Lijek Baeta: opis i recenzije

Baeta-ov lijek za snižavanje šećera u krvi, exenatid, smatra se amidopeptidom aminokiseline. Djeluje na tijelo kao inkretinski mimetik, inhibira pražnjenje želuca i poboljšava funkciju beta ćelija. Farmakološka, ​​hemijska svojstva i cijena razlikuju lijek od inzulina.

Za ljude koji imaju dijabetes, exetat Baeta pomaže u uspostavljanju glikemijske kontrole. To je zbog sledećih mehanizama:

  1. Uz povećani nivo glukoze u krvotoku, lijek prvo povećava izlučivanje hormona-inzulina ovisnog o glukozi iz beta-stanica parenhima.
  2. Izlučivanje se zaustavlja u trenutku kada koncentracija glukoze u krvi počne opadati.
  3. U sljedećem koraku očitavanje glukoze je normalno.

U bolesnika s dijabetesom tipa 2, prvih 10 minuta nakon supkutane primjene Baete, ne postoji sekrecija inzulina. Exenatid povećava i čak obnavlja obje faze inzulinskog odgovora (govorimo o dijabetesu tipa 2 koji nije ovisan o insulinu).

S ovim oblikom bolesti u vrijeme primjene eksenatida dolazi do:

  • suzbijanje prekomerne sekrecije glukagona,
  • želudačna pokretljivost je potisnuta,
  • smanjen apetit.

Supkutanom primjenom bolesnicima sa šećernom bolešću, exenatid se apsorbira odmah, a svoje vrhunsko djelovanje postiže se nakon otprilike 2 sata. Krajnji poluživot je 24 sata, a doza lijeka ne utječe na vrijeme poluraspada.

Maksimalna koncentracija Baeta određena je nakon 10 sati nakon injekcije. Naravno, morate znati kako ubrizgati inzulin.

Pacijenti koji imaju oštećenje bubrega, jetre i starije osobe ne trebaju unositi prilagođavanje doze za Bayeta. Pored toga, uvođenje Exenatide-a ne zahtijeva proračun BMI-ja.

Lijek je propisan za dijabetes melitus tipa 2 za dodatnu terapiju radi:

  • tiazolidindione,
  • metformin
  • derivat sulfoniluree,
  • kombinacije sulfoniluree, metformina i derivata,
  • kombinacije tiazolidindiona i metformina,
  • ili u nedostatku odgovarajuće glikemijske kontrole.

Režim doziranja

Bayeta se supkutano primjenjuje na bedru, podlaktici ili trbuhu. Početna doza je 5 mcg. Unesite ga 2 puta dnevno oko 1 sat prije doručka i večere. Nakon jela, lijek se ne smije davati.

Ako je pacijent iz nekog razloga morao preskočiti primjenu lijeka, daljnje injekcije se javljaju nepromijenjene. Nakon mjesec dana liječenja, početnu dozu lijeka treba povećati na 10 mcg.

Istodobnom primjenom Bayeta s tiazolidindionom, metforminom ili s kombinacijom ovih lijekova, početna doza tiazolidindiona ili metformina se ne može promijeniti.

Ako koristite kombinaciju Baeta i derivata sulfoniluree (da biste smanjili rizik od hipoglikemije), možda ćete trebati smanjiti dozu derivata sulfonilureje.

Značajke aplikacije

  • lijek se ne smije davati nakon obroka,
  • unošenje lijeka IM ili IV se ne preporučuje,
  • lijek se ne smije upotrijebiti ako je otopina obojena ili zamućena,
  • Bayetu se ne treba davati ako se u rastvoru nađu čestice,
  • na pozadini terapije eksenatidom moguća je proizvodnja antitijela.

Važno! U brojnih bolesnika čije je tijelo proizvelo takva antitijela, titar se smanjio i terapija je ostala niska 82 tjedna dok je terapija nastavila. Međutim, prisustvo antitijela ne utječe na vrste i učestalost prijavljenih nuspojava.

Dežurni ljekar treba obavijestiti svog pacijenta da će terapija lijekom Bayeta dovesti do gubitka apetita, a u skladu s tim i tjelesne težine. Ovo je prilično niska cijena u odnosu na učinak tretmana.

U pretkliničkim eksperimentima koji su izvedeni na štakorima i miševima s kancerogenim učinkom kada se ubrizgava s tvarom exenatide, nije otkriven.

Kada je doza 128 puta veća od ljudske doze testirana na miševima, glodavci su pokazali kvantitativno povećanje (bez ikakvih manifestacija malignosti) adenoma C-ćelija štitnjače.

Naučnici su tu činjenicu pripisali povećanju životnog vijeka eksperimentalnih životinja koje su primale eksenatid. Rijetko, ali svejedno je bilo povreda bubrežne funkcije. Oni uključuju

  • razvoj zatajenja bubrega,
  • povećani serumski kreatinin,
  • pogoršanje toka akutnog i hroničnog zatajenja bubrega, što je često zahtijevalo hemodijalizu.

Neke od ovih manifestacija otkrivene su kod onih bolesnika koji su istovremeno uzimali jedan ili više lijekova koji utječu na metabolizam vode, bubrežnu funkciju ili su nastupile druge patološke promjene.

Prateći lijekovi uključuju NSAID, ACE inhibitore i diuretike. Prilikom propisivanja simptomatskog liječenja i ukidanja lijeka, koji je vjerojatno bio uzrok patoloških procesa, obnovljena izmijenjena funkcija bubrega je vraćena.

Nakon provedenih kliničkih i predkliničkih ispitivanja, eksenatid nije pokazao dokaze o njegovoj izravnoj nefrotoksičnosti. Na pozadini primjene lijeka Bayeta primijećeni su rijetki slučajevi akutnog pankreatitisa.

Napominjemo: Pacijenti trebaju biti svjesni simptoma akutnog pankreatitisa. Prilikom propisivanja simptomatskog liječenja primijećena je remisija akutne upale gušterače.

Prije nego što nastavite s injekcijom lijeka Bayeta, pacijent treba pročitati priložene upute za korištenje olovke za šprice, tamo je navedena i cijena.

Kontraindikacije

  1. Prisutnost dijabetičke ketoacidoze.
  2. Dijabetes tipa 1.
  3. Trudnoća
  4. Prisutnost teških gastrointestinalnih bolesti.
  5. Teško zatajenje bubrega.
  6. Dojenje.
  7. Starost do 18 godina.
  8. Preosjetljivost na komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

U oba ova razdoblja lijek je kontraindiciran. Cijena neozbiljnog stava prema ovoj preporuci može biti previsoka. Poznato je da mnoge ljekovite supstance negativno utiču na razvoj ploda.

Zanemarena ili neuka majka može dovesti do fetalnih malformacija. Skoro svi lijekovi ulaze u bebino tijelo majčinim mlijekom, tako da ove kategorije pacijenata trebaju biti oprezne o svim lijekovima.

Monoterapija

Neželjene reakcije koje su primijećene kod pacijenata više puta navedene su kako slijedi:

UčestalostManje od togaViše od toga
vrlo rijetko0,01%
retko0,1%0,01%
retko1%0,1%
često10 %1%
vrlo često10%

Lokalne reakcije:

  • Svrab se često javlja na mjestima ubrizgavanja.
  • Rijetko, crvenilo i osip.

Na delu probavnog sistema se često nalaze sljedeće manifestacije:

Centralni nervni sistem često reagira vrtoglavicom. Ako usporedimo lijek Bayeta s placebom, tada je učestalost zabilježenih slučajeva hipoglikemije u opisanom lijeku veća za 4%. Intenzitet epizoda hipoglikemije karakteriše kao blag ili umjeren.

Kombinovani tretman

Neželjeni događaji koji su primijećeni kod pacijenata više od jednom s kombiniranom terapijom identični su onima kod monoterapije (vidjeti gornju tabelu).

Digestivni sistem reaguje:

  1. Često: gubitak apetita, mučnina, povraćanje, proliv, gastroezofagealni refluks, dispepsija.
  2. Rijetko: natečenost i bolovi u trbuhu, zatvor, podrigivanje, nadimanje, kršenje osjetljivosti ukusa.
  3. Rijetko: akutni pankreatitis.

Najčešće se opaža mučnina umerenog ili slabog intenziteta. Ovisi o dozi i vremenom se smanjuje bez utjecaja na dnevne aktivnosti.

Središnji nervni sistem često reagira sa glavoboljom i vrtoglavicom, rijetko s pospanošću.

Na dijelu endokrinog sustava hipoglikemija se vrlo često primjećuje ako se exenatid kombinira s derivatima sulfoniluree. Na temelju toga potrebno je pregledati doze derivata sulfonilureje i smanjiti ih uz povećani rizik od hipoglikemije.

Većina hipoglikemijskih epizoda u intenzitetu okarakterizirana je kao blaga i umjerena. Ove manifestacije možete zaustaviti samo oralnom upotrebom ugljikohidrata. Na dijelu metabolizma prilikom uzimanja lijeka Bayeta može se primijetiti hiperhidroza, a puno rjeđe dehidracija povezana s povraćanjem ili proljevom.

Urinarni sustav u rijetkim slučajevima reagira s akutnim zatajivanjem bubrega i složenim hroničnim.

Pregledi govore da su alergijske reakcije prilično rijetke. To mogu biti edemi ili anafilaktičke manifestacije.

Lokalne reakcije tijekom ubrizgavanja eksenatida uključuju osip, crvenilo i svrbež na mjestu ubrizgavanja.

Postoje pregledi slučajeva povećane brzine sedimentacije eritrocita (ESR). To je moguće ako se escinat koristi istovremeno s varfarinom. Takve manifestacije u rijetkim slučajevima mogu biti praćene krvarenjem.

U osnovi su neželjeni efekti bili blagi ili umjereni, što nije zahtijevalo prekid liječenja.

Spontane recenzije i cijena

Sa strane centralnog nervnog sistema: pospanost, disgeuzija.

Metabolički i prehrambeni poremećaji: vrlo rijetko - gubitak kilograma povezan s dehidracijom mučnine ili proljeva.

Pregledi govore da je anafilaktička reakcija izuzetno rijetka.

Iz probavnog sistema: nadimanje, zatvor, rjeđe - akutni pankreatitis.

Iz mokraćnog sistema: promjene u funkciji bubrega, povećana koncentracija kreatinina, akutno zatajenje bubrega, pogoršanje hroničnog zatajenja.

Dermatološke reakcije: svrab na koži, alopecija, makulopapularni osip, angioedem, urtikarija.

Cijena lijeka u glavnim apotekama počinje od 2500r po pakovanju.

Pogledajte video: SZOK Kuracja antypasożytnicza na wszystkie gatunki robaków ludzkich #30 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar