Prednosti krušaka za dijabetes tipa 2 i najbolji recepti

Kruška - naziv ploda ukrasne biljke iz porodice Pink, koja se koristi u prehrambene svrhe. U članku ćemo istražiti je li moguće jesti kruške za dijabetes tipa 2.

Pažnja! Dijeta za dijabetes preporučuje se napraviti pod strogim nadzorom kvalificiranog stručnjaka.

Kruške sadrže puno pektina, rastvorljivih vlakana koja imaju ljekovit učinak na sindrom iritabilnog crijeva. Kod upalnih bolesti želuca, crijeva ili gušterače preporučuje se probavljivija kuhana kruška.

Ako je to dopušteno, preporučuje se jesti sirovo voće, jer se folna kiselina i vitamin C, kad se kuvaju, smanjuju za polovinu. Plodovi sadrže magnezijum, kalcijum, kalijum, mangan i hrom.

Tradicionalna kineska medicina koristi kruške za liječenje dijabetesa. Naročito kod dijabetesa koji je često uzrokovan gojaznošću, plodovi se koriste za terapiju. Zbog toga ljudi koji žele smršaviti treba redovno uzimati voće. Hranjiva vrijednost ovih plodova je slična jabukama, ali sadrže manje organskih kiselina.

Već u neolitiku, hranjiva vrijednost krušaka bila je cijenjena. Prije 5000 godina to je bio popularan proizvod. Iz Perzije i Armenije plodovi stabla kruške koji pripadaju ružičastoj biljci stigli su do Rimljana i Grka preko Male Azije. Homerova Odiseja opisuje kako je kralj Laertes prepoznao svog sina Odiseja nakon deset godina lutanja. Sin mu je rekao imena sorti stabala koje je nekada uzgajao. Među tim stablima bila je i kruška. Trenutno je poznato više od 1000 različitih sorti krušaka.

Mnogi se pitaju: je li moguće jesti kruške? Statistika Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da dijabetes pogađa oko 387 miliona odraslih širom svijeta. U djece se dijabetes tipa 2 sada vidi kao prava epidemija koja se širi zbog nezdravih prehrambenih navika.

Međutim, istraživanje objavljeno u časopisu Food Research International pokazuje da čak i vrlo jednostavne prehrambene promjene mogu u velikoj mjeri utjecati na dijabetes.

Istraživači sa Univerziteta Sjeverna Dakota i Univerziteta Massachusetts ispitali su mogu li se kruška koru, pulpa i sok koristiti za sprečavanje ili liječenje poremećaja. Kruške utječu na Helicobacter pylori, koji je odgovoran za većinu čir na želucu.

Kao što je studija pokazala, polifenoli koji se nalaze u voću odgovorni su za brojne pozitivne efekte. Znatno veće razine polifenola nalaze se u ljusci kruške.

Najveća koncentracija polifenola otkrivena je u fetalnoj membrani. Međutim, ekstrakt kruške Bartlett imao je veći sadržaj polifenola u odnosu na voće Starkrimson.

Klinička istraživanja pokazuju da jedenje Bartlett i Starkrimson sorti krušaka (poput cijelih krušaka s ljuskom i pulpom) pomaže u kontroli dijabetesa u ranim fazama razvoja.

Voćna dijeta ne samo da će vam pomoći da bolje kontrolirate šećer u krvi, već će i smanjiti dozu vašeg lijeka protiv dijabetesa. Uz to, plodovi imaju i pozitivan uticaj na esencijalnu hipertenziju.

Istraživači su također pogledali kako fetusi utječu na parametre pacijenta u krvnom tlaku. Protiv visokog krvnog pritiska često se propisuje lek iz grupe takozvanih ACE inhibitora.

Sadašnja studija pokazala je da ekstrakt takođe snižava krvni pritisak koristeći sličan ACE inhibitor mehanizam.

Čini se da fermentirani sok inhibira rast poznate želučane bakterije Helicobacter pylori. Fermentacija soka treba se provoditi najmanje 48-72 sati.

Sok ne utječe na crijevnu floru. Naprotiv, zahvaljujući fermentaciji i sadržaju bakterija mliječne kiseline, on može promovirati i održavati funkcije korisne mikroflore.

Mjere sigurnosti

Prekomjerna konzumacija voća može povećati koncentraciju monosaharida u krvotoku. Preporučuje se konzumiranje ne više od 3-4 voća dnevno. Važno je razumjeti da ne samo glukoza, nego i fruktoza negativno utječe na metabolizam. Epidemiološke studije su pokazale da produljena upotreba fruktoze povećava rizik od razvoja dijabetesa kao i glukoze.

Dugo se vjerovalo da je glukoza glavni krivac za dijabetes i metabolički sindrom, ali svaki višak ugljikohidrata može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Oblici sušenog voća se ne preporučuju, jer sadrže puno brzo probavljivih ugljikohidrata. Međutim, sve ovisi o tome koliko pacijent pojede suho voće. Uz nizak stupanj dijabetesa, jedenje previše slatke hrane je kontraindikacija. Važno je savjetovati se s nutricionistom i liječnikom zdravstvene zaštite o takvim pitanjima. Pravilna prehrana je ključ uspješnog liječenja dijabetesa tipa 2.

Savjet! Dijabetičarima nije zabranjeno jesti kruške, ali velika količina slatkog voća može učiniti više štete nego koristi. Za gestacijski dijabetes potrebna je konsultacija ljekara.

Ako se nakon upotrebe pacijent počne osjećati loše (postoji obilno znojenje, jaka žeđ ili otežano disanje), preporučuje se odmah potražiti prvu pomoć. Pravovremeno kontaktiranje stručnjaka pomoći će u izbjegavanju različitih komplikacija koje su povezane s hiperosmolarnom dijabetičkom komom. Može dovesti do nepovratnih promjena.

Korisna svojstva

Ovo voće je bogato:

  • Jod
  • Vlakna
  • Gvožđe
  • Folna i askorbinska kiselina,
  • Fruktoza
  • Vitamini
  • Magnezijum
  • Kalijum
  • Pektin

Sledeće karakteristike ovog voća korisne su za dijabetičare:

  • Antibakterijski efekat,
  • Diuretski efekat
  • Izvrsna analgetska svojstva.

Korištenjem krušaka u prehrani za dijabetes, možete poboljšati rad crijeva, pomoći u odvajanju žuči. Ovaj je proizvod odličan profilaktički lijek za patologije genitourinarnog sustava. Pogodan je za mršavljenje i smanjenje glukoze u krvi.

Kruška kod dijabetesa pomaže čišćenju organizma od štetnih tvari. Međutim, ovaj proizvod se ne smije jesti samostalno. Bolje je pitati svog ljekara ako su moguće kruške za dijabetes u vašem konkretnom slučaju, koje se voćne sorte smatraju sigurnim.

Kontraindikacije

Astringentne kao i kisele kruške kod dijabetesa jačaju jetru. Slično djeluju i na cijeli aparat probavnog trakta. Jedenje ovih voća može prilično pobuditi apetit. Pošto se voće slabo apsorbuje u tijelu, zabranjeno ga je koristiti za starije ljude. Isti zahtjev odnosi se na one koji imaju paralizu ili druge patologije nervnog sistema.

Načini upotrebe

Otkrivši da li se kruške mogu koristiti za dijabetes, trebali biste smisliti kako ih konzumirati. Kruška i dijabetes tipa 2 potpuno su kompatibilni koncepti. Voće je u stanju da brzo smanji šećer. Ako koristite sok od ovog voća, razblaženog vodom u omjeru 1: 1, tada se napitak mora piti 30 minuta prije jela tri puta dnevno.

Dekocije i sokovi

Kako možete jesti kruške za dijabetes kako biste postigli maksimalan učinak? Uz dijagnozu dijabetesa, najbolje je piti dekocije sa suhim voćem ili sokom. Jela svježa, kruška kod dijabetesa tipa 2 može prouzročiti neugodne neugodnosti osobama s ozbiljnijim patologijama probavnog sustava, jer je voće klasificirano kao teška hrana koja slabo luči želudac.

Ne upotrebljavajte proizvod odmah nakon jela.

Ako želite pojesti komad voća, onda je bolje da to učinite nakon obroka, čekajući pola sata, ali ne na prazan stomak. Ako se kruška opere vodom, to može izazvati dijareju.

Nezrelo voće se uglavnom ne preporučuje za upotrebu u hrani. Bolje je kada se peku, ali ako jedete sirovu hranu, one bi trebale biti zrele, sočne i mekane.

Kruška za dijabetes tipa 2 može se koristiti kao dodatak salatama i raznim jelima.

Voće se odlično slaže s repe i jabukama. Da biste pripremili ukusnu salatu, sve proizvode morate isjeći na kockice i začiniti kiselom pavlakom. U krušku možete dodati i rotkvicu i maslinovo ulje. Korisno je u prehranu uključiti sir i krušku kašu.

Dobro je piti dekociju kruške. Plodove morate prokuhati u maloj količini tečnosti. Da biste to učinili, skuhajte četvrt sata čašu voća u pola litre vode, a zatim napitak udubite oko 4 sata, nakon čega ga treba filtrirati. Ovaj napitak karakteriše antiseptički, odličan analgetski efekat, savršeno utažuje febrilnu žeđ. Da biste pili takav lijek, potrebno je 4 puta dnevno.

Korisni recepti

Skuhajte 100 g crvene repe, isjecite na kockice. Slično je i s jabukama, za koje je potrebno 50 g, i kruškama (100 g). Kombinirajte sastojke. Dodajte malo soli, malo poškropite limunovim sokom, začinite malo masnom kiselom pavlakom ili laganim majonezom, poškropite začinskim biljem. Specijalisti preporučuju ovu salatu za dijagnosticirani dijabetes.


Za sir upotrijebite crvenu repu (100 g), istu količinu krušaka i rotkvica - sve temeljito naribajte. Pomiješajte komponente, dodajte sol, po vrhu malo pospite limunovim sokom, pa začinite maslinovim uljem, dodajte zelje.

Vikendica Kaza od sira

  • Samljeti 600 g nemasnog sira,
  • Dodajte 2 jaja,
  • 2 žlice. l pirinčano brašno
  • Kruške - 600 g (ogulite ih i naribajte),
  • Izmešajte masu
  • Podmažite pekmez pavlakom,
  • Vrh pita možete ukrasiti kriškama voća,
  • Pecite 45 minuta
  • Nabavite slatku i nježnu tepsiju.

Za dijabetičare je važno da strogo slijede naznačenu formulaciju pripravka kako ne bi prekoračili normu glukoze. Uz patologiju tipa 2, za recept odaberite desertne kruške.

Pogledajte video: Domaći sok od kupine: Samo jedna čaša dnevno čini čuda za ceo organizam! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar