Palpacija gušterače

1. Točka Desjardinsa - 3 cm gore i desno od pupka duž bisektora ugla formiranog srednjom linijom i vodoravnom linijom povučenom kroz pupak.

2. Točka Mayo-Robson - na bisektoru gornjeg lijevog kvadranta trbuha, između gornje i srednje trećine.

j) Palpacija jetre (dvojezična)

Prvo se udaraljkama nalazi donji rub jetre, a potom se palpira. Lijeva ruka nalazi se ispod donjeg dijela desne polovine grudnog koša. Desna ruka položena je ravno na desnu polovinu trbuha, kada dijete izdahne, ruka je duboko ubačena u trbušnu šupljinu, pri udisanju palpacijska ruka uklanja se iz trbušne šupljine prema naprijed i prema gore, zaobilazeći ivicu jetre. U ovom trenutku odredite oblik i oblik ruba jetre, teksturu, čireve.

U zdravog djeteta donji rub jetre je bezbolan, akutan i blago elastičan. U dobi od 5-7 godina jetra strši ispod ruba rečnog luka duž srednjeklavikularne linije za 1-2 cm. U ovoj dobi palpacija se može izvesti bez povezanosti sa činom disanja.

1. Palpacija gušterače

Predavanje 63. Palpacija pankreasa, jetre, žučnog mehura, slezine / 1. Palpacija pankreasa

Osjetiti gušteraču moguće je samo s povećanjem njegove veličine. Palpacija se izvodi u vodoravnom položaju pacijenta izjutra na prazan stomak ili nakon klistira. Potrebno je palpacijom ili drugom metodom pronaći donju granicu želuca. Lagano savijeni prsti lijeve ruke postavljeni su vodoravno 2–3 cm iznad donje granice želuca duž spoljne ivice mišića lijevog rektusa abdominis. Površni pokreti prstiju pomiču kožu prema gore. Zatim, iskorištavajući opuštanje trbušnih mišića tokom izdisaja, uronite prste duboko u stražnji trbušni zid. Ne dižući prste, napravite klizni pokret odozgo prema dolje. Povećanjem gušterače palpira se kao pupčana vrpca.

Bolni bodovi u porazu gušterače:

    Desjardinova točka - 3 cm gore i desno i od pupka duž bisektora ugla formiranog srednjom linijom i vodoravnom linijom povučenom kroz pupak,

Mayo-Robson točka - na bisektoru gornjeg lijevog kvadranta trbuha, između gornje i srednje trećine.

Klinička slika

1. Sindrom boli vodeći je znak CP. Bol se pojavljuje dovoljno rano. Uz lokalizaciju upalnog procesa u regiji glave gušterače, bolovi se osjećaju u epigastriju uglavnom desno, u desnom hipohondriju, zračeći u područje VI-XI torakalnih kralježaka. Kada je tijelo gušterače uključeno u upalni proces, bolovi su lokalizirani u epigastriju, sa lezijama repa - u lijevom hipohondriju, dok bol isijava ulijevo i prema gore od VI torakalnog do I lumbalnog kralješka.

Uz totalno oštećenje gušterače, bol je lokalizirana u cijeloj gornjoj polovini trbuha i ima oblik pojasa.

Najčešće se bol javi nakon srdačnog obroka, posebno nakon masne, pržene hrane, alkohola i čokolade.

Dosta često se bol pojavljuje na prazan stomak ili 3-4 sata nakon jela, što zahtijeva diferencijalnu dijagnozu sa peptičkim ulkusom dvanaesnika. Kad se posti, bol se smiruje, pa mnogi pacijenti jedu malo i zbog toga gube kilograme.

Postoji određeni dnevni ritam boli: prije ručka malo je zabrinutosti za bol, nakon večere se pojačava (ili se pojavljuje ako ih nije bilo prije toga) i dostiže najveći intenzitet u večernjim satima.

Bolovi mogu biti pritiskajući, pečeni, dosadni, značajno izraženiji u položaju leđa i smanjenje u sedećem položaju sa telom nagnutim naprijed. S izraženim pogoršanjem hroničnog pankreatitisa i oštrim sindromom boli, pacijent zauzima prisilni položaj - sjedi sa nogama savijenim u koljenima, dovedenima u stomak.

Pri palpaciji trbuha utvrđuju se sledeće bolne zone i tačke

      • Shoffar zona je između vertikalne linije koja prolazi kroz pupak i bisektora ugla formiranog okomitim i horizontalnim linijama koje prolaze kroz pupak. Bolovi u ovoj zoni su najkarakterističniji za lokalizaciju upale u glavi gušterače,
      • Zona Hubergritsa-Skulsky - slična šofarskoj zoni, ali nalazi se na lijevoj strani. Bolovi u ovom području karakteristični su za lokalizaciju upale u području tijela gušterače, tj.
      • Desjardinsova točka - nalazi se 6 cm iznad pupka duž linije koja povezuje pupak sa desnim pazuhom. Bolovi u ovom trenutku su karakteristični za lokalizaciju upale u glavi gušterače,
      • Hubergritz točka - slična Desjardinsovoj točki, ali nalazi se na lijevoj strani. Bol u ovom trenutku se opaža sa upalom repa pankreasa,
      • Mayo-Robson točka - nalazi se na granici vanjske i srednje trećine linije koja povezuje pupak i sredinu lijevog rečnog luka. Bol u ovom trenutku je karakteristična za upalu repa pankreasa,
      • područje rebra-kralježničnog ugla s lijeve strane - s upalom tijela i repa pankreasa.

Kod mnogih bolesnika određuje se pozitivan znak Grota - atrofija masnog tkiva gušterače u području izbočenja gušterače na prednjem trbušnom zidu. Može se primjetiti simptom „crvenih kapljica“ - prisutnost crvenih mrlja na koži trbuha, grudnog koša, leđa, kao i smeđe kože na području gušterače.

2. Dyspeptički sindrom (pankreasna dispepsija) - prilično je karakterističan za CP, posebno se često izražava s pogoršanjem ili teškim tokom bolesti. Dispeptički sindrom manifestuje se pojačanim lučenjem sline, ispiranjem vazduha ili jedene hrane, mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita, averzijom prema masnoj hrani, natečenjima.

3. Gubitak kilograma - razvija se zbog ograničenja hrane (bol se smanjuje tokom posta), kao i u vezi s kršenjem egzokrinske funkcije gušterače i apsorpcijom u crijevima. Gubitak kilograma također doprinosi smanjenju apetita. Pad tjelesne težine posebno je izražen kod težih oblika CP-a i prati ga opća slabost, vrtoglavica.

4. Pankreatogeni proliv i sindromi nedovoljne probave i apsorpcije - karakteristični za teške i dugo postojeće oblike CP sa izrazitim kršenjem funkcije egzokrinog pankreasa. Proliv nastaje usled poremećaja u sekreciji enzima pankreasa i crevne varenosti. Nenormalan sastav kimeta iritira crijeva i uzrokuje pojavu proljeva (A. Ya. Gubergrits, 1984). Kršenje izlučivanja gastrointestinalnih hormona takođe je važno. Istovremeno su velike količine fetidne, grube stolice s masnim sjajem (steatorreja) i komada ne probavljene hrane.

Glavni uzroci steatorreje su:

      • uništavanje akinarnih ćelija pankreasa i smanjenje sinteze i izlučivanja pankreasne lipaze,
      • začepljenje kanala i oštećenje izlučivanja pankreasa u dvanaestopalačno crijevo 12,
      • smanjenje izlučivanja bikarbonata duktalnim ćelijama žlijezde, smanjenje pH sadržaja dvanaestopalačnog crijeva 12 i denaturacija lipaze u tim uvjetima,
      • taloženje žučnih kiselina uslijed smanjenja pH u dvanaestopalačnom crijevu.

U teškim oblicima CP razvijaju se maldigesija i sindromi malabsorpcije, što dovodi do smanjenja tjelesne težine, suvoće i oštećenja kože, hipovitaminoze (naročito nedostatak vitamina A, D, E, K i drugih), dehidratacije, poremećaja elektrolita (smanjenje natrijuma u krvi) , kalijum, hloridi, kalcijum), anemije, u izmetu se nalaze masti, skrob, ne probavljajuća mišićna vlakna.

5. Inkretorna insuficijencija - očituje se dijabetes melitusom ili oslabljenom tolerancijom na glukozu (vidi „Dijabetes melitus“).

6. Palpable gušterače. Prema podacima A. Ya. Gubergrits (1984), patološki izmijenjeni gušterača je opipljiv za kronični pankreatitis u gotovo 50% slučajeva u obliku vodoravne, zbijene, oštro bolne vrpce koja se nalazi 4-5 cm iznad pupka ili 2-3 cm iznad velike zakrivljenosti želuca . Pri palpaciji gušterače bol može zračiti u leđa.

U kojim se situacijama vrši palpacija pankreasa?

Potpuno sondiranje gušterače moguće je samo kod malog broja ljudi, jer je organ smješten dovoljno duboko u peritoneumu i teško mu je pristupiti.

Pregled žlijezde palpacijom indiciran je u sljedećim slučajevima:

  1. Manifestacija sistematske boli u zoni njene lokacije i susjednih organa.
  2. Pod pretpostavkom akutnog pankreatitisa.
  3. Sa relapsom hronične upale da se isključe druge bolesti.
  4. S abnormalnostima u bilijarnom traktu.
  5. Ako sumnjate na razvoj onkologije različitih etiologija.

Vrijedi napomenuti nekoliko važnih nijansi:

  • Akutna upala - palpacija je vrlo neugodna i teška zbog pretjerane napetosti trbušnih mišića.
  • Hronični pankreatitis - palparan je kod 50% pacijenata. Na početku razvoja bolesti žlijezde karakterizira povećanje veličine, s pogoršanjem patologije palpacija gušterače je komplicirana.
  • Normalni gušterača - moguće je testirati samo u izoliranim slučajevima.

Kako se pravilno pripremiti za proceduru

Ako osoba zna da će prilikom posjete gastroenterologu izvršiti palpaciju organa gušterače, potrebno je unaprijed pripremiti za njezinu primjenu.

  1. Uoči posjete liječniku uzimajte laksativ kako biste ujutro potpuno ispraznili crijeva, jer se palpacija vrši samo na slobodnom crijevu.
  2. Ako ujutro nije bilo moguće isprazniti crijeva, budite sigurni da o tome obavijestite liječnika. U tom slučaju će biti propisan klistir.
  3. Prije samog postupka zabranjeno je uzimati bilo koju hranu.
  4. Voda je dozvoljena za piće samo u ekstremnim slučajevima i u malim količinama.

Obavezno pražnjenje i apstinencija od hrane proizlazi iz činjenice da je s napučenim crijevima gotovo nemoguće osjetiti gušteraču.

Uobičajene metode palpacije


Područje palpacije je područje velikog zuba želuca i poprečnog debelog crijeva. Lekar određuje ta mesta unapred, kako ne bi pogrešno uzeli ove organe za žlezde.

U vrijeme manipulacije specijalista pažljivo ispituje stanje pankreasa u njegovim specifičnim tačkama:

  • Desjardins poenta.
  • Mayo-Robson točka.
  • Shoffar point.

U donjoj tablici možete vidjeti gdje se nalaze glavne točke palpacije gušterače i na šta ukazuje njihova bol:

Palpacija bodova

Karakteristike i lokacija

DesjardinsNalazi se na pretpostavljenom križanju linija koje potiču iz pupka i aksilarnih jabučica. Ako se nelagodno osjeća kada pritisnete na njega, to ukazuje na upalu glave pankreasa. Mayo-RobsonPostavljen je iza linije koja vizualno spaja pupak i lijevu aksilarnu fosu. Prisutnost boli ukazuje na patologiju repa pankreasa. ShoffaraNalazi se u donjem dijelu peritoneuma ispod pupka. Manifestacije boli ukazuju na pankreasni proces u glavi gušterače.

Faze pregleda gušterače

Prije nego što direktno započne palpaciju gušterače s pankreatitisom, liječnik može postaviti pitanja koja će mu pomoći u stvaranju cjelovitije kliničke slike bolesti.

Palpacija gušterače izvodi se na različite načine, a najčešći su:

Uobičajeni način


Proučavanje organa započinje s glavicom žlijezde, jer ima izraženiju konfiguraciju od ostatka organa gušterače.

Dakle, analiziraćemo glavne faze palpacije ove metode.

U vrijeme proučavanja glave žlijezde čovjek leži na leđima, desna ruka je savijena i nalazi se ispod leđa. Treba pokušati potpuno opustiti trbušne mišiće. Ovim položajem postiže se maksimalna dostupnost žlijezde:

  • Doktor postavlja desnu ruku na stomak, tako da se vrhovi prstiju nalaze nad glavom gušterače.
  • Ako specijalist osjeća napetost trbušnih mišića, tada da bi povećao učinak palpacije na desnoj ruci, stavlja lijevu.
  • Zatim malo pomiče kožu prema gore, kao da čini nabor od nje i polako (sa svakim izdisajem pacijenta) prstima pritišće u peritoneum, dosežući njegov stražnji zid.
  • Uranjanje završava u trenutku sljedeće izdaha pacijenta glatkim pokretima prstiju prema stražnjem trbušnom zidu peritoneuma.
  • Glava gušterače se osjeća kao fleksibilna meka formacija promjera 3 cm, glatke, ujednačene površine, bez mogućnosti pomicanja.

Nakon pregleda glave, specijalista počinje da proučava telo pankreasa, što se izvodi na potpuno isti način:

  • Koža se kreće prema gore.
  • Prsti postepeno idu duboko u trbuh, dok izdahnite pacijenta - glatkim pokretima prema dnu peritoneuma.
  • Kretanje prstiju je nesmetano, jer želudac zatvara žlezdu odozgo, tako da je bržim pokretima nemoguće dobiti detaljne informacije o gušterači.
  • Tijelo je poprečni mekani cilindar sa glatkom površinom promjera 1-3 cm, koji se ne kreće i ne pokazuje znakove boli.

Zbog činjenice da je ta regija gušterače smještena mnogo dublje u lijevom hipohondriju, njegova palpacija je nemoguća.

Istraživanje palpatornog stanja glave i tijela gušterače izvodi se okomitim položajem osobe s laganim nagibom prema naprijed i malo ulijevo, što doprinosi maksimalnom opuštanju mišića peritoneuma i boljoj dostupnosti samog gušterače. Princip palpacije sličan je postupku u vodoravnom položaju.

Grotto Palpation

Prilikom manipulacije Grottom primijećuju se bolne tehnike uočavanja u cijeloj gušterači. Osoba zauzima ležeći položaj na leđima ili na desnoj strani, dok su mu noge savijene u koljenima, desna ruka je savijena i položena iza leđa.

Doktorovi prsti se kreću prema kralježnici, dosežući točku preseka gušterače i kralježnice, pomiče rektusni mišić do srednje linije, što znatno pojednostavljuje proces palpacije:

Značajke palpacijskog algoritma za ovu metodu:

  • Manifestacija boli desno od pupka - glava je pogođena.
  • Neprijatna neugodnost u epistragalnoj regiji - tijelo se upali.
  • Bolna bol ispod levog rebra i u celom donjem delu leđa - cela žlezda je bolesna.

Postupak Obraztsov-Strazhesku

Ova metoda palpacije omogućava vam da odredite lokaciju organa, stepen elastičnosti žlijezde, jetre i slezine.

  • Doktor smješta prste na određenoj udaljenosti iznad pupka.
  • Tada pravi pregib na koži, a ispitanik trbuhom maksimalno diše.
  • Nakon prvog daha, ljekar duboko uroni prste u peritoneum.
  • Na drugom udisaju, prsti klizi niz trbuh. Takav algoritam djelovanja omogućava vam određivanje glave žlijezde. Ako je jasno opipljiva, tada se upali.
  • Povećana elastičnost žlezde ukazuje na prisustvo pankreatitisa.

Također možete saznati stanje gušterače dodirom na ivicu dlana na lijevoj strani donjeg dijela leđa. Ako osoba osjeća bol, stoga se u pankreasu događaju nenormalni procesi.

Rezultati palpacije

U vrijeme palpacije liječnik se usredotočuje na specifična mjesta ispoljavanja bolne nelagode, jer je njegovo prisustvo prvi znak upale gušterače.

Gušterača

Šta bol ukazuje

GlavaPankreatitis glave. TeloUpala tijela. RepUpala
Onkologija. AortaPulsacija je normalna - to se jasno oseća.
Edem gušterače - nema pulsiranja ili epizodičnog oblika.
Tumor - jak lepršav i periodičan osjet pulsacije kroz zadebljano tkivo gušterače.

Specijalist tokom palpacije takođe pomno nadgleda pacijentove refleksne pokrete:

  1. Izravno držanje na leđima - akutna upala sa jakim bolovima.
  2. Sjedalo držanje s nogama spuštenim s kauča i rukama pritisnutim prema peritoneumu je zloćudna onkologija žlijezde.
  3. Teška faza upale ili razvoj karcinoma - smanjenje ne samo težine već i mišićne mase.
  4. Blijedi ton kože - akutni pankreatitis.
  5. Žuta boja kože je prisustvo tumora u glavi žlijezde ili je bilijarni trakt drobljen.
  6. Plava nijansa kože lica ukazuje na refleksna kršenja protoka kože. Međutim, znakovi cijanoze mogu se pojaviti u epigastričnoj zoni (lokalizirana cirkulacija krvi u koži). Cijanotičke manifestacije mogu biti prisutne i na peritoneumu i ekstremitetima.
  7. Prisutnost ehinoze u blizini pupka i na stranama trbuha je nenormalna propusnost vaskularnih zidova.
  8. Veličina epigastrične regije - u slučaju bolesnog stanja žlijezde, njezine dimenzije, konfiguracija i boja kože razlikuju se od ostatka trbušne šupljine.

Palpacija pankreasa obično se izvodi metodom dubokih kliznih pritisaka. U pravilu, tokom postupka bolesna osoba laže, rjeđe - stoji ili leži na desnoj strani.

Simptomi palpacije različitih dijelova žlijezde


Vrlo često se ljudi s pankreatitisom pitaju po kojim znakovima liječnik utvrđuje da je pronašao gušteraču, a ne neki drugi trbušni organ?

Ako je specijalista u trenutku postupka zaista pronašao željeni organ, tada ima osjećaj da dodiruje valjak, čiji je promjer oko 2-3 cm. Karakteristična karakteristika organa je:

  • Nema tutnjave.
  • Nemogućnost povećanja volumena.
  • Odsustvo bilo kakvih reakcija na palpaciju.

Prilikom provođenja pregleda pacijenta, liječnik pokušava utvrditi stupanj upale gušterače i oblik bolesti (akutne ili hronične).

U prvim fazama razvoja bolest je često asimptomatska, a samo što se pogoršava počinju se pojavljivati ​​bolni simptomi koji često ukazuju ne samo na zanemarivanje procesa gušterače, već i na razvoj komplikacija: nakupljanje gnoja, nekroze pankreasa i maligni tumori.

Uporedne karakteristike palpacije žlijezde pod normalnim zdravljem i pankreatitisom.

Normalni pankreas

Upala gušterače

Praktično se ne oseća.
Smješteno je nepomično vodoravno.
Ima meku strukturu.
To je bezbolno
Ima cilindričnu konfiguraciju promjera 1,5-2 cm.Hronični pankreatitis:
Uvećana.
Struktura je zbijena.
Bolno.
Osjeća se slobodnim.
Prisutnost tumora: struktura je gomoljasta, bolna.
Promjena oblika trbuha.

Znakovi pankreatitisa na palpaciji


Mnogi se pacijenti pitaju trebaju li biti bolesni na palpaciji sa pankreatitisom. Manifestacija boli u trenutku palpacijskog praćenja gušterače ovisi o obliku bolesnog stanja, kao i o tome na kojoj regiji pankreasnog organa utječe patološki proces.

Simptomi pankreatitisa na palpaciji

Akutna forma

Hronični oblik

VoskresenskyLažno drhtanje (palpacija ne uzrokuje nelagodu).
Nedostatak pulsacije aorte u peritoneumu.— Mayo-RobsonManifestacija boli:
U lijevom hipohondrijumu.
U donjem dijelu leđa.
U šupljini trbuha.Bolovi sa pankreatitisom repa pankreasa. KerteNelagoda u peritoneumu je 5 cm iznad pupka.
Jaka napetost zidova trbuha.Prečni bol.
Napetost prednjeg trbušnog zida. Glavno jedroHipotrofične promene potkožne masti u levom delu pupka (lokacija pankreasa).Smanjenje masnog tkiva gušterače.
Crvene mrlje na abdomenu, grudima i leđima.
Smećkasta boja kože iznad lokacije gušterače. TurnerPrisutnost ekhimoze (krvarenja) na koži na lijevoj strani trbuhaPrisutnost gibanja na koži na stranama peritoneuma. KachaBolovi u području poprečnih procesa kralježaka (8, 9, 10 i 11).
Povećana osjetljivost kože na ovom području.Hipestezija kože u predelu od 8-10 torakalnih rezova jedini je znak malignog oštećenja repa pankreasa. Shoffara—U predelu glave osjeća se najjača bol. Gubergrice-Skulsky—Jaka manifestacija boli u tijelu gušterače. Gubergritsa—Bolovi sa pankreatitisom repa žlezde. Desjardins—Živa bol sa oštećenjem glave. Ugao kralježaka lijevog rebra—Bolovi sa upalom tijela i repa pankreasa.

Zaključak

Unatoč činjenici da postupak palpacije gušterače nije sasvim ugodan, smatra se jednom od ključnih dijagnostičkih metoda koja omogućava utvrđivanje značajki patološkog procesa. Posebno je važno tijekom početnog razvoja pankreatitisa, kada je upalni proces gotovo asimptomatski, a osoba ne zna za njegovu prisutnost, otpisujući epizodne manifestacije nelagode u epigastriju zbog pogrešaka u prehrani.

Proučavajući palpatorne dijelove žlijezde, pojavom bola na određenom njenom dijelu možete utvrditi odakle počinje patološki proces.

  • Upotreba manastirske naknade za liječenje pankreatitisa

Iznenadit ćete se koliko brzo se bolest povlači. Pazite na gušteraču! Više od 10.000 ljudi primijetilo je značajno poboljšanje svog zdravlja samo pijući ujutro ...

Kako dijagnosticirati akutni i hronični pankreatitis i koje se metode koriste za to

Ispitivanje u kombinaciji s drugim metodama omogućava vam tačno utvrđivanje prisutne bolesti, njenog oblika, stadija i prirode

Metoda diferencijalne dijagnoze hroničnog i akutnog pankreatitisa

Pogrešno postavljena dijagnoza može biti smrtonosna za pacijenta, pa se primjena diferencijalne dijagnoze smatra potrebnom mjerom

Moguće metode i režimi za liječenje hroničnog pankreatitisa

Režim liječenja ove patologije ima individualni pristup za svaki određeni slučaj, temeljen na karakteristikama njegovog toka i stanju pacijenta

Uloga i zadaće zdravstvene njege bolesnika s akutnim i hroničnim pankreatitisom

Medicinske sestre i medicinske sestre stvaraju maksimalnu udobnost za lečenje u stacionarnim uslovima, a takođe podržavaju bolesnu psihološku i garantuju mu sigurnost

Bolne tačke i simptomi sa oštećenjem žučne kese

1. Bubble Point: bol kada se pritisne na preseku spoljne ivice mišića rektus abdominis sa desnim rebrnim lukom.

2. Simptom Ortner-Grekov: pojava boli u desnom hipohondriju kada se udara po rubu dlana naizmenično duž oba luka luka.

3. Simptom Kera: pojačana bol tokom inspiracije uz normalnu palpaciju desnog hipohondrija.

4. Simptom Obraztsova-Murphy: ispitivač polako uranja prstima duboko u desni hipohondrijum. U vrijeme udisanja, pacijent doživljava jaku i oštru bol.

5. Simptom Mussi (simptom frenicusa): bol prilikom pritiska između nogu desnog sternocleidomastoidnog mišića.

l) Palpacija slezine

Izvodi se u položaju pacijenta na leđima ili sa strane. Ispitivač stavlja lijevu ruku na područje rebara VII-X duž lijeve aksilarne linije. Lagano savijeni prsti desne ruke nalaze se otprilike nasuprot X rebara 3-4 cm ispod lijevog rečnog luka paralelno s njim. Koža prednjeg zida trbuha lagano je povučena prema pupku, prsti palpativne ruke uronjeni su duboko u trbušnu šupljinu, tvoreći svojevrsni "džep". Na nadahnuće bolesne slezine, ako je uvećana, odlazi ispod ivice rebrenog luka, susreće palpajuće prste i „klizne“ s njih. Normalno, slezina nije opipljiva, jer njegova prednja ivica ne doseže rub rebrenog luka 3-4 cm. slezina se može palpirati porastom od 1,5-2 puta. Istovremeno ocjenjuju: oblik, teksturu, stanje površine, pokretljivost, bolnost.

Klinički oblici

1. Latentni (bezbolni) oblik - primjećuje se kod otprilike 5% bolesnika i ima sljedeće kliničke karakteristike:

      • bol je odsutan ili blag
      • periodično pacijente uznemiruju blagi dispeptički poremećaji (mučnina, lupetanje jedene hrane, gubitak apetita),
      • ponekad se pojavi dijareja ili gnojni izmet,
      • laboratorijski testovi otkrivaju kršenja vanjske ili intracekretorne funkcije gušterače,
      • sistematski koprološki pregled otkriva steatorreju, kreatoreju, amiloreju.

2. Hronični recidivirajući (bolni) oblik - opaža se kod 55-60% pacijenata i karakteriše ga periodična pojava intenzivnih bolova herpes zostera ili lokaliziranih u epigastriju, levom hipohondrijumu. Tijekom egzacerbacije dolazi do povraćanja, primjećuje se povećanje i oticanje gušterače (prema ultrazvučnom i rentgenskom pregledu), povećava se sadržaj a-amilaze u krvi i urinu.

3. Pseudotumorni (ikterični) oblik - javlja se kod 10% pacijenata, češće kod muškaraca. Uz ovaj oblik, upalni proces lokalizira se u glavi gušterače, uzrokujući njegovo povećanje i komprimiranje zajedničkog žučnog kanala. Glavni klinički znakovi su:

      • žutica
      • svrbež kože
      • epigastrični bol, više desno,
      • dispeptički poremećaji (zbog egzokrine insuficijencije),
      • tamni urin
      • izbijeljeni izmet
      • značajan gubitak težine
      • povećanje glave gušterače (obično se to utvrdi ultrazvukom).

4. Hronični pankreatitis sa upornom boli. Ovaj oblik karakterizira uporna bol u gornjem dijelu trbuha, zračeći u leđa, smanjen apetit, gubitak težine, nestabilna stolica, nadutost. Može se osjetiti povećana, komprimirana gušterača.

5. sklerozirajući oblik hroničnog pankreatitisa. Ovaj oblik karakteriziraju bolovi u gornjem dijelu trbuha, pogoršani nakon jela, loš apetit, mučnina, proliv, gubitak tjelesne težine, izrazito kršenje egzokrinih i endokrinih funkcija gušterače. Ultrazvukom se utvrđuje izraženo sabijanje i smanjenje veličine gušterače.

Anamneza - početna faza ispitivanja

Prije nego što počnete pregledavati pacijenta palpacijom, nadležni ljekar će uvijek prikupiti anamnezu, koja će uključivati ​​otprilike takva pitanja:

  1. Koliko dugo primjećujete bol u sebi?
  2. Imate li loše navike (alkoholizam, pušenje)?
  3. Pratite li dijetu, zloupotrebljavate li tešku hranu?
  4. Da li vaša uža porodica ima istu ili sličnu zdravstvenu situaciju?
  5. Koje ste ozbiljne bolesti patili u trenutku svog života?
  6. Kako ste liječili pankreatitis i jeste li ga uopšte liječili?
  7. Imate li urođene ili nasljedne bolesti?
  8. Da li imate osim bolova neki drugi simptom pankreatitisa? (zatvor, proliv, mučnina, nedostatak apetita)?

Da ne biste odvojili vrijeme ni od vas ni od liječnika, odgovore na ta pitanja treba pripremiti kod kuće.

Neće biti zabavno podsjetiti se na njih trebate odgovoriti iskreno i liječnika ne dovoditi u zabludu. Posebno su potrebni podaci iz anamneze kada je pacijent prvi put došao na prijem.

Zašto je palpacija potrebna i kako se izvodi?

Kada je osoba bolesna od pankreatitisa, tada će tokom palpacije gušterače osjetiti prilično živu bol.

Pažnja! Pankreatitis palpacijom teško je utvrditi čak i kod većine profesionalnih doktora i zbog toga se često pogreše, zbunjujući pankreatitis čirom želuca ili sa bolešću dvanaesnika. Krivicu za napetost mišića trbušnih zidova, što se ni u kojem slučaju ne može otpisati.

Važno je razumjeti da se gušterača povećava samo kada je bolest u povojima. Ako se pokrenete i bolest postane hronična, tada samo polovica obolelih može osjetiti organ.

Palpacija gušterače u grotlu provodi se kada pacijent zauzme ležeći položaj i crijeva mu su čista, zbog čega se klinika daje direktno u medicinskoj ustanovi.

Pri palpaciji gušterače ispituju se sledeće tačke:

  1. Desjardins poenta. Ovo mjesto nalazi se na sjecištu zamišljenih linija koje idu od pazuha do pupka. Ako pacijent prijavi da kad klikne na ovu točku osjeća bol, tada možemo reći da ima upalu glavu gušterače.
  2. Mayo-Robson točka. Ova se točka nalazi iza linije koja povezuje lijevi pazuh i pupak. Izraženi bolovi u ovom trenutku ukazuju na to da se u ovom bolesniku upala repa gušterače.
  3. Shoffar point. Nalazi se na stomaku ispod pupka. S bolnim senzacijama u ovom trenutku možemo razgovarati i o problemima s glavom gušterače.

Po kojim znacima ljekar može razumjeti da mu je pronašao gušterača? Kada je organ ispod doktorovih ruku i započne palpacija trbuha, osjeća se kao da dodiruje valjak, promjera oko 2 cm. Izrazita karakteristika ovog organa je što ne izrasta, ne povećava se i općenito ne ni na koji način ne reaguje na manipulacije koje ljekar pravi sa sobom.

Osim osjećaja boli, postoje još nekoliko dijagnostičkih metoda pomoću palpacije, koje uključuju promjenu položaja pacijentovog tijela. Ako je gušterača zaista upaljena, tada kada se nagnete naprijed i istovremeno osjetite ovaj organ, bol će se pojačati.

Ako je pacijent okrenut iz ležećeg položaja u lijevu stranu, tada će ga bol otpustiti, ali to takođe ne znači ništa dobro. Ova situacija je jasan znak oštećenja samog organa.

Ako je površina organa izbočena, onda je to jasan znak da postoje vanjske neoplazme, poput ciste ili malignih tumora.

Pregled pankreasa

Prvo na što ćete morati obratiti pažnju prilikom pregleda gušterače je koliko je upaljena i koji oblik bolesti je akutni ili je već postao hroničan.

U početku bolest može biti gotovo asimptomatska, a onda mogu nastati komplikacije, od kojih su najgrubljivije gnojna upala, nekroza pankreasa i karcinomi na organu.

Vrlo je važno obratiti pažnju na to kako se pacijent ponaša dok palpira gušteraču, sagledati njegove pokrete, a ne samo slušati verbalne komentare. U akutnom pankreatitisu s izraženim sindromom boli, pacijent će ležati strogo na leđima.

Kada je riječ o karcinomu gušterače, pacijent često zauzima sjedeći položaj dok spušta noge s kreveta. U pravilu se istovremeno snažno nagne i pritisne ruke na trbušnu šupljinu, jer takva poza pomaže ublažavanju boli.

Vrijedno je pažljivo pratiti dinamiku težine pacijenta. Ako je u njemu puno izgubio, onda je to karakteristično ili za težak oblik pankreatitisa ili onkološku bolest gušterače, a mi ne govorimo samo o gubitku suvišne masnoće, a mišićna masa sa takvim bolestima sagorijeva.

Ako sumnjate na pankreatitis, trebalo bi obratiti pažnju na kožu koja u većini slučajeva ima žućkastu ili jednostavno blijedu nijansu. Osim toga, profesionalni ljekar će moći tonom kože utvrditi od koje bolesti pacijent pati. Samo blijeda koža kaže da ovaj pacijent ima akutnu upalu gušterače. Žutica, međutim, ukazuje da se tumor razvija u glavi gušterače, ili da je došlo do kompresije žučnih kanala.

Prilikom pregleda morate obratiti pažnju na boju ne samo lica, već i kože trbuha. Kod zdrave osobe oni se neće razlikovati po boji od celog tela.

Da li se pacijent mora pripremiti za postupak palpacije?

Da, takav postupak uključuje neku pripremu. To uključuje uzimanje laksativnog lijeka dan ranije kako bi se ujutro ujutro ujutro moglo ići na toalet neposredno prije postupka. Ako se to nije desilo, onda je to neophodnootprilike obavestiti lekara koji će najverovatnije uputiti pacijenta u sobu za tretman da bi imao klistir. Ujutro prije postupka zabranjeno je uzimati bilo koju hranu, vodu - samo u malim količinama u slučaju akutne potrebe.

Kako palpirati gušteraču?

Gušterača se osjeća samo kod malog broja zdravih ljudi, ali kada je riječ o bolesti kao što je pankreatitis, palpacija organa je izuzetno važna. To može prouzrokovati poteškoće, jer se radi o vrlo nepristupačnom organu koji se nalazi duboko u trbušnoj šupljini.

Šta je ovo

Palpacija za gušteraču je dijagnostička metoda, koja se sastoji u palpaciji pacijentovog tela radi utvrđivanja stanja organa.

Unatoč prividnoj jednostavnosti, metoda je prilično složena, jer je gušterača dovoljno duboka, osim toga jaka otpornost mišića ometa dijagnozu.

Prema statističkim podacima, u zdravom se stanju gušterača osjeti kod ne više od 1% muških pacijenata i 4% žena. Kod žena je to posljedica stanjivanja trbušne stijenke nakon porođaja. Za većinu ljudi koji primaju pravilnu prehranu i nemaju značajnih zdravstvenih problema skoro je nemoguće osjetiti žlijezdu.

Važno je. No, s upalnim procesima i patologijama, gušterača se povećava u veličini, što znatno pojednostavljuje proces.

Gvožđe se najbolje osjeća u početnom stadijumu bolesti i periodu pogoršanja. Međutim, kod hroničnog pankreatitisa, specijalist ga može palpirati u gotovo polovine pacijenata.

Metodologija

Prstni pregled pankreasa obavlja se kada pacijent leži na leđima. Postupak se izvodi na prazan stomak, odnosno nakon postupaka čišćenja.

Dvije različite dijagnostičke metode mogu se koristiti za identifikaciju bolesti gušterače palpacijom. Jedan od njih je metoda Obraztsov-Strazhesku.

Ova tehnika je uvedena u medicinsku praksu u 19. veku. Redoslijed njegove provedbe je sljedeći:

  • Određivanje područja istraživanja.
  • Određivanje organa koji se nalaze pored ispitivane žlezde.
  • Palpacija organa. Da biste to učinili, prsti su postavljeni malo iznad donjeg dijela želuca. Kada pacijent udiše, dijagnostičar formira poseban nabor. I dok izdahnete, doktorovi prsti produbljuju se nakon čega klizi prema zadnjem trbušnom zidu bez odvajanja. Ako u ovom trenutku ispitanik ima bolne senzacije, to ukazuje na razvoj upalnog procesa. Manjak nelagode prilikom uranjanja prstiju, naprotiv, ukazuje na zadovoljavajuće zdravlje.

Važno je. U slučaju upale gušterača će se osjetiti kao mali cilindar debljine 1-2 cm.

Svi pokreti prstiju tokom ispitivanja izvode se duž tijela u vodoravnim linijama koje su smještene iznad najveće zakrivljenosti želuca za 3-4 cm.

Druga metoda istraživanja palpacijom organa je Grott palpacija. Ova tehnika uključuje upotrebu tehnika bočnog bola. Za vrijeme dijagnoze pacijent treba ležati na desnoj strani sa savijenim nogama i sa desnom rukom iza leđa.

Kada pacijent izdahne, doktor uranja prstima, određuje sjecište gušterače sa kralježnicom i djeluje na određene točke. Reakcijom subjekta na manipulaciju, specijalista je u stanju utvrditi prisutnost patologija.

Uz pomoć ovog istraživanja utvrđuje se ne samo prisutnost upale, već i njena lokalizacija, pa je najčešće u dijagnostici bolesti pankreasa.

Struktura pankreasa i područje proučavanja

Gušterača se nalazi ispod žlice lijevog hipohondrija, a ovisno o izvorima opskrbe krvlju dijeli se na tri dijela: glavu, tijelo i rep. Najcesce se glava pankreasa nalazi neznatno vise od ostalih delova. Projekcija organa prikazuje ga iz različitih uglova.

Da biste odredili prirodu bolesti, morate znati mjesta i kako ih odrediti tokom ispitivanja:

  • Glava je mjesto koje opskrbljuje krv granama mezenterijske arterije. Pri palpaciji gušterače oseća se kao meko, elastično i ujednačeno formiranje. Veličina glave doseže i do 3 centimetra.
  • Telo. Glavni izvor krvi za ovaj dio organa je slezalna arterija. Osjeti se 3-6 cm iznad pupčane linije i nalazi se vodoravno. Pri palpaciji se ne kreće i osjeća se kao glatka cilindrična površina bez izbočenja i tuberkela.
  • Rep. Njegovu krv osigurava slezinska ili gastrointestinalna arterija. Ovaj dio organa je skriven u lijevom hipohondriju i nemoguće ga je osjetiti.

Na temelju promjena u strukturi jednog ili drugog dijela gušterače, iskusan stručnjak može prepoznati patologiju organa i utvrditi njegove moguće uzroke.

Palpacija po tačkama

Za provođenje palpacije duž Grotta koriste se određene točke projekcije gušterače koje se nalaze na prednjem trbušnom zidu. Reakcija tijela na djelovanje na svaki od njih omogućuje vam određivanje na kojem se konkretnom području upale gušterače razvija, pa čak i prirodu patologije.

U studiji ljekari djeluju na sljedeće:

  • Desjardins. Nalazi se 4-6 cm od pupčane šupljine, uz uvjetnu liniju koja povezuje pupak sa desnim pazuhom (s desne strane i malo gore od pupka). Bolna reakcija pacijenta kada je izložena ovoj točki ukazuje na oštećenje glave organa i razvoj akutnog pankreatitisa.
  • Mayo-Robson. Lokaliziran je na liniji koja povezuje pupak sa sredinom rebrastog luka. Da bismo pronašli tačku, uvjetna linija podijeljena je u tri dijela. Projekcija će biti smještena između srednjeg i vanjskog dijela (gornji lijevi kvadrat trbuha). Utjecaj na ovo područje omogućava vam da utvrdite oštećenja na repu.
  • Kacha. Nalazi se na vanjskoj strani završnog dijela mišića rektusa abdominisa (nekoliko cm iznad pupčane šupljine). Bol na palpaciji ukazuje na patologiju u tijelu i repu gušterače.
  • Mužjak-tip - nalazi se odmah ispod rebra, s lijeve strane na liniji mišića rektusa abdominisa. Uz njegovu pomoć može se otkriti pankreatitis u hroničnom stadiju.
  • Gubergrice - nalazi se na lijevoj strani simetrično do točke Desjardina i označava probleme sa tijelom žlijezde.

Osim konkretnih tačaka, palpirajući gušteraču, doktor može utjecati na zone:

  • Shoffara - na desnoj strani između pupka i pazuha.
  • Yanovera - nalazi se na vodoravnoj liniji koja prolazi kroz pupak i 3-5 cm ulevo.
  • Hubergritsa-Skulsky - slično je zoni Shoffar, samo sa suprotne strane.

Pored toga, studija može otkriti Voskresensky simptom kada pulsiranje trbušne aorte nije određeno u projekciji organa koji se ispituje.

Pravila palpacije u djece

Ispitivanje gušterače sondiranjem organa može se provesti i kod odraslih i kod djece. U potonjem se palpacija izvodi uz vidljivo povećanje i zbijanje gušterače. Istovremeno, osnovno pravilo provođenja pregleda ostaje nepromijenjeno - dijagnoza se postavlja samo na prazan stomak.

Tijekom postupka, liječnik prvo palpira stomak i poprečni debelo crijevo. To se radi kako bi se pravilno plovio i ne pogrešio bilo koji drugi organ za gušteraču.

Odredivši tačnu lokaciju pankreasa, lekar postavlja prste vodoravno na detetovo telo i paralelno s uzdužnom osi organa koji se ispituje. U ovom su slučaju prsti udaljeni približno 2 cm od zakrivljenosti u stomaku.

Kada udišete malog pacijenta, lekar stvara „kožni nabor“ i postepeno prodire duboko u prste dok ne dotakne stražnji zid trbušne šupljine. Nakon što je pronašao potreban organ, dijagnostičar kreće prstima u različitim smjerovima kako bi ga u potpunosti pregledao.

Norma kod djeteta smatra se pankreasnim promjerom ne većim od 2 cm. Trebao bi biti smješten vodoravno. U ovom slučaju žlijezda mora biti meka, nepomična s nejasnim konturama. Na palpaciji, beba ne bi trebalo da oseća nelagodu i oseća bol.

Dijagnoza

Kvalificirana palpacija gušterače pomaže liječniku dati objektivnu predodžbu o stanju organa i patologijama koje se u njemu razvijaju.

Dakle, razvoj pankreatitisa u akutnom ili hroničnom stadijumu dokazuje promjena gustoće pankreasa. Ono postaje elastičnije, proljetno ili po svojoj konzistenciji podseća na gusto tijesto.

Potvrda dijagnoze je sindrom boli koji se javlja tokom palpacije i vraća natrag. Bol dostiže svoj najveći intenzitet kada se pacijent nagne naprijed. Bol nestaje ako subjekt leži na levoj strani.

Također, prilikom palpacije, liječnik može dijagnosticirati razvoj tumora gušterače (ciste i tumore). U ovom slučaju se na njenoj površini osjećaju plombe i tubercles. Kao i kod upale, kad pacijent osjeća neoplazme, bol se pojavljuje u određenim dijelovima leđa ili trbuha.

Prevelika pulsacija aorte može ukazivati ​​na tumor.

Palpacija pankreasnog pankreatitisa

Gušterača se u zdravom stanju osjeća teško konvencionalnim ručnim metodama. Upotreba posebne tehnike palpacije gušterače samo kod otprilike 1% muškaraca i 4% žena daje uspješne rezultate.

Palpacija gušterače jednako je potreban postupak kao i kompleks kliničkih studija, pa je mora provesti kompetentno i kompetentno, jer je proučavanom organu teško pristupiti zbog zatvorenog položaja.

Ozbiljnost

Blagi tok karakterišu sledeći simptomi:

      • egzacerbacije su retke (1-2 puta godišnje) i kratkotrajne, brzo prestaju,
      • umjeren bol
      • bez pogoršanja, pacijentovo zdravlje je zadovoljavajuće,
      • nema gubitka težine
      • funkcija gušterače nije oslabljena,
      • koprološka analiza je normalna.

Kurs umjerene ozbiljnosti ima sljedeće kriterije:

      • egzacerbacije se primjećuju 3-4 puta godišnje, javljaju se s tipičnim sindromom dugotrajne boli,
      • otkrivena je hiperfermentemija pankreasa,
      • određuje se umjereno smanjenje egzokrine funkcije gušterače i gubitak tjelesne težine
      • Primjećuju se steatorreja, kreatoreja, aminoreja.

Za teški tok hroničnog pankreatitisa karakteristično je:

      • česte i dugotrajne egzacerbacije sa upornom boli i jakim dispeptičkim sindromima,
      • "Pankreatogeni" dijareja,
      • pad tjelesne težine do progresivne iscrpljenosti,
      • oštra kršenja funkcije egzokrinog pankreasa,
      • komplikacije (dijabetes melitus, pseudociste i ciste gušterače, opstrukcija holedohusa, djelomična stenoza dvanaestopalačnog crijeva 12 sa povećanom glavom gušterače, perifercreatitis itd.).

Anketa

Njemački pankreatolog F. Dietze je jednom rekao: „Pankreas nam mnogo govori, ali na neshvatljivom jeziku“. I zaista se. Tokom vekova razvoja medicine izmišljeno je mnogo metoda vizualizacije ljudskog tela, a opet, pankreas je i dalje nauka misterija.

Prvo što su majstori antike savladali bile su metode objektivnog pregleda: ispitivanje, auskultacija (slušanje), udaraljke (tapkanje) i palpacija (palpacija). Palpacija gušterače prema Obraztsov - Strazhesko

Tehniku ​​duboke klizne palpacije trbušnih organa uveli su u medicinu 1887. godine vrsni sovjetski kliničari Obraztsov V.P. i Strazhesko N.D. Ova tehnika omogućava vam da odredite lokaciju, oblik, elastičnost i veličinu želuca, crijeva, slezine i donjeg ruba jetre. No gušterača se kod zdrave osobe zbog njegove meke konzistencije i "dubokog" položaja može palpirati samo u slučaju slabog razvoja trbušnih mišića. Žene se lakše osjećaju.

Pregled se vrši na prazan stomak. Pacijent je smješten na leđima, noge blago savijene u koljenima. Prije palpacije žlijezde vrijedi odrediti lokaciju poprečnog debelog creva i veliku zakrivljenost želuca, jer njihove granice prolaze pored željenog organa.

Zatim se pronalazi lokalizacija glave gušterače. Projicira se na prednji trbušni zid u Shoffar zoni (1). Ova zona je pravougaoni trokut, od kojih je jedan od vrhova pupak, hipotenuza je unutrašnja trećina linije koja povezuje desni rečni luk i pupak, a noga je srednja linija trbuha.

Desni dlan postavljen je duž pacijentovog trbuha desno od srednje linije, dok su prsti dlana smješteni iznad Shoffar-ove zone 2 cm iznad velike zakrivljenosti stomaka i „gledaju“ prema kostalnom luku. Na izdisaju pacijenta, nabor kože se pomiče prema rebrima i pažljivo, „uranjajući“ vrhove napola savijenih prstiju u trbušnu šupljinu, palpirajući glavu odozdo prema dolje.
prateći rep žlezde izvodi se dvema rukama. Da biste to učinili, desni dlan se postavlja duž vanjskog ruba mišića lijevog rektusa abdominis duž linije koja povezuje pupak sa sredinom lijevog rečnog luka, tako da se vrhovi prstiju pokreću sa donjim rebrom. To je takozvana Mayo-Robson točka (2). Lijevi dlan spušta se s desne strane ispod lijeve lumbalne regije pacijenta, fiksiran ispod rebrenog luka na palpabilno područje pacijentovog tijela. Na izdisaju pacijenta, istraživač gura zadnju trbušnu stijenku lijevom rukom, a desna palpira organ po gore opisanoj metodi.

Normalno, ako se organ oseća, tada lekarski prsti osećaju glatki, elastični, nepomični, duguljasti, bezbolan jastuk prečnika 2 cm.

U slučaju patologije, na primjer, kod tumorske lezije, željezo se palpira, povećava u veličini, gusto je i ako proces nadilazi granice organa, formira se s neravnim rubovima.

U hroničnom upalnom procesu tijekom palpacije može se otkriti asimetrija debljine potkožnog masnog tkiva: nabor kože skupljen prstima s lijeve strane pupka bit će tanji nego na desnoj strani. Samo željezo kod pacijenta sa hroničnim pankreatitisom osjeća se elastičnom vrpcom ispitne konzistencije samo u fazi pogoršanja. Kad se upala smiri, gušterača se smanjuje i postaje nepristupačna za palpaciju. Upala u gušterači dovodi do bolova prilikom palpacije u predjelu Shoffar s bolešću glave žlijezde, a na mjestu Mayo-Robson s oštećenjem repa. U tom slučaju može doći do lokalne napetosti trbušnog zida.Akutni pankreatitis daje posebno izraženu, oštru bol, kao i perforaciju čira na želucu, koja zahteva pažljivu diferencijalnu dijagnozu.

Također, za neke bolesti gušterače karakteristična je pojava zona reflektirane boli (Zaharyin-Geda) u području kožnog segmenta u projekciji osmog torakalnog kralješka na prednju stijenku grudnog koša.

Pojava lokalne boli kao reakcije na palpaciju prilično je indikativna, što je dovelo do pojave čitavog smjera: bolne palpacije. Njeni tvorci Grott (1935) i Mallet-Gny (1943) preporučuju vršenje pregleda na položaju pacijenta koji leži na desnoj strani i leđima. Princip pregleda sastoji se u palpaciji tijela gušterače pritiskom na bočnu površinu kralježnice. Tehnika je prilično informativna, ali u Rusiji je rjeđa od palpacije prema Obraztsov-Strazhesko.

Laboratorijski pregled bolesti pankreasa

Identifikacija „izbjegavanja enzima“

Kako se palpirani upalni organ?

Kod akutnog pankreatitisa palpacija je vrlo bolna. Često se postavlja pogrešna dijagnoza, sumnja se na perforirani čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ispitivanjem se sprečava snažna napetost mišića trbušnog zida, pa s velikom pažnjom na dijagnozu treba razmotriti akutni pankreatitis.

Kod hronične upale gušterače, to se može osjetiti kod polovine pacijenata. Samo što se u početnoj fazi pogoršanja željeza povećava veličina, tada se to ne osjeća tako izrazito.

Područje velike zakrivljenosti želuca i poprečnog debelog creva je zona palpacije. Oni se određuju unaprijed kako ih kasnije ne bi zbunili gušterača. Sondiranje se izvodi duž osi žlezde, u vodoravnoj liniji, koja se vizualno izvlači debljinom prsta većom zakrivljenošću stomaka.

Studija se izvodi na prazan stomak. Kada pacijent duboko izdahne, vrhovi napola savijenih prstiju pažljivo se uvode u područje trbuha. Ako je organ zdrav, tada se ne javljaju bolna senzacija, ili se žlijezda ili ne osjeća ili je nepomični cilindar malog promjera.

Kod upale je organ pastozne konzistencije ili elastičan, ako je žlijezda edem. Bol tokom palpacije povraća, a trup se naginje naprijed.

Ako se pacijent položi na leđa i okrene na lijevoj strani, bol se smanjuje, onda to ukazuje na oštećenje gušterače.

Uz napad akutnog pankreatitisa često nestaje i pulsiranje trbušne aorte, takozvani Voskresensky simptom. Napetost u trbušnoj šupljini u području izbočenja organa na prednji zid naziva se Kerte-ov simptom.

Ako postoji tumor žlezde ili ciste, tada je organ uvećan, bolan, površina je gomoljasta. Tumor glave ili repa mnogo je lakše palpirati od tijela.

1. Perkusija jetre

Utvrđivanje veličine jetre izvodi se udaraljkama na desnoj aksilarnoj, srednjoj klavikularnoj, srednjoj i lijevoj povremenici. Gornja granica jetre odgovara donjoj granici desnog pluća.

Donja granica određena je udaraljima duž stomaka odozdo prema gore, od jasnijeg zvuka do tupog, okomito na definiranu granicu. Normalne vrijednosti udaljenosti između gornje i donje granice udaraljive gustoće jetre duž utvrđenih linija ovise o dobi djeteta i ne prelaze ivicu lijeve periostranalne linije.

Palpacija trbuha

Ako je gušterača u edematnom stanju, bol tokom postupka daje u leđa, a kada je tijelo nagnuto naprijed, pojačava se.

Ako se pacijent iz ležećeg položaja okrene na lijevu stranu i bol se smanji, onda je to znak da je zahvaćen gušterača.

Pogoršanje pankreatitisa može biti praćeno nestankom pulsacije trbušne aorte. Ovaj fenomen se naziva simptom vaskrsenja.

Također, u trbušnoj šupljini tijekom pogoršanja pankreatitisa može se primijetiti napetost koja ga projicira na prednji zid. Ovo je simptom Kertea.

Uz cistu ili tumor žlijezde znatno se povećava u veličini, osjetljivo i bolno reagira na dodir i ima gomoljastu površinu.

Palpacija na kontrolnim ili bolovima

Određuju se kontrolne točke za palpaciju područja žlijezde koja se nalaze na prednjem trbušnom zidu. Točka Desjardinsa pokazuje da bol pri palpaciji znači oštećenje glave pankreasa. Ova je točka vizualno određena odstupanjem od otprilike 6 centimetara od linije pupka do desnog pazuha.

Točka Mayo-Robson određuje oštećenje na repu pankreasa, jer je upravo u njemu koncentriran simptom boli. Određuje se vizualno na liniji koja povezuje pupak i sredinu rebrenog luka. Ako se ta linija podijeli na 3 jednaka dijela, točka na granici srednjeg i vanjskog segmenta bit će željena lokacija.

Također, stanje gušterače može se provjeriti dodirom ivice dlana na lijevoj strani lumbalne regije. Ako se pojave bolne senzacije, tada nastaju patološke promjene u žlijezdi.

Uspjeh liječenja ovisi o ispravnoj dijagnozi.

Određivanje ispravne dijagnoze i uspješnost daljnjeg liječenja u velikoj mjeri ovise o kompetentnom pregledu i vještoj palpaciji. Palpacija pokazuje gotovo objektivnu sliku stanja organa i pomaže s velikim stupnjem vjerojatnosti da se postavi tačna dijagnoza.

Sam postupak je prilično bolan, jer se trbušni zid opire i reagira na specijalističke akcije spazmima koji stvaraju nelagodu i bol u području palpacije.

Sam postupak uvijek slijedi određenu shemu:

  • Prije svega, određuje se područje za postupak,
  • isključuje mogućnost premještanja u susjedne organe,
  • nakon preliminarnih postupaka palpacija se izvodi pokretima duž ispitivanog područja u vodoravnom smjeru. Specijalist vizualno određuje smjer linija koje se trebaju nalaziti 3-4 centimetra iznad velike zakrivljenosti želuca,
  • specijalista pregledava unutrašnje zidove na inspiraciju pacijenta,
  • tokom postupka može se pojaviti bol, što je pokazatelj upalnog procesa. Ako ne nastanu, tada se stanje tijela može smatrati zadovoljavajućim.

Postupak se izvodi samo pod uvjetom da pacijent nekoliko sati prije nije uzimao nikakvu hranu. Stomak bi trebao biti prazan.

Kako palpirati gušteraču i zašto se to radi

Pronaći gušteraču je moguće samo kada se povećava unutrašnji organ. Palpacija je potrebna kako bi se postavila preliminarna dijagnoza. Liječnikom se manipulira u slučaju bilo kakvih specifičnih pritužbi. Palpacija gušterače obično se radi ujutro.

Dijagnostička metoda može se primijeniti kada je pacijent u vodoravnom položaju. Gušterača je važan unutrašnji organ koji je povezan sa funkcioniranjem cijelog organizma. Ako imate bilo kakvih pritužbi, morate odmah konzultirati liječnika. Na početnom pregledu lekar će pribeći palpaciji.

Pri postavljanju dijagnoze doktor može isprva samo osjetiti gušteraču

Značajke provođenja u vrijeme pogoršanja

Uz tijek akutnih oblika bolesti žlijezde, palpacija je prilično bolna. U tom periodu ljekari često postavljaju pogrešnu dijagnozu, jer je preliminarna dijagnoza teška. Prekomjerna napetost mišića može ometati istraživanje.

Kod akutnih bolesti žlijezde simptomi su često vrlo slični ulceroznim lezijama želuca. U tom se slučaju unutarnji organ nalazi na gotovo nepristupačnom području tijela, i nije ga lako osjetiti.

Za egzacerbaciju je karakteristično pretjerano povećanje gušterače. Prelazom u hronični stadij organ će biti manji. U akutnom periodu dio najveće zakrivljenosti površine želuca i poprečnog debelog crijeva djeluje kao palpacijska zona.

Akutna upala gušterače uvijek je praćena bolom i povećanjem veličine organa.

Palpacija se provodi duž osi žlijezde u vodoravnom smjeru. Svi pokreti liječnika trebaju biti što je moguće precizniji.

Oštar ili jak pritisak strogo je zabranjen i može izazvati snažan bolni osjećaj.

U drugim situacijama, laboratorijski ili instrumentalni pregled pomoći će u postavljanju dijagnoze.

U prisustvu egzacerbacija, liječnik skreće pažnju i na vanjske znakove. U većini slučajeva dolazi do snažnog naduvanja. Obično je ovaj simptom posljedica širenja upalnog procesa.

Pre palpacije, lekar saznaje potpunu sliku toka bolesti

Neposredno prije palpacije žlijezde, posebno ako postoji sumnja na akutni tok bolesti, liječnik treba utvrditi:

  • lokalizacija bola
  • priroda prisutnih nelagoda
  • vremenu nastanka kliničke slike.

Snažno se ne preporučuje samostalno provesti palpaciju žlijezde. U suprotnom će se stanje pogoršati i povećati se rizik od komplikacija.

Značajke palpacije trbušne šupljine

Pankreas treba palpirati na prazan stomak. Zbog toga je uputno pribjeći manipulacijama izjutra. Prethodno se pacijent ispere sa probavnim organom. Također je potrebno uzimati laksativni lijek, koji liječnik odabire pojedinačno.

Postoji nekoliko metoda palpacije

Sa hroničnim oblikom patologije, izuzetno je teško osjetiti žlijezdu. Liječnici razlikuju dvije glavne metode palpacije, od kojih je svaka opisana u tabeli.

Grotto palpacijaTokom manipulacije pruža se upotreba tehnika bolnih tačaka. U tom slučaju pacijent treba ležati na desnoj strani. Noge se savijaju u koljenima. Pacijent treba da položi desnu ruku iza leđa. Palpirana je leva strana trbušne šupljine. Ovu metodu istraživanja ljekari najčešće koriste.
Metoda Obraztsov-StrazheskuMetoda je prvi put korištena u 19. stoljeću. Pomaže u određivanju lokalizacije i elastičnosti organa. Doktorovi prsti su postavljeni malo iznad pupka.

U nedostatku bilo kakvih bolesti žlijezde, unutarnji organ nije palparan ili ima oblik cilindra i nepomičan je.

Palpacija se provodi na sljedeći način:

  • odabrana je zona za manipulaciju,
  • određuju se povezani unutrašnji organi,
  • palpacija se može započeti tek nakon što pacijent udahne.

Bol nakon pritiska može ukazivati ​​na upalu

Nakon početka palpacije pacijent može osjetiti bolni sindrom. Takav znak ukazuje na tok upalnog procesa. Stanje se smatra zadovoljavajućim u nedostatku nelagode.

Bolni osjećaj nestaje kada se pacijent okrene na lijevu stranu. To ukazuje da je zahvaćena gušterača. Pulsiranje trbušne aorte može nestati. Ovo se stanje obično naziva simptom Voskresenjskog.

Definicija boli

Na prednjem dijelu trbušne šupljine nalaze se takozvane kontrolne točke. Ako je pogođen barem jedan od njih, pojavljuje se jak bolni osjećaj. Samo palpacija strogo je zabranjena. Inače, postoji veliki rizik od upada u ove zone.

Točka Desjardinsova pomaže u prepoznavanju eventualno prisutnog poremećaja u glavi pankreasa. Vizualno se takva zona može naći odstupanjem od oko 6 cm od linije pupka do desnog pazuha.

Pronalaženje Mayo-Robsonove točke vrlo je jednostavno

Točka Mayo-Robson pomaže potvrditi ili poreći prisustvo abnormalnosti u repu žlijezde. Češće, kršenje ovog određenog područja postaje uzrok jakog sindroma boli.

Palpacija je ključ za uspješno postavljenu preliminarnu dijagnozu, a u budućnosti ispravan odabir studija i metoda liječenja, pa bi postupak trebao provoditi visoko kvalificirani liječnik.

Nakon gledanja ovog videa saznaćete o glavnim simptomima pankreatitisa kod djece:

Značajke postupka kod djece

Palpacija trbušne šupljine djeteta provodi se samo uz jasno povećanje veličine žlijezde. Manipulacija se vrši samo na prazan stomak. Bolje je da se beba uzdrži od jela 3-4 sata pre nego što poseti lekara. Samo u tom slučaju može se zajamčiti pouzdanost rezultata.

Strogo je zabranjeno samostalno sondirati dječju trbušnu šupljinu. To treba učiniti lekar. Doktor postavlja prste vodoravno na 2,5-3 cm iznad zakrivljenosti želuca.

Istraživanje započinje kada dijete udahne. Ovo je potrebno za stvaranje takozvanog nabora kože. Normalno, promjer gušterače je do 2 cm. Na palpaciji, bolan osjet ukazuje na tok patološkog procesa.

Perkusija i palpacija gušterače: tačke, norme, video

Palpacija gušterače je složen postupak, jer se organ nalazi duboko u peritoneumu. Ako je organ zdrav, to može osjetiti samo 1% muškaraca i 4% žena. No, patologija se često ni na koji način ne otkriva, odstupanja u zdravstvenom stanju dugo ostaju nezapažena.

Zadaci inspekcije

Gušterača se obično nalazi samo pri sabijanju i proširenju. Pri palpaciji se utvrđuje mjesto, oblik i veličina organa. Ako se otkrije odstupanje ili povećanje, postavlja se diferencijalna dijagnoza između anomalija u strukturi organa, upale i neoplazme.

Palpacija se često kombinuje sa pregledom radi utvrđivanja bolnih područja. Identificirano područje zbijanja treba karakterizirati veličinom, stupnjem gustoće i boli.

Inspekcija započinje prikupljanjem žalbi. Bol može biti različit u trajanju i prirodi. Napadi koji se javljaju 3-4 sata nakon obroka karakteristični su za kalkulozni pankreatitis.

Naročito jaka bol primijećena je kod akutnog pankreatitisa. Ako dugo istraju, onda je to moguće kod tumora.

Opći pregled omogućava otkrivanje opće iscrpljenosti pacijenta, prisustvo žutice.

Uz pankreatitis, zapažaju se blijeda koža i područja cijanoze, koja se razvija na pozadini intoksikacije. Kod hroničnih oblika zapaža se gubitak težine, suva koža i smanjenje turgora.

Ovim postupkom možete otkriti prisutnost tupih tipanskih ili tupih zvukova. Ova pojava se često opaža kod cista ili tumora.

Izvodi se duž topografskih linija od nivoa pupka prema gore. Kod zdravih ljudi gušterača nije dostupna sa udaraljkama.

Kod bolesti gušterače postupak omogućava prepoznavanje:

  • timpanit
  • bol
  • ascites
  • dosadan prostor iznad zaštitne zone.

Dakle, samo vrlo veliki tumori ili ciste mogu kretati petlje želuca i crijeva. U tom se slučaju tijekom pregleda čuje tup zvuk u srednjem dijelu trbuha.

Auskultacija

Ako dođe do povećanja gušterače, dolazi do kompresije trbušne aorte. U tom se slučaju s potpunim izdisajem čuje sistolno mrmljanje.

Za postupak se koristi fondoskop. Sa svakim izdisajem zaranja duboko u trbuh. Ovo djelovanje dovodi do stezanja aorte i pojave stenotičke buke.

palpacija gušterače prema Obraztsovu:

Pogledajte video: PANKREAS I SLEZINA pravilna ishrana (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar