Primjena octa kod dijabetesa

Dijabetičarima kako ne bi uzimali puno lijekova za ovu bolest, korisno je dodatno koristiti druge lijekove, na primjer, ocat je vrlo koristan i efikasan za dijabetes. Ovisno o zdravstvenom stanju, dijabetičari uzimaju različite doze ovog čudotvornog lijeka. Najčešće se propisuje uzimanje ovog alata za 1 ili 2 kašike. dnevno.

Koji sirće uzeti sa dijabetesom

Ne mogu sve vrste sirćeta konzumirati osobe koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2. Dakle, bijela tablica je previše tvrda. Najprikladnije je bijelo ili crveno vino. Jabukovo sirće vrlo je popularno u liječenju dijabetesa tipa 2. Ne koristite sa dijabetesom tipa 2 riže i balzamičnim sirćetom jer su slađi od ostalih.

Kod dijabetesa tipa 2, jabukovo sirće je najefikasnije i najzdravije za proizvodnju kojih se nije koristila pasterizacija.

Ako je jabukovo sirće korisno za dijabetes tipa 2, što je onda točno?

  1. Šećer je smanjen.
  2. Za sagorijevanje masti - odlična pomoćnica.

Kako uzimati sirće

Jabukovo sirće od 1 do 3 kašike dnevno je sigurna doza. Ali prije nego što počnete uzimati ovaj lijek, posjetite endokrinologa i posavjetujte se s njim. Jabukovo sirće može smanjiti količinu kalijuma u organizmu. Stoga se nemojte previše zamarati ovim alatom. Prevelike doze su tabu. U suprotnom će se pojaviti neželjeni efekti:

  • žgaravica je moguća
  • probavne smetnje
  • nelagoda u probavnom traktu.

Možete uzeti sirće s hranom, posipajući ih kuhanim jelom. Takođe je prikladno uzeti ovaj alat kao marinadu za meso, ribu. Takve će dobrote biti nježnije i mekše. Uvođenje sirćeta u ishranu ne znači da je potrebno i moguće odbiti lijekove protiv dijabetesa bilo koje vrste. Ali kao dodatak - ovo je sjajna opcija.

Tretmani jabukovog sirćeta kod kuće

Prvo morate napraviti domaće jabukovo sirće vlastitim rukama. Da biste to učinili, operite, nasjeckajte jabuke. Odaberite zrelo voće.

  1. Nakon mljevenja, dobivena masa mora se preliti u emajliranu posudu i dodati šećer - 1 gram slatkog voća 50 grama granuliranog šećera, a kiselo - 100 grama granuliranog šećera.
  2. Ulijte vruću vodu - trebala bi prekriti jabuke za 3-4 centimetra.
  3. Dalje, posuđe odlazi na mjesto na kojem je toplo.
  4. Smjesu treba miješati najmanje nekoliko puta dnevno, inače će se na površini osušiti.
  5. Nakon 14 dana, lijek treba filtrirati. Da biste to učinili, preklopite nekoliko marleksa ili 3 sloja. Sve se ulije u velike banke - tamo će sredstva lutati. Ne prekrivajte najviše 5-7 centimetara.
  6. Tokom fermentacije, tečnost se diže. Posle još 2 nedelje, sirće će biti spremno.
  7. Sada ostaje samo sipati proizvod u boce, a zadržavajući talog na dnu limenke.
  8. Treba ih čuvati u začepljenom obliku, za to odaberite tamno mjesto na kojem se održava sobna temperatura.

Ovakav jabukovo sirće pomoći će u prevenciji dijabetesa tipa 2. Da biste to učinili, trebali biste ga koristiti u 2 kašike u velikoj čaši vode sat vremena prije odlaska u krevet. Da biste smanjili glukozu nekoliko posto po noći, trebali biste svake noći koristiti ocat. Za smanjenje vršnih nivoa inzulina i glukoze potrebno je pripremiti mješavinu par kašika octa, 180 ml vode i 60 mililitara čistog soka od brusnice. Tamo treba dodati sok od limete.

Infuzija octa za dijabetes tipa 2

Prvo što treba učiniti je pomiješati 500 mililitara octa (jabuke) i 40 grama zdrobljenih listova graha. Potom, alat treba uputiti pola dana - za to odaberite tamno i hladno mjesto. Razrijedite vodom, a potom biste trebali uzeti pola žlice. na četvrtom delu čaše. Takva infuzija koristi se prije ili za vrijeme jela tri puta dnevno. Kurs traje 6 meseci.

Divna azijska salata s piletinom

Kako skuhati takvu poslasticu?

  1. Prvo treba sitno isjeći, sa slamom, grančicom luka i glavom kineskog kupusa.
  2. Napunite puter sa vodom i soli po ukusu - malo, jer s dijabetesom puno soli je štetno. Dođite do ključanja i držite povrće u kipućoj vodi 2 minute.
  3. Ogulite 100 grama sadnice soje.
  4. 500 grama pilećeg fileta nasjeckajte odvojeno na male štapiće.
  5. Pržite dodajući u tavu oko kašike suncokretovog ulja.
  6. Nakon 3 minute, začinite začinima i isključite toplotu.
  7. Umutite sa malo više suncokretovog ulja i sojin sos.
  8. Posolite, dodajte nekoliko kašika sirćeta i kašičicu tekućeg meda. Postoji đumbir. Sve promiješajte.

Pureći file sa jabučnim sirćetom

Potrebni su sljedeći proizvodi:

  • pola limuna,
  • četvrtina kilograma purećeg fileta,
  • suncokretovo ulje
  • isjeckati jednu glavu luka,
  • jedno bullseye
  • jabukovo sirće 1 tbsp.,
  • mljeveni đumbir - pola kašike,
  • pola kašike naribana limunova korica,
  • 1 kašika svježe cijeđeni sok od citrusa (bolji od limuna),
  • stevija.

Nasjeckajte pureći file i lagano pobiberite. Zatim morate pripremiti pripremljene kriške limunovim sokom. Počnite pržiti - poslastica treba biti pokrivena zlatno smeđom bojom sa svake strane. Usput, ako imate roštilj, tada će ga biti vrlo moguće koristiti.

Da li su kotleti porumeneli? Pa je vrijeme da ih izvadite iz rerne. Dalje vam treba velika posuda za prženje ili tava za umake - važno je da dno bude gusto. Zagrijte na vatri, dodajte ulje i minutu pržite luk i jabuke. Sve to treba pomiješati sa sirćetom (jabukom), đumbirom i cimetom. Dodajte limunovu koricu i limunov sok. Sada, na minimalnoj toploti, trebali biste kuhati poslasticu, pokrivajući je poklopcem, 8 minuta. Nakon isključivanja vatre potrebno je prženje pečenja stevijom - nadomjestkom šećera, a to bi trebalo biti uključeno u prehranu za dijabetes tipa 1 i 2.

Kontraindikacije

  1. Ako je kiselost povećana.
  2. Ako dijabetičar ima čir na želucu.
  3. Upala u stomaku i žučnoj kesici.

Bez obzira koju vrstu dijabetesa imate, liječenje se ne smije provoditi samo narodnim lijekovima. Oni mogu služiti samo kao dobra nadopuna liječenju i to tek nakon što ga odobri lekar.

Pogledajte video: Zlatni savjeti . - Ljekovitost octa i mali trikovi s octom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar