Inzulinska terapija (inzulinski preparati)

| | | uredi kod

Gotovo svi bolesnici sa inzulinom ovisni i mnogi pacijenti s dijabetesom melitusom koji nije ovisan o inzulinu liječeni su inzulinom. Ako je potrebno, inzulin se može unijeti u / u i / m, ali za dugoročno, cjeloživotno liječenje koristiti se uglavnom sc injekcijama. SC injekcije insulina u potpunosti ne stvaraju fiziološku sekreciju ovog hormona. Prvo, inzulin se postepeno apsorbira iz potkožnog tkiva, što ne reproducira fiziološki brzi porast koncentracije hormona tijekom unosa hrane, nakon čega slijedi pad koncentracije. Drugo, iz potkožnog tkiva inzulin ne ulazi u portalni sistem jetre, već u sistemsku cirkulaciju. Zbog toga, inzulin ne utječe direktno na metabolizam jetre. Ipak, pažljivim pridržavanjem liječničkih recepata, liječenje može biti vrlo uspješno.

Pripravci inzulina imaju različito trajanje djelovanja (kratko djelovanje, srednje trajanje djelovanja i dugo djelovanje) i različitog su porijekla (ljudsko, goveđe, svinjsko, miješano goveđe / svinjsko). Ljudski inzulini koji su dobiveni metodama genetskog inženjeringa sada su dostupni i široko se koriste. Svinjski inzulin razlikuje se od ljudske jedne aminokiseline (alanin umjesto treonina na položaju 30 lanca B, to jest na njegovom C-kraju). Goved se od svinjske i ljudske razlikuje po još dvije aminokiseline (alanin i valin umjesto treonina i izoleucin na položajima 8 i 10 lanca A). Sve do sredine 1970-ih Pripravci inzulina sadržavali su proinsulin, peptide slične glukagonu, polipeptid pankreasa, somatostatin i VIP. Tada su se na tržištu pojavile visoko pročišćene svinjske insuline koje su bile lišene tih nečistoća. Krajem 1970-ih. svi napori bili su usmereni na dobijanje rekombinantnog ljudskog insulina.

U posljednjoj deceniji 20. stoljeća, humani inzulin postao je lijek izbora u liječenju dijabetesa.

Zbog razlika u nizu aminokiselina, humani, svinjski i goveđi inzulini nisu identični u svojim fizikalno-hemijskim svojstvima. Ljudski inzulin dobiven genetskim inženjeringom bolje je topljiv u vodi nego svinjski, jer ima dodatnu hidroksilnu skupinu (kao dio treonina). Gotovo svi pripravci humanog inzulina imaju neutralan pH i, stoga, su stabilniji: mogu se držati na sobnoj temperaturi nekoliko dana.

Pogledajte video: Insulin u obliku tablete (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar