Uzroci dijabetesa u djece

Naučnici još uvijek nisu dali odgovor na pitanje zašto se dijabetes javlja kod djece, jednako kao što ni na pitanje nisu dobili odgovor zbog čega se bolest uopće pojavljuje.

Iako se dijabetes kao bolest proučava još od vremena drevne Grčke i Egipta, a moderna biokemijska i fiziološka ispitivanja provode se više od desetak godina na najmodernijem tehničkom nivou, riješen je samo dio zagonetke pojave hiperglikemije (viška šećera u krvi), cijeli niz razloga još nije instaliran.

Vrste i uzroci šećerne bolesti u djece

Općenito rečeno, stanje pozicionirano kao "šećerna bolest", karakterizira nesposobnost tijela da samostalno regulira razinu glukoze u krvi, potrebnu za normalan rad svih svojih sustava.

Stanje hiperglikemije može biti:

Fiziološki porast šećera događa se u trenucima najveće napetosti sila i emocija - nakon rješavanja situacije, njegova razina se vraća u normalu (mobilizirani viškovi se vraćaju u jetru, gdje se skladište u obliku glikogena).

Patološka hiperglikemija slična je stalnom stresnom stanju u tijelu - glukoza mobilizirana iz rezervi i dalje cirkulira u krvi bez smanjenja, što ometa normalno funkcioniranje organa i sustava tijela.

Dijabetes kao stanje sličan je stalnom boravku tijela u položaju da nikad ne prođe, kroničnoj opasnosti po život i postojanje.

Iz ove etiološke i patogenetske teorije slijede uzroci nastanka stanja kronične hiperglikemije (stabilne ili isprekidane epizode hipoglikemije - snižavanje šećera u krvi).

  • nasljednost
  • utjecaj kvalitete intrauterinog života,
  • hronični (ili često doživljeni) stres,
  • prisutnost bolesti bilo koje geneze (koje su često akutne i hronično u toku),
  • ishrana.

Takav vrlo nejasan pojam kao što je nasljednost zapravo je stanje reakcije tijela na određenu životnu situaciju, zabilježeno u genima.

Primitivna interpretacija toga izgleda kao da je "medvjed napao mog djeda, a djed je pobjegao penjajući se na drvo". Iako njegov djed više nije bio živ, on je, dok je doživljavao situaciju, proizveo složenu kaskadu biokemijskih reakcija i fizioloških procesa u tijelu koji su kodirani DNK i naslijeđeni kao podaci o tome kako pobjeći od medvjeda.

Dakle, mnoge opasnosti koje su živjele u prošlosti pohranjene su u genetskom pamćenju, čime se određuje odnos ličnosti prema trenutnom trenutku i njeno ponašanje u njoj.

Period intrauterinog razvoja u mnogočemu određuje život ispred djeteta i stanje njegovog još uvijek formirajućeg (ali već deformirajućeg) tijela.

Odluke majke o uklanjanju ploda, koje periodično impulsivno uzima, dovode ga u stanje straha s potrebom da po svaku cijenu preživi. Otuda je rođenje djece teže od 4,5 kg - to su djeca koja su dobila na težini i prije nego što se rode, jer strah dovodi do nakupljanja masnih rezervi u slučaju gladovanja.

Ništa manje važni su i “bombardiranja” fetusa virusima koji su ušli u tijelo trudnice (gripa i drugi), kao i hronično trovanje fetusa od strane majke koja puši duvan i koristi drogu, bilo sa mnogim drogama ili jedinjenjem koje sadrži alkohol.

Mala fizička pokretljivost, nespremnost da budete na svježem zraku, sklonost prejedanju dodatno pogoršavaju rizik od rođenja bolesnog djeteta.

Ali čak i normalno formirani organizam odmah nakon rođenja pada u nepovoljne životne uvjete.

Roditeljstvo je stanje hroničnog stresa s nemogućnošću da dete sam odluči:

  • šta i koliko jesti,
  • kada ići u krevet
  • s kime biti prijatelji i slično.

Psihološka beznađe dovodi do niskog nivoa imunološke zaštite s pojavom primarnih kroničnih bolesti:

  • metabolički distrofični,
  • upalni
  • hronični zarazni
  • neurološki
  • mentalnog.

Čitav niz gore navedenih razloga dovodi do infantilnosti, nedostatka volje, neinicijativnosti osobe s stvaranjem histeričnog i paničnog karaktera, potrebom da se "iskoriste" negativne emocije s velikim količinama slatkiša i muffina, sa tendencijom neaktivnosti i gojaznosti, što također potiču porodične prehrambene tradicije (u vezi s količinom uzetog obroka hrana, učestalost unosa i asortiman korištene hrane).

Kao rezultat utjecaja svih unutrašnjih i vanjskih uzroka, mogu se oblikovati dvije vrste dijabetesa:

  • I (u obliku stalne patološki visoke razine šećera u krvi zbog nedovoljne proizvodnje inzulina pankreasa),
  • II (kada se inzulin proizvodi u dovoljnim količinama, ali nije u stanju promijeniti razinu šećera zbog pojave fenomena inzulinske rezistencije - imunološka tkiva na njegove učinke).

Ja mogu upisati:

  • autoimune (da imaju prirodu sukoba autoantitijela sa ꞵ-ćelijama gušterače),
  • idiopatski (nepoznatog porijekla).

Prisustvo određene vrste nasljeđivanja (po autosomno dominantnom principu) dovodi do pojave MODY dijabetesa. To je zbog postojanja genetskih nedostataka koji su se pojavili iz različitih razloga koji ometaju aktivnost kletokovih stanica. Bukvalno prijevod termina: dijabetes kod mladih, ali nastavlja se kao odrasla osoba, znači mekoću tečaja, koja ne zahtijeva inzulinsku terapiju, s mogućnošću nadoknade pridržavanja pravilne prehrane.

Neonatalni dijabetes (neonatalni period, koji traje 28 dana od datuma rođenja) prilično je rijetko stanje za pedijatriju koja može u potpunosti proći do 12. tjedna života (prolazni oblik) ili zahtijeva injekcije inzulina (stalni oblik).

Moguće je i da dijabetes uzrokuju izuzetno rijetke genetske nepravilnosti (zbog povezanosti poremećaja metabolizma ugljikohidrata s genetskim sindromima). Dakle, prevalenca DIAMOND sindroma među djecom i adolescentima nije veća od jednog slučaja na 100.000 ljudi.

Video dr Dr. Komarovsky:

Simptomi progresije bolesti

Mogućnost rađanja bolesnog djeteta može se pretpostaviti ako su oba roditelja dijabetičari. Rođenje bebe s tjelesnom težinom od 4,5 kg ili više, također bi trebalo biti alarmantno - određivanje šećera u krvi u ovom slučaju se ne smije odgoditi.

Bolest kod djece mlađe od 1 godine karakterizira značajna ozbiljnost klinike s posebno brzim porastom simptoma koji se pojavljuju ili odmah nakon rođenja ili u prva dva mjeseca života novorođenčeta.

Zbog oštrog poremećaja acidobazne ravnoteže u krvi i povećanja razine ketonskih (acetonskih) tijela u njemu, dolazi do stanja ketoacidoze dijabetičkog porijekla, što dovodi do opasne po život dehidracije, ispunjene ozbiljnim oštećenjima bubrega, što može dovesti do zatajenja bubrega.

Roditelji bi trebali biti zabrinuti zbog prisustva djeteta:

  • stalni osjećaj gladi (nezasićenosti), posebno u kombinaciji s nedostatkom debljanja,
  • jaka žeđ (uz uznemirenost i suznost, prolazi odmah nakon pijenja vode),
  • učestalo i obilno mokrenje,
  • neadekvatnost psihe: letargija, nezainteresovanost za ono što se događa okolo (uz istodobno neobjašnjivo veliku pobuđenost, razdražljivost i nemotivirano plakanje).

Posebnu dijagnostičku vrijednost imaju prva tri znaka, kao i priroda urina - ljepljiv je na dodir, a kad se osuši, ostavlja bjelkasto cvjetanje na peleni, ali sama pelena je škrobna.

Stanje dječije kože može dovesti i do razmišljanja o dijabetesu - izuzetno je suh, ljuskav i pelenični osip u periferiji je trajan i ne može se liječiti najefikasnijim sredstvima.

Naročito opasan simptom je spuštanje fontanela - to je znak teške dehidracije zbog:

  • proliv
  • prekomjerno i učestalo mokrenje,
  • opetovano ili učestalo povraćanje.

Svaki od ovih znakova služi kao dobar razlog za hitno traženje medicinske pomoći.

Dijabetes se može manifestirati u starijoj dobi:

Provocirajući faktor može biti prijenos virusne infekcije s naknadnom manifestacijom dijabetesa tipa I, što može dovesti do brzog početka ketoacidoze i kome.

Prethodni simptomi su jednaki onima koji su karakteristični za djetinjstvo:

  • poliurija (dijabetes),
  • polidipsija (neumirljiva žeđ),
  • polifagija (nezasitna glad),
  • gubitak kilograma (uprkos stalnoj hrani).

Pojačana suhoća kože dovodi do pojave peruti, ljuštenja, pojave pustula, pelenskog osipa, a isti razlog na sluznici stvara uvjete za pojavu stomatitisa, vulvitisa, balanoposthitisa (u dalekosežnoj verziji - uz dodavanje gljivične infekcije - pojave mikoze).

Metaboličke nepravilnosti u dekompenzaciji dijabetesa doprinose menstrualnim poremećajima, promjenama ritma i funkcije srca (aritmije, šumovima u srcu), pojavi hepatomegalije (poremećaj jetre s povećanjem njegove veličine i volumena zbog distrofičnog restrukturiranja strukture).

Načini liječenja dijabetesa

Za djecu mlađu od 1 godine indicirana je terapija inzulinom (pod nadzorom razine šećera najmanje 2 puta dnevno), što doprinosi adekvatnoj apsorpciji glukoze i sprečava pojavu metaboličkih poremećaja u rastućem tijelu. Važno je vrlo precizno izračunavanje doze inzulina (i višak i insuficijencija mogu dovesti do pogoršanja stanja djeteta).

Dojenje je efikasna mjera za korekciju metaboličkih poremećaja, dok upotreba životinjskog mlijeka i dojenčadi formule pogoršava njihov stupanj i dubinu. Ako dojenje nije moguće, naznačene su formulacije bez glukoze.

Važna mjera je pravovremeni početak komplementarne hrane (ne ranije od 6 mjeseci) uz praćenje nakon unosa kaše iz žitarica koje mogu dovesti do hiperglikemije zbog prisutnosti glukoze u njima.

Starija djeca trebaju imati ideju o potrebi samokontrole, važnosti ispunjavanja zahtjeva prehrane i režima dana i noći.

Djecu treba osposobiti za samostalno izračunavanje doze inzulina potrebne za ispravljanje promjena koje su se dogodile kao rezultat povećane fizičke aktivnosti ili preskakanja obroka.

Važan aspekt liječenja je upotreba isključivo humanih inzulinskih pripravaka s odabirom doze u skladu s razinom hiperglikemije, tjelesne težine i dobi djeteta.

Sve šire uvođenje bazalno-bolusne terapije inzulinom, metoda inzulinske pumpe, omogućava uspješno suzbijanje poremećaja metaboličkog tkiva s promjenom ritma organa.

Uz razvoj rjeđe šećerne bolesti tipa II u djece kako bi se spriječio njegov rast, najvažnije mjere su ispunjavanje prehrambenih potreba, kao i unos preporučenih lijekova za snižavanje šećera.

I dijete i njegovi roditelji moraju znati znakove hipoglikemije kako bi bili spremni za vanrednu situaciju i pružili pomoć u njoj.

Napomena za roditelje

Treba imati na umu da, bez obzira na starost pojave dijabetesa ili njegov oblik, klasični znaci bolesti ostaju:

  • žeđ
  • dijabetes (često i obilno mokrenje),
  • nezasitna glad usled neobjašnjivog gubitka težine,
  • promjene svojstava urina (mrlje ostaju na peleni ili donjem rublju, koje se „ustaju nakon sušenja“).

Važno je prisustvo promjena na koži i sluznici, odstupanja u stanju psihe i vida i zaostajanje u općem fizičkom razvoju.

Predoziranje inzulina može dovesti do hipoglikemije, čiji su znakovi porast:

  • letargija
  • slabosti
  • znojenje
  • glavobolja
  • osjećaj gladi.

Svojim intenziviranjem hipoglikemija dovodi do drhtanja u ekstremitetima, naizmjenično s konvulzijama, do uzbuđenja, a potom - depresije svijesti (hipoglikemijska koma). Koža postaje vlažna, ne osjeća se miris acetona iz usta, ne dolazi do snižavanja krvnog pritiska i tjelesne temperature. Prilikom mjerenja dolazi do smanjenja šećera u krvi.

Prekursori ketoacidotske kome se povećavaju:

  • suzbijanje apetita,
  • pospanost
  • mučnina
  • kratkoća daha
  • nagon za povraćanjem.

Karakterističan znak je pojava mirisa acetona (natopljenih jabuka) iz usta. U nedostatku pomoći, gubi se svijest, smanjuje se rad srca (krvni pritisak i broj otkucaja srca), smanjuje se i disanje.

Ako, kada se pojavi hipoglikemija, da bi se stanje vratilo, dovoljno je uzeti malu dozu ugljikohidratne hrane (karamela, šećer), tada stanje ketoacidoze zahtijeva pružanje kvalificirane i pravovremene medicinske njege (do mjera oživljavanja), stoga je hitna isporuka pacijenta u medicinsku ustanovu neophodna.

Pogledajte video: Keratokonus - bolest oka koja smanjuje oštrinu vida : uzroci, simptomi i liječenje (Septembar 2024).

Ostavite Svoj Komentar