Dijabetes grašak

Grašak za dijabetes preporučuje se kao proizvod koji slabo utječe na razinu glukoze u krvi, zbog svog glikemijskog indeksa. Mahunarke takođe doprinose kašnjenju u apsorpciji glukoze u krv u crevnoj regiji.

Grašak ima nekoliko svojstava koja ga čine jednom od najboljih mahunarki kod dijabetesa:

  • Nizak glikemijski indeks pomaže u zaštiti od visokog šećera u krvi. GI svježeg graška 35, osušenog 25. Najkorisnije su mlade zelene mahune, čije se plodove konzumira u sirovom ili kuhanom obliku.
  • Grašak od graška usporava metabolizam, smanjujući brzinu razgradnje šećera.
  • Sadrži puno vitamina i minerala.
  • Sposobna je djelomično zamijeniti životinjske proizvode zbog visokog sadržaja proteina.

Sto grama suhog proizvoda sadrži 330 kcal, 22 grama proteina i 57 grama ugljikohidrata, što je više od polovine energetske vrijednosti utrošene u toku kuhanja.

Pored prednosti dijabetesa i visokog sadržaja hranljivih sastojaka, razlikuju se sljedeći faktori:

  • poboljšava stvaranje ćelija kože, pomaže u održavanju elastičnosti,
  • ubrzava rad antioksidanata,
  • sprečava nakupljanje holesterola u krvnim sudovima.

Na bazi pasulja pripremaju se mnoga jela. Tu se uključuju juhe, hash Browns i pljeskavice, prilozi i još mnogo toga.
Pored velike količine biljnih bjelančevina, grašak je bogat i bakrom, manganom, željezom, vitaminima B1, B5, PP i dijetalnim vlaknima *. Tokom prerade gube se masti i razgrađuju se u različite korisne kiseline.
Grašak za dijabetes korisni su antioksidanti. Sadrži i 20-30% dnevne količine kalijuma, magnezijuma i fosfora, mnoge druge elemente, ali u mnogo manje uočljivim količinama.

Glikemijski indeks suhog graška je 25, iako je stopa svježeg graška mnogo veća. To se događa zbog količine ugljikohidrata sadržanih u grahu. Osušena sadrži više glukoze, stoga se brže i kalorijski probavlja.

Jela od graška

Važno je da se pacijenti s dijabetesom pridržavaju stroge prehrane. Jela od graha dobro se uklapaju u takve dijete:

  • Grahova juha kuha se od zelenog graška, obično svježeg ili smrznutog, kao i iz sušenog graška. Kao osnova se koristi goveđa ili povrtna juha, koja bi trebala uključivati ​​proizvode s niskim sadržajem glukoze. Obično dodajte kupus, šargarepu, krompir, razne gljive. Uprkos visokom glikemijskom indeksu, koristi se bundeva.
  • Pire od graška, palačinke ili kaše priprema se mljevenim kuhanim grahom u blenderu. Za pripremu friteze potrebno je pečenje ili obrada parnim gredicama. Ovo potonje je poželjno jer pomaže u očuvanju korisnih svojstava.
  • Jela s dijabetesom od graška uključuju razne dodatke prehrani. Preporučuje se dodavanje nezaslađenog povrća i mesa s niskim glikemijskim indeksom. Dozvoljena je upotreba gljiva.
  • Kaša za grašak izrađena je od suhog zrna. Za kuhanje se grašak namoči preko noći, a zatim se prokuha i zgnječi u pire krumpir. Kaša se nadopunjuje sa sirom, jajima, pavlakom i maslinama, izmiješanim. Smjesa se peče u sporoj šporet 40 minuta. Možete dodati začine i ulja.
  • Od graška se dobija dobra zamjena za ostale mahunarke u različitim receptima. Na primjer, u hummusu, koji se obično pravi od slanutka. Za kuhanje grašak se kuha, usitnjava se u pire krumpir. Potonji se miješa sa sezamovom pastom dobivenom mljevenjem prženih sjemenki sezama u biljnom ulju. Smjesa se nadopunjuje začinima i dobro promiješa.

Mahunarke su jednostavne za pripremu i mogu poslužiti kao sastavni dio gotovo svakog jela.

Izvor podataka o hemijskom sastavu proizvoda: Skurikhin I.M., Tutelyan V.A.
Tabele hemijskog sastava i kalorija ruske hrane:
Reference knjiga. -M .: DeLi print, 2007. -276s

Pogledajte video: MAHUNARKE - Grašak, pasulj, boranija, Mnogi ih ne vole, a sprečavaju DIJABETES, INFARKT, TROMB (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar