Šta učiniti ako je visok šećer u krvi: kako ga brzo sniziti?

Kako sniziti šećer u krvi

U zdrave osobe nivo šećera u krvi je u rasponu od 3,3-5,5 mmol / l, ali tokom dana kao rezultat fizioloških procesa u tijelu (koji se uglavnom odnose na probavu) nivo šećera može varirati u širem rasponu. Stoga, ako su rezultati krvne pretrage pokazali brojke od oko 6 mmol / L, ne biste trebali izvlačiti zaključke o prisutnosti dijabetesa kod osobe.

Uzroci visokog šećera u krvi

Kako sniziti šećer u krvi

Povišene razine šećera mogu se primijetiti kod potpuno zdrave osobe. Razlog za to mogu biti takve pojave kao što su:

  • Psihološki stres, stres,
  • Prekomjerna hrana bogata ugljikohidratima
  • Intenzivna vježba
  • Oštra intenzivna bol zbog traume.

Ponekad neke bolesti koje nisu direktno povezane sa endokrinologijom i metabolizmom takođe mogu povećati šećer u krvi, naime:

  • Napad akutne reumatske boli (ili bola)
  • Infarkt miokarda ili napad angine,
  • Epilepsijski napad
  • Teške opekotine,
  • Bolest jetre
  • Traumatične povrede mozga
  • Hirurgija na stomaku ili dvanaestopalačnom crevu.

Osim toga, propisani lijekovi takođe mogu dovesti do povećanja šećera u krvi, a to se događa zbog upotrebe glukokortikosteroida, jakih diuretika, oralnih kontraceptiva, psihotropnih supstanci.

Važno je napomenuti da će se nakon uklanjanja ili zaustavljanja ovih uzroka nivo šećera u krvi normalizovati sam od sebe, i to dovoljno brzo. Stoga se sve gore navedeno smatra fiziološkim uzrocima kratkog povećanja šećera u krvi.

Bilo bi logično pretpostaviti da postoje situacije kada šećer u krvi raste zbog određenih patologija povezanih s metabolizmom, a tada ćemo govoriti o produženom povećanju šećera u krvi.

Ako se šećer dugo diže

Kako sniziti šećer u krvi

U ovom slučaju morate samo razgovarati o bolesti kao što je dijabetes. Razlikuju se dvije vrste dijabetesa: primarna i sekundarna.

Primarni dijabetes Podijeljen je na prvi i drugi tip. Kod prve vrste bolesti dolazi do potpunog ili djelomičnog uništavanja beta ćelija gušterače odgovornih za proizvodnju hormona inzulina, koji je dizajniran tako da iskoristi glukozu koja u organizam ulazi s hranom. Odmah napominjemo da su za održavanje normalnog funkcionisanja tijela sa dijabetesom tipa 1 neophodne stalne i redovne injekcije inzulina, to je tretman ove bolesti.

Kod dijabetesa drugog tipa osjetljivost ćelija na inzulin smanjuje se, pa se kao liječenje koriste tablete za snižavanje šećera, a u nekim je slučajevima potrebno prelazak na injekcije inzulina.

Pored toga, postoji i sekundarni tip dijabetesakada se poveća aktivnost takozvanih kontra-hormonskih hormona koji mogu povećati nivo glukoze u krvi. Takvi hormoni uključuju somatotropni hormon (ili hormon rasta), glukagon, tiroksin i trijodtironin, kao i adrenalin.

Simptomi visoke glukoze

Kako sniziti šećer u krvi

  • Žeđ, suha usta, povećan unos tečnosti, pojačano mokrenje,
  • Svrab na koži, pojava ključanja, slabo zarastanje rana na koži,
  • Slabost, letargija, umor,
  • Mršavljenje zbog povećanog apetita,
  • Glavobolja i zamagljen vid
  • Česte infekcije, smanjeni imunitet.

Kako sniziti šećer u krvi

Kako sniziti šećer u krvi

Kao što je već spomenuto, s fiziološkim povećanjem glukoze u krvi nije potreban specifičan tretman, jer nakon uklanjanja uzroka hiperglikemije, šećer u krvi neovisno vraća se u normalu.

Što se tiče dijabetesa, pri bilo kojoj njegovoj manifestaciji, potreban je temeljit pregled nakon čega samo endokrinolog može propisati odgovarajući tretman.

Ipak, vrlo je korisno znati koja hrana može značajno doprinijeti normalizaciji glukoze u krvi. Razmotrimo ovo detaljno.

Iz ishrane ćete morati isključiti šećer i hranu „do očnih jabučica“ napunjenu ugljikohidratima: hljeb, krompir, tjestenine, banane, grožđe, grožđice i smokve. A posebna pažnja trebat će obratiti proizvodima poput kupusa, patlidžana, grejpa, borovnica, jeruzalemskog artičoka, luk, zelena salata, celer, špinat, pasulj, slatka paprika, rajčica, češnjak, šparoge, krastavci, rotkvice, tikvice, repa, tikvica, hren češnjak i planinski pepeo. Kiselo-mliječni proizvodi, jabuke, kisele sorte bobica takođe su vrlo korisni.

Vrlo je dobro koristiti ove proizvode u sirovom obliku, pirjati ih ili kuhati, ali prženje se ne preporučuje. I, naravno, nema smisla ograničiti se jedenjem proteinske hrane: mesa, ribe, peradi, sireva i jaja.

Narodni recepti

Kako sniziti šećer u krvi

Postoji mnogo jednostavnih narodnih metoda koje efikasno pomažu normalizaciju glukoze u krvi. Evo nekih od njih:

  • Tinktura luka ili češnjaka: oguljeni luk (ili strelice češnjaka) sitno nasjeckajte, prelijte čašom vode sobne temperature i ostavite da se pirja najmanje 2,5 sata. Uzimajte trećinu čaše tri puta dnevno prije jela.
  • Dobro je svako jutro na prazan stomak pojesti mali pečeni luk.
  • Infuzije lovorovog lista, cvjeta lipe, lišća borovnice, crne ribizle, koprive, ružinog kuka, gloga. Dvije kašike bilo kojeg od ovih biljaka se zgnječe, prelije čašu kipuće vode i inzistiraju 30 minuta. Uzimajte trećinu čaše tri puta dnevno prije jela.
  • Izmrvite u mlincu za meso ili mikseru 1 kg limuna sa koricom, 300 g peršuna i 350 g belog luka. Smjesa se inzistira 5 dana, uzimajte kašiku tri puta dnevno pola sata prije jela.
  • Oljuštite korijen repe i maslačka, prelijte toplom vodom (pola čaše korijena u čašu vode) i inzistirajte jedan dan. Uzimajte po kašiku 3-4 puta dnevno.

Prije svega, nikad ne smijete paničariti ako otkrijete povišenu razinu šećera u krvi. Moderna medicina već je pronašla i nastavlja sa potragom za svim novim načinima održavanja normalne razine šećera, tako da to danas nije teško. Treba samo preispitati svoj stav prema životu i započeti svoje zdravlje shvaćati malo ozbiljnije.

I Dolce Vita, odnosno slatki život, moguć je bez prekomjerne slatkiše u ishrani.

Čimbenici koji povećavaju glukozu

Gušterača je jedan od najvažnijih organa, koji direktno utječe na razinu šećera u krvi, jer je odgovoran za proizvodnju hormona inzulina u količini koja je potrebna tijelu. Svaka neispravnost i poremećaji u normalnom funkcionisanju gušterače mogu uticati na smanjenje ili povećanje glukoze.

Visoki šećer u krvi može se pojaviti kao rezultat izloženosti sljedećim faktorima:

  1. Kod dijabetesa prvog ili drugog tipa, budući da gušterača nije u stanju proizvesti inzulin u potrebnim količinama, ili se manifestuje rezistencija stanica na hormon.
  2. Normalna, nepatološka pojava je podizanje pokazatelja iznad norme nakon jela.
  3. Teške stresne situacije ili živčani šokovi.
  4. Nepravilna prehrana, koja se očituje u konzumiranju brze hrane, brze hrane ili zlouporabe konditorskih i drugih slatkih proizvoda. Osim toga, često prejedanje vrlo brzo povećava šećer u krvi, jer se povećava opterećenje na gušterači.
  5. Prisutnost loših navika na zdravlje ljudi - pušenje i alkoholizam.
  6. Teški fizički rad ili prekomjerna opterećenja u teretani.
  7. Tokom predmenstrualnog sindroma kod ženaꓼ
  8. Različite zarazne bolesti, posebno hronične
  9. U prisustvu niskog nivoa inzulina.

Patološki procesi takođe mogu uzrokovati povišen šećer u krvi:

  • poremećaji u radu endokrinog sistema.
  • bolesti jetre i bubrega.
  • upotreba određenih grupa droga.

Hormoni, psihotropni lijekovi i tablete za kontrolu rađanja spadaju u lijekove koji mogu povećati šećer u krvi.

Kako se simptomatologija manifestuje?

Povišenu razinu glukoze možete prepoznati po obraćanju pažnje na simptome i znakove koje tijelo daje. Ključni pokazatelji koji mogu ukazivati ​​na porast šećera uključuju sljedeće:

Žeđ počinje neprestano mučiti osobu, količina konzumirane tekućine značajno se povećava. Bubrezi počinju aktivnije raditi na preradi viška šećera. Prilikom prolaska analize mokraće može se otkriti šećer u urinu, što se ne primjećuje u normalnim uvjetima.

Nagon za mokrenje. Oni postaju posebno uočljivi noću. Može se pojaviti svrab kože po cijelom tijelu. Istovremeno, žene se u pravilu žale na pojavu takvog simptoma u perineumu. Vid počinje naglo padati, dok opterećenje na očima može biti zanemarivo.

Iscrpljenost, brzo mršavljenje i stalan osjećaj umora koji ne prolazi ni nakon dobrog odmora ili sna. Mogu se pojaviti jake glavobolje i vrtoglavica. Pored toga, simptomi mogu uključivati ​​snažno oticanje tkiva, bol u mišićima, grčeve u teladi.

Povremeno se pojavljuje osjećaj ukočenosti ekstremiteta. Razvoj problema sa kožom, pojava fleka, crvenilo ili osip. Kod muškaraca može doći do pogoršanja seksualne funkcije.

Treba napomenuti da se slični simptomi mogu javiti s razvojem dijabetesa.

Zato je s visokim šećerom potrebno uraditi sve potrebne testove i razgovarati sa liječnikom kako ga smanjiti.

Lijekovi za normalizaciju šećera u krvi

Danas postoji puno lijekova koji imaju sposobnost snižavanja visokih nivoa šećera. Takvi lijekovi se aktivno koriste za liječenje dijabetesa. Osim toga, nedavno su postali popularni posebni dodaci prehrani koji u svom sastavu imaju biljne sastojke.

Da biste odredili kako smanjiti šećer u krvi u plazmi, potrebno je konzultirati se s liječnikom. Propisivanje potrebnog lijeka propisuje lekar, uzimajući u obzir opće stanje pacijenta, kao i prisutnost pratećih bolesti.

Određene grupe lijekova imaju smanjenje učinka.

Lijekovi iz grupe derivata sulfanilureje. Takvi lijekovi imaju svojstvo glatkog snižavanja razine glukoze i ne izazivaju oštre fluktuacije u njoj. Pored toga, velika prednost ove grupe sredstava je i njihova lagana tolerancija većine pacijenata. Najpopularniji predstavnici takvih lijekova su Glibenklamid i Gliklazid. U pravilu se tablete trebaju koristiti dva puta dnevno u dozi koju odredi liječnik.

Lijekovi iz grupe biguanida mogu i brzo sniziti šećer u krvi i imati dugotrajni učinak. Ne doprinose proizvodnji inzulina, ali opadajuće djeluju djelujući na glukozu. Potrebno je odabrati pravu dozu prilikom uzimanja takvih lijekova kako se ne bi pojavile različite nuspojave. Pogodnost takvih lekova je u tome što su oni dostupni u različitim dozama. Najpoznatiji lijekovi iz grupe biguanida su Siofor, Gliformin, Glyukofazh.

Lijekovi za snižavanje inzulina. Terapija inzulinom koristi se ako je hitno sniziti razinu šećera u krvi kod pacijenata poput inzulina ovisnih. Insulin nije dostupan u obliku tableta. Danas je lek moguće koristiti u obliku injekcija.

Terapija inzulinom je bitna komponenta u liječenju pacijenata kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 1 za normalizaciju visokih nivoa glukoze u krvi.

Tradicionalno smanjenje šećera

U dogovoru sa detektivnim lekarom, kao sredstvo za normalizaciju nivoa glukoze u krvi možete koristiti razne tradicionalne medicine. Većina ovih recepata može se napraviti od hrane koja nam je uvijek pri ruci.

Sljedeće metode dokazano smanjuju šećer u krvi:

  1. Borovnice i listovi aktivno se koriste u složenom liječenju. Od listova borovnice možete napraviti odličnu decokciju za smanjenje šećera, a od bobica je pogodan nezaslađeni vitaminski kompot.
  2. Listovi jagode koje je potrebno uzgajati poput čaja. Redovan unos takvog napitka blagotvorno deluje na organizam, ima protivupalna, dijaforetska i diuretička svojstva, uklanja oticanje.
  3. Smanjenje šećera u krvi može se postići ako pijete dekociju na bazi lišća i korijena peršuna. Osim toga, peršin povoljno djeluje na pročišćavanje krvnih sudova.
  4. Lovorov list dugo se koristi kod poremećaja normalnog funkcionisanja gušterače i sposoban je da brzo snizi šećer u krvi.
  5. Dekociju ovsa često uzimaju pacijenti kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus. Da biste ga pripremili, trebate uzeti čašu oguljenih zrna i sipati kipuću vodu u pola litre, ostaviti da se pirjati na laganoj vatri 15 minuta, a zatim ostaviti da insistira oko jedan sat. Filtrirano piće pije se dnevno u pola čaše na prazan stomak.

Izvrsnim učinkom za snižavanje šećera posjeduje takva komponenta kao cink. Nalazi se u sljedećim prehrambenim skupinama - ostrige, školjke, tofu sir, slanutak, pasulj ili leća. Zbog toga se preporučuje redovno jesti jela na bazi ovih proizvoda.

Danas na policama ljekarni možete pronaći posebne dodatke prehrani, u koje spada i cink.

Pravilna prehrana radi normalizacije glukoze

Nije uzalud dijetalna terapija jedna od glavnih komponenti za normalizaciju razine šećera u krvi. Da biste vratili vrijednosti glukoze u normalu, nije dovoljno samo uzimati antipiretske lijekove.

Treba preispitati uobičajeni način života. Među ove aspekte spada i uvođenje svakodnevne fizičke aktivnosti u prihvatljivim standardima, kao i pridržavanje posebne prehrane.

Prehrambena prehrana temelji se na sljedećim osnovnim načelima:

  • Izbegavajte prejedanje.
  • jesti male obroke pet do šest puta dnevno.
  • potpuno odustati od proizvoda koji su u grupi zabranjenih.
  • pijte puno tekućine u obliku biljnih čajeva ili nezaslađenih kompota.
  • osnova prehrane treba biti hrana biljnog porijekla.

Prilikom sastavljanja dnevnog menija, bolje je koristiti posebne tablice koje označavaju glikemijski indeks proizvoda. Prednost treba dati onim komponentama kod kojih je takav pokazatelj minimalan.

U prisustvu visokog šećera u krvi, potrebno je napustiti hranu sa visokim glikemijskim indeksom:

  1. šećer i slatku hranu, uključujući pekarstvo i slastičarne.
  2. konzervirana hrana, praktična hrana i instant hrana.
  3. masna i pržena hrana.
  4. svinjetina i govedina (moraju biti zamijenjeni mršavom peradi ili mršavom ribom).
  5. tjestenina, riža i zdrob.

Umjesto gore navedenih proizvoda, trebali biste dati prednost takvoj hrani kao što su:

  • plodovi mora.
  • Svježe povrće i bilje. Špinat, krastavci, kupus od tikvica trebali bi zauzeti posebno mjesto u dnevnom meniju.
  • neke vrste nezaslađenog voća.
  • mahunarke i žitarice. Kaša od heljde trebala bi zauzeti posebno mjesto u prehrani, ovo jelo pomaže u normalizaciji visokog šećera u krvi. Na primjer, možete kuhati kašu s kefirom s malo masnoće za doručak.

Kao piću, možete dati prednost bujonu ružica, koji je bogat vitaminima i mineralima, a takođe povoljno utječe na rad mnogih organa i sistema. Korisna će im biti i upotreba biljnih sokova - krompira, šargarepe, bundeve ili paradajza.

Imajte na umu da je visoki šećer u krvi često rezultat pretilosti. Dijetalna terapija može ukloniti nastali simptom i uzrok njegovog pojavljivanja.

Šta učiniti sa povećanjem šećera u krvi, reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Ovaj sok pijte 7 dana razina šećera u krvi brzo opada - Prirodni lijek za dijabetes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar