Koje sokove mogu piti s dijabetesom tipa 2?

Sok je tekući napitak koji se dobiva prešanjem različitih plodova biljaka i koristi se uglavnom u prehrambene svrhe. U članku ćemo analizirati koje sokove možete piti s dijabetesom tipa 2.

Pažnja! Prije pijenja previše slatkih sokova preporučuje se posavjetovati se s liječnikom kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Koje sokove mogu piti s dijabetesom?

Voćni sokovi su alternativa koja sadrži vitamine za ljude koji rijetko jedu voće i povrće. 100% sok bez aditiva sadrži samo cijeđeno voće. Voćni nektar sadrži samo oko 25-50% voća. Osobito niski plodovi soka poput banana ili trešanja trebaju puno vode. Uz to, ovdje je dozvoljeno i do 20% šećera, što znatno smanjuje zdravstvenu vrijednost.

Jedenje voća i konzumiranje sokova nisu ista stvar. Iako se sokovi prave od voća, zdravstveni učinci se uvelike razlikuju, o čemu svjedoče tri velike opservacijske studije iz Sjedinjenih Država.

Između 1984. i 2009. godine, više od 151.000 žena i 36.000 muškaraca više puta je ispitivano u intervalima od četiri godine. Učesnici, koji su svi bili zdravi na početku studije, razgovarali su o svojim prehrambenim navikama. Svih 12.198 ispitanika (6,5%) kojima je nedavno dijagnosticiran dijabetes tipa 2 rečeno im je o njihovim preferencijama prema hrani.

Nakon toga, podaci o konzumiranju voća i soka ispitanika vrednovani su zajedno s podacima o dijabetesu. Utvrđen je utjecaj drugih faktora načina života i rizik od nastanka dijabetesa koji mogu iskriviti rezultat.

Utvrđeno je da su pacijenti koji su jeli voće najmanje tri puta tjedno imali manje vjerojatnosti da će patiti od dijabetesa. Pacijenti koji su jeli borovnice, grožđe ili šljive tri puta tjedno imali su manju vjerojatnost da imaju dijabetes. Rizik od dijabetesa smanjio se za 11% čestom konzumacijom šljiva i za 12% s grožđem. Borovnice su smanjile rizik za 25%. Jabuke, kruške i banane takođe su smanjile rizik od bolesti za 5%. Kod pacijenata koji su pili istu količinu soka, rizik se povećao za 8%.

Razlog različitog djelovanja različitih vrsta voća je zbog različitih tvari. Naučnici sugeriraju da su fitokemikalije čiji je sadržaj veći u voću nego u nektarima uključeni u hipoglikemijski učinak. Takođe objašnjava razlike između različitih vrsta voća. Međutim, još nema jasnih dokaza. Uz to, različite konzistencije voća i sokova mogu utjecati na zdravlje pacijenata. Tekućine se metaboliziraju brže, pa sok brzo podiže šećer u krvi i jači je od voća.

Dijabetesni sokovi koje biste trebali odbaciti

Sok od voća poput naranče, šipak i aronije (chokeberry) treba konzumirati umjereno. Osim antioksidanata i vitamina, nektar može sadržavati i toliko šećera kao i kola. Fruktoza se nalazi u svim nektarima.

Fruktoza je dva puta slađa od saharoze. Prehrambena industrija voli koristiti fruktozu kao zaslađivač. Mnogo namirnica sadrži prirodnu fruktozu. Najveća dopuštena koncentracija fruktoze dnevno iznosi 25 grama.

Ako tijelo ima puno fruktoze, tanko crijevo ga pretvara u mast. Čuva se u jetri. Ako se to događa tokom dužeg vremenskog razdoblja, razvija se masna degeneracija jetre. U velikim količinama fruktoza može izazvati i prekomjernu težinu, dijabetes (tip 2) i povišene lipide u krvi. Pacijentima se savjetuje da jedu svježe voće i gotovo potpuno odustaju od soka od njih.

Glikemijski indeks sokova

Ako pacijent ima hiperglikemiju (previše šećera u krvi), treba piti puno tekućine. Visok šećer u krvi eliminiše se putem bubrega. Međutim, s obzirom na to da se šećer može izlučiti samo u rastvorenom obliku, za otapanje je potrebna voda, poput krvi. Da biste utažili žeđ, možete koristiti razređene sokove s niskim GI, koji imaju mali uticaj na pacijentovu glikemiju. Prije upotrebe važno je posavjetovati se sa stručnjakom.

Pacijentima se savjetuje konzumiranje biljnih sokova, jer oni sadrže manje lako probavljive ugljikohidrate. Najmanji GI u soku od rajčice je 33. Više GI u soku od mrkve. Krastavac sok ima GI od 10 jedinica. Piće od povrća pravi se 100% od povrća, ali može sadržavati aditive poput octa, soli, raznih šećera, meda, ljekovitog bilja i začina.

Najsigurniji, svježe cijeđeni sok za dijabetičare je sok od bundeve, čiji je GI manji od 2.

GI soka od naranče iznosi 65, a grožđa, ananasa, jabuke, grejpa i brusnice - 50. Ne preporučuje se upotreba voćnih napitaka za dijabetes kao mjeru predostrožnosti.

Savjet! Prije upotrebe napitaka od breze, šipak, repe ili krumpira potrebno je konzultirati kvalificiranog stručnjaka. U slučaju dijabetičkog poremećaja, bilo kakve promjene u prehrani potrebno je razgovarati s nutricionistom kako bi se izbjegle oštre fluktuacije šećera u krvotoku.

Stanje pacijenta i nivo glikemije ovise o pravilnoj prehrani. Prekomjerna konzumacija proizvoda koji sadrže sok može negativno uticati na glikemiju i dovesti do ozbiljnih komplikacija. Rekreacijska upotreba takvih proizvoda ne nanosi ozbiljnu štetu, ali zloupotreba se ne preporučuje pacijentima koji imaju dijabetičke komplikacije ili druge metaboličke poremećaje. Ako osjetite ozbiljne simptome hiperglikemije zbog gore navedenih pića, morate potražiti medicinsku pomoć.

Krompir

Svježi sok uključuje kalij, fosfor, magnezijum koji normaliziraju metaboličke procese, poboljšavaju stanje kapilara i arterija i stabiliziraju pritisak.

Krompir sok kod dijabetesa tipa 2 snižava glukozu. Takođe:

  • nosi se sa upalnim procesima,
  • je divan antispazmodik,
  • služi kao diuretik i wellness napitak.

Mnogi se sokovi kombiniraju međusobno radi boljeg ukusa; krompir nije iznimka.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar