Atrofija pankreasa

Gušterača se nalazi iza peritoneuma na nivou I-II vertebralnih segmenata lumbalnog dijela. Ovaj organ je uključen u najvažnije procese u tijelu. Dalje ćemo shvatiti koje su njegove funkcije, koja kršenja mogu biti u njegovim aktivnostima. Konkretno, smatramo kako se manifestuje akutna pankreasna nekroza.

Funkcije tijela

Vanjski sekret gušterače važan je za dvanaestopalačno crijevo - u njega se luči sok pankreasa. Sadrži enzime: amilazu, laktazu, maltazu, lipazu, tripsin i druge. Zbog soka gušterače, kiseli sadržaj želuca se neutralizira i hrana se probavlja. U početku se enzimi proizvode u neaktivnom obliku, nakon čega se aktiviraju u dvanaesniku 12. Njihovo djelovanje usmjereno je na razgradnju ugljikohidrata, masti, bjelančevina na glavne komponente. Aktivacija enzima događa se pod uticajem enterokinaze, žuči. Unutrašnja sekrecija je proizvodnja esencijalnih spojeva. Oni uključuju, posebno, lipokain, glukagon i inzulin. Poslednja dvojica su antagonisti među sobom. Oni su uključeni u regulaciju koncentracije šećera u krvi, metabolizam ugljikohidrata. Zbog lipokaina, u jetri se formiraju fosfolipidi. To pak, blagotvorno deluje na oksidaciju masnih kiselina. S nedostatkom lipokaina, vjerojatna je masna degeneracija jetre.

Unutar žlijezde prolazi kanal koji se otvara u dvanaesnik. Uobičajeni kanali žuči i pankreasa u većini slučajeva formiraju ampule. Kao rezultat toga, otvaraju se u velikom bradavicu dvanaesnika. U kanalima pankreasa normalan pritisak treba da bude viši nego u zajedničkom žučnom kanalu. To je povezano s potrebom da se spriječi oslobađanje sadržaja crijeva i žučnog mjehura.

Opće informacije

Atrofija gušterače je stanje koje karakterizira smanjenje veličine organa, sabijanje njegove strukture i nedostatak funkcija. Ovaj se proces može razviti zbog fizioloških promjena povezanih s godinama, kao i zbog bolesti praćenih oštećenjem parenhima, kompresije, oslabljenog opskrbe krvlju, s produženim oslabljujućim bolestima. U tom se slučaju težina žlijezde, koja je obično oko 80-90 g, smanjuje na 30-40 i ispod.

Atrofija gušterače može biti fiziološka, ​​razvija se kao rezultat prirodnih procesa starenja. Prate ga teške oslabljujuće bolesti (kahektični oblik). Atrofija je ishod svih oblika hroničnog pankreatitisa, dok značajan dio strome zamjenjuje vlaknasto tkivo, što je praćeno napredovanjem endokrine i egzokrine insuficijencije.

Specifična vrsta atrofije je lipomatoza kod koje se najveći dio parenhima organa zamjenjuje masnim tkivom. Atrofija gušterače kod dijabetes melitusa zauzima posebno mjesto. Rijetki slučajevi bolesti u gastroenterologiji uključuju atrofiju žlijezde s cirozom jetre, sistemsku sklerodermiju, kompresiju tumora i začepljenje izlučnih kanala kalkulama.

Pathanatomy

Ovu patologiju prati značajno smanjenje veličine žlijezde - do 20-18 g, konzistencija je značajno zgusnuta, površina organa je gomoljasta, kapsula začinjena okolnim masnim tkivom, kao i susjednim organima. Struktura gušterače se mijenja, karakterističan je pretjerani razvoj vezivnog tkiva, koje se može razmnožavati oko lobula (perilobularna skleroza) ili difuzno (intralobularna skleroza). Na mikroskopskoj razini leziju karakterizira difuzna proliferacija vlaknastog tkiva (intraacinusna skleroza), smrt žlijezdanih stanica parenhima.

Kod lipomatoze, uprkos činjenici da ovo stanje karakterizira očuvanje ili čak povećanje veličine organa (pseudohipertrofija), većina ga zamjenjuje masnim tkivom, u kojem postoje pojedina žlijezdana mjesta. Prema opažanjima stručnjaka iz oblasti kliničke gastroenterologije i endokrinologije, u većini slučajeva s ovom patologijom su sačuvani otočni aparat i funkcija endokrinih organa.

Simptomi atrofije

Klinička slika atrofije gušterače određena je uzrokom njenog razvoja (dijabetes melitus, hronični pankreatitis i drugi). Međutim, u svakom slučaju, karakteristični simptomi su egzokrina i endokrina insuficijencija. Ekstokrinu (egzokrinu) insuficijenciju žlezde karakteriše smanjena proizvodnja probavnih enzima, kao i bikarbonata i drugih elektrolita, koji neutraliziraju sadržaj želuca, pružajući okruženje pogodno za enzime gušterače. Tipični simptomi su labava stolica, slab apetit i gubitak težine.

Rani simptom insuficijencije egzokrinih funkcija je steatorreja (pojačano izlučivanje masti s izmetom). Ovaj simptom se razvija smanjenjem izlučivanja za 10% od norme. Gubitak tjelesne težine nastaje zbog kršenja probave hrane, apsorpcije tvari u crijevima, gubitka apetita. S već postojećom patologijom razvijaju se znakovi nedostatka vitamina.

Endokrina (intrasekretorna) insuficijencija očituje se poremećajima metabolizma ugljikohidrata, a nastavlja se kao hiperglikemijski sindrom. Međutim, simptomi dijabetesa razvijaju se u samo polovine pacijenata. To je zbog činjenice da ćelije koje proizvode inzulin imaju sposobnost boljeg očuvanja u patologiji u usporedbi s akinarnim. Manjak inzulina, razvija se glukagon. Pacijenta mogu poremetiti jaka slabost, vrtoglavica, žeđ.

Simptomi atrofije pankreasa

Simptomi povezani s ovom bolešću će u velikoj mjeri ovisiti o tome koji je razlog izazvao njen razvoj. Međutim, bez obzira na primarnu patologiju, klinička slika očitovat će se znakovima koji ukazuju na endokrinu i egzokrinu insuficijenciju.

Na pozadini činjenice da se probavni enzimi počinju proizvoditi u mnogo manjim količinama, pojavljuju se simptomi koji ukazuju na kršenje apsorpcije hrane. Prije svega, uključuju gubitak kilograma. To je posljedica ne samo činjenice da se potrebne tvari prestaju apsorbirati, već i značajnog smanjenja apetita. Klinička slika se nadopunjuje razrjeđivanjem stolice. U slučaju da se proizvodnja enzima smanji za više od deset posto, u izmetu će se otkriti povećana količina masti.

Dugim tokom ovog patološkog procesa dodaju se znakovi koji ukazuju na povećanje hipovitaminoze. Tu spadaju suva koža, lomljivi nokti, gubitak kose, opća slabost i loše stanje. U slučaju snažnog nedostatka vitamina, mogu se pojaviti čak i različiti neurološki poremećaji.

Inhibicija endokrine funkcije bit će karakterizirana simptomima koji ukazuju na probleme s metabolizmom ugljikohidrata. Sa laboratorijskog stanovišta, ovo će se očitovati povećanjem nivoa glukoze. Bolesna osoba počinje se žaliti na ubrzano mokrenje, pojačanu žeđ i suha usta, konstantno neugodnost, vrtoglavicu i tako dalje. Vrijedno je napomenuti da se gore navedene kliničke manifestacije nalaze samo u pedeset posto bolesnih ljudi.

Dijagnoza i liječenje bolesti

Početna dijagnoza ove bolesti sastoji se od biohemijskog pregleda krvi i koprograma. Pomoću biohemijskog testa krvi otkrit će se smanjenje razine enzima pankreasa. Za procjenu strukturnog stanja tijela propisani su ultrazvučni pregled, slika magnetskom rezonancom, endoskopska retrogradna holangiopankreatografija. Nužno je izvršiti biopsiju nakon čega slijedi histološki pregled.

Liječenje atrofije gušterače počinje izborom štedljive prehrane. Treba se napustiti loše navike i nadoknaditi nedostatak vitamina. Enzimski agensi koriste se za ispravljanje egzokrine insuficijencije. U slučaju da postoje znakovi koji ukazuju na nedostatak inzulina, indicirana je terapija inzulinom.

Patogeneza atrofičnih promjena gušterače

Atrofične promjene gušterače su fiziološke kada se one nastanu zbog prirodnog procesa starenja. Prate ih teške oslabljujuće bolesti.

Pored toga, atrofija je rezultat bilo kojeg oblika hroničnog pankreatitisa, sa značajnim dijelom strome Zamijenjuju ga vlaknasta tkiva, što dovodi do naglog porasta endokrine i egzokrine insuficijencije.

Normalno, težina unutarnjeg organa varira od 80 do 90 g. Ako se primijete nenormalne promjene, tada se smanjuje na 30-40 g i niže. Dolazi do promjene u strukturi samog organa. Za bolest je karakteristična pojava prekomjerne količine vezivnog tkiva.

Atrofija pankreasa nastaje iz sledećih razloga:

  • Pojava masne degeneracije organa.
  • Komplikacija dijabetesa.
  • Zloupotreba alkohola, pušenje.
  • Dvanaestopalačni čir, želudac.
  • Nepravilna prehrana.
  • Autoimune patologije koje utječu na trbušnu šupljinu.
  • Resekcija pankreasa.

Atrofični pankreatitis protiv šećerne bolesti zauzima posebno mjesto. Ovu bolest karakterizira značajno smanjenje organa do 20 g, njegova konzistencija postaje gušća, površina postaje gomoljasta, kapsula se koalira s masnim tkivima, obližnjim organima.

Lipomatoza se takođe pojavljuje kao atrofični oblik bolesti pankreasa. Iako se ova bolest karakterizira normalnom veličinom organa ili njegovim povećanjem, ali najveći dio zamijenjen je masnim tkivom, u kojem se pronalaze pojedini žljezdani segmenti. U 80% slučajeva s takvom bolešću očuvan je otočni aparat i endokrina funkcija.

Grupa rizika uključuje bolesnike koji imaju genetsku predispoziciju, ovisnost o alkoholu, ozljede trbuha, zarazne bolesti unutrašnjih organa, kalkulozni holecistitis.

Kliničke manifestacije atrofije

Ispitajući dijagnozu atrofije gušterače, šta je to i šta može atrofirati organ, ustanovit ćemo koji simptomi ukazuju na patologiju. Simptomi su uzrokovani etiologijom razvoja patološkog procesa u tijelu (poremećen unos glukoze, hronični oblik pankreatitisa i dr.).

Bez obzira na uzrok i provocirajuće faktore, svi pacijenti imaju nedostatak endokrine i egzogene prirode. Spoljnu sekretornu insuficijenciju prati smanjenje proizvodnje probavnih enzima, elektrolita, koji pomažu u neutralizaciji sadržaja želuca, pomažući da se osigura normalno okruženje za enzime gušterače.

Pacijenti se žale na kršenje probavnog trakta, što se najčešće očituje:

  1. Proliv
  2. Smanjen apetit.
  3. Gubitak kilograma

Najraniji simptom egzokrine insuficijencije je pojačano izlučivanje masnoće zajedno s izmetom. Ovaj se simptom otkriva u pozadini smanjenja proizvodnje za 10% od normalne vrijednosti.

Pacijent počinje brzo gubiti kilograme. To je zbog činjenice da je proces probave hrane, apsorpcije hranljivih sastojaka u gastrointestinalnom traktu poremećen, a apetit opada. Ako osoba ima hronični atrofični pankreatitis, tada laboratorijski testovi pokazuju značajan nedostatak vitamina i minerala.

Endokrina insuficijencija otkriva se poremećajem metabolizma ugljikohidrata koji nastaje poput hiperglikemijskog sindroma.

Međutim, samo polovina pacijenata žali se na simptome dijabetesa (ubrzano mokrenje, suha usta, učestala upotreba wc-a itd.).

Diferencijalna dijagnoza

Prilikom pregleda pacijenta u 90% kliničkih slika dijagnosticira se manjak težine. Koža postaje tanja, postaje pretjerano suha. Često postoje i pahuljasti elementi. Istovremeno, palpacija ne dopušta „osjetiti“ smanjenje unutarnjeg organa.

Kada se patogeneza temelji na pojavi pankreatitisa, tada se nakon palpacije pacijent žali na bolne senzacije ili jake nelagode. Rezultati biohemijskog ispitivanja krvi pokazuju da je aktivnost probavnih enzima smanjena.

Koprogram pomaže u otkrivanju masti u izmetu (steatorreja). U pravilu se više od 10% dnevne konzumacije nalazi u izmetu. Broj mišićnih vlakana u izmetu se znatno povećava, što je odstupanje od norme.

U većini slučajeva, istraživanje koncentracije glukoze ukazuje na značajan porast, što zahtijeva dodatne posjete ljekarima poput endokrinologa ili dijabetologa.

Ostale metode za utvrđivanje bolesti:

  • Provođenje ultrazvučnog pregleda gušterače pokazuje patološko smanjenje unutarnjeg organa. Struktura postaje gusta, povećava se ehogenost, konture su neujednačene.
  • MRI se preporučuje u slučajevima kada ultrazvuk ne daje potpune informacije i potrebni su dodatni detalji za utvrđivanje optimalne taktike liječenja.
  • RCP je propisan za procjenu stanja kanala, za pronalaženje promjena koje obično prate kronični pankreatitis. Zahvaljujući takvoj medicinskoj manipulaciji, moguće je dijagnosticirati smanjenje pankreasnih kanala, mučninu i neravnine zidova.
  • Angiografija je potrebna u slučajevima kada medicinski specijalist posumnja u tumorski proces. Postupak vam omogućuje da pobijate ili potvrdite pretpostavku.

Biopsija pankreasa je obavezna. U laboratorijskom istraživanju uzetog uzorka procjenjuje se stupanj fibroze i uništenja parenhima, stanje žljezdanih elemenata i područja koja proizvode inzulin.

Ova dijagnostička metoda omogućava vam da izrazite prognozu bolesti.

Lijekovi za atrofiju pankreasa

Kod prvih znakova atrofičnih promjena gušterače prvo se preporučuje prehrana. Pacijent treba smanjiti unos hrane koja sadrži životinjske masti.

Neophodno je obratiti pažnju na nedostatak proteinskih supstanci u organizmu, manjak energije i ispraviti nedostatak vitamina i minerala. Budući da nikotin doprinosi poremećaju u proizvodnji bikarbonata u unutrašnjem organu, cigarete se moraju odbaciti.

Glavna orijentacija konzervativnog liječenja sastoji se u nadomjesnoj terapiji za funkciju egzokrinog i intracekretornog sekreta. Za kompenzaciju ovih procesa preporučuju se enzimski lijekovi.

Da bi se postigao željeni terapeutski učinak, lijekove treba karakterizirati visokim stupnjem aktivnosti lipaze, koje ne bi trebalo uništavati pod utjecajem želučanog soka. U tom slučaju tablete trebaju doprinijeti brzom otpuštanju enzimskih tvari u tankom crijevu, kako bi aktivno promovirale probavni proces.

Microbeads odgovaraju svim opisanim zahtjevima.Pošto je lipaza koja najbrže gubi aktivnost, stoga se korekcija izvodi uzimajući u obzir njen sadržaj u lijekovima i intenzitet steatorreje (sadržaj masti u izmetu).

Učinkovitost preporučene terapije određuje se prema: stupnju smanjenja steatorreje i koncentraciji elastaze u izmetu. Enzimski preparati pomažu u postizanju sljedećeg terapijskog rezultata:

  1. Smanjite sekundarni enteritis.
  2. Normalizirajte mikrofloru u crijevima.
  3. Doprinosi poboljšanju metabolizma ugljikohidrata.

Da biste smanjili jačinu bola, propisajte lijekove koji se odnose na analgetike i antispazmodike. Doziranje se određuje pojedinačno, ovisno o intenzitetu sindroma boli. Preporučuju se injekcije Papaverina, No-shpu, Analgina i drugih lekova.

Da bi se ispravila endokrina insuficijencija, neophodno je unošenje inzulina. Uz atrofične promjene, ne dolazi do smrti otočnih stanica, dakle, hormon se proizvodi, ali u maloj koncentraciji. Doza i učestalost primjene inzulinske terapije ovise o tijeku bolesti, etiologiji bolesti, rezultatima svakodnevnog ispitivanja glukoze u tijelu.

Važan je uvjet korekcija probavnih funkcija, posebno normalizacija crijevne mikroflore. Zbog toga se koriste probiotici i prebiotici.

Uz to se preporučuju preparati koji sadrže vitamine. Također je potrebno popuniti deficit sljedećih mineralnih sastojaka:

Biološki aktivni aditivi mogu se propisati u obliku nekoliko lijekova, ili jednog lijeka, koji istovremeno uključuje potrebne tvari u svom sastavu.

Hirurška intervencija se provodi u specijaliziranim klinikama. Postupak uključuje transplantaciju otočića Langerhansa, nakon čega slijedi resekcija gušterače i liječenje nadomjesnim enzimom.

Budući da su atrofične promjene gušterače posljedica teških patologija s teškim poremećajima općeg stanja pacijenta, rijetko se propisuje hirurško liječenje.

Prognoza i prevencija

Prognoza ishoda bolesti temelji se na stepenu oštećenja egzokrinih i intrakretornih funkcija. Budući da su otočne stanice djelomično sačuvane, u skladu s tim dolazi do rezidualne proizvodnje inzulina. Stoga se ketoacidotsko stanje rijetko dijagnosticira, ali često se razvija oštar pad šećera u krvi.

Utvrđivanjem patogeneze patološkog procesa, uklanjanjem „primarnog izvora“ - glavne bolesti, pravodobnim započinjanjem terapije - sve ove tačke omogućavaju vam postizanje dobrih terapijskih rezultata i povoljne prognoze.

Kao profilaksa, pregledi pacijenata preporučuju korištenje metoda tradicionalne medicine. Pomažu poboljšanju funkcionalnosti gušterače, pomažu poboljšanju probave i sprečavaju ozbiljne poremećaje u tijelu.

Za terapiju se koriste ljekovite biljke - glog, kopar, metvica, ljekarna kamilice itd. Sljedeći recept pomaže u potporivanju tijela: pomiješajte tri žlice sjemenki kopra i istu količinu metvice, dodajte 2 žlice gloga, jednu žlicu ljekarniške kamilice. Sipajte kipuću vodu. Za filtriranje. Uzimajte 100 ml četiri puta dnevno. Kurs lečenja je dve nedelje.

Kao prevencija preporučuje se pridržavanje preporuka:

  1. Prestanak pušenja, alkohola.
  2. Pravovremeno lečenje postojećih hroničnih bolesti.
  3. Uravnotežena i uravnotežena prehrana.
  4. Održavanje potrebne razine enzimske aktivnosti.
  5. Vođenje aktivnog načina života. Umjerena tjelesna aktivnost s pankreatitisom, posebno jogom i hodanjem, bit će vrlo korisna.

Atrofija gušterače je ozbiljna bolest, pa kad se pojave bolne senzacije u epigastričnoj regiji treba posjetiti medicinsku ustanovu. Što prije započne liječenje, prognoza je povoljnija.

Funkcije i patologije gušterače opisane su u videu u ovom članku.

Poremećaji tijela

S promjenama razlike tlaka u gušterači, pojavljuje se hipertenzija. Povezana je s opstruiranim odljevom soka gušterače, ispuštanjem sadržaja žučnog mjehura ili crijeva. Na pozadini povećanog pritiska, sopstvene ćelije pankreasa počinju da se oštećuju. Enzimski spojevi se iz njih oslobađaju i aktiviraju. Oni prodiru u parenhim, masno i vezno tkivo žlezde. Kao rezultat toga, nastaje lančana reakcija. Kroz jedan enzim oslobađa se drugi. To izaziva upalni proces, što dovodi do povećane prokrvljenosti, a nakon toga - do stagnacije krvi. Ovo doprinosi trombozi žlezde. Kao rezultat krvožilnih poremećaja nastaje pankreatitis, često provocirajući pankreasnu nekrozu.

Uzroci poremećaja

Patološko stanje se u pravilu pojavljuje kao rezultat pojedinačnih ili ponavljanih udara pankreatitisa. Akutni oblik je direktno povezan sa žučnom bolešću. Kao izazivači djeluju čir (želudac ili dvanaestopalačno crijevo), ciroza, hepatitis i alkoholizam.

Važne informacije

Kao što je gore spomenuto, jedna od funkcija žlijezde je izlučivanje proizvodnje hormona. Otoci Langerhans sudjeluju u ovom zadatku. U slučaju njihovog poraza na pozadini patologija, uključujući pankreatitis u hroničnom toku, razvija se masna degeneracija u jetri i dijabetes (šećer). Gušterača je u stanju da se samostalno prilagodi vrsti hrane. Sve zavisi od hrane koju jedete. Pri uzimanju velike količine ugljikohidrata aktivira se više enzima koji ih razgrađuju. Ako prevladava masna hrana, tada se proizvodi više lipaze, a ako je protein - tripsin. Ipak, ove karakteristike ne treba zloupotrebljavati. Činjenica je da pankreas vrlo rijetko daje signale vjerojatnog preopterećenja. U pravilu se manifestuje poprilično burna reakcija koja ne ukazuje na početni stadij patologije nego na njeno potpuno cvjetanje.

Posledice zanemarenih bolesti

Zanemarivanje stanja pankreasa može izazvati različite komplikacije. Opasnost se sastoji uglavnom od činjenice da su pored nje i drugi organi koji nisu manje važni za tijelo. To su, naročito, slezina, jetra, želudac. Srce ne stoji po strani. Uz kršenja u gušterači, ovaj organ je takođe izložen stresu. Promjene u radu sistema događaju se vrlo brzo. Za gušteraču je ponekad dovoljno nekoliko sati.

Akutna nekroza pankreasa

Korisni članak? Podijelite vezu

Taj proces je smrt tkiva organa. Na njen razvoj utječu razni traumatični faktori. U srcu njih je upala organa. Akutna nekroza pankreasa razvija se u slučaju dužeg pregleda i liječenja. U procesu aktivno učestvuju njihovi sopstveni enzimi organa. Pod njihovim djelovanjem gušterača se probavlja. Aktivacijom intersticijskih enzima napreduju patološki procesi. Kao rezultat toga, nastaju žarišta masne nekroze.

Opis procesa

Kao rezultat razgradnje masnih kiselina, dolazi do promjene pH. U tom se slučaju aktivira intracelularni triptogen. Nakon toga, transformira se u tripsin. Ovaj spoj zauzvrat aktivira proteinaze koje formiraju određene proteolitičke žarišta. Enzimi počinju korodirati vaskularne zidove i vezivno tkivo. Destruktivni proces nadilazi gušteraču. Obnavljanje organa u ovom slučaju postaje nemoguće. Uz manifestaciju očiglednih znakova može doći do fatalnog ishoda momentalno.

Provokativni faktori

Nekroza pankreasa, čiji će se simptomi raspravljati u nastavku, najčešće je rezultat prekomjerne konzumacije alkohola, prejedanja, diskinezije u žučnom kanalu, poremećaja odljeva enzima na pozadini holangitisa, kalkularnog holecistitisa. Nepravilni lekovi, kršenje doze i režim doziranja mogu izazvati patologiju. Akutna nekroza pankreasa može biti uzrokovana čestim zaraznim bolestima, stresom.

Patologija

Ovisno o području distribucije, akutna nekroza pankreasa može biti opsežna i žarišna. Proces može brzo napredovati ili se odvija dovoljno sporo. U skladu s vrstom patološkog toka, nekroza pankreasa dijeli se na destruktivnu, funkcionalnu, hemostatsku, hemoragičnu i edematoznu. Potonji se smatra blažim oblikom. Zbog natečenosti se gušterača povećava, što izaziva porast pritiska na pankreatocite i poremećaj mikrocirkulacije. Liječenje edematoznog stadija obično je uspješno. Uz neblagovremeni apel stručnjaku, patologija poprima zanemareniji oblik. Konkretno, nekrotični proces remeti odliv probavnih enzima iz gušterače. Kao rezultat toga, započinje varenje organa iznutra. Tijekom procesa gnoj prodire u trbušnu šupljinu. Kao rezultat toga, razvija se akutni peritonitis. U ovom slučaju operacija je neizbježna. U protivnom, počet će sepsa, koja će dovesti do smrti.

Klinička slika

Kako se manifestuje nekroza pankreasa? Simptomi patologije su prilično intenzivni. U lijevom hipohondriju razvija se bolnost herpes zostera. Širi se po cijelom tijelu ispod rebara. Bol zrači prema ramenu i lopatici, kao u srčanom udaru. Procese su praćene bogatim povraćanjem, nadimanjem, nadimanjem. Pacijentova temperatura raste, koža postaje blijeda ili crvena. Glavni simptom patološkog stanja je simptom Gray-Turnera. Manifestira se u obliku plavkastih pjega sa strana trbušne šupljine. Pri palpaciji zida primećuju se bolovi i napetost. Dijagnoza se temelji na vizualnom pregledu, pritužbama pacijenata, kao i na rezultatima instrumentalnih i laboratorijskih studija. Propisan je ultrazvuk za procjenu ehogenosti parenhima. CT i MRI, angiografija i laparoskopija mogu utvrditi tačan početak bolesti.

Terapijske mere

Liječenje akutne nekroze može biti i hirurško i konzervativno. Izbor će ovisiti o patološkim promjenama u organu. Izloženost lijekovima propisuje se pojedinačno. Među lijekovima koji se preporučuju za upotrebu su antispazmodici (na primjer No-Shpa), antifermentni i citotoksični lijekovi koji utječu na sintezu enzima. Od hirurških metoda se koriste laparotomija i laparoskopija. No, tijekom operacije nije uvijek moguće potpuno ukloniti patologiju. Općenito, pacijenti se liječe u bolničkim uslovima.

Nekroza pankreasa praćena je razvojem enzima alastaze, dovodi do pogoršanja stanja krvnih žila, tkiva u kapsuli pankreasa. Stoga se s vremenom nekroza širi i izvan granica samog organa. Ona tkiva koja su se srušila nikada se neće moći oporaviti sama.

Uzroci nekroze

Prije početka liječenja prema jednoj ili drugoj shemi potrebno je utvrditi uzrok ove patologije. Uostalom, ako se izliječe samo posljedice, a da se ne otkloni uzrok, bolest će se ponovo pojaviti.

Neke bolesti dovode do nekroze. Na primjer, holecistitis, DZHVP ili holangitis, koji se očituje u kršenju odliva enzima, često postaje takav uzrok. Zarazne bolesti dovode do promjena u tkivima gušterače.

Najčešći uzrok takve patologije je zloupotreba alkohola, hrana koja se temelji na nezdravoj hrani.

Problemi s gušteračom počinju i kada ljudi samokontroliraju i nekontrolirano koriste lijekove. Samo stručnjak može znati kako će se tijelo ponašati kada koristi određene lijekove. Uostalom, učinak ljekovitih sastojaka na organizam je vrlo složen proces. Stres, emocionalno preopterećenje takođe dovodi do nekroze tkiva gušterače.

Sorte nekroze

Nekroza se može očitovati na više načina. Veoma je važno identificirati sve značajke ove lezije, jer njena raznolikost utječe na svrhu liječenja. Oblik razvoja patologije temeljan je u težini simptoma. Dakle, praćenje razvoja bolesti moguće je i samo kad je poznat njen oblik.

Ova bolest se može klasificirati prema različitim parametrima. Na primjer, prema području koje je zauzelo destruktivni proces, razlikuju se sljedeće vrste:

Prema prirodi toka bolesti, uobičajeno je razlikovati dva oblika:

Ultrazvuk za nekrozu pankreasa

Po vrsti nekrotičnog procesa razlikuju se takve vrste kao:

  1. hemoragičan
  2. hemostatski
  3. natečen,
  4. destruktivne
  5. funkcionalni.

Neophodno je pratiti vaše stanje, ne odgađajte liječenje. Na primjer, edematozna nekroza se može brzo izliječiti. Ali to je moguće ako se konzervativno liječenje započne pravovremeno. O vremenu liječenja ovisi može li liječnik u potpunosti pomoći ili ne. Napokon, nekroza ne miruje. Pogođeno područje se širi, što pogoršava tok bolesti.

Ako se bolest ne zaustavi, tada pankreas počinje da se probavlja. Uostalom, probavni enzimi, ne pronalazeći puni izlaz, nakupljaju se u tijelu i utječu na njega. U slučaju tečne bolesti, gnoj, križnica može ući u šupljinu želuca. Nakon toga se razvija peritonitis koji može imati najstrašnije posljedice.

Ozbiljnost posljedica diktira sumnju na nekrozu pankreasa kako bi se proveli brojni pregledi, testovi. Po potrebi izvedite operaciju. Doista, u slučaju neaktivnosti, situacija se može dovesti do sepse i smrti.

Simptomi nekroze

Nekroza pankreasa

S nekrozom se jača bol u gornjem kvadrantu na lijevoj strani. Ponekad pacijenti osjećaju bol duž cijelog prednjeg zida trbuha ispod rebara. Bol je u mnogo čemu sličan srčanom udaru, pa ponekad pacijenti budu neaktivni, smatrajući da ih brine bol u srcu.

Da biste ih razlikovali, treba da pokušate sjesti i povući noge na stomak. Ako se bol smanji, onda je to nekroza pankreasa. Simptomi bolesti uključuju jaku mučninu. Povraćanje, koje se razvija naknadno, obilno je, ali nakon toga ne postaje bolje, olakšanje se ne javlja.

Uz nekrozu dolazi do kvara u čitavom probavnom sistemu. Nastaje osećaj nadimanja, nadimanja. Pored uobičajenih simptoma, postoje i manifestacije koje su karakteristične samo za određene oblike nekroze.

U svakom slučaju, prilikom eksternog pregleda pacijenti negativno opažaju palpaciju prednjeg trbušnog zida. Kada se nekroza razvije bez adekvatnog liječenja, tekućina se nakuplja u pleuralnoj šupljini ili u perikardnoj vreći.

Dijagnoza, lečenje nekroze

Ako se sumnja na nekrozu, provodi se višesmjerni pregled. Ima dva cilja: potvrditi dijagnozu nekroze ili opovrgnuti je, otkriti razloge koji mogu izazvati takvo stanje. Da bi se postavila tačna dijagnoza, radi se ultrazvučni pregled, laparoskopija i MRI.

Način liječenja nekroze gušterače bira se pojedinačno.

Značajni aspekti u ovome su stanje pacijenta, uzimajući u obzir kako bolest prolazi. Ovisno o ovim faktorima propisani su određeni lijekovi. Obavezna za sve situacije je stroga dijeta, odbacivanje svih zabranjenih proizvoda. Često se izvode poste u terapeutske svrhe. Ako je slučaj ozbiljan, tada se radi operacija. Nažalost, komplikacije su moguće nakon operacije.

O nekim znakovima patologije gušterače reći će video:

Dijagnostika

Prilikom pregleda pacijenta s atrofijom gušterače utvrđuje se deficit tjelesne težine. Koža je suva, ljuskava. Smanjenjem veličine žlijezde nije je moguće palpirati. Ako je uzrok stanja pankreatitis, može se osjetiti bol prilikom palpacije. Dijagnostički algoritam uključuje:

  • Analize. Prilikom provođenja biohemijskih pretraga krvi utvrđuje se smanjenje aktivnosti enzima pankreasa. Karakteristični simptomi su steatoreja otkrivena tokom koprograma (više od 9% masti iz svakodnevne konzumacije otkriveno je u izmetu) i stvarala (visoki sadržaj mišićnih vlakana u izmetu). Često se dijagnosticira kao porast glukoze u krvi, što je razlog za savjetovanje s endokrinologom ili dijabetologom.
  • Tehnike vizualizacije. Ultrazvukom gušterače utvrđuje se smanjenje njegove veličine, zgušnjavanje strukture, povećana ehogenost, neravnine kontura. Za detaljniju vizualizaciju organa, radi utvrđivanja uzroka atrofije, provodi se MRI gušterače. Da bi se procijenilo stanje duktalnog sustava, čije su promjene karakteristične za kronični pankreatitis, prikazan je RCP - endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (kontrastni rendgenski pregled). Uz njegovu pomoć možete otkriti suženje glavnog kanala pankreasa, hrapavost zidova, sinuozitet. Da bi se isključili neoplazme gušterače, provodi se angiografija.
  • Biopsija. Važna dijagnostička metoda je biopsija pankreasa. Ispitivanjem biopsije određuje se stepen fibroze i uništavanja parenhima, stepen oštećenja žlezdanih elemenata, otočića Langerhans (zone koje proizvode inzulin). U slučaju lipomatoze otkriva se masna degeneracija organa. Biopsija može procijeniti prognozu bolesti.

Konzervativni događaji

Uz atrofiju gušterače, dijetska terapija je obavezna. Hrana treba biti malo masti. Treba dovoljno pažnje posvetiti pomanjkanju proteina i energije, korekciji hipovitaminoze. Obavezna mjera je potpuni prestanak pušenja, jer nikotin ometa proizvodnju bikarbonata od gušterače, uslijed čega se kiselost sadržaja dvanaesnika znatno povećava.

Glavni smjer terapije ove patologije je zamjena egzokrinog i endokrinog sekreta gušterače. Kako bi nadoknadio poremećene procese trbušne probave, gastroenterolog propisuje enzimske pripravke. Da bi se postigao klinički učinak, lijekovi moraju imati visoku aktivnost lipaze, biti otporni na djelovanje želučanog soka, osigurati brzo otpuštanje enzima u tankom crijevu i aktivno poticati probavu šupljine. Tim zahtjevima odgovaraju enzimi u obliku mikrogranula.

Kako je lipaza iz svih enzima gušterače koja najbrže gubi aktivnost, vrši se korekcija uzimajući u obzir njezinu koncentraciju u lijeku i težinu steatorreje. Učinkovitost liječenja ocjenjuje se sadržajem elastaze u izmetu i stupnjem smanjenja steatorreje. Djelovanje enzimskih preparata usmjereno je i na uklanjanje sindroma boli, smanjenje sekundarnog enteritisa, stvaranje uslova za normalizaciju crijevne mikrobiocenoze i poboljšanje metabolizma ugljikohidrata.

Korekcija endokrine insuficijencije provodi se inzulinskom terapijom. Uz atrofiju gušterače, otočići Langerhansa djelomično su sačuvani, stoga se inzulin u tijelu proizvodi, ali u malim količinama. Doziranje i režim davanja inzulina određuju se pojedinačno, ovisno o tijeku patologije, etiološkom faktoru i podacima o dnevnom praćenju glukoze u krvi. Imenovanje enzimskih preparata značajno poboljšava funkciju pankreasa uopšte i metabolizam ugljenih hidrata. Stoga se režim terapije inzulinom određuje ovisno o doziranju i učinkovitosti enzimske nadomjesne terapije.

Važan uvjet za efikasnu korekciju probavnih funkcija je normalizacija crijevne mikrobiocenoze jer upotreba enzima stvara povoljne uvjete za kolonizaciju patogene flore. Koriste se probiotici, prebiotici. Vitaminska terapija je definitivno propisana za injekcije, kao i preparati od magnezijuma, cinka i bakra.

Hirurško liječenje

Hirurško liječenje ove patologije provodi se u specijaliziranim centrima. Transplantiraju se otočići Langerhans, nakon čega slijedi uklanjanje žlijezde i nadomjesna enzimska terapija. Međutim, pošto je atrofija često rezultat ozbiljnih bolesti s izraženim kršenjem općeg stanja pacijenta, takav tretman se rijetko izvodi.

Kada se razvija atrofija?

Atrofični pankreatitis zamjenjuje hronični proces. Kao rezultat akutne upale ćelije organa umiru. Tijekom remisije, zamijenjuju ih vlaknastim tkivom, koje ne obavlja ekskretorne funkcije, već samo popunjava nastale praznine. Liječenje ne obnavlja mrtve acine. Također, atrofični proces može se razviti, kao posljedica dijabetesa, masne degeneracije. U nekim slučajevima dolazi do smanjenja funkcije organa zbog starenja organizma.

Degeneracija gušterače gušterače je zamjena tkiva organa masnim. Kao rezultat toga, vanjske i unutarnje sekretorne funkcije nestaju.

U kojim se slučajevima suočavate sa atrofijom pankreasa?

  • Ako ste pretrpjeli opetovane bolove pankreatitisa uz stvaranje opsežnih zona nekroze,
  • redovno pijte alkohol
  • pate od dijabetesa
  • svakodnevna prehrana bogata masnom hranom,
  • imati autoimunu bolest koja pogađa pankreas,
  • bili podvrgnuti resekciji organa ili pate od raka pankreasa.

Morfološka slika bolesti može biti predstavljena cistama, žarištima nekroze i infiltracijom.

Atrofične promjene žlijezde oduvijek su bile karakteristične za starije osobe. Međutim, sada usred pretilosti u svijetu i širenja hroničnog pankreatitisa, bolest se javlja i kod ljudi radne dobi.

Koji simptomi se javljaju kod ove bolesti?

Klinička slika atrofije razvija se polako. Znakovi bolesti se u pravilu mogu otkriti već nakon 10-15 godina od prvog pogoršanja bolesti. Osobe s takvom bolešću imaju karakterističan izgled: koža je blijeda, iktrična i suha na dodir. Pacijenti imaju malu težinu, ali gojazne osobe nalaze se u ranim fazama bolesti.

Glavne žalbe pacijenta su probavne smetnje: loš apetit, mučnina, povraćanje, natečenost nakon jela, proliv i steatoreja.

Steatorrhea je povećani udio masti u izmetu. Stolica ima polu tečni izgled, masnu konzistenciju, slabo se ispire sa zidova toaleta.

Takođe, pacijenti imaju periodične bolove u levom hipohondrijumu. Ali proces atrofije smanjuje bol. Stoga, nakon razvoja fibrotske zamjene žlijezde, bol postaje prigušena ili potpuno nestaje. Liječenje nije potrebno. Pacijentov jezik postaje crven ili malin. Ponekad se pojavljuje geografska pruga.

Kada je zahvaćen rep žlijezde, pacijenti razvijaju simptome dijabetesa. Činjenica je da ćelije gušterače proizvode inzulin i glukagon. Ovi hormoni regulišu metabolizam ugljenih hidrata. Simptomi dijabetesa razvijaju se postepeno. U tom slučaju postoji stalan osjećaj žeđi, svrab na koži, izdvajanje velike količine urina.

Osnove terapije

Liječenje mora početi dijetom. Kod pankreatitisa treba isključiti masno meso. Dajte prednost kuniću, puretini i piletini. Bolje ih je kuhati uglavnom ili pirjane. Dozvoljeno je pečenje mesnih jela. Proteinska hrana bi trebala prevladati u prehrani. Možete koristiti biljne proteine ​​(soja, pasulj, leća). Količina pečenja, brašna i čokolade mora se smanjiti. Uz simptome dijabetesa, liječenje u potpunosti eliminira upotrebu slatkiša. Takođe biste trebali dramatično smanjiti nivo ugljenih hidrata.

Također, liječenje se odnosi na promjene u prehrambenim navikama. Pacijent bi trebao odbiti prejedanje i obilne gozbe. Hrana se uzima u malim porcijama. Treba jesti najmanje 5-6 puta dnevno. Takvo često jedenje pomaže u stimulaciji žlijezde. Mala količina enzima biće dovoljna za probavu hranjivih sastojaka.

Liječenje uključuje i zabranu uživanja alkohola i pušenja. Alkohol ima toksično djelovanje na oštećenu žlijezdu. I pušenje potiče lučenje u nedostatku hrane. To negativno utječe na sluznicu gastrointestinalnog trakta.

Važan cilj terapije je nadomjesna enzimska terapija. Da biste to učinili, koristite lijekove Creon, Pancreatin, Mezim, Hermitage. Propisuju se nakon obroka i redovno se primjenjuju.

Liječenje se može nadopuniti antispazmodičkim lijekovima. Drotaverin, No-shpa, Odeston uzimaju se za bol. Oni opuštaju glatke mišiće sfinktera, poboljšavaju rad izlučnih kanala probavnih žlijezda.

Prevencija

Atrofija pankreasa je opasna po život komplikacija. Nego liječiti nastalu bolest, to će bolje spriječiti njenu pojavu. Za to je neophodno preduzeti pravovremene mere za lečenje bolesti koje su mu prethodile. Aktivni način života najbolji je lijek za sve bolesti, atrofija gušterače nije iznimka. Pravilna prehrana takođe igra važnu ulogu. Čak i zdrava osoba treba adekvatan i dobro sastavljen unos proteina, masti i ugljenih hidrata dnevno. Od slatkiša, dajte prednost bobicama, voću i povrću, jer sadrže visok sadržaj minerala, elemenata u tragovima i aminokiselina, koje je ljudskom tijelu toliko neophodno.

Da sumiram. Atrofija pankreasa je smanjenje organske mase. To negativno utječe na probavni sistem i pruža osobi bol i nelagodu. Da biste izbjegli stvaranje atrofičnih procesa, treba se pridržavati zdravog načina života (ne pušite, ne pijte alkoholna pića često i u velikim količinama). Dnevna prehrana bi trebala biti jedinstvena, bez prejedanja. Ako imate dijagnozu šećerne bolesti, trebali biste se ograničiti jedenjem slatkiša, jer je to možda razlog nastanka ove komplikacije.

Pogledajte video: Minimalno invazivna hirurgija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar