Apidra SoloStar

Insulin glulisin, koji je aktivni sastojak Apidre, u osnovi je rekombinantni analog humani inzulin, snagom svog djelovanja ekvivalentnom endogenom čovjeku insulin. U poređenju sa rastvorljivi ljudski inzulin radnja ovog analoga razvija se brže, a trajanje njegovog utjecaja nešto je kraće.

Temeljna akcija insulin, kao i njegovi analozi, uključujući insulin glulisinje regulacija metabolizam glukoze. Učinci ove grupe lijekova usmjereni su na smanjenje koncentracije glukoza u plazmi, aktiviranje njegove apsorpcije perifernih tkiva (posebno masnog tkiva i skeletnih mišića), kao i za suzbijanje formiranja glukozau tkivu jetre. In adipocitilek depresira lipolizausporava proces proteolizai podiže sinteza proteina. Studije koje uključuju pacijente dijabetes zdravi volonteri potvrdili su brži početak Apidrinih efekata s primjenom sc, kao i njegovo kraće trajanje, u usporedbi s rastvorljivi ljudski inzulin. S / c načinom primjene hipoglikemijski efikasnost ovog lijeka se opaža nakon 10-20 minuta. Kada upoređujete iv injekcije rastvorljivi ljudski inzulin i insulin glulisin učinci oba lijeka ostaju na istoj razini. Aktivnost lijeka za snižavanje glukoze u jednoj jedinici u potpunosti se podudara.

U prvoj fazi tekućih studija koje su uključivale pacijente sa dijabetes melitus ovisan o insulinu procjena sposobnosti snižavanja glukoze rastvorljivi ljudski inzulin i insulin glulisin sa s / c injekcijama u dozi od 0,15 U / kg, davanjem u različito vrijeme u odnosu na standardni 15-minutni obrok. Prema rezultatima studija utvrđeno je da je unošenje Apidre 2 minute prije obroka isto glikemijski efekatkao uvod humani inzulin pola sata prije obroka. U slučaju uvođenja oba ova lijeka 2 minute prije obroka, najbolji su pokazatelji glikemijska kontrola posmatrano u odnosu na insulin glulisin. Injekcija apidre koja se daje 15 minuta nakon početka obroka dala je isto glikemijski rezultatda je uvođenje ljudskog kolege 2 minute prije obroka.

U prvoj fazi tekućeg istraživanja između lyspro inzulin, insulin glulisin i rastvorljivi ljudski inzulin u koji su uključeni pacijenti sa gojazni Dokazano je da se brza efikasnost Apidre održava. Tokom ove studije razdoblje je dostizanja praga od 20% pune AUC, za insulin glulisin/insulin lispro/humani inzulin je bio 114/121/150 minuta, AUC (0-2 sata), takođe rano pokazivanje snižavanje glukoze akcija je bila 427 mg / kg / 354 mg / kg / 197mg / kg, respektivno.

U 3. fazi kliničkog ispitivanja od 26 tjedana između insulin glulisin i lyspro inzulinkoje su primenjivane s / c kratko (0-15 minuta) pre obroka pacijentima sa maloljetnički dijabetesupotreba kao pozadinski lek - insulin glargin, utvrđeno je da su učinci oba ova lijeka bili uporedivi u odnosu na glikemijska kontrolagradirano prema varijaciji sadržaja Hba1c(glikozilirani hemoglobin) u završnoj fazi studije, u odnosu na početnu fazu. Primjećeni su uporedivi parametri glukoza u plazmifiksirano samokontrolom. U slučaju ubrizgavanja insulin glulisinu odnosu na uvod insulin lispro, nije bilo potrebno povećanje doza pozadinskog lijeka.

U 3. fazi kliničkog ispitivanja od 12 tjedana kod pacijenata sa dijabetes melitus ovisan o insulinupodvrgnut tretmanu u pozadini insulin glargindokazana efikasnost insulin glulisin, unosi se odmah nakon obroka, nije niži od onog koji je uveden prije samog (0-15 minuta) obroka ili injekcije rastvorljivi ljudski inzulindržite 30-45 minuta prije obroka.

U studijskoj grupi pacijenata koji su primali insulin glulisin prije obroka primjećeno je značajnije smanjenje Hba1cu poređenju s pacijentima iz grupe upotrebe ljudski analog.

U trećoj fazi 26-tjednog kliničkog ispitivanja praćenog sigurnosnim testom od 26 tjedana insulin glulisinordinirano s / c 0-15 minuta prije jela i rastvorljivi ljudski inzulinadministrirani s / c 30-45 minuta prije obroka, uključujući pacijente sa neinzulinski ovisan dijabetesdodatno primanje kao pozadinski lek - insulin izofan. Indeks prosječne težine pacijenta bio je 34,55 kg / m2. Značajnije smanjenje Hba1c(-0.46%) uočeno je kod pacijenata iz grupe glulisin insulinu poređenju s grupom humani inzulin (-0,30%). U ovoj studiji, većina pacijenata (79%) neposredno prije primjene kombinirala je lijek kratkog djelovanja sa izofanski insulin. 58 ispitanih ljudi u vrijeme randomizacije oralni hipoglikemijski agensi i nastavio da ih uzima u nepromijenjenoj dozi.

U slučaju kontinuirane infuzije infuzije insulinupotrebom pumpnog uređaja (u odnosu na maloljetnički dijabetes) kod 59 pacijenata koji su uzimali lijekove Apidra ili Aspart, primijećena je niska učestalost okluzija katetera, za lijek Apidra - 0,08 okluzijau 30 dana, za lijek Aspart - 0,15 okluzijau istom razdoblju, kao i slična učestalost negativnih reakcija na mjestu ubrizgavanja, odnosno 10,3% i 13,3%.

U dječijoj uzrasnoj skupini sa dijabetesa ovisna o insulinu, kada upoređujete sigurnost i efikasnost unošenja kao pozadinskog leka - insulin glargin(jednom u 24 sata uveče) ili insulin izofan (dva puta dnevno, ujutro i navečer) sa sc administracijom insulin lispro i insulin glulisin (15 minuta prije jela), u obje su skupine otkriveni uporedivi pokazatelji glikemijska kontrolaozbiljne frekvencije hipoglikemijske epizode i frekvencije formiranja hipoglikemijakoja zahtijeva vanjsku intervenciju. Štaviše, nakon terapije u trajanju od 26 nedelja, u grupi Apidra, za dobijanje glikemijska kontrola bilo je potrebno znatno niže povećanje dnevne doze brzo delujući inzulinpozadinske droge i ukupno doza inzulina, u odnosu na grupu koja koristi insulin lispro.

Tokom kliničkih ispitivanja na odraslim pacijentima nisu uočene razlike u efikasnosti i sigurnosti upotrebe Apidre kod pacijenata različitog spola i različitih rasa.

Pri korištenju postupaka zamjene Apidre aminokiseline asparaginhumani inzulin na lizinu položaju OT, kao i lizinna glutaminska kiselina u položaju B29, doprinose najbržoj apsorpciji lijeka.

AUC lijeka u svih skupina bolesnika (zdravi dobrovoljci i pacijenti koji pate od tipa 1 i 2 dijabetes melitus) pokazao je dvostruko superiornu apsorpciju i Cmax Apidra u usporedbi srastvorljivi ljudski inzulin.

Prilikom provođenja studija u koje su uključeni pacijenti sa maloljetnički dijabetesNakon s / c ubrizgavanja 0,15 U / kg Apidre, njegova Cmax dostignuta je u roku od 55 minuta i iznosila je 82 ± 1,3 µED / ml, dok su ti parametri za humani analog bili respektivno 46 ± 1,3 µED / ml i 82 minuta. Prosječno trajanje insulin glulisin u sistemskoj cirkulaciji bila je manja (98 min) nego u humani inzulin(161 min).

Prilikom provođenja studija u koje su uključeni pacijenti sa neinzulinski ovisan dijabetesNakon sc injekcije 0,2 U / kg Apidre, prosječna Cmax njegovog aktivnog sastojka bila je 91 mcU / ml (u rasponu od 78-104 mcd / ml).

Apsorpcija lijeka, u slučaju s / c ubrizgavanja Apidre, izvedena u području kuka, bila je najmanja i povećana unošenjem lijeka u rame. Najveća apsorpcija uočena je kada se ubrizgava u područje prednjeg trbušnog zida. Sa supkutanom primjenom, apsolutna bioraspoloživost Apidre iznosila je oko 70% (kuk - 68%, rame - 71%, trbušni zid - 73%) i karakterizirala ga je mala varijabilnost kod različitih bolesnika.

Sa uključenjem / u distribuciji insulin glulisin i njegovo naknadno izvođenje slično je onima za rastvorljivi ljudski inzulin i iznosi: Vd - 13 litara i 22 litre, T1 / 2 - 13 minuta i 18 minuta. Sa s / c ubrizgavanjem insulin glulisin događa se brže (sa T1 / 2 - 42 minuta) u poređenju s ljudskim pandanom (sa T1 / 2 - 86 minuta). Prilikom provođenja unakrsne analize istraživanja i ispitivanja insulin glulisinuključujući zdrave volontere i pacijente s tipom 1 i 2 dijabetes, prividni T1 / 2 ovog lijeka nalazio se u rasponu od 37-75 minuta.

Studija u kojoj su učestvovali pojedinci bez dijabetes melitusali imati bubrežna patologija različiti stupnjevi ozbiljnosti (sa CC višom od 80 ml / min, 30-50 ml / min i manjom od 30 ml / min) pokazali su očuvanje prosječnog parametra brzine djelovanja Apidre. Međutim, kada bubrežne patologije dopuštaju smanjenu potrebu za primjenom insulin.

At patologije jetre ispitivanje farmakokinetičkih parametara Apidre nije provedeno.

Učinak starijeg pacijenta na farmakokinetičke osobine Apidre nije u potpunosti razumljiv.

Farmakodinamika i farmakokinetika Apidre proučavane su u pedijatrijskim dobnim grupama pacijenata sa dijabetesa ovisna o insulinu 7-11 godina i 12-16 godina. Vrijednosti apsorpcije, Tmax i Cmax lijeka u obje ove skupine bile su uporedive s vrijednostima lijeka za odrasle pacijente. Kada ubrizgavate Apidru neposredno prije testiranja s hranom, najboljekontrola glukoze u plazmi nakon jela nasuprot humani inzulin. Povećanje sadržaja glukoza u plazmi nakon što je hrana (AUC0-6 sati) bila jednaka za Apidra - 641 mg / h × dl, za rastvorljivi ljudski inzulin - 801 mg / h × dl.

Nuspojave

Uočene negativne manifestacije prilikom upotrebe lijeka Apidra bile su reakcije karakteristične za ovu farmakološku klasu lijekova, a samim tim i za sve postojeće insulin.

Najznačajnija negativna manifestacija terapija insulinomkoje promatra metabolički sistem je hipoglikemija, što se najčešće događa nerazumnim korištenjem prekomjernih doza insulin.

Simptomatologija hipoglikemijaobično se pojavi naglo. Međutim, kršenja neuropsihijatrijskelik koji se formira u pozadini neuroglikopenija(neobično slabostili umor, glavoboljeosjećaj umorsmanjena koncentracija poremećaji vida, pospanost, konvulzivni sindrommučnina zbrka/gubitak svijesti) prethoditi manifestaciji adrenergička kontraregulacija (razdražljivostglad nervno uzbuđenjeblijedost kože drhtavica,hladan znojanksioznost tahikardijajak otkucaji srca) Ozbiljnost ove simptomatologije ovisi o brzini i težini razvoja hipoglikemija.

Ponavljajuće teške epizode hipoglikemijamogu izazvati oštećenja ili poremećaje nervnog sistema. Izgovoreno i produženo hipoglikemijamože biti opasno po život pacijenta, jer porast njegovih simptoma može dovesti do kobno.

Reakcije imunološki sistem mogu se manifestirati lokalnim pojavama ličnim preosjetljivostdo Apidre (uključujući ispiranjeosjećaj svrbež i oticanje na mestu ubrizgavanja). Te se pojave u pravilu samo izravnavaju nakon nekoliko dana nakon injekcije. U nekim slučajevima se ova simptomatologija ne pojavljuje od uticaja insulin, i od iritacije kože, zbog njihove pre injekcije antiseptikobrada, kao i zbog nepravilne SC injekcije.

Sistemske manifestacije ličnog preosjetljivostApidru može pratiti osip (moguće i sa svrbež) po celom telu, osećaj stezanje u grudima, snižavanje krvnog pritiska, ugušit će seotkucaja srca ili hiperhidroza. Teške epizode generalizirane alergijeuključujući anafilaktičke pojavemože biti opasno po život

Negativne reakcije na koži obično su ograničene. lipodistrofijaipak mogu smanjiti apsorpciju insulin glulisin. Do formacije lipodistrofijamogu dovesti do čestih injekcija na isto mjesto, bez promjene područja primjene lijeka, pa se preporučuje da se mjesta ubrizgavanja često mijenjaju (bedro, trbušni zid, rame) kako bi se spriječio razvoj lipodistrofija.

Apidra, upute za upotrebu

Insulin Apidra SoloStar namijenjen je za ispitivanje, koje se primjenjuje neposredno prije (0-15 minuta) ili neposredno nakon obroka.

Ovaj lijek treba koristiti u terapijskim režimima, uključujući dijeljenje produženi inzulin (moguće analogno) ili srednje dugačak efikasnosti, a takođe paralelno sa oralni hipoglikemijski lekovi radnja.

Apidra režim doziranja određuje se individualno.

Uvođenje Apidre SoloStar vrši se sc injekcijom ilikontinuirana infuzijaizvodi se upotrebom potkožne masti pumpni sistem.

Davanje injekcije sc vrši u rame, trbušni zid (prednji deo) ili bedro. Infuzija se izvodi u potkožnoj masti u predelu trbušne stijenke (prednje). Mjesta potkožne primjene (bedro, trbušni zid, rame) treba izmjenjivati ​​sa svakom narednom injekcijom. Za brzinu apsorpcija i trajanje izloženosti lijeku može utjecati na učinjene faktore tjelesna aktivnost, druge uslove za promjenu kao i mjesto uprave. Ubrizgavanje u trbušni zid je brže apsorpcijau odnosu na uvod u bedro ili rame.

Prilikom provođenja injekcije moraju se pridržavati svih mogućih mjera opreza kako bi se isključilo unošenje lijeka izravno u krvne žile. Nakon što je injekcija zabranjena masažau područjima uvoda. Svi pacijenti koji koriste Apidra SoloStar moraju proći konsultacije o pravilnoj tehnici primjene. insulin.

Miješanje Apidre SoloStar dozvoljeno je samo s humani izofanski inzulin. U postupku miješanja ovih lijekova, Apidra se mora prvo otkucati u špric. Davanje SC treba izvesti odmah nakon postupka mešanja. In / u ubrizgavanju miješanih lijekova se ne može provesti.

Ako je potrebno, otopina lijeka može se izvaditi iz uloška koja se nalazi u olovci štrcaljke i upotrijebiti u pumpni uređajdizajniran za kontinuirano sc infuzija. U slučaju uvođenja Apidre SoloStar sa infuzijski sistem pumpe, nije dopušteno njegovo miješanje s bilo kojim drugim lijekovima.

Pri korištenju infuzijski set i rezervoar koji se koristi s Apidrom, trebali bi ih mijenjati nakon najmanje 48 sati u skladu sa svim pravilima asepsija. Ove preporuke mogu se razlikovati od onih navedenih u općim uputama do pumpni uređajimeđutim, njihovo izvršenje vrlo je važno za pravilno vođenje infuzijai sprečavanje nastanka teških negativnih posledica.

Pacijenti koji su pod stalnom infuzijom apidra s / d trebali bi imati alternativne sisteme ubrizgavanja za primjenu lijeka, kao i biti obučeni o pravilnim načinima njegove primjene (u slučaju oštećenjapumpni uređaj).

Tokom kontinuirana infuzija Apidra, kvar infuzije set pumpekršenje njegovog rada, kao i pogreške u manipulacijama s njima, mogu vrlo brzo postati uzrokom hiperglikemija, dijabetička ketoacidoza i ketoza. U slučaju otkrivanja tih manifestacija, hitno je utvrditi uzrok njihovog razvoja i eliminirati ga.

Korištenje olovke za injekcije SoloStar s Apidrom

Prije prve upotrebe, olovka za injekciju SoloStar mora se držati 1-2 sata na sobnoj temperaturi.

Neposredno prije upotrebe olovke za štrcaljku treba pažljivo pregledati uložak postavljen u nju, čiji sadržaj treba biti bezbojna, transparentani ne uključuju vidljivo čvrsta strana materija (podsetite konzistenciju vode).

Korištene olovke za ubrizgavanje SoloStar ne možete ponovo koristiti i morate ih zbrinuti.

Da bi se spriječilo moguće infekcijaSamo jedna osoba može koristiti jednu olovku bez špriceva, a da je ne prenese na drugu osobu.

Svakom novom upotrebom olovke za štrcaljku pažljivo priključite novu iglu na nju (isključivo kompatibilnu sa SoloStar) i držite sigurnosno ispitivanje.

Pri rukovanju s iglom treba biti krajnje oprezan da biste je izbegli povredei mogućnosti zarazno transfer.

Treba izbjegavati upotrebu olovki za štrcaljke ako su oštećene, kao i u slučajevima nesigurnosti u njihovom radu.

Uvijek je potrebno imati na skladištu rezervnu olovku za brizgalice, u slučaju gubitka ili oštećenja prve.

Olovka štrcaljke mora biti zaštićena od prljavštine i prašine, dopušteno je obrisati njezine vanjske dijelove vlažna krpa. Ne preporučuje se uranjanje olovke u štrcaljku unutra tečnost, opratiili mastjer to može dovesti do oštećenja.

Olovka za špricu koja se može koristiti SoloStar sigurna u radu, različita precizno doziranje rastvora i zahteva pažljivo rukovanje. Prilikom obavljanja svih manipulacija olovkom štrcaljke potrebno je izbjegavati situacije koje bi mogle dovesti do njenog oštećenja. U slučaju sumnje u njenu ispravnost, koristite drugu olovku za štrcaljku.

Neposredno prije injekcije provjerite to preporučeni inzulinprovjerom naljepnice na naljepnici olovke štrcaljke. Nakon što uklonite poklopac sa olovke štrcaljke, to morate vizuelni pregled njen sadržaj, nakon čega instalirajte iglu. Dozvoljeno samo bezbojna, transparentanpo svojoj konzistenciji liči na vodu i ne uključuje nijednu strane čvrste supstance rešenje insulin. Za svaku sljedeću injekciju treba koristiti novu iglu koja treba biti sterilna i odgovarati olovci.

Prije ubrizgavanja, obavezno napravite sigurnosno ispitivanje, provjerite ispravnost rada olovke za štrcaljku i igle na njoj, a zatim je uklonite iz otopine mjehurići zraka (ako ih ima).

Za to se uklanjaju doza otopine jednaka 2 PIECES-a kada se uklone vanjski i unutarnji poklopac igle. Usmjerite iglu olovke za šprice prema gore, nježno tapkajte uložak prstom pokušavajući sve pomaknuti mjehurići zraka na instaliranu iglu. Pritisnite tipku namijenjenu primjeni lijekova. Ako se pojavi na vrhu igle, možemo pretpostaviti da olovka štrcaljke djeluje onako kako se i očekivalo.Ako se to ne dogodi, ponavljajte gornje manipulacije dok se ne postigne željeni rezultat.

Posle testiranjeradi sigurnosti, prozor za doziranje olovke za šprice trebao bi pokazati vrijednost „0“, nakon čega se može podesiti potrebna doza. Primijenjena doza lijeka treba se mjeriti sa tačnošću od 1 UNIT, u rasponu doza od 1 UNIT (minimalno) do 80 UNITS (maksimalno). Ako je potrebno, provode se doze veće od 80 jedinica, dvije ili više injekcija.

Pri ubrizgavanju igla montirana na olovku štrcaljke mora biti pažljivo ubačenaispod kože. Gumb olovke za štrcaljku namijenjen za unošenje otopine mora se potpuno pritisnuti i ostati u tom položaju 10 sekundi dok igla ne bude izvađena, što osigurava potpunu primjenu propisane doze lijeka.

Nakon ubrizgavanja, iglu treba izvaditi i odbaciti. Na ovaj način pruža se upozorenje o depozitu. infekcijei / ili zagađenjeolovke za špriceve, kao i curenje droge i vazduh koji ulazi u kasetu. Nakon uklanjanja korištene igle, olovku za injekciju SoloStar treba zatvoriti poklopcem.

Pri uklanjanju i uklanjanju igle potrebno je voditi se posebnim pravilima i metodama (na primjer, tehnikom instaliranja kapice igle jednom rukom), kako bi se smanjio rizik od nesrećekao i sprečavanje infekcija.

Predoziranje

U slučaju prekomjerne primjene insulinmogu se pojaviti hipoglikemija.

Sa svetlošću hipoglikemija, njegove negativne manifestacije mogu se zaustaviti jedenjem koji sadrže šećerproizvodaili glukoza. Pacijenti sa dijabetesuvijek preporučujem nošenje kolačiće, slatkiškomada šećerili slatki sok.

Teški simptomi hipoglikemija(uključujućineurološki poremećaji, grčevi, gubitak svijesti, kome) treba zaustaviti od strane drugih (posebno obučenih) osoba izvođenjem v / m ili s / c ubrizgavanja glukagon ili iv ubrizgavanje Dekstroza. Ako je aplikacija glukagonnisu dali rezultat 10-15 minuta, pređite na iv administraciju dekstroza.

Pacijent koji je došao svestpreporučujte jesti bogato ugljeni hidratistajati na kraju da se ponovi hipoglikemija.

Za utvrđivanje uzroka teških hipoglikemijai sprječavanja njegovog razvoja u budućnosti potrebno je promatrati pacijenta u bolnica.

Interakcija

Ciljane farmakokinetičke studije interakcije insulin glulisin nije sprovedeno. S obzirom na postojeću zalihu empirijskog znanja nakupljenog tijekom upotrebe drugih sličnih lijekova, stvaranje bilo kakvih klinički značajnih interakcija lijekova nije vjerovatno. Postoje supstance koje mogu uticati metabolizam glukoze i zahtijevaju prilagođavanje doze insulin glulisinkao i daljnje praćenje terapije.

Tvarima koje se povećavaju hipoglikemijskiefikasnost insulini povećava rizik od hipoglikemijauključuju: fibratiACE inhibitori oralni hipoglikemijski lekovisalicilati Disopiramidi, Fluoksetin, Pentoksifilininhibitori monoamin oksidaze Propoksifen, sulfonamidi.

Na tvari koje smanjuju hipoglikemijskiefekti insulinuključuju: glukokortikoide, Diazoksid, Danazol, diuretici, derivati Fenotiazin, Izoniazid, Somatropin, hormoni štitna žlijezda, simpatomimetici (Salbutamol, Epinefrin, Terbutalin), progestini (oralni kontraceptivi), antipsihotici (Clozapin, Olanzapin), estrogeniinhibitori proteaze.

Litijeve soli, beta blokatori, etanol, Klonidin mogu se promeniti hipoglikemijskidelovanje Apidre u jednom ili drugom pravcu. Istodobna upotreba Pentamidinmogu izazvati hipoglikemija, i dalje do hiperglikemija.

Pod utjecajem lijekova sa simpatilitičkim djelovanjem (Klonidin, Reserpinebeta blokatori, Guanethidine), manifestacije adrenergičkiaktivacija (refleks) može se izraziti manje ili potpuno izostati.

Zbog nedostatka studija kompatibilnosti, Apidra ne treba miješati sa bilo kojim drugim lijekom osim isulinski inzulin (ljudski).

Pri korištenju infuziona pumpa miješanje Apidre s drugim lijekovima nije dopušteno.

Posebna uputstva

Propisivanje pacijenta insulindrugo proizvodno postrojenje ili alternativni inzulin treba izvoditi pod strogim nadzorom medicinskog osoblja, u vezi s mogućom potrebom promjene režima doziranja, zbog odstupanja u koncentracija insulinanjen tip (insulin izofan, rastvorljivitd.), obrazac (ljudski, životinja) i / ili način proizvodnje. Promjene će također biti potrebne paralelno hipoglikemijskiterapija oralnim oblicima. Prekid liječenja ili nedovoljna doza insulinposebno kod pacijenata sa maloljetnički dijabetesmože izazvati dijabetičare ketoacidozai hiperglikemijašto predstavlja opasnost za život pacijenta.

Vremena razvoja hipoglikemijazbog brzine formiranja inzulinski efekat korišteni lijekovi, i zbog toga se može promijeniti prilikom prilagođavanja terapijskog režima. Na okolnosti koje mijenjaju prekursore formiranja hipoglikemijaili čineći ih manje izraženima, uključuju: intenziviranje terapije insulinomduga raspoloživost dijabetes melituspostojanje dijabetička neuropatijada se promeni insulinuzimanje određenih lijekova (npr.beta blokatori).

Podešavanje insulindoze mogu biti potrebne pri povećanju pacijenta tjelesna aktivnost ili promene dnevne prehrane. Vježbanje odmah nakon jela povećava vaš rizik hipoglikemija. Pri korištenju velike brzine insulin razvoj hipoglikemijaide brže.

Nekompenzirano hiper- ili hipoglikemijskimanifestacije mogu izazvati razvoj komagubitak svijesti ili čak smrt.

Potreba za primjenom insulinmože fluktuirati na emocionalno preopterećenje ili bolesti.

Kad pacijent obavlja točne, opasne poslove, kao i za upravljanje vozilima, mogućnost formiranja hiper- ili hipoglikemijai budite oprezni.

  • Actrapid (NM, MS),
  • Vozulim-R,
  • Biosulin P,
  • Gensulin r,
  • Insulin MK,
  • Gansulin r,
  • Insulin-Ferein CR,
  • Monosuinsulin(MK, MP),
  • Insuman Rapid GT,
  • NovoRapid(Penfill, FlexPen),
  • Insuran P,
  • Pensulin(SR, Češka),
  • Humalogue,
  • Rinsulin P,
  • Humodar R,
  • Rosinsulin P,
  • Humulin Regular,
  • Monoinsulin CR.

Apidra se može propisati djeci tek nakon 6 godina.

U trudnoći (i dojenju)

Kliničke studije upotrebe Apidre sa trudnoće su odsutni. Ograničeni podaci aplikacije inzulinski trudna žene ne ukazuju na njegov negativan utjecaj intrauterino formiranje ploda, protok trudnoćeili na novorođenu bebu.

Provedeni reproduktivni testovi na životinjama nisu pokazali razlike između humani inzulin i insulin glulisin u odnosu na fetalni/fetalnirazvoj, naravno trudnoće, patrimonial aktivnost i postnatalnorazvoj.

Dodijelite Apidru trudnažene trebaju biti oprezne s obveznim stalnim nadzorom plazme nivo glukoze i kontrola glikemija.

Trudnažene s gestacijski dijabetes treba biti svjestan mogućeg smanjenja potražnje za insulinširom I tromesečje trudnoćepovećanje u II i III tromjesečjakao i nagli pad nakon porođaj.

Izbor insulin glulisin s mlijekom dojilje nije utvrđena. Kada se koristi tokom dojenjemožda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja.

Recenzije o lijeku Apidra, kao i o svim ostalim insulin, spustite se na jednu stvar, bez obzira na to je li ovaj lijek došao do jedne ili druge osobe. U slučaju kada je lijek Apidra u potpunosti prikladan za pacijenta, praktički nema pritužbi na njegovu učinkovitost i sigurnost. Također se bilježe pogodnost upotrebe olovki za injekciju SoloStar i točnost doziranja u njima. insulin.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - otopina za potkožno (potkožno) davanje: prozirno, gotovo bezbojno ili bezbojno (u kartonskom pakovanju od 5 uložaka bezbojnog prozirnog stakla od 3 ml, postavljenog u jednokratne olovke za špriceve i upute za upotrebu Apidre SoloStar).

Sastav od 1 ml rastvora:

  • aktivna tvar: insulin glulisin - 100 IU (jedinice djelovanja) (3,49 mg),
  • pomoćne komponente: hlorovodonična kiselina, m-krezol (metakrezol), natrijum hidroksid, polisorbat 20, trometamin (trometamol), natrijum hlorid, voda za injekcije.

Farmakokinetika

Brža apsorpcija je olakšana supstitucijom inzulina glulisin aminokiseline asparagin ljudskog insulina na položaju B3 lizinom i lizinom na položaju B29 glutaminskom kiselinom.

Farmakokinetičke AUC krivulje u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 i zdravih dobrovoljaca pokazale su da je apsorpcija glulisina inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom oko 2 puta brža, dosežući i do dva puta veću Cmaks (maksimalna koncentracija tvari).

Prema rezultatima istraživanja u kojem su učestvovali pacijenti s dijabetesom tipa 1, Tmaks (vrijeme da se dostigne maksimalna koncentracija tvari) nakon primjene inzulina glulisin u dozi od 0,15 U / kg s / c i topljivog ljudskog inzulina bilo je 55, odnosno 82 minute, imaks u krvnoj plazmi - 82 ± 1,3 i 46 ± 1,3 µED / ml. Kod inzulina glulisin prosječno vrijeme boravka u sistemskoj cirkulaciji je kraće nego u običnom ljudskom inzulinu (98, odnosno 161 minuta, respektivno).

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 nakon davanja 0,2 U / kg insulina glulisin scmaks čini 91 µED / ml sa interkvartilnom širinom u rasponu od 78 do 104 µED / ml.

Brža apsorpcija primjećena je nakon unošenja Apidre SoloStar u prednji trbušni zid, u usporedbi s unošenjem lijeka u bedro. Apsolutna bioraspoloživost inzulina glulisin iznosi oko 70% (od prednjeg trbušnog zida - 73%, od deltoidnog mišića - 71%, od bedara - 68%), ovaj pokazatelj ima malu individualnu varijabilnost.

Nakon intravenske primjene, raspodjela i izlučivanje inzulina glulisin i topljivog ljudskog inzulina su slični i odgovaraju: Vd (zapremina distribucije) - 13 i 22 l, T1/2 (poluživot eliminacije) - 13 i 18 minuta.

U usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, glulisin inzulina nakon s / c primjene izlučuje se brže (očigledno T1/2 je 86, odnosno 42 minuta). Kod zdravih pojedinaca i kod bolesnika sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2, prividni T1/2 inzulin glulisin u analizi preseka studija bio je u rasponu od 37–75 minuta.

U bolesnika s bubrežnim zatajenjem može se smanjiti potreba za inzulinom. U slučajevima oštećene funkcije jetre, farmakokinetički parametri nisu proučavani.

Postoje vrlo ograničene informacije o farmakokinetici inzulina glulisin u starijih bolesnika sa šećernom bolešću.

U djece sa dijabetesom tipa 1, farmakokinetika i farmakodinamika inzulina glulisin proučavane su u dvije starosne grupe - 7–11 i 12–16 godina.U obje su skupine zabilježene brza apsorpcija tvari i C vrijednostimaks i Tmaks bili su slični onima kod odraslih. Kao i kod odraslih pacijenata, glulisin inzulina kada se primjenjuje neposredno prije ispitivanja s unosom hrane, osigurao je bolju kontrolu glukoze u krvi nakon jela, u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

3D slike

Otopina za potkožno davanje, 100 PIECES / 1 ml1 ml
aktivna supstanca:
insulin glulisin100 komada (3,49 mg)
pomoćni sastojci: metakrezol (m-krezol), trometamol (trometamin), natrijum-hlorid, polisorbat 20, natrijum-hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije

Trudnoća i dojenje

Nema dovoljno informacija o primjeni Apidre ® SoloStar ® u trudnica.

Ograničena količina podataka dobivenih o primjeni inzulina glulisin u trudnica (prijavljeno je manje od 300 rezultata trudnoće) ne ukazuje na njegov štetni učinak na trudnoću, intrauterini razvoj fetusa ili novorođenčeta. Reproduktivne studije na životinjama nisu otkrile razlike između glulisina inzulina i humanog inzulina u odnosu na trudnoću, embrionalni / fetalni razvoj, porođaj i postnatalni razvoj.

Primjenu Apidra ® SoloStar ® u trudnica treba provoditi s oprezom. Potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi i održavanje kontrole glikemije.

Bolesnice s dijabetesom prije trudnoće ili gestacijskog dijabetesa trebale bi održavati glikemijsku kontrolu tokom cijele trudnoće. Tijekom prvog tromjesečja trudnoće potreba za inzulinom može se smanjiti, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja obično se može povećati. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada.

Nije poznato da li se insulin glulisin izlučuje u majčino mleko ili ne. Za žene tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina i prehranu.

Doziranje i primjena

S / c kratko (0-15 minuta) prije ili ubrzo nakon obroka.

Apidra ® SoloStar ® treba koristiti u režimima liječenja koji uključuju ili inzulin srednjeg djelovanja, ili dugo djelujući inzulin, ili analog dugog djelovanja inzulina. Uz to, Apidra ® SoloStar ® se može koristiti u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim sredstvima.

Režim doziranja lijeka Apidra ® SoloStar ® odabire se pojedinačno.

Apidra ® SoloStar ® se daje injekcijom sc ili kontinuiranom infuzijom u potkožnu masnoću pomoću pump-action sistema.

Subkutane injekcije Apidre ® SoloStar ® treba izvesti u prednjem dijelu trbušne stijenke, ramena ili bedara, a lijek se daje kontinuiranom infuzijom u potkožnu masnoću u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida. Mjesta ubrizgavanja i mjesta infuzije u gornjim područjima (prednji trbušni zid, bedra ili ramena) trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom lijeka. Na brzinu apsorpcije i, shodno tome, početak i trajanje djelovanja mogu utjecati: mjesto primjene, fizička aktivnost i drugi promjenjivi uvjeti. Subkutano davanje trbušnom zidu omogućava nešto bržu apsorpciju od uvođenja u druge gore navedene dijelove tijela (vidjeti dio „Farmakokinetika“).

Treba poštovati mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo da lijek direktno uđe u krvne žile. Nakon primjene lijeka, nemoguće je masirati područje ubrizgavanja. Pacijente treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Miješanje inzulina

Apidra ® SoloStar ® može se mešati sa ljudskim insulinom-izofanom.

Kada miješate Apidra ® SoloStar ® sa ljudskim insulinom-izofanom, Apidra ® SoloStar ® prvo treba uvući u špricu. SC ubrizgavanje treba obaviti odmah nakon mešanja. Pomiješane gornje insuline ne mogu se unijeti / ulaziti.

Pumpni uređaj za kontinuiranu infuziju

Kada koristite Apidra ® SoloStar ® sa pumpnim sistemom za infuziju insulina, ne može se mešati sa drugim lekovima.

Apidra ® se takođe može primeniti pomoću pumpnog uređaja za kontinuiranu sc infuziju insulina. Ako je potrebno, preparat Apidra ® može se izvaditi iz uloška olovke Apidra ® SoloStar ® špricer i može se koristiti za davanje pomoću pumpnog uređaja za kontinuiranu sc infuziju insulina.

Istovremeno, infuzijski set i rezervoar koji se koriste s Apidrom ® treba zamijeniti aseptičkim pravilima najmanje svakih 48 sati.Ove preporuke mogu se razlikovati od općih uputa u priručnicima za crpne uređaje. Važno je da pacijenti slijede gore navedena posebna uputstva za upotrebu Apidre ®. Nepoštivanje ovih posebnih uputstava za upotrebu Apidre ® može dovesti do razvoja ozbiljnih štetnih događaja.

Kada koristite Apidra ® sa uređajem za pumpanje za kontinuiranu sc infuziju insulina, ne može se mešati sa drugim insulinama ili otapalima.

Pacijenti kojima se Apidra ® daje kontinuiranom sc infuzijom trebaju imati alternativne sisteme za primjenu inzulina i trebali bi biti osposobljeni za primjenu inzulina sc injekcijom (u slučaju kvara korištenog pumpnog uređaja).

Kada koristite Apidra ® s pumpnim uređajima za kontinuiranu infuziju inzulina, poremećaj pumpnog uređaja, neispravnost infuzijskog seta ili pogreške u rukovanju mogu brzo dovesti do razvoja hiperglikemije, ketoze i dijabetičke ketoacidoze. U slučaju razvoja hiperglikemije ili ketoze ili dijabetičke ketoacidoze, potrebna je brza identifikacija i otklanjanje uzroka njihovog razvoja.

Slijedite upute za pravilno rukovanje napunjenim štrcaljkama (pogledajte odjeljak "Upute za uporabu i rukovanje").

Uputa za upotrebu i rukovanje napunjenom olovkom za štrcaljku SoloStar ®

Prije prve upotrebe, olovku za štrcaljku morate držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata.

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu.

Prazne olovke SoloStar ® štrcaljke ne smiju se ponovo koristiti i treba ih zbrinuti.

Da biste spriječili infekciju, prethodno napunjenu olovku za špriceve treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu.

Rukovanje olovkom za injekcije SoloStar ®

Prije upotrebe olovke za injekciju SoloStar ®, pažljivo pročitajte upute za upotrebu.

Važne informacije o upotrebi olovke za injekciju SoloStar ®

Prije svake upotrebe pažljivo priključite novu iglu na olovku štrcaljke i obavite sigurnosni test. Treba koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar ®.

Moraju se poduzeti posebne mjere opreza kako bi se izbjegle nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije.

Nikada ne koristite olovku za injekciju SoloStar ® ako je oštećena ili ako niste sigurni da će ispravno raditi.

Uvijek imajte u ruci rezervnu olovku za injekciju SoloStar ® u slučaju gubitka ili oštećenja uzorka.

Uputstvo za skladištenje

Ako se SoloStar ® olovka za šprice čuva u hladnjaku, trebalo bi je ukloniti odatle 1-2 sata prije predviđene injekcije, tako da otopina poprimi sobnu temperaturu. Davanje ohlađenog inzulina je bolnije.

Korišćena olovka za injekciju SoloStar ® mora biti uništena.

Olovka za injekciju SoloStar ® mora biti zaštićena od prašine i prljavštine.

Vanjska strana olovke SoloStar ® štrcaljka može se očistiti brisanjem vlažnom krpom.

Ne uranjajte u tečnost, ne isperite i podmažite olovku za injekciju SoloStar ® jer to može oštetiti.

Olovka SoloStar ® špricer precizno dozira inzulin i sigurna je za upotrebu. Takođe zahteva pažljivo rukovanje. Izbegavajte situacije u kojima može doći do oštećenja SoloStar ® olovke za brizgalice. Ako sumnjate da bi se primjerice olovka za injekciju SoloStar ® mogla oštetiti, upotrijebite novu olovku za štrcaljku.

Faza 1. Kontrola inzulina

Neophodno je provjeriti naljepnicu na olovci za injekciju SoloStar ® kako biste bili sigurni da sadrži odgovarajući inzulin. Nakon uklanjanja kapka špriceva, kontrolira se izgled inzulina koji se u njemu nalazi: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, ne smije sadržavati vidljive čvrste čestice i slična je vodi po konzistenciji.

Faza 2. Spajanje igle

Moraju se koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar ® olovkom za brizgalice.

Za svaku narednu injekciju uvek koristite novu sterilnu iglu. Nakon uklanjanja poklopca, igla se mora pažljivo postaviti na olovku štrcaljke.

Faza 3. Sigurnosni test

Prije svake injekcije potrebno je provesti sigurnosni test i osigurati da olovka i igla štrcaljke rade dobro i uklanjaju se mjehurići zraka.

Izmjerite dozu koja je jednaka 2 kom.

Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti.

S olovkom štrcaljke s iglom prema gore, prstom lagano dodirnite uložak sa inzulinom, tako da se svi mjehurići zraka pomiču prema igli.

Pritisnite (u potpunosti) tipku za ubrizgavanje.

Ako se inzulin pojavi na vrhu igle, to znači da olovka štrcaljke i igla rade ispravno.

Ako se inzulin ne pojavi na vrhu igle, tada se korak 3 ponavlja sve dok se inzulin ne pojavi na vrhu igle.

Faza 4. Odabir doze

Doza se može podesiti s točnošću od 1 UNIT, od minimalne doze (1 UNIT) do maksimalne (80 UNIT). Ako je potrebno uvesti dozu veću od 80 PIECES, treba dati 2 ili više injekcija.

Prozor za doziranje treba navesti „0“ nakon završetka sigurnosnog ispitivanja. Nakon toga može se utvrditi potrebna doza.

Faza 5. doza

Pacijenta treba obavijestiti o tehnici ubrizgavanja od strane medicinskog stručnjaka.

Igla se mora umetnuti ispod kože.

Dugme za ubrizgavanje treba u potpunosti pritisnuti. U tom položaju se drži još 10 s dok iglu ne izvadite. Ovim se osigurava unošenje odabrane doze inzulina u potpunosti.

Faza 6. Uklanjanje i odbacivanje igle

U svim slučajevima, nakon svake injekcije, iglu treba izvaditi i odbaciti. Ovim se osigurava sprječavanje zagađenja i / ili infekcije, zraka koji ulazi u spremnik za inzulin i istjecanja inzulina.

Pri uklanjanju i odbacivanju igle morate poduzeti posebne mjere opreza. Preporučene mjere opreza za uklanjanje i bacanje igala (na primjer, tehnika stavljanja kapice jednom rukom) moraju se poštivati ​​kako bi se smanjio rizik od nezgoda koje uključuju igle i kako bi se spriječila infekcija.

Nakon uklanjanja igle, zatvorite olovku za injekciju SoloStar ® kapicom.

Posebne grupe pacijenata

Poremećena bubrežna funkcija. Potreba za insulinom kod zatajenja bubrega može se smanjiti.

Poremećena funkcija jetre. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjene sposobnosti glukoneogeneze i usporavanja metabolizma inzulina.

Stariji pacijenti. Raspoloživi podaci farmakokinetike u starijih bolesnika sa šećernom bolešću nisu dovoljni. Poremećena bubrežna funkcija u starosti može dovesti do smanjenja potreba za inzulinom.

Djeca i tinejdžeri. Apidra ® se može koristiti kod djece starije od 6 godina i adolescenata. Kliničke informacije o upotrebi lijeka kod djece mlađe od 6 godina su ograničene.

Proizvođač

1. Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Njemačka.

2. CJSC Sanofi-Aventis Vostok, Rusija. 302516, Rusija, Orijelska oblast, Orijelski okrug, s / n Boljšekulikovskoye, ul. Livenskaya, 1.

Tužbe potrošača treba poslati na adresu predstavništva kompanije u Rusiji: 125009, Moskva, ul. Tverskaya, 22.

Tel .: (495) 721-14-00, faks: (495) 721-14-11.

U slučaju proizvodnje lijeka u CJSC Sanofi-Aventis Vostok, Rusija, zahtjeve za potrošače treba poslati na adresu: 302516, Rusija, Oryol Region, Oryol District, s / n Boljšekulikovskoye, ul. Livenskaya, 1.

Tel./fax: +7 (486) 244-00-55.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

S / c u abdomenu, ramenu ili bedru ili kontinuiranom infuzijom Apidre SoloStar u potkožnu masnoću trbuha. Lijek se primjenjuje 0-15 minuta prije ili odmah nakon obroka. Mjesto ubrizgavanja i infuzije trebalo bi da se izmjenjuju pri svakoj injekciji. Ne možete masirati područje ubrizgavanja (kako biste isključili lijek ulazak u krvne žile). Učinak lijeka izražava se u jedinicama koje su specifične samo za glulisin inzulin i razlikuju se od ME ili drugih jedinica aktivnosti ostalih inzulina. Doza se bira pojedinačno.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijsko sredstvo, kratko delujući inzulin. Rekombinantni analog humanog inzulina. Upotreba Apidre SoloStar smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, potiče apsorpciju glukoze u perifernim tkivima (skeletni mišići, masno tkivo) i inhibira stvaranje glukoze u jetri. Suzbija lipolizu adipocita, proteolizu, pojačava sintezu proteina.

Uz a / v primjenu Apidra SoloStara, smanjenje glukoze u krvi započinje nakon 10-20 minuta, a / v primjenom je učinak na smanjenje glukoze uporediv sa topljivim ljudskim inzulinom. Po jačini hipoglikemijskog učinka, 1 IU inzulina glulisin jednak je 1 IU topljivog ljudskog inzulina.

Opće informacije

Apidru, iako se smatra rekombinantnim analogom ljudskog hormona, karakterizira brz i ne tako dugotrajan učinak u usporedbi s njim. Farmakološki lijek je predstavljen u radarskom sistemu (registar lijekova) kao kratki inzulin.

Apidra je rastvor koji se koristi za potkožne injekcije.

Pored aktivne tvari (glulisin), lijek sadrži takve dodatne komponente kao što su:

  • polisorbat 20 (monolaurat),
  • natrijum hidroksid
  • trometamol (akceptor protona),
  • natrijum-hlorid
  • krezol
  • kisela (koncentrovana) hlorovodonična.

Otopina leka se stavlja u uloške sa 3 ml, koji se nalaze u olovci špriceva i ne mogu se zameniti. Lijek se preporučuje čuvati u hladnjaku, bez izlaganja zamrzavanju i prodiranju sunca. Olovka za štrcaljku 2 sata pre prve injekcije treba da se nalazi u sobi sa sobnom temperaturom.

Cijena 5 olovki lijeka iznosi otprilike 2000 rubalja. Cijena koju preporučuje proizvođač može se razlikovati od stvarnih cijena.

Farmakološke karakteristike

Apidra je propisana dijabetičarima za normalizaciju glikemije. Zbog prisustva hormonske komponente u njegovom sastavu, vrijednost pokazatelja glukoze u krvi opada.

Pad razine šećera počinje unutar četvrt sata nakon potkožne injekcije. Intravenske injekcije inzulina ljudskog porijekla i otopine Apidre imaju gotovo isti učinak na vrijednosti glikemije.

Nakon ubrizgavanja u organizam se pokreću sledeći procesi:

  • proizvodnja glukoze inhibira jetru,
  • lipoliza je potisnuta u ćelijama koje čine masno tkivo,
  • optimizirana je sinteza proteina,
  • Potiče se unos glukoze u periferna tkiva,
  • raspada proteina se potiskuje.

Prema rezultatima studija provedenim među zdravim ljudima i pacijentima s dijabetesom, potkožne injekcije hormona Apidra ne samo da smanjuju vrijeme čekanja na željeni učinak, već i skraćuju trajanje učinka. Ova karakteristika razlikuje ovaj hormon od ljudskog insulina.

Hipoglikemijska aktivnost ista je i u hormonu Apidra i u ljudskom inzulinu. Provedena su različita klinička ispitivanja kako bi se procijenio učinak ovih lijekova. Uključili su pacijente koji pate od bolesti tipa 1. Dobiveni rezultati omogućili su nam da zaključimo da otopina Glulisina u količini od 0,15 U / kg, davana 2 minute prije obroka, omogućava praćenje razine glukoze nakon 2 sata na potpuno isti način kao i nakon ubrizgavanja humanog inzulina učinjenog u pola sata.

Apidra zadržava svojstva brzog djelovanja kod pacijenata s postojećom gojaznošću.

Dijabetes tipa 1

Klinička ispitivanja provedena među ljudima s prvom vrstom bolesti zasnivala su se na usporedbi svojstava Glulisin-a i Lizpro-a. U toku 26 tjedana hormoni koji sadrže ove komponente su davani pacijentima. Glargin je korišten kao bazalni pripravak. Nakon završetka perioda ispitivanja procijenjena je promjena u glikoziliranom hemoglobinu.

Pacijenti su u roku od 26 tjedana dodatno izmjerili nivo glikemije pomoću glukometra. Praćenje je pokazalo da terapija inzulinom Glulisin u usporedbi s liječenjem lijekom koji sadrži Lizpro ne zahtijeva povećanje doze glavnog hormona.

Treća faza ispitivanja trajala je 12 sedmica. Uključili su volontere ljudi koji imaju dijabetes koji su ubrizgavali Glargin.

Rezultati su pokazali da je upotreba rastvora s komponentom Glulisin nakon završetka obroka jednako efikasna kao i kod ubrizgavanja prije obroka.

Na sličan način potvrđena je racionalnost upotrebe Apidre (i sličnih hormona) u usporedbi s ljudskim inzulinom, primijenjenim pola sata prije planirane užine.

Pacijenti koji su učestvovali u istraživanjima podijeljeni su u 2 grupe:

  • učesnici koji upravljaju Apidrom
  • pacijenti sa dijabetesom, koji sprovode insulinsku terapiju putem injekcija ljudskog hormona.

Rezultati kliničkih ispitivanja doveli su do zaključka da je učinak smanjenja glikoziranog hemoglobina bio veći u prvoj grupi sudionika.

Dijabetes tipa 2

Studije faze 3 koje pokazuju utjecaj lijekova na glikemiju kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 provedene su 26 tjedana. Nakon njihovog završetka uslijedila su druga klinička ispitivanja koja su trajala isto vrijeme.

Njihov zadatak bio je utvrditi sigurnost upotrebom injekcija Apidre, koje se daju 15 minuta prije jela, i topljivog ljudskog inzulina, koji se daje pacijentima 30 ili 45 minuta.

Glavni inzulin u svim sudionicima bio je Isofan. Prosječni tjelesni indeks sudionika bio je 34,55 kg / m². Neki su pacijenti uzimali oralno dodatne lijekove, dok su nastavljali davati hormon u nepromijenjenoj dozi.

Pokazalo se da je hormon Apidra uporediv sa inzulinom ljudskog porijekla u procjeni dinamike nivoa glikiranog hemoglobina tokom šest mjeseci i 12 mjeseci u odnosu na početnu vrijednost.

Pokazatelj se tokom prvih šest meseci promenio na sledeći način:

  • kod pacijenata koji koriste ljudski inzulin - 0,30%,
  • kod pacijenata koji su bili podvrgnuti terapiji inzulinom koji sadrži glulizin - 0,46%.

Promjena indikatora nakon godinu dana testiranja:

  • kod pacijenata koji koriste ljudski inzulin - 0,13%,
  • kod pacijenata koji su bili podvrgnuti terapiji inzulinom koji sadrži glulizin - 0,23%.

Učinkovitost, kao i sigurnost upotrebe lijekova na bazi Glulisina, nisu se promijenili kod ljudi različitih rasa i različitog spola.

Posebne grupe pacijenata

Djelovanje Apidre može se promijeniti ako pacijenti imaju različite patologije povezane sa dijabetesom:

  1. Zatajenje bubrega. U takvim slučajevima dolazi do smanjenja potrebe za hormonom.
  2. Patologija jetre. Učinak sredstava koji sadrže glulizin na pacijente sa takvim poremećajima nije proučavan.

Nema podataka o farmakokinetičkim promjenama kod starijih bolesnika. Kod djece i adolescenata od 7 do 16 godina oboljelih od dijabetesa tipa 1 lijek se brzo apsorbira nakon potkožne primjene.

Izvođenje injekcije Apidre prije jela omogućava vam održavanje normalnije razine glikemije nakon jela u odnosu na ljudski inzulin.

Indikacije i doziranje

Upotreba ljekovitog rješenja potrebna je osobama oboljelima od inzulina. U kategoriju pacijenata kojima je propisan lijek najčešće se nalaze djeca starija od 6 godina.

Rastvor koji sadrži Glulisin mora se davati odmah nakon obroka ili malo pre toga. Apidra se koristi u kombinaciji s produženom terapijom inzulinom ili sredstvima koja imaju prosječno trajanje utjecaja, kao i njihovim analogima. Pored toga, dozvoljena je primjena ostalih hipoglikemijskih lijekova zajedno sa hormonskim injekcijama. Doziranje injekcije Apidre treba propisati samo liječnik.

Terapija bolesti treba provoditi samo pod nadzorom specijaliste. Zabranjeno je neovisno mijenjati dozu bilo kojeg lijeka, posebno ubrizgavanja inzulina, kao i otkazati liječenje ili prelaziti na druge vrste hormona bez prethodnog odobrenja endokrinologa.

Međutim, postoji primjeran režim terapije inzulinom za hormone kratkog djelovanja. Podrazumijeva obavezno knjiženje broja konzumiranih jedinica hljeba dnevno (1 XE jednak je 12 g ugljikohidrata).

Potreba za hormonima:

  • da pokrijete 1 XE za doručak, 2 jedinice treba probušiti,
  • za ručak vam je potrebno 1,5 jedinica.,
  • u večernjim satima količina hormona i XE smatra se jednakom, to jest 1: 1.

Održavanje dijabetesa u kompenzacijskoj fazi i normalna glikemija su normalni ukoliko stalno pratite glukozu. To se može postići mjerenjem na mjeraču i izračunavanjem potrebe da hormon vrši injekcije u skladu s planiranom količinom XE koja se treba uzeti.

Metode administracije

Otopina lijeka Apidra ubrizgava se ispod kože ako se koristi olovka. U slučajevima kada pacijenti koriste insulinsku pumpu, sredstvo ulazi kroz područje potkožnog masnog tkiva stalnom infuzijom.

Važne točke koje treba znati prije ubrizgavanja:

  1. Otopina se ubrizgava u područje bedara, ramena, ali najčešće u područje oko pupka na stomaku.
  2. Prilikom postavljanja pumpe lijek treba ući u potkožne slojeve na abdomenu.
  3. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati.
  4. Brzina i trajanje apsorpcije, vrijeme početka djelovanja ovise o području primjene otopine, kao i o obavljenom opterećenju.
  5. Zone u koje je otopina ubrizgana ne masirajte tako da ne uđe u posude.
  6. Injekcije rađene u želudac garantuju brži početak efekta od injekcija u druge zone.
  7. Apidra se može kombinirati sa hormonom Isofan.

Otopina Apidra koja se koristi za pumpni sistem ne sme se mešati sa drugim sličnim lekovima. Uputa za ovaj uređaj sadrži potpune informacije o radu uređaja.

Video materijal o prednostima inzulinskih pumpi:

Neželjene reakcije

Tokom terapije insulinom može se pojaviti konvulzivni sindrom.Pojavu neuropsihijatrijskih simptoma u većini slučajeva prethode znakovi povezani sa povećanjem vrijednosti krvnog tlaka. U stvari, takve manifestacije su karakteristične za hipoglikemiju.

Ovo stanje je uglavnom posljedica nepravilno odabrane doze ili neusklađenosti hrane konzumirane s unesenim brojem jedinica.

Ako dođe do hipoglikemije, pacijentovo se stanje ne normalizira ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere. Sastoje se u upotrebi nekoliko ugljenih hidrata.

Što brže pacijent može ugristi, veće će šanse imati za brzo ublažavanje simptoma karakterističnih za ovo stanje. U protivnom može doći do kome, gotovo je nemoguće izaći iz nje bez medicinske pomoći. Pacijentima u ovom stanju potrebno je ubrizgati otopinu glukoze.

Poremećaji u metabolizmu i koži

U zonama ubrizgavanja reakcije kao što su:

Navedeni simptomi često nestaju sami i ne zahtijevaju prekid terapije lijekovima.

Poremećaji metabolizma izraženi su razvojem hipoglikemije, što je praćeno sljedećim simptomima:

  • umor
  • slabost i umor,
  • poremećaji vida
  • pospanost
  • tahikardija
  • boli mučnine
  • osjećaj glavobolje
  • hladan znoj
  • pojava nesigurnosti svesti, kao i njen potpun gubitak.

Uvođenje otopine bez promjene zone probijanja može dovesti do lipodistrofije. To je reakcija tkiva na trajnu traumu, a izražava se atrofičnim lezijama.

Opći poremećaji

Sistemski poremećaji tokom upotrebe leka su retki.

Njihovu pojavu prate sljedeći simptomi:

  • napadi astme,
  • urtikarija
  • osjećaj svrbeža
  • dermatitis izazvan alergijama.

U nekim slučajevima generalizirana alergija može ugroziti život pacijenta.

Posebni pacijenti

Injekcije rastvora trebalo bi biti propisane trudnicama s izuzetnom opreznošću. Kontrola glikemije u okviru takve terapije treba provoditi stalno.

Važne točke terapije insulinom za buduće majke:

  1. Bilo koja vrsta dijabetesa, uključujući gestacijski oblik bolesti, zahtijeva održavanje nivoa glikemije u granicama normale tokom cijelog razdoblja trudnoće.
  2. Doziranje jedinica primijenjenog lijeka opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava, počevši od 4 mjeseca trudnoće.
  3. Nakon rođenja, potreba za hormonom, uključujući Apidru, je smanjena. Žene s gestacijskim dijabetesom najčešće trebaju prekinuti terapiju inzulinom nakon porođaja.

Vrijedi napomenuti da istraživanja o prodiranju hormona s komponentom Glulizin u majčino mlijeko nisu provedena. Na osnovu podataka sadržanih u recenzijama dojilja koje imaju dijabetes, tokom čitavog razdoblja laktacije trebali biste samostalno ili uz pomoć liječnika prilagoditi dozu inzulina i prehranu.

Apidra nije propisana djeci mlađoj od 6 godina. Nema kliničkih podataka o upotrebi lijeka kod ove kategorije pacijenata.

Sastav i oblik oslobađanja

U 1 mililitru otopine Apidra Solostar sadrži jedini aktivni sastojak - insulin glulisin u dozi od 100 PIECES. Takođe, lek sadrži:

  • Hidroskid i natrijum hlorid
  • Pripremljena voda
  • Metacresol
  • Polysobat
  • Trometamol
  • Hlorovodonična kiselina.

Otopina koja sadrži insulin je bistra, neobojena tečnost, dostupna u bočicama od 3 ml. Pakovanje sadrži 1 ili 5 boca sa olovkama za špriceve.

Ljekovita svojstva

Glulizin insulina sadržan u Apidri je rekombinantni analog prirodnog inzulina proizvedenog u ljudskom tijelu. Glulizin djeluje mnogo brže i karakterizira ga kraće trajanje izlaganja u odnosu na prirodni inzulin.

Pod djelovanjem inzulina glulisin opaža se postepeno prilagođavanje metabolizma glukoze. S padom razine šećera bilježi se stimulacija njegove apsorpcije izravno od perifernih tkiva, inhibicija sinteze glukoze u ćelijama jetre.

Inzulin inhibira proces lipolize koji nastaje u adipocitima, kao i proteolizu. Istovremeno se značajno povećava sinteza proteina.

Kao rezultat brojnih studija sa sudjelovanjem ljudi koji imaju dijabetes, kao i zdravih pacijenata, dobiveni su sljedeći rezultati: s potkožnim davanjem Apidre primjećuje se brzo djelovanje inzulina s kraćim vremenom izlaganja od prirodno topljivog inzulina.

Nakon unošenja glulisina u kožu, njegov učinak primjećuje se nakon 10-20 minuta. Ali kada se ubrizgava u venu, indeks glukoze opada na isti način kao nakon unošenja prirodnog inzulina. 1 jedinicu inzulina glulisin karakteriziraju gotovo ista svojstva snižavanja glukoze kao i 1 jedinica prirodnog inzulina.

Kod pacijenata s patologijama bubrežnog sustava, potreba za inzulinom obično se značajno smanjuje.

Apidra Solostar: upute za upotrebu

Subkutano davanje Apidre treba izvesti prije jela ili odmah nakon toga.

Lijekovi koji sadrže inzulin trebaju se primjenjivati ​​prema propisanom režimu antidijabetičke terapije zajedno s inzulinom, za koje je karakteristično prosječno trajanje izloženosti ili inzulin koji dugo djeluju. Možda je kombinirana primjena s hipoglikemijskim lijekovima za oralnu primjenu.

Odabir režima doziranja provodi endokrinolog.

Apidra Uvod

Uvođenje rastvora koji sadrži insulin vrši se supkutano, injekcijom ili infuzijom, koristeći poseban pumpni sistem.

Subkutana injekcija se provodi u trbušnom zidu (direktno njegov prednji dio), u području bedrene kosti ili ramenu. Infuzija lijeka provodi se u trbušnom zidu. Mjesta infuzije i injekcije treba stalno mijenjati.

Kako koristiti olovku za štrcaljku

Prije uvođenja Apidre, olovku za špricu trebate malo zagrijati na sobnoj temperaturi (otprilike 1-2 sata).

Nova igla pričvršćuje se na olovku injekcijske špice za inzulin, tada morate provesti jednostavan sigurnosni test. Nakon toga, indikator "0" će biti vidljiv na prozoru za doziranje olovke štrcaljke. Tada se utvrđuje potrebna doza. Minimalna vrijednost primijenjene doze je 1 jedinica, a maksimalna 80 jedinica. Ako postoji potreba za predoziranjem, daje se nekoliko injekcija.

Tokom ubrizgavanja, iglu koja se postavlja na olovku štrcaljke potrebno je polako umetati ispod kože. Pritisnuti će se gumb na olovci za štrcaljku i trebao bi ostati u tom položaju odmah do trenutka vađenja. To osigurava uvođenje željene doze lijeka koji sadrži inzulin.

Nakon ubrizgavanja, igla se uklanja i odlaže. Na taj način, moguće je spriječiti infekciju insulinskom špricom. Ubuduće se olovka za štrcaljku mora zatvoriti poklopcem.

Lijek se može propisati trudnicama i dojiljama.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Cijena: od 421 do 2532 rub.

Lijek koji sadrži inzulin Apidra Solostar ne koristi se za ispoljavanje hipoglikemije i povećane osjetljivosti na komponente lijeka.

Kada koristite lijek koji sadrži inzulin drugog proizvođača, bit će potrebna stroga kontrola antidijabetičke terapije od strane liječnika, jer se ne može isključiti potreba za prilagođavanjem uzete doze. Možda ćete trebati promijeniti shemu hipoglikemijskog liječenja lijekovima za oralnu primjenu.

Završetak antidijabetičke terapije ili upotreba visokih doza inzulina, posebno kod osoba sa maloljetničkim dijabetesom, može izazvati dijabetičku ketoacidozu, kao i hipoglikemiju, što predstavlja ozbiljnu opasnost za život.

Vremenski interval za pojavu hipoglikemije direktno je povezan sa stopom razvoja hipoglikemijske reakcije iz primenjenih lekova, može se promeniti korekcijom antidijabetičkog lečenja.

Neki faktori mogu smanjiti ozbiljnost hipoglikemije, uključuju:

  • Dugotrajni dijabetes
  • Intenzivna terapija insulinom
  • Razvoj dijabetičke neuropatije
  • Primjena određenog broja lijekova (na primjer, β-blokatori).

Promjena doze inzulina Apidra Solostar provodi se s povećanjem tjelesne aktivnosti ili s promjenom dnevne prehrane.

U slučaju pojačane fizičke aktivnosti odmah nakon jela, vjerojatnost razvoja hipoglikemije povećava se. Terapija inzulinom kratkog djelovanja može izazvati pojavu hipoglikemije.

Nekompenzirani hipo- i hipoglikemijski simptomi izazivaju pojavu dijabetičkog prekoma, kome ili dovode do smrti.

S promjenom emocionalnog stanja, razvojem nekih bolesti, možda će biti potrebno prilagoditi dozu lijeka koji sadrži inzulin.

Kada se rade s preciznim mehanizmima, upravljanjem vozilima povećava se rizik od razvoja hipo- i hiperglikemije, tako da će biti neophodna posebna pažnja.

Međusobno interakcije lijekova

Kada se uzimaju neki lijekovi, može se zabilježiti učinak na metabolizam glukoze, pa u vezi s tim postoji potreba za prilagodbom doze glulisina i strogom kontrolom provođenja antidijabetičke terapije.

Među lijekove koji povećavaju hipoglikemijski učinak glulisina uključuju:

  • Inhibitori određenog enzima koji pretvara angiotenzin, monoamin oksidaza
  • Pentoksifilin
  • Fibrate lekove
  • Sredstva na bazi antimikrobnih sredstava sulfonamida
  • Disopiramidi
  • Hipoglikemijski lijekovi namijenjeni za oralnu upotrebu
  • Fluoksetin
  • Salicilati
  • Propoksifen.

Dodijeljeni su brojni lijekovi koji značajno smanjuju hipoglikemijski učinak otopine koja sadrži insulin:

  • Izoniazid
  • Somatropin
  • Danazol
  • Neki simpatikomimetičari
  • Lijekovi estrogena-progestin
  • COC
  • Diazoksid
  • Inhibitori proteaze
  • Hormoni štitnjače
  • Antipsihotici
  • GKS
  • Derivati ​​fenotiazina
  • Diuretski lijekovi.

Vrijedi napomenuti da sredstva za blokiranje β-adrenergičara, lijekovi koji sadrže etanol i litij, klonidin mogu i povećati i umanjiti hipoglikemijski učinak Apidre.

Tijekom upotrebe rezerpina, β-adreno blokatora, klonidina i gvanetidina, znakovi hipoglikemije mogu biti slabi ili odsutni.

Budući da ne postoje podaci o kompatibilnosti lijeka s gluzilinom, nemojte ga miješati sa drugim lijekovima, prirodni inzulin izofan je izuzetak.

U slučaju upotrebe infuzijske pumpe za primjenu Apidre, miješanje otopine koja sadrži inzulin s drugim lijekovima ne bi trebalo biti.

Nuspojave i predoziranje

Često se kod osoba s dijabetesom može razviti tako opasno stanje kao što je hipoglikemija.

U nekim se slučajevima opažaju osip na koži i pojava lokalnog oteklina.

Ne isključuje se pojava lipodistrofije u slučaju nepoštivanja propisanog režima antidijabetičkog liječenja.

Ostale alergijske manifestacije uključuju:

  • Dermatitis alergijske geneze, osip po vrsti urtikarije, gušenja
  • Osjećaj stezanja u predjelu grudnog koša (prilično rijedak).

Vrijedi napomenuti da se reakcije imunološkog sistema (alergijske manifestacije) mogu poravnati već sljedeći dan nakon injekcije. U nekim slučajevima negativni simptomi nastaju ne izlaganjem inzulinu, već iritaciji kože kao posljedici tretmana prije injekcije antiseptičkim otopinom ili zbog nepravilne injekcije.

Kada se dijagnosticira generalizirani alergijski sindrom, rizik od smrti je visok. Zbog toga, pri najmanjoj manifestaciji nuspojava, morat ćete se obratiti liječniku.

Uvođenjem predoziranja Apidre može se razviti hipoglikemija i u blažem i u težem obliku. U ovom slučaju potrebno je provesti liječenje:

  • Blaga - Hrana ili pića koja sadrže šećer
  • Teški oblik (nesvjesno stanje) - za zaustavljanje se daje 1 ml lijeka Glucagon ispod kože ili mišića, u nedostatku reakcije na Glucagon, moguće je intravenska otopina glukoze.

Nakon što pacijent stekne svijest, bit će mu potrebno osigurati obrok bogat ugljikohidratima. Nakon toga preporučuje se praćenje pacijentovog stanja od strane lekara.

Ely Lilly and Company, Francuska

Cena od 1602 do 2195 rub.

Humalog je jedno od sredstava koja pokazuju izražen hipoglikemijski efekat. Humalog sadrži insulin lispro. Pod utjecajem lijeka, bit će moguće regulirati metabolizam glukoze i značajno poboljšati sintezu proteina. Lijekovi se proizvode u obliku otopine i suspenzije.

Pros:

  • Upotrebljivost
  • Pojava brzog hipoglikemijskog efekta
  • Nisu vjerovatno da će se razviti ozbiljne neželjene reakcije.

Protiv:

  • Ne koristite ako sumnjate na hipoglikemiju.
  • Visoki troškovi
  • Može izazvati pojačano znojenje.

Apidra SoloStar, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Apidra SoloStar rastvor daje se s.c. 0-15 minuta prije obroka ili ubrzo nakon obroka.

Lijek je propisan u režimima liječenja koji uključuju ili inzulin srednjeg djelovanja, ili inzulin dugog djelovanja, ili analog dugog djelovanja inzulina. Apidra SoloStar se takođe može koristiti u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim sredstvima.

Režim doziranja treba odabrati pojedinačno.

Uvođenje otopine Apidra SoloStar može se dogoditi kao sc injekcija ili kontinuirana infuzija u potkožnu masnoću uz pomoć sistema pumpanja.

Mesta davanja lekova:

  • s / c ubrizgavanje: u prednjem delu prednjeg trbušnog zida, bedra ili ramena,
  • kontinuirana infuzija: u prednji dio prednjeg trbušnog zida.

Svakom novom primjenom lijeka moraju se izmjeniti navedena mjesta ubrizgavanja / infuzije. Mjesto davanja lijeka Apidra SoloStar, tjelesna aktivnost i ostali uvjeti koji se mijenjaju mogu utjecati na početak i trajanje lijeka. Kada je s / do uvoda u trbušni zid, primjećuje se nešto brža apsorpcija nego kad je unesena u druga područja tijela koja su gore navedena.

Da bi se spriječio ulazak Apidra SoloStara izravno u krvne žile, potrebno je pridržavati se sigurnosnih mjera opreza. Nemoguće je masirati područje primjene lijeka. Pacijenti moraju slijediti ispravnu tehniku ​​ubrizgavanja.

Insulinski glulisin može se mešati sa ljudskim insulinskim izofanom, pri čemu je Apidra SoloStar prva koja se uvukla u štrcaljku. SC ubrizgavanje treba obaviti odmah nakon mešanja. Intravenski mešani insulini se ne mogu davati.

Tokom kontinuirane infuzije sc, Apidra SoloStar se ne miješa sa drugim lijekovima, uključujući insuline ili otapala.

Ako je potrebno, lijek se može izvaditi iz uloška olovke špriceva i upotrijebiti za ubrizgavanje pomoću pumpnog uređaja za kontinuiranu sc infuziju inzulina.

Infuzijski set i rezervoar koji se koriste s lijekom treba zamijeniti najmanje svakih 48 sati, poštujući aseptična pravila. Te se preporuke mogu razlikovati od općih uputa u priručnicima za upotrebu pumpnih uređaja. Međutim, ako se ne poštuju ove posebne preporuke, mogu se razviti ozbiljni štetni događaji.

Potrebno je uzeti u obzir mogućnost kvara na pumpnom uređaju, za koji je potrebno postojati alternativni sustav za primjenu lijeka i biti u mogućnosti ispravno administrirati SC agens.

Zbog neispravnosti pumpnog uređaja, kvara infuzijskog seta ili pogreške u rukovanju njima, moguć je brzi razvoj hiperglikemije, dijabetičke ketoacidoze i ketoze. U takvim je slučajevima potrebno brzo utvrđivanje i uklanjanje uzroka tih štetnih događaja.

Slijedite upute za pravilno rukovanje napunjenim štrcaljkama.

Pre upotrebe, olovku za štrcaljku treba držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata (upotreba ohlađenog insulina je bolnija). Prije uvođenja, morate pregledati uložak koji se nalazi unutar olovke štrcaljke. U slučaju vidljivih čvrstih čestica, kao i promjena u boji i konzistenciji, Apidro SoloStar se ne smije koristiti. Nakon upotrebe, praznu olovku štrcaljke morate odložiti (zabranjena je ponovna upotreba).

Napunjenu olovku za šprice ne može se prenijeti na drugu osobu, treba je koristiti samo jedan pacijent, što će umanjiti vjerovatnost infekcije.

Nova igla mora biti povezana s olovkom za štrcaljku pre svake upotrebe. Treba obaviti sigurnosni test (uređaj i igla dobro rade, mjehurići zraka se uklanjaju). Mogu se koristiti samo kompatibilne igle.

Uređaj precizno dozira inzulin i siguran je za upotrebu. Olovka za štrcaljku treba zaštititi od prašine i prljavštine. Vanjsku površinu možete očistiti brisanjem vlažnom krpom. Olovku štrcaljke ne potapajte u tečnost, podmazujte je i ne isperite.

Prilikom provođenja sigurnosnog ispitivanja izmjerite dozu koja odgovara 2 jedinice (unutarnji i vanjski čep igle moraju se ukloniti). Olovka za štrcaljku postavljena je s iglom prema gore i lagano tapkati prstom po uložaku insulina tako da se mjehurići zraka kreću u smjeru igle. Zatim potpuno pritisnite dugme za ubrizgavanje droge. Ako uređaj radi ispravno, inzulin će se pojaviti na vrhu igle.

Nakon završetka sigurnosnog testa, u prozoru za doziranje treba biti označeno "0". Nakon toga možete postaviti potrebnu dozu.

Doza se može postaviti u rasponu od 1 do 80 jedinica s tačnošću od 1 jedinice. Ako trebate unijeti veliku dozu, napravite dvije ili više injekcija.

Pacijenta treba obavijestiti liječnik o tehnici ubrizgavanja. Iglo bi trebalo umetnuti ispod kože. Dugme za ubrizgavanje mora se potpuno pritisnuti. U tom položaju se drži još 10 sekundi dok igla ne bude izvađena. Ovim se osigurava uvođenje pune određene doze inzulina.

Igla nakon svake injekcije u svim se slučajevima mora izvaditi i odložiti. Na taj se način sprečava zagađenje i / ili infekcija, zrak u spremniku inzulina i curenje inzulina. Nakon vađenja igle, zatvorite olovku za štrcaljku kapicom.

Potreba za insulinom u pozadini oslabljene funkcije jetre može se smanjiti, što je povezano sa smanjenom sposobnošću glukoneogeneze i usporavanjem metabolizma inzulina.

Uz zatajenje bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti.

U starijih bolesnika sa šećernom bolešću informacije o farmakokinetikama nisu dovoljne. S godinama se povećava vjerojatnost oštećenja bubrežne funkcije, što može uzrokovati smanjenje potrebe za inzulinom.

Humulin NPH

Eli Lilly East S.A., Švicarska

Cena od 148 do 1305 rub.

Humulin NPH - lijek s aktivnom tvari inzulin-izofan, koristi se kod dijabetesa za kontrolu glikemije. Humulin NPH proizvodi se u obliku otopine u ulošcima koji se koriste za olovku za špriceve.

Pros:

  • Može se propisati trudnicama
  • Koristi se za prvi dijagnosticirani dijabetes
  • Dozvoljena je dugotrajna antidijabetička terapija.

Protiv:

  • Može izazvati generalizirani svrab.
  • Na pozadini liječenja može se dijagnosticirati rad srca
  • Izdaje se samo na recept.

Novo Nordic, Danska

Cena od 344 do 1116 rubalja.

LS sadrži inzulin kratkog djelovanja. Propisan je za dijabetes u nedostatku glikemijske kontrole drugim lijekovima. Pod utjecajem Actrapida, tijek unutarćelijskih procesa se aktivira zahvaljujući specifičnoj stimulaciji biosinteze cAMP-a i brzom prodiranju u mišićne stanice. Aktivna supstanca je rastvorljivi inzulin. Lijekovi se proizvode u obliku otopine.

Pros:

  • Niska cijena
  • Brzo smanjenje šećera u krvi
  • Može se koristiti sa inzulinom dugog djelovanja.

Protiv:

  • Ne isključuje se pojava znakova lipodistrofije
  • Može se razviti Quinckeov edem
  • Uz povećanu fizičku aktivnost, bit će potrebno prilagođavanje doze.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Tokom perioda liječenja postoji rizik tokom vožnje. To je posljedica vjerojatnosti hiperglikemije i hipoglikemije, kao i poremećaja vida koji su primijećeni tokom razvoja ovih stanja. Ovo je posebno opasno za oslabljene pacijente, kao i za bolesnike koji nemaju simptome ili imaju česte epizode hipoglikemije. Da bi se donijela odluka o mogućnosti / nemogućnosti da pacijent vozi vozila, ove faktore treba ocjenjivati ​​ovisno o slučaju. Kako bi se izbjegla mogućnost hipoglikemije, pacijentima se savjetuje da poduzmu mjere opreza tijekom vožnje.

Trudnoća i dojenje

Iskustvo sa primjenom Apidra SoloStar kod trudnica je nedovoljno. Prema ograničenoj količini podataka (manje od 300 rezultata trudnoće), lijek ne utječe negativno na tok trudnoće, razvoj fetusa ili novorođenče. U reproduktivnim studijama na životinjama, nisu utvrđene razlike između glulisina inzulina i humanog inzulina u pogledu trudnoće, embrionalnog / fetalnog razvoja, porođaja i postnatalnog razvoja.

Apidra SoloStar u trudnica treba primjenjivati ​​s oprezom uz obavezno praćenje koncentracije glukoze u krvi i održavanje kontrole glikemije.

Žene koje imaju pre trudnoću ili gestacijski dijabetes moraju održavati glikemijsku kontrolu tokom gestacijskog razdoblja. Potreba za inzulinom tokom prvog tromjesečja trudnoće može se smanjiti, a tokom drugog - trećeg tromjesečja može se povećati. Odmah nakon isporuke dolazi do brzog smanjenja potreba za inzulinom.

Nema dokaza koji bi bili potkrepljuju ili negiraju da se glulin iz insulina izlučuje u majčino mlijeko. Za vrijeme dojenja možda će biti potrebno prilagoditi režim prehrane i režim doziranja inzulina.

Interakcija lijekova

Posebna ispitivanja o farmakokinetičkoj interakciji nisu provedena. Na temelju dostupnih empirijskih saznanja o drugim sličnim lijekovima, vjeruje se da razvoj klinički značajnih interakcija lijekova nije vjerojatan. Neke tvari / pripravci mogu utjecati na metabolizam glukoze, pa će u takvim slučajevima biti potrebno prilagođavanje doze Apidra SoloStar te posebno pažljivo praćenje liječenja.

Lijekovi koji utječu na hipoglikemijski učinak inzulina:

  • povećanje (uključujući povećanu predispoziciju za hipoglikemiju): inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, propoksifen, oralni hipoglikemijski agensi, disopiramid, fluoksetin, fibrati, pentoksifilin, inhibitori monoamin oksidaze, sulfonamidski antimikrobni lekovi, salicilati,
  • smanjenje: somatropin, glukokortikosteroidi, diazoksid, danazol, izoniazid, diuretici, derivati ​​fenotiazina, simpatomimetici, progestini, estrogeni, tiroidni hormoni, antipsihotici, inhibitori proteaze.

Ostale moguće interakcije:

  • klonidin, beta blokatori, alkohol, litijeve soli: ako se kombiniraju, moguće je pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina,
  • pentamidin: hipoglikemija se može pojaviti s naknadnim razvojem hiperglikemije,
  • klonidin, beta blokatori, rezerpin, gvanetidin: u kombinaciji s lijekovima sa simpatolitičkom aktivnošću simptomi refleksne adrenergičke aktivacije mogu biti manje izraženi ili odsutni.

Ne miješajte inzulinski glulisin s bilo kojim lijekom osim ljudskog insulina izofan.

U slučaju primjene uz pomoć infuzione pumpe, Apidra SoloStar ne smije se miješati sa otapalima i drugim inzulinskim pripravcima.

Analozi Apidre SoloStar su: Apidra, Insulin Lyspro, Humalog, Brinsulrapi MK 40 U / ml, Actrapid HM Penfill itd.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvati na tamnom mjestu pri temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne smrzavajte se. Čuvati van dohvata dece.

Rok trajanja je 2 godine.

Nakon prve upotrebe, rok trajanja Apidre SoloStar u olovci za špricu za jednokratnu upotrebu je 4 tjedna. Olovke za špricanje za jednokratnu upotrebu nakon početka upotrebe čuvajte na temperaturi do 25 ° C, na mestu zaštićenom od svetlosti i van dosega dece.

Pogledajte video: How to use SoloStar Pen for Injecting Lantus Glargine and Apidra Glulisine Insulin (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar