Kvaliteta života pacijenata sa šećernom bolešću

Dijabetes melitus je bolest koja se ne može u potpunosti eliminirati. Stoga ima utjecaja na ljudski život. Jedenje, ograničavanje fizičke aktivnosti, budnost i san, uzimanje tableta za snižavanje šećera ili ubrizgavanje inzulina - sve to disciplinira osobu, tjerajući je da razmišlja unaprijed kroz svoj dnevni raspored.

To vam se u početku može činiti previše komplikovano. Ali ako slijedite kliničke smjernice za dijabetes, možete jesti raznoliko i ukusno, baviti se sportom i osjećati se sjajno.

Kako organizovati obrok?


Broj obroka za dijabetičare je 5-6 puta, u malim porcijama. Važno je da sadržaj kalorija u hrani bude mali, a glikemijski indeks srednji ili mali.

Ovo je neophodno kako osoba ne dobije višak tjelesne težine i može izbjeći značajne promjene glukoze u krvi.

Osim toga, male porcije hrane mogu smanjiti opterećenje probavnog trakta. Preopterećenja želuca i crijeva ne zahtijevaju dijabetes. Američki stručnjaci s pravom pokušavaju izbjeći riječ "dijeta", zamjenjujući je "prehrambenim planom".

To je potpuno ispravno, jer pojam "dijeta" znači nešto privremeno. Sastavljajući optimalni jelovnik za pacijenta, endokrinolog uzima u obzir njegove prehrambene sklonosti, starost, tjelesnu težinu i metaboličke osobine.

Za neke pacijente prikladna je uravnotežena prehrana sa smanjenim udjelom kalorija, za druge - dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, a za treće - hrana sa smanjenim udjelom masti. Što je dijeta prikladnija za određenu osobu, to je manji rizik od grešaka u prehrani i poremećaja.

Evo osnovnih principa planiranja ishrane:

  • doručak mora uključivati ​​hranu sa sporim ugljikohidratima. Ovo je neophodno kako bi tijelo bilo zasićeno energijom za cijeli naredni dan,
  • maksimalni interval između obroka je 3 sata,
  • ako je jaka glad, trebate izmjeriti nivo glukoze i doručkovati sa nečim korisnim (na primjer, pojesti jabuku ili nekoliko orašastih plodova). Ako uređaj pokazuje nizak šećer, trebali biste jesti jelo koje sadrži brze ugljikohidrate,
  • Bolje je jesti dijabetičko meso ne sa kašom, već prilog povrćem, jer se puno bolje apsorbuje,
  • ne možete gladovati u krevet. Jedna čaša nezaslađenog jogurta ili kefira s niskom masnoćom noću pomoći će da se riješite ovog osjećaja.

Namirnice poput kefira, šljiva ili kuhane repe pomažu probavi. U istu je svrhu korisno piti 250 ml vode u 15 minuta. prije doručka. Hrana će se probaviti mnogo bolje.


Potrebno je inicijalno prilagođavanje prehrane bez obzira na vrstu dijabetesa.

Dijeta kod osoba sa dijabetesom ovisnim o insulinu je nešto manje stroga.

Pacijent može izračunati dozu inzulina ovisno o tome što točno planira jesti. Međutim, svi dijabetičari trebali bi izbjegavati hranu sa značajnim opterećenjem ugljikohidrata. Razlike u razini glukoze uzrokovane takvim poremećajima povećavaju rizik od komplikacija.

Osnova prehrane dijabetičara je povrće. Prije svega, jer doprinose ubrzanju metabolizma. Kod dijabetesa se metabolički procesi usporavaju, pa morate jesti povrće 3 do 4 puta dnevno. U tom slučaju tijelo prima sav potreban skup vitamina, minerala i elemenata u tragovima.

Povrće i jela iz njih poboljšavaju probavu, smanjujući rizik od konstipacije i povezanih intoksikacija. Voće je također korisno u tom pogledu, ali morate obratiti pažnju na glikemijski indeks. Ne bi trebao biti previsok.

Glavni naglasak u ishrani po mogućnosti je na svježem povrću

Za pripremu vrsta s malo masti treba odabrati ribu i meso. Najbolje ih je kuhati u pećnici s malom količinom ulja, prokuhanim ili na pari. Riba bi trebalo da bude u ishrani oko 2 puta nedeljno, meso - dnevno.

Pogodne sorte: piletina ili ćurka (bez kože), zečje meso. Najkorisnije vrste ribe za dijabetičare su oslić, tilapija i pollok. Prilično su ukusne, bogate korisnim tvarima.


Bolje je suzdržati se od jela masne govedine, svinjetine, patke, guske i masne ribe, jer jela iz tih proizvoda povećavaju koncentraciju “lošeg” holesterola i stavljaju pritisak na gušteraču.

Najkorisnije vrste žitarica su: heljda, grašak, pšenica i proso.

Glikemijski indeks ovih proizvoda je na prosječnom nivou, oni sadrže veliku količinu minerala i vitamina. Ali poliranu rižu i kašu iz prehrane treba isključiti. Imaju visok udio kalorija, ali s malo korisnih tvari.

Kontrola glukoze u krvi

Ovo je jedna od najvažnijih tačaka u lečenju dijabetesa i u prevenciji komplikacija. Redovnom upotrebom brojila možete prepoznati hiper- ili hipoglikemiju kako biste preduzeli adekvatne mere.

Što se prije otkrije bolno stanje, što su efikasnije medicinske mjere, veće su šanse da se pacijentu održi zdravlje.

Da bi uređaj pokazao točne vrijednosti, potrebno je povremeno ga kalibrirati i izvršiti kontrolna mjerenja. Ne možete koristiti istečene test trake, jer će rezultat biti daleko od istine.

Važno je redovito mijenjati bateriju u uređaju, jer istinitost očitanja u velikoj mjeri ovisi o tome.

Terapijske mere

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Pacijenti sa dijabetesom tipa 1 trebali bi slijediti režim ubrizgavanja inzulina.

Uz ovaj oblik bolesti, nemoguće je učiniti bez injekcija, jer izlučivanje inzulina nije dovoljno. Nijedna racionalna prehrana neće pomoći pacijentu ako slučajno napravi injekcije ili ih potpuno zanemari.

Važno je da dijabetičar zna izračunati dozu primenjenog hormona, ovisno o tome koju hranu će jesti. Također, pacijentu su potrebna saznanja o tome kako se učinak razlikuje od kratkog i dugotrajnog inzulina.

Posebnost dijabetesa tipa 2 je da je lučenje inzulina normalno, a ako je smanjeno, zanemarivo je. U tom slučaju pacijentu nisu potrebne injekcije hormona.


Glavna stvar kod dijabetesa tipa 2 je pravilna prehrana i tjelesni odgoj.

Ako to nije dovoljno za održavanje normalne razine glukoze, pacijentu se propisuju tablete za snižavanje šećera. Samo specijalist može odabrati lijekove.

Pokušaji samo-liječenja i nekontroliranog lijeka samo će pogoršati stanje bolesti.

Ponekad ljekar propisuje injekcije insulina pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2. To je obično privremena mjera i ne treba ga napustiti.

Ispitivanje subjektivne slike bolesti. Analiza optimalnih načina potpune medicinske, psihološke i socijalne rehabilitacije bolesnika sa šećernom bolešću. Odnos kvalitete života s kliničkim i psihološkim karakteristikama bolesnika s dijabetesom.

HeadingMedicina
Pogledseminarski rad
JezikRuski
Datum dodavanja22.07.2015
Veličina datoteke566.8 K

Slični dokumenti

Dijabetes kao jedan od globalnih problema našeg vremena. Izbor istorija slučajeva pacijenata sa šećernom bolešću za 2005-2007. Razina samokontrole kod pacijenata sa šećernom bolešću. Vjerovatnoća komplikacija. Količina holesterola u hrani.

zbornik radova 529,4 K, dodano 3.11.2009

Studija i analiza provedbe državne politike u oblasti medicinske i socijalne zaštite građana koji imaju dijabetes na Primorskom teritoriju. Prijedlozi za poboljšanje preferencijalne ponude lijekova za Prioritetni nacionalni zdravstveni program.

teza 82,9 K, dodano 14.5.2014

Ispitivanje cirkadijanskog ritma arterijske hipertenzije kod pacijenata. Kombinacija arterijske hipertenzije i dijabetes melitusa kao glavnog uzroka smrti pacijenata od kardiovaskularnih komplikacija. Priroda svakodnevnog praćenja krvnog pritiska.

izvještaj o praksi 54,9 K, dodano 02.10.2014

Medicinski aspekti problema dijabetesa. Psihološke karakteristike ličnosti pacijenata sa dijabetesom. Opće odredbe za psihološku pomoć osobama s psihosomatskim poremećajima. Principi psihoterapije za psihosomatske bolesti.

teza 103,6 K, dodana 17.03.2011

Proučava se utjecaj čokolade na sadržaj šećera, ukupnu razinu kolesterola, tjelesnu težinu, krvni pritisak, rad srca. Analiza profesionalne uloge medicinske sestre u njezi bolesnika sa dijabetesom tipa 2.

teza 2,2 M, dodano 16.06.2015

Etiologija, patogeneza, razvojni stadiji i simptomi bolesti. Metode liječenja, preventivna rehabilitacija, komplikacije i hitna stanja bolesnika sa šećernom bolešću. Osnovni principi prehrane i terapije lijekovima. Prednosti fizičke aktivnosti.

seminarski rad 637,3 K, dodato 26.10.2014

Dijabetes melitus, njegove vrste i uzroci. Statistička procjena i analiza pokazatelja incidencije dijabetesa uz pomoć paketa STATISTIKA. Analiza korelacije i korelacije kašnjenja, izgradnja višestrukog regresijskog modela.

zbornik radova 1000.6 K, dodan 07.06.2008

Nega kao osnova praktične zdravstvene zaštite. Karakterizacija dijabetesa. Organizacija rada bolnice i njege djece koja boluju od dijabetesa na somatskom odjeljenju. Kategorije intervencije medicinskih sestara.

zbornik radova 470,2 K, dodan 07.10.2015

Etiologija i kliničke manifestacije dijabetesa. Vrste pravila za skladištenje insulina. Koncept i režim terapije insulinom. Studija komplikacija koje nastaju nakon injekcije inzulina. Uloga medicinske sestre u obrazovanju bolesnika sa dijabetesom.

seminarski rad 30,1 K, dodano 6.06.2016

Karakterizacija dijabetesa kao globalni problem. Proučavanje klasifikacije i faze razvoja bolesti. Značajke procesa dojenja kod dijabetesa. Tehnologija nege pacijenata. Prva pomoć kod hipoglikemijskog stanja.

seminarski rad 509,8 K, dodan 17.08.2015

Radovi u arhivima lijepo su dizajnirani prema zahtjevima sveučilišta i sadrže crteže, dijagrame, formule itd.
PPT, PPTX i PDF datoteke predstavljene su samo u arhivima.
Preporučuje se za preuzimanje djela.

Uzroci patologije

Etiologija bolesti razlikuje se ovisno o vrsti patologije.

Dijabetes tipa 2 se razvija zbog takvih faktora:

  • genetska predispozicija
  • različiti stepeni gojaznosti,
  • rana trudnoća
  • sjedilački način života
  • poremećaji prehrane
  • uzimanje lijekova koji sadrže hormone
  • pubertet
  • bolesti endokrinog sistema

Klasifikacija bolesti

Patogeneza bolesti je poteškoća u apsorpciji glukoze u ćelije organa, što dovodi do njenog nakupljanja u krvi. To se može dogoditi zbog nedovoljne sinteze inzulina ili kad ćelijski receptori izgube osjetljivost na hormon.

Na osnovu razlika u mehanizmu razvoja bolesti dijabetes melitus dijeli se na nekoliko vrsta:

  1. Dijabetes tipa 1 je dijabetes ovisan o insulinu. Razvija se kao rezultat uništavanja tkiva pankreasa odgovornog za proizvodnju inzulina. Kao rezultat toga, stvara se nedovoljna količina hormona i nivo glukoze u krvnoj plazmi počinje rasti. Dijabetes tipa 1 je urođena bolest i uglavnom se dijagnosticira kod djece i adolescenata od rođenja do 12. godine života.
  2. Dijabetes tipa 2 je oblik patologije neovisan o insulinu. U ovom slučaju ne postoji nedostatak inzulina, ali ćelije postaju imune na hormon i apsorpcija glukoze u tkivu je teška. Takođe dovodi do povećanja šećera u tijelu. Dijabetes tipa 2 u djetinjstvu praktično se ne otkriva i razvija se tokom života. Odrasli pacijenti stariji od 35-40 godina osjetljiviji su na bolest.

Patologija je klasifikovana prema težini kursa:

  • 1 stepen - blagi oblik sa stabilnom nivoom šećera u plazmi koji ne prelazi 8 mmol / l,
  • 2 stepena - umereno stanje sa promenom pokazatelja glukoze tokom dana i koncentracijom koja dostiže 14 mmol / l,
  • 3. stupanj - teški oblik s povećanjem razine glukoze iznad 14 mmol / L.

Kao odgovor na liječenje, dijabetes se razlikuje u fazama:

  • faza kompenzacije - tijekom terapije pokazatelji šećera se održavaju na razini prihvatljivih standarda,
  • faza subkompenzacije - mali višak glukoze kao rezultat liječenja,
  • dekompenzacijska faza - tijelo ne reagira na terapiju koja je u toku i vrijednosti šećera znatno su premašene.

Kliničke smjernice za liječenje dijabetesa kod djece

Dijabetes melitus se sve više dijagnosticira u djetinjstvu i zauzima drugo mjesto po učestalosti slučajeva među hroničnim dječjim bolestima.

Ova urođena i neizlječiva patologija uzrokovana je poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, a karakterizira je porast koncentracije šećera u krvnoj plazmi.

Zdravlje malog pacijenta i vjerojatnost razvoja ozbiljnih komplikacija ovise o pravovremenoj dijagnozi i liječenju.

Dijagnoza i liječenje dijabetesa tipa 2

Udruženje ljekara opće prakse (porodični ljekari) Ruske Federacije

DIJAGNOZA, LIJEČENJE I PREVENCIJA

U GENERALNOJ MEDICINSKOJ PRAKSI

Programeri: R.A. Nadeeva

2. Kodovi prema ICD-10

3. Epidemiologija dijabetesa tipa 2

4. Čimbenici i rizične grupe

5. Screening tipa 2

6. Klasifikacija dijabetesa. Zahtevi za formulaciju dijagnoze dijabetesa.

7. Načela dijagnosticiranja bolesti kod odraslih na ambulantnoj osnovi. Diferencijalna dijagnoza.

8. Kriterijumi za ranu dijagnozu

9. Klasifikacija komplikacija dijabetesa.

10. Opći principi ambulantne terapije

10.1. Algoritam za individualizirani odabir ciljeva liječenja za HbA1c

10.2. Pokazatelji kontrole metabolizma lipida

10.3. Monitor krvnog pritiska

10.4. Promjena načina života

10.5. Terapija lijekovima

10.6. Stratifikacija taktike liječenja ovisno o početnom HbA1c

10.7. Terapija inzulinom za dijabetes tipa 2.

10.8. Značajke liječenja dijabetesa tipa 2 u starosti.

10.9. Značajke liječenja dijabetesa tipa 2 u djece i adolescenata.

10.10. Značajke liječenja dijabetesa tipa 2 u trudnica.

11. Indikacije za stručni savjet

12. Indikacije za hospitalizaciju pacijenta

13. Prevencija. Edukacija pacijenata

15. Praćenje bolesnika sa dijabetesom tipa 2 bez komplikacija

AH - arterijska hipertenzija

aGPP-1- peptidni agonisti nalik glukagonu 1

Pakao - krvni pritisak

GDM - gestacijski dijabetes

DKA - dijabetička ketoacidoza

DN - dijabetička nefropatija

DR - dijabetička retinopatija

IDDP-4 - inhibitori dipeptil peptidaze

ICD - kratko delujući (ultra-kratki) inzulin

BMI - indeks tjelesne mase

IPD - inzulinsko srednje (dugo) delovanje

NGN - glikemija na testu sa oštećenjem

NTG - oslabljena tolerancija na glukozu

PGTT - oralni test tolerancije na glukozu

PSSP - oralni hipoglikemijski lijekovi

RAE - Ruska asocijacija endokrinologa

Dijabetes melitus

MSP - lijekovi za snižavanje šećera

TZD - tiazolidindioni (glitazoni)

CKD - ​​hronična bolest bubrega

XE - jedinica za hleb

HLVP - lipoprotein holesterola visoke gustoće

HLNP - lipoprotein holesterola niske gustine

HbA1c - glikozilirani hemoglobin

Dijabetes melitus (DM) je skupina metaboličkih (metaboličkih) bolesti koje karakteriziraju hronična hiperglikemija, koja je rezultat poremećenog lučenja inzulina, utjecaja inzulina ili oba ova faktora. Hroničnu hiperglikemiju kod dijabetesa prati oštećenje, disfunkcija i insuficijencija različitih organa, posebno očiju, bubrega, živaca, srca i krvnih sudova.

E10 Šećerna bolest ovisna o inzulinu

E11 Dijabetes melitus neovisan o insulinu

E12 Prehrambeni dijabetes

E13 Ostali navedeni oblici šećerne bolesti

E14 Dijabetes melitus, neodređen

O24 Gestacijski dijabetes

R73 Visoka glukoza u krvi

(uključuje oštećenu toleranciju glukoze i oštećenu glukozu na glasu)

3. Epidemiologija dijabetesa tipa 2.

U opštoj strukturi dijabetesa, dijabetes tipa 2 je 90-95%. U posljednjih 30 godina stopa porasta obolijevanja od dijabetesa nadmašila je zarazne bolesti poput tuberkuloze i HIV-a.

Broj oboljelih od dijabetesa u svijetu u posljednjih 10 godina više se nego udvostručio i dostigao je 371 milion ljudi do 2013. godine. Pandemijska priroda širenja potaknula je Ujedinjene narode u prosincu 2006. godine da usvoje rezoluciju kojom se poziva na "stvaranje nacionalnih programa za prevenciju, liječenje i prevenciju dijabetesa i njegovih komplikacija te njihovo uključivanje u vladine zdravstvene programe".

Prema Državnom registru pacijenata sa dijabetesom od januara 2013. u Ruskoj Federaciji, ima 3,779 miliona pacijenata s dijabetesom u pogledu pristupa medicinskim ustanovama. Međutim, stvarna prevalenca je 3-4 puta veća od registrirane "u prometu". Što je oko 7% stanovništva. U evropskoj populaciji prevalenca dijabetesa tipa 2 je 3-8% (zajedno s oštećenom tolerancijom na glukozu - 10-15%).

Najopasnije posljedice globalne epidemije dijabetesa jesu njegove sistemske vaskularne komplikacije - nefropatija, retinopatija, oštećenje glavnih žila srca, mozga, perifernih žila donjih ekstremiteta. Upravo su ove komplikacije glavni uzrok invaliditeta i smrtnosti kod pacijenata s dijabetesom.

4. Čimbenici i rizične grupe.

Faktori rizika za dijabetes tipa 2

- Prekomjerna težina i gojaznost (BMI≥25 kg / m2 *).

- Porodična anamneza (dijabetes ili roditelji sa sestrom sa dijabetesom tipa 2)

-Neobično niska fizička aktivnost.

- Oslabljena glikemija na testu ili oštećena istorija tolerancije na glukozu.

-Gestacijski dijabetes melitus ili rađanje velikog ploda u historiji.

-Aterijska hipertenzija (≥140 / 90 mm Hg ili antihipertenzivni lijek).

- HDL holesterol ≤0,9 mmol / L i / ili nivo triglicerida ≥2,82 mmol / L

Proces dojenja je od velike važnosti već u početnim fazama dijagnosticiranja dijabetesa kod djece.

Sestra pomaže u prikupljanju podataka potrebnih za sastavljanje jasne slike mogućih uzroka bolesti, sudjeluje u pripremi malog pacijenta za laboratorijske i instrumentalne studije i pruža njegu skrbi tijekom terapije u bolnici i kod kuće.

Šećerna bolest tipa 2 (neinzulinska ovisnost) je patologija koju karakterizira oslabljena proizvodnja ugljikohidrata u tijelu. U normalnom stanju, ljudsko tijelo proizvodi inzulin (hormon) koji prerađuje glukozu u hranjive stanice za tjelesna tkiva.

Kod dijabetes melitusa koji nije ovisan o insulinu, ove ćelije se oslobađaju aktivnije, ali inzulin ne raspodjeljuje energiju pravilno. U tom smislu, pankreas počinje da se proizvodi s osvetom. Pojačano izlučivanje iscrpljuje tjelesne stanice, preostali šećer se nakuplja u krvi, pretvarajući se u glavni simptom dijabetesa tipa 2 - hiperglikemija.

Terapija dijabetesa tipa 1 tipa inzulina

Kliničke preporuke za dijabetes u djece ovise o vrsti dijagnosticirane bolesti.

Važne točke liječenja su:

  • terapija lijekovima
  • dijetalna hrana
  • povećanje fizičke aktivnosti,
  • fizioterapija.

Kod patologije tipa 1, osnova terapije je terapija inzulinom. Injekcije se rade pod kožu pomoću insulinske šprice ili pumpe. Koža je prethodno očišćena preparatom koji sadrži alkohol.

Hormon se mora davati polako i potrebno je naizmjenično mijenjati mjesto ubrizgavanja, izbjegavajući da dođe u isto područje tijela.

Injekcije se mogu raditi u pregib trbuha, pupčanu regiju, u bedro, podlakticu i ramenu.

Liječnik izračunava dozu i broj dnevnih injekcija, a mora se strogo pridržavati rasporeda primjene inzulina.

Pored toga, takvi se lekovi mogu propisati:

  • sredstva za snižavanje šećera,
  • anabolički steroidi
  • protuupalni i antibakterijski lekovi,
  • sredstva za smanjenje pritiska
  • preparati sulfonilureje
  • kompleks vitamina.

Pridržavanje dijeta preduvjet je za život malog pacijenta.

Glavni principi prehrane su sljedeći:

  • tri glavna obroka i tri užine dnevno,
  • većina ugljikohidrata je u prvoj polovini dana,
  • potpuno ukloniti šećer i zamijeniti ga prirodnim zaslađivačima,
  • odbijaju jesti hranu bogatu brzim ugljikohidratima, slatkiše i masnu hranu,
  • uklonite iz prehrane peciva i peciva od pšeničnog brašna,
  • ograničite unos slatkog voća,
  • unosite u prehranu više svježeg povrća, povrća, agruma i nezaslađenog voća,
  • zamijenite bijeli hljeb raženim ili integralnim brašnom,
  • meso, riba i mliječni proizvodi trebaju biti malo masti,
  • ograničiti sol, začine i tople začine u ishrani,
  • dnevno pijte normu čiste vode neophodnu za održavanje vodenog balansa, po količini od 30 ml po kilogramu mase.

Prehrambena prehrana trebala bi postati način života i toga ćete se morati stalno pridržavati. Starije dijete treba biti osposobljeno u vještinama izračunavanja XE (jedinice za hljeb) i rukovanja injekcijskom špricom ili olovkom.

Samo u ovom slučaju možete uspješno održavati prihvatljivu razinu šećera u krvnoj plazmi i računati na dobrobit djeteta.

U pravilu, ako pacijent ima bolest prvog tipa, tada će glavna preporuka liječnika biti upotreba inzulina. Mora se razumjeti da režim terapije inzulinom treba biti racionalan i prikladan za određenog pacijenta.

U procesu liječenja koristi se obično intenzivna terapija inzulinom, odnosno dnevna doza inzulina podijeljena je u nekoliko doza, dok:

  • s jednom porcijom inzulina, morate odložiti svu dolaznu glukozu,
  • doza inzulina treba da simulira glavni iscjedak gušterače.

Terapija inzulina sastoji se od uvođenja lijeka, čije je trajanje djelovanja različito.

Ujutro i prije spavanja pacijentu se ubrizgavaju inzulini s produženim djelovanjem, a nakon jela koriste se kratko djelujući inzulini. Doziranje inzulina je uvijek različito i ovisi o nivou šećera u krvi i ugljikohidrata u konzumiranoj hrani.

Inzulin se ubrizgava medicinskom špricom, a idite posebnom olovkom za špriceve. Svaki pacijent s dijabetesom tipa 1 trebao bi biti opremljen olovkama za špricanje o trošku države.

Prehrana ljudi sa šećernom bolešću tipa 1 ne razlikuje se od uobičajene, odnosno proteini, masti i ugljikohidrati trebaju biti isporučeni u istoj količini kao i kod zdrave osobe. Najčešće, kako bi odredili apsorpciju ugljikohidratne hrane, ljekari koriste sistem jedinica za hljeb.

S dijabetesom tipa 1, gotovo svakom pacijentu je propisana vlastita gimnastika. Njegova upotreba neće smanjiti šećer u krvi, ali će pomoći poboljšanju fizičkog stanja pacijenta. Postoje slučajevi kada je bilo koja fizička aktivnost kontraindicirana.

Ako šećerna bolest tipa 2 počne napredovati, onda liječnici upozoravaju na potrebu inzulinske terapije.

Galvus - upute za upotrebu, odgovori na često postavljana pitanja o lijeku

Takođe, kliničke preporuke koje ljekar daje prilikom dijagnosticiranja dijabetes melitusa uključuju umjerene fizičke napore.

Pravilno dizajnirani fizički odgoj doprinosi:

  • aktivni metabolizam ugljenih hidrata,
  • gubitak kilograma
  • održavanje normalnog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema.

Vežbe bira lekar. On se vodi takvim parametrima kao što su starost pacijenta, tok bolesti i opće stanje. Prosječno vrijeme punjenja kreće se od pola sata do sat vremena. Minimalni broj treninga nedeljno je tri puta.

Galvus je hipoglikemijsko sredstvo dizajnirano za kontrolu glikemije kod dijabetesa tipa 2. Osnovna aktivna komponenta lijeka je vildagliptin. Lijek se oslobađa u obliku tableta. I liječnici i dijabetičari dobili su pozitivne povratne informacije od Galvusa.

Snažno kontrolira metabolizam inzulina i glukagona. Europsko antidijabetičko udruženje tvrdi da je Galvus u monoterapiji preporučljivo koristiti samo kad je metformin kontraindiciran pacijentu. Za dijabetičare ovisne o insulinu s bolešću tipa 2, Galvus pomaže smanjiti broj populacija i količinu ubrizgavanog inzulina.

4-5.11. Održaće se II ruska konferencija s međunarodnim učešćem „Dijabetes: makro i mikrovaskularne komplikacije“

Povećana koncentracija šećera u krvi dovodi do razvoja akutnih i hroničnih komplikacija. Akutne posljedice nastaju u roku od nekoliko dana, pa čak i sati, i u tom slučaju je potrebna hitna medicinska pomoć, jer se u protivnom povećava rizik od smrti.

Federalna državna budžetska ustanova „Endokrinološki naučni centar“ Ministarstva zdravlja Rusije i javna organizacija „Ruska asocijacija endokrinologa“ najavljuju

II sve-ruska konferencija s međunarodnim učešćem "Dijabetes: makro i mikrovaskularne komplikacije"

DATUM: 4-5 novembra

PRIHVAĆENJE OVIH: do 25. septembra

PRETHODNA REGISTRACIJA: do 01.10.

MESTO: Moskva, ul. Dmitrij Uljanov, zgrada 11, zgrada 3 (FSBI endokrinološki istraživački centar ruskog Ministarstva zdravlja)

Dijeta za dijabetes

Dijeta protiv dijabetesa glavno je sredstvo liječenja (kontrole) bolesti, prevencije akutnih i hroničnih komplikacija. Na koju ćete dijetu izabrati, rezultati najviše ovise.

Morate odlučiti koju ćete hranu jesti i koju izuzeti, koliko puta dnevno i u koje vrijeme jesti, kao i hoćete li računati i ograničavati kalorije. Doziranje tableta i inzulina prilagođava se odabranoj prehrani.

Ciljevi liječenja dijabetesa tipa 1 i 2 su:

  • održavati šećer u krvi u prihvatljivim granicama,
  • smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara, drugih akutnih i hroničnih komplikacija,
  • imaju stabilno blagostanje, otpornost na prehlade i druge infekcije,
  • izgubiti na težini ako je pacijent višak kilograma.

Tjelesna aktivnost, lijekovi i injekcije inzulina igraju važnu ulogu u postizanju gore navedenih ciljeva. Ipak, dijeta na prvom mjestu.

Web stranica Diabet-Med. Com djeluje na promociji prehrane s malo ugljikohidrata među pacijentima s ruskim jezikom koji imaju dijabetes tipa 1 i 2.

Doista pomaže, za razliku od uobičajene prehrane broj 9. Podaci na mjestu temelje se na materijalima poznatog američkog ljekara Richarda Bernsteina, koji sam živi s teškim dijabetesom tipa 1 više od 65 godina.

I dalje se, stariji od 80 godina, osjeća dobro, bavi se tjelesnim odgojem, nastavlja rad sa pacijentima i objavljuje članke.

Vrste dijabetesa

Dijabetes tipa 1 karakterizira nedostatak inzulina zbog uništavanja beta ćelija gušterače, što dovodi do apsolutnog nedostatka hormona. Često se ovaj oblik patologije otkriva kod mladih, daje simptome: poliurija, gubitak težine, razvoj ketoze, izlučujuća žeđ.

Međutim, dijabetes tipa 1 može se pojaviti u bilo kojem dobu, lagano napredujući. S latentnim autoimunim dijabetesom kod odraslih osoba se tijekom godina razvija nedostatak inzulina. Kod pacijenata koji proizvode pankreasna auto-antitijela pankreasa može se primijetiti akutna manifestacija šećerne bolesti ili njezin izuzetno spor razvoj.

Dijabetes tipa 2 karakterizira nedostatak beta ćelija, koji je povezan s pretilošću različite težine, sjedilačkim načinom života. U početku se smanjuje proizvodnja inzulina, što izaziva postprandialnu hiperglikemiju. Nakon toga dolazi do hiperglikemije na testu.

Dijabetes tipa 2 često se javlja kod starijih pacijenata, oko 90% dijabetičara pati od ovog posebnog oblika bolesti. Kako se pretilost širi, ljekari kažu:

  1. mlađa dob zbog pojave dijabetesa tipa 2,
  2. rana manifestacija bolesti.

Postoji još jedan oblik dijabetesa - gestacijski, razvija se kod žena tokom trudnoće. Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 povećava se kod onih žena koje su imale probleme sa šećerom u krvi dok su nosile dijete.

Ostali specifični oblici bolesti: pojedinačni slučajevi mutacija gena, sekundarni dijabetes, hemijski ili lijek izazvan lijekovima.

Nacionalni registar dijabetesa samo potvrđuje ovu činjenicu.

Šta mogu biti komplikacije

Razina šećeraŽenaŽenko odredite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke Nivo0,58 Pretraga nije pronađenaPodelite dob muškarcaAge45 TraženjeNe pronađenoSaznajte dob ženeAge45 TraženjeNije pronađeno

Kao što je već dugo poznato, opasnost ne leži od samog dijabetesa, već s njegovim komplikacijama, a takvi zdravstveni poremećaji mogu biti različite težine. Najčešće se pacijent žali na brzo pogoršanje pamćenja, oslabljenu aktivnost mozga, promjenu tjelesne težine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da će pacijentica s dijabetesom prije ili kasnije imati prekide u funkcioniranju urogenitalne sfere, žene s menstrualnom hipertrofijom mogu osjetiti menstrualne nepravilnosti, žena može postati neplodna, a muškarac može postati nemoćan.

Opasna komplikacija bolesti bit će smanjenje kvalitete vida, ne isključuje se njegov potpuni gubitak i sljepoća. S prekidima razine šećera u krvi, ozbiljni problemi počinju zubima, usnom šupljinom, kožom, jetrom, bubrezima. Pacijent uskoro gubi osjetljivost na visoke i niske temperature, bol različitog stupnja intenziteta.

Pacijenti s uznapredovalim dijabetesom bilježe kršenje:

  • prekomjerna suvoća kože,
  • pojava čireva, pukotina i drugih oštećenja kože.

Pored toga, značajno je narušena cirkulacija krvi, gubi se elastičnost krvnih žila. Kod dijabetičara godinama su donji ekstremiteti deformirani, ozbiljni problemi se javljaju na kardiovaskularnom sistemu. Zbog poremećaja cirkulacije postoji rizik od razvoja dijabetičke neuropatije, gangrene ekstremiteta i kao rezultat - daljnje amputacije zahvaćene noge. U pravilu se to dešava s razvojem prvog ili drugog dijabetesa kod muškaraca starijih od 50 godina.

Ako je problematično spriječiti dijabetes melitus prvog tipa, tada je sasvim moguće spriječiti razvoj bolesti drugog tipa, za to je WHO razvio preporuke za bolesnike sa šećernom bolešću i za bolesnike koji žele spriječiti napredovanje patološkog stanja. To se posebno odnosi na pacijente koji su predisponirani za razlike u glikemiji i brzom porastu šećera u krvi, što se događa:

  1. s lošom naslednošću,
  2. sa bolestima gušterače.

Od dijabetesa tipa 2 možete se zaštititi ako slijedite sve upute liječnika.

Načini za sprečavanje dijabetesa

Ako odmah odbacite uzroke hiperglikemije, na koju osoba nije u mogućnosti utjecati, tada je moguće spriječiti razvoj dijabetesa u gotovo 99% slučajeva. Endokrinolozi preporučuju pacijentima da pokušaju smršaviti ako ima viška.

Ako smršavite najmanje 5 kilograma, možete odmah spriječiti bolesti za 70%.

Ljekari savjetuju ljude da se pridržavaju zdravog načina života, umjerene fizičke aktivnosti jer su takve mjere uvijek korisne.

Svakako može biti dovoljno svakog dana:

  • duga šetnja
  • voziti bicikl
  • trčati.

Takvo opterećenje će dobro ojačati mišićni aparat, a takođe doprinosi normalizaciji pokazatelja težine. Ljekari potvrđuju da predložene metode značajno smanjuju rizik od dijabetesa. Tjelesna aktivnost od 30 minuta dnevno smanjit će vjerojatnost dijabetesa za oko 80%.

Tijekom hodanja poboljšava se asimilacija hormona inzulina i on aktivno prodire do stanica. Tako se nakupljanje glukoze razgrađuje i eliminira ljepljenjem zidova krvnih žila.

Druga metoda koju preporučuje WHO (Svjetsko zdravstveno odjeljenje) je upotreba neobrađenih usjeva žitarica. Ali prije upotrebe takve hrane, morate se upoznati s njenim sastavom, saznati glikemijski indeks, sadržaj šećera. Postoje i drugi savjeti za dijabetičare kako spriječiti dijabetes i njegove komplikacije.

Razvoj šećerne bolesti drugog tipa pomoći će u sprječavanju napuštanja navike konzumiranja praktične hrane, jer takva hrana ne nanosi ništa osim štete. Također je potrebno isključiti:

  • brza hrana
  • sve vrste konzervirane hrane,
  • ostali industrijski proizvodi.

Potrebno je napustiti masno meso, zamijeniti ih peradom, sirovim povrćem. Liječnici sugeriraju da vezu između dijabetesa i masnog mesa treba tražiti u prekomjernom kolesterolu. Što je manje ove supstance u krvi, veća je vjerovatnoća da će poboljšati dobrobit i isključiti dijabetes.

Cimet pomaže mnogim ljudima koji imaju dijabetes, njegova djelotvornost dokazana je u mnogim naučnim studijama. Za one koji su konzumirali cimet vjerovatnoća za dijabetes melitus i promjene u nivou glikemije smanjili su se za oko 10%. Takav pozitivan učinak lako se može objasniti prisustvom posebnog enzima u sastavu cimeta koji ima pozitivan učinak na tijelo, a također pomaže ćelijama da pravilno stupaju u interakciju s hormonom inzulinom. Stoga je preporuka ljekara - obavezno je u prehranu uključiti cimet kako bi se spriječila dijabetes.

Jednako je važno redovno odmarati, naći vremena za dobar san i izbjegavati stres, što će poboljšati i pacijentovo stanje. Ako se ne pridržavate takvog pravila, tijelo počinje akumulirati snagu za odgovor, stalno je u napetosti, čovjekov se puls neprestano povećava, glava ga boli, a iscrpljujući bezrazložni osjećaj anksioznosti ne prolazi. Predloženi pristup je pogodan za prevenciju uzroka i simptoma dijabetesa kod pacijenata bilo koje dobi.

Prevladavanje stresa pomoći će:

  • časovi joge (gimnastika će probuditi tijelo, postaviti ga za koordiniran rad),
  • radite sve bez žurbe (prije bilo koje radnje prikazano je nekoliko dubokih udisaja i izdisaja),
  • izdvojiti vrijeme za odmor (jednom tjedno korisno je uzeti slobodan dan bez razmišljanja o problemima).

Važno je i dovoljno spavanja, spavanje je čovjeku jednostavno neophodno, odlična je mjera za sprečavanje dijabetesa. U prosjeku, trebate spavati od 6 do 8 sati dnevno, ako osoba ne dobije dovoljno spavanja, vjerovatnoća za razvoj šećerne bolesti povećava se oko dva puta. Štoviše, predugo spavanje je takođe štetno, trajanje sna duže od 8 sati dnevno povećaće rizik od hiperglikemije odmah tri puta.

Redovna komunikacija sa članovima porodice pomoći će kod dijabetesa tipa 2. Ljekari su odavno primijetili da usamljeni pacijenti sve više imaju ovisnosti, što im samo pogoršava stanje.

Preporučuje se s vremena na vrijeme mjeriti pokazatelje šećera u krvi, događa se da dijabetes nastaje u latentnom obliku, ne daje karakteristične simptome. Da biste utvrdili patologiju u najranijim fazama, trebate napraviti testove za vrijednosti šećera.

Najbolje je davati krv barem jednom godišnje.

Dijagnostički algoritam

Pacijent bi trebao svakodnevno nadzirati glikemiju, barem 4 puta dnevno. Dajte krv najmanje 1 put kvartalno da biste odredili glikovani hemoglobin. Svakih šest mjeseci, morat ćete uzeti testove krvi i urina za šećer. Jednom godišnje pacijent dariva krv za biohemiju.

Nacionalne smernice za dijabetes u skladu su sa smernicama SZO. Studija WHO pokazala je da dijabetes nije samo nacionalni, već i globalni fenomen. Organizacija je implementirala smjernice za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2 u zdravstvenom sustavu. Ove preporuke daju tipične algoritme za dijagnosticiranje dijabetesa i pružanje prve pomoći pacijentima. U 2017. godini radna grupa ljekara razvila je 8. izdanje "Algoritmi za specijaliziranu medicinsku njegu bolesnika s dijabetesom".

Uz dijagnosticiranu bolest dijabetičari moraju slijediti kliničke preporuke ljekara. Potrebno je kontrolirati skokove krvnog pritiska. Dijagnostički algoritam podrazumijeva stalni boravak dijabetičara pod nadzorom liječnika. Liječnik može dodatno propisati lijekove. Da biste postavili tačnu dijagnozu, morate biti pregledani. Dijabetičarima je potreban ultrazvuk peritoneuma, elektrokardiogram i Holterovo praćenje krvnog pritiska. Preporučuje se pacijentu posjetiti oftalmologa, kardiologa, ginekologa ili urologa, neurologa i genetičara (ako postoje popratne bolesti).

Dijabetička ishrana

Dani posta i prehrana, s ovom vrstom bolesti, uključeni su u obavezne zahtjeve.

Glavno pravilo je ne preskakati obroke i jesti malo, već često (5-6 puta dnevno). Postni dani za dijabetes su obavezni. Za pacijente ovisne o insulinu važno je zadržati razinu inzulina u granicama normale. Pacijent mora iz prehrane isključiti proizvode koji sadrže šećer. U slučaju šećerne bolesti tipa 2, oni slijede posebnu dijetu - tablicu br 9. Takva prehrana omogućava normalizaciju razine glukoze u krvi.

Obratite pažnju na količinu masti, proteina i ugljikohidrata u jelovniku. Hrana s ugljikohidratima ne bi trebala zauzimati više od 60% jedene hrane, a proteini i masti ne bi trebali zauzimati više od 20%. Pacijent je isključen iz životinjskih masti i jednostavnih ugljikohidrata. Kod djece koja imaju dijabetes, hrana se može izmrviti. Dijabetičar preferira žitarice (heljda, riža, pšenica), povrće i voće sa minimalnim udjelom šećera.

Umjesto šećera, bolje je koristiti zamjene za šećer - ksilitol i sorbitol, saharin ili fruktozu. Dijabetičari izračunavaju sadržaj kalorija u hrani i vode dnevnik hrane. Nakon jela, dijabetičar može uzimati inzulin tek nakon 15 minuta. Šećerna bolest tipa 1 omogućava vam da povremeno pijete 100-150 g suhog ili stolnog vina (jačine ne više od 5%). Kod dijabetesa tipa 2, alkohol je kontraindiciran. Specijalni proizvodi za dijabetičare kupuju se u trgovinama.

Dijabetički proizvodi - zaslađivači, slatkiši, nadomjestci mlijeka - vrlo su pogodni za pacijente sa dijabetesom obje vrste. Omogućuju vam raznolikost jela dijabetičara.

Dijabetes kod trudnica


U trudnica sa dijabetesom tipa 1 potreba za inzulinom u različitim periodima trudnoće različita je. Moguće je da žena neko vrijeme može bez injekcija.

Samo doktor može prilagoditi dozu injekcije i odabrati lijekove.

Također će biti potrebna promjena prehrane jer se u razdoblju gestacije povećava potreba za hranjivim tvarima. Posebna kategorija je gestacijski dijabetes, koji se razvija tokom trudnoće. U tom slučaju inzulin nije propisan, a normalna razina glukoze održava se pomoću dijeta.

Ako se trudnica pridržava svih preporuka liječnika, metabolizam ugljikohidrata obično se vraća u normalu nakon što se dijete rodi.

Dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo jedna je od komplikacija dijabetesa. Njegov glavni simptom je promjena strukture tkiva nogu. Prve vijenče sindroma su trnce u nogama, obezbojenje kože, djelomični gubitak osjeta.

Ako se ništa ne poduzme, bolest napreduje. Na nogama se pojavljuju plačni trofični ulkusi, zacjeljuju s velikim poteškoćama. Pridruživanje infekciji može rezultirati razvojem gangrene, sve do smrti pacijenta.


Prevencija dijabetičkog stopala uključuje.

  • dobra higijena stopala
  • svakodnevna samo-masaža za normalizaciju cirkulacije krvi,
  • redovan pregled nogu zbog manjih ogrebotina i povreda,
  • nošenje udobnih cipela bez potpetica,
  • Redovno vlaženje kože stopala posebnim losionima ili kremama kako bi se spriječilo isušivanje.

Endokrinolog na savjetovanju procjenjuje stanje kože nogu i po potrebi propisuje lijekove koji normaliziraju opskrbu krvlju u tkivima.

Komplikacije bubrega i očiju: kako ih spriječiti

Druga komplikacija dijabetesa je dijabetička nefropatija. Sa velikom koncentracijom glukoze povećava se viskoznost krvi, a filtriranje je pomoću bubrega teško.

Ako su ove pojave praćene hipertenzijom, postoji visoki rizik za razvoj zatajenja bubrega. U tom slučaju pacijentu će biti potreban aparat "umjetnog bubrega" za održavanje života.

Da biste izbjegli komplikacije, morate:

  • održavati šećer na ciljanoj razini, stalno pratiti glukozu,
  • smanji količinu konzumirane soli. Tako ćete izbjeći edeme i održavati normalan krvni pritisak,
  • izbegavajte visoke nivoe "lošeg" holesterola u krvi,
  • potpuno se odreći pušenja i alkoholnih pića.

Ove mjere su dobra prevencija srčanih i krvožilnih bolesti.

Srčani i moždani udari kod dijabetičara mnogo su ozbiljniji i prijete opasnim posljedicama. Česte i komplikacije povezane s očima. Promjena mrežnice na pozadini dijabetesa dovodi do smanjenja vida, do sljepoće. Retinopatija se ne može izbjeći, ali njeno napredovanje može biti usporeno.

Srodni videozapisi

O metodama prevencije dijabetesa u videu:

Dijabetes je bolest koja u potpunosti mijenja čovjekov život. Međutim, poštivanje preporuka liječnika i kontrola dobrobiti omogućavaju vam da naučite kako živjeti sa ovom patologijom. Uz kompenzirani dijabetes, kvaliteta života i dobrobit pacijenta su dobri, a vjerojatnost komplikacija je minimalna.

Srodni članci

U svijetu danas postoji pandemija šećerne bolesti - broj slučajeva brzo raste, dok se starost otkrivanja bolesti stalno smanjuje. To zahtijeva da država uvede posebne programe za promociju zdravih stilova života i prevenciju dijabetesa i srodnih bolesti.

Dijabetes melitus je teška metabolička bolest koju karakteriziraju hronično povišene vrijednosti glukoze u krvi.

To se događa ili kao posljedica kršenja proizvodnje inzulina od strane gušterače, ili kao posljedica kršenja djelovanja inzulina, ili pod utjecajem oba ova faktora.

Reći ćemo vam što je dijabetes, kliničke preporuke za koje stručnjaku pomažu da pravilno dijagnosticira i propisuje adekvatan tretman, što može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta.

Kodovi dijabetesa prema ICD-10

Dnevni režim dijabetesa

Smjernice za dijabetes tipa 2 uključuju praćenje bolesnika. Dnevni režim omogućit će vam da se sakupljate, da ne prejedate i da budete fizički aktivni cijeli dan. Ustanite i idite u krevet u isto vrijeme. Prehrana se izračunava za pacijente s ravnomjernim intervalima između njih. Pacijent s dijabetesom ne može se psihički i fizički naprezati. Ujutro je korisno aktivno se opustiti ili posjetiti teretanu. Popodne je, a po mogućnosti prije spavanja, korisno hodati, disati svjež zrak. Pridržavajući se režima, dijabetičar može voditi normalan način života koji je što je moguće bliži režimu dana zdrave osobe i nije drugačiji.

Dijabetes melitus: kliničke preporuke

Hronična hiperglikemija kod šećerne bolesti doprinosi oštećenju, disfunkciji i razvoju insuficijencije različitih organa i sistema - očiju, srca, bubrega, živaca, krvnih sudova.

DM se razvija uz sudjelovanje nekoliko patogenetskih procesa - od autoimunog oštećenja β-stanica gušterače s razvojem apsolutnog nedostatka inzulina do poremećaja koji uzrokuju razvoj inzulinske rezistencije u perifernim ciljanim organima.

Klasifikacija dijabetesa

Postoje dva oblika dijabetesa:

Prvi tip (razvija se uništavanje β-ćelija, što obično dovodi do apsolutnog nedostatka inzulina):

  • imuno posredovano
  • idiopatski.

Tip 2 (s prevladavajućom inzulinskom rezistencijom i relativnim nedostatkom inzulina ili s predominantnim kršenjem izlučivanja inzulina sa ili bez inzulinske rezistencije).

☆ Mobilne tehnologije u liječenju gestacijskog dijabetesa. O sistemu daljinskog praćenja reći ćemo u časopisu "Zamjenik glavnog liječnika"

Ostale vrste dijabetesa:

  1. Genetski određeni nedostaci u funkciji β-ćelija.
  2. Genetski determinirani nedostaci u djelovanju inzulina.
  3. Bolesti egzokrinog gušterače.
  4. Endokrinopatija.
  5. Dijabetes, izazvan upotrebom određenih lijekova ili hemikalija.
  6. Infektivne patologije.
  7. Neobični oblici dijabetesa posredovanih od imunosti.
  8. Ostali genetski određeni sindromi u kombinaciji s dijabetesom.
  9. Gestacijski dijabetes melitus (javlja se kod žena u trudnoći).

Znakovi hroničnog povećanja glukoze u krvi:

  • često mokrenje,
  • stalna žeđ
  • gubitak težine bez usredotočenih napora, ponekad u kombinaciji s povećanim apetitom,
  • niska radna sposobnost, umor, slabost,
  • svrbež na koži i sluznici,
  • smanjena oštrina vida,
  • usporavanje rasta (kod djece i adolescenata),
  • smanjen imunitet, podložnost infekcijama.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 je 95% svih slučajeva dijabetesa. Danas je ova patologija u prevalenciji nadmašila čak i tako ozbiljne bolesti kao što su HIV i tuberkuloza. U posljednjih 10 godina broj pacijenata s dijagnosticiranom dijabetesom udvostručio se.

S tim u vezi iz mnogih država svijeta prave se nacionalni programi prevencije i liječenja dijabetesa i njegovih komplikacija koji su uključeni u vladine zdravstvene programe.

Kliničke preporuke-2019 o šećernoj bolesti uzimaju u obzir sljedeća područja terapije za ovu bolest:

  • korekcija životnog stila, uključujući preglede ishrane i umerenu redovnu fizičku aktivnost,
  • uzimanje lijekova za snižavanje šećera,
  • prevencija komplikacija, kontrola faktora rizika (krvni pritisak, hronična bolest bubrega itd.),
  • edukacija pacijenta, samokontrola.

Terapija dijabetesa usmjerena je na normalizaciju metabolizma ugljikohidrata i masti kao i snižavanje krvnog pritiska.

Klinička dijetalna terapija

Korekcija prehrane najvažnija je komponenta liječenja dijabetesa. Dijetu trebaju pridržavati svi bolesnici, bez obzira na upotrebu lijekova za snižavanje šećera.

Istovremeno, pacijenti s normalnom težinom ne trebaju ograničavati sadržaj kalorija u svom dnevnom meniju.

Prehrambene preporuke:

  1. Uz prekomjernu težinu, preduvjet je postepeno mršavljenje 5-7% početne tjelesne težine tokom šest mjeseci do godinu dana, to se postiže kalorijskim deficitom od 500-1000 kcal dnevno, ali ne manje od 1500 kcal dnevno za muškarce i 1200 kcal dnevno za muškarce žene.
  2. Trebali biste ograničiti što više jednostavnih ugljikohidrata i masti, preporučuje se pridržavati se takozvane "mediteranske" prehrane s obiljem zelenila, povrća, ribe.
  3. Strogo je zabranjeno gladovati.
  4. Pacijentima sa dijabetesom tipa 1, koji koriste inzulin kratkog djelovanja, pokazano je da prate sadržaj ugljikohidrata prema XE sistemu.
  5. Povremeno možete jesti nehranjive nadomjestke šećera.
  6. Preporučuje se u dnevni meni uključiti namirnice bogate dijetalnim vlaknima (integralne žitarice, bilje, povrće, mekinje) i nezasićenim masnim kiselinama (riba, biljna ulja u malim količinama).
  7. Potrebno je ograničiti unos zasićenih masti (one bi trebale biti više od 7% ukupnog kalorijskog sadržaja), trans masti.
  8. Konzumiranje alkohola moguće je u količini ne većoj od 1 konvencionalne jedinice dnevno za žene i 2 konvencionalne jedinice za muškarce (1 konvencionalna jedinica = 15 grama čistog etilnog alkohola), pod uslovom da pacijent nema pankreatitis, neuropatiju, hipertrigliceridemiju, alkoholizam.
  9. Ne preporučuje se uzimanje vitamina C i D kao antioksidanata zbog činjenice da dugoročni rezultati njihove primjene nisu proučavani.

Smernice za fizičku aktivnost

Fizička aktivnost u stanju je normalizirati metabolizam ugljikohidrata. Takođe doprinose gubljenju kilograma i održavanju normalne težine.

Kliničke preporuke za dijabetes melitus tipa 2 savetuju svakodnevno redovno vežbanje umerenog intenziteta (50–70% maksimalnog broja otkucaja srca) tokom najmanje 150 minuta nedeljno.

Prekomjerna ili produljena tjelesna aktivnost može izazvati akutnu ili odgodenu hipoglikemiju, pa se pacijentima preporučuje optimizacija upotrebe antihiperglikemijskih sredstava prije vježbanja. Sa šećerom u krvi iznad 13 mmol / l zabranjena je fizička aktivnost.

Liječenje dijabetesa tipa 2 temelji se na:

  • korekcija životnog stila, naime, pregled ishrane i povećana fizička aktivnost osobe,
  • stratifikacija taktike liječenja ovisno o početnoj razini glikoziranog hemoglobina koja je otkrivena tijekom dijagnoze,
  • učinkovitost terapije za snižavanje šećera prati nivo glikovanog hemoglobina svaka 3 meseca,
  • procenu stope smanjenja glikovanog hemoglobina,
  • promjena hipoglikemijske terapije s njenom neučinkovitošću (u nedostatku postizanja pojedinačnih ciljeva gliciranog hemoglobina) provodi se najkasnije šest mjeseci kasnije.

Terapija inzulinom za dijabetes tipa 2

Indikacije za imenovanje injekcija insulina kod novo dijagnosticiranog dijabetesa tipa 2:

  • nivo glikoziranog hemoglobina veći od 9% u kombinaciji sa teškim kliničkim simptomima dekompenzacije,
  • nedostatak postizanja pojedinih ciljeva kontrole glikemije u kombiniranoj terapiji s maksimalno toleriranim dozama drugih lijekova koji smanjuju šećer,
  • postojanje kontraindikacija za imenovanje ili netolerancija na druge lijekove za snižavanje šećera,
  • ketoacidoza
  • potreba za operacijom, akutnim interkurentnim stanjima i pogoršanjima hroničnih bolesti, praćena dekompenzacijom metabolizma ugljikohidrata (moguć je privremeni prijelaz na terapiju inzulinom).

Komplikacije dijabetesa: kliničke preporuke

Najozbiljnije i najopasnije komplikacije dijabetesa, koje dovode do invaliditeta i smrti pacijenta, jesu sistemske vaskularne lezije:

  1. Nefropatija
  2. Retinopatija
  3. Poraz koronarnih žila.
  4. Oštećenja na žilama mozga.
  5. Poraz perifernih žila donjih ekstremiteta.

Čimbenici rizika za razvoj dijabetesa tipa 2:

  • staru 45 ili više godina,
  • prekomjerna težina, gojaznost,
  • opterećena naslednošću za dijabetes,
  • sjedilački način života
  • oslabljena glikemija na prazan stomak, oslabljena tolerancija na glukozu,
  • gestacijski dijabetes, veliki fetus u istoriji,
  • arterijska hipertenzija
  • povišen holesterol u krvi
  • sindrom policističnih jajnika,
  • prisutnost bolesti srca i krvnih sudova.

Cipele za dijabetičare

Postoje posebno dizajnirane cipele za dijabetičare, jer su noge najviše podložne ozljedama.

Vodič za dijabetes tipa 2 kaže da zdravlje dijabetičara ovisi o izboru obuće. Udobne cipele moraju biti nošene. Budući da pacijent s dijabetesom ima noge - slabo mjesto, uske cipele povećavaju rizik od oštećenja donjih ekstremiteta. Stopala treba zaštititi, jer postoje nervni završeci i male krvne žile. Prilikom stiskanja nogu uskim cipelama dolazi do kršenja dotoka krvi u nogama. Tako stopalo postaje neosjetljivo, često ozlijeđeno, a rane dugo zarastaju. Čvrsto se pojavljuje na nogama od sistematskog nošenja uskih cipela. To prijeti gangrenom i amputacijom donjih ekstremiteta. Pacijent može koristiti jednostavne savjete za izbjegavanje problema sa donjim ekstremitetima:

  • pre nego što obučete cipele, izvršite pregled cipela,
  • svaki dan pregledati noge ispred ogledala,
  • izbegavajte uske cipele ili one koji trljaju kalem,
  • svakodnevno izvodite masažu ili gimnastičke vježbe za noge,
  • nježno obrežite nokte bez odsecanja uglova nokatne ploče,
  • Ne koristite cipele drugih ljudi
  • suhe mokre cipele da se gljiva ne širi,
  • lečite gljivice na noktima na vreme,
  • ako osjetite bol u nogama, svakako posjetite liječnika.

Dijabetičarima je kontraindicirano nošenje visokih potpetica. Izuzetak su pacijenti s neuropatijom, zabranjeno im je nošenje cipela malom brzinom. Prilikom odabira cipela postoje takve preporuke za bolesnike sa šećernom bolešću, kojih se treba pridržavati:

  • isprobaj cipele nekoliko puta,
  • prošetajte prodavaonicom u novim cipelama.
  • ulošci na đonu odabiru glatku, ne-traumatičnu kožu stopala.

Sport i fizičke aktivnosti

Pri dijagnosticiranju dijabetesa tipa 1 treba se pridržavati preporuka za sport. Fizička aktivnost nije zabranjena, ali se smatra dodatnom terapijom. Kada se bave sportom kod dijabetičara tipa 1, opaža se smanjenje inzulinske rezistencije. Sa dijabetesom ovisnim o inzulinu, doza konzumiranog inzulina se smanjuje. Umereno radno opterećenje poboljšava unutrašnje organe. Za dijabetičare oblikovanje, brzo hodanje i fitnes smatraju se korisnijim. Bolje je baviti se teretanom sa trenerom. Odabraće poseban set vježbi ili će ih razviti posebno za osobu. Sport je kontraindiciran kod pacijenata sa istodobnim tegobama. Dakle, s retinopatijom vježbe pogoršavaju probleme sa žilama u nogama, pogoršavaju stanje. Kontraindicirano je baviti se fizičkim vježbama pacijentima s nekontroliranim manifestacijama bolesti.

Pravila za pomoć prilikom napada

Bolest zahtijeva pridržavanje rasporeda ishrane, jer glad može ubiti pacijenta.

Hipoglikemijski napad izaziva glad. Ovo je stanje opasno za dijabetičare. Rođaci pacijenta trebali bi znati važne tačke pomoći pacijentu - važan postupak. Uz hipoglikemijski napad, dijabetes koji ovisi o insulinu mora se dati na obrok. Dijabetičar bi sa sobom trebao imati "komplet hrane" - 10 kom. rafiniranog šećera, pola litre staklenke limunade, 100 g slatkih kolačića, 1 jabuka, 2 sendviča. Pacijentu koji ima dijabetes hitno treba dati probavljivi ugljikohidrati (med, šećer). Ampulu 5% glukoze možete razrijediti u 50 g vode. Kod teške hipoglikemije dijabetičari je bolje da leže po strani, u usnoj šupljini ne bi trebalo biti ništa. Pacijentu se intravenski ubrizga 40% otopina glukoze (do 100 grama). Ako ovaj postupak nije pomogao da se oporavi, pacijentu se daje intravenska kapalica i daje se još 10% otopina glukoze. Dijabetičarima će trebati hospitalizacija.

Pogledajte video: "Hodaj uspravno" (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar