Kako kuhati sočno meso u pećnici: 7 idealnih recepata

Šta može biti ukusnije od pečenog mesa? Ovo jelo savršeno udovoljava gladi, a izgleda vrlo impresivno na svečanom stolu. U svim kuhinjama svijeta prisutne su različite vrste pečenog mesa. Prisjetimo se na primjer engleske pečene govedine ili istočnoslavenske kuhane svinjetine. U našem članku želimo razgovarati o receptima za pečeno meso.

Koje meso odabrati za kuhanje?

Ako namjeravate skuhati komad mesa pečenog s komadom, tada biste trebali znati neke nijanse. Za pečenje u rerni možete uzeti bilo koji dio lešine, ali svakako kašu. Naravno, najbolje odgovaraju šunka, ramena i leđa.

Što se tiče sadržaja masti u mesu, izbor je na vama. Masnoće, naravno, ispada sočnije, ima više ukusa kao i gulaš. Ali vrlo se suho meso će, najvjerovatnije, ispasti vrlo suho. Stoga je potrebno izabrati sredinu. U idealnom slučaju vrijedi uzimati meso sa slojem masti.

Nema smisla peći male komade, vrijedi pripremiti neko drugo jelo od njih. Ako želite kuhati komad mesa, pečen komadom, tada trebate uzeti više od kilograma proizvoda, tada će hrana biti vrlo sočna i ukusna.

Kuharske tajne

Peći cjelovito meso uopće nije teško. Međutim, u procesu kuhanja možete ga osušiti, tada će postati ukus. Da bi dobili sočan kvalitetan proizvod, iskusni kuhari preporučuju korištenje njihovih savjeta:

  1. Prije kuhanja meso se mora marinirati nekoliko sati.
  2. Tokom kuhanja svinjetinu možete preliti marinadom, tada će biti sočnija.
  3. Za pečenje možete mesu dodati kriške slanine, pa ih izbaciti.
  4. Prije pečenja meso se može malo skuhati, pa tek potom poslati u rernu.
  5. Moderne domaćice sada aktivno koriste rukav i foliju za kuhanje. Takvi jednostavni uređaji pomažu u očuvanju arome i sočnosti gotovog jela.

Zašto folija?

Prije nego što se uputim izravno na recepte, želim reći nekoliko riječi o divnom kuhinjskom dodatku koji aktivno koriste moderne domaćice. Radi se o foliji. Zahvaljujući njoj možete kuhati mnoga ukusna jela. Najlakši način je peći komad mesa u rerni u foliji. Ovaj moderni izum također vam omogućuje kuhanje ribe, povrća, peradi i još mnogo toga. U foliji se meso uvijek ispostavi sočnim i aromatičnim, a pritom se dobro peče.

Metalni papir ima nekoliko prednosti, što objašnjava njegovu popularnost. Prvo, to se može koristiti za pripremu jela koja su po ukusu slična hrani koja se kuha na vatri, roštilju ili u ruskoj pećnici. Drugo, upotreba papira značajno ubrzava proces kuhanja. Osim toga, ne postoje tako neugodne posljedice kao što su kapi masti na cijeloj površini pećnice. Folija uopće ne oksidira i djeluje kao jelo, međutim, ne treba je oprati od masnoće. Slažete se da bi takav pribor trebao biti u bilo kojoj kuhinji kako bi se olakšao rad domaćica.

Folija se može koristiti za kuhanje bilo kojeg mesa: govedine, svinjetine, janjetine, piletine. Ali igra u metalnom papiru se ne kuha. Pečeno svinjsko meso u rerni (recepti su dati u članku), ima ukus kao gulaš, ali apsolutno nema masti ni mirisa prženja. Kao rezultat toga, svinjetina je nevjerovatno nježna, za razliku od pržene.

Vrijeme kuhanja ovisi o postavljenoj temperaturi i veličini komada. Tako se, na primjer, na 200 stepeni kilogram komad priprema za oko sat i pol. Spremnost jela određuje se nabora folije koji bi trebali postati crn, jer se u njima sagorijeva sok od svinjetine ili drugog mesa.

Glavni uvjet za uspješnu uporabu metalnog papira su nepropusni šavovi koji ne bi trebali propuštati sok. U procesu pripreme folija se naduvava i mijenja oblik, ali istovremeno ne gubi čvrstoću. Ako niste koristili takav pribor, preporučujemo da pečete komad mesa u rerni u foliji kako biste procijenili sve prednosti ove metode.

Najlakši recept

Ovaj jednostavan recept omogućava vam da skuhate ukusni komad pečenog mesa. Takvo jelo, naravno, može se ponuditi rođacima, pa čak i staviti na svečani stol.

Sastojci: kilogram svinjetine ili govedine, mrkva, peršun i kopar, luk, začini, biljno ulje, češnjak.

Komad mesa dobro operemo i malo osušimo. Mrkvu narežite na kriške. Češnjak narežemo na tanke ploške, a luk narežemo na pola prstena. Kad se pripreme svi sastojci, uz pomoć oštrog noža napravimo rezove u meso, u koje stavljamo kriške mrkve i belog luka. Zatim ga namažite s puno začina i soli.

Odvijamo list folije i na njega stavljamo luk, zatim grančice zelenila i mesa, nakon čega sve omotamo u nekoliko slojeva iste folije. Paket prenosimo na lim za pečenje, podmazan uljem. Sipajte malo vode na lim za pečenje. Dalje, pecite komad mesa u rerni u foliji. Na 200 stepeni jelo će se kuhati oko sat i po. Nakon određenog vremena, potrebno je razviti foliju kako bi meso imalo vremena da porumeni.

Svinjetina sa umakom od jagoda

Kako peći meso u rerni? Ukusan je jedan komad svinjetine skuhan sa umakom od jagoda. Osim toga, ima začinjen ukus. Takvo jelo može zauzeti glavno mjesto na svečanoj gozbi.

Sastojci: svinjska kašica (dva kg), jagoda (1/2 kg), mješavina paprike (tbsp.), Začine za meso, suho crno vino (270 ml), med (2 žlice), mljeveni cimet, šećer (1/2 šalice).

Već po sastojcima jasno je da će jelo biti pripremljeno po neobičnom i originalnom receptu. Meso, pečeno s komadom u rerni, bit će začinjeno i ukusno. Uz to će svoj jedinstveni ukus upotpuniti slatki umak. Ljubitelji hrane cijenit će ovo jelo.

Prije nego što počnete kuhati, u dubokoj posudi pomiješajte suho vino i med. Masa se mora mešati tako da postane homogena.

Ogulite korijen đumbira i narežite ga na vrlo sitnu rernu. Stavite je u posudu sa vinom. Tamo trebate dodati i svoje omiljene začine za meso i cimet. Vrijedno je dodati malo soli.

Prije kuhanja meso temeljito operite i osušite ubrusima. Dalje, sa svih strana na nju nanosimo marinadu. Nakon toga stavimo komad na žičani stalak, ispod kojeg stavljamo lim za pečenje. U početku se pećnica mora zagrejati na 200 stepeni, desetak minuta jelo pečemo na ovoj temperaturi, a zatim podesiti temperaturu na 160 stepeni. Gornju svinjetinu treba prekriti komadom folije i peći sat i pol. Otprilike trideset minuta prije kraja postupka, foliju je potrebno ukloniti i dalje pripremiti bez nje. To će omogućiti mesu da smeđe porumeni.

Nakon završetka kuhanja, izvadimo svinjetinu iz rerne i ponovo je pokrivamo folijom petnaestak minuta. U međuvremenu ćemo pripremiti umak. Sok koji je stao prilikom pečenja mora se sipati sa papira za pečenje u tepsiju. I tamo sipajte vino. Zatim stavite kuhanje na srednju vatru i kuhajte masu dok iz njega ne postane 2/3 prvobitne zapremine. Višak tečnosti bi trebalo da ispari.

Jagode bobica sorte i moje. Dio njih se mora mikserom usitniti sa šećerom dok se ne dobije smoothie. Dobivena masa se šalje u umak, tamo stavljamo cijele bobice. Temeljno izmiješajte masu i prelijte je mesom, pečenim u rerni u jednom komadu.

Teletina sa citrusom

Nastavljajući razgovor o tome kako peći meso u pećnici na cijeli komad, želimo ponuditi neobičan recept za jelo. Pečena teletina sa agrumima ima poseban ukus. Vino i začini daju vrlo ugodnu aromu. Takvo jelo može postati glavno na svečanom stolu.

  • 950 g teletine,
  • limun
  • suho bijelo vino (1/2 šalice),
  • narandžasta
  • jedan crveni i jedan bijeli grejpfrut,
  • beli luk
  • puter (35 g),
  • brašno (3 žlice. l.),
  • soli
  • crvena paprika
  • listovi kadulje.

S limunom i narančom trebate ukloniti malo mrvice. Potreban nam je kako bismo ga punili mesom. U teletini oštrim nožem narežemo rezove i stavimo u njih kriške listića. Meso dobro omotajte koncem tako da zadrži oblik tokom kuhanja. Nakon toga ga uvaljajte u brašno. U rerni u tavi ugrijte maslinovo maslo i puter. Prebacimo našu teletinu u istu posudu i kuhamo je dok ne dobije zlatnu koru, ne zaboravljajući da je povremeno pretvaramo. Također je potrebno dodati vino ovome i pričekati dok njegova trećina ne ispari.

Sitno nasjeckajte svježe lišće kadulje i belog luka i pomiješajte sa ostacima koštice, u masu dodajte ljutu papriku. Dobivena masa se šalje u lonac s mesom. Teletinu kuhajte oko sat vremena. U međuvremenu se možete baviti pripremom grejpa. Moraju ih oguliti, podijeliti na segmente i ukloniti sve particije. Zatim, kašu pržite na maslacu. Do ovog trenutka je teletina spremna. Izvadimo iz rerne i izvadimo niti. Meso narežite na kriške, stavite na posudu i na vrhu ga prelijte vlastitim sokom.

Naranču i limun narežemo na kockice, oštricamo preostalu zelje kadulje i pomiješamo sa pulpom citrusa. Svu tu masu širimo na teletinu, a oko nje stavljamo meso grejpa.

Cijelo meso pecite u foliji

Kuhanje je najprikladnije u foliji. Uz njegovu pomoć, svinjsko meso možete vrlo lako ispeći u jednom komadu u pećnici. Istovremeno ispada sočno i meko, jer se priprema u vlastitom soku, jer tokom kuhanja vlaga ne isparava toliko.

  • svinjska kaša (1,5 kg),
  • med (1,5 tbsp. l.),
  • senf (tbsp),
  • lovorov list
  • suho crno vino (1/2 šalice),
  • korijander
  • beli luk
  • mljevena crvena paprika,
  • crni biber
  • so.

Ogulite beli luk i isecite ga na tanke kriške ili tanjire sa kojima ćemo mesiti meso. Operite mi svinjetinu i napravite rezove na njenoj površini, u koje smo stavili komadiće lovorovog lista i belog luka.

Sada pravimo smešu kojom ćemo trljati meso. U maloj posudi pomiješajte crnu i crvenu mljevenu papriku sa solju. Smjesa se nanosi na svinjetinu. Nakon toga na meso nanosimo masu senfa i meda. Na vrhu pospite svinjetinu korijanderom.

Pripremljeno meso prelijte vinom, prekrijte ljepljivim filmom i pošaljite ga u tavu u hladnjak, gdje će morati stajati do jutra.

Sada moramo samo peći svinjsko meso u jednom komadu u rerni. Za to koristimo foliju. Umotajte naš komad u nju, prebacite na lim za pečenje i kuhajte oko sat i po. Nakon 50 minuta folija se može otvoriti i nakon pečenja jelo je već otvoreno. To će vam omogućiti da dobijete lijepu koru. S vremena na vrijeme možete otvoriti pećnicu i preliti meso marinadom, tako da jelo ostane sočno.

Ljepota mesa pečenog u komadu u rerni je da se može poslužiti na stolu i u hladnom i u toplom obliku. Jelo se u svakom slučaju ispada nevjerovatno ukusno.

Svinjetina sa povrćem

Kada govorimo o tome kako ispeći meso s cijelim komadom u pećnici, vrijedi ponuditi recept koji omogućava da odmah kuhate ne samo svinjetinu, već i prilog.

  • svinjski vrat (850 g),
  • luk (2 kom.),
  • crni biber
  • limun
  • ljuta paprika
  • dva paradajza.

Kao marinadu treba koristiti luk, sjeckan na pola prstena, i svježe iscijeđeni sok od limuna. Usput, sok se može zamijeniti suhim bijelim vinom. U marinadu dodajte biber. Meso prebacimo u posudu sa limunovim sokom i lukom. Svinjetina se mora marinirati najmanje tri sata. Nakon što luk prebacimo na lim folije, na njega stavimo meso i kriške rajčice, polovice ljute paprike. Hermetički pričvrstite šavove metalnim papirom i pošaljite svinjetinu da se peče. Vrijeme kuhanja je 1,5 sata. Trideset minuta prije kraja potrebno je raširiti foliju kako bi meso imalo lijepu primamljivu koru.

Janjetina sa šljive

Puno recepata je pečeno sa komadom mesa u foliji. Među njima možete pronaći vrlo zanimljive i neobične opcije. Janjetina pečena od šljive i mrkve vrlo je ukusna. Suhe suhe šljive uvijek dodaju poseban okus mesnim proizvodima. Ako ste njegovi obožavaoci, onda biste definitivno trebali isprobati ovaj recept.

  • janjetina (0,8 kg),
  • mrkva
  • čaša grožđica
  • koliko šljiva
  • suho crno vino (3 žlice. l.),
  • začini
  • crni biber.

Kako ispeći komad mesa u foliji? Recept je iznenađujuće jednostavan. Operite pulpu i malo je osušite papirnatim ručnicima. Zatim u meso napravimo ubod nožem i u njih stavljamo kriške mrkve. Na foliju stavljamo parne suhe šljive i janjetinu. Na vrh sipajte grožđice i prelijte vinom. Dalje, meso čvrsto umotati u foliju i poslati u rernu. Uobičajeno je da se janjetina na stolu servira vruća. Prednost takvog jela ne leži samo u njegovoj zadivljujućoj aromi i ukusu, već i u činjenici da je tu i malo prilog mesu u obliku suvih šljiva i grožđica.

Domaća kuhana svinjetina

Od cijelog komada mesa možete kuhati ukusnu domaću kuhanu svinjetinu. Najukusnije ukusno jelo priprema se sa vrhnjem i senfom.

  • svinjska šunka (kilogram),
  • beli luk
  • masna krema (jedna čaša),
  • senf (tbsp),
  • ljuta paprika (tsp)
  • so.

Operite i osušite svinjetinu. Sa svih strana meso ubodimo čačkalicama. Samljeti senf, vrhnje, beli luk i papar u blenderu. Kao rezultat, dobili smo umak sličan kiseloj pavlaci.

Svinjetinu stavite na list folije i namažite je umakom. Dalje, zamotajte meso i pošaljite da se peče. Na 200 stepeni meso se kuva malo više od sat vremena. Ako želite da dobijete lijepu prženu koru, prije nego što završite sa kuhanjem, foliju možete malo proširiti tako da se svinjetina poprimi. Pripremljeno meso narežite tek nakon potpunog hlađenja. Kao što vidite, pečenje komada svinjskog mesa uopće nije teško, ne morate imati puno kulinarskih znanja kako biste pripremili jelo.

Opće preporuke

  1. Uzmite komade mesa bez kostiju: kašika, sir, šunka. Šta točno za vaše jelo možete pitati na pijaci ili u trgovini, reći će infohatika Lifehackera.
  2. Čitav pečeni komad trebao bi težiti ne više od 2,5 kg. Prevelike mogu da izgore na ivicama, a ne da se peku u sredini.
  3. Obično je potrebno jedan sat da se peče 1 kg mesa. Ali nekim vrstama mesa treba više vremena, a temperatura bi trebala biti veća. Na primjer, govedina je tvrđa i vlaknasta od svinjetine, pa se kilogram može peći sat i pol.
  4. Da bi meso bilo mekano i sočno, koristite marinadu. Senf i med odlični su za svinjetinu, a među začinima su i hmelj bosiljka, češnjaka i suneli. Govedina dobro ide uz slatke i kisele umake i provansalske začine.
  5. Koristite keramičke kalupe ili druge posuđe otporne na toplinu. Kada pečete na lim za pečenje, bolje je meso umotati u foliju ili ga prekriti pergamentom.

Sastojci

  • 1 kg svinjetine
  • sol i crni biber po ukusu,
  • 6 krompira,
  • 3 paradajza
  • 2 luka,
  • 4 kašike majoneza,
  • 1 kašika nasjeckanog suhog bosiljka,
  • 200 g tvrdog sira
  • suncokretovo ulje za podmazivanje.

Kuvanje

Operite, osušite i narežite svinjetinu na medaljone debljine oko 1 cm, a po želji meso se može malo potući. Svaku krišku natrljajte solju i biberom. Ostavite da meso odstoji nekoliko sati. Ako je moguće, ostavite da se marinira cijelu noć, ali u ovom slučaju ga čuvajte u hladnjaku.

Kad se meso skuvalo, ogulite i isecite krompir na tanke krugove. Učinite isto s rajčicom. Narežite luk na kolutiće.

Pomiješajte majonezu sa bosiljkom. Sir nasjeckajte na krupnoj rerni.

Podmažite duboki lim za pečenje ili posudu za sunčanje suncokretovim uljem. Izložite: svinjetina, luk, krompir, majonez, paradajz, sir.

Pecite 60 minuta na 180 ° C.

Slične zbirke recepata

Mesni recepti za pečeno meso

Govedina ili teletina - 400 g

Krompir - 400 g

Luk - 300 g

Tvrdi sir - 100 g

Biljno ulje - 2 kašike.

Allspice - na ukus

Slatki čili sos po ukusu

Šećer - na ukus

  • 125
  • Sastojci

Krompir - 700 g

Luk - 1-2 kom.

Crvena paprika - po ukusu

Crni biber - po ukusu

Začin za krompir po ukusu

Tvrdi sir - 100 g

Suncokretovo ulje - za podmazivanje kalupa

  • 144
  • Sastojci

Meso (svinjski vrat) - 400 g

Luk - 2 kom.

Češnjak - 5-6 režnja

Soja sos - 2 kašike

Mješavina paprike - 1 kašika kašike.

  • 256
  • Sastojci

Krompir - 800 g

Luk - 200 g

Češnjak - 2 srednja češnjaka

Sir (tvrdi) - 100 g

Pavlaka - 350-400 g

Paprika - na ukus

Biljno ulje - za podmazivanje kalupa

  • 181
  • Sastojci

Svinjski balyk - 1,2 kg

Šampinjoni - 2-3 kom.

Maslinovo ulje - 3 kašike

Mljevena paprika - 1 kašika.

Mljeveni crni biber - 0,5 kašike kašike

Začin za meso - po ukusu

Češnjak - 3-4 režnja

Tvrdi sir - 100 g

  • 255
  • Sastojci

Sjemenke korijandera - 1 kašika.

Sjemenke kopra - 1 kašika. (može se zamijeniti sjemenkama koromača)

Češnjak - 2-3 režnja

Ruzmarin - 1-2 grane

Balzamični sirće - 1-2 kašike.

Maslinovo ulje - 2 kašike.

Lovorov list - 1-2 kom.

Allspice - 3-4 kom.

Mljeveni crni biber po ukusu

  • 315
  • Sastojci

Šampinjoni - 200 g

Krompir - 400 g

Luk - 150 g

Suncokretovo ulje - po ukusu

Mljeveni crni biber - po ukusu

Tvrdi sir - 200 g

Majonez po ukusu

  • 167
  • Sastojci

Svinjetina (rame) - 1300 g

Začin za svinjetinu po ukusu

  • 388
  • Sastojci

Šampinjoni - 300 g

Luk - 1 kom.

Suncokretovo ulje - 50 ml

Prženi sir - 1 kom.

Tvrdi sir - 100 g

Peršun - 3-4 grane

Češnjak - 2 režnja

Sol, biber - po ukusu

Pavlaka - 2-3 kašike

  • 214
  • Sastojci

Krompir - 500 g

Majonez - 4 kašike. l

Biljno ulje - 50 ml.

Svinjski vrat - 600-700 g

Začini za meso - po ukusu

  • 308
  • Sastojci

Govedina (pulpa) - 750 g

Mljeveni korijander - 0,5 tsp

Kumin - po ukusu

Paprika - po ukusu

Soja sos - 3-4 kašike.

Češnjak - 3-4 režnja

  • 186
  • Sastojci

Svinjska kašika ili kaša - 600 g

Prsteni od ananasa u konzervi - 8 kom.

Luk - 3 kom.

Tvrdi sir - 200 g

Mljeveni crni biber po ukusu

  • 258
  • Sastojci

Svinjska kaša - 600 g

Ananas konzervirani - 5-6 prstenova

Paradajz - 2 kom. (mali)

Luk - 1 kom.

Tvrdi sir - 100 g

Krompir - 2 kom.

Sol i papar - na ukus

  • 174
  • Sastojci

Svinjska kašika - 1,5 kg

Svježi ružmarin - 2-3 grane

Češnjak - 1 glava

Sol, mljevena paprika smjesa po ukusu

  • 254
  • Sastojci

Svinjetina (kašika, ledja) - 600 g

Gljive (kuhane) - 300 g

Luk - 150 g

Crni biber (mljeven) - na ukus

Biljno ulje (za kalupe za prženje i mazanje)

  • 149
  • Sastojci

Svinjetina cijeli komad - 1,5-2 kg

Biljno ulje - 2-3 kašike.

Vruća senf - 2 žlice.

Za marinadu:

Češnjak - 3-4 režnja

Cimet (štapići) - 1 kom.

Mješavina paprike - 1 kašika kašike.

Lovorov list - 3 kom.

Vinsko sirće - 50 ml

Med (može se zamijeniti šećerom) - 1 kašika.

Luk - 1 kom.

  • 330
  • Sastojci

Narančasta (velika) - 1 kom.

Maslinovo ulje - 1 kašika.

Sol, biber - po ukusu

  • 222
  • Sastojci

Ćureći file - 500 g

Lagani tvrdi sir - 60 g

Maslinovo ulje - 30 ml

Beli biber - 1 kašika kašike.

  • 203
  • Sastojci

Svinjetina - 120 g

Krompir - 1 kom.

Majonez - 100 ml

Paprika - po ukusu

Začin za svinjetinu po ukusu

Holandski sir - 100 g

  • 316
  • Sastojci

Koljak od svinjetine - 1 kom.

Maslinovo ulje - 3 kašike.

Češnjak - 4-7 režnja

Lovorov list - 3 kom.

Sol, začini - po ukusu

  • 292
  • Sastojci

Pileći batak - 6 kom.

Krompir - 400 g

Kečap od rajčice ili sos - 2 kašike.

Soja sos - 2 kašike

Češnjak - 2 režnja

Svježi timijan - 3-4 grane

Začin za piletinu - 1 kašika kašike.

Sol, biber - po ukusu

Maslinovo ulje - 1 kašika.

  • 124
  • Sastojci

Svinjski kašalj - 600 g

Granulirani češnjak - 1 kašika

Soja sos - 70 ml

Paradajzna pasta - 1 kašika.

Mješavina paprike - 1 kašika kašike.

Italijansko bilje - 1 kašika kašike

Cherry Tomatoes - za posluživanje

  • 126
  • Sastojci

Svinjska kašika na kosti - 1200 g

Paprika - na ukus

Biljno ulje - fakultativno

Za sos od mandarina:

Mandarine - 4-5 kom.

Bijelo vinsko sirće - 2 kašike.

Soja sos - 2 kašike.

Tečni med (javorov sirup) - 1,5 tsp.

Češnjak - 1 češanj

Čili umak - na ukus

Paprika - na ukus

Za ukras:

  • 303
  • Sastojci

Svinjetina - 1100 g

Začini (korijander, češnjak, senf, čili papar, mažuran, crni biber, voće borovice) - 3 žlice.

Limunska sol po ukusu

  • 343
  • Sastojci

Pileći file - 1 kg

Bugarski papar - 1 kom.

Mali mladi tikvice - 1 kom.

Crveni luk - 2 kom.

Masni kefir - 4 kašike.

Soja sos - 3 kašike

Slatki čili sos - 2-3 kašike.

Blaga senf - 1 kašika.

Morska sol - na ukus

Paprika - 0,5 tsp

  • 91
  • Sastojci

Pureći odrezak - 2 kom.

Biljno ulje - 30 g

Sol, crni biber - po ukusu

Češnjak - 2 režnja

  • 382
  • Sastojci

Svinjska šunka - 1100 g

Tkemali sos - 100 g

sušeni bosiljak po ukusu

Crvena i crna ljuta paprika na ukus

  • 245
  • Sastojci

Svinjska kašika - 420 g

Suncokretovo ulje - 50 ml

Mljevena paprika - po ukusu

Luk - 1 kom.

Paradajz - 1-2 kom.

Tvrdi sir - 100 g

  • 280
  • Sastojci

Šljive - 130 g

Soja sos - 4 kašike

Sol, začini - po ukusu

  • 302
  • Sastojci

Svinjski vrat - 600 g

Lagano pivo - 300 ml

Senf u zrnu - 1,5 tbsp.

Češnjak - 7-8 zrna

Suvi timijan - 1 kašika kašike

Italijansko bilje - 1 kašika kašike

Limunov sok - 60 ml

Čili paprika - 1/2 kašike soka

Kiseli krastavac - 2 kom.

Crveni luk - 1 kom.

Biljno ulje - 20 ml

Vinski ocat - 5 ml

Svježi kopar - 10 g

  • 152
  • Sastojci

Češnjak - 1 češanj

Luk - 1 kom.

Timijan - 1-2 grane

Ružmarin - 3-4 grančice

Maslinovo ulje - 1 kašika.

Paprika miksati po ukusu

  • 150
  • Sastojci

Češnjak - 3 režnja

Smeđi šećer - 1 kašika. l

Susamovo ulje - 3 kašike. l

Soja sos - 4 kašike. l

Crni biber - 0,5 kašike kašike.

  • 239
  • Sastojci

Pileći file sa butinama i nogama - 300 g

Konzervirani ananas - 120 g (3-4 prstena) + 150 ml sirupa od njega

Soja sos - 2 kašike

Smeđi šećer - 1 kašika.

Sušeni đumbir - 1 kašika kašike

Maslinovo ulje - 1 kašika.

Mljeveni crni biber - po ukusu

Neobavezno:

Dimljena slatka paprika - 1 kašika

Mljeveni čili papar - 1 kašika kašike

  • 133
  • Sastojci

Cvjetača - 750 g

Pileći file - 500 g

Mljeveni crni biber po ukusu

Sušeni češnjak - 1 kašika kašike

Sušeni origano - 1 kašika kašike

Slatka / francuska senf - 2 žlice.

Tvrdi sir - 50 g (opcionalno)

Maslinovo ulje - 5 kašika.

Paradajzna pasta - 5 tbsp. (150 g)

Sezam - 2 pinčeta (za ukras)

Zelena salata - 2 kom. (neobavezno)

  • 126
  • Sastojci

Paradajzna pasta - 1 kašika.

Marinada:

Češnjak - 4-5 češnjaka

Soja sos - 100 ml

Biljno ulje - 1 kašika.

Mljeveni korijander - 0,25 tsp

Dimljena paprika - 0,25 tsp

Hmelj Suneli - 0,25 tsp

Mljevena crvena paprika - po ukusu

  • 169
  • Sastojci

Češnjak - 3-5 češnjaka

  • 308
  • Sastojci

Govedina (kašika) - 500 g

Maslinovo ulje - 1 kašika.

Morska sol - na ukus

Paprika - na ukus

Za senf ulje:

Maslac - 50 g

Dijon senf - 20 g

Bijeli balzamični sirće - 1 kašika kašike

Morska sol - na ukus

Paprika - na ukus

  • 243
  • Sastojci

Pureća noga - 1 kg

Crveno vinsko sirće - 1 kašika

Biljno ulje - 3 kašike.

Blaga senf - 1 žličica

Soja sos - 1 kašika

Vrući umak po ukusu

Paprika - na ukus

Morska sol - na ukus

  • 161
  • Sastojci

Svinjsko rame - 1 kg

Paprika - 0,5 tsp

Biljno ulje - 1 kašika.

Bijelo vinsko sirće - 1 kašika.

Češnjak - 5-6 režnja

Mješavina provansalskih biljaka - 0,5 tsp.

Sjemenke komorača - 0,5 tsp

  • 257
  • Sastojci

Bugarski papar - 1 kom.

Patlidžan - 100 g

Biljno ulje - 1 kašika.

Češnjak - 2 režnja (ili po ukusu)

Sol, biber - po ukusu

Zeleno po ukusu

  • 174
  • Sastojci

Kisele jabuke - 800 g

  • 353
  • Sastojci

Pileći batak - 7 kom.

Maslac - 60 g

Soja sos - 1 kašika kašike

Češnjak - 1-2 češnja

Mljeveni biber pomiješajte po ukusu

  • 239
  • Sastojci

Svinjetina (vrat) - 1,5 kg

Senf za ručavanje - 1 kašika kašike

Začini za svinjetinu - 0,5 tsp

Biljno ulje - 1 kašika kašike

Luk - 60 g

  • 250
  • Sastojci

Pečena govedina - 1000 g

Sol, biber - po ukusu

  • 187
  • Sastojci

Svinjska kaša - oko 750 g

  • 231
  • Sastojci

Soja sos - 50 ml

Paprika - po ukusu

Provansalsko bilje - 1 žličica

Češnjak - 1-2 glave

Biljno ulje - za podmazivanje

  • 163
  • Sastojci

Krompir - 2 kg

Biljno ulje - 100 ml

Gruba sol - 1 tbsp.

Ruzmarin - 5 grana

  • 166
  • Sastojci

Pavlaka - 2-3 kašike. l

Penušava voda - 60 ml

Češnjak - 4-5 češnjaka

Crni biber - po ukusu

Začin za piletinu - 1 kašika kašike.

  • 174
  • Sastojci

Jagnjeća noga - 1 kom.

Peršun - 1 grozd

Bosiljak - 1 grozd

Fina kristalna sol - 3 žličice

Biljno ulje - 3 kašike.

Češnjak - 5 klinčića

Paprika - po ukusu

Na zahtjev dimljenog mesa - 10 g

  • 216
  • Sastojci

Svinjetina (ledja ili svinjetina) - 600 g

Luk - 1-2 glave

Luk mirisa - 2 žličice

Mljeveni crni biber - do 1 žličice

Grah od korijandera - do 0,5 tsp

Sol - najmanje (1 prstohvat)

Timijan - 2-5 grana

  • 331
  • Sastojci

Krompir - 1,2 kg

Zec (bilo koji njegov dio) - 400-500 g

Sol, crni biber - po ukusu

Začin za meso - 1 kašika kašike.

Češnjak - 1 češanj

  • 91
  • Sastojci

Krompir - 600 g

Češnjak - 1 glava

Ruzmarin - 2 grane

Lovorov list - 2 kom.

Začini po ukusu

  • 246
  • Sastojci

Mali krumpir - 2 kom.

Zeleni luk - 2 kom.

Tvrdi sir - 100 g

Paprika - na ukus

  • 198
  • Sastojci

Goveđa rebra - 0,5 kg

Soja sos - 25 ml

Začin za govedinu - 1 kašika.

Sol, crni biber - po ukusu

Ruzmarin - 1 grančica

Češnjak - 1 češanj

  • 301
  • Sastojci

Soja sos - 200 ml

Začini po ukusu

Biljno ulje - 2 kašike.

Ruzmarin - 2-3 grane

  • 249
  • Sastojci

Pileći file - 300 g

Tvrdi sir - 80 g

Češnjak - 3 režnja

Sol, biber, paprika - po ukusu

Biljno ulje - 1 kašika.

  • 119
  • Sastojci

Soja sos - 3 kašike

Začini po ukusu

  • 384
  • Sastojci

Patke na nogama - 2 kom.

Ruzmarin - 1 kašika suva (ili 3 grančice svježeg)

Smeđi šećer - 1 kašika kašike

Crni biber po ukusu

  • 176
  • Sastojci

Turska bačva - 1 kom.

Krompir - 500 g

Soja sos - 2 kašike

Umak od rajčice - 2 žlice.

Biljno ulje - 1 kašika.

Suvi beli luk - 1,5 tsp

Mljeveni korijander - 1 kašika kašike

Mljeveni đumbir - 1 kašika kašike

Timijan - 2 grane

Sol, biber - po ukusu

  • 90
  • Sastojci

Pileći file - 300 g

Bijeli luk - 0,5 kom.

Veliki paradajz - 1 kom.

Svježi šampinjoni - 150 g

Mocarela - 80 g

Paprika - na ukus

  • 121
  • Sastojci

Svinjska kašika - 300 g

Luk - 40 g

Šampinjoni - 150 g

Tvrdi sir - 50 g

Mršavo ulje - za prženje

  • 262
  • Sastojci

Šampinjoni - 150 g

Luk - 0,5-1 kom.

Biljno ulje - 1 kašika.

Crna so i biber - po ukusu

Suhi beli luk po ukusu

  • 272
  • Sastojci

Vješalica za piletinu (krila) - 20 kom.

Začin za perad - 1 kašika.

Soja sos - 1/2 šolje

Češnjak - 2 režnja

Paprika - po ukusu

  • 183
  • Sastojci

Mramorna govedina - 400 g

Grašak i grašak - 1 žličica

Maslinovo ulje - 1,5 kašika

Timijan - po ukusu

  • 191
  • Sastojci

Češnjak - 4 režnja

Crveni luk - 0,5 kom.

Tvrdi sir - 80 g

Pileća jaja - 1 kom.

Pšenično brašno - 1 kašika

Sol, biber, začini - po ukusu

Biljno ulje - 1 kašika.

  • 285
  • Sastojci

Turski batak - 700 g

Krompir - 1 kg

Začin krumpir izmiješati po ukusu

Sol, biber - po ukusu

Bobice borovice - 2 kom.

Dimljena mljevena paprika - 1 kašika

  • 73
  • Sastojci

Govedina - 1100 g

Gruba sol - 1 tbsp.

Crni biber po ukusu

  • 218
  • Sastojci

Gruba sol - količina se izračunava težinom guske

  • 412
  • Sastojci

Paprika - po ukusu

Suncokretovo ulje - 60 ml

Začin za meso - 0,3 tsp.

  • 370
  • Sastojci

Janjetina ili janjetina - 1 kom.

Biljno ulje - 1 kašika.

Češnjak - 6 režnja

Ruzmarin - 3 grane

  • 210
  • Sastojci

Krompir - 500 g

Paradajz - 200 g

Luk - 1 kom.

Soja sos - 70 ml

Biljno ulje - 25 ml

Zeleno po ukusu

Sol, začini, crni biber - po ukusu

  • 152
  • Sastojci

Svinjska rebra - 500 g

Umak od rajčice - 2 žlice.

Bijelo vinsko sirće - 1-2 kašike.

Soja sos - 2 kašike

Vruća senf - 1 žličica

Paprika - na ukus

Đumbir (korijen) - 1,5 cm

  • 285
  • Sastojci

Pileća prsa - 1 kom.

Soja sos - 2 kašike

Mješavina paprike - 0,25 tsp.

Suncokretovo ulje - 2 kašike.

  • 139
  • Sastojci

Govedina - 400 g

Krompir - 1 kom.

Patlidžan - 1 kom.

Slatka paprika - 1 kom.

Luk - 1 kom.

Stabljika celera - 1 kom.

Suncokretovo ulje - 50 g

Mješavina začina za pirjanje povrća - 0,5 tsp.

  • 130
  • Sastojci

Janjetina - 1200 g

Krompir - 800 g

Luk - 2 kom.

Začini za meso

Vreća za pečenje

  • 148
  • Sastojci

Svinjski predjeli - 2 kom.

Soja sos - 1 kašika

Bijelo vinsko sirće - 1 kašika.

Paprika - na ukus

Biljno ulje - 1 kašika kašike

  • 255
  • Sastojci

Govedina - 1800 g

Gruba sol - 2 žlice.

Paprika - po ukusu

  • 202
  • Sastojci

Goveđe meso bez kosti - oko 800 g

Mljeveni crni biber - 0,5 kašike kašike

Bundeva od smilja - do 1 žličica

Maslinovo ulje - 1-2 kašike kašike

Worcester sos - na zahtjev oko 1 tbsp.

Svan Salt ili

ostale aromatizirane mješavine po ukusu

  • 190
  • Sastojci

Pečena govedina - 900 g

Morska sol - 1 žličica

Paprika - 0,5 tsp

Maslinovo ulje - 1 kašika kašike

  • 189
  • Sastojci

Patka dojka - 2 kom.

Krompir - 4 kom.

Biljno ulje - 2 kašike.

Mljeveni crni biber po ukusu

  • 151
  • Sastojci

Pileća prsa - 600 g (3 fileta)

Maslac - 20 g

Rafinirano suncokretovo ulje - 1 kašika.

Dimljena paprika - 1 kašika

Suvi bosiljak - 1 kašika kašike

Za ulje:

Maslac - 100 g

Provansalsko bilje - 1 kašika.

Dimljena paprika - 1 kašika

Suhi beli luk u prahu - prstohvat

Sol, mljeveni crni biber - po ukusu

  • 234
  • Sastojci

Pileći file - 300 g

Bugarski biber - 50 g

Mali luk - 1 kom.

Češnjak od celera - 1 kom.

Tvrdi sir - 100 g

Paprika - na ukus

  • 147
  • Sastojci

Pileći batak - 8 kom.

Soja sos - 3 kašike

Balzamični sirće - 1 kašika.

Prirodna kafa - 80 ml

Maslinovo ulje - 1 kašika.

Sol, biber - po ukusu

  • 174
  • Sastojci

Pileće noge - 2 kom.

Velika narandžasta - 1 kom.

Mršavo ulje - 1 kašika kašike

Soja sos - 1 kašika

Bijelo vinsko sirće - 1 kašika.

Začin za piletinu - 1 kašika kašike.

Paprika - na ukus

Tabasco umak po ukusu

  • 158
  • Sastojci

Nojevi fileti - 500 g

Mix za odreske - 1 kašika.

Češnjak - 2-3 režnja

Lovorov list - 1 kom.

  • 99
  • Sastojci

Pileća bedra - 5 kom.

Majonez ili kisela pavlaka - 1 kašika.

Sol, biber - po ukusu

Tvrdi sir - 80 g

Začin za piletinu - 1 kašika kašike.

  • 182
  • Sastojci

Biljno ulje - 1 kašika.

Sol, ljuta paprika - po ukusu

  • 284
  • Sastojci

Suvi beli luk - 1 kašika kašike

Sol, biber - po ukusu

Pšenično brašno - 4 kašike.

Biljno ulje - 1 kašika.

  • 178
  • Sastojci

Pileći batak - 6-8 kom.

Luk - 300 g

Sol, biber - po ukusu

Provansalsko bilje, paprika - po ukusu

Biljno ulje - za prženje

  • 139
  • Sastojci

Svinjetina (orah) - 1,5 kg

Krompir - 1 kg

Začin za krompir - 1 kašika kašike.

Maslinovo ulje - 2 kašike.

Za marinadu:

Soja sos - 1 kašika

Worcester sos - 1 kašika.

Vrući umak po ukusu

Bijelo vinsko sirće - 1 kašika.

Sjemenke slatkog senfa - 1 kašika.

Paprika - na ukus

Maslinovo ulje - 2 kašike.

  • 193
  • Sastojci

Svinjetina (brašno) - 700 g

Svinjska mast - 100 g

Češnjak - 6 režnja

Stolna sol - po ukusu

Mljevena paprika - po ukusu

Biljno ulje - po ukusu

Pileće jaje - 1 kom.

Pšenično brašno - 100 g

  • 355
  • Sastojci

Prepelice (2 kom.) - 600 g

Soja sos - 2 kašike

Bijelo vinsko sirće - 1 kašika.

Paprika - na ukus

Maslinovo ulje - 1 kašika.

Luk - 1 kom.

Kisela jabuka - 0,5 kom.

  • 126
  • Sastojci

Stalak od janjetine - 2 komada (800 g)

Luk - 1 kom.

Menta - 3 grane

Sol, biber - po ukusu

  • 192
  • Sastojci

Pileća bedra - 900 g

Patlidžan - 350 g

Češnjak - 15-20 klinčića

Biljno ulje - 2-3 kašike.

Začin "Biljke italijanske kuhinje" - 1 žličica ili za ukus

  • 156
  • Sastojci

Krompir - 5-6 kom.

Cvjetača - 1 ljuljačka

Pesto sos s paradajzom i sirom - 4-5 kašika kašike

  • 130
  • Sastojci

Govedina - 450 g

Slatka paprika - 1 kom.

Luk - 1 kom.

Biljno ulje - 3 kašike.

Začini za meso - 1/2 žlice

Svježe zelje - za posluživanje

  • 136
  • Sastojci

Šampinjoni - 100 g

Luk - 1 kom.

Tvrdi sir - 200 g

Sol i papar - na ukus

  • 219
  • Sastojci

Ćureći file - 300 g

Tvrdi sir - 100 g

Soja sos - 1 kašika kašike

Krušne mrvice - 2 žlice

Sol i papar - na ukus

  • 185
  • Sastojci

Češnjak - 2-3 režnja

Biljno ulje - 40 ml

Peršun - 10 g (0,5 grozd)

Mljeveni crni biber - 4 prsta

  • 197
  • Sastojci

Pileći file - 2 kom.

Mršavo ulje - 1 kašika.

Soja sos - 1 kašika

Začin za piletinu - 1 kašika kašike.

Granulirani češnjak - čips

Paprika - na ukus

Limunov sok - 1 kašika

Tečni med (neobavezno) - 1 kašika kašike.

  • 110
  • Sastojci

Ćureći file - 3 kom. / oko 500 g

Paradajz - 3 kom. / oko 250 g

Začini po ukusu

Ulje za kuhanje - 1 kašika.

  • 95
  • Sastojci

Goveđi jezik - 2 kg

Sol i papar - na ukus

  • 146
  • Sastojci

Pileća prsa - 500 g

Sol, biber - po ukusu

Svježe zelene šparoge - 300 g

Maslinovo ulje - 3 kašike

Krema 35% - 200 ml

Dor plavi sir - 150 g

  • 178
  • Sastojci

Krompir - 4000 g

  • 249
  • Sastojci

Gherkin piletina - 1 kom.

Paprika - na ukus

Maslac - 1 kašika

Češnjak - 1 češanj

Timijan - 5 grana

Za salamuri:

Topla voda - 1,5 l

  • 219
  • Sastojci

Soja sos - 2-3 kašike.

Sol, biber - po ukusu

Začin za piletinu po ukusu

Češnjak - 5-6 režnja

  • 155
  • Sastojci

Govedina - 450 g

Biljno ulje - 30 ml

Sol, ljuta paprika - po ukusu

Zeleno - za posluživanje

  • 254
  • Sastojci

Govedina - 500 g

Tvrdi sir - 150 g

Biljno ulje - 30 ml

Sol, ljuta paprika - po ukusu

Zeleno - za posluživanje

  • 204
  • Sastojci

Govedina - 300 g

Krompir - 300 g

Biljno ulje - 30 ml

Sol, ljuta paprika, lovorov list - po ukusu

Zeleno - za posluživanje

  • 144
  • Sastojci

Osušena korica - 150 g

Korejska šargarepa - 100 g

Tvrdi sir - 120 g

Sol - fakultativno

Paprika - na ukus

  • 243
  • Sastojci

Gherkins pilići - 2 kom.

Paprika - na ukus

Bijelo vinsko sirće - 1 kašika.

Soja sos - 1 kašika

Tečni med - 1 kašika.

Začin za piletinu - 1 kašika.

Mršavo ulje - opcionalno

  • 138
  • Sastojci

Majonez - 120 ml

Šampinjoni - 120 g

Paprika - po ukusu

  • 280
  • Sastojci

Koza - 0,5 kg

Krompir - 1 kg

Začin za meso - 1 kašika kašike.

Začin za krompir - 0,5 tsp.

Rukav za pečenje

  • 122
  • Sastojci

Svinjska kašika - 500 g

Sol, crni biber - po ukusu

Soja sos - 50 ml

Začin za meso - 1,5 tbsp.

  • 346
  • Sastojci

Cherry Tomatoes - 5-6 kom.

Češnjak - 2 režnja

Pileća jaja - 1 kom.

Pšenično brašno - 1 kašika

Sol, biber - po ukusu

Začini za meso - po ukusu

Tvrdi sir - 80 g

Biljno ulje - 1 kašika.

  • 239
  • Sastojci

Pileći batak - 8 kom.

Suncokretovo ulje - 1 kašika.

Soja sos - 1 kašika

Čili biber - 1 kom.

Mljevena paprika - 2 žličice

Adjika ili vrući kečap - 1 kašika kašike

  • 210
  • Sastojci

Pileća prsa - 150 g

Bijeli kupus - 200 g

Lovorov list - 2 kom.

Mljevena slatka paprika - 1 kašika kašike

Suncokretovo ulje - 1 kašika.

Suvi origano - 1 kašika kašike

Češnjak - 1 češanj

  • 133
  • Sastojci

Pileća krila - 12 kom.

Mršavo ulje - 3 kašike

Soja sos - 3 kašike

Worcester sos - 1 kašika.

Džem od marelice 1,5 tbsp

Bijelo vinsko sirće - 1 kašika.

Začin za piletinu - 1 kašika.

Granulirani češnjak - 0,5 kašike kašike.

Paprika - na ukus

  • 186
  • Sastojci

Kiseli kupus - 0,5 kg

Sol i papar - na ukus

  • 152
  • Sastojci

Goveđa rebra - 1 kg

Jabučni sok - 170 g

Umak od rajčice - 4 kašike.

Soja sos - 3 kašike

Paprika - na ukus

Češnjak u granulama - 0,5 kašike kašike.

  • 359
  • Sastojci

Pileća podloga - 3 kom.

Sok od rajčice - 1/3 šolje

Luk - 0,5 kom.

Soja sos - 2 kašike

Suncokretovo ulje - 0,5 kašika

Mješavina začina za prženje mesa - 0,5 tsp.

Patlidžan srednje veličine - 1 kom.

Cherry Tomatoes - 6 kom.

  • 126
  • Sastojci

Teletina - 450 g

Soja sos - 2 kašike

Suvo crno vino - 100 ml

Barberry - 5-6 kom.

Biljno ulje - 1 kašika.

Sol, biber - po ukusu

  • 71
  • Sastojci

Janjetina (bedro) - 800 g

Biljno ulje - 120 ml

Češnjak - 2 režnja

Suho bilje - 2 kašike.

Voda iz pećnice - prema potrebi

  • 230
  • Sastojci

Guska - 1 kom. (težina 2,5 kg)

Češnjak - 2 režnja

Mljeveni crni biber - 0,5 kašike kašike

Mljevena paprika - 1 kašika.

Korijander - 0,5 tsp

Soja sos - 1 kašika

Maslinovo ulje - 1 kašika.

  • 345
  • Sastojci

Beli papar - 0,5 kom.

Pileća jaja - 1 kom.

Tvrdi sir - 60 g

Pšenično brašno - 1 kašika

Sol, biber, paprika - po ukusu

Biljno ulje - 1 kašika.

  • 257
  • Sastojci

Ćureći file - 200 g

Šampinjoni - 3 kom.

Tvrdi sir - 70 g

So, biber, beli luk - po ukusu

Pšenično brašno - 2 kašike.

Biljno ulje - 2 kašike.

  • 157
  • Sastojci

Patka dojka - 1 kom.

Sol i papar - na ukus

Biljno ulje - 1 kašika.

  • 194
  • Sastojci

Svinjetina na kosti - 2 komada

Češnjak - 4 režnja

Crvena ribizla - 30 g

Mljeveni crni biber po ukusu

Adjika začin - 1 kašika kašike.

Biljno ulje - 2 kašike. l

  • 329
  • Sastojci

Svinjetina (vrat) - 1 kg.

Vino (suvo) crveno - 0,5 litara

Začini, sol - po ukusu

  • 353
  • Sastojci

Svinjski vrat - oko 1 kg.

Worcester sos (balzamični ili sojin) - 6 tsp.

Crni biber (ili drugi) - 1 kašika kašike.

Maslinovo ulje - 1 kašika. l

Sol - 2 prsta.

  • 230
  • Sastojci

Krompir - 800 g

Pileći file - 400 g

Luk - 150 g

Soja sos - 3 kašike. l

Provansalsko bilje po ukusu

Rafinirano biljno ulje - 50 ml.

Svježi kopar - 1 grozd

  • 92
  • Sastojci

Jelovo meso (bez kosti) - 1,5 kg

Svinjska mast - 100 g

Vinsko sirće (bijelo) - 100 ml

Mineralna voda - 500 ml

Timijan (sušen) - 1,5 tbsp.

Biljno ulje - 3 kašike.

Crni biber (grašak) - 1 kašika kašike

Crni biber (mljeven) - na ukus

Suneli hmelje po ukusu

  • 127
  • Sastojci

Ćureći file - 300 g

Pavlaka - 2 kašike. l

Začin za piletinu ili puretinu - 0,5 kašika kašike.

Maslinovo ulje - 1 kašika. l

Paprika - po ukusu

  • 111
  • Sastojci

Podijeli izbor recepata s prijateljima

Pečena svinjetina s jabukama

Takvo meso - pečeno u pivu s jabukama - mnogima će se svidjeti. Originalni recept sigurno će naći obožavatelje među ljubiteljima začinjenih jela.

  • jabuke (450 g),
  • svinjetina (950 g),
  • luk
  • biber,
  • pola litre piva
  • maslinovo ulje (3 žlice. l.),
  • lovorov list
  • soli
  • puter (45 g),
  • lovorov list
  • šećer (45 g)
  • suho bijelo vino (165 ml).

Za kuhanje uzmite oblik, malo ga poškropite biljnim uljem. Na dnu širimo luk narezan na pola prstena. Tamo stavite nasjeckanu mrkvu. Razvaljajte meso sa začinima i dodajte lovorov list. Prebacimo ga u oblik, u njega ulijemo pivo i pečemo 1,5 sata.

Jabuke operite i narežite na kriške, nakon čega ih posložimo u poseban oblik. Po vrhu ih prelijte vinom i pospite šećerom, a zatim brašnom. Dodajte nasjeckane komade putera. Jabuke pecite dvadesetak minuta.

Pripremljenu svinjetinu stavite na jelo i ukrasite pečenim voćem. Ovo jelo je vrlo lijepo i mirisno, može se sigurno servirati na svečanom stolu. Uprkos pečenju jabuka odvojeno, jelo ima skladan ukus. A plodovi imaju atraktivan izgled. Ako se peku zajedno sa svinjetinom, potpuno će izgubiti oblik.

Pečeno rame

Ukusno je svinjsko rame pečeno u rerni sa koromačem.

  • svinjsko rame
  • maslinovo ulje (dvije kašike),
  • kašika komorača (semena),
  • soli
  • biber.

Lopatica se može peći u foliji ili u kalupu. Meso protrljajte solju, biberom i dodajte semenke komorača. Dalje, zamotajte lopaticu u foliju i pecite u rerni 1,5 sat.

Svinjetina sa ananasom i narančastom glazurom

Takvo nevjerojatno jelo može se pripremiti na svečanom stolu. Njegova priprema mora početi za jedan dan. Začinjeni ananas i kora od naranče daju jelu poseban šarm.

  • veliki komad svinjetine (otprilike tri kg),
  • konzerva ananasa u konzervi,
  • maslinovo ulje (dvije kašike),
  • beli luk
  • čili paprika (pet kom.),
  • dva luka
  • paprika, mljeveni
  • 12 grana timijana,
  • lovorov list
  • klinčići (dvije žlice l.),
  • rum (110 ml),
  • bijelo vino (110 ml),
  • džem od narandže (tri kašike),
  • muškatni oraščić (dve kašike l.),
  • smeđi šećer (kašika).

Jelo se priprema u nekoliko faza. Prvo se meso mora oprati, napuniti vodom i kuhati dva sata, ne zaboravljajući da uklonite pjenu.

Kao začin koristit ćemo mješavinu vlastitog pripravka. Izrežite beli luk, luk, odstranite semenke paprike. Sve proizvode prebacimo u blender, dodamo timijan, šećer, lovorov list, vino, rum, začine i samljemo do homogenog stanja.

Kuvano meso utrljamo s dobivenom masom i stavimo u hladnjak za noć. Meso stavljamo u kalup ili na pleh za pečenje, dodajemo našu začin. Svinjetinu pospite vrh maslinovim uljem. Možete dodati malo vode u tavu. Otvorite ananas u konzervi i raširite oko mesa. Pecite jelo oko sat i pol. Nakon što meso prelijte džemom i kuhajte još trideset minuta.

Vrat u umaku od gljiva

Kao svečanu opciju nudimo vam kuhanje nevjerovatnog jela - grla s povrćem i umakom od gljiva.

  • dva crvena luka,
  • patlidžan
  • tikvice
  • svinjski vrat (tri kg),
  • slatka paprika (tri do četiri kom.),
  • maslinovo ulje
  • stabljika jedne pijavice,
  • dvije grane suvog ruzmarina,
  • sušene bijele gljive,
  • bukovače (230 g).

Počinjemo unaprijed kuhati patlidžane. Narežite ih na tanke ploške duž, posolite, stavite u duboki tanjir i pošaljite u frižider oko dva sata. Nakon par sati izvadimo ih, isperemo i osušimo peškirom.

Porcini gljive prije nego što počnu pola sata natopiti u toploj vodi.

Operite mi svinjski vrat i osušite ga papirnim peškirom. Meso širimo na dasku i vrlo oštrim nožem radimo duboke posjekotine, bez da se do kraja reže nekoliko centimetara. Debljina komada bi trebala biti približno tri centimetra. Kao rezultat takvih manipulacija, vrat će postati poput padajuće knjige. Meso mora biti dobro namazano maslinovim uljem i solju. Nakon toga ga prekrijte filmom i ostavite neko vrijeme.

Dvije paprike salate namažemo maslinovim uljem i pečemo u rerni deset minuta. Nakon što izvadimo povrće i stavimo ih u zapečaćenu vrećicu ili rukav za pečenje. Nakon deset minuta moći će se lako ukloniti koža, sjemenke i noge. Očišćeno meso narežite na trakice. Tikvice narežite na tanke trakice. Nasjeckajte poriluk. Dalje nam treba velika tava, na njoj zagrijavamo maslinovo ulje i pržimo patlidžan, por i tikvice. Posolite malo soli.

Sada se meso ponovo možete vratiti. Reznice otvorimo i posipamo ih sjeckanom paprikom. Potom u svaki odjeljak stavljamo prženo povrće. U isto vrijeme morate ih čvrsto pritisnuti kako punjenje ne bi ispadalo.

Dalje, vrat treba vezati kanapom, namazati uljem i pržiti dok se ne dobije zlatna kora u velikoj tavi. Nakon toga meso stavljamo u rukav ili vrećicu za pečenje i pečemo u rerni.

Mrkvu i drugi dio slatke paprike narežite na kockice. Ostrige gljive se rastavljaju na komade, uklanjajući tvrde noge. Masu usitnite u obliku trakica. Sjeckajte luk.

Zatim u velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i prebacite sve povrće i gljive, pa pržite dok ne skuhaju. Dodajte listove ruzmarina i tri kašike tečnosti u koju su bile namočene mlake. Donesite masu da prokuha i sklonite je s vatre. Rezultirajući umak prekriven je folijom.

Meso izvadimo iz rerne, izvadimo iz vrećice ili folije, izvadimo konopcu i zatim ga pečemo ispod roštilja još sedam minuta. Pečeni vrat serviramo sa umakom.

Pogledajte video: Bakina kuhinja - upustvo kako ispeći dobro pile (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar