursa sa intervalom do 4-5 mjeseci. Ako simptomi ne nestanu u roku od 7 dana redovite upotrebe, tada treba potražiti pomoć liječnika.

Korištenje lijeka bez ograničenja dozvoljeno je starijim osobama. Da bi se poboljšao terapeutski efekat, može se kombinovati sa dodatnim unosom askorbinske kiseline.

Nuspojava

Nema toksično dejstvo na organizam. Ali u nekim slučajevima trebate očekivati ​​nuspojave.

Manifestacija je po pravilu obilježena alergijskom reakcijom, stvaranjem čira na gastrointestinalnoj sluznici i glavobolje. U tim slučajevima trebate prekinuti njegovu upotrebu i posavjetovati se sa stručnjakom.

Interakcija s drugim lijekovima

Vaskularne stijenke efikasno se ojačavaju kada gel stupa u interakciju s kapsulama Troxevasin (drugi oblik otpuštanja) pored askorbinske kiseline (vitamin C).

Do sada najefikasniji analozi lijeka su:

Proizvođač

Farmaceutska kompanija u Irskoj je Actavis Group.

Bugarska farmaceutska kompanija je Balkanpharma-Troyan.

Lijek iz skupine venotonika

Koristi se za poremećenu cirkulaciju krvi u kapilarima i krvnim žilama vena

Ne primjenjivati ​​na otvorene rane

U toku godine ne možete sprovesti više od 2-3 kursa lečenja

Zabranjeno tokom dojenja

Terapeutski efekti troksevazina

Terapeutski efekti troksevazina pruža njegov sastojak trokseruutin, koji ima sledeće efekte:

  • Venotonički efekat
  • Angioprotektivni efekat
  • Protivupalno dejstvo
  • Dekongestivno djelovanje
  • Antioksidantni efekat.

Venotonički efekat sastoji se u povećanju tonusa glatkih mišićnih elemenata vena koji postaju elastičniji, glatki i male propusnosti. Zbog povišenog tonusa venskog zida poboljšava se transport krvi u srce, zaustavlja se njegova stagnacija u perifernim tkivima (nogama, rukama i dr.) Te se smanjuje znojenje tekućine u tkivu.

Angioprotektivni efekat sastoji se u jačanju vaskularnog zida i povećanju njegove otpornosti na štetne uticaje okoline. Zbog toga učinci brodova podnose mnogo veća opterećenja, a da pritom nisu oštećeni, ali nastavljaju učinkovito djelovati.

Protivupalno dejstvo sastoji se u zaustavljanju upalnog procesa u venskom zidu i u okolnim mekim tkivima (mišići, ligamenti i dr.).

Dekongestivno djelovanje sastoji se u smanjenju edema perifernih tkiva povezanih s pretjeranim znojenjem tekućeg dijela krvi iz vena nedovoljnog tonusa.

Antioksidantni efekat sastoji se u neutralizaciji molekula slobodnih radikala koji oštećuju stanice vaskularne stijenke, čineći je tako tankom, slabom i lako propusnom. To jest, zahvaljujući antioksidacijskom efektu, smanjuje se količina oštećenja na zidovima vena.

Zbog nabrojanih efekata, Troxevasin u odnosu na male krvne žile (kapilare) ima sljedeći terapeutski učinak:

  • Smanjuje krhkost kapilara
  • Smanjuje propusnost kapilara
  • Jača zidove kapilara,
  • Smanjuje ozbiljnost upalnog procesa u zidu kapilare,
  • Smanjuje prijanjanje trombocita na upaljeni zid kapilara i, prema tome, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka,
  • Poboljšava mikrocirkulaciju i ishranu tkiva,
  • Ublažava oticanje
  • Smanjuje bol povezanu sa upalom i oticanjem kapilara i okolnih tkiva,
  • Smanjuje ozbiljnost simptoma hronične venske insuficijencije.

Navedeni terapeutski učinci određuju opseg Troxevasina - to je liječenje venske insuficijencije, tromboflebitisa, trofičnih ulkusa, kao i liječenje različitih stanja povezanih s povećanom vaskularnom propustljivošću (npr. Gripa, alergijske reakcije, ospice itd.). Gel za spoljašnju upotrebu koristi se i za liječenje modrica, modrica i uganuća.

Troxevasin Neo gel, pored troxerutina, sadrži heparin i dexpanthenol, koji lijeku pružaju niz dodatnih terapijskih učinaka. Odnosno, Troxevasin Neo ima sve gore navedene efekte Troxevasina, a pored njih još nekoliko.

Dakle, heparin ima snažan antikoagulantni efekat, koji pruža pouzdan i izražen antitrombotski učinak. Odnosno, Troxevasin Neo je mnogo bolji od Troxevasin koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i omogućava intenziviranje mikrocirkulacije. Dekspantenol je preteča vitamina B5, te omogućava izvrsnu i brzu regeneraciju oštećenih tkiva, a takođe poboljšava apsorpciju heparina.

Troxevasin (gel, kapsule) i Troxevasin Neo (gel) - indikacije za upotrebu

Oba oblika doziranja Troxevasin i Troxevasin Neo gela su indicirana za upotrebu kod istih bolesti i stanja. No, s umjerenim ili teškim patološkim promjenama, preporučuje se provođenje kursa liječenja uz istodobnu primjenu Troxevasin kapsula unutar i primjenu Troxevasin ili Troxevasin Neo gela izvana na kožu. Ako su patološke promjene u tkivima slabe ili umjerene, tada se mogu koristiti samo Troxevasin i Troxevasin Neo gel.

Budući da Troxevasin Neo gel ima jači antitrombotski i reparativni učinak u odnosu na Troxevasin, preporučuje se upotreba kod tromboflebitisa, periflebitisa i trofičnih čira. U tim je uvjetima Troxevasin Neo gel lijek izbora, a u svim ostalim slučajevima možete koristiti bilo koju vrstu lijekova.

Dakle, sljedeća stanja i bolesti su indikacija za upotrebu kapsula i gela Troxevasin i Troxevasin Neo:

  • Ublažavanje simptoma hronične venske insuficijencije (bol, oticanje, jačina, osjećaj punoće i umora u nogama, vaskularne mreže i zvijezde, konvulzije i parestezije),
  • Varikozne vene,
  • Površinski tromboflebitis i periflebitis,
  • Phlebothrombosis,
  • Postflebitis sindrom
  • Trofični poremećaji na pozadini venske insuficijencije (blijeda koža, modrice i modrice, slabo i sporo zarastanje rana, itd.),
  • Dermatitis izazvan varikoznim venama
  • Trofični ulkusi povezani sa hroničnom venskom insuficijencijom,
  • Hemoroidi
  • Oticanje, bol i modrice nakon povrede mekih tkiva,
  • Hemoragična dijateza,
  • Uvjeti u kojima postoji povećana propusnost kapilara (na primjer, akutne virusne infekcije, poput gripa, škrlatne groznice, itd.),
  • Parestezije (kršenje osjetljivosti u obliku osjećaja trčanja mrava i sl.) Na donjim ekstremitetima noću i nakon buđenja,
  • Grčevi u teleću noću,
  • Dijabetička angiopatija i retinopatija,
  • Neželjeni efekti zračenja,
  • Kao pomoćni lijek za obnovu krvnih žila nakon skleroterapije vena i uklanjanja varikoznih čvorova, uključujući hemoroide,
  • Da se poboljša mikrocirkulacija kao deo složene terapije dijabetes melitusa, hipertenzije i ateroskleroze,
  • Venska insuficijencija i hemoroidi tokom trudnoće, počevši od 13. nedelje gestacije.

Troxevasin gel (mast) i Troxevasin Neo - upute za upotrebu

Gel Troxevasin i Troxevasin Neo nanose se na kožu nježnim masirajućim pokretima dok se potpuno ne apsorbiraju dva puta dnevno - ujutro i navečer. Ako je potrebno, nakon nanošenja i apsorpcije gela u kožu možete obući kompresijsko donje rublje (čarape, čarape za koljena, čarape) ili omotati elastične zavoje. Troxevasin se može koristiti i za komprese.

Gel ne nanosite na oštećena područja kože (na otvorene rane), sluznicu i oči. Uz to, Troxevasin Neo se ne može umetnuti u vaginu ili rektum. Zapamtite da su obje vrste gela predviđene za vanjsku upotrebu samo na koži.

Da bi se postigao izražen terapeutski efekat, Troxevasin gel potrebno je redovno nanositi na kožu duži vremenski period dok potpuno ne nestanu oteklina, bol, težina i osjećaj punoće u nogama. Uspjeh terapije ovisi o pravilnosti i trajanju gela.

Nakon prolaska oteklina i drugih manifestacija venske insuficijencije, možete prestati koristiti gel Troxevasin. Ako se simptomi ponovo pojave, potrebno je iznova započeti tijek gel terapije i nastaviti je dok se stanje potpuno ne normalizira i ne nestanu bolne manifestacije bolesti.

Slični kursevi primjene Troxevasin gela mogu se provoditi neograničeno više puta tokom života. Ipak treba poštovati jednostavno pravilo - ako simptomi nestanu, prestanite koristiti gel, a kad se pojave, počnite ponovo upotrebljavati lijek.

Troxevasin Neo treba koristiti kurs koji traje 2 do 3 sedmice, ali ne više. U toku godine ne mogu se izvesti više od 2-3 predmeta s intervalima od 4 do 5 mjeseci.

Ako se ozbiljnost simptoma bolesti ne smanji u roku od 6 do 7 dana redovite upotrebe bilo koje vrste lijekova, tada biste trebali konzultirati liječnika.

Stariji ljudi mogu koristiti gel bez ograničenja.

Kako bi se pojačao terapeutski efekat kod venske insuficijencije, gel se može kombinovati sa oralnom primjenom troksevavanskih kapsula. Ako se gel koristi za bolesti popraćene povećanom propustljivošću kapilara (grip, škrlatna groznica i druge virusne infekcije), tada se askorbinska kiselina (vitamin C) mora povećati oralno.

Troxevasin kapsule (tablete) - upute za upotrebu

Kapsule treba uzimati s hranom, progutati ih cijele, da ne puknu i ne spriječe prah na druge načine, već ih ispirati s dovoljnom količinom vode (200 ml).

U prve 1-2 tjedna terapije treba uzimati 1 kapsulu (300 mg) 3 puta dnevno. Kada se terapijski učinak potpuno razvio, a simptomi smanje, treba preći na uzimanje Troxevasin kapsula u doziranju. Ako su simptomi venske insuficijencije bili vrlo izraženi, tada je doza održavanja jednaka početnoj, to jest lijek treba nastaviti uzimati 1 kapsulu 3 puta dnevno tokom 3-4 tjedna. Ako su simptomi bili umjereni ili slabi, tada je doza održavanja 600 mg dnevno, to jest lijek treba nastaviti uzimati po 1 kapsulu 2 puta dnevno.

Odnosno, shema upotrebe kapsula s troksevazinom je dvostepena. U prvoj fazi, od 1 do 2 tjedna, svi ljudi trebaju uzimati 1 kapsulu 3 puta dnevno kako bi brzo smanjili težinu simptoma. U drugoj fazi, osoba bi trebala ili nastaviti uzimati Troxevasin u istoj dozi kao u prvoj fazi, ili ga smanjiti na 600 mg, pijući 1 kapsulu 2 puta dnevno, još 3-4 tjedna. Dakle, ukupno trajanje kursa liječenja kapsulama s troksevazinom, koji se sastoji od dvije faze, je 1 do 6 tjedana.

Pored toga, liječenje troksevazinskim kapsulama može se prekinuti nakon završetka prve faze. U ovom slučaju će terapeutski efekat ostati oko 4 tjedna.

Kod dijabetičke retinopatije, radi normalizacije protoka krvi i održavanja normalnog funkcionisanja oka, Troxevasin treba uzimati 1 do 2 kapsule 3 puta dnevno duže vrijeme. Trajanje terapije pojedinačno određuje lekar. Tokom života neke osobe treba redovno uzimati Troxevasin ili neki drugi lijek koji poboljšava mikrocirkulaciju (na primjer, Berlition, Thioctacid, itd.).

Kod bubrežne insuficijencije potrebno je uzimati kapsule troksevazina s oprezom duži vremenski period.

Ako se u roku od tjedan dana od uzimanja Troxevasin kapsula ne poboljša, tada prestanite koristiti lijek i obratite se liječniku.

Upotreba tijekom trudnoće i dojenja

Troxevasin Neo gel može se koristiti tijekom trudnoće i u periodu dojenja za ublažavanje oticanja, bolova, težine i osjećaja punoće u nogama, kao i za prevenciju varikoznih vena. Troxevasin Neo, kada se koristi u tečajevima od 2 do 3 tjedna svaka 2 do 3 mjeseca tijekom trudnoće do porođaja, pruža načine kako se spriječi pojava varikoznih vena istih tih vijenaca koji se, po riječima žena, "puze" na nogama.

Troxevasin gel i kapsule ne smiju se primjenjivati ​​tijekom prvog tromjesečja trudnoće, odnosno do 12. tjedna gestacije, uključujući. U drugom i trećem tromjesečju trudnoće, odnosno od 13. tjedna do rođenja, lijek se može upotrebljavati prema uputi liječnika.

Mnoga uputstva govore da je upotreba lijeka u II i III tromjesečju trudnoće moguća samo ako korist prelazi potencijalni rizik. Ipak, ovo je standardna fraza koje se ne treba bojati.

Činjenica je da je prema pravilima za pisanje uputstava za lijekove, da bi se naznačilo da je lijek dozvoljen tokom trudnoće, potrebno provesti posebne skupe studije na volonterima koje potvrđuju sigurnost lijeka za trudnice i plod. Iz očitih razloga takve studije se ne provode. A podaci dugogodišnjeg promatranja upotrebe lijeka, koji prilično uvjerljivo svjedoče o sigurnosti lijeka, prema pravilima se ne mogu upotrijebiti za navođenje u uputama o mogućnosti uporabe Troxevasina tijekom trudnoće.

U takvim slučajevima, kada opažanja ukazuju na sigurnost lijeka, a ne postoje studije, proizvođači u uputama pišu ovu zastrašujuću frazu da je upotreba lijeka moguća samo ako korist prelazi rizike. Tako trudnice mogu koristiti Troxevasin gel i kapsule počevši od 13. trudnoće.

Troxevasinum za djecu

Troxevasin Neo Gel je kontraindiciran za upotrebu kod djece mlađe od 18 godina. A s troxevasin gelom i kapsulama situacija nije toliko jasna.

Prema službenim uputama za upotrebu, gel i kapsule s troksevazinom se ne mogu koristiti kod djece mlađe od 15 godina. Međutim, upute na ovu temu ne sadrže izravnu zabranu stavljenu u odjeljak kontraindikacija, ali postoje pokazatelji da nema iskustva s primjenom lijeka kod djece mlađe od 15 godina. Takvi izrazi ne znače da se lijek ne može koristiti u djece, ali ukazuju na potrebu za kompromisnom opcijom pisanja uputa koja će odgovarati birokratskim tijelima za izdavanje dozvole.

Prema pravilima, da bi se u uputama napisalo da je lijek odobren za uporabu od djece određene dobi, potrebno je pružiti podatke o istraživanju volontera. Iz očitih etičkih razloga, nitko ne provodi takva ispitivanja na djeci, pa formalno proizvođač ne može napisati da je njegov lijek odobren za upotrebu kod djece.

U stvarnosti se, po potrebi, povremeno koriste gotovo svi lijekovi koji su hipotetski sigurni za djecu. Ovakvi slučajevi upotrebe droga omogućavaju liječnicima da procijene koliko se lijek dobro podnosi i koja je njegova sigurnost za djecu, i to ne samo hipotetski, već i u stvarnosti. Na temelju podataka takvih opažanja liječnici smatraju lijek sigurnim ili opasnim te u skladu s tim propisuju ili ne propisuju ovaj ili onaj lijek. Ali ova opažanja nisu dovoljna da proizvođač ukaže na to da je lijek odobren za upotrebu i siguran za djecu. Stoga je u uputama uprošćen pojedini izraz: "nema podataka o upotrebi lijeka kod djece mlađe od 15 godina."

Što se tiče troxevasin gela, ljekari smatraju ga sigurnim za upotrebu kod novorođenčadi od šest mjeseci. Naravno, ne trebate zloupotrebljavati lijek, ali sasvim je moguće podmazati modrice i modrice kako biste zaustavili oticanje i ubrzali oporavak. U tim slučajevima zahvaćena područja podmazuju se 1-2 puta dnevno dok se stanje ne poboljša.

Kapsule Troxevasin se ne preporučuju djetetu, jer može doći do jakog krvarenja, što će samo povećati sklonost modricama.

Liječenje hemoroida

Troxevasin se koristi u kliničkoj praksi za liječenje i kroničnih hemoroida i ublažavanja egzacerbacija.Kod kroničnih hemoroida u remisiji, preporučuje se uzimanje Troxevasina 1 kapsula 2 do 3 puta dnevno tokom 3 do 4 tjedna, kako bi se spriječilo pogoršanje. Troxevasin gel se ne smije upotrebljavati u prevenciji pogoršanja hroničnog hemoroida, jer su čvorovi u rektumu i nemoguće je primijeniti lijek na sluznicu. Treba imati na umu da unos troksevazinskih kapsula za kronični hemoroid ne primjenjuju svi liječnici, neki smatraju ovu terapijsku taktiku netačnom. Međutim, mnogim ljudima uzimanje Troxevasin kapsula subjektivno pomaže produžiti stanje remisije, što svakako zaslužuje pažnju.

Za zaustavljanje simptoma akutnog hemoroida mnogo se češće koriste troksevasin gel i kapsule jer je njihov klinički učinak očit. Najefikasnija za ublažavanje akutnih hemoroida je istodobna upotreba kapsula iznutra i gela izvana. Preporučuje se uzimanje 1 kapsule 3 puta dnevno tokom 1 do 2 tjedna. Gel treba nanijeti na gazu i nanijeti na područje anusa direktno na ispupčene hemoroide 2 do 3 puta dnevno u isto vrijeme. Trajanje primjene gela određuje se brzinom kojom simptomi nestaju i čvorovi se povlače u rektum.

Kod akutnog hemoroida troksevasin brzo smanjuje oticanje i ublažava upalu, a također sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, što pomaže u brzom oporavku i sprečavanju komplikacija, poput nekroze čvorova, analnog krvarenja itd.
Više o hemoroidima

Troxevasin za modrice

Budući da Troxevasin gel jača zidove kapilara, smanjuje oticanje i suzbija upalni proces, doprinosi brzom zacjeljivanju i konvergenciji modrica. Osim toga, gel potiče brzo uklanjanje tekuće krvi iz tkiva i otapanje krvnih ugrušaka, koji formiraju pojavu modrice.Takođe, redovita upotreba Troxevasina sprečava modrice kod ljudi koji pate od povećane krhkosti krvnih žila.

Za liječenje modrice potrebno je masnim pokretima nanijeti gel tankim slojem na zahvaćeno tkivo. Ako postoji otvorena rana na području modrice, tada se gel nanosi oko nje, tako da lijek ne pada na ovo područje. Nakon nanošenja gela može se nanijeti tijesan preljev. Da biste brzo uklonili modricu, gel se mora koristiti 3-4 puta dnevno.

Troxevasin iz "vreća" ispod očiju

Troxevasin gel efikasno eliminira tamne kolutove i vrećice ispod očiju zbog oticanja tkiva. Ako su modrice ispod očiju uzrokovane porastom masnog tkiva u orbiti, tada Troxevasin neće biti učinkovito sredstvo za njihovo uklanjanje.

Eliminacija tamnih krugova i oteklina ispod očiju tijekom upotrebe Troxevasin gela nastaje uslijed ublažavanja upalnog procesa i smanjenja propusnosti kapilara, zbog čega tekućina prestaje teći u tkivo, a postojeća se postepeno rastvara. Tako Troxevasin smanjuje oticanje tkiva, što vizualno izgleda kao konvergencija tamnih krugova ili modrica ispod očiju.

Lijek je potrebno koristiti samo izvana, nanoseći malu količinu gela ispod očiju i masirajući kožu dok se potpuno ne apsorbuje. Tijekom nanošenja gela na kožu treba biti vrlo oprezan i precizan, izbjegavajući nanošenje lijeka na oči i na sluznice usta i nosa.

U slučaju blagog edema dovoljno je nanositi gel jednom dnevno prije spavanja, a kod jakih modrica potrebno je lijek koristiti 2 puta dnevno - ujutro i navečer. Trajanje terapije je 1 do 2 sedmice.

Uz to, postoji još jedna opcija nanošenja gela ispod očiju. Dakle, gel se debelim slojem nanosi na kožu ispod očiju i ostavi da se osuši 30 - 40 minuta, nakon čega se ispere vodom. Redovna krema nanosi se na područje ispod očiju. Slična manipulacija se može raditi 2 puta sedmično.

Troxevasin - analozi

I Troxevasin i Troxevasin Neo imaju sinonime i analoge na farmaceutskom tržištu. Sinonimi uključuju lijekove koji sadrže potpuno iste aktivne tvari kao Troxevasin ili Troxevasin Neo. A analozi uključuju pripravke koji sadrže i druge aktivne tvari, ali sa najsličnijim spektrom terapijske aktivnosti.

Sinonim za Troxevasin Neo je Venolife gel, a samo Troxevasin je Troxerutin gel.

Sljedeći lijekovi su analogi Troxevasin i Troxevasin Neo:

  • Antistax kapsule,
  • Askorutin i Ascorutin D tablete,
  • Vazoket tablete
  • Venabos gel,
  • Tablete Venarus,
  • Venitan Forte Gel,
  • Venolek tablete
  • Venoruton gel, kapsule i šumeće tablete,
  • Ginkor gel,
  • Detralex tablete
  • Diosmin tablete
  • Lyoton 1000 gel,
  • Rutin tablete,
  • Trombless i Trombless Plus gel,
  • Phlebodia 600 tableta,
  • Tablete phlebopha,
  • Ekstrakt Yuglaneksa za oralnu primenu.

Recenzije o Troxevasin u gotovo svim slučajevima odnose se na njegovu upotrebu za liječenje modrica i modrica ili za uklanjanje simptoma venske insuficijencije i varikoznih vena na nogama. U oba slučaja od 85 do 90% pregleda je pozitivno, jer lijek ima vidljiv i osjetljiv učinak.

U pregledima o korištenju Troxevasin gela za liječenje modrica i modrica, ljudi navode da čak i ako je riječ o velikom području hematoma, lijek dovodi do njegovog potpunog nestanka u roku od 3 do 5 dana. I to se odnosi na svaku modricu dobijenu kao rezultat povrede, kao i na modricu ili nakon brojnih injekcija. Nakon prve primjene, oteklina se smanjuje i bol prestaje, zbog čega modrica prestaje uzrokovati nelagodu i ostaje samo u obliku kozmetičke manjkavosti.

U recenzijama o upotrebi lijeka za liječenje venske insuficijencije i varikoznih vena, ljudi primjećuju da gel i kapsule brzo ublažavaju oticanje, ublažavaju bol i smanjuju osjećaj težine u nogama. Mnogi su primijetili tako pozitivan učinak od prvih dana upotrebe Troxevasina. Osim toga, žene u recenzijama navode da su gel ili kapsule Troxevasin, koji se koriste kako se očekuje, u dugim tečajevima, pomogli da im se riješe vijenaca i čvorova na nogama koji su se pojavili nakon trudnoće i porođaja.

Postoji nekoliko negativnih kritika o Troxevasinu i oni su obično povezani s neučinkovitošću lijeka u uklanjanju problema zbog kojeg je osoba počela koristiti.

Troxevasin ili Lyoton?

Lyoton gel sadrži heparin kao aktivnu tvar, a Troxevasin sadrži troxerutin. To znači da je Lyoton uglavnom namijenjen uklanjanju i sprečavanju tromboze kod različitih venskih bolesti. I Troxevasin je namijenjen jačanju vaskularnog zida i zaustavljanju simptoma venske insuficijencije. Dakle, opseg Lyotona i Troxevasina nešto je različit.

Dakle, Troxevasin se može koristiti za ublažavanje bolova, težine u nogama i drugih simptoma venske insuficijencije, kao i za smanjenje modrica i varikoznih vena i čvorova vidljivih ispod kože. A Lyoton treba koristiti uz prisutnost prijetnje od povećane tromboze, odnosno sa tromboflebitisom, flebotrombozom, periflebitisom itd. Iako Lyoton također uklanja težinu u nogama i ostale simptome venske insuficijencije, njegov glavni učinak je antitrombotički.
Više o lijeku Lyoton

Ostavite Svoj Komentar