Kako ubrizgati inzulin kod dijabetesa

Hormon inzulin koji proizvodi gušterača je neophodan za održavanje homeostaze glukoze, regulisanje metabolizma ugljikohidrata i proteina i metabolizam energije. Kada ovog hormona nije dovoljno, razvija se hronična hiperglikemija, koja najčešće ukazuje na dijabetes melitus i tada se propisuje insulin za dijabetes.

Liječenje dijabetesa inzulinom

Zašto ubrizgavaju inzulin za dijabetes? Zadatak koji liječenje inzulina rješava kod dijabetesa jest opskrbiti tijelo ovim hormonom, jer u slučaju dijabetesa tipa 1 p-stanice gušterače ne ispunjavaju svoju sekretornu funkciju i ne sintetiziraju inzulin. Endokrinolozi nazivaju redovne injekcije inzulina kod ove vrste dijabetesa nadomjesne terapije inzulina usmjerene na borbu protiv hiperglikemije - povećane koncentracije glukoze u krvi.

A glavne indikacije za upotrebu inzulinskih pripravaka su dijabetes melitus ovisan o insulinu. Mogu li odbiti inzulin kod dijabetesa? Ne, kod dijabetesa tipa 1 potrebno je ubrizgati inzulin, jer je u odsustvu endogenog hormona jedini način da se kontrolira koncentracija glukoze u krvi i izbjegnu negativne posljedice njenog povećanja. U tom slučaju farmakološki učinak inzulina, odnosno pripravci inzulina, tačno reproducira fiziološki učinak inzulina koji proizvodi gušterača. Iz tog razloga se ovisnost o inzulinu kod dijabetesa ne razvija.

Kada je inzulin propisan za dijabetes koji nije povezan sa ovim hormonom? Insulin za dijabetes tipa 2 - s povećanom potrebom za inzulinom zbog otpornosti određenih tkivnih receptora na hormon koji cirkuliše u krvi i oslabljen metabolizam ugljikohidrata - koristi se kada p-stanice pankreasa nisu u stanju zadovoljiti ovu potrebu. Pored toga, progresivna disfunkcija β-ćelija kod mnogih pretilih pacijenata dovodi do produžene hiperglikemije, uprkos uzimanju lijekova za snižavanje šećera u krvi. A onda prelazak na inzulin kod dijabetesa tipa 2 može vratiti glikemijsku kontrolu i smanjiti rizik od komplikacija povezanih s progresivnim dijabetesom (uključujući dijabetičku komu).

Studije objavljene u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology u 2013. godini pokazale su efikasnost intenzivne kratkotrajne terapije inzulinom kod 59-65% pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Također, injekcije inzulina za ovu vrstu dijabetesa mogu se propisati u ograničenom vremenskom intervalu u vezi s hirurškom intervencijom, teškim zaraznim patologijama ili akutnim i hitnim stanjima (prije svega za moždani udar i srčani udar).

Inzulin se koristi kod dijabetesa trudnica (tzv. Gestacijski dijabetes melitus) - ako možete normalizirati metabolizam ugljikohidrata i suzbiti hiperglikemiju dijetom. Ali tijekom trudnoće ne mogu se koristiti svi pripravci inzulina (već samo ljudski inzulin): endokrinolog mora odabrati pravi lijek - uzimajući u obzir kontraindikacije za lijekove i razinu šećera u krvi kod određene pacijentice.

Inzulin prije ili nakon jela

Na raspored ubrizgavanja inzulina utječu potrebna doza lijeka, njegova vrsta i obroci. Tačno vrijeme mora propisati ljekar. Osim toga, on odabire optimalni raspored ubrizgavanja, prehranu, vrstu injekcije.

Doza primjene lijeka izravno ovisi o broju kalorija konzumiranih tokom obroka, stoga se kod dijabetesa vodi potpuni račun broja kalorija i razine glukoze.

Dijabetičari s prvom vrstom dijabetesa trebaju injicirati inzulin dva puta dnevno, ujutro i navečer. Stručnjaci preporučuju injekciju prije jela, kako bi pacijent mogao stabilizirati šećer.

Dijabetičari s drugom vrstom bolesti su bolji u održavanju pravilne razine šećera, bez obavezne primjene inzulina. U nekim slučajevima inzulin se ubrizgava prije večere ili doručka, jer je u prvoj polovici dana inzulin slab, a primijenjeni lijek pomoći će mu da održi pravilnu ravnotežu.

Gdje ubrizgati inzulin

Možete ubrizgati inzulin na različita mjesta u predjelu tijela. Važno je da mjesto na kojem će se primenjivati ​​lek nema velike krvne žile, jer kada inzulin dođe u kontakt sa krvlju, dejstvo se odvija odmah, što nije baš dobro za osobu koja svakodnevno obavlja ovaj postupak.

Ljekari i pacijenti imaju svoje generalizirane koncepte koji objašnjavaju određene dijelove tijela u koje je potrebna injekcija:

  • Trbuh je područje tijela, oko pupka, u nivou pojasa, ubrizgava se kratki inzulin.
  • Sa strane bedara (rijetko mjesto za injekcije).
  • Dugi inzulin ubrizgava se u ruku kako bi se dobio duži učinak.

Za ubrizgavanje područje kože u koju se vrši injekcija ne treba trljati alkoholom, već je samo oprati toplom sapunicom. Tehnika ubrizgavanja uključuje povlačenje kože na pravom mjestu, umetanje igle pod uglom od 45 stepeni. Dionicu treba pritisnuti što je moguće glađe, nakon čega trebate pričekati oko 5-7 sekundi i nabaviti iglu.

Važno je uzeti u obzir udaljenost između točaka na kojima je ubrizgavanje obavljeno posljednji put. Minimalna udaljenost koja bi se trebala dogoditi između njih je 2-3 centimetra.

Učinkovitost inzulina ovisi i o temperaturi na kojoj se vrši injekcija, u hladnoj atmosferi će djelovanje inzulina usporiti.

Tehnika davanja inzulina u trbuhu uključuje postavljanje igle na udaljenosti od 2,5 cm od bilo kojeg ožiljaka, madeža i 5 cm od pupka. Ne možete unijeti lijek na mjesto na kojem je bilo modrica, ili je osjetljiva koža.

Koja je opasnost od dijabetesa i njegovih komplikacija?

Ispravan algoritam za primenu inzulina u trbuhu:

  • Koža se sakuplja prstima, odgađajući (jer lijek treba ubrizgati samo u potkožnu masnoću).
  • Igla se mora postaviti pod kutom od 90 ili 45 stepeni (ovisno o mjestu ubrizgavanja i debljini kože).
  • Lijek se ubrizgava brzim pokretima, nakon čega se oko 5 sekundi igla drži pod kožom i uklanja se iz nje.
  • Nakon ubrizgavanja, štrcaljka se stavlja u poseban spremnik koji štiti od oštrih predmeta.

Obično, kada se lek ubrizgava u donji ekstremitet, inzulin ima kratkoročan, ali prilično brz efekat, jer je injekcija intramuskularna. Uz to, takva injekcija može izazvati više osjećaja boli i krvarenja nego kod injekcija u potkožno tkivo.

Stručnjaci ne preporučuju takve injekcije u ovom dijelu tijela, jer to može uzrokovati brojne nuspojave, pogoršavajući pacijentovo stanje.

Injekcije u rame obično postaju jedno od najpovoljnijih kada pacijent to uradi sam. Algoritam postupaka sličan je tehnici ubrizgavanja u stomak, pa je glavna stvar ispravno promatrati doziranje i pronaći mjesto koje se ne nalazi u blizini velikih krvnih žila. Potrebno je uvesti lijek u deltoidni mišić ramena.

Kako ubrizgati inzulin djetetu

Djetetu je potrebna mala doza, tako da roditelji moraju prvo da se upoznaju kako razrijediti lijek. Djeca kod kojih prva vrsta dijabetesa stalno zahtjeva ubrizgavanje inzulina, jer tijelo to ne proizvodi sam.
Uvedeni inzulin pomaže u održavanju normalne količine šećera.

S drugom vrstom dijabetesa dijete možda neće imati velikih problema s glukozom, stoga će održavati njegovu normalnu količinu u krvi bit će sasvim posebni lijekovi. Upotreba inzulina možda će biti potrebna samo u nekim slučajevima, kombinirajući s drugim lijekovima.

Djeca ne mogu samostalno ubrizgati inzulin, pa roditelji trebaju voditi računa o tome da djetetu daju injekciju. Djeca starija od 10 godina mogu naučiti kako sami davati injekciju. Da bi to učinili, roditelji trebaju precizno objasniti redoslijed postupaka:

  1. Operite ruke, osušite ih.
  2. Sakupljajte špriceve, ampule, pamučnu vunu i alkohol.
  3. Provjeriti označavanje insulinom.
  4. Pripremite sam lijek (razrijedite ga ili pomiješajte dvije različite vrste), to ovisi o propisu liječnika.

Kao i kod odraslih, inzulin ubrizgan u trbuh najbolje funkcionira. Ako se mjesto svakodnevno mijenja, tada je potrebno odrediti tačno vrijeme u kojem će se lijek redovito unositi u organizam.

Bolje je ubrizgati inzulin

Potrebno je ubrizgati inzulin posebnom štrcaljkom namijenjenom za jednokratnu upotrebu. Postoje dve vrste šprica: obična insulinska šprica i olovka.

Mnoge kompanije proizvode špriceve za inzulin. Prema standardu, izrađeni su od prozirne plastike, koja ima 4 dijela: cilindrično tijelo (na kojem je oznaka naznačena), stabljika, igla i kapa su pokretni. Neki modeli imaju igla koja se može skinuti, a drugi su povezani tijelom.

Standardne inzulinske šprice dizajnirane su za jedan milimetar inzulina s koncentracijom od 40 U / ml. Ako osoba treba davati više od 40 jedinica lijeka, onda je bolje uzeti špricu koja sadrži 80 jedinica. Za odsustvo bola, uobičajeno je koristiti špric samo jednom, ali ako je potrebno, jednu špricu možete koristiti 2-3 puta. Svaki put će igla postati tupa, pa dok je oštra, bolje je ubrizgati u stomak, a nakon tupanja u ruku ili nogu.

Prvi put su postavljene 1983. godine u prodaju posebne šprice za olovke koje nalikuju standardnoj hemijskoj olovci. Špricevi ove proizvodnje imaju i prednosti i nedostatke. Plus je mogućnost ubrizgavanja bilo gdje, jer nema potrebe skidati glavu, a osim toga, igla je u takvoj štrcaljki znatno tanja nego u običnoj.

Špric za olovku

Olovka za špricu se prodaje u posebnom slučaju, kao za naliv pero. Upotreba takve štrcaljke nije preporučljiva osobama kojima je potrebna mala doza inzulina, jer on nema školu manju od 1 jedinice, za razliku od standardne štrcaljke.

Zašto skače šećer u krvi

Inzulin za trudnice

Često se djevojke koje imaju problema sa visokim šećerom pitaju: mogu li ubrizgati inzulin tokom trudnoće. Liječnici u ovom slučaju ne propisuju uvijek obavezne injekcije inzulina, jer se u većini slučajeva trudnoća javlja kod djevojčica koje imaju drugi tip bolesti kod kojih se šećer može kontrolirati drugim metodama (dijetom s minimalnom količinom ugljikohidrata).

Ako još uvijek postoji potreba za dodatnim inzulinom, tada liječnici propisuju lijek za poboljšanje gušterače. U tom slučaju se daje kratki insulin. Nijanse u vezi s ovim postupkom tokom trudnoće su sljedeće:

  • Ubrizgavanje inzulina potrebno je kada ga je pankreas razvio u prirodnom režimu. Prije jela ubrizgava se kratki inzulin, između različitih prijema hrane - dugi.
  • Prije odlaska u krevet, budućoj majci treba izmjeriti količinu šećera. Normalni indikator je do 6,0 mmol / l.
  • Na dan rođenja potrebno je neprestano praćenje količine glukoze jer se zbog stresa ona može povećavati i smanjiti u poprilično kratkom vremenskom razdoblju.
  • Također je potrebno pratiti nivo glukoze tokom dojenja.
  • Majke trebaju redovito vježbati u umjerenom režimu.
  • Nakon poroda, djevojčici je propisan inzulin sa produženom izloženošću da održi šećer.

Šta se događa ako se inzulin daje zdravoj osobi?

Lijek je potreban samo onim ljudima koji imaju problema sa prirodnom proizvodnjom inzulina, pa je odgovor na pitanje „ako inzulinu ubrizgati zdravu osobu“ sljedeći:

  • Pojedinačna injekcija lijeka u tijelo zdrave osobe može uzrokovati mnoštvo nuspojava, jer je sam inzulin prilično jak lijek.
  • U nekim će slučajevima biti potrebno isprati želudac, crijeva.
  • Tijelo u principu ubrizgava ubrizgani inzulin kao otrov, što rezultira intoksikacijom tijela.
  • Šećer zdrave osobe počinje znatno padati i smanjivati ​​se, što može dovesti do posljedica povezanih s komplikacijama.
  • Uz česte injekcije lijeka, zdrava osoba može imati problema sa štitnom žlijezdom i ona jednostavno prestaje samostalno proizvoditi ovu tvar.

Da li je moguće ubrizgati inzulin koji je istekao?

Strogo je zabranjeno napraviti injekcije s lijekom kojima je istekao rok trajanja, jer lijekovi kojima je istekao rok trajanja mogu ući u kemijske reakcije u tijelu, uslijed čega proizvodi raspadanja počinju utjecati na hormonalni sustav, mijenjajući njegova svojstva i uzrokujući nuspojave.

Nikada ne možete tačno odrediti što će se tačno s tijelom dogoditi, stoga takav rizik treba isključiti i samo treba ubrizgati odgovarajući proizvod.

Što se događa ako dijabetičari ne injiciraju inzulin?

Ako dijabetičar s drugom vrstom bolesti prestane ubrizgavati, tada će se povećati šećer u krvi, zbog čega će pacijent dobiti komplikacije ili hiperglikemijsku komu. Za pacijente sa bolešću tipa 1, odsustvo injekcija inzulina prepun je ketoacidoze. U najgorem slučaju višak šećera može dovesti do amputacije ekstremiteta ili sljepoće.

Kako se inzulin unosi u tijelo

Svakodnevne cjeloživotne injekcije potrebne su osobama sa dijabetesom tipa 1. Kod druge vrste bolesti potreban je i inzulin. Pravovremene injekcije inzulina mogu vas spasiti od smrti zbog dijabetičke kome. Inzulin je također indiciran za gestacijski dijabetes kako bi se izbjegle abnormalnosti fetusa tokom trudnoće.

Sada najpopularnija metoda ubrizgavanja inzulina je olovka za špriceve. Ovaj uređaj možete poneti svuda sa sobom, položiti u džep ili torbu. Olovka za špricu ima ugodan izgled, a uključene su igle za jednokratnu upotrebu.

Sada špriceve gotovo ne vole da stavljaju. Najčešće se koriste špricevi za rukovanje, jer je prikladnije davati inzulin u ruku i druge dijelove tijela.

Injekcije inzulina mogu se dati:

Inzulin kratkog djelovanja primjenjuje se tijekom stvaranja dijabetičke kome. Vrlo brzo možete shvatiti kako ubrizgati inzulin, ali postoji nekoliko tajni. Prilikom provođenja postupka primjene inzulina mora se pridržavati određenog niza postupaka.

Trebate raditi injekcije u skladu s određenim pravilima:

  1. Prije nego što date injekciju, morate dobro oprati ruke kvalitetnim sapunom,
  2. pobrinite se da je mesto gde ubrizgavate inzulin čisto,
  3. područje nije pročišćeno alkoholom jer uništava inzulin,
  4. okrenite špricu nekoliko puta da se spreči mešanje leka,
  5. doza se izračunava, lijek se bira u štrcaljku, koja se prethodno provjerava radi,
  6. svaki put kada trebate da uzmete novu iglu,
  7. da biste dali injekciju, morate da sklopite kožu i ubrizgate lek tamo,
  8. igla je u koži 10 sekundi, tvar se ubrizgava polako,
  9. nabora se izravnavaju i ne morate brisati područje ubrizgavanja.

Važno je znati gdje možete ubrizgati inzulin. Na posebnost uvoda utiče i težina osobe. Postoje različiti načini davanja ovog hormona. Da biste odredili gdje treba ubrizgati inzulin, trebali biste obratiti pažnju na težinu osobe.

Ako je kod dijabetesa osoba prekomjerna težina ili normalna vrijednost, tada mu ubrizgavaju inzulin vertikalno. U slučaju mršavih osoba štrcaljku treba postaviti pod kutom od 45-60 stepeni prema površini pregiba kože.

Pravodobna primjena injekcije inzulina je ključ zdravlja i očuvanja života dijabetičara.

Gde se rade injekcije insulina?

Injekcije insulina možete staviti na nekoliko područja tijela. Kako bi se olakšalo međusobno razumijevanje između pacijenta i ljekara, ta područja imaju određena imena. Na primjer, generički naziv "želudac" je gotovo umbilikalna regija na razini pojasa.

Bioraspoloživost je postotak tvari u krvi. Učinkovitost inzulina direktno ovisi o mjestu primjene inzulina.

Najbolje je ubrizgati inzulin u trbuh. Najbolje točke za injekciju su područja udaljena nekoliko centimetara s lijeve i desne strane pupka. Injekcije na ova mjesta su prilično bolne, pa ih ubrizgavajte nakon razvijanja vještina.

Da bi smanjio bol, inzulin se može ubrizgati u bedro, bliže strani. Na tim mjestima za ubrizgavanje morate rijetko ubadati. Ne možete učiniti drugu injekciju na licu mjesta, trebali biste se povući nekoliko centimetara.

U području lopatica inzulin se ne apsorbira kao i u drugim područjima. Mjesta za inzulin trebaju biti naizmjenična. Na primjer, "noga" je "trbuh" ili "ruka" je "trbuh". Ako se terapija provodi dugim i kratko djelujućim inzulinama, kratka se stavlja u želudac, a dugačka se drži u ruku ili nogu. Ovako će lijek djelovati što je brže moguće.

Uvođenjem injekcija inzulina pomoću šprice za olovku svako područje tijela postaje dostupno. Korištenjem obične insulinske šprice, injekcije u nogu ili stomak mogu se povoljno uraditi.

Osoba kojoj je dijagnosticiran dijabetes trebala bi educirati svoju porodicu i voljene osobe o injekcijama inzulina.

Kako se primenjuje inzulin?

Sada se inzulin najčešće daje olovkama ili običnim štrcaljkama za jednokratnu upotrebu. Posljednju opciju najčešće koriste ljudi starije dobi, mlađa generacija radije koristi olovku za šprice, jer je ovaj uređaj praktičniji, može se nositi sa sobom.

Prije provođenja injekcije, morate provjeriti djeluje li olovka štrcaljke. Uređaj se može slomiti, što će dovesti do neispravne doze ili neuspješne primjene lijeka.

Među plastičnim štrcaljkama trebate odabrati opcije s ugrađenom iglom. U pravilu, inzulin ne ostaje u takvim uređajima nakon injekcije, što znači da će volumen potpuno doći do pacijenta. Važno je napomenuti koliko jedinica inzulina uključuje jednu podjelu skale.

Sve insulinske špricevi su za jednokratnu upotrebu. Najčešće, njihov volumen je 1 ml, to odgovara 100 IU - medicinskim jedinicama. Šprica ima 20 odjela, od kojih svaka odgovara dvije jedinice inzulina. U olovci štrcaljke je podjela vage 1 IU.

Ljudi se često plaše započeti injekcije inzulina, posebno u stomaku. Ali ako pravilno izvodite tehniku, tada možete uspješno raditi injekcije, gdje se inzulin ubrizgava intramuskularno.

Dijabetičari sa šećernom bolešću tipa 2 ne žele preći na injekcije inzulina kako ne bi dobili injekcije svaki dan. Ali čak i ako osoba ima upravo ovakvu vrstu patologije, ipak mora naučiti tehniku ​​primjene inzulina.

Znajući gdje se daju injekcije inzulina i s kojom učestalošću to se treba dogoditi, osoba će moći osigurati optimalan nivo glukoze u krvi. Tako će se osigurati prevencija komplikacija.

Ne zaboravite da svaka zona u koju se daje inzulin može promijeniti svoje karakteristike. Ako na primjer ugrijete kožu, okupajte se, tada će na području ubrizgavanja započeti aktivni biološki procesi.

Rane se ne smiju pojavljivati ​​na mjestu ubrizgavanja, posebno na abdomenu. U tom se području supstanca brže apsorbuje.

U slučaju stražnjice, apsorpcija lijeka će se ubrzati ako izvodite fizičke vježbe ili vozite bicikl.

Osjećaj ubrizgavanja insulina

Prilikom obavljanja injekcija inzulina u određenim područjima, pojavljuju se različiti osjećaji. S injekcijama u ruku gotovo da se ne osjeća bol, najviše boli trbuh. Ako je igla oštra i nervni se završeci ne dodiruju, bol je često izostala kada se ubrizgava u bilo koju zonu i različitom brzinom davanja.

Da bi se osiguralo kvalitativno djelovanje inzulina mora se uvesti u sloj potkožnog masnog tkiva. Bol je u tom slučaju uvijek blaga, a modrice brzo prolaze. Na ova mjesta nije potrebno stavljati injekcije prije nego što hematom nestane. Ako se tijekom injekcije oslobađa kap krvi, to znači da je igla ušla u krvni žila.

Prilikom izvođenja inzulinske terapije i odabira područja ubrizgavanja trebali biste znati da učinkovitost terapije i brzina djelovanja neke tvari prije svega ovise o:

  • područje ubrizgavanja
  • temperaturnim uslovima okoline.

U toplini se ubrzava djelovanje inzulina, a na hladnoti postaje sporije.

Lagana masaža područja ubrizgavanja poboljšat će apsorpciju inzulina i spriječiti taloženje. Ako se na istom mjestu naprave dvije ili više injekcija, tada razina glukoze u krvi može naglo pasti.

Prije injekcija liječnik ispituje individualnu osjetljivost pacijenta na razne inzuline kako bi se spriječili neočekivani sporedni efekti tokom terapije inzulinom.

Područja ubrizgavanja koja se najbolje isključuju

Važno je odgovorno pristupiti preporukama lekara i napraviti injekcije na delovima tela koji su im dozvoljeni. Ako pacijent injekciju obavlja samostalno, tada biste trebali odabrati prednji dio bedara za dugo djelujući inzulin. Kratki i ultra kratki inzulini ubrizgavaju se u peritoneum.

Ubrizgavanje inzulina u stražnjicu ili rame može biti teško. U mnogim slučajevima osoba ne može presaviti kožu na tim mjestima na način da dođe u sloj potkožnog masnog tkiva.

Kao rezultat toga, lijek se ubrizgava u mišićno tkivo, što nikako ne poboljšava stanje osobe s dijabetesom. Da biste uklonili neprikladna mjesta za postupak, morate provjeriti da nema injekcija u planiranom području:

  1. plombe
  2. crvenilo
  3. ožiljci
  4. znakovi mehaničkih oštećenja kože,
  5. modrice.

To znači da čovjeku svaki dan treba uzeti nekoliko injekcija inzulina kako bi se osjećao zadovoljavajuće. U tom slučaju mjesto primjene inzulina trebalo bi se stalno mijenjati, u skladu s tehnikom primjene lijeka.

Slijed radnji uključuje nekoliko opcija za razvoj događaja. Injekciju možete izvesti blizu mjesta prethodne, odmakujući za oko dva centimetra.

Također je dozvoljeno podijeliti zonu uvođenja u četiri dijela. Jedna od njih koristi se tjedan dana, a već naredne injekcije započinju. Tako će se koža moći oporaviti i odmoriti.

Stručnjak u videu u ovom članku reći će vam više o tehnici davanja inzulina.

Injekcija insulina: Administracija lijekova

Inzulin u dozi koju je izabrao ljekar mora se davati subkutano, u debljini sloja masnog tkiva. Lijek se primjenjuje malom iglom ili uređajem koji izgleda poput olovke. Identificirano je nekoliko različitih površina na kojima se može primijeniti inzulin. Trbuh je najpopularnije mesto za injekcije inzulina, koje mnogi ljudi s dijabetesom radije koriste. Za provođenje injekcije u ovoj zoni potrebno je uložiti masno tkivo sa svake strane u razmak između struka i nadlaktice. Treba biti udaljen oko 4-6 cm od središta pupka. Ovo mjesto je prikladno za neovisne injekcije inzulina, a ubrizgavanje uzrokuje manje nelagode nego u ostalim područjima.

Koja su druga područja dostupna za injekcije insulina?

Nadlaktica je drugo mjesto na koje možete ubrizgati inzulin. Igla bi trebala biti smještena u stražnjem dijelu ruke (regija tricepsa), najoptimalnija središnja zona između lakta i potkoljenice. Glavni nedostatak područja ramena je činjenica da se uz upotrebu samog lijeka prilično teško koristi. Možda će vam biti ugodnije ubrizgati inzulin u ne-dominantno rame: u lijevu ruku pacijenta desne ruke ili u desnu ruku lijeve osobe.

Stegno je također vrlo pristupačno područje za samoinženjekciju. Igla se ubacuje na prednjem delu bedara, u sredinu zone između kolena i ingvinalne zone. Izvodi se injekcija inzulina, lagano prelazeći od središta prema vanjskoj strani nogu. Važno je ubrizgati lijek u masni preklop najmanje 4-5 cm. Unatoč dostupnosti zone ubrizgavanja, konstantno ubrizgavanje u ovo mjesto često može uzrokovati nelagodu dok hodate ili trčite.

Drugo mjesto uvođenja inzulina može biti područje prelaska leđa u stražnjicu. Da biste ubrizgali inzulin, morate da nacrtate zamišljenu liniju kroz vrh stražnjice. Igla bi trebala biti smještena iznad ove linije, ali ispod struka, otprilike na pola puta između kralježnice i strana. Kao i u slučaju ramena, injekcije na ovom mjestu prilično je teške za vježbanje uz primjenu lijekova.

Apsorpcija inzulina, korekcija šećera u krvi

Brzina apsorpcije i aktivnosti inzulina varirat će ovisno o mjestu unošenja. Lijekovi se apsorbiraju različito od različitih mjesta. Ove informacije se mogu koristiti za planiranje injekcija različitih vrsta inzulina.

Kada se ubrizga u trbuh, inzulin prodire aktivnije u krvotok, što vam omogućava da brzo normalizirate glukozu u krvi. U području ramena, prosječna brzina apsorpcije nije tako brza kao u trbuhu. Uvođenje lijekova u stražnjicu ili kukove karakterizira najsporija brzina apsorpcije.

Najbolje je davati inzulin koji se brzo djeluje u trbušni zid odmah nakon jela. Lijek je dugog i posrednog djelovanja može se unijeti u drugim područjima. Zbog spore apsorpcije, oni bolje održavaju stabilnu razinu šećera u krvi. Subkutani inzulin je efikasniji sve dok se resorbira, zbog niže brzine apsorpcije. Tjelesna aktivnost može povećati brzinu apsorpcije inzulina i brzo smanjuje šećer u krvi, ove činjenice treba uzeti u obzir kada se planiraju injekcije.

Kontrola dijabetesa: Osobine inzulina

Važno je razumjeti da dijabetes zahtijeva često davanje inzulina, a svaka injekcija je povreda tkiva, iako minimalna. Injekcije na istim mjestima treba izbjegavati iznova i iznova. To može iritirati kožu i temeljno masno tkivo. Injekcije samo u stomak mogu prouzrokovati nelagodu, osim toga, nastaju specifične komplikacije dijabetesa. Doktor obično savjetuje promjenu mjesta ubrizgavanja.

Uzastopno davanje lijekova na jednom mjestu može dovesti do stvaranja rupica na koži (lipoatrofijska zona) ili pečata (lipodistrofija). To može biti neugodno, pa čak i uticati na apsorpciju lijeka. Injekciju u svako doba dana treba raditi u istoj zoni. Međutim, važno je preći na bočne stranice kako bi osigurali da injekcija ne padne uvijek na istom mjestu. Na primjer, noćna doza inzulina dugog djelovanja uvek se ubrizgava u bedro. Međutim, svake večeri dolazi do promjene na desnoj i lijevoj strani bedara. Ako osoba koja ima dijabetes uvijek ubrizgava jutarnju dozu brzo djelujućeg inzulina u svoj želudac, treba mu naizmjenično lijevu i desnu stranu.

Davanje inzulina i ishrana, kontrola glukoze u krvi

U liječenju dijabetesa važna je kombinacija inzulinske terapije s prehranom. Naravno, sama upotreba inzulina za normalizaciju razine glukoze nije dovoljna, dijabetičaru je potrebna stalna pravilna prehrana s izračunavanjem količine dijetalnih ugljikohidrata koji se hrane. Obično, ako se radi o dijabetesu tipa 1 u prilično teškom obliku, koriste se lijekovi dugog djelovanja koji se primjenjuju bez obzira na prehranu ujutro i navečer. Pored toga, koristi se kratko djelujući inzulin - primjenjuje se neposredno prije jela.

Ako govorimo o drugom tipu, pravilna prehrana je osnova terapije, a lijekovi, posebno ako se radi o injekciji inzulina, nisu prikazani svim pacijentima. Osim toga, osobe s dijabetesom trebaju redovito provjeravati razinu šećera u krvi, liječnik će savjetovati učestalost indikatora praćenja. Važno je da pratite nivo šećera u krvi, upisujući njihov dnevnik ili svesku, kako biste lekaru pokazali fluktuaciju vrednosti. Ako se prehrana nije promijenila na pozadini odabrane doze inzulina, ali pokazatelji i dalje ostaju visoki, doza se prilagođava, analiziraju se svi faktori koji bi mogli utjecati na povećanje glukoze. Kad dijabetičar stekne „iskustvo“ bolesti, nauči sam birati doze inzulina, ovisno o situacijama i promjenama šećera u krvi.

Vrste vrsta lijeka

Postoje dvije vrste bolesti - dijabetes prvog tipa koji uključuje primjenu inzulina i bolest dvije vrste da bi se smanjili simptomi, potrebno je uzimati lijekove za snižavanje šećera.

Naravno, stvarno dobar liječnik će odabrati najbolju metodu liječenja za spomenutu bolest. Pored činjenice da će odabrati pojedinačnu dozu bilo kojeg od gore navedenih lijekova, reći će vam i zaista one lijekove koji koriste najbolju ocjenu.

Najbolji lijekovi su lijekovi dugog djelovanja koji su popularni među starijim pacijentima i djecom. Zaista, u ovom slučaju, dovoljno je nekoliko puta ubrizgati ili uzeti tablete, a skokovi šećera u krvi će nestati.

Ali i pored pravovremenog unosa kvalitetnih lijekova, vrlo je važno pravilno jesti. Za kuhanje treba koristiti samo one proizvode koje preporuči stručnjak. Na primjer, gotovo svi medicinski stručnjaci jednoglasno kažu da dijabetičarima ne preporučuje konzumiranje pržene hrane, kao i previše masne i, naravno, one koja sadrži previše glukoze.

Postoje različite vrste inzulina - ultrazvučni, kratkog, srednjeg trajanja i produženog djelovanja.

Ultra kratka razina inzulina uzima se neposredno prije obroka kako bi se izbjegao nagli skok inzulina nakon obroka. Produljena vrsta inzulina koristi se direktno tokom dana, kao i prije spavanja i na prazan stomak.

Ovisno o količini lijekova koje je propisao liječnik, pacijent može kontrolirati svoj dnevni režim rada i ispravno ga isplanirati. Ako je uvod dovoljan samo tokom dana, onda ne nosite uređaj koji olakšava ulazak tekućine.

Ako je za liječenje potrebno primijeniti lijek nekoliko puta dnevno, tada se planira dan tako da je moguće davati hormon u naznačeno vrijeme, bolje je koristiti olovku za špriceve.

Proces se planira unaprijed znati tačno kada i na kojem mjestu provesti ovaj postupak. Štaviše, za pomoć dijabetičarima postoji lista najnovijih vrsta inzulina, kao i uređaji za njegovo unošenje u pacijentovo tijelo.

Mnogi endokrinolozi preporučuju da se njihovi pacijenti unaprijed pripreme i oni tako kažu, oni kažu da utipkaju potrebnu količinu tekućine u olovku za šprice i postave uređaj u sterilne uvjete. Mnogi pacijenti slušaju savjete i unaprijed biraju potrebnu dozu hormona u svoj uređaj, a zatim ga, ako je potrebno, unose u pacijentovo tijelo.

Rabljene uređaje odmah odložite, njihova ponovljena uporaba je neprihvatljiva.

Izuzetak je olovka za štrcaljku, samo mijenja iglu.

Dijabetes se najčešće dijeli na dvije vrste. Osobe s prvom vrstom bolesti (o inzulinu) trebaju koristiti brzo djelujući inzulin prije ili nakon jela hranu.

Često morate ubrizgavati inzulin na javnim mjestima. Naravno, ova situacija negativno utiče na psihu bolesne osobe, posebno djeteta. Ljudima sa dijabetesom potrebno je injektirati dugotrajni lijek ujutro i noću.

Ovako se može imitirati gušterača.Kako i gde raditi injekcije za dijabetes možete pronaći na fotografijama i videozapisima.

Inzulin se dijeli s trajanjem djelovanja:

  • dugo gluma. Koristi se u standardnim režimima liječenja prije spavanja ili nakon buđenja,
  • brza akcija. Koristi se prije ili nakon jela kako bi se izbjegla porast šećera u krvi.

Kod dijabetesa melitusa drugog tipa propisuju se injekcije insulina ili tableta koje povećavaju osjetljivost na inzulin, koji proizvodi gušterača. Ova vrsta bolesti je opasna, ali uz pravilan tretman, možete voditi aktivan stil života.

Ako pratite strogu dijetu i vježbate, možete neko vrijeme bez lijekova, jer šećer u krvi neće porasti.

Međutim, njegov nivo se mora stalno mjeriti kod kuće primjenom glukometra.

Dijabetičari se moraju nositi s lijekom kratkog i dugog djelovanja. Prvi tip se najčešće ubada prije jela, a drugi - dva puta dnevno.

Namjena prvog je razgraditi šećer koji je došao uz hranu kako bi se izbjegao nagli skok u krvi. Prošireni tip dizajniran je za održavanje stabilne razine šećera tokom dana.

Izbor hormona, kao i uspostavljanje doza izvode se nepomično pod nadzorom liječnika. Pacijent sam vrši mjerenje šećera u krvi do 10 puta dnevno.

Da bi to učinio, treba mu imati najtačniji merač - glukometar. Svi dobiveni pokazatelji se bilježe, a pregledavši ih, liječnik odabire vrstu lijeka i također određuje njegovu dozu za najstabilniji rezultat.

Važna stvar je pravilan specijalistički pristup odabiru doze i vrste inzulina. On mora voditi računa o dnevnim pokazateljima šećera, posebice prehrane, kao i fizičke aktivnosti pacijenta, jer svi ti faktori utječu na rezultat ubrizgavanja inzulina: brzinu apsorpcije i razgradnju glukoze.

Simptomi dijabetesa i njegovo liječenje

Prije nego što razgovaramo o tome kako pravilno davati inzulin, razgovarajmo o dijabetesu. U zdrave osobe glukoza u krvi bi trebala biti u rasponu od 3,5 do 6,0 mmol / L. Konstantno povišen šećer prvi je simptom dijabetesa. Opisana situacija važi za dijabetes tipa 1.

Tehnika ubrizgavanja

Željela bih odmah napomenuti da ne postoji uvijek potreba ubrizgavanja analoga ljudskog hormona metodom ubrizgavanja. U nekim je situacijama dovoljno da pacijent uzme posebne lijekove koji pomažu u snižavanju razine glukoze u krvi kada je u pitanju bolest tipa 2.

Šećer možete sniziti uz pomoć tableta. Nadalje, održava se na normalnom nivou stimulišući tijelo da samostalno proizvodi spomenuti hormon.

Gušterača izlučuje inzulin u dovoljnim količinama, a lijek pomaže tijelu da pravilno apsorbira glukozu. Kao rezultat toga, glukoza hrani ćelije i zasićuje tijelo energijom i, shodno tome, ne taloži se u krvi.

Glavni uzrok dijabetesa tipa 2 je nedostatak osjetljivosti na inzulin, iako ga gušterača proizvodi u dovoljnim količinama. Jasno je da u ovom slučaju nema potrebe ubrizgavati inzulin injekcijama, dovoljno je redovno uzimati lijekove za snižavanje šećera.

Jasno je da samo liječnik može propisati ovaj ili onaj lijek. Da bi to postigao, treba mu obaviti kompletan pregled dijabetičara.

Usput, bez obzira na to što zanima osobu s dijagnosticiranom dijabetesom, da li je to pitanje kako pravilno ubrizgati inzulin ili su mu trenutno potrebne dijagnoze inzulina za dijabetes, uvijek je važno konzultirati se sa svojim endokrinologom.

Ne možete sami donositi detaljne odluke. Liječnik ne propisuje uvijek injekcije za dijabetes, ponekad jednostavno nisu potrebne, posebno kada je u pitanju bolest tipa 2.

Naravno, odluku o tome koliko lijeka treba davati određenom dijabetičaru individualno određuje njegov liječnik. Ako dijabetičar ne osjeća ozbiljno loše stanje, pokazatelji šećera su na nivou nešto više od prihvatljivog, tada se može primijeniti manje inzulina.

Na primjer, dovoljno je to učiniti jednom dnevno, u hrani ili, bolje rečeno, odmah nakon uzimanja. Pa, ako se pacijent ne osjeća dobro, ima česte skokove nivoa glukoze, a hormon se ne proizvodi neovisno, morat ćete ga unijeti mnogo češće.

U tom je slučaju potrebno snižavanje glukoze unošenjem hormona, ne samo nakon jela, već i na prazan stomak.

Naravno, da bi se utvrdile sve te osobine tijela potrebni su posebni testovi koji se predaju direktno zidovima medicinske ustanove. Morat ćete i analizirati takve promjene u tijelu tokom jedne sedmice, naime nekoliko puta dnevno kako biste izmjerili glukozni indikator pomoću uređaja kao što je glukometra. U tom slučaju je potrebna pravilna prehrana.

Morate slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, ne jesti prženu hranu i hranu koja sadrži velike količine glukoze.

Potpuno biste trebali napustiti upotrebu alkohola i drugih loših navika. Pa, ne smijemo zaboraviti da pacijenti koji sumnjaju u razvoj bolesti moraju preispitati svoj dnevni režim.

Vježbanje je minimizirano što je više moguće, dok je također nemoguće potpuno prebaciti na pasivan način života. Redovne šetnje na svežem vazduhu biće vrlo korisne, ali je bolje odbiti pretjerano vježbanje.

Važno je zapamtiti da će pravovremena injekcija inzulina pomoći održavanju tjelesnih razina na ispravnom nivou.

Uostalom, postoje situacije kada bolest dovede do negativnih posljedica ako se zanemaruju sva ova pravila.

Olovka za špriceru je moderan uređaj, koji je mali uložak sa lijekom unutra. Jedini nedostatak olovke za špriceve je taj što njihova skala ima dimenziju od samo jedne jedinice.

Točno davanje doze do 0,5 jedinica olovkom za šprice je na neki način teško. Uvijek morate paziti na uložak, jer uvijek postoji rizik od dobijanja inzulina kojima je istekao rok trajanja.

Najprije morate napuniti olovku za štrcaljku i izvući nekoliko kapi tvari iz igle kako biste bili sigurni da nema mjehurića zraka, a protok inzulina će biti slobodan. Kad je uređaj spreman za upotrebu, postavite dozator na željenu vrijednost.

Kada se napuni olovka za špricu i vaga pokaže željenu dozu, možete pristupiti injekciji. Važno je pridržavati se preporuka liječnika u pogledu sakupljanja nabora kože i kuta pod kojim se igla umeće.

Ubrizgava se inzulin, i nakon što osoba pritisne dugme u potpunosti, morate brojiti do 10, a zatim izvucite iglu. Ako se ubrizga velika količina inzulina, liječnik može savjetovati njegovo uzimanje duže kako bi se osiguralo da je injekcija gotova.

Brojanje do 10 ili više osigurava primjenu pune doze. Također pomaže u sprječavanju izbacivanja tvari s mjesta uboda nakon izvlačenja igle. Olovka za špricu je pojedinačni uređaj, a druge osobe je zabranjeno koristiti.

Ne ostavljajte iglu u mašini. Inzulin u ovom slučaju ne curi kroz iglu iz aparata. Kada igla izvučete, zrak i štetne materije ne mogu ući u olovku štrcaljke. Igle uvijek treba pravilno odlagati stavljajući poseban spremnik za oštre predmete.

Područja tijela koja su najprikladnija za injekcije inzulina uključuju:

Takođe, injekcije se mogu raditi u nadlaktice ako postoji dovoljna količina masnog tkiva.

Ljekari savjetuju da svaki put promijenite područje ubrizgavanja u smjeru kazaljke na satu. Važno je razviti vlastiti sistem po kojem će osoba dosljedno mijenjati mjesta za injekcije. Svaku novu injekciju treba obaviti na novom području tijela.

Često se pacijenti pitaju zašto se inzulin ubrizgava u želudac. Odgovor je prilično jednostavan - u ovom dijelu tijela ima najviše masnog tkiva.

Možete koristiti crtež ili dijagram tijela za prepoznavanje područja na kojima je ubrizgavanje već napravljeno i gdje će se to učiniti kasnije. Liječnik koji će vas pohađati pomoći će vam da stvorite raspored promjena područja kože za injekcije.

Video će vam detaljno reći o tome kako ubrizgati inzulin olovkom. Injekciju možete učiniti u stomaku, 5-6 centimetara od pupka i ne preblizu sa strane. Zatim se morate pogledati u ogledalo i krenuti od gornjeg lijevog dijela mjesta ubrizgavanja, prelazeći gornji desni dio, zatim donji desni i donji lijevi.

Kad ubrizgavate u stražnjicu, prvo je morate ubrizgati u lijevu stražnjicu pored bočne, a zatim u središnji dio. Zatim morate napraviti injekciju u sredini desne stražnjice i pomaknuti se udesno.

Ako doktor kaže da osoba može dati injekcije u ruku, morate pomicati područje ubrizgavanja odozdo prema gore ili obrnuto. Treba uzeti iglu manjeg promjera i dužine. Injekcije kratke igle su svestranije i pogodne su za većinu pacijenata.

Koža se može podići samo palcem i kažiprstom. Ako zgrabite područje kože s velikim brojem prstiju, možete se zakačiti na mišićno tkivo, što će povećati rizik od injekcije u mišić.

Trenutno se hormon daje sa olovkama za ubrizgavanje ili jednokratnim štrcaljkama. Špricevi preferiraju stariji ljudi, za mlade se špric olovkom smatra privlačnijom, što je zgodno za upotrebu - lako se nosi, lako je birati potrebnu dozu.

Ali olovke za štrcaljke su prilično skupe za razliku od špriceva za jednokratnu upotrebu, koje se po povoljnoj cijeni mogu kupiti u ljekarni.

Prije ubrizgavanja, olovku štrcaljke treba provjeriti radibilnost. Može se slomiti, vjerovatno je da će doza biti pogrešno postignuta ili da će igla biti neispravna.

Jednostavno ne možete do kraja uvrnuti iglu za dršku i inzulin neće teći kroz iglu. Među plastičnim štrcaljkama trebate odabrati one s ugrađenom iglom.

Kod njih, po pravilu, inzulin ne ostane nakon primjene, odnosno doza hormona će biti u cjelini primjena. U štrcaljkama s uklonjivim iglicama određena količina lijeka ostaje nakon injekcije.

Treba obratiti pažnju na to koliko jedinica inzulina predstavlja jednu podjelu skale. Špricevi za inzulin su za jednokratnu upotrebu. Njihova zapremina u osnovi iznosi 1 ml, što odgovara 100 medicinskih jedinica (IU). Šprica ima 20 odjela, od kojih svaka odgovara 2 jedinice inzulina. U olovkama za špriceva jedna podjela skale odgovara 1 IU.

Kako davati insulin? Neki dijabetičari koriste injekcije za jednokratnu upotrebu u injekcijama. Ove špricevi imaju plastičnu posudu s lijekovima podijeljenu na 10 dijelova za proračun količine lijeka koji se ubrizgava i tanku iglu.

Neprijatnost njihove upotrebe je što set inzulina do nivoa 1 znači 2 jedinice hormona. Kako koristiti, je li špric netačan? Daje grešku polovine podjele.

Za bolesnu djecu je to vrlo važno, jer će unošenjem dodatne jedinice volumena hormona njihov šećer pasti ispod normalnog.

Radi praktičnosti samo ubrizgavanja razvijene su inzulinske pumpe. Ovo je automatizirani uređaj koji se može konfigurirati za administraciju određene količine tvari kad se ubrizgava. Lako se ubrizgavaju inzulin. Ali trošak takvih uređaja je zabran - do 200 tisuća rubalja. Ne može svaki pacijent priuštiti takve troškove.

Najprihvatljivija opcija su inzulinske šprice sa malim iglicama ili olovkama. Oni dobijaju 1 jedinicu volumena hormona za odraslu osobu ili 0,5 jedinica za dijete. Na ručicu je pričvršćen set igala od kojih se svaka može koristiti 1 put. Uređaj koji se koristi za injekcije utiče na tačnost doziranja.

Izračunati koliko je inzulina potrebno za svaku injekciju nije teško. Ali to je preporučljivo samo onima koji prate dijetu. Inače će se primijetiti skokovi šećera bez obzira na dozu.

Proračun podrazumijeva da pacijent napravi injekciju prije i nakon spavanja, održavajući na taj način dnevnu razinu, što znači da raste samo nakon jela. Koncentraciju šećera u krvi treba mjeriti nekoliko puta dnevno, a mjerač treba biti apsolutno tačan.

Ako se pacijent pridržava propisane prehrane, tada nakon jela liječnici preporučuju injekciju kratkog inzulina. Tu je i ultrazvuk, ali je prikladan samo za momentalno otplatu oštrih porasta šećera i za normalno apsorbiranje hrane biće manje korisno.

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar