Lijekovi za dijabetes tipa 1: tablete, lijekovi, lista nove generacije za liječenje

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Terapija dijabetesa uključuje imenovanje lijekova lijekovima, upotrebu bilja, vježbanje i dijetu br. 9. Hrana treba biti višekratna i uravnotežena. Hranu treba uzimati najmanje 4 puta dnevno.

  • Liječenje lijekova za dijabetes
  • Terapija dijabetesa tipa 1 tipa inzulina
  • Inzulinska terapija dijabetesa tipa 2
  • Tablete za dijabetes tipa 1
  • Tablete za dijabetes tipa 2
  • Kombinovana terapija

Liječenje lijekova za dijabetes

Kod dijabetesa uvijek se propisuje režim višestrukih injekcija inzulina. Ovo se posebno odnosi na dijabetes tipa 1, jer se smatra inzulinski ovisnim. Kod dijabetesa tipa 2, terapija insulinom se ne koristi u svim slučajevima. Samo imenovanjem endokrinologa bavi se imenovanjem inzulina na osnovu razine glukoze, karakteristikama patologije i drugim važnim faktorima.

Osnovni režim inzulina

Vreme ubrizgavanjaVrsta inzulina
Ujutro, prije jelaKratko djelovanje i produženo
Srecno popodneKratka akcija
Uveče, prije večereKratka akcija
Prije odlaska u krevetProduljeno djelovanje

Iz video zapisa možete saznati kako pravilno izračunati dozu inzulina za svaki slučaj:

Terapija dijabetesa tipa 1 tipa inzulina

Terapija inzulinom za dijabetes tipa 1 u potpunosti zamjenjuje fiziološku sekreciju hormona koji nastaju u gušterači. U pravilu se bazni inzulin ubrizgava dva puta dnevno, a bolus se uzima prije jela. Postoje inzulinski preparati različitog dejstva:

Vrsta inzulinaNaziv lijekovaZnačajke
Ultra kratko djelovanjeHumalog, Apidra, NovorapidOna počinje djelovati odmah, nakon najviše 20 minuta. Maksimalna efikasnost u jednom satu. Rezultat traje u prosjeku 3-5 sati.
Kratka akcijaRegulator humulina, antrapid, brzPočinje sa radom za pola sata. Maksimalna efikasnost - 2-4 sata. Rezultat traje od 6 do 8 sati.
Srednje dugotrajno djelovanje"Insuman", "Insulatard", "Humulin NPH"Na snazi ​​nakon 60 minuta. Maksimalna efikasnost nakon 4-12 sati. Rezultat u prosjeku traje 16 sati dnevno.
Produljeno djelovanjeLevemir, LantusUticaj je ravnomerno raspoređen tokom 24 sata. Trebate unijeti 1-2 puta dnevno.
Kombinovani lijekMikstard, Humulin M3, Humalog Mix 50, 25, Insuman-Kombi 25Izloženost se javlja nakon 30 minuta. Maksimalna efikasnost nakon 1-2 sata. Rezultat traje u prosjeku od 6 do 18 sati.

Najčešće, terapija inzulinom uključuje upotrebu 2 lijeka različitog učinka istovremeno tokom dana. To tijelu pruža potreban enzim, zbog kojeg se uspostavlja rad svih sistema. Režim liječenja odabire se na individualnoj razini. Injekcije se provode pomoću tanke igle ili posebne pumpe.

Inzulinska terapija dijabetesa tipa 2

Kod šećerne bolesti tipa 2 terapija inzulinom nije uvijek propisana. Prije svega, pacijent uzima antipiretske lijekove. Ako postoji potreba za inzulinom, on se daje postepeno, u malim dozama. Obavezno koristite bazalni tip lijeka. Inzulin s dijabetesom tipa 2 može se propisati privremeno - s infekcijom i prije operacije. Konstantno se propisuje samo ako nema učinka terapije koja smanjuje šećer tabletama.

Doziranje i trajanje inzulinske terapije određuje endokrinolog. Indikacije mogu obuhvatati sljedeće:

  • simptomi nedostatka inzulina (nagli pad tjelesne težine itd.),
  • prisutnost popratnih patologija,
  • komplikacija dijabetesa
  • pogoršanje hroničnih bolesti,
  • alergijska reakcija na tablete,
  • trudnoća i dojenje,
  • prekomjerno visok stupanj glukoze u krvi.

Kod dijabetes melitusa drugog tipa, najčešće je dovoljno pratiti dijetu, vježbe i tablete za snižavanje šećera.

Više o značajkama terapije insulinom za dijabetes tipa 1 i 2 možete saznati iz videa:

Tablete za dijabetes tipa 1

Za dijabetičare prvog tipa osnova lečenja je terapija insulinom. Ali u prisutnosti popratnih bolesti, mogu se propisati sljedeći lijekovi:

  1. Da bi se normalizirao krvni pritisak i spriječili negativni efekti uzimanja drugih lijekova, propisani su ACE inhibitori.
  2. Pripreme za obnavljanje probavnog trakta. To može biti Tsurekal, Eritromicin itd.
  3. Levastatin i slično koriste se za snižavanje holesterola i sprečavanje razvoja ateroskleroze.
  4. Tablete koje jačaju kardiovaskularni sistem. Na primjer, Cardiomagnyl.
  5. Sredstva protiv bolova
  6. "Dialek" - za normalizaciju funkcionalnosti gušterače.

Tablete za dijabetes tipa 2

U početnim fazama razvoja šećerne bolesti drugog tipa, postupak liječenja se provodi dijetom. Međutim, dolazi vrijeme kada je potrebno uzimati lijekove za snižavanje šećera, koji su podijeljeni u nekoliko grupa:

  1. Na osnovu sulfonilureje. Ova grupa praktikuje liječenje dijabetesa već 50 godina. Tablete brzo snižavaju nivo glukoze na ćelijskom nivou. Naime, oni djeluju na beta ćelije koje proizvode inzulin. Zbog toga se potonji oslobađa i baca u krvotok. Sulfonilureje takođe aktivno štite bubrežni sistem i krvne žile. Grupa također ima nedostatke: povećati težinu, iscrpiti stanice. Može se pojaviti alergijska reakcija i razviti hipoglikemija. Najpopularniji proizvodi uključuju Maninil, Glycvidon, Amaryl i Diabeton.
  2. Meglitinidna grupa odnosi se na sredstva nove generacije. Stimulira proizvodnju prirodnog inzulina. Lijekovi mogu izazvati neželjenu reakciju u obliku bola u trbuhu, alergija i proliva. Najpopularnije tablete: Starlix i Novonorm. Doziranje se bira samo na pojedinačnoj razini.
  3. Skupina biguanida sprečava oslobađanje glukoze iz jetre. Pomaže širenju šećera preko ćelija i tkiva, a ne kroz krv. Zbog toga se nivo glukoze u krvnoj tečnosti smanjuje. Kontraindikacije - zatajenje bubrega i srca. Najefikasniji lijekovi: Metformin i Siofor. Dodatno smanjite tjelesnu težinu, apsorbuje šećer u crijevima.
  4. Tiazolidindioni djeluju slično kao u prethodnoj skupini, ali se ne koriste zbog pretilosti, jer doprinose povećanju tjelesne težine. Postoji niz kontraindikacija i neželjenih reakcija. Najpopularnije tablete su Avandia i Aktos. Uz to, oni ubrzavaju metabolizam, povećavaju osjetljivost tkiva i stanica na inzulin i usporavaju sintezu šećera u jetri. Imaju jako visoku cijenu.
  5. Skupina inhibitora alfa-glukozidaze. Glavno djelovanje je blokiranje proizvodnje crijevnih enzima koji rastvaraju složene ugljikohidrate. To dovodi do usporavanja procesa asimilacije polisaharida. Brzo smanjite šećer u krvi, imate minimum nuspojava i kontraindikacija. Grupa pripada novoj generaciji lijekova. Najpopularnije tablete: Miglitol i Glucobay.
  6. Druga grupa nove generacije, incretini, usmjerena je na ubrzavanje proizvodnje prirodnog inzulina u gušterači. Na drugi način, ova grupa se naziva inhibitorima dipeptidil peptidaze. Tablete pospješuju oslobađanje glukoze iz jetre. Najpoznatiji lijekovi su Januvia, Saxagliptin i Galvus. Tablete su toliko moćne da je dovoljno uzimati ih jednom dnevno. Gotovo da nema kontraindikacija i nuspojava.

Kompletan spisak tableta možete pronaći ovdje.

Lijekovi za snižavanje šećera moraju se uzimati u skladu s doziranjem i trajanjem koje propisuje liječnik endokrinolog. U tom je slučaju potrebno kontrolirati liječenje mjerenjem količine šećera u krvi.

Kombinovana terapija

Kombinacija se može koristiti za dijabetes melitus (tip 1 i tip 2). Glavni fokus je sprečavanje razvoja komplikacija i poboljšanje općeg zdravlja dijabetičara. Kod šećerne bolesti tipa 2 potrebno je ako monoterapija nije donijela očekivani rezultat. U osnovi se koristi posebna kombinacija lijekova koji istovremeno utječu na procese proizvodnje inzulina, smanjenje šećera i razinu osjetljivosti perifernog tkiva na inzulin. Najuspješnija kombinacija lijekova u kombiniranoj terapiji:

  1. Sulfonilurea preparati i sredstva iz grupe biguanida.
  2. Derivati ​​sulfonilureje i grupa tiazolidindiona.
  3. Klinidi i grupa tiazolidindiona.
  4. Glinidi i biguanidi.
  5. Biguanidna grupa tableta i tiazolidindiona.
  6. "Acarbose" i bilo koji lijek iz niza redukcije šećera.

Prije propisivanja kombinirane terapije, endokrinolog povećava dozu lijekova monoterapijom. Ako je učinak nula, postupno se uvodi lijek iz druge grupe, ali u prosječnoj dozi. Ako je u ovom slučaju rezultat negativan, doza se povećava. Ponekad se kombinacija sastoji od 3 lijeka.

Nemoguće je potpuno oporaviti od dijabetesa, pa je obavezno kontaktirati endokrinologa kada se pojave prvi znakovi. To će vam omogućiti da pravilno propisujete lijekove, zaustavite patološki proces i spriječite razvoj komplikacija.

Lijekovi za jačanje šećera u krvi

Lijekovi koji povećavaju šećer u krvi, a samim tim i zabranjeni za dijabetes, trebaju biti poznati svakom pacijentu. Budući da ovi lijekovi smanjuju efikasnost liječenja i mogu ubrzati razvoj komplikacija. Ogromna količina lijekova može dovesti do povećanja glukoze. Čak ih mogu propisati i liječnici, stoga, otkrivši takva svojstva lijeka koja je propisao liječnik, trebate kontaktirati drugog stručnjaka i promijeniti tijek liječenja.

Kako saznati da neki lek povećava glukozu

Koji lijekovi povećavaju šećer u krvi, zanimljivi su onima koji se suočavaju sa dijabetesom. Budući da porast glukoze može imati ozbiljne posljedice na tijelo s takvom bolešću, potrebno je to na svaki način izbjegavati. Dijabetes melitus je vrlo ozbiljna patologija koja uzrokuje niz ozbiljnih komplikacija. Dijabetičar bi tijekom života trebao kontrolirati razinu šećera, pa mu ne trebaju dodatne iritacije.

Dijagnoza šećerne bolesti tipa 2 obično se postavlja starijim osobama. Ostale bolesti su često prisutne u ovom uzrastu. Stoga se može dogoditi da će osoba morati uzimati više vrsta lijekova odjednom. Ova situacija se dešava i ako su mladi i djeca bolesni.

Najčešće, tablete za dijabetes kombiniraju:

  • s antibakterijskim lijekovima
  • sa sredstvima za lečenje srčanih bolesti,
  • s lijekovima za krvne sudove.

Neke od njih mogu povećati razinu glukoze u krvi. Za dijabetičare ovo može imati opasne posljedice u vidu razvoja ozbiljnih komplikacija za cijelo pacijentovo tijelo. Postoji ogroman broj lijekova koji imaju takva svojstva. Stoga je vrlo teško stvoriti popise i potražiti lijek u njima, to zahtijeva velika i nerazumna ulaganja vremena. Da biste saznali kakav učinak ima lijek koji je propisao ljekar, dovoljno je pažljivo proučiti upute.

Odredit će šta učiniti u takvoj situaciji jer nisu svi lijekovi koji uzrokuju porast šećera hitno morali prestati piti s dijabetesom. Neki od njih, ako se konzumiraju tokom kraćeg vremena, neće naštetiti organizmu. U određenim slučajevima, djelotvornost lijeka je mnogo veća od vjerojatnosti komplikacija. Stoga samo specijalist može odlučiti o potrebi povlačenja lijeka i imenovanju novog, na temelju kliničkog iskustva i znanja.

Koji su lekovi zabranjeni

Ovi lijekovi uključuju:

  • Beta blokatori Ovi lijekovi propisani su za bolesti kardiovaskularnog sistema. Oni pomažu u snižavanju krvnog pritiska, smanjuju manifestacije angine pektoris i uklanjaju tahikardiju. Svojstva ovih lijekova uključuju sposobnost povećanja razine glukoze u krvi. Selektivni beta blokatori poslednje generacije ne izazivaju sporedne efekte, pa ih mogu koristiti za kardiološke bolesti i dijabetes. Stručnjaci preporučuju izbjegavanje lijekova poput Nebivolola i Carvedilola. U slučaju arterijske hipertenzije bolje je potražiti pomoć od ACE inhibitora (enzima koji pretvara angiotenzin). Imaju izraženiji efekat.

  • Tiazidni diuretici. Ovi lijekovi uključuju Indapamid, hidroklorotiazid. Često se propisuju ljudima koji pate od dijabetesa s visokim krvnim pritiskom. U takve je svrhe bolje koristiti ACE inhibitore. Iako odbijanje diuretika ne daje uvijek pozitivan učinak. U slučaju edema ovi lijekovi su jednostavno potrebni. Tada je bolje obratiti se takvim diureticima petlje kao Furosemid, Torasemid. Međutim, tiazidne diuretike ne može se zaustaviti samostalno. Zbog toga krvni pritisak može naglo skočiti, a mogu se razviti i srčane komplikacije. Stoga bi se prvo trebali posavjetovati sa stručnjakom.
  • Glukokortikosteroidni hormoni. Dovode do oštrog povećanja glukoze u krvi. No, da bi se izbjegle takve posljedice, mogu se uzimati u malim tečajevima. Ubrizgavaju se u venu tijekom napada bronhijalne astme i to samo ako pacijent ne koristi hormone u obliku inhalacija. Produljena upotreba glukokortikosteroidnih hormona može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema (na primjer, steroidni dijabetes). Opasnost po život predstavljaju gotovo svi lijekovi, koji uključuju i hormone.

Lijekovi za dijabetes

Naziv aktivne supstancePrimjeri žigovaTip 1Tip 2OstaloOblik lijeka
Biguanidi (metformin)Metformax Siofor Avamina Glucophage FormeticdaTablete / kapsule
sulfonilurejeDiaplel MR, Gliclada, Diagen, Amaryl, Glibetic, Simglik, Glibensedatablete
glinidiPrandin, Enyglid, Starlixdatablete
Tiazolidindioni (glitazoni)Bioton, Pioglitazondatablete
Inhibitori DPP-4 (glifini)Januvia, Ristaben, Galvus, Onglisa, Trazhentadatablete
Incretinski preparati (GLP-1 analozi)Bayetta, Bidureron, Victoza, Lixunia, Eperzandainjekcije
Inhibitori SGLT-2 (glifosin)Dapagliflozin, Canagliflozin, Empagliflosindainjekcije
insulindadaGestacijski dijabetes, LADA i druge vrsteinjekcije
akarbozaAdex, GlucobaydaDijabetes tipa 2,

dijabetes tipa 1 sa inzulinskom rezistencijom

tablete

Tada možete malo povećati glukozu

Postoje lijekovi koji dovode do određenih kolebanja razine glukoze, ali mogu ih se propisati dijabetičarima, uzimajući u obzir poseban tok bolesti i stanje pacijenta.

Do neke mjere porast razine glukoze u krvi uzrokuje:

  1. Blokatori kalcijumovih kanala. Njihovi kratki oblici se koriste za liječenje srčanih bolesti. Uz njihovu pomoć zaustavite hipertenzivnu krizu. Sa dijabetesom je općenito nepoželjno koristiti. Neki oblici ovih lijekova dopušteni su kod dijabetesa, na primjer, duge verzije tih lijekova.
  2. Oralni kontraceptivi i pripravci koji sadrže hormone štitnjače, kao i bilo koji hormonski lekovi.
  3. Tablete za spavanje. Često se propisuju ljudima koji imaju dijabetes.
  4. Antibakterijski lijekovi koji su dio tetraciklin serije.

Ovo je samo mali spisak lekova koji mogu negativno uticati na metabolizam ugljenih hidrata. Neki lijekovi čak povećavaju rizik od pojave dijabetesa.

Bilo kojim lijekom za dijabetičare treba postupati krajnje oprezno. Ova bolest će nakon toga izazvati komplikacije za unutrašnje organe, a nepravilno liječenje može ubrzati ovaj proces i pogoršati tijek patologa.

Stoga, čak i ako lijek propisuje iskusni stručnjak, pažljivo pročitajte upute prije upotrebe.

Uostalom, možda će se na popisu nuspojava pojaviti porast šećera, a u kontraindikacija - dijabetes.

Samo-lekovi se uglavnom ne preporučuju. Može učiniti mnogo više štete nego koristi. Lijekove koji ne povećavaju šećer u krvi bira liječnik.

Nuspojave lijekova dijabetičara

Nuspojave su simptomi ili bolesti izazvane uzimanjem lijekova. Svi lijekovi imaju nuspojave, a dijabetičari, nažalost, nisu iznimka. Prije nego što počnete uzimati lijekove protiv dijabetesa, razmislite o mogućim nuspojavama njihovih djelovanja. Vaš liječnik prilikom propisivanja lijekova za dijabetes trebao bi s vama razgovarati o mogućim nuspojavama i savjetovati vas kako da ih spriječite.

Koliko ćete osjetiti neželjene efekte pojedinačno je pitanje - one mogu biti blage ili prilično izražene. Ponekad su nuspojave pomalo opasne, što samo po sebi može biti prijetnja. Međutim, to su vrlo rijetki slučajevi.

Liječenje nuspojava lijekova protiv šećerne bolesti tipa 2

Ako se ne osjećate dobro zbog uzimanja bilo kojeg lijeka protiv dijabetesa, obavijestite svog liječnika.

Neki antidijabetički lijekovi, posebno oni koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2 mogu prouzrokovati stomačne probleme, ali obično prolaze nakon 2-3 tjedna.

Hipoglikemija

Glavni cilj antidijabetičkih lijekova je snižavanje šećera u krvi. Međutim, neki lijekovi mogu sniziti razinu šećera u krvi na opasne razine uzrokujući hipoglikemiju.

Lijekovi koji uzrokuju nizak šećer (hipoglikemija):

  • insulin
  • derivati ​​sulfoniluree,
  • glineidi.

Ako uzimate ove lijekove, uvijek sa sobom imate brzu glukozu.

Saznajte više o hipoglikemiji, hipoglikemijskim simptomima i kako liječiti hipoglikemiju: Hipoglikemija, šta je to i zašto su napadi opasni za pacijente sa dijabetesom

Kontraindikacije

Kontraindikacije za uzimanje lijekova znače da pod određenim okolnostima ne bismo trebali uzimati lijekove - na primjer, drugu bolest ili trudnoću. Čest slučaj je upozorenje da morate preduzimati posebne mjere opreza, na primjer, suzdržati se od konzumiranja alkohola ili vožnje automobila.

Ponekad se dve vrste lekova ne mogu kombinovati. Zbog toga vaš liječnik mora znati cijelu historiju vaše bolesti prije nego što vam je propisao nove lijekove. Ako mislite da u uputama za lijek postoje kontraindikacije od kojih strahujete, ne zaboravite to reći liječniku.

Liječenje dijabetesa tipa 2 danas su lijekovi

Trenutno se lijekovi iz šest grupa koriste za liječenje dijabetesa.

Metformin je dostupan pod mnogim robnim markama različitih proizvođača.

  • Metformin poboljšava metabolizam ugljikohidrata inhibirajući proizvodnju glukoze u jetri i povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin (smanjenje inzulinske rezistencije).
  • Metformin smanjuje težinu, poboljšava metabolizam lipida u krvi i ima zaštitni učinak na srce (kardioprotektivno).
  • Metformin se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2 kao monoterapiju ili u kombinaciji s drugim antidijabetičkim lijekovima i / ili inzulinom, a može se koristiti i za liječenje predijabetesa (nenormalna glukoza na glasu, intolerancija glukoze) i sindroma policističnih jajnika.

Kako pravilno uzimati metformin

Metformin treba započeti s malim dozama radi smanjivanja mogućih nuspojava, uglavnom na gastrointestinalnom traktu, kao što su mučnina, bol u trbuhu, plinovi, proljev i metalik okus.

Ako se pojave ovi simptomi, dozu može smanjiti ili zamijeniti drugi proizvođač. Ovaj lijek ima vrlo pozitivan uticaj na organizam, i ne može se odbaciti iz trivijalnih razloga.

Pročitajte više primjena lijeka metformin: Kako uzimati metformin kod šećerne bolesti tipa 2: odgovaramo na pitanja pacijenata

Kako uzimati metformin za dijabetes tipa 2

Metformin je veoma siguran, ne izaziva hipoglikemiju, jer ne povećava izlučivanje inzulina pomoću gušterače.

  • Treba imati na umu da metformin regulira metabolizam glukoze u tijelu, a njegov puni učinak u vidu smanjenja razine glukoze događa se nakon otprilike 2 tjedna upotrebe.
  • Ne uzimajte tabletu metformin u zbrci, odnosno kada je nivo glukoze u krvi visok, uzimate tabletu i očekujete brzu normalizaciju - metformin ne djeluje tako brzo.

Kontraindikacije i nuspojave metformina

Kontraindikacije za upotrebu metformina su:

  • ozbiljno zatajenje bubrega ili jetre,
  • sindrom ovisnosti o alkoholu
  • ozbiljno zatajenje srca
  • teška hronična opstruktivna bolest pluća (KOPB),
  • sindrom apneje u snu.

Sulfonilurea lijekovi mehanizam djelovanja

  • Sulfonilureje smanjuju glikemiju povećavajući proizvodnju inzulina pankreasa, što takođe utječe na metabolizam glukoze u različitim organima. Koriste se u obliku tableta.
  • Vrlo su efikasni u snižavanju razine glukoze, ali mogu izazvati hipoglikemiju. Treba ih uzimati ujutro prije doručka. Liječnik će odabrati lijek i odrediti dozu.

Kako uzeti

Sulfonilureje se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji s metforminom i drugim antidijabetičkim sredstvima.

Kontraindikacije za njihovu upotrebu su:

  • glavni neželjeni efekti sulfonilureje su hipoglikemija i mogu dovesti do debljanja,
  • ozbiljno zatajenje jetre.

Detaljnije o derivatima sulfoniluree: preparati sulfoniluree Amaryl®, Altar, Diaprel MR, Gliclada

Opći principi tretmana

Nažalost, dijabetes nije potpuno moguće izliječiti. Međutim, kroz adekvatnu terapiju lijekovima moguće je vratiti pacijenta u cjelovit život, smanjiti vjerojatnost razvoja brojnih komplikacija bolesti.

Liječenje lijekovima bolesti je unošenje inzulina u tijelo pacijenta koji boluje od dijabetesa. U režimu liječenja također je važna pravilna prehrana, pacijentu se preporučuje posebna prehrana koju se mora stalno pridržavati.

Osnova za uspješno liječenje su optimalne tjelesne aktivnosti, koje se biraju pojedinačno za svaku specifičnu kliničku sliku.

Unošenje hormona u organizam nije toliko namijenjeno liječenju dijabetesa tipa 1, već radi održavanja razine šećera u organizmu na potrebnom nivou. U velikoj većini slučajeva lekar propisuje takve insuline:

  • Pozadinski hormon osigurava zamjenu proizvodnje inzulina tokom dana.
  • Produljeni hormon pomaže nadoknaditi ugljikohidrate koji dolaze s hranom.

Glavni cilj liječenja lijekovima je stabilizacija glukoze u tijelu na potrebnoj razini, kako bi se osigurao normalan rast i razvoj tijela. Budući da od ove bolesti najčešće pate mala djeca, adolescenti i mladi.

Nakon što je pacijentu dijagnosticirana prva vrsta šećerne bolesti, preporučuje se odmah započeti unošenje hormona u organizam.

Adekvatna i pravovremeno započeta terapija inzulinom omogućava u 80% slučajeva postizanje privremene remisije, stabilizaciju tijeka patologije i smanjenje vjerojatnosti komplikacija.

Incretinski preparati

Pripravci incretina pojačavaju lučenje inzulina pomoću pankreasa i sprečavaju pražnjenje želuca. Oni snižavaju glukozu u krvi i tjelesnu težinu. Nuspojave uključuju mučninu, nedostatak apetita i ponekad povraćanje.

Pripreme za inkretin uključuju dvije podgrupe.

Prva podskupina je stimulans lijekova GLP 1 (incretinski lijekovi nove klase lijekova: dulaglutyd, exenatide, liksysenatyd, liraglutide).

Kako uzimati incretine:

  • Injektiraju se supkutano.
  • Koriste se u kombinaciji s derivatima metformina i / ili sulfonilureje.

Druga podskupina su inhibitori DPP-4 (takozvani gliptini), koji se uzimaju oralno. Lijekovi sa inhibitorima DPP-4 povećavaju lučenje inzulina gušterače, inhibiraju pražnjenje želuca, daju osjećaj punoće i utiču na centralni nervni sistem, suzbijajući apetit. Oni snižavaju glukozu u krvi i tjelesnu težinu. Nuspojave uključuju mučninu, nedostatak apetita i ponekad povraćanje.

Detalji o proizvodu: Nova generacija lijekova za snižavanje šećera za dijabetes tipa 2 SGLT-2 Gliflozyny inhibitori

To su tablete: (linagliptin, saksagliptin, sitagliptin, vildagliptin).

Neki od njih su dostupni i kao kombinirani pripravci koji sadrže dodatni metformin u jednoj tableti.

Inzulinska terapija: opće informacije

Hormon inzulin je jedini lijek za dijabetes tipa 1. Upravo zbog njega je moguće kontrolirati šećer u tijelu, i održavati punu životnu aktivnost bolesne osobe.

Trenutno se proizvode lijekovi za liječenje dijabetesa na bazi svinjskih, ljudskih i goveđih hormona. Goveđi inzulin, u odnosu na ljudski hormon, ima u svom sastavu tri aminokiseline. Svinjetina ima jednu aminokiselinu i stoga je intenzitet proizvodnje antitijela na goveđi hormon mnogo veći nego na svinjski inzulin.

U principu, postoji mnogo oblika inzulina za liječenje patologije, a svi su podijeljeni u zavisnosti od brzine početka rada i trajanja učinka.

Lista inzulina koji se preporučuje za terapiju insulinom:

  1. Hormoni kratkog djelovanja.
  2. Slični lijekovi hormona ultrazlog.
  3. Hormoni srednjeg trajanja dejstva.
  4. Slični lijekovi dugog djelovanja.

Govoreći o tradicionalnim inzulinama, potrebno je napomenuti novu generaciju hormonskih preparata, takozvane inhalirane hormone. Međutim, trenutno nisu odobreni za upotrebu u Rusiji i mnogim drugim zemljama.

Činjenica je da je u tijeku razvoj, postoji pozitivan trend, ali lijekovi za dijabetes trebali bi proći kroz niz kliničkih ispitivanja. Iskreno govoreći, ti se lekovi ne mogu nazvati novim, jer naučnici već duže vreme pokušavaju stvoriti tablete za dijabetes.

Unatoč brojnim studijama na ovom polju, razvojima i naučnim testovima, oblik tableta do sada se pojavljuje kao lijek budućnosti, a ne stvarnost.

Karakterizacija insulina

Insulini kratkog djelovanja uključuju sljedeće dobre lijekove za dijabetes: Insuman Rapid, Actrapid. Ovi lijekovi za dijabetes počinju djelovati pola sata nakon primjene.

U skladu s tim, preporučuje se davanje leka 30 minuta pre obroka. A trajanje efekta lijeka varira od 6 do 7 sati.

Zauzvrat, ako se lijekovi koriste za intravensku primjenu u stacionarnim uvjetima, tada njihovo djelovanje počinje minutu nakon što lijek uđe u krvotok.

Sledeći lekovi deluju kao slični lekovi hormona ultrahortnog efekta:

Aktivnost lijekova se pojavljuje 15 minuta nakon injekcije, pa se ubrizgavaju 15 minuta prije obroka. Vrhunski učinak lijeka primjećuje se nakon nekoliko sati, a maksimalno trajanje djelovanja je 4 sata.

Ti se inzulini obično preporučuju za primjenu lijekova s ​​pumpom i imaju karakteristične karakteristike u usporedbi s hormonima kratkog djelovanja.

Činjenica je da što je duže trajanje inzulina, to je lakše kontrolirati hormon. Odnosno, da bi naknadno davali inzulin, aktivni hormon iz posljednje injekcije više ne ostaje u tijelu.

Karakterizacija hormona prosječnog trajanja djelovanja:

  1. Najefikasniji predstavnici: Insuman Bazal, Protafan.
  2. Oni počinju aktivno djelovati nakon sat ili sat i pol nakon primjene.
  3. Ukupno trajanje akcije varira od 8 do 12 sati.
  4. Obično se preporučuje kao bazalni hormon, primjenjuje se dva puta dnevno.

Treba napomenuti da je za takve hormone karakterističan prilično izražen vrhunac djelovanja, što zauzvrat može dovesti do razvoja hipoglikemijskog stanja kod pacijenta.

Insulini dugog djelovanja upotrebljavaju se kao bazalni hormon, a prednost se razlikuju po tome što nemaju izražen vrhunac djelovanja. U pravilu trajanje takvih hormona varira od 24 do 30 sati, primjenjuju se dva puta dnevno.

Najnovija novost ove grupe je hormon Treshiba, koji je u stanju djelovati do 40 sati uključivo.

Režim terapije insulinom

Kod dijabetesa tipa 1 bolest se može liječiti s dva režima koji se u velikoj većini slučajeva koriste u modernoj medicinskoj praksi.

Tradicionalni režim je primjena inzulina dva puta dnevno, kada se unosi hormon kratkog djelovanja zajedno sa hormonom srednjeg učinka. U tradicionalnom režimu liječenja, hormon se daje 30 minuta prije obroka, ujutro i navečer. A intervali između uprava trebali bi biti oko 12 sati.

Učinkovitost terapije se povećava kada postoji istodobna primjena jednostavnog hormona koji sprečava značajno povećanje šećera nakon doručka i večere.

Kod nekih bolesnika, režim trostruke primjene hormona pokazao je visoku efikasnost:

  • Kombinacija kratkog i dugog djelovanja daje se neposredno prije doručka.
  • Prije večernjeg obroka, daje se kratko djelujući hormon, a već prije spavanja ubrizgava se inzulin s dugotrajnom izloženošću.

U pravilu se proizvode četiri vrste takvih mješavina u koje je uključeno 10, 20, 30 ili 40% jednostavnog hormona. Na primjer, Humulin u kombinaciji sa hormonom trajnog djelovanja zvanim Isofan.

Glavni nedostatak tradicionalnog liječenja je činjenica da trebate strogo kontrolirati svoju prehranu, promatrati stalne fizičke aktivnosti. Ova je okolnost dovela do toga da mnogi pacijenti preferiraju intenzivno liječenje hormonom.

Karakteristično za intenzivnu primjenu hormona:

  1. Hormon srednjeg dejstva se uvodi dva puta dnevno, dok se kombinira sa lijekom kratkog djelovanja. U pravilu se preporučuje unos prije tri glavna obroka.
  2. U večernjim satima daje se hormon produženog dejstva.

Intenzivna terapija inzulinom može uključivati ​​i liječenje pumpicom - posebnim uređajem koji automatski i kontinuirano isporučuje hormon u potkožno tkivo osobe.

Danas je inzulinska pumpa jedinstven uređaj koji može upravljati hormonom u malim dozama tokom cijele godine, sa programiranom vrijednošću.

Vitamini za dijabetičare

Zbog činjenice da dijabetes melitus prvog tipa djeluje kao inzulin ovisan oblik patologije, vitaminski kompleksi za dijabetes biraju se tako da ne pogoršavaju učinak stalno unesenih hormona u pacijentovo tijelo.

Vitamini za dijabetičare su stalni biološki aktivni dodatak hrani koji omogućava pacijentu da njeguje tijelo potrebnim mineralima i komponentama, dok prepoznato olakšava komplikacije.

Sledeće supstance su najvažniji vitamini dijabetičarima o insulinu:

  • Vitamin grupe A. Pomaže u održavanju pune vizualne percepcije, pruža zaštitu od očnih bolesti, koje se temelje na brzom razaranju očne mrežnice.
  • Vitamin B pomaže u održavanju funkcionisanja centralnog nervnog sistema, sprečavajući ga da narušava zbog šećerne bolesti.
  • Askorbinska kiselina potrebna je za snagu krvnih žila i za izjednačavanje mogućih komplikacija bolesti jer s dijabetesom vaskularni zidovi postaju tanki i lomljivi.
  • Dovoljna količina vitamina E u tijelu dijabetičara pomaže u sprečavanju ovisnosti unutrašnjih organa o inzulinu, smanjuje njihovu potrebu za hormonom.
  • Vitamin H je još jedna supstanca koja pomaže čitavom ljudskom tijelu da funkcioniše u potpunosti bez velikih doza hormona.

Kada dijabetičar ima potrebu konzumirati slatku, kao i brašno hranu, tada se pored njega preporučuju vitaminski kompleksi koji sadrže hrom.

Krom pomaže u sprečavanju želje za apsorpcijom ovih namirnica, uslijed čega je moguće izgraditi potrebnu prehranu i prehranu.

Najbolji vitamini

Imajte na umu da morate piti ne samo vitamine, već one suplemente koji su potpuno sigurni za tijelo nemaju štetnih reakcija. Uz to, sredstva takvog plana trebaju biti prirodna, odnosno sastojala se od biljnih sastojaka.

Nažalost, poznavanje norme vitamina je jedno, ali izračunati količinu svih potrebnih vitamina dnevno potpuno je drugačije i teško za pacijenta. Zato je potrebno piti vitaminske komplekse.

Uzimajući kompleks, ne morate razmišljati o kalkulacijama, dovoljno ih je uzeti po preporuci ljekara, koji imenuje dozu i učestalost upotrebe lijeka.

Najbolji vitaminski kompleksi za dijabetičare:

Antiox R je prirodni biološki dodatak koji pomaže u održavanju dobrog zdravlja. Alat pomaže u izgradnji snažne zaštite od slobodnih radikala, jača zidove krvnih žila, povoljno utječe na rad kardiovaskularnog sustava, pruža povećanje imunološkog statusa.

Detox Plus pomaže čišćenju organizma, oslobađa probavni sustav od toksina i toksičnih tvari. Uopšte, ima dobar uticaj na zdravlje pacijenta, sprečavajući brojne komplikacije šećerne bolesti.

Mega kompleks uključuje Omega-3 i 6, zahvaljujući kojem normalizira rad kardiovaskularnog sistema, štiti organe vida i mozak. Dodatak ima pozitivan učinak na dobrobit i mentalne sposobnosti.

Često se propisuje lipoična kiselina, koja je vitamin slična tvari koja normalizuje ugljikohidratne procese u tijelu.

Ostale tablete za dijabetičare

Uz pozadinu inzulinske terapije, drugi lijekovi se mogu propisati za liječenje istodobnih patologija koje prate osnovnu bolest.

Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin pomažu normalizaciji krvnog pritiska, dok sprječavaju negativne učinke drugih lijekova na bubrege.

Često su propisani lijekovi koji se bore protiv bolesti gastrointestinalnog trakta. A izbor lijeka ovisi o specifičnoj bolesti i kliničkoj slici. Ako pacijent ima tendenciju kardiovaskularnih bolesti, tada se preporučuju tablete koje podržavaju funkcionalnost srca i krvnih žila.

Uz to, mogu se propisati i lekovi:

  • Za borbu protiv aterosklerotskih promjena u tijelu propisati lijekove koji snižavaju sadržaj lošeg holesterola.
  • Ako postoje znakovi periferne neuropatije, tada se prepisuju lijekovi protiv bolova.

Često se kod muškaraca sa šećernom bolešću otkriva erektilna disfunkcija. Ako pacijent nema problema sa kardiovaskularnim sistemom, tada liječnik može preporučiti Viagra, Cialis, Levitra.

Borba protiv dijabetesa tipa 1 složen je tretman koji uključuje primjenu inzulina, optimalnu fizičku aktivnost, određenu prehranu, a također i liječenje pratećih bolesti.

Inhibitori SGLT2

  • Inhibitori SGLT2 (tzv. Glifosini, dapagliflozin, empagliflosin, kanagliflosin) su skupina lekova koji povećavaju izlučivanje glukoze u urinu. Rezultat je smanjenje glukoze u krvi, tjelesne težine i krvnog pritiska.
  • Ovi lijekovi se obično uzimaju jednom dnevno. Obično se koriste u kombinaciji sa metforminom. Budući da gliflozini povećavaju količinu izlučene glukoze u urinu, mogu prouzrokovati infekcije mokraćnog i genitalnog trakta, pa se preporučuje higijena kada ih koristite.

Derivati ​​tiazolidindiona

Jedini lijek koji je trenutno dostupan iz grupe derivata tiazolidindiona (tj. Takozvani glitazoni) je pioglitazon.

  • Smanjuje otpornost na inzulin i na taj način smanjuje koncentraciju glukoze i slobodnih masnih kiselina u krvi.
  • Lijek se uzima oralno jednom dnevno. Pioglitazon se obično koristi u kombinaciji sa metforminom.
  • Lijek može izazvati zadržavanje vode u tijelu, pa ga ne treba koristiti kod osoba sa zatajenjem srca.

Gore navedene grupe lijekova propisuju u liječenju šećerne bolesti tipa 2 isključivo od strane svog liječnika. U lečenju dijabetesa tipa 1, samo inzulin ostaje efikasan.

Saznajte više o novim pristupima u liječenju dijabetesa tipa 2:

Učinkovitost liječenja Sanofi® insulinom lispro biosimilara

Metformin za produženje života i prevenciju raka: rezultati istraživanja

Pripreme za dijabetes melitus tipa 2 nove generacije Xultophy Novo Nordisk (Xultofi)

Jardinova uputstva za upotrebu - što pacijent mora znati

Novi lijekovi za liječenje šećerne bolesti tipa 2 Trulicity (dulaglutid)

Pogledajte video: Magična pilula - sa titlovima (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar