Dijetalna tablica br. 9

Daljnja obuka:

  1. Gastroenterologija sa endoskopijom.
  2. Erickson-ova samo-hipnoza.

Osnova kvalitetnog života s dijabetesom za pacijente je dijetalna terapija. Uz predijabetes, šećernu bolest tipa 2, dijeta se koristi kao prva linija liječenja, zajedno s fizičkom aktivnošću. Za održavanje normalnog metabolizma ugljikohidrata kod pacijenata s visokim šećerom u krvi, koristi se deveta Pevznerova dijeta. Sovjetski profesor-nutricionista sastavio je terapijsku dijetu, koju dijabeolozi i endokrinolozi koriste do danas. Oni kojima je dijagnosticiran (ili imaju sumnje) na umjereni ili blagi dijabetes svakako bi trebali pročitati pravila kliničke prehrane.

Dijeta broj 9 Indikacije

Tablica 9 (dijeta), sedmični jelovnik kojeg morate uskladiti s liječnikom, propisan je za hormonalne poremećaje dijabetesa tipa 1 i 2. Sa blagom bolešću dovoljna je samo dijeta. Također se koristi za hormonalni neuspjeh tokom trudnoće i za mršavljenje kao dio programa mršavljenja.

Svrha prehrane

Tabela br. 9 propisana je pacijentima sa šećernom bolešću s dodatnom primjenom inzulina (do 30 jedinica) ili bez nje. Dijeta br. 9 propisana je osobama obolelih od dijabetesa prvog i drugog tipa. Uz pomoć odabrane prehrane, pacijent normalizira metabolizam ugljikohidrata tijekom liječenja i održava normalnu razinu glukoze.

Dijetičari često koriste tablicu br. 9 u liječenju takvog stanja kao narušavanje probavljivosti ugljikohidrata, a također tijekom uporabe takve prehrane lako je razumjeti osjetljivost pacijenta na propisanu terapiju inzulinom.

Pevznerova prehrana može se koristiti za djecu oboljela od dijabetesa, bolesnike u starosti, za dojilje i trudnice s gestacijskim dijabetesom. U svakom slučaju, prehrana se prilagođava zajedno s dežurnim liječnikom, jer fiziološke potrebe pacijenta moraju biti uzete u obzir prilikom pripreme jelovnika.

Kao rezultat složene terapije (lijekovi i tablica br. 9), pacijent stabilizira metabolizam: masti, vode-elektrolita, ugljikohidrata. Često pacijenti s predijabetesom, dijabetesom tipa 2 također imaju prekomjernu težinu, a uz dijetu br. 9, indeks tjelesne mase može se značajno smanjiti ili čak postati normalan. Ovaj je pokazatelj vrlo važan za procjenu učinkovitosti terapije u takvih bolesnika. Međutim, ne preporučuje se pribjegavanje zdravim ljudima samo radi mršavljenja.

Dijetalna hrana

Uspješno praćenje šećera u krvi i minimiziranje rizika od specifičnih komplikacija dijabetesa moguće je samo uz pomoć lijekova i dijetalne terapije. Sovjetski naučnik razvio je potrebnu listu sastojaka koji se mogu konzumirati kod dijabetesa i onih koji ne mogu.

Prije svega, Pevzner je napomenuo da je kod dijabetesa vrlo važno isključiti brze ugljikohidrate. Ovo je neophodno jer se takve komponente odmah razgrađuju, zasićuju tijelo glukozom i prate ih oštri porasti šećera u krvi. Moderni nutricionisti i endokrinolozi se slažu s ovom tvrdnjom, ali donose neke amandmane.

Na primjer, ranije se vjerovalo da je samo slatka hrana opasna za dijabetičare. U naše vrijeme naučnici su ustanovili da je pacijentu jedino što je važno jesu li komponente sposobne povećati šećer. Bijeli hljeb i krompir, na primjer, mogu biti opasniji od običnog šećera. Slatko je, naravno, takođe isključeno, ali mu se dodaju još neke kategorije.

Potrebno je znatno smanjiti količinu životinjskih masti, biljnih - možete ostaviti umjereno. Norma proteina ostaje unutar fiziološke potrebe, dnevno se položi i do 110 g, od čega polovina trebaju biti životinje.

Prehrana dijabetesa treba biti bazirana na biljnoj hrani, posebno povrću i bilju. Vlakna, koja se nalaze u njima, usporavaju proces cijepanja ugljikohidrata i stoga smanjuju njihov glikemijski indeks. Uz to, gruba vlakna biljnih sastojaka se praktično ne probavljaju, zbog čega se crijeva čiste i poboljšava njihova peristaltika. Ograničite potrebu za škrobnim i slatkim sortama povrća i voća: smokve, krompir, repa, banane, mrkva.

Za kuhanje treba koristiti nježnu termičku obradu. Zabranjeno je jesti prženo, ali dostupne su i sve druge vrste kuhanja: na pari, na roštilju, u rerni, na vodi. Za dodavanje ukusa jelima zabranjeno je dodavati puno soli (do 5 g), svijetle začine po ukusu (curry, ljuta paprika, kurkuma), šećer, med. Da biste uljepšali dijetalnu hranu, hranu možete začiniti vrtnim biljem, bosiljkom, provansalskim biljem.

Značajno smanjenje preporučenog dijabetesa:

  • slastičarne i domaće deserte sa šećerom,
  • masno meso, slanina, kobasice (osim lekarske kobasice),
  • masna riba, slana riba, kavijar,
  • puter, slatko pecivo, lisnato tijesto,
  • masni mliječni proizvodi, slani puter, pavlaka,
  • bilo koju konzerviranu hranu, dimljeno meso,
  • kašika, bijela polirana riža,
  • kiselo i slano povrće,
  • trgovački umaci, začinjene začine, neprirodni aditivi za hranu,
  • šećer
  • alkohol, gazirana slatka pića, pakovani sokovi.

Kada kupujete proizvode u trgovini (sirevi, pića, ljekarska kobasica itd.) Važno je pročitati sastav. Među sastojcima ne bi trebalo biti štetnih aditiva, saharoze, čistog šećera.

Može se koristiti u ograničenom obimu:

  • krompir - preporučuje se kuhati svaka tri do četiri dana, ako je moguće u potpunosti eliminirati,
  • med - vrlo se rijetko dodaje u pića ili za kuhanje, zdravo domaće pečenje,
  • integralne tjestenine - možete jesti rijetko, samo uzimajući u obzir odbacivanje dnevne norme hljeba,
  • jela od mesa: srce, jetra, bubrezi (ponekad se mogu dodavati u jelovnik strogo uz dozvolu doktora),
  • repa, zeleni grašak i mrkva - mogu se kuhati u salatama, dozvoljeno je koristiti ne više od jednom dnevno.

Navedeni proizvodi se mogu povremeno koristiti, preporučljivo je konzultirati liječnika jer se za svakog pacijenta prehrana može individualno prilagoditi.

Proizvodi koje je preporučljivo uključiti u prehranu:

  1. Slatko i kiselo voće i bobice. Preporučljivo ih je koristiti ujutro. Pogodno: kruške, grejpfrut, pomorandže, zelene jabuke itd.
  2. Povrće i zelje. Preporučuje se jesti kuhano povrće i sirovo tokom dana. Najprikladniji: krastavci, tikvice, patlidžani, paprika za salatu, bundeva, tikvice, celer.
  3. Sjeckani hljeb, bjelančevine, raž. Dozvoljeno je jesti ne više od 300 g hljeba dnevno. Ako bolest prati gojaznost, unos brašna treba smanjiti još više (150-200 g).
  4. Mršava riba i morski plodovi, preporučuje se kuhati, ispeći ili pirjati. Uz dozvolu liječnika, ponekad su dozvoljene i kvalitetne konzervirane robe u paradajzu.
  5. Meso s niskim udjelom masnoće: teletina, svinjski file bez slojeva, piletina i ćuretina, kuvani jezik (može biti aspic), govedina. Uz dozvolu liječnika, dodaje se pržena piletina (nakon vrenja), ljekarska kobasica i kravica.
  6. Kuvana jaja. Treba ograničiti žumance, proteini se mogu jesti i do 2 kom. kuhani ili kuhani na pari dnevno.
  7. Mliječni proizvodi s malo masti: skuta, kiselo mliječno piće, tvrdi sirevi (nemasni i nemasni).
  8. Žitarice i mahunarke (osim kaše i polirane riže).
  9. Sokovi od povrća, nezaslađeni svježi sokovi, pirjani voćni napici i voćni napici, čaj, slaba kafa s dodatkom mlijeka.

Dnevne kalorije treba odrediti ljekar. To će ovisiti o životnom stilu pacijenta, prisutnosti gojaznosti ili pratećih bolesti. Unutar norme morate konzumirati od 1200 kcal do 2300 kcal. Važno je pratiti režim pijenja, dnevno treba uzeti oko 1,5 litara čiste tečnosti.

Dijeta br. 9 za dijabetes ima ista pravila za djecu, trudnice, sa pretilošću ili bez nje. Za pacijente s dijabetesom tipa 1 i bolesnike s tipom 2 koji su na terapiji inzulinom važno je razmotriti i biti u mogućnosti brojati krušne jedinice. Endokrinolog to treba podučiti pacijentu. Inače, za svaku kategoriju pacijenata samo se kemijski sastav prehrane lagano mijenja. Na primjer, više dijeta povrća i slatko-kiselog voća unosi se u dječiju prehranu, dok se trudnicama daju više mliječnih proizvoda i bilja sa malo masti.

Izbornik dijeta

Dijeta treba da se sastoji od 5-6 obroka, preporučljivo je da ih podijelite na 3 glavna obroka i nekoliko zalogaja. Preporučuje se unositi količinu ugljenih hidrata svaki put u istoj količini. Dnevno se unosi 300 g sporih ugljikohidrata.

Ako je moguće, bolje je kreirati prvi meni za tjedan dana zajedno s nutricionistom ili liječnikom. Ako to nije moguće, jednostavno se možete voditi popisom proizvoda i pravilima. Stalno se moraju mjeriti šećer, holesterol i krvni tlak. Preporučljivo je, barem prvi put, voditi dnevnik hrane kako biste sami odredili koja je hrana nepoželjna.

Prehrambeni jelovnik za dijabetes tipa 1 i 2 je praktično isti. Tehnika tretmana omogućava potpunu ravnotežu ishrane. Razmislite o jednom sedmičnom meniju za dijagnozu blage ili umerene bolesti.

Doručak: dekocija kamilice, porcija kaše od ječma.

Snack: jedna pečena kruška ili svježa jabuka.

Ručak: gusta supa od tikvica, luk i karfiol, hleb od mekinja.

Snack: salata od svježeg povrća, čaša soka od rajčice.

Večera: kriška pečene teletine, kuhana brokula sa preljevom od limunovog soka.

Doručak: dijabetični keksi, slaba kava s mlijekom.

Snack: skuta s malo masnoće, čaša prirodnog soka od citrusa.

Ručak: kuhano proso, parne kotlete od mršavog mesa, svježe bilje.

Snack: zelene jabuke, čaj od kamilice.

Večera: šarani na pari, grah.

Doručak: pari omlet od 2 bjelančevine, salata od celera.

Za salatu od celera trebate pomiješati polovinu oguljene jabuke, stabljiku celera sa začinskim biljem i nekoliko svježih rotkvica. Sve dopunite biljnim uljem i lanenim sjemenkama, limunovim sokom.

Snack: pečena jabuka, čaj sa nadomjestkom šećera.

Ručak: supa od kupusa i govedine, raženi hljeb.

Snack: kavijar tikvice.

Večera: kukuruzna kaša, morske alge, sok od zelene jabuke.

Doručak: žitarice mješavine žitarica, komadi sušene marelice, kafa.

Snack: čaša mlijeka, kolačići od zobene kaše (na zamjeni šećera).

Ručak: lagani riblji juha s bisernim ječmom, tosti od kruha od mekinja.

Grickalica: šljiva ili par kivija.

Večera: kaša od heljde, morske alge sa kriškama limuna, sokom od jabuke.

Doručak: granola s prirodnim jogurtom.

Snack: salata od voća i oraha.

Ručak: pileća supa sa povrćem i bulgurom.

Snack: skuta sa biljem, juha od kamilice.

Večera: pirjani patlidžan sa paradajzom, kriška raženog hleba.

Doručak: dijetalni omlet s tvrdim sirom, juha od šipka.

Omlet se može kuhati i bez kuvanja. Da biste to učinili, pretučene bjelanjke i naribani sir stavite u običnu kesu, pustite višak zraka i stavite u kipuću vodu. Omlet kuhajte 15-20 minuta.

Snack: keksi sa sokom od jabuke.

Ručak: kaša od heljde s plodovima mora, paradajz.

Snack: čaša mlijeka, kruška.

Večera: kuhana riba, svježi celer s krastavcem, juha od kamilice.

Doručak: zobena kaša na vodi, kriške svježe ili sušene marelice.

Ručak: pečena ćuretina ili piletina uz salatu od svežeg povrća.

Snack: jogurt s malo masnoće.

Večera: proso kaša s morskim plodovima ili komad kuhane ribe odvojeno, krastavci.

Ako bolest u pravilu nije praćena viškom kilograma, ovo je tip 1, možete povećati unos kalorija zbog povrća, žitarica, mliječnih proizvoda. Druga vrsta dijabetesa često je uzrokovana neuhranjenošću i praćena je gojaznošću, a izbornik bi u ovom slučaju trebao biti niži u kalorijama (do 1300 kcal dnevno).

Važno je dijeliti obroke kako biste postepeno trošili dobivenu energiju. Unatoč ograničenoj listi proizvoda, u naše vrijeme lako možete pronaći zanimljive recepte i preporuke za raznolikost prehrane.

Dijeta broj 9 za trudnice

U trudnica sa dijabetesom (gestacijski dijabetes), dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata glavno je liječenje. Povećana potreba za zdravim sastojcima zahtijeva posebnu pažnju na hranu. Jelovnik tokom trudnoće mora biti usuglašen sa lekarom.

Tačna ishrana i lista proizvoda ovise o tromjesečju, početnoj težini majke, prisustvu komplikacija. Ako žena nema gojaznost i komplikacije, prehrana i lista ne razlikuju se mnogo od uobičajene tablice br. 9.

Jutro morate započeti punim i srdačnim doručkom, koji sadrži dovoljno proteina i "sporih" ugljikohidrata (biljna hrana i integralne žitarice). Za užinu preporučuje se jesti mlijeko, orašaste plodove, mliječne proizvode, svježe voće. Hranu s ugljikohidratima treba podijeliti na dva obroka dnevno, odgovaraju iste žitarice (osim kaše), mahunarke, mršavo meso i riba, kao i sir.

Mlijeko i njegovi derivati ​​biraju se sa malim udjelom masti. Prilikom odabira proizvoda važno je obratiti pažnju na rok trajanja. Ako je mleko „sposobno da živi“ duže od dve nedelje, to nije mleko. Među mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti, najveću ulogu zauzimaju praškaste vrste, koje ne donose nikakvu korist bebi i majci.

Istovremeno se ne pije više od jedne šalice mlijeka. Važno je ne pretjerati sa mliječnim proizvodima, jer to može kod djeteta dodatno izazvati alergiju na laktozu. Pojedinačnu normu mlijeka najbolje je dogovoriti s liječnikom.

Masti su važne i za normalno formiranje deteta. Životinjska masnoća ne povećava šećer, ali je bogata kalorijama. Ljekari preporučuju da se ojačaju potrebne zalihe zdravih masti iz orašastih plodova, sjemenki, biljnih ulja, avokada.

Slatko je isključeno koliko je to moguće. Zabrana će uključivati: med, sušeno voće, peciva, slatki kačkavalj, čokoladu itd. Pored toga, čak i kiselo-slatko voće treba ograničiti, preporučuje se jesti ih najviše 3 puta dnevno u malim porcijama. Iz pića morate dodatno ukloniti prirodnu kafu i zeleni čaj.

Nutritivna ravnoteža je veoma važna za trudnice. Svakodnevno bi prehrana trebala uključivati: nemasno meso (ili ribu), svježe i kuhano povrće (pirjanje je najbolji način kuhanja povrća), neke žitarice, mliječne proizvode i hljeb (osim bijelog).

Pored dijeta, možete popiti i posebne vitaminske komplekse za trudnice.

Sažetak prehrane

Tablica broj 9 koristi se za održavanje normalne razine glukoze u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2. Recenzije o prehrani pacijenata i ljekara razlikuju se. Pacijenti primjećuju da je dijeta prilično nezgodna: često morate pratiti razinu kolesterola i šećera, priprema dijetalnih obroka zahtijeva vrijeme, a mnogo namirnica nije prikladno za takvu prehranu. Međutim, dijeta je ključ dijabetesa i nećete je moći izbjeći.

Deveta tablica neće uspjeti u potpunosti izliječiti ovu bolest, ali će pacijentima pružiti normalno zdravlje i zaštititi ih od napredovanja bolesti. Jelovnik je organiziran tako da pacijent dobije maksimalno korisne komponente i hranjive tvari. Moderni ljekari se ne slažu u potpunosti s Pevznerovom metodologijom i prilagođavaju prehranu svojih pacijenata. Uprkos promjenama koje je napravila nova generacija ljekara, većina modernih dijeta za dijabetes praktično se i ne razlikuje od devete tablice.

Još svježih i relevantnih zdravstvenih informacija na našem Telegram kanalu. Pretplatite se: https://t.me/foodandhealthru

Specijalnost: nutricionista, psihoterapeut, endokrinolog.

Ukupna dužina usluge: 10 godina

Mjesto rada: privatna praksa, mrežno savjetovanje.

Obrazovanje: endokrinologija-dietetika, psihoterapija.

Daljnja obuka:

  1. Gastroenterologija sa endoskopijom.
  2. Erickson-ova samo-hipnoza.

Prehrambene preporuke za pacijente sa dijabetesom tipa 2

Pravilna prehrana pomaže u normalizaciji metaboličkih procesa i šećera u krvi.

Osobi koja pati od promjene metaboličkih procesa preporučuje se:

  • kuhati na pari, kuhati, peći u foliji, gulaš,
  • podijelite dnevnu normu hrane na 5 - 6 dijelova, napravite zdrave grickalice (svježe voće, mliječni proizvodi),
  • isključite slatkiše, beli hleb, peciva,
  • odbiti masnu, začinjenu hranu, alkohol,
  • koristite zaslađivače,
  • jesti sirovo voće, bobice, korijensko povrće i povrće,
  • povećati količinu proteina, smanjiti količinu ugljenih hidrata u hrani.

Preporuke nutricionista za dijete

Tabela 9: Dijeta se uspješno koristi za smanjenje težine kod zdravih ljudi. Jelovnik za sedmicu ostaje isti kao i za pacijente s dijabetesom.

Za mršavljenje ljekari savjetuju:

  • jesti frakcijski, u malim porcijama,
  • izuzeti šećer i brašno,
  • ne solite gotova jela,
  • odustati od alkohola - usporava metabolizam,
  • "Brze" ugljene hidrate jesti ujutro, ne preskačite doručak,
  • piti puno tečnosti (2 litre dnevno),
  • naći zamjenu za štetne poslastice,
  • jesti polako, temeljito žvaćite hranu.

Dozvoljeni proizvodi

HlebBrano od celog zrna
Žitariceheljda, zobena kaša, proso, ječam
Pastasirova pšenica, mekinje
Mesonježna teletina, zečje meso, janjetina
Pticapiletina, ćuretina
Riba, morski plodoviškampi, bakalar, orah, smuđ, šaran
Povrćezeleno povrće, rajčica, mrkva, paprika, patlidžan, bundeva, zelje
Voće, sušeno voćejabuke, kruške, breskve, marelice, citrusi, kisele bobice, suhe marelice, suve šljive
Mlijeko, mliječni proizvodiobrano mlijeko, kefir, sir, meki sir, jogurt bez zaslađivača
Slatkišidijeta, sorbitol / ksilitol - marmelada, marshmallows, puding
Pićečajna pića s biljnim dodacima, kafa, kiseli kompot, sok, voćna pića, decokcije ljekovitog voća, bobica, mineralna voda

Zabranjeni proizvodi

Hleb i pečenjebijeli hljeb, slatke lepinje, pite
Žitaricekaša, pirinač
Meso, peradmasna svinjetina, koncentrirani mesni juha, patka, guska
Riba, morski plodovipastrmka, losos, kavijar
Povrćeslana, kisela konzervirana hrana
Voće, sušeno voćebanana, grožđe, smokve, grožđice, datulje
Mlijeko, mliječni proizvodisir, vrhnje, jogurt sa zaslađivačima, skuta i skuta
Slatkišimarmelada, grah, slatkiši
Pićeslatka, gazirana, alkohol
Začinisol, ljuti začini, pojačivači ukusa

Uslovno odobrena hrana

Tablica 9 sadrži brojne dijetalne namirnice ograničene. Za raznolikost menija za sedmicu, potrebna vam je dozvola ljekara.

Ako nema kontraindikacija, dodajte glavnim sastojcima:

  • nemasna kisela pavlaka - 50 gr. dnevno
  • travnati i tajgi med - 35 gr. dnevno
  • orašasti plodovi - bademi, indijske orahe, pekani,
  • dinje - lubenica, dinja,
  • goveđa jetra
  • jaje - 1 kom. dnevno.

Ovi su proizvodi odobreni za osobe s blagim dijabetesom koji nisu ovisni o inzulinu.

Primer menija za nedelju dana

Tabela 9 je dijeta, jelovnik za koji tjedan može biti raznolik, lako je slijediti. Jela se za njega pripremaju na nježan način, bez gubitka ukusa i koristi. Svaki obrok može se zamijeniti sličnim drugim danom, stvarajući različite kombinacije menija.

Ponedeljak:

  • dorucak - sir sa voćem (breskva, kruška) - 250 gr., čaj od kamilice - 200 ml,
  • brunch - jaje kuhano bez ljuske - 1 kom.,
  • ručak - zelena supa sa mladim koprivama - 150 ml, parne kotlete od bakalara - 150 gr., kuvani zeleni grah - 100 gr.,
  • popodnevni čaj - bobice (trešnje, krumpir, ribizla, borovnice) - 150 gr.,
  • večera - pileće mesne okruglice - 150 gr., salata od jabuke, krastavca i zelja - 100 gr., nezaslađeni kompot - 1 kašika.

Utorak:

  • dorucak - parna zobena kaša sa suhim voćem (suhe marelice, kruška) - 250 gr., Kafa sa nemasnim mlijekom - 1 kašika,
  • brunch - marelica - 3 kom.,
  • ručak - gulaš od zelenog povrća s mesom (janjetina, zec, piletina) - 250 gr., voćna mliječ sa zaslađivačem - 100 ml,
  • popodnevni čaj - kefir - 220 ml,
  • večera - pileći bigos - 230 gr., voćni napitak od kiselih bobica (crvena ribizla, grickalica) - 230 ml.

Srijeda:

  • dorucak - proteinski omlet - 1,5 jaja, pečeni rajčica na žaru - 1 kom., infuzija kombuče - 200 ml,
  • brunch - infuzija od šipurka - 230 ml,
  • ručak - vegetarijanska supa od kupusa - 150 ml, kuhana teletina - 120 gr., parne kotlete od povrća - 150 gr.,
  • popodnevni čaj - salata od voća i bobica (jabuka, avokado, pomorandža, trešnja, borovnica) - 150 gr.,
  • večera - parne škampe - 200 gr., šparoge na žaru - 100 gr., kivi i nektar od jabuke - 240 ml.

Četvrtak:

  • dorucak - heljda s mlijekom - 220 gr., čajna marmelada - 40 gr., kafa - 1 žlica.,
  • brunch - dijetetski varenet - 160 ml,
  • ručak - krem ​​juha od korjenastog povrća - 150 ml, biber pečen u foliji - 200 gr.,
  • popodnevni čaj - voćna mliječ na sorbitolu - 120 gr.,
  • večera - pečeni tikvice sa sirom - 200 g., kuvana riba - 100 g., zeleni čaj - 1 kašika.

Petak:

  • dorucak - mekinje sa jogurtom / kefirom sa niskim udjelom masti - 200 gr., dunja - 1 kom., biljni čorbi - 1 kašika,
  • brunch - salata od voća i mrkve - 150 gr.,
  • ručak - dijetalni borsch - 150 ml, posuda sa gljivama i jajetom - 220 gr.,
  • popodnevni čaj - dijetalni puding - 150 gr.,
  • večera - pirjana purana s kohrabijem - 250 gr., bobičasto voćno piće - 1 kašika.

Subota:

  • dorucak - sir, 200 gr., nemasna kisela pavlaka - 25 gr., voćni čaj - 1 kašika,
  • brunch - kruška - 2 kom.,
  • ručak - uho - 150 ml., Ratatouille - 250 gr.,
  • popodnevni čaj - kefir - 220 ml,
  • večera - kuhana janjetina - 100 gr., povrće na žaru - 150 gr. kompot - 1 žlica.

Nedjelja:

  • dorucak - kavijar tikvice - 120 gr., tost od celog zrna - 1 kom., domaća mesna pasta - 50 gr., Juha od divlje ruže - 1 žlica.,
  • brunch - posni sir sa marelicom - 160 gr.,
  • ručak - krem ​​juha od gljiva i brokule - 170 ml, kuhana pileća prsa - 100 gr., povrće po izboru (rajčica, krastavac, paprika, bilje) - 150 gr.,
  • popodnevni čaj - kruška - 2 kom.,
  • večera - vinaigrette - 100 gr., zec pečen sa začinskim biljem - 120 gr., pire krumpir - 100 gr., čaj - 1 žlica.

Recepti prvog tečaja

Juhe za dijetsku hranu pripremaju se na laganoj juhi, ne kuhaju se dugo. Gotovom prvom jelu možete dodati kašiku nemasne kisele pavlake.

Krem od juhe od gljiva i brokule:

  • krompir - 320 gr.,
  • brokoli - 270 gr.,
  • luk srednje veličine - 1 kom.,
  • mrkva - 230 gr.,
  • svježe gljive (svinjetine, bukovače, šampinjoni) - 220 gr.,
  • pavlaka - 15 gr. na tanjiru
  • voda za juhu - 1,5 - 2 litre.
Tabela 9. Dijeta, naime jelovnik, uključuje krem ​​čorbu od gljiva i brokule. Zdrava je i dobrog je ukusa.

Gljive i povrće narežite na trakice, a brokoli podijelite na cvjetove. Proizvode prelijte vodom, kuhajte na umjerenoj ključ 30-40 minuta. Poslužite supu sa nemasnom pavlakom.

Uho:

  • riba s niskim udjelom masti (zander, smuđ, šaran) - 0,8 - 1 kg,
  • oguljen celer (korijen) - 80 gr.,
  • mali ljubičasti luk - 1 kom,
  • mrkva - 180 gr.,
  • lovorov list - 3 kom.,
  • zelje (majaron, peršun, pehtragon, zeleni luk) - na ukus,
  • voda za juhu - 2 l.

Sjeckajte luk, celer, mrkvu. Zeleno nasjeckajte zelje. Ribu očistite, isecite na komade. Povrće stavite u kipuću vodu, nakon 10 minuta. dodajte ribu i zelje u tavu. Kuhajte 10 minuta, a potom isključite toplotu, ostavite uho 15 minuta.

Recepti drugog tečaja

Dijetalna glavna jela prave se od svježe hrane s malo masti. Oni se peku ili peku u rerni. Da biste poboljšali ukus, dodajte sveže seckano zelje.

Ratatouille:

  • patlidžan - 650 gr.,
  • tikvice - 540 gr.,
  • slatka paprika - 350 gr.,
  • rajčica - 560 - 600 gr.,
  • zelje (peršun, cilantro) - pola gomile.

Patlidžan potopite u slanoj vodi 30 minuta da se riješi gorčine, a zatim ga operite hladnom vodom. Tikvice i patlidžan isjeći na debele krugove (do 0,7 cm), biber izrezati na trakice, uklonivši sjemenke.

Rajčice prelijte kipućom vodom, izvadite kožicu, izgnječite mikserom zajedno sa začinskim biljem. U posudu za pečenje stavite naizmenično sve vrste povrća, a na vrhu sipajte paradajz sos. Kuhajte ratatouille u rerni 50 minuta. na t 200 ° S.

Bigos s piletinom:

  • pileća prsa - 0,6 kg
  • svježi kupus - 1 kg,
  • mali ljubičasti luk - 1 kom,
  • mrkva - 180 gr.,
  • paradajz - 450 gr.,
  • zelje (timijan, kopar, bosiljak) - gomila srednje veličine,
  • biljno ulje za prženje - 40 ml.

Grudi narežite na komade širine 2 cm, a kupus isjeckajte na trakice. Preostalo povrće narežite na kolutiće. Zeleno i mrkvu sitno nasjeckajte. U dubokom spremniku sa dvostrukim dnom zagrejte ulje. Filete pržite na jakoj vatri 5 minuta, dodajte šargarepu i luk. Nakon 5 minuta smanjite toplotu na minimum, stavite rajčicu i kupus. Posudu poklopite i pirjajte na laganoj vatri 40 minuta.

Izmiješajte pripremljeni bigos, pospite nasjeckanim biljem, ostavite da stoji na toplom 10 minuta.

Tabela 9 - dijeta čiji jelovnik zabranjuje šećer tjedan dana, može se varirati dijetalnim slatkišima. Prodaju se u posebnom odjelu hrane u trgovinama ili se pripremaju kod kuće. Sorbitol i ksilitol koriste se za dodavanje slatkoće.

Puding:

  • zelena jabuka - 100 gr.,
  • mrkva - 100 gr.,
  • obrano mlijeko - 40 ml,
  • oljušteno pšenično brašno - 60 g.,
  • tučeno jaje - 2 kom.,
  • nesoljeni puter - 15 gr.

Jabuku i mrkvu naribajte grubo, prelijte mlekom i proteinima. U sastojke dodajte ulje, prosijte brašno. Smjesu dobro promiješajte, stavite u posudu za pečenje. Pecite puding u rerni 25 min. na t 180 - 200 ° C.

Čajna marmelada:

  • suhi čaj od hibiskusa - 50 gr.,
  • želatina - 30 gr.,
  • sorbitol / ksilitol - 1,5 - 3 žličice,
  • voda - 450 ml.

Čaj prelijte čašom kipuće vode, ostavite da se kuha 30-60 minuta. Želatinu razrijedite čašom tople vode. Procijedite listiće čaja, dodajte zaslađivač po želji. Donesite tečnost da prokuha, dodajte želatinu i odmah uklonite sa gorionika. Umešajte vruću marmeladu, procijedite, prelijte u kalup, ostavite da se stvrdne 2 sata.

Jedanje zdrave prehrane ne znači jesti istu hranu svaki dan. Tablica 9 sadrži veliku listu proizvoda, čak i voće i deserte. Ljekar će vam savjetovati kako stvoriti jelovnik za sedmicu, tako da ispadne raznolik i sa korisnošću.

Dizajn artikla: Lozinsky Oleg

Pogledajte video: Blended (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar