Tulip: upute za upotrebu, analozi i recenzije, cijene u ljekarnama Rusije

Atorvastatin - selektivni inhibitor HMG-CoA reduktazauključeni u sintezu holesterol u jetri. Uz to, lijek pomaže povećati broj receptora - LDL na ćelijama, što dovodi do povećanog unosa i metabolizma LDL. Pomaže u nižim razinama holesterol, lipoproteini, LDL holesterol, apolipoprotein-B.

Kod pacijenata sa hiperholesterolemija (porodični, osnovni) i mešana hiperlipidemija smanjuje nivo VLDL holesterol i TG.

U dozi od 40 mg lijek smanjuje LDL za 50%, holesterol za 37%, trigliceride za 29% i apo-B za 42%. Ovisno o dozi, smanjuje nivo LDL u porodičnoj hiperholesterolemiji, koja je rezistentna na liječenje drugim lijekovima za snižavanje lipida. Učinak se pojavljuje u trećoj sedmici od početka liječenja, a maksimalan učinak postiže se za mjesec dana.

Farmakokinetika

Nivo apsorpcije je visok. Cmax u krvi određuje se nakon 2 sata. Smanjenje LDL kolesterola ne ovisi o vremenu uzimanja lijeka (ujutro ili navečer). Postoji veza između doze i stepena apsorpcije.

Bioraspoloživost je niska -12%, što je povezano s presistemskim metabolizmom u probavnom traktu. Komunikacija sa proteinima u krvi 98%. Metabolizira se u jetri pod djelovanjem izoenzima s stvaranjem aktivnih metabolita. Aktivnost metabolita traje 20-30 sati. Izlučuje se kroz creva. T1 / 2 - 14 sati. U urinu se utvrđuje 2% uzete doze.

Kontraindikacije

  • bolest jetre
  • preosjetljivost
  • miopatija,
  • trudnoća i dojenje,
  • starost do 18 godina
  • netolerancija laktoza.

Sa oprezom se propisuje kada hipertireoza, arterijska hipotenzija, sepsaneravnoteža elektrolita

Nuspojave

Uobičajene neželjene reakcije:

  • glavobolja astenijaslabost nesanica, parestezija,
  • mijalgijabolovi u zglobovima i leđima,
  • osip na koži, svrab, urtikarija,
  • periferni edem.

Retko su se pojavile neželjene reakcije:

  • amnezija, periferna neuropatija,
  • hepatitis, žutica, anoreksija, pankreatitis,
  • grčevi miozitis, rabdomioliza,
  • zujanje u ušima
  • angioedem, polimorfni eritem,
  • hiper- ili hipoglikemija, povećani nivoi CPK u krvi,
  • trombocitopenija,
  • alopecija,
  • debljanje, promjena u potenciji.

Tulipan, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Lijek se daje oralno u bilo koje doba dana.

Doza lijeka ovisi o pacijentovoj razini kolesterola i kreće se u rasponu od 10 mg do 80 mg dnevno. Najčešće se propisuje 10 mg ili 20 mg. Maksimalni dijabetes je 80 mg.

Svake 3-4 nedelje kontrolira se nivo lipida i podešava se doza lijeka. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega doza se ne prilagođava. Ako je funkcija jetre nedovoljna, doza se smanjuje uz stalno praćenje transaminaza (ACT i ALT).

Interakcija

Kada se primjenjuje sa fibrati, eritromicin, ciklosporin, klaritromicin, antifungalna i imunosupresivni lijekovi, nikotinska kiselina rizik od miopatije raste.

Inhibitori izoenzima CYP3A4 uzrokuju porast koncentracije atorvastatina.

Ciklosporin povećava bioraspoloživost i koncentraciju atorvastatina. Eritromicin, diltiazem i klaritromicin takođe povećavaju koncentraciju leka. Itrakonazol dovodi do povećanja AUC atorvastatina za 3 puta.

Prekomjerna konzumacija soka od grejpfruta uzrokuje porast koncentracije atorvastatina.

Zajednička upotreba sa efavirenz ili rifampicin povlači za sobom smanjenje koncentracije lijeka.

Antacidi smanji koncentraciju ovog lijeka za 35%.
Hipolipidemijski efekat kada se uzima sa kolestipol značajno veći od svakog lijeka pojedinačno.

Prilikom prijave digoksin a atorvastatina u visokim dozama povećava se koncentracija digoksina. Atorvastatin skraćuje vrijeme protrombina kada se koristi zajedno sa varfarin. Amlodipin ne utiče na farmakokinetiku ovog leka.

Analozi tulipana

Ator, Atoris, Atorvastatin, Atorvastatin-Teva, Thorvacard, Liptonorm, Novostat, Torvazin, Torvalip, Torvas.

Tulip recenzije

Najefikasniji lijekovi za liječenje hiperlipidemije su statini, čija je učinkovitost dokazana u kliničkim studijama. U praksi se originalni lijekovi i njihovi generički proizvodi često koriste: atorvastatin (Tulipan) simvastatin (Vasilip, Atherostat, Simlo), lovastatin (Holartar) Atorvastatin (Tulip) je sintetički lijek koji ima duži poluživot od ostalih statina. Ima sposobnost snižavanja triglicerida. Kao rezultat upotrebe ovog lijeka postiže se smanjenje učestalosti nagle smrti, infarkt miokarda, potrebu za invazivnom intervencijom na žilama. Usporava napredovanje. ateroskleroza. Liječenje započinje malom dozom, postepeno ga povećavajući do postizanja ciljane razine lipoproteina.

Jedan od problema s liječenjem statinima je njihova visoka cijena, a pacijenti ga prijavljuju. Ovaj problem je riješen generikom, koja uključuje Tulip. Lijek se dobro podnosi, ali karakteriziraju ga nuspojave tipične za statine: povećanje razine jetrenih i mišićnih enzima (CPK). U svojim recenzijama pacijenti tome obraćaju pažnju. Ako je razina jetrenih enzima premašena 3 puta, a CPK 5 puta viša od laboratorijske norme, lijek se ukida. Kada se enzimi vrate u normalne vrijednosti, liječenje se nastavlja, ali lijek se uzima u nižoj dozi. Mnogi pacijenti primjećuju i bol u trbuhu, nadimanje, proliv ili zatvor, kao i nesanicu. Miopatija je rijetka i očituje se bolom i slabošću u mišićima. Sve su ove pojave privremene i nestaju nakon smanjenja doze.

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže tulipani? Propisujte lijek u sljedećim slučajevima:

  • pad nivoa ukupnog kolesterola i holesterola i LDL kolesterola (lipoprotein holesterola niske gustine) u bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom (s neučinkovitom ili nedovoljnom prehranom i drugim lijekovima bez lijekova),
  • pad povišenih koncentracija apo-B (apolipoprotein B), TG (tiroglobulin), Chs i Chs-LDL i porast koncentracije Chs-HDL (lipoprotein holesterola visoke gustoće) u bolesnika sa miješanom hiperlipidemijom i heteroroznom nefilijanom i porodičnom hiperholesterolemijom (u kombinaciji i nefarmakološke metode terapije u slučaju njihove nedovoljne efikasnosti),
  • primarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija kod bolesnika bez kliničkih znakova koronarne srčane bolesti (koronarna srčana bolest), ali s nekoliko faktora rizika za njegov razvoj (arterijska hipertenzija, retinopatija, dijabetes melitus, nikotinska ovisnost, albuminurija, genetska predispozicija, niska koncentracija HDL-C u plazmi, stariji od 55 godina)
  • sekundarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija kod pacijenata sa koronarnom bolešću.

Uputa za upotrebu Tulipan, doziranje

Prije početka terapije (kao tijekom nje), mora se pridržavati standardne hipoholesterolemijske prehrane.

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na unos hrane. Doza je od 10 mg do 80 mg dnevno i ovisi o težini bolesti i individualnim karakteristikama tijela.

Maksimalna dnevna doza je 80 mg dnevno.

Standardne doze prema uputama za upotrebu:

  • Primarna (heterorozna nasljedna i poligena) hiperholesterolemija (tip IIa) i miješana hiperlipidemija (tip IIb): Tulip 10 mg jednom dnevno. Ako je potrebno, moguće je postepeno povećavanje doze na 80 mg (2 tablete od 40 mg svake).
  • Homozigotna nasljedna hiperholesterolemija: 80 mg (2 tabula. 40 mg tulipana) 1 put dnevno.
  • Prevencija razvoja kardiovaskularnih bolesti: Tulip 10 mg 1 put dnevno.
  • Ako se ne postigne optimalna koncentracija LDL u plazmi, moguće je povećati dozu lijeka na 80 mg dnevno, ovisno o reakciji pacijenta u intervalu od 2 do 4 tjedna.

Na početku terapije, nakon 2-4 tjedna liječenja, a također nakon svakog povećanja doze, potrebno je utvrditi nivo lipida u plazmi kako bi se doza blagovremeno prilagodila.

Prilagođavanje doze za oslabljenu funkciju bubrega i u starosti nije potrebno.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije i kod starijih bolesnika, prilagođavanje doze nije potrebno. U slučaju oštećenja rada jetre, koristite oprezno, redovito prateći aktivnost jetrenih enzima.

Ako opaženi porast aktivnosti ACT ili ALT-a više od 3 puta u usporedbi s VGN-om nastavi, preporučuje se smanjenje doze ili prekid lijeka.

Pacijente treba obavijestiti o potrebi da se odmah obrate liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi i / ili slabost mišića, posebno praćeni općim pogoršanjem i vrućicom.

Opis lijeka

Tulipan - Hipolipidemično sredstvo.

Atorvastatin je selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutarilni koenzim A pretvara u mevalonsku kiselinu, prekursor sterola, uključujući holesterol.

Trigliceridi (TG) i holesterol (Xc) uključeni su u sastav lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL) tokom sinteze u jetri, ulaze u krvnu plazmu i transportiraju se u periferna tkiva. Lipoproteini niske gustine (LDL) nastaju iz VLDL tokom interakcije sa LDL receptorima.

Istraživanja su pokazala da povećavanje koncentracija ukupnog kolesterola, LDL-a i apolipoproteina B (apo-B) u krvnoj plazmi doprinosi razvoju ateroskleroze i spadaju u rizične faktore za kardiovaskularne bolesti, dok povećanje koncentracije lipoproteina visoke gustoće (HDL) smanjuje rizik razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Atorvastatin smanjuje koncentraciju holesterola i lipoproteina u krvnoj plazmi zbog inhibicije HMG-CoA reduktaze, sinteze holesterola u jetri i povećanja broja LDL receptora "jetre" na staničnoj površini, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma LDL (prema predkliničkim studijama).

Atorvastatin smanjuje sintezu i koncentraciju LDL-C, ukupnog Ch, apo-B kod pacijenata s homozigotnom i heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, primarnom hiperholesterolemijom i miješanom hiperlipidemijom.

Isto tako uzrokuje smanjenje koncentracije kolesterola-VLDL i TG i povećanje koncentracije holesterola-HDL i apolipoproteina A-1 (apo-A).

U bolesnika sa disbetalipoproteininemijom koncentracija lipoproteina srednje gustoće Xc-LAPP opada.

Atorvastatin u dozama od 10 mg i 20 mg smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola za 29% i 33%, LDL - za 39% i 43%, apo-B - za 32% i 35%, a TG - za 14%, odnosno 26%, uzrokuje povećana koncentracija HDL holesterola i apo-A.

Atorvastatin u dozama od 40 mg smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola za 37%, LDL - za 50%, apo-B - za 42%, a TG - za 29%, uzrokuje povećanje koncentracije holesterola i HDL-a i apo-A.

Ovisno o dozi smanjuje koncentraciju LDL u bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, rezistentnom na terapiju drugim lijekovima za snižavanje lipida.

Nema kancerogene i mutagene efekte.

Terapeutski učinak razvija se 2 tjedna nakon početka terapije, dostiže maksimum nakon 4 tjedna i traje tijekom cijelog razdoblja liječenja.

Jeftiniji zamjenici tulipana

Analog je jeftiniji od 104 rubalja.

Atorvastatin je analog ruskog porijekla, pa košta malo jeftinije od stranih lijekova, mada se ne razlikuje mnogo u sastavu. Kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti, tokom trudnoće i dojenja.

Atorvastatin-Teva (tablete) Ocjena: 11 Top

Analog je jeftiniji od 97 rubalja.

Atorvastatin-Teva je izraelski lijek koji se praktički ne razlikuje po sastavu, tako da je popis indikacija, kontraindikacija i nuspojava vrlo sličan. Aktivni sastojak: kalcijev atorvastatina u različitim dozama (ovisno o obliku oslobađanja).

Analog je jeftiniji od 65 rubalja.

Producent: Oxford (Indija)
Oblici izdanja:

  • 20 mg tablete, 30 kom.
Upute za upotrebu

Lipoford ima isti oblik oslobađanja kao i "originalni" lek. Aktivna komponenta kalcijevog trihidrata atorvastatina (što odgovara atorvastatinu 10 mg). Ovaj nadomjestak ima opsežniji popis imenovanja, pa je prije početka liječenja potrebno konzultirati liječnika.

Analozi u sastavu i indikacija za upotrebu

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Amvastan --56 UAH
Atorvacor --31 UAH
Atoris 34 rub7 UAH
Vasocline --57 UAH
Livostor atorvastatin--26 UAH
Liprimar atorvastatin54 rub57 UAH
Thorvacard 26 rub45 UAH
Atorvastatin 12 rub21 UAH
Limistin Atorvastatin--82 UAH
Lipodemin Atorvastatin--76 UAH
Litorva atorvastatin----
Pleostin atorvastatin----
Tolevas atorvastatin--106 UAH
Torvazin Atorvastatin----
Torzax atorvastatin--60 UAH
Etset atorvastatin--61 UAH
Aztor ----
Astin Atorvastatin89 rub89 UAH
Atocor --43 UAH
Atorvasterol --55 UAH
Atotex --128 UAH
Novostat 222 rub--
Atorvastatin-Teva Atorvastatin15 rub24 UAH
Atorvastatin Alsi Atorvastatin----
Lipromak-LF atorvastatin----
Vazator atorvastatin23 rub--
Atorem atorvastatin--61 UAH
Vasoclin-Darnitsa atorvastatin--56 UAH

Gore navedeni popis analoga lijekova, što ukazuje Zamjenice tulipana, je najprikladnije jer imaju isti sastav aktivnih tvari i poklapaju se prema naznakama za upotrebu

Analozi po indikaciji i načinu upotrebe

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Vabadin 10 mg simvastatina----
Vabadin 20 mg simvastatina----
Vabadin 40 mg simvastatina----
Vasilip simvastatin31 rub32 UAH
Zokor simvastatin106 rub4 UAH
Zokor Forte simvastatin206 rub15 UAH
Simvatin simvastatin--73 UAH
Vabadin --30 UAH
Simvastatin 7 rub35 UAH
Vasostat-Health simvastatin--17 UAH
Vasta simvastatin----
Kardak simvastatin--77 UAH
Simvakor-Darnitsa simvastatin----
Simvastatin-zentiva simvastatin229 rub84 UAH
Simstat simvastatin----
Alleste --38 UAH
Zosta ----
Lovastatin lovastatin52 rub33 UAH
Prava za ljudska prava----
Leskol 2586 rub400 UAH
Leskol Forte 2673 rub2144 UAH
Leskol XL fluvastatin--400 UAH
Crestor rosuvastatin29 rub60 UAH
Mertenil rosuvastatin179 rub77 UAH
Klivas rosuvastatin--2 UAH
Rovix rosuvastatin--143 UAH
Rosart Rosuvastatin47 rub29 UAH
Rosuvastatin Rosator--79 UAH
Rosuvastatin Krka rosuvastatin----
Rosuvastatin Sandoz Rosuvastatin--76 UAH
Rosuvastatin-Teva Rosuvastatin--30 UAH
Rosucard Rosuvastatin20 rub54 UAH
Rosulip Rosuvastatin13 rub42 UAH
Rosusta Rosuvastatin--137 UAH
Roxera rosuvastatin5 rub25 UAH
Romazik rosuvastatin--93 UAH
Romestine rosuvastatin--89 UAH
Rosucor rosuvastatin----
Fastrong rosuvastatin----
Acorta Rosuvastatin Calcium249 rub480 UAH
Tevastor-Teva 383 rub--
Rosistark rosuvastatin13 rub--
Suvardio rosuvastatin19 rub--
Redistatin Rosuvastatin--88 UAH
Rustor rosuvastatin----
Livazo pitavastatin173 rub34 UAH

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Lopid Gemfibrozil--780 UAH
Lipofen cf fenofibrate--129 UAH
Tricor 145 mg fenofibrata942 rub--
Trilipix Fenofibrate----
Pms-kolestiramin obični kolestiramin s aromom naranče--674 UAH
Ulje semenki bundeve109 rub14 UAH
Ravisol Periwinkle mali, Glog, livadna djetelina, Konjski kesten, Bijela imela, Japanska sofora, Konjski rep--29 UAH
Sicode riblje ulje----
Vitrum kardio kombinacija mnogih aktivnih materija1137 rub74 UAH
Omacor kombinacija mnogih aktivnih materija1320 rub528 UAH
Riblje ulje ribljeg ulja25 rub4 UAH
Epadol-Neo kombinacija mnogih aktivnih materija--125 UAH
Ezetrol ezetimibe1208 rub1250 UAH
Repata Evolokumab14 500 rubUAH 26381
Praluent alirocoumab--28415 UAH

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog lijeka, generičkog ili sinonima, prije svega preporučujemo obratiti pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa. Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na upute liječnika, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Oblici doziranja

reg. Br: P N015755 / 01 od 02.02.99 - na neodređenoDatum ponovne registracije: 01.11.13
TULIP ®
reg. Br: P N015755 / 01 od 02.02.99 - na neodređenoDatum ponovne registracije: 01.11.13
reg. Br .: LP-000126 od 01.11.11 - na neodređenoDatum ponovne registracije: 01.12.16

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Filmsko obložene tablete bijela ili gotovo bijela, okrugla, bikonveksna, s ugraviranom s "HLA 10" s jedne strane, pogled loma: bijele tablete.

1 tab
atorvastatin (u obliku kalcijuma atorvastatina)10 mg

Pomoćne tvari: laktoza monohidrat - 34,8 mg, kroskarmeloza natrijum - 19,2 mg, hidroproza ​​- 2 mg, polisorbat 80 - 2,6 mg, teški magnezijev oksid - 26 mg, koloidni silicijum dioksid - 1,2 mg, magnezijum stearat - 1 mg, mikrokristalna celuloza - do 250 mg .

Sastav školjke: hipromeloza - 2.976 mg, hiproloza - 0.744 mg, titanov dioksid (E171) - 1,38 mg, makrogol 6000 - 0,6 mg, talk - 0,3 mg.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (9) - pakovanja od kartona.

Filmsko obložene tablete svijetložuta, okrugla, bikonveksna, s graviranjem "HLA 20" s jedne strane, pogled na prijelom: bijele tablete.

1 tab
atorvastatin (u obliku kalcijuma atorvastatina)20 mg

Pomoćne tvari: laktoza monohidrat - 34,8 mg, kroskarmeloza natrijum - 19,2 mg, hidroproza ​​- 2 mg, polisorbat 80 - 2,6 mg, teški magnezijev oksid - 26 mg, koloidni silicijum dioksid - 1,2 mg, magnezijum stearat - 1 mg, mikrokristalna celuloza - do 250 mg .

Sastav školjke: hipromeloza - 2.976 mg, hiproloza - 0.744 mg, titanov dioksid (E171) - 1.368 mg, makrogol 6000 - 0.6 mg, talk - 0,3 mg, žuti gvožđe-oksid (E172) - 0.012 mg.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (9) - pakovanja od kartona.

Filmsko obložene tablete bijela sa žućkasto-smeđim nijansama, okrugla, bikonveksna, urezana je s „HLA 40“ - s jedne strane, pogled na prijelom: bijele tablete.

1 tab
atorvastatin kalcijum41,43 mg
što odgovara sadržaju atorvastatina40 mg

Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza - 284,97 mg, laktoza monohidrat - 69,6 mg, natrijum karmeloza - 38,4 mg, hidroproza ​​- 4 mg, polisorbat 80 - 5,2 mg, teški magnezijum oksid - 52 mg, koloidni silicijum dioksid - 2,4 mg, magnezijum stearat - 2 mg.

Sastav školjke: hipromeloza - 5.952 mg, hidroproza ​​- 1.488 mg, titanov dioksid - 2.736 mg, makrogol 6000 - 1.2 mg, talk - 0.6 mg, žuti gvožđe-oksid (E172) - 0.024 mg.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Atorvastatin je selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutarilni koenzim A pretvara u mevalonsku kiselinu, prekursor sterola, uključujući holesterol.

Trigliceridi (TG) i holesterol (Xc) uključeni su u sastav lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL) tokom sinteze u jetri, ulaze u krvnu plazmu i transportiraju se u periferna tkiva. Lipoproteini niske gustine (LDL) nastaju iz VLDL tokom interakcije sa LDL receptorima.

Istraživanja su pokazala da povećavanje koncentracija ukupnog kolesterola, LDL-a i apolipoproteina B (apo-B) u krvnoj plazmi doprinosi razvoju ateroskleroze i spadaju u rizične faktore za kardiovaskularne bolesti, dok povećanje koncentracije lipoproteina visoke gustoće (HDL) smanjuje rizik razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Atorvastatin smanjuje koncentraciju holesterola i lipoproteina u krvnoj plazmi zbog inhibicije HMG-CoA reduktaze, sinteze holesterola u jetri i povećanja broja LDL receptora "jetre" na staničnoj površini, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma LDL (prema predkliničkim studijama).

Atorvastatin smanjuje sintezu i koncentraciju LDL-C, ukupnog Ch, apo-B kod pacijenata s homozigotnom i heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, primarnom hiperholesterolemijom i miješanom hiperlipidemijom.

Isto tako uzrokuje smanjenje koncentracije kolesterola-VLDL i TG i povećanje koncentracije holesterola-HDL i apolipoproteina A-1 (apo-A).

U bolesnika sa disbetalipoproteininemijom koncentracija lipoproteina srednje gustoće Xc-LAPP opada.

Atorvastatin u dozama od 10 mg i 20 mg smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola za 29% i 33%, LDL - za 39% i 43%, apo-B - za 32% i 35%, a TG - za 14%, odnosno 26%, uzrokuje povećana koncentracija HDL holesterola i apo-A.

Atorvastatin u dozama od 40 mg smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola za 37%, LDL - za 50%, apo-B - za 42%, a TG - za 29%, uzrokuje povećanje koncentracije holesterola i HDL-a i apo-A.

Ovisno o dozi smanjuje koncentraciju LDL u bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, rezistentnom na terapiju drugim lijekovima za snižavanje lipida.

Nema kancerogene i mutagene efekte.

Terapeutski učinak razvija se 2 tjedna nakon početka terapije, dostiže maksimum nakon 4 tjedna i traje tijekom cijelog razdoblja liječenja.

Režim doziranja

Prije početka upotrebe lijeka Tulip ®, pacijentu treba preporučiti standardnu ​​hipoholesterolemijsku dijetu koju se mora i dalje pridržavati tijekom cijelog trajanja terapije lijekom.

Lijek se uzima oralno, bez obzira na vrijeme obroka. Doza Tulip® varira od 10 mg do 80 mg dnevno, a odabire se uzimajući u obzir početne koncentracije LDL-C, svrhu terapije i individualni terapijski odgovor na terapiju.

Za većinu pacijenata početna doza je 10 mg 1 put / dan.

Na početku liječenja, nakon 2-4 tjedna terapije i / ili nakon povećanja doze Tulip®, potrebno je kontrolirati koncentraciju lipida u krvnoj plazmi i, ako je potrebno, prilagoditi dozu lijeka.

Maksimalna dnevna doza je 80 mg / dan.

Primarna (heterorozna nasljedna i poligena) hiperholesterolemija (tip IIa) i miješana hiperlipidemija (tip IIb)

U većini slučajeva dovoljno je koristiti lijek Tulip ® u dozi od 10 mg 1 puta dnevno (moguće je koristiti atorvastatin u tabletama od 10 i 20 mg). Ako je potrebno, moguće je postepeno povećavanje doze na 80 mg (2 tablete od 40 mg), ovisno o reakciji pacijenta s razmakom od 2-4 tjedna, jer se terapijski učinak primjećuje nakon 2 tjedna, a maksimalni terapijski učinak nakon 4 tjedna. Uz dugotrajno liječenje, taj se efekt i dalje zadržava.

Homozigotna nasljedna hiperholesterolemija

Lijek Tulip ® se u većini slučajeva koristi u dozi od 80 mg (2 tablete od 40 mg) 1 put / dan.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

Tulip ® se koristi u dozi od 10 mg 1 put / dan. Ako se ne postigne optimalna koncentracija LDL u plazmi, moguće je povećati dozu lijeka na 80 mg / dan, ovisno o reakciji pacijenta u razmaku od 2-4 tjedna.

Prilagođavanje doze lijeka Tulip ® pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega i u starijih bolesnika nije potrebno.

At pacijenti s oštećenom funkcijom jetre Izbacivanje atorvastatina iz organizma usporava, pa se preporučuje njegova upotreba s oprezom uz stalno praćenje aktivnosti jetrenih transaminaza: ACT i ALT. Ako opaženi porast aktivnosti ACT ili ALT-a više od 3 puta u usporedbi s VGN-om i dalje postoji, preporučuje se smanjenje doze ili prekid lijeka Tulip®.

Nuspojave

Prema uputstvu za upotrebu, imenovanje Tulipana može biti popraćeno sledećim nuspojavama:

  • mišićno-koštani sistem: rabdomioliza, mialgija, neuropatija, miozitis, bursitis, artritis,
  • Genitourinarni: krvarenje iz maternice ili vagine, periferni edemi, impotencija, poremećaji ejakulacije, smanjeni libido, hemijski sastav urina, urolitijaza, urogenitalne infekcije,
  • respiratorni sistem: bronhijalna astma, česte krvarenja iz nosa, upala pluća, dispneja, bronhitis, rinitis,
  • gastrointestinalni trakt: pankreatitis, čir na dvanaestopalačnom crevu, disfunkcija jetre, gastroenteritis, stomatitis, suha usta, mučnina, žgaravica, smanjen ili povećan apetit, belching, povraćanje, zatvor ili proliv, mučnina.
  • vrtoglavica, depresija, glavobolje, pospanost, alergijske reakcije, zujanje u ušima, slabost, bol u grudima, povećan intraokularni pritisak, aritmija mogući su.

Prije početka liječenja lijekom moraju se utvrditi 1,5 mjeseci i 3 mjeseca nakon početka terapije, kao i svakim povećanjem doze atorvastatina, indeksi funkcije jetre. Aktivnost jetrenih enzima treba pratiti kada se pojave bilo kakvi simptomi oštećenja jetre.

Kontraindikacije

Propisano je propisivanje Tulipana u sledećim slučajevima:

  • preosjetljivost na atorvastatin i druge pomoćne komponente lijeka,
  • aktivna bolest jetre ili porast serumske aktivnosti „jetrenih“ transaminaza u plazmi nepoznatog porekla (više od 3 puta u odnosu na gornju granicu normale),
  • miopatija
  • trudnoća i dojenje,
  • starost do 18 godina (efikasnost i sigurnost nisu utvrđene),
  • nedostatak laktaze
  • netolerancija na laktozu,
  • sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze.

S oprezom: zloupotreba alkohola, povijest bolesti jetre, bolesti mišićnog sustava (povijest upotrebe drugih predstavnika skupine inhibitora reduktaze HMG-CoA), jaka neravnoteža elektrolita, endokrini (hipertireoza) i metabolički poremećaji, arterijska hipotenzija, teške akutne infekcije ( sepsa), nekontrolisana epilepsija, opsežna operacija, trauma.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, nema određenog tretmana. Potrebno je poduzeti mjere kako bi se zaustavila apsorpcija lijeka (ispiranje želuca, unos adsorbensa), provesti simptomatski tretman za održavanje vitalnih tjelesnih funkcija.

Analozi tulipana, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Tulip možete zamijeniti analogom aktivne tvari - to su lijekovi:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Tulipana, cijena i recenzije lijekova sa sličnim učincima ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: Tulip tablete 10 mg 30 kom. - od 240 do 270 rubalja, 20 mg 30 tableta. - od 363 do 370 rubalja.

Čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja je 3 godine. U ljekarnama se prodaje na recept.

2 komentara za “Tulip”

Tulip je počeo da pije nakon uzimanja krvne pretrage koja je pokazala povišen holesterol. Ovaj lijek je osmišljen da štiti od ugrušaka krvi prorjeđivanjem krvi. Pio sam pilule 2 mjeseca, ali tada sam se osjećao loše i prestao sam ga uzimati. Bilo ih je prikladno piti, jer je bilo potrebno uzimati 1 tabletu dnevno. U početku je sve bilo u redu. Tada je trbuh počeo da boli, pojavila se jaka vrtoglavica, lagano ukočenost ruku i nogu. Odbivši da uzmem ovaj lijek, nakon nekog vremena osjećao sam se bolje. Iako treba napomenuti činjenicu da se nivo holesterola u krvi smanjio.

Nije najpopularnija verzija Atorvastatina, kao što je za mene bolje odabrati atoris.

Nuspojava

Prema WHO-u, neželjeni efekti su klasificirani prema njihovoj učestalosti razvoja kako slijedi: često (> 1/100, 1/1000, 1/10 000, ® je kontraindiciran u trudnoći. Budući da su kolesterol i tvari sintetizirane iz kolesterola važne za fetalnim razvojem, potencijalni rizik inhibiranja HMG-CoA reduktaze prelazi korist od upotrebe lijeka tokom trudnoće.

Ako se trudnoća dijagnosticira tijekom liječenja Tulip®-om, njegovu primjenu treba što pre prekinuti, a pacijenticu treba upozoriti na potencijalni rizik za plod.

Lijek Tulip ® može se koristiti kod žena reproduktivne dobi samo ako je vjerojatnost trudnoće vrlo mala, a pacijentica je informirana o mogućem riziku za plod tijekom liječenja.

Žene reproduktivnog doba tijekom liječenja Tulip®-om, treba koristiti pouzdane metode kontracepcije.

Atorvastatin se izlučuje u majčinom mlijeku, stoga je kontraindiciran za upotrebu tijekom dojenja. Ako je potrebno koristiti lijek Tulip ® tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Posebna uputstva

Dejstvo na jetru

Kao i kod drugih inhibitora HMG-Co-reduktaze (statini), s Tulip® terapijom moguće je umjereno (više od 3 puta u usporedbi s VGN-om) povećanje serumske aktivnosti jetrenih transaminaza: ACT i ALT.

Prije početka terapije, 6 tjedana i 12 tjedana nakon početka uzimanja lijeka Tulip® ili nakon povećanja njegove doze, potrebno je pratiti pokazatelje jetrene funkcije (ACT, ALT). Funkciju jetre treba pratiti i kada se pojave klinički znakovi oštećenja jetre. U slučaju povećane aktivnosti ACT i ALT-a, njihovu aktivnost treba pratiti dok se ne normalizira. Tulip ® se treba koristiti s oprezom kod pacijenata koji zloupotrebljavaju alkohol i / ili imaju povijest bolesti jetre.

Bolesti jetre u aktivnom stadiju ili porast aktivnosti jetrenih transaminaza krvne plazme nepoznatog porijekla kontraindikacija su za upotrebu lijeka Tulip ®.

Prevencija moždanog udara intenzivnom terapijom za smanjenje lipida (SPARCL)

Retrospektivna analiza različitih podvrsta moždanog udara kod pacijenata koji nisu IHD koji su nedavno pretrpjeli moždani udar ili prolazni ishemijski napad (TIA) otkrila je veći rizik od hemoragičnog moždanog udara u bolesnika koji uzimaju atorvastatin u dozi od 80 mg u usporedbi s placebom. Posebno visok rizik zabilježen je kod pacijenata koji su u vrijeme početka ispitivanja imali hemoragični moždani udar ili lakunarni infarkt. Za pacijente koji su imali hemoragični moždani udar ili lakunarni infarkt i uzimaju atorvastatin u dozi od 80 mg, omjer rizika i koristi je nejasan, a potencijalni rizik od razvoja hemoragičnog moždanog udara treba pažljivo procijeniti prije početka liječenja.

Djelovanje skeletnih mišića

Kada koristite lijek Tulip ® može razviti mijalgiju. Dijagnoza miopatije (boli i slabosti u mišićima u kombinaciji s povećanjem CPK aktivnosti više od 10 puta u usporedbi s VGN-om) može se pretpostaviti u bolesnika s difuznom mijalgijom, bolovima ili slabošću mišića i / ili izrazitim porastom aktivnosti CPK-a. Terapiju tulipana ® treba prekinuti ako postoji značajno povećanje aktivnosti KFK ili u slučaju potvrđene ili sumnje na miopatiju.

Kada se koriste drugi inhibitori HMG-Co-reduktaze (statini), rizik od pojave miopatije može se povećati uz upotrebu ciklosporina, fibrata, eritromicina, nikotinske kiseline u dozama za snižavanje lipida (više od 1 g / dan) ili antifungalnih lekova iz skupine azola.Koristeći Tulip ® u kombinaciji s fibratima, eritromicinom, imunosupresivima, antifungalnim lijekovima skupine azola ili nikotinskom kiselinom u dozama za snižavanje lipida (više od 1 g / dan), potrebno je odmjeriti očekivane koristi i rizike liječenja Tulip®-om.

Vrlo rijetko prijavljeni slučajevi imuno posredovane nekrotizirajuće miopatije za vrijeme ili nakon liječenja statinima, uključujući atorvastatin. Imuno posredovana nekrotizirajuća miopatija klinički je karakterizirana mišićnom slabošću u gornjim ekstremitetima i povećanjem koncentracije CPK u plazmi u krvi, koji traju uprkos prestanku liječenja statinom.

Ako je potrebno, kombinirana terapija treba razmotriti mogućnost upotrebe ovih lijekova u nižim početnim i održavajućim dozama. Preporučuje se periodično praćenje aktivnosti CPK.

Kombinacija primjene atorvastatina i fusidne kiseline nije preporučljiva, stoga treba razmotriti privremeni prekid terapije atorvastatinom tijekom upotrebe fusidne kiseline.

Pacijente treba upozoriti da se moraju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili mišićna slabost, posebno ako ih prate nelagoda ili vrućica.

Pri korištenju lijeka Tulip®, kao i drugih inhibitora HMG-Co-reduktaze (statini), opisani su rijetki slučajevi rabdomiolize s akutnim zatajivanjem bubrega uslijed mioglobinurije.

Ako postoje simptomi moguće miopatije ili faktora rizika za razvoj zatajenja bubrega zbog rabdomiolize (na primjer, teška akutna infekcija, arterijska hipotenzija, opsežna kirurška intervencija, ozljede, ozbiljni metabolički, elektrolitni i endokrini poremećaji i nekontrolirani napadi), liječenje Tulip®-om treba prekinuti ili u potpunosti otkazati.

Intersticijska bolest pluća

Zabilježeni su izuzetno rijetki slučajevi razvoja intersticijske bolesti pluća uz primjenu određenih statina, posebno uz produženu terapiju. Kliničke manifestacije uključuju kratkoću daha, neproduktivan kašalj i loše opće zdravlje (povećani umor, gubitak težine i vrućica). U slučaju sumnje na razvoj intersticijske bolesti pluća, liječenje statinima treba prekinuti.

Neke studije sugeriraju da upotreba statina, kao klase, može dovesti do povećanja glukoze u krvi, a kod nekih bolesnika s povećanim rizikom za razvoj dijabetesa u budućnosti mogu izazvati hiperglikemiju, što zahtijeva standardnu ​​antidijabetičku terapiju. Međutim, taj je rizik zanemariv u usporedbi sa smanjenjem vaskularnog rizika tijekom uzimanja statina, te stoga ne bi trebao biti razlog za otkazivanje liječenja statinima. Pacijenti u riziku (s koncentracijom glukoze praznog želuca 5,6-6,9 mmol / L, BMI> 30 kg / m 2, povišen trigliceridi, povišen krvni pritisak) trebaju se kontrolirati, i klinički i biohemijski, u skladu s nacionalnim standardima za pružanje medicinskih pomoć.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Za vrijeme liječenja Tulipom®, treba biti oprezan pri upravljanju vozilima i drugim potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Interakcija lijekova

Rizik od miopatije tijekom liječenja inhibitorima HMG-CoA reduktaze raste uz istodobnu upotrebu ciklosporin, eritromicin, klaritromicin, imunosupresivi, antifungalni lekovi (derivati ​​azola)zbog mogućeg povećanja koncentracije atorvastatina u krvnom serumu.

Uz istovremeno korištenje sa Inhibitori HIV proteaze - indinavir, ritonavir - rizik od razvoja miopatije raste.

Slična interakcija moguća je uz istodobnu upotrebu atorvastatina sa fibrati i nikotinska kiselina u dozama za snižavanje lipida (više od 1 g / dan).

Inhibitori izoenzima CYP3A4

Budući da se atorvastatin metabolizira korištenjem izoenzima CYP3A4, kombinirana primjena lijeka Tulip® s inhibitorima ovog izoenzima može dovesti do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi. Stupanj interakcije i učinak povećanja koncentracije atorvastatina određuju se varijabilnošću učinka na izoencim CYP3A4.

Inhibitori transportnih proteina OATP1B1

Atorvastatin i njegovi metaboliti supstrati su transportnog proteina OATP1B1. Inhibitori OATP1B1 (npr. Ciklosporin) mogu povećati bioraspoloživost atorvastatina. Dakle, upotreba atorvastatina u dozi od 10 mg i ciklosporina u dozi od 5,2 mg / kg / dan dovodi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi za 7,7 puta.

Istodobnom primjenom atorvastatina 10 mg i eritromicina (500 mg 4 puta / dan) ili klaritromicina (500 mg 2 puta / dan), koji inhibiraju izoenzim citokroma CYP3A4, dolazi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi (za 40% kada se koristi s eritromicin i 56% - kada se koristi sa klaritromicinom).

Istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima proteaze, poznatim kao inhibitori izoenzima citokroma CYP3A4, praćena je porastom koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi (uz istodobnu upotrebu s eritromicinom - Cmaks atorvastatin se povećava za 40%).

Kombinovana upotreba atorvastatina u dozi od 40 mg s diltiazemom u dozi od 240 mg dovodi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.

Nije otkrivena klinički značajna interakcija atorvastatina i cimetidina.

Istodobna primjena atorvastatina u dozama od 20 mg do 40 mg i itrakonazola u dozi od 200 mg dovodi do trostrukog povećanja AUC atorvastatina.

Budući da sok od grejpfruta sadrži jednu ili više komponenti koje inhibiraju izoencim CYP3A4, njegova prekomjerna konzumacija (više od 1,2 L dnevno tijekom 5 dana) može prouzrokovati porast koncentracije atorvastatina u plazmi.

CYP3A4 izoenzimski indikatori

Kombinirana primjena atorvastatina s induktorima izoenzima SURZA4 (na primjer, efavirenzom ili rifampicinom) može dovesti do smanjenja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi. Zbog dvostrukog mehanizma interakcije s rifampicinom (induktor izoenzima CYP3A4 i inhibitora transportnog proteina hepatocita OATP1B1), ne preporučuje se istodobna primjena atorvastatina i rifampicina, budući da kašnjenje primjene atorvastatina nakon rifampicina dovodi do značajnog smanjenja koncentracije atorvastatina u krvi.

Istodobnom primjenom atorvastatina i suspenzije koja sadrži magnezijev i aluminij hidroksid, koncentracija atorvastatina u plazmi smanjuje se za oko 35%, međutim, stupanj smanjenja koncentracije LDL-C ostaje nepromijenjen.

Atorvastatin ne utječe na farmakokinetiku fenazona, stoga se ne očekuje interakcija s drugim lijekovima metaboliziranim istim izoenzimima.

Učinak smanjenja lipida u kombinaciji s kolestipolom je bolji od onog za svaki lijek zasebno, uprkos smanjenju koncentracije atorvastatina za 25% ako se primjenjuje istodobno s kolestipolom.

Ispitivanja interakcije atorvastatina i fusidne kiseline nisu provedena. Kao i kod ostalih statina, postmarketinška ispitivanja kombinirane primjene atorvastatina i fusidne kiseline izvijestila su o nuspojavama na mišiće, uključujući rabdomiolizu. Mehanizam interakcije nije poznat. Takvi pacijenti zahtijevaju pažljivo praćenje i, moguće, privremeni prekid atorvastatina.

Iako nisu izvedena ispitivanja interakcije atorvastatina i kolhicina, prijavljeni su slučajevi miopatije uz istodobnu primjenu kolhicina, te treba biti oprezan prilikom propisivanja atorvastatina i kolhicina.

Uz opetovanu upotrebu digoksina i atorvastatina u dozi od 10 mg Css digoksin u plazmi se ne mijenja. Međutim, kada se digoksin koristi u kombinaciji s atorvastatinom u dozi od 80 mg / danu, koncentracija digoksina u krvnoj plazmi povećava se za oko 20%. Pacijenti koji uzimaju digoksin u kombinaciji s atorvastatinom zahtijevaju praćenje koncentracije digoksina u krvnoj plazmi.

Istodobnom primjenom atorvastatina u dozi od 10 mg 1 put / dan i azitromicina u dozi od 500 mg 1 put / dan, koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi se ne mijenja.

Istodobnom primjenom atorvastatina i oralnog kontracepcijskog sredstva koji sadrži noretisteron i etinil estradiol, došlo je do značajnog povećanja AUC noretisterona i etiniil estradiola za oko 30%, odnosno 20%, što bi trebalo uzeti u obzir pri odabiru oralnog kontraceptiva.

Atorvastatin uz istodobnu upotrebu s terfenadinom nema klinički značajan uticaj na farmakokinetiku terfenadina.

U bolesnika koji dugo uzimaju varfarin, atorvastatin u dozi od 80 mg / danu nešto skraćuje vrijeme protrombina u prvim danima zajedničke primjene. Ovaj efekat nestaje nakon 15 dana istodobne upotrebe ovih lijekova. Iako su slučajevi klinički značajnih promjena antikoagulacijskog učinka zabilježeni vrlo rijetko, protrombinsko vrijeme treba odrediti u bolesnika koji uzimaju kumarinske antikoagulanse prije i često dovoljno na početku liječenja atorvastatinom kako bi se osiguralo da nema značajnih promjena u protrombinskom vremenu. Nakon što je zabilježeno stabilno vrijeme protrombina, može se provjeravati u intervalima uobičajenim za pacijente koji uzimaju kumarinske antikoagulanse. Ako promijenite dozu ili prekinete liječenje, te mjere treba ponoviti. Nije postojala povezanost između upotrebe atorvastatina i krvarenja ili promjena protrombinskog vremena kod pacijenata koji nisu uzimali antikoagulanse.

Istodobnom primjenom atorvastatina u dozi od 80 mg i amlodipina u dozi od 10 mg, farmakokinetika atorvastatina u ravnoteži se ne mijenja.

Ostali lijekovi za smanjenje lipida

Istodobnom primjenom atorvastatina s drugim hipolipidemičkim lijekovima (na primjer, ezetimibom, gemfibrozilom, derivatom fibroinske kiseline) u snižavanju doza, povećava se rizik od razvoja rabdomiolize.

Ostala istodobna terapija

Uz kombiniranu upotrebu atorvastatina sa antihipertenzivnim lijekovima i estrogenima (kao nadomjesna terapija) nije otkrivena klinički značajna interakcija.

Pogledajte video: The Story of the Tulips. Planting to Harvest. One year at Maliepaard Bloembollen (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar