Forum medicinskih saveta: Oblivanje ateroskleroze arterija donjih udova - Forum medicinskih saveta

Zakazivanje sastanka +7 (495) 103-46-23, st. Myasnitskaya, 19

Savjetovanja u privatnim porukama i telefonom NE su u toku.

O liječenju u odsutnosti
U skladu s ruskim zakonom (članak 70. Federalnog zakona Ruske Federacije br. 323-FZ "O osnovama zaštite zdravlja građana u Ruskoj Federaciji") samo lekar koji ima lečenje ima pravo da propiše lečenje.

"Dijagnoza bez cjelodnevnog pregleda pacijenta ne samo da je nezakonita, već predstavlja i direktnu prijetnju šteti životu i zdravlju građana. Daljinski nadzor zdravlja pacijenta propisuje dežurni ljekar nakon ličnog pregleda."
Roszdravnadzor.

Konsultacije vaskularnog hirurga.

USTVARITE NOVU PORUKU.

Ali vi ste neovlašteni korisnik.

Ako ste se registrirali ranije, onda se prijavite (obrazac za prijavu u gornjem desnom dijelu web stranice). Ako vam je ovdje prvi put, prijavite se.

Ako se registrirate, moći ćete u budućnosti pratiti odgovore na vaše poruke, nastaviti dijalog u zanimljivim temama sa drugim korisnicima i savjetnicima. Pored toga, registracija će vam omogućiti da vodite privatnu prepisku sa savjetnicima i ostalim korisnicima web stranice.

# 1 Dr_Vadim

  • Član novakinja
  • Grupa: Moderator
  • 12 postova
  • Datum registracije: 19. marta 08
  • Pol: Muško
  • Grad: Kijev

Šta je obliterajuća ateroskleroza?
Pojava na zidovima arterija kolesterolnih plakova, što dovodi do suženja (obliteracije) arterija i kršenja opskrbe krvlju organa ili tkiva koje hrani izmijenjenu arteriju.
Aterosklerotski plakovi se mogu pojaviti na bilo kojim arterijama ljudskog tijela, međutim, nalaze se najčešće u arterijama donjih ekstremiteta. To dovodi do pojave bolesti - oblinara ateroskleroze donjih ekstremiteta.

Koji su uzroci otpadajuće ateroskleroze?
Tačni uzroci aterosklerotskih plakova nisu jasni, međutim, važnu ulogu u ovom procesu imaju metabolički poremećaji, posebno poremećaji metabolizma masti u tijelu. Nema sumnje da postoji genetska predispozicija za ovu bolest, ali postoje važniji faktori: pušenje (94%), dijabetes melitus (18,2%), gojaznost (21%), hiperholesterolemija (51%), arterijska hipertenzija (47%). Relativno stalni faktori rizika za nastanak aterosklerotskih lezija arterijskog dna su pothranjenost, pušenje, sjedeći način života. Očito, to objašnjava činjenicu da muškarci prevladavaju među pacijentima s aterosklerozom obliterana donjih ekstremiteta.
Prema podacima Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, za hroničnim obliterajućim bolestima donjih ekstremiteta pati od 5 do 15% stanovništva.
Glavna dob pacijenata sa obliteranom ateroskleroze donjih ekstremiteta je 60-69 godina za muškarce, 70-79 godina za žene.

Koji su simptomi ateroskleroze obliterana arterija donjih udova?
Najčešći simptom aterosklerotičnih lezija arterija donjih ekstremiteta je isprekidano klaudiranje. . Pacijenti primjećuju bol, grčeve, ukočenost koja nastaju pri hodanju i prolazu u mirovanju, u mišićima bedara, glutealnoj regiji (visoka isprekidana klaudikacija), potkoljenice (niska isprekidana klaudikacija).To je znak da se u mirovanju mišići donjeg ekstremiteta dovoljno opskrbljuju krvlju, a za vrijeme vježbanja, sužena arterija ne može isporučiti dovoljno krvi, dolazi do gladovanja kisikom.
Daljnjim suženjem arterije, sve do njene potpune blokade (okluzije), bol se počinje pojavljivati ​​pri manjem opterećenju (jasan kriterij je prijeđena udaljenost, nakon koje se pojavljuje bol), zatim oni i dalje nastaju uznemiriti i potpuno mirovati. U ovom slučaju, položaj potkoljenice doprinosi ublažavanju bolova. Bol u mirovanju ukazuju na potpunu blokadu arterije, opskrba krvlju u ovom slučaju je zbog kolaterala - malih arterija koje teku paralelno sa začepljenom (okluziranom) arterijom.
Daljnjim pogoršanjem stanja, na koži se počinju pojavljivati ​​nezdravljivi čirevi. oni se postepeno povećavaju i produbljuju do potpunog umiranja - gangrene . Gangrena obično počinje prstima stopala, u nedostatku adekvatnog liječenja visina širenja gangrene određuje se nivoom i stepenom promjene u arterijama.
Jedna od najjednostavnijih i najobjektivnijih studija o stupnju oštećenja arterija je mjerenje segmentarnog pritiska. Posebnim uređajem mjeri se krvni pritisak na arterijama stopala, koji je uvijek niži od klasično izmjerenog krvnog pritiska. Što je veća razlika između klasično izmjerenog krvnog pritiska i arterijskog pritiska na arterijama stopala, to je jače oštećenje arterija.

Liječenje ateroskleroze obliterana donjih ekstremiteta.
Taktika liječenja za svakog pacijenta razvija se pojedinačno i ovisi o razini, opsegu i stupnju oštećenja arterija, prisutnosti popratnih bolesti. Međutim, postoje određeni opći kriteriji koji odgovaraju težini simptoma:
1. S povremenom klaudikacijom pretpostavlja se suženi dio arterije. U ovom je slučaju efikasno endovaskularno liječenje: dilatacija ili stentiranje suženi arterijski segment.
2. Za bol u mirovanju pretpostavlja se da postoji potpuno začepljeni odjel arterije s dotokom krvi u nogu kroz kolateralu. U ovom je slučaju endovaskularni tretman manje učinkovit i koristi se samo kad je moguće provesti kateter kroz začepljeno područje - što je moguće samo uz male blokade (okluzije). S dugim okluzijama primjerenije su hirurške metode. liječenje: otvoreno uklanjanje aterosklerotskih plakova (endarterektomija) ili zamjena zahvaćenog područja venom ili tkivom protezom (obilaženje). S višestrukim lezijama često se koriste kombinirane operacije. - ranžiranje okluzivnog presjeka arterije i dilatacija sužene.
3. Prisutnost čira ili gangrene ukazuje na opsežne okluzije arterija, višeslojne lezije arterija sa slabim kolateralnim protokom krvi. U ovom su se slučaju mogućnosti hirurškog liječenja smanjile. Endovaskularni tretman kao nezavisna metoda je neefikasan, iako se može koristiti u kombinaciji sa otvorenim hirurškim operacijama. Ako je nemoguće izvesti rekonstrukciju arterija ili njezina neučinkovitost, vrši se amputacija pogođeni ud.

Pažnja pacijenata: što je manja aterosklerotska lezija arterije, lakši je i uspješniji tretman. Zato je faza obliteracijske ateroskleroze donjih ekstremiteta, koja je najpovoljnija za lečenje, stadij isprekidane klaudikacije. Ako se pojave opisani simptomi, potrebno je hitno savjetovanje vaskularnog ili endovaskularnog hirurga. Odgađajući početak liječenja „do boljih vremena“ doprinosite napredovanju bolesti i povećavate vjerojatnost amputacije u bliskoj budućnosti.

Metode endovaskularnog liječenja arterija donjih udova
U rendgenskoj sobi, uz potpunu sterilnost endovaskula, kirurg vrši punkciju bedrene, aksilarne ili druge arterije, te katetera u arteriju. Na zahvaćeno mjesto arterija dovodi se kateter, provodi se kontrastna studija - arteriografija, koja vam omogućuje da odredite stepen i stupanj suženja (okluzija). Kroz zahvaćeno područje prolazi kondukter - metalni niz s mekim vrhom. Kateterski balon - kateter s plastičnim balonom napuhanim pod visokim pritiskom do strogo određenog promjera - postavlja se duž vodiča u zahvaćeno područje. Zatim stvorite višestruku napuhavanje (dilataciju) balona na mjestu suženja. Istovremeno se aterosklerotični plakovi pritisnu u stijenku arterije i ravnomjerno zaglađuju, povećava se lumen žile. Obavlja se kontrolna arteriografija. Ako je obnavljanje propusnosti arterije zadovoljavajuće, postupak je završen. Ako se sačuva suženo ili zatvoreno područje (elastično zatezanje, kompresija izvana, kič), na mjesto lezije se postavlja stent - metalna konstrukcija s otvorenim plaštom, proširivim balonom i ojačavajući lumen arterije iznutra, sprječavajući je da padne. Nakon što se obnovi propusnost arterije, endovaskularni instrumenti uklanjaju se iz arterije, mjesto uboda se pritisne rukom 5-10 minuta (dok krvarenje ne prestane s mjesta uboda), zatim se nanese pritisak zavoj na 12 sati, odmor u krevetu propisuje se do sljedećeg jutra. Tromboliti (heparin, fraksiparin) propisuju se nekoliko dana nakon čega se indirektni antikoagulansi (aspirin, fenilin itd.) Primjenjuju na 2-3 mjeseca.

Rezultati
Neposredno nakon obnavljanja propusnosti arterije raste segmentni pritisak na arterije stopala, a vraća se puls na donjim arterijskim segmentima. Ako se ud već dugo nalazi u situaciji nedovoljne opskrbe krvlju, obnavljanje protoka krvi može dovesti do takozvanog reperfuzijskog sindroma. Neuobičajeno veliki protok krvi uzrokuje crvenilo udova, oticanje, ponekad i bol. Ovo stanje nestaje nekoliko dana nakon što se ud "navikne" na nove uvjete opskrbe krvlju.

Neželjeni efekti, komplikacije, recidivi.
U prisustvu arterijskih lezija oba donja ekstremiteta, obnavljanje protoka krvi u jednom od njih dovodi do iscrpljivanja protoka krvi u drugom. Kao rezultat toga, nakon operacije može se pojaviti isprekidano klaudiranje na udu koji se prije smatrao zdravim. Zato je važno pregledati oba udova čak i sa bolnim simptomima samo na jednoj strani.
Najčešća komplikacija bilo koje endovaskularne intervencije je hematom mjesta uboda. Ova komplikacija ne zahtijeva dodatnu hospitalizaciju, u velikoj većini slučajeva liječi se konzervativno.
Komplikacije na mjestu oštećenja arterija (arterijska tromboza, djelomična ili potpuna ruptura arterije) relativno su rijetke, njihova učestalost ovisi o iskustvu kirurga, kvaliteti opreme i težini oštećenja arterije. Na primjer, prisustvo kalcifikacije (arterijski plakovi su prekriveni vapnom) povećava vjerojatnost rupture zida arterije tokom njene dilatacije. U mnogim slučajevima se takve komplikacije mogu ukloniti endovaskularno, ali često je potrebna otvorena operacija.
Ponovna pojava ili pogoršanje simptoma arterijske insuficijencije može biti uzrokovano opetovanim suženjem proširenog arterijskog segmenta ili porastom intime (unutarnje obloge arterije) na mjestu stenta. U ovom slučaju se izvode ponovljene endovaskularne intervencije, s njihovom neefikasnošću - hirurškim tretmanom. Ipak, najčešće ponovljeno sužavanje arterija donjih ekstremiteta povezano je s napredovanjem ateroskleroze. Ponovni razvoj aterosklerotskih plakova čini potrebne ponovljene endovaskularne i hirurške intervencije.Stoga je posebno važno pacijentima s obliteracijskom aterosklerozom promatrati i prilagođavati krvni tlak, količinu kolesterola, prestati pušiti, slijediti određenu prehranu, promijeniti način motoričkih aktivnosti - odnosno, u potpunosti, ponekad radikalno promijeniti način života. Samo u ovom slučaju, rezultati bilo kakvog liječenja arterijske insuficijencije donjih ekstremiteta biće dugoročni.

Ateroskleroza arterija donjih ekstremiteta - uzroci, dijagnoza i lečenje

  1. Što je arterioskleroza arterija
  2. Uzroci bolesti
  3. Glavne manifestacije bolesti
  4. Klasifikacija patologije
  5. Dijagnostika
  6. Lečenje
  7. Principi konzervativnog liječenja
  8. Minimalno invazivni tretmani
  9. Hirurško liječenje
  10. Koristeći narodne metode

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Ateroskleroza arterija donjih ekstremiteta opasna je vaskularna patologija koja se razvija uglavnom u starosti. U početnoj fazi bolest ne pokazuje karakteristične simptome, a u naprednim slučajevima može biti potrebna amputacija udova kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije.

Pravovremeni pregled na prve znakove ateroskleroze arterija omogućit će liječniku da pacijentu propiše efikasan konzervativni tijek terapije.

Ko može da se preporuči

Shutanje sudova nogu može biti potrebno bolesnicima s onim bolestima koje su dovele do teške patologije i deformacije vena i arterija donjih ekstremiteta.

Indikacije mogu obuhvatati:

  • Aneurizma perifernih arterija.
  • Endarteritis sa sužavanjem lumena posuda na nogama.
  • Varikozne vene i tromboza.
  • Ateroskleroza i druge bolesti koje su izazivale aterosklerotske naslage.
  • Sindrom dijabetičkog stopala.
  • Trofični čir i prijetnja gangrene.

Probijanje šanta je dobra alternativa kada pacijenti imaju zabranu angioplastike ili stentiranje nije moguće.

Operacija je prilično složena i zahtijeva hirurgu visoku preciznost na mikroskopskoj razini. Liječenje vaskularnim bypass operacijama sastoji se u funkcionalnoj zamjeni zahvaćenog područja vene ili arterija na nozi. Šant se prišije izravno na mjesto problema, tako da u budućnosti krv cirkulira umjesto deformirane posude. Kao skretnicu, ljekari mogu upotrijebiti donatorsku venu safenu, uzetu od samog pacijenta, ili umjetni biokompatibilni materijal.

Predoperativne akcije

Operacija zaobilazeći vene zahtijeva dijagnostičke postupke za lokalizaciju problematičnog područja vene, kao i za razjašnjenje stanja pacijenta. Kuvanje se može obaviti unaprijed ili na dan operacije.

Prije operacije obavezno treba proći:

  • Opšte kliničko ispitivanje.
  • Angiografija magnetne rezonance.
  • Dupleksno ultrazvučno skeniranje.
  • Kontrastni radiografski pregled.

Prije postupka dijagnosticiraju se noge radi utvrđivanja lokacije problematičnog područja vena.

Kada se procjena ukupnosti svih studija završi i liječnik odluči o potrebi zaobilaznih žila na nogama, bit će dodijeljen datum operacije.

Napredak

Kako se vrši manevrisanje? Ovo pitanje brine mnoge pacijente. Izvodi se pod općom anestezijom ili lokalnom anestezijom, tako da je liječenje pogodno i za ljude oslabljene bolešću i umirovljenike. Možete se upoznati s ključnim trenucima obilaznice koristeći video na Internetu.

Ako operaciju podijelite na faze, onda možemo razlikovati sljedeće:

  • Doktor otvara prekrivač kože i mišića iznad mjesta lezije posude na nozi kako bi osigurao fizički pristup instrumentima koji se nalaze u njoj.
  • Pronalaženje zahvaćene arterije ili vene i isticanje deformiranog područja.
  • Naizmjence se rade rezovi iznad i ispod zone deformacije, a krajevi strelice su zarobljeni.
  • Tokom složene operacije, na mikrosukete može biti instalirano nekoliko santusa.
  • Zašiveni otvoreni deo na nozi.
  • Provjerite metode angiografije i ultrazvuka za pravilno krivljenje, protok krvi u operiranom žilom i obnavljanje opskrbe krvlju u nogama.

Trajanje operacije ovisi o složenosti ugradnje šanta. Obično može trajati oko 2 sata. Ako postoji sumnja da je operacija bila uspješna, tada se dijagnosticiraju kontrastnom radiografijom žila.

Postoperativni period

Nakon operacije pacijent će ostati u bolnici oko 10 dana. Sve to vrijeme proći će rehabilitaciju pod nadzorom ljekara i medicinskog osoblja. U prvih nekoliko dana pacijent može osjetiti bol i peckanje ne samo na mjestu posjekotine, već na cijeloj nozi. To je posljedica obnove prehrane tkiva i procesa njihove regeneracije.

Stoga će postoperativno razdoblje liječenja uključivati ​​uzimanje lijekova protiv bolova, antibiotika, nanošenje kompresa, mijenjanje preljeva i liječenje šavova. Ako se pojavi upalni proces, period hospitalizacije može se povećati. Ali ako nema komplikacija, pacijenta se otpušta i pušta kući na daljnju rehabilitaciju.

Postoperativni period uključuje uzimanje antibiotika.

Rehabilitacija i prevencija

Tokom perioda rehabilitacije pacijent može nastaviti ambulantno liječenje. Život u bolnici više nije potreban, ali morat ćete posjetiti fizioterapeuta i vježbe terapije. Možda će trebati neko vrijeme da se produži lijek. Liječnik će im napisati recept ako ih ne izdaju slobodno u ljekarnama. Također, nakon otpusta, obično daju vaučer za drugi sastanak s flebologom ili upućivanje stručnjaku u mjestu prebivališta.

Kao i nakon premestivanja krvnih žila srca, pacijenti često moraju smanjiti prekomjernu težinu i promijeniti prehrambeni sistem. U ishranu treba dodati biljnu hranu bogatu vitaminima i vlaknima. Obroci trebaju uključivati ​​obroke s više masti. Ukupna količina konzumirane hrane mora se normalizirati u skladu s pokazateljima rasta i težine i dobi pacijenta.

Za brži oporavak trebao bi voditi zdrav način života, prestanite pušiti. To normalizuje otkucaje srca i kardiovaskularnu aktivnost. Ako sklonost edemima i dalje postoji, nakon savjetovanja s liječnikom možete pribjeći dijeti bez soli. Trajat će od sedmicu do mjesec dana, učestalost kursa odredit će nutricionista.

Nakon operacija vaskularnog bajpasa, pacijentima je prikazana umjerena fizička aktivnost, ali treba izbjegavati one aktivnosti u kojima morate puno stajati. Postepeno, pacijent će se u potpunosti vratiti u svakodnevni život. Ali preporučuje se ne zaboraviti posjetiti ljekara na pregled i prevenciju liječenja bolesti vena.

Tokom perioda rehabilitacije potrebno je pratiti svoju prehranu.

Hirurgija za aterosklerozu donjih ekstremiteta: pregledi

Ako se otkriva pacijent u posebno teškom i uznapredovalom obliku ateroskleroze donjih ekstremiteta, u nekim slučajevima nema drugog izlaza u liječenju poput amputacije donjih ekstremiteta.

Obliteracija ateroskleroze donjih ekstremiteta je hronična progresivna vaskularna bolest srednjeg i velikog kalibra, razvija se kao rezultat kombinacije dugotrajne dislipidemije i oštećenja arterijskog zida, u nedostatku odgovarajućeg liječenja dovodi do komplikacija i invaliditeta.

Razlozi razvoja ateroskleroze NK

Postoji veliki broj razloga za razvoj aterosklerotskih promjena u žilama udova.

Uzroke koji dovode do razvoja ateroskleroze možemo podijeliti u dvije skupine.

Takve skupine uzroka su faktori koji doprinose povećanju razine ukupnog kolesterola i njegovih frakcija u krvnoj plazmi i faktori čije djelovanje dovodi do oštećenja intime arterija.

Prva grupa uključuje:

  1. Najčešći uzrok povećanja kolesterola je neusvajanje racionalne prehrane - jedenje velikih količina životinjskih masti i hrane bogate holesterolom, kao i hrana pržena u velikim količinama ulja, dimljena, slana hrana i brza hrana. Od velike važnosti je smanjenje u prehrani izvora vlakana - zelenog povrća, voća, žitarica i mahunarki, nepoštivanje režima pijenja, upotreba velikog broja slatke sode, kafe, čaja.
  2. Porodična sklonost je također važna - i za bolesti kardiovaskularnog sistema, gojaznost, metabolički sindrom, druge endokrine patologije, kao i porodičnu dislipidemiju, homocisteinemiju i druge bolesti metaboličkih poremećaja.

Razlozi druge grupe su:

  • loše navike - prekomjerna konzumacija alkohola i pušenje utječu na unutarnji sloj stijenke žila, uništavajući njegovu strukturu i stvaraju uvjete za vezivanje aterotomnih masa i krvnih ugrušaka,
  • nedovoljna tjelesna aktivnost - s niskim stupnjem fizičke aktivnosti i sjedilačkim načinom života, postoji tendencija stagniranja krvi u žilama donjih ekstremiteta, povećanju pritiska u njima te također ozljeđivanju endotela,
  • pretjerana tjelesna aktivnost, naporan rad - dovode do mikrotraume mišića nogu i, shodno tome, njihovih žila, stvarajući uvjete za razvoj holesterola, plakova,
  • ozljede i hipotermija ekstremiteta - dovode do poremećaja cirkulacije u oštećenim predjelima nogu, ishemije,
  • na pojavu ateroskleroze utiču popratne patologije - trombotske ili tromboemboličke bolesti, upotreba određenih lijekova - kombinirani oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi.

Ostali faktori uključuju dob (vaskularna elastičnost je smanjena kod starijih ljudi) i spol (češće se bolest razvija kod muškaraca, jer ženski spolni hormoni imaju zaštitni učinak na endotel).

Vrste lezija i simptomi

Najčešće se nalaze ove vrste vaskularnih lezija - djelomične ili stenoze - promjer arterije nije potpuno blokiran. Istodobno, protok krvi nije kompliciran, ne uzrokuje komplikacije i značajne simptome, lako je podložan konzervativnim metodama liječenja.

Drugi tip - okluzija - lumen je blokiran više od polovine, protok krvi je oslabljen ili potpuno odsutan, izaziva različite trajne simptome i komplikacije, treba kirurško liječenje i može dovesti do invaliditeta.

Simptomi oblinara ateroskleroze donjih ekstremiteta su raznoliki i ovise o stepenu napredovanja bolesti.

Najčešći simptomi su:

  1. Težina i nelagoda u nogama, pa sve do bolova, nakon fizičkog napora, dugog hodanja.
  2. Kršenje toplotne osetljivosti - stalan subjektivni osećaj hladnih stopala.
  3. Kršenje taktilne i osjetljivosti na bol na oštećenom području.
  4. Teško hodanje, kada se aterosklerotski plak nalazi na mjestu bifurkacije aorte na iliakalnim arterijama - isprekidana klaudikacija.
  5. Sindrom boli - od pojave bola u tele ili mišićima bedara nakon značajnog napora ili dugog hodanja, trčanja do stalnih bolova, čak i u mirovanju ili noću. Priroda bola kod ateroskleroze obično je tupa, stalna, nije intenzivna i može se povećati tokom fizičkog napora.
  6. Kršenja trofizma kože i njenih dodataka, mišića - stanjivanje i suhoća kože, promjena njene boje (od blijede u početnim fazama bolesti do ljubičaste i crne s stvaranjem gangrene i nekroze tkiva), gubitak kose na zahvaćenim područjima, zadebljanje, lomljivi nokti, atrofija mišića i dr.odloženo zarastanje rana na koži stopala, stvaranje trofičnih čireva, nekroze kože i mekih tkiva.

Objektivni znak poremećaja cirkulacije nogu je odsutnost pulsa u distalnim arterijama - poplitealnim, arterijama gležnja i bedara. Ovaj simptom je posebno vrijedan za početnu dijagnozu i samodijagnozu ateroskleroze.

Stadiji ateroskleroze NK

Bolest se klasificira prema fazama od kojih ovise daljnja taktika liječenja - izbor liječnika ili konzervativna taktika ili uporaba hirurških metoda.

Prva faza dijagnosticira se kada se bol javlja samo nakon značajnog fizičkog napora, hodanje udaljenosti veće od jednog kilometra je bezbolno. U ovoj fazi bolesniku je potreban konzervativni tretman - modifikacija životnog stila, a za indikacije - terapija lijekovima.

Drugi stupanj karakterizira smanjenje tolerancije na fizičku aktivnost, pojava bolova u mišićima nogu pri hodu na udaljenosti od 250 metara do 1 kilometar. Za takve bolesnike, režim liječenja sastoji se od upotrebe metoda bez lijekova i lijekova.

Treća faza je distanca bezbolnog hodanja od 50 do 250 metara, prisutni su i drugi simptomi - trofični, oslabljena osjetljivost, bolovi su mogući i noću i u mirovanju. Za takve bolesnike potrebno je kombinirati ljekovite i minimalno invazivne hirurške metode liječenja.

Četvrta faza ima sve karakteristike treće, ali je dopunjena pojavom ishemijskih komplikacija - trofičnim čirima, gangrenom. U pravilu se za takve bolesnike koriste hirurške metode liječenja, jer su u ovoj fazi šanse za invalidnost pacijenta nepravilnim i nevremenim liječenjem velike.

Dijagnoza ateroskleroze donjih ekstremiteta

Prvi korak u dijagnostici je pažljivo prikupljanje anamneze (prošle i hronične bolesti, operacije, povrede, porodične sklonosti, način života, ishrana, loše navike).

Važna je i povijest bolesti (pojava, mogući uzroci, prvi simptomi, trajanje bolesti, njen razvoj, prethodno liječenje, njeni rezultati).

Sledeće metode su izborne, potrebne za potvrdu dijagnoze.

Uključuju laboratorijske testove:

  • Kompletna krvna slika, opća analiza mokraće.
  • Glukoza u krvi (dijagnoza dijabetesa i isključenje dijabetičke angiopatije).
  • Biokemijski test krvi - odredite lipidni spektar (nivo ukupnog holesterola, lipoproteini visoke i niske gustine, trigliceridi), jetra (AlAT, AcAT, alkalna fosfataza, također su važni - statini su kontraindicirani s povećanjem tih parametara) i testovi bubrega (kreatinin, urea).

Konačna dijagnoza utvrđuje se nakon provođenja dodatnih metoda instrumentalnog pregleda koje vam omogućuju da utvrdite razinu oštećenja, promjer propusnosti posude i čak vizualizirate protok krvi.

Tu spadaju:

  1. angiografija je jedna od najjednostavnijih i najjeftinijih metoda dijagnostike, koja se temelji na uvođenju kontrastnog sredstva X-zraka u žile i rendgenskih snimaka udova,
  2. multispiralna računalna tomografija i snimanje magnetnom rezonancom informativne su metode istraživanja koje pomažu u vizualizaciji nivoa vaskularne opstrukcije,
  3. dupleks ultrazvučno skeniranje zlatni je standard za dijagnozu obliterirajuće ateroskleroze, omogućava praćenje protoka krvi kroz oštećeno područje, vizualizaciju kolateralnih žila.

Takođe u kompleks dijagnostičkih mera spada i merenje krvnog pritiska na ruke i noge, izračunavanje gležanjsko-brahijalnog indeksa.

Standardni tretman za aterosklerozu donjih ekstremiteta

Liječenje ovisi o simptomima bolesti, njenom stadijumu i uključuje izmjenu pacijentovog načina života, lijekove i hirurške metode.

Liječenje početnih faza može se provesti konzervativno, bolesniku se daju preporuke o prehrani, umjerenim fizičkim aktivnostima i njezi stopala.

Ishrana za liječenje ateroskleroze treba biti uravnotežena, s uvrštavanjem povrća i voća, žitarica, nemasnih sorti mesa i ribe i odgovarajućim režimom pijenja.

Kao izvori proteina pogodni su pileće meso, riba s niskim udjelom masti, mahunarke, soja, protein pilećih jaja.

Hrana bogata mastima potpuno je isključena - kobasice, paste, žumanjke, brza hrana, praktična hrana.

Pravilna njega stopala je također važna - kako biste izbjegli hipotermiju, nosili udobne, ne bliske, ortopedske cipele, ako je moguće, pravilno izvodili pedikure, liječili male rane na koži antisepticima.

Preporučljivo je koristiti i kontrastne kupke za stopala s decocijama bilja ili soli, masaže.

Na Internetu možete pronaći pozitivne kritike o narodnim receptima za liječenje, to uključuju ulje koje trlja kožu maslinovim ili ogrdovim uljem, dekocije planinskog pepela ili kopra. Ali treba imati na umu da je potrebno primjenjivati ​​takve recepte u kombinaciji s drugim tretmanom i u nedostatku kontraindikacija.

Liječenje ateroskleroze lijekovima:

  • Hipolipidemični agensi - Atorvastatin, Rosuvastatin, Simvastatin, fibrati, nikotinska kiselina.
  • Antispazmodici - No-shpa, Drotaverin, Papaverin.
  • Vazoaktivni lijekovi - Vazoprostan, Trental, Curantil, Cilostazol.
  • Sredstva protiv trombocita i antikoagulansi - Aspirin, Cardiomagnyl, Magnikor, Fraksiparin, Heparin, Enoksiparin, Clopidogrel.

Osim toga, u procesu liječenja koriste se vitaminska terapija i fizioterapija.

Hirurško liječenje ateroskleroze

Za obnavljanje protoka krvi u prvom i drugom stupnju koriste se slabo invazivne endovaskularne operacije - stentiranje, ranžiranje, balonska angioplastika, trombendarteriektomija, angioplastika s daljnjom aloprostetikom ili autoprostetikom.

Za liječenje trećeg i četvrtog stadija ateroskleroze koristi se kompleksno liječenje koje uključuje opće preporuke o načinu života i prehrani, liječenju i operacijama lijekova.

Za pacijente s kritičnom ishemijom nije moguće vježbati minimalno invazivnu operaciju, jer je protok krvi značajno oslabljen, a dolazi do nepovratnih ishemijskih i nekrotičnih promjena.

Ponekad je jedini izlaz u takvim situacijama, u prisustvu velike količine nekrotičnog tkiva, oštećenja ne samo mekog već i koštanog tkiva, amputacija zahvaćenog područja.

Ovo je jedna od najstarijih hirurških operacija, njegova suština je uklanjanje dijela udova duž kosti, amputacija donjih udova s ​​aterosklerozom koristi se samo u slučajevima kada nije moguće spasiti oboljelo tkivo.

Ovisno o stupnju vaskularne okluzije i promjenama u susjednim područjima, razlikuju se visoke i niske amputacije.

Visoka amputacija se naziva kada je ud odsječen iznad koljena, nizak - s resekcijom prstiju, stopala, potkoljenice.

Amputacije su također podijeljene na primarne i sekundarne.

Indikacije za upotrebu - potpuna vaskularna okluzija, praćena jakim bolovima, nedostatkom efekta konzervativne terapije, nekrotičnim promjenama na koži i mišićima.

Radikalna operacija sprečava pojavu komplikacija - sepsu, sekundarnu infekciju drugih organa.
Mora se imati na umu da nakon amputacije liječenje u ovoj fazi ne prestaje, jer ateroskleroza često napreduje multifokalno, te se uskoro može ponoviti situacija s poremećajem protoka krvi.

Nakon radikalne hirurške intervencije neophodne su restaurativne mjere - zaobilazni zahvat ili stentiranje, protetika uklonjenog zgloba.

Prevencija ateroskleroze obliterana sastoji se od održavanja fizičke aktivnosti, pridržavanja racionalne prehrane, odvikavanja od pušenja i zloupotrebe alkohola, periodičnog praćenja holesterola i drugih frakcija lipida, krvnog pritiska, pravovremenog liječenja pratećih patologija.

Kako se liječi ateroskleroza, opisana je u videu u ovom članku.

Što je arterioskleroza arterija

Nepromijenjene arterije bilo kojeg dijela tijela imaju takav lumen koji omogućava nesmetano kretanje ishrana krvlju i tkivom.

Aterosklerotsko sužavanje glavnih arterija udova posljedica je nakupljanja masti na unutrašnjim zidovima. Plakovi koji se formiraju prvo se učvršćuju u međućelijskom prostoru, uobičajeno je da se ova faza razvoja patologije označi izrazom „masna mrlja“.

Promjene koje se događaju u ovoj fazi još uvijek se mogu zaustaviti, ali takve se ploče najčešće otkrivaju slučajno prilikom pregleda krvnih žila.

Postepeno, aterosklerotski plakovi postaju veći, a to dovodi do toga da se prečnik žila smanjuje i, sukladno tome, dolazi do poremećaja fiziološke opskrbe krvlju. Manjak kisika i hranjivih sastojaka uzrokuje smanjenje elastičnosti pogođenih žila, njihovu povećanu krhkost i promjene u susjednim tkivima.

Postepeno, kalcijum se nakuplja unutar masnog plaka, on postaje tvrd. Aterokalcinoza značajno narušava opskrbu krvlju, uslijed hipoksije nastaje nekroza tkiva. Postoji opasnost od mogućeg odvajanja od završnih presjeka trombonske ploče što može začepiti veliku arteriju i uzrokovati nepovratne promjene.

Stenozirajući ateroskleroza arterija donjih ekstremiteta češća je kod starijih pacijenata starijih od 60 godina, ali se bolest rijetko dijagnosticira kod mladih mlađih od 40 godina. Muškarci su bolesni gotovo 8 puta češće od žena, a dugotrajno pušenje igra važnu ulogu u sužavanju krvnih žila i taloženju plaka u arterijama.

Uzroci bolesti

Stenozirajući ateroskleroza glavnih arterija donjih ekstremiteta nastaje pod utjecajem različitih faktora koji provociraju bolest.

Vjerovatnoća razvoja patologije kod ljudi se povećava:

  1. Sa nasljednom predispozicijom. Zajedno s genima prenose se karakteristike metabolizma lipida u tijelu, hormonalna razina, struktura strukture stijenke arterija i specifičnost imunosti koja utiče na brzinu razvoja ateroskleroze.
  2. Sa lošim navikama. Nikotin cigareta obdaren je aterogenim efektom, ali osim toga, pušenje dovodi do spazma krvnih žila, a upravo to pogoršava protok krvi i uzrokuje da loš kolesterol zaostaje u arterijama. Alkohol i droge nisu ništa manje štetni za organizam, oni također vrlo brzo mijenjaju normalno funkcioniranje vaskularnog zida. S druge strane, upotreba visokokvalitetnog alkohola u najmanjoj količini smatra se sprečavanjem naslaga plaka unutar posuda.
  3. Sa pratećim bolestima. Ateroskleroza donjih ekstremiteta teško je kod dijabetes melitusa, pacijenti s tom dijagnozom kolesterolani plakovi se formiraju vrlo brzo. Rizična skupina uključuje one koji imaju dugu povijest hipertenzije i hipotireoze štitne žlijezde.
  4. Gojazni.
  5. Uz nedovoljnu fizičku aktivnost. Hipodinamija doprinosi zastoju krvi u donjim ekstremitetima, odnosno stvoreni su odgovarajući uslovi za taloženje holesterola.
  6. Sa psiho-emocionalnim zaostajanjem ili često ponavljajućim stresom.
  7. Sa upalnim procesima u velikim arterijama.

Rizik od ateroskleroze povećava se s godinama, a što provocirajući faktori djeluju na ljudsko tijelo, veća je vjerojatnost oštećenja krvnih žila.

Primjećuje se da se ateroskleroza arterija udova često počinje razvijati nakon silnih smrzavanja, ozbiljnih ozljeda, trbušnih operacija.

Glavne manifestacije bolesti

Uz pažljivu brigu o svom zdravlju, čak se i sami početni simptomi ateroskleroze udova mogu posumnjati.

Preporučuje se kratak pregled ako su zabilježene sljedeće promjene:

  • Svrab i puzanje u nogama. Često pacijenti određuju sličnost takvih simptoma s onima koji se pojavljuju nakon dužeg drobljenja udova. Ali neugodne senzacije u nogama s aterosklerozom nastaju bez popratnih razloga.
  • Osjećaj hladnoće u zahvaćenom udu. Ovaj simptom se primjećuje u toplim godišnjim dobima.
  • Blijeda koža.
  • Smanjenje tjelesne masti i mišića na nogama, kukovima, stopalima. Degeneracija tkiva povezana je s nedostatkom hranljivih sastojaka i kisika.
  • Ljuštenje kože, pukotine na nogama, promjene boje noktiju. Na pozadini ateroskleroze često se razvijaju gljivične bolesti.
  • Gubitak kose na nogama bez naknadnog obnavljanja dlačica. Ova promjena je takođe povezana sa degenerativnim procesima na koži.
  • Bol U početku se bolni osećaji pojavljuju za vrijeme fizičkog napora, u početnoj se fazi pojavljuje „izmjenična klaudicacija“. U naprednim slučajevima bol može biti u mirovanju.
  • Pojava neprirodnih bordo obojenja kože stopala i nogu. Zatamnjivanje ukazuje na trombozu i predznak je nekroze.
  • Trofični, ne zacjeljujuće čireve na nogama, češće se formiraju u predjelu stopala.
  • Gangrena Nekroza tkiva nastaje u posljednjem stadiju ateroskleroze, brži komplikacija se javlja kod ljudi koji imaju dijabetes i niza drugih popratnih patologija.

Klasifikacija patologije

Bolest se klasificira prema promjenama u arterijama i simptomima bolesti.

Postoje 4 stupnja patologije:

  • Prva faza je predklinička. U ovom stadiju dolazi do lipoidoze - potpune promjene u metabolizmu masti, što se očituje pojavom masne mrlje u arterijama. Bol u nogama nastaje tek nakon hodanja na velike udaljenosti ili nakon ozbiljnog fizičkog napora s naglaskom na donje udove. Nakon odmora bol nestaje.
  • U drugom stupnju patologije, bol u krajnicima se pojavljuje već nakon prevladavanja udaljenosti od 250-1000 metara pješice.
  • U trećem stadijumu ishemija dostiže kritičnu vrijednost. Bol u udovima se javlja nakon prevladavanja 50-100 metara.
  • Četvrti stadij je stadij pojave čira i nekroze s mogućom naknadnom gangrenom. Osoba osjeća jaku bol i nelagodu u nogama čak i noću tokom odmora.

Dijagnostika

Iskusni liječnik može posumnjati na oštećenje arterija donjih ekstremiteta već prilikom pregleda pacijenta. Pozornost se posvećuje boji kože, atrofiji tkiva, pulsiranju arterija.

Za tačnu dijagnozu odredite:

  • Angiografija. Ovo je najtačnija instrumentalna metoda za proučavanje promjena u krvnim žilama. Prvo se kontrastno sredstvo ubrizgava u femoralnu arteriju, a zatim se uzima rendgen režnja. Angiografija vam omogućava da odredite sva mjesta vazokonstrikcije i prisutnost zaobilazne arterijske mreže. Budući da je ovaj postupak invazivan, ne provodi se s teškim bubrežnim bolestima i s netolerancijom na kontrastni medij (jod).
  • Ultrazvučna doplerografija - tehnika omogućava otkrivanje sužavajućih mjesta u 95% slučajeva.
  • Kompjuterska tomografija.
  • Krvni testovi za određivanje sadržaja lošeg holesterola i vremena koagulacije krvi.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Dijagnoza i stepen aterosklerotske lezije postavljaju se tek nakon procjene svih podataka pregleda.Liječenje se odabire ovisno o utvrđenim patologijama.

Ako je pacijent sretan i ako se patologija uspostavi u početnoj fazi razvoja, tada će se možda trebati samo isključiti utjecaj provocirajućih faktora na organizam kako bi se spriječile daljnje promjene i neutralizirali postojeći poremećaji.

Potrebno je:

  • Prije svega, prestanite pušiti
  • Jedite na taj način da što manje životinjske masti kao izvora lošeg holesterola uđe u organizam,
  • Mršavite ako ima viška kilograma,
  • Sprečiti porast krvnog pritiska iznad 140 mm Hg. st
  • Osnažite fizičku aktivnost. Za plovila nogu korisna je šetnja, vožnja biciklom, plivanje, bicikliste možete vježbati kod kuće,
  • Za lečenje hroničnih bolesti. Ako imate dijabetes, morate stalno održavati normalnu razinu glukoze u krvi.

Liječenje stenotičke ateroskleroze arterija donjih ekstremiteta u drugom i sljedećim fazama patologije dijeli se na konzervativno, minimalno invazivno i hirurško.

Principi konzervativnog liječenja

Konzervativne metode liječenja uključuju uzimanje lijekova i fizioterapije. Tečajevi prijema posebno odabrani, ovisno o otkrivenim promjenama lijekova, osmišljeni su na 1,5-2 mjeseca, potrebno ih je ponavljati do 4 puta godišnje.

Od lijekova koji se uglavnom koriste:

  • Dezagregacije, to jest agensi koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Najpoznatiji neskladan je aspirin.
  • Lijekovi koji poboljšavaju svojstva protoka krvi. To su reopoliglyukin (koji se daje intravenski u bolnici) i pentoksifilin.
  • Antispazmodike. Učinak ovih lijekova je smanjenje vazokonstrikcije, što poboljšava protok krvi.
  • Antikoagulansi su propisani u fazi dekompenzacije.

Prikazana je svrha statina za normalizaciju holesterola u krvi. Kod ateroskleroze često se koriste enzimski pripravci, jer bolest u većini slučajeva prati promjene u gušterači.

Neki se lijekovi moraju piti jednom, drugi se koriste povremeno, u nekim će slučajevima lijekove treba uzimati doživotno. Značajke odabira režima liječenja ovise o stadijumu patologije i povezanim bolestima.

Minimalno invazivni tretmani

Inovativni tretmani za pacijente sa aterosklerozom donjih ekstremiteta - balonska dilatacija, angioplastika, steniranje zahvaćenih arterija. Ovi minimalno invazivni postupci obnavljaju protok krvi bez opsežnih operacija.

Izvode se pomoću posebne opreme, rehabilitacijski period traje malo vremena i pacijent se može oporaviti kod kuće.

Hirurško liječenje

Minimalno invazivne tehnike se ne mogu uvijek koristiti. Ako su začepljeni odjeli žila dugi, tada je potrebna kirurška intervencija za obnavljanje cirkulacije krvi. Pacijentu se nudi jedna od vrsta hirurgije:

  • Protetika promijenjenog dijela posude sa sintetičkim materijalom.
  • Bypass operacija je stvaranje umjetnog kanala koji će omogućiti cirkulaciju cirkulacijskim putem krvi prema potrebi.
  • Trombendarterektomija - rezanje aterosklerotičnih plakova u žilama.

U slučajevima kada je dijagnosticirana gangrena i ne postoje uslovi za obnavljanje cirkulacije krvi, potrebna je amputacija udova. Ova operacija je propisana kako bi se spasio život pacijenta.

Koristeći narodne metode

Propisi iz tradicionalne medicine beskorisni su za aterosklerozu ako ne koristite lijekove koje vam je propisao ljekar. Ali razni decoctions bilja, posebne kupke, tinkture pomažu poboljšanju stanja krvnih žila i sastavu krvi, te pojačavaju opću otpornost tijela.

Preporučena upotreba:

  • Dekocije konjskog kestena, obični hmelj. Ovo bilje povećava cirkulaciju krvi.
  • Kupka od koprive.Njihova upotreba poboljšava mikrocirkulaciju i pomaže u smanjenju nelagode tokom ateroskleroze.
  • Češnjak lek. 10 češnjaka češnjaka treba oguliti, zgnječiti i preliti čašom nerafiniranog biljnog ulja. Smjesa se treba gnojiti tokom dana, nakon čega se može liječiti. Za liječenje se čajna kašika ulja češnjaka pomiješa sa žlicom svježe iscijeđenog limunovog soka, pije se lijek tri puta dnevno.

Obavezno slijedite dijetu. Preporučuje se jesti više povrća i voća, a od ateroskleroze korisni su grejpfrut, dinja, viburnum, orasi, sir, masna riba. Uvijek je potrebno imati na umu da bi se gotovo u potpunosti trebala eliminirati upotreba maslaca, masnog mesa, kobasica, paste, obloga, muffina, masne majoneze s aterosklerozom.

Pridržavanje dijeta neće samo vratiti elastičnost žilama, već će i pozitivno utjecati na stanje cijelog organizma. Morate piti više, korisno je koristiti čistu vodu, pirjano voće, zeleni čaj ili čaj s limunom, dekocije nekih biljnih lijekova.

Principi za liječenje multiple ateroskleroze

U posljednje vrijeme primjetno je porastao stupanj razvoja tako ozbiljne bolesti kao što je multipla ateroskleroza, patologija koja utječe na arterijske žile. Bolest se može podijeliti u nekoliko vrsta, ali najčešća od njih je ateroskleroza donjih ekstremiteta. Ako se pravodobno ne posavjetujete s liječnikom, tada bolest može izazvati komplikacije koje značajno mogu pokvariti čovjekovu kvalitetu života.

Etiologija fenomena

Pušenje je glavni razlog za razvoj ne samo diseminirane ateroskleroze, već i skleroze uopšte, jer nikotin doprinosi spazmu krvnih žila, i, kao rezultat, poremećaju u normalnom protoku krvi.

Pored pušenja, postoji niz razloga koji vode ka razvoju ateroskleroze:

  • visok krvni pritisak
  • endokrinih bolesti, posebno dijabetes melitus,
  • nekvalitetna hrana.

Prekomjerna težina, sjedeći način života, česti stres i živčani naponi, nasljedni faktor - sve to također može dovesti do razvoja ateroskleroze.

Treba napomenuti da bolest najčešće pogađa žene. Pored toga, bolest se može razviti u bilo kojem dobu, ali u osnovi je to period od 20 do 40 godina.

Simptomatske manifestacije

Simptomi diseminirane ateroskleroze počinju blagim nelagodama u nogama, koje se mogu javiti uglavnom kod dugotrajnog hodanja. Nakon nekog vremena bolovi postaju jači i intenzivniji i mogu se pojaviti čak i u stanju apsolutnog mirovanja. Postepeno, pojavljuju se simptomi poput ukočenosti nožnih prstiju i osjetljivosti na prehladu.

Kod muškaraca, tokom diseminirane ateroskleroze donjih ekstremiteta, može se razviti impotencija, to je zbog poremećenog protoka krvi. Često pacijent također može primijetiti simptome kao što su stalna buka u glavi, migrena, poremećena koordinacija pokreta, jaka razdražljivost i suzenje, ubrzan rad srca i migrena.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Da bi se utvrdilo prisustvo vaskularne ateroskleroze, pacijentu se dodjeljuje podvrgavanje testovima i podvrgavanju niza pregleda.

Prvo morate napraviti opće testove krvi i urina, kao i test šećera i holesterola i odrediti koagulaciju krvi. Često ljekari preporučuju ultrazvučni pregled i rendgenski snimak da potvrde dijagnozu.

Kao dodatna analiza propisana je angiografija. Koristeći ovu metodu, možete točno provjeriti prisustvo ateroskleroze. Provodeći dijagnostiku na ovaj način, posebna supstanca se uvodi u mozak pacijenta, što će omogućiti da se utvrdi stepen sabijanja krvnih žila.

Potrebno je već pri prvim simptomima konsultirati doktora i izvršiti dijagnostiku, jer se ateroskleroza lakše izliječi u početnoj fazi bolesti.

Principi tretmana

Liječenje diseminirane ateroskleroze mora započeti zaustavljanjem daljnjeg razvoja bolesti. U slučaju kada je patologija još u ranoj fazi razvoja, ne mogu se izostaviti samo konzervativne metode terapije.

Lijekovi se obično propisuju za snižavanje holesterola u krvi - kolestiramin, kolestipol. Da bi se krvni sudovi i povećali lipidi u krvi, preporučuju se lekovi poput nikotinamida ili Nikoverina.

Uz pomoć lijekova Cerivastatin, Medostatin i Atorvastatin možete normalizirati razinu viskoznosti krvi. Ako je s bolešću poput ateroskleroze donjih ekstremiteta koža oštećena, tada je za uklanjanje patologije najefikasnije sredstvo japanska mast Sophora.

U nekim slučajevima, kada je bolest teško zanemarena, može biti potrebna hirurška intervencija koja se može izvesti na različite načine:

  1. Endarterektomija. Tokom ove operacije uklanja se i struga unutrašnji zid posude koji je kontaminiran plakovima. Zahvaljujući ovoj metodi terapije, u arteriji se ponovo pojavljuje lumen, uslijed čega se obnavlja krv.
  2. Protetika. Tijekom ove operacije zahvaćeno područje posude potpuno se uklanja i zamjenjuje sintetičkom protezom.
  3. Rendgenski zahvat. Ovom metodom čitava se operacija provodi kroz malu proboj. Ovakva hirurška intervencija se preporučuje ako postoji veliki rizik za život pacijenta.
  4. Transluminalna angioplastika. Tijekom operacije, oštećena arterija se širi kateterom.
  5. Stentiranje. Tijekom operacije koristi se stent uz pomoć kojeg se posuda širi, što omogućava protoku krvi da se počne ponovo kretati.

Važno je zapamtiti da je riječ o vrlo ozbiljnoj bolesti koja se mora liječiti odmah i ni u kojem slučaju se ne smije baviti neovisnom terapijom, jer to može biti kruto ozbiljnim nepovratnim posljedicama. Liječnik mora pacijenta upoznati s konceptom diseminirane ateroskleroze, reći o čemu se radi i upozoriti na moguće ozbiljne posljedice ako se ne poštuju sve propisane upute i preporuke. Terapija ove bolesti je čisto individualna, a samo liječnik može je propisati na osnovu faze u kojoj bolest prolazi i općeg stanja pacijenta.

Specijalna dijeta

Strogo pridržavanje prehrane igra važnu ulogu za bolesnike s multiplom aterosklerozom, jer će to spriječiti daljnje napredovanje patologije. Prije svega, potrebno je odbiti visokokaloričnu hranu, odnosno pacijent treba ograničiti unos masne hrane i mesa, s izuzetkom piletine.

Mliječne proizvode poput sira, skute, vrhnja treba isključiti iz prehrane, uporaba žumanjka ne preporučuje se.

Potrebno je smanjiti ili čak eliminirati upotrebu biljnih ulja iz aplikacije, jer oni pomažu u smanjenju lipida u tijelu što doprinosi razvoju skleroze sudova nogu. Uz to, prekomjerna konzumacija biljnih ulja može uzrokovati razvoj patoloških poremećaja u krvi i dovesti do tromboze. Prilikom liječenja diseminirane ateroskleroze važno je zapamtiti da je pacijentu kontraindicirana: sladoled, čokolada, alkohol, kolači, razni kokteli.

U prehranu je potrebno uključiti namirnice pripremljene na bazi integralnog brašna, jer one uklanjaju metale, koncentrate i nitrate iz organizma i doprinose vezanju holesterola u organizmu.Jod isključuje razvoj ateroskleroze, pa se preporučuje jesti veliki broj proizvoda morskog porijekla, poput lignji, školjki, morskih algi, rakova. Za normalizaciju procesa metabolizma masti u tijelu preporučuje se vitamin B6. Zelenilo, soja, pečeni krompir, voće, svježe povrće, crna ribizla, jogurt, kukuruz - sve to ima blagotvoran učinak na tijelo u cjelini i pomoći će u zaustavljanju razvoja ateroskleroze.

Dijeta se mora pridržavati najmanje šest mjeseci nakon glavne terapije. Važno je zapamtiti da samo uz poštivanje stroge prehrane i svih uputa liječnika, možete pobijediti tako ozbiljnu bolest kao što je multipla ateroskleroza, nakon koje će osoba opet moći imati pun život.

Pitanje plaćanja i zaključci

Mnogi su zainteresirani koliko košta operacija zaobilaska vena? Trošak operacije određuje se ne samo kvalifikacija stručnjaka, već i regionalna lokacija klinike u kojoj će se obavljati. U Moskvi će mu biti veći trošak, iako Grad neće biti lošiji u pogledu kvaliteta pružanja medicinskih usluga. Mora se imati na umu da će pacijent pored same operacije trebati još malo vremena provesti u bolnici. Udobnost života u plaćenim jednokrevetnim ili dvokrevetnim ili višekrevetnim sobama je različita.

Prosječna cijena po kojoj možete obavljati operaciju na plovilima nogu je oko 100-150 hiljada ruskih rubalja. A u mnogim aspektima odgovor na pitanje koliko će obilazna operacija koštati ovisi o tome hoće li se izvoditi u privatnoj klinici ili u državnoj ustanovi. Moguće je da će barem dio iznosa biti moguće uplatiti u okviru police zdravstvenog osiguranja kako ih banka ne bi posudila. Ali ako je premještanje izvršeno u potpunosti na štetu pacijenta ili njegove rodbine, tada možete podnijeti zahtjev za povrat poreza za liječenje.

Vaskularni bajpas je dobro uspostavljen za liječenje uznapredovale ateroskleroze, venske opstrukcije i niza drugih bolesti vaskularnog sistema nogu. Da biste postigli dobar rezultat liječenja, glavna stvar je odabrati medicinski centar u kojem redovito radite vaskularnu operaciju i imate svu potrebnu dijagnostičku opremu.

Recenzije pacijenata su i pozitivne i negativne. Ali pravovremena izvedena hirurška intervencija ne samo da će spasiti živote i pomoći će da se izbjegne amputacija, već će i vratiti zdravlje udova.

Vaskularne bolesti se nalaze i kod žena i kod muškaraca. Češće patologije pogađaju ljude srednje i starije dobi. Manje češće, vaskularna bolest se opaža kod mladih ljudi. U nekim su slučajevima takve patologije urođene. Tipična lokalizacija lezija vaskularnog sistema su koronarna, cerebralna arterija, vene rektuma i donjih ekstremiteta. Međutim, sa sistemskim vaskulitisom, proces se može proširiti po cijelom tijelu. Jedan od najčešćih razloga za kontaktiranje hirurga su varikozne vene. Ova se patologija često javlja kod žena. Tipični simptomi su: savijene vene, njihovo širenje, izbočina. Ateroskleroza je još jedna vaskularna bolest. Dovodi do začepljenja arterija i oslabljene propusnosti krvi. U naprednim slučajevima s obje patologije, zaobilaze se posude donjih ekstremiteta. Ovo je hirurška operacija, zahvaljujući kojoj se protok krvi može u potpunosti obnoviti.

U koju svrhu se plovila s nogama podvrgavaju mahanju?

Obvezna mjera bolesti vena i arterija su zaobići žile donjih ekstremiteta. Liječenje u početnim fazama provodi se konzervativno. Pacijentima koji pate od aterosklerotskih lezija propisani su lijekovi za snižavanje lipida (Atorvastatin, lijekovi Fenofibrat) i dijeta. Kod varikoznih vena, nošenje posebnog elastičnog donjeg rublja, preporučuje se skleroterapija.Protresanje posuda donjih ekstremiteta vrši se s izraženom blokadom lumena arterije ili vene, velikim rizikom od tromboze i razvojem gangrene. Ovaj postupak je hirurški zahvat, mora ga izvesti angiohirurg. Bypass operacija je zamjena dijela posude implantatom. Kao rezultat toga, obnavlja se krv i smanjuje se rizik od tromboze. Preusmjeravanje može biti izrađeno od umjetnih materijala ili pacijentovih vlastitih tkiva. Često se kao implantat koriste susedne posude donjih udova. Izbor materijala ovisi o promjeru oštećene arterije ili vene, kao i o karakteristikama patologije.

Indikacije za obilaženje žila donjih ekstremiteta

Operacija za zaobilaženje žila donjih ekstremiteta provodi se na specijalizovanom ili hirurškom odjeljenju bolnice. Odnosi se na teške postupke, dakle, treba ga izvoditi samo prema strogim naznakama. Vrijedno je pribjeći zaobilaznim žilama ako je zapriječeno više od 50% promjera arterije ili vene. Prije nego što se odluče na operaciju, ljekari propisuju konzervativni tretman. Hirurška intervencija se izvodi u nedostatku efekta terapije. Razlikuju se sljedeće indikacije za zaobilazne žile donjih ekstremiteta:

  1. Arterioskleroza obliterans arterija.
  2. Izražena patologija venskog sistema. Češće se kod varikoznih vena i prijetnji tromboflebitisom, stentiranjem ili angioplastikom. Uz kontraindikacije za takve metode liječenja, provodi se operacija zaobilaženja plovila.
  3. Endarteritis. Uz ovu patologiju, upalna reakcija se kombinira s progresivnom obliteracijom malih posuda. Postepeno, arterije se potpuno začepljuju, što dovodi do gangrene stopala. Ova bolest je češća među muškom populacijom.
  4. Aneurizma arterija donjih ekstremiteta. Patologija je opasna s visokim rizikom krvarenja, koji je izuzetno teško zaustaviti.

U nekim slučajevima posude donjih ekstremiteta zaobilaze se gangrenom nožnih prstiju ili stopala. Prognoza za ovu hiruršku intervenciju nije uvijek povoljna i ovisi o području nekroze i pojedinačnim karakteristikama tijela. U nekim slučajevima operacija dovodi do zarastanja gangrene ili smanjenja veličine pogođenog fokusa.

U kojim je situacijama pretenzija kontraindicirana?

Unatoč efikasnosti vaskularne bypass operacije, vrijedno je zapamtiti da je takva operacija vrlo ozbiljna. Stoga se izvodi samo u slučajevima kada druge metode liječenja ne pomažu. Postoji niz kontraindikacija za bypass operaciju. Među njima su:

Premjer krvnih žila donjih ekstremiteta ne može se izvesti u slučaju zaraznih bolesti, oštećenja kože, dekompenzacije šećerne bolesti. U tim se slučajevima operacija izvodi nakon stabilizacije pacijentovog stanja.

Tehnike maženja

Najčešće se izvodi arterijski bypass. To je zbog činjenice da su takve patologije češće. Osim toga, kod oštećenja vena preporučuju se i druge metode liječenja. Među njima su balonska angioplastika i stentiranje. Kao skretnicu za obnavljanje arterijskog protoka krvi koristite sluznicu vene bedara. Uz veliko područje lezije ili nezadovoljavajuće stanje posuda koriste se sintetički implantati. Postoji nekoliko tehnika za operaciju. Među njima su:

  1. Aorto-bifemoralna bypass operacija. Hirurška intervencija se vrši na nivou ingvinalne regije. Suština operacije je stvaranje obilazne anastomoze između trbušnog dijela aorte i bedrene arterije.
  2. Operacija popkovnog potkoljenice bedrene kosti. Anastomoza nastaje između dviju velikih arterija donjeg udova. Šant potiče od podnožja bedara i dovodi se u područje kolenskog zgloba (ispod ili iznad zgloba).
  3. Poprečna zaobilaznicaAnastomoza prolazi između dvije bedrene arterije (od desne noge do lijeve donje udove ili obrnuto).
  4. Femorotibijalno šivanje. Vaskularni transplantat povezuje bedrene i tibijalne arterije.

Priprema pacijenta za operaciju vaskularnog bypass-a

Priprema za bypass operaciju uključuje niz dijagnostičkih postupaka, kao i upotrebu lijekova. Prije operacije potrebno je proći laboratorijski pregled: OAK, OAM, biohemijski test krvi, koagulogram. Također se radi dopplerografija žila donjih ekstremiteta, EKG, ehokardiografija. Da bi se izbjegla tromboza tokom operacije, sredstvo za razrjeđivanje krvi propisuje se tjedan dana prije nje. U njih se ubrajaju lijekovi poput Aspirin Cardio, Magnikor. Propisuju se i antibiotici i protivupalni lekovi. Uveče, uoči operacije, potrebno je prestati uzimati vodu i hranu.

Tehnika obilaženja žila donjih ekstremiteta

Zaobići žile donjih ekstremiteta složen je zahvat, koji zahtijeva visoku profesionalnost hirurga. Manipulacija se izvodi pod općom anestezijom. Rez na koži i donjim tkivima vrši se na 2 mjesta - iznad i ispod zahvaćenog područja arterije. Stezaljke se primjenjuju na posudu kako bi se spriječilo krvarenje. Nakon procjene zahvaćenog područja, napravljen je rez na posudi, a šant je fiksiran na jednoj strani. Zatim se vaskularni režanj fiksira između mišića i tetiva. Tako se shunt postepeno dovodi do mjesta drugog ureza (iznad lezije) i njegov kraj se fiksira. Nakon toga, hirurg procjenjuje stanje protoka krvi. Kad uspješne operacije arterija počne pulsirati. U nekim se slučajevima primjenjuju instrumentalne metode ispitivanja. Završni korak u operaciji je ušivanje dubokog tkiva i kože.

Kako je postoperativni period?

Veoma je važno bolničko nadgledanje pacijenta koji se podvrgao operaciji. Pogotovo ako se ovom manipulacijom zaobilaze žile donjih ekstremiteta. Postoperativni period s uspješnim liječenjem je oko 2 tjedna. 7-10. Dana, hirurg ukloni ubode. Dok je pacijent u bolnici, potrebno je provesti dijagnostičke postupke za procjenu efikasnosti liječenja. Osim toga, liječnik mora osigurati da nema postoperativnih komplikacija. Već prvih dana nakon operacije preporučuje se ustajanje. U sjedećem i ležećem položaju donji udovi moraju biti fiksirani u podignutom stanju.

Preporuke za oporavak

Nakon ranžiranja žila donjih ekstremiteta potrebno je pratiti stanje protoka krvi. U tu svrhu pacijenta treba periodično pregledavati (ultrazvuk i Doplerov ultrazvuk). Takođe se preporučuje:

  1. Prestanite pušiti.
  2. Uzimajte lijekove protiv trombocita kako biste spriječili trombozu.
  3. Pratite tjelesnu težinu. S povećanjem BMI propisana je dijeta za snižavanje lipida i liječenje lijekovima.
  4. Svakodnevno šetajte.
  5. Nosite posebne čarape (čarape) i cipele.

Vaskularna bajpas operacija donjih ekstremiteta: pregledi pacijenta

Recenzije pacijenata koji su se podvrgli operaciji uglavnom su pozitivni. Pacijenti su primijetili smanjenje bola, ukočenost u nogama. Međutim, u velikom broju slučajeva ljudi se žale na ponavljanje simptoma nakon nekog vremena. To je posljedica oštećenja susjednih arterija i vena. Vrijedi zapamtiti da obilazni zahvat nije liječenje ateroskleroze, a uzrok oštećenja vaskula ne nestaje nakon operacije. Zbog toga je, kako bi se izbjegla tromboza i razvoj gangrene, važno promatrati preventivne mjere.

Zaobići žile donjih ekstremiteta: komplikacije operacije

Komplikacije operacije uključuju stvaranje krvnog ugruška u shuntu, razvoj akutnog zatajenja srca, plućnu emboliju. U periodu oporavka moguća je suppulacija rane u predjelu šava i krvarenje iz nje.Unatoč činjenici da se operacija smatra složenom i dugotrajnom (do 3 sata), komplikacije su rijetke. Učestalost njihovog razvoja iznosi oko 2%.

Health-ua.org je medicinski portal za mrežno savjetovanje pedijatrijskih i odraslih ljekara svih specijalnosti. Možete postaviti pitanje o 'Zaobilaženje nogu' i dobiti besplatnu internetsku konzultaciju.

Naučni i klinički napredak u terapiji protiv trombocita

U proteklom desetljeću utvrđena je ključna uloga trombocita u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Zaista, razjašnjenje važnosti trombocita potakne razvoj velikog broja lijekova,…

Aneurizme periferne arterije

Izraz "aneurizma" opisuje sakularnu dilataciju žila ili srca uzrokovanu izlaganjem štetnim faktorima i dovode do različitih poremećaja, a prije svega do značajnih problema s cirkulacijom krvi.

nakon operacije, mazanje nogu peče sa bočne strane koljena koje je proteklo nakon operacije. 5 mjeseci tijelo iznad koljena otrgnulo je šav

23. jula 2012

Odgovori Stashchuk Ruslan Petrovich:

Doktor hirurg prve kategorije, dr. Sc.

Pozdrav Anastasia! Tijekom bajpasnih operacija, urezi na koži i potkožnom tkivu često oštećuju živčane grane koje su odgovorne za osjetljivost kože. Uobičajeno, oštećenje senzora nestaje u roku od 6-12 meseci. To ne utiče na cirkulaciju krvi. Ali, za potpunu sigurnost, bolje je konzultirati se sa ljekarom.

02. avgusta 2012

Odgovori Tarasyuk Yuri Anatolyevich:

Doktorka Odjeljenja za kardiovaskularnu hirurgiju

Pozdrav Anastasia! Najvjerojatnije, nervna grana ozlijeđena je tijekom hirurškog pristupa (incizije). Ovo je relativno česta, ali ne ozbiljna komplikacija takvih operacija (inače ne možete doći do plovila). U pravilu, takve neugodne pojave prođu same od sebe nakon godinu i pol dana, ili se posavjetujte s neurologom.

Pozdrav doktore! Moja majka (70) ima kritičnu ishemiju nogu zbog dijabetesa i ateroskleroze. Sve je počelo u februaru ove godine (ranije, nije trpjela bolove), jake bolove noću, a onda cijeli dan, ležala dva puta u bolnicama, stavljala kapaljke, komprese, ali ništa nije pomoglo, rana nastala između nožnih prstiju, hirurg je rekao da morate ukloniti prst jer Zantronut je već kost. Sada je u bolnici na odjelu vaskularne hirurgije, urađen je pregled nogu, doppler je pokazao da gotovo da i nema pulsiranja nogu, slab protok krvi u žilama, rekli su da je jedini izlaz izlaznom operacijom spasiti nogu. Moje je pitanje: sad će je pregledati u klinici, je li moguće uraditi još jedno šantanje ili je prekasno, u kojim je slučajevima prekasno za šant? Noga je osjetljiva, može pomicati prste, ne postaje crna, samo boli. Hvala vam puno unapred.

03. juna 2011

Odgovori Vlasova Olga Vladimirovna:

Pozdrav Olga! Rješenje pitanja o mogućnosti bypass operacije može se riješiti tek nakon cjelovitog pregleda koji se obavlja za vas, ali je bespotrebno izvoditi bypass operaciju u prisustvu gangrene i koštanog tkiva u procesu.

Zdravo Moj muž ima aterosklerozu krvnih žila, 90% opstrukcija. Da li je moguće bez maženja, protetike? A ako ne, koliko košta takva operacija i gdje se to može učiniti.

25. decembra 2013

Odgovori Lirnik Sergey Vilenovich:

Vaskularni hirurg

Draga Elena. Već sam odgovorio na vaše pismo, poslali ste ga na moju stranicu na web lokaciji.
Postoje tehnike obnavljanja protoka krvi u žilama donjih ekstremiteta. Mogu biti različiti. To su operacije okretanja, endovaskularna dilatacija i druge tehnike.
Ali bez ispitivanja vašeg supruga, bez dodatne dijagnostike, nemoguće je odgovoriti na vaše pitanje koja je tehnika kod ovog pacijenta moguća i će dati bolji rezultat.Moguće je da se s takvom okluzijom nijedna od gore navedenih metoda već ne može primijeniti.
S poštovanjem, vaskularni hirurg Lirnik S.V.

Mojoj prijateljici su dijagnosticirani tromboflebitis i ateroskleroza donjih ekstremiteta, varikozne vene nakon svega što su joj rekli da je otišla na gangrenu i htjela amputirati desnu nogu, ali da je uradila bypass operaciju i propisala neku vrstu injekcije koja je jako skupa. nisu nam rekli injekciju imena. Babula ima 72 godine.

18. jula 2013. godine

Odgovori Sychev Victor Anatolyevich:

Svaka situacija je individualna. Ali uz pomoć ranžiranja, spašeno je više od jedne noge. A vrijedna injekcija su vjerovatno prostaglandini (alprostan, vazoprostan, ilomedin). Jedino ih treba probiti kurs, i to ne jednom. Ili, možda, šta je drugo?) Teško je smisliti lijek po takvim karakteristikama).

Pozdrav, molim vas, recite, mom djedu (75 godina) dijagnosticirana je koronarna bolest srca, ascites. Ima dosta tečnosti u trbušnoj šupljini, kao i teško izlivene noge. Jučer je čak i tekućina počela poteći s nogu u potezanju (koža se probila). Diuretici ne pomažu iz nekog razloga. Kako inače možemo da pogonimo tečnost? Postoji opcija za probijanje trbušnog zida i oslobađanje tekućine, ali što je sa nogama? Kako izbaciti tekućinu iz njih?
Pa ipak, razmišljamo o operaciji zaobilaznice srca, ali on je u ozbiljnom stanju i plašimo se da ga ne odvedu u Kijev ili Donjeck (mi smo iz Luganske regije), možda postoje neki savjeti o tome? Lokalni ljekari rekli su da je prekasno za operaciju, ali nisu ni uradili koronarnu angiografiju.

8. februara 2013

Bugaev Mikhail Valentinovich odgovara:

Kardiohirurg najviše kategorije

Zdravo. Nažalost, više ne možete razmišljati o premca. Ovako ozbiljno stanje je kontraindikacija za operaciju, to neće pomoći. Koronarografija nije prikazana (prema težini stanja). Diuretici se mogu davati samo intravenski. Jao, terapeuti u zajednici sada će liječiti vašeg djeda.

Zdravo Negdje do 25 godina težio sam 52-54 kg. Nije bilo perioda 4 mjeseca i oporavio sam se za 30 kg. Sa 27 godina zatrudnila sam, dobila sam 10 kg., 8 sam se rodila odmah. U 8 mjeseci trudnoće slomila je nogu.
8-10 mjeseci nakon rođenja počelo je krvarenje, moralo se zaustaviti hormonima, ostala sredstva nisu pomogla. Nakon otprilike 3 mjeseca, diklon je počeo djelovati i prestao sam piti hormone. Imam kontraindikacije - grčevi u nogama (periodično podvrgnuti liječenju vena) bili su vrlo razdražljivi, pa sam prestao piti hormone (regulalon). Sa 28-29 godina komplikacija je prešla u susjedni zglob u blizini frakture. Dodatne analize nisu izvršene. Nisam sigurna u dijagnozu zglobova. Negdje u 30 godina razdoblja od 7 mjeseci su nestala. Ponovo je dobio oko 24 kg. Sad je 32 godine, već dugo nije vagano. Prošli put težio je 107 kg. Pokušavam raditi vježbe, ali stvarno me boli. Bolovi u zglobovima koljena, pa čak i na rukama, leđa.
Nisam siguran da će mi operacija bajpasata želuca pomoći, htio sam znati vaše mišljenje.
Ne sjedim na strogim dijetama, već jedem uglavnom domaću hranu.

13. februara 2013

Odgovori Ventskovskaya Elena Vladimirovna:

Draga Oksana! Morate biti pregledani. Da biste to učinili, morate posjetiti gastroenterologa, kardiologa i ginekologa. Prehrana je izuzetno važna pri bilo kojoj težini. Neophodno je odabrati individualnu prehranu. Što se tiče mogućih zaobilaznih operacija, o ovom pitanju možete razgovarati nakon pregleda na osobnoj konsultaciji sa gastroenterologom.

Pita Alla Anatolyevnu:

Imam 56 godina. Hipertenzija od 25 godina. Nasljednost na liniji majke i oca .. otac je imao srčani udar. moždani udar, umro od akutnog zatajenja srca. Majka je umrla u 69. godini - bila je doktorica .. umrla mi je u naručju. Bila je hipertenzivna .. požalila se na srce, ali nije bilo lijeka.Njena smrt je bila trenutna.Brat, star 56 godina, imao je mikroinfarkt, zaobilaznicu i umro je nakon tri meseca u snu. Imam mali fibroid, spinalni MRI - dorzalni ispupčenje intervertebralnog diska L50c1, osteohondroza, spondilartroza, artritis zglobova koljena, ramena. Lečio sam se celog života. Počnite s 20 godina s klonidinom. Neuspjesi u srcu finoptina u dobi od 25 godina, ali ekstrosystole se pojavljuju periodično .. učvršćuju se na uređaju. Na Ekg i Eho ljekari ne nalaze ništa posebno. Dugi niz godina povišen je nivo krvi u krvi ... ali rekli su da možete raditi .. to nije zastrašujuće ... Od maja su vam noge grozno nabrekle ... ultrazvuk ... venska insuficijencija donjih ekstremiteta .. ali mislim da je ista glupost sa rukama ... ruke me boli ... noge ... noge i ruke zajedno noću i danju ... edemi detralexa, venorusa, flebodije 600 ne odumiru. Masti ne pomažu .. Donirana krv za mljevenje. Antigoag ... ograničenja su ograničena ... povećani limfociti ... i sama sam tražila da to učinim na plaćenoj polici. Obična krv ne pokazuje ništa ... Kome se drugo obratiti ... kojim ljekarima ... u koje centre. Moskovljanin .. cijeli je život radio 40 godina iskustva .. u školi .... novac je trošio mnogo na plaćeno istraživanje, jer ne nude ništa na jednostavnoj polici ... ili jednostavno ništa ne znaju. POMOĆ Moja unuka ima samo 2 godine ... moram raditi .. Ne želim biti svezana ili u potpunosti odlaziti roditeljima ... Moj brat nije pio, nije pušio ... nego ostavio sa 56 godina. Otac u 61, majka u 69. Postoje li centri za muskovice gdje vas mogu pregledati. I ne trčite uokolo u potrazi za ljekarima. U polici ne vide razloga da ih pošalje negdje ... Ali oteklina na nogama dvogodišnjeg djeteta vidi ... S poštovanjem A.

24. septembra 2012

Vazquez Estuardo Eduardovich odgovara:

Doktor opće prakse, dr. Sc.

Dobar dan Alla Anatolyevna! Reći ću vam direktno: faktori rizika, posebno podaci o rođacima, vašoj dugotrajnoj hipertenziji, problemima ženskih organa i osteoartikularnog sistema nisu lak zadatak liječniku bilo koje razine i kvalifikacije. Ali ne trebate očajavati, pogotovo jer imate unuku, vjerovatno druge ljubavne rođake, za koje morate živjeti i živjeti. Svih ovih godina naučili ste živjeti sa tim problemima, ali je to razumljivo ne bez poteškoća. Trenutno postoji mnogo modernih lijekova koji poboljšavaju prognoze vašeg stanja, odnosno kvalitete života, a što nije bilo dostupno prije smrti vaših rođaka.
Liječenje se treba usredotočiti prvenstveno na kontrolu hipertenzije i podršku srca. Sve ostalo (kralježnica, zglobovi, ženski organi) treba samo simptomatsko liječenje. Ne mogu vam reći u odsustvu koji su lekovi za vas to će biti vidljivije vašem ljekaru - savjetujem vam da vjerujete i često se savjetujete s njim, uključujući i na pitanje gde i od koga dodatno konzultirati. Samo ponavljam: radi se o kontroli dijagnoze kako bi se izbjegle komplikacije, a ne o potpunom liječenju. Moramo nastaviti živjeti što je moguće kvalitetnije, uprkos zdravstvenim problemima i životnim poteškoćama.

Moj otac ima dijabetes. Bypass operacija izvedena je na jednoj nozi prije 5 godina, danas je urađena djelomična bajpas operacija na drugoj nozi i na toj nozi je godinu dana imao neizlječivi čir na peti. Šta da radim

03. oktobar 2011

Odgovori Agababov Ernest Danielovich:

Lekar opšte prakse

Pozdrav Marina, ako je moguće, pošalji mi sav pregled i otpust iz bolnice e-poštom, to će omogućiti objektivnu procjenu situacije - zaštićen je e-poštom

Dobar dan Moj otac se podvrgnuo operaciji "zaobilaznice aorte-karanale" i uzeo mu je venu s nogu, prsa su zacelila, ali nešto je počelo da bubri i pocrvenjelo. Šta trebamo učiniti da ne odemo u bolnicu?

18. avgusta 2011

Bugaev Mikhail Valentinovich odgovara:

Kardiohirurg najviše kategorije

Zdravo. Idi u bolnicu.

Ruka je ušivena 7 sati nakon povrede

Traumatičnom amputacijom udova, ljekari nemaju više od 2-3 sata kako bi šivali odsečenu ruku ili nogu s velikom vjerovatnoćom uspjeha i obnovili cirkulaciju krvi u njoj. Hirurg iz Dallasa uspio je spasiti pacijentu ruku nakon 7 sati.

Srčane valvule promeniće se bez operacije

Kardiohirurzi u Medicinskom centru Univerziteta Rush nude minimalno invazivnu zamjenu transkatetera za pacijente s urođenom srčanom bolešću.Ova tehnika ne zahtijeva otvorene operacije

Kako se vrši angioplastika žila donjih ekstremiteta?

Dugi niz godina neuspješno se bori s hipertenzijom?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti hipertenziju uzimajući je svakodnevno.

Angioplastika je moderni visokotehnološki postupak koji pomaže u vraćanju prohodnosti žila, uključujući i one smještene na donjim ekstremitetima. Arterijski lumen može biti sužen ili zatvoren zbog aterosklerotskih plakova koji nastaju zbog taloženja holesterola, masti i drugih tvari na unutrašnjoj stijenci arterija.

  • Indikacije za operaciju
  • Kako se izvodi operacija?
  • Pregledi pacijenata

Indikacije za operaciju

Angioplastika se koristi za liječenje simptoma uzrokovanih sljedećim lezijama:

Naši čitaoci su uspješno koristili ReCardio za liječenje hipertenzije. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

  • Ishemijska bolest srca,
  • periferna vaskularna bolest
  • oštećenja karotidne arterije,
  • Renovaskularne bolesti.

Angioplastika arterija smještenih u donjim ekstremitetima može se izvesti sa sindromom dijabetičkog stopala. Obnavljanjem protoka krvi ovom metodom može se izbjeći amputacija udova i liječiti trofični čir na stopalu.

Kako se izvodi operacija?

Prvo, pacijentu se daje lijek koji pomaže da se opusti i ne doživi emocionalni stres. Unatoč činjenici da operacija nije složena, ipak će vam biti korisno smirivanje. Na mjestu gdje je kateter ubačen, provodi se lokalna anestezija. Neki pacijenti spavaju tokom postupka.

Obnavljanje lumena zatvorenih posuda

Nakon toga, doktor postavi kateter u krvnoj žili, koji je fleksibilna i vrlo tanka cijev. Uz pomoć rendgenskih zraka liječnik uočava kretanje i lokaciju katetera.

Tanki provodnik prolazi kroz suženo mjesto krvne žile, duž koje se kreće mini-kateter, koji na kraju ima mikroballon.

Kad stigne na pravo mjesto, balon se napuhne, tako da se zahvaćeno područje izravna. Tada se na ovo mesto implantira stent, koji osigurava dobar protok krvi u budućnosti. Nakon implantacije svi instrumenti se uklanjaju.

Nakon postupka nanosi se zavoj za pritisak kako bi se izbjeglo krvarenje. Pacijent je odveden u sobu za odmor. Obično u bolnici provodi jedan do tri dana.

Danas se uspjeh postupka približava 100%. Iako je vrijedno napomenuti da postoje složeni slučajevi u kojima se promatra oštećenje koronarnih arterija, što ne dopušta angioplastiku ili otežava postupak. Retko se dešava da se posle operacije razvija ponovljena stenoza, to se dogodi u roku od šest meseci.

Kao što vidite, angioplastika je minimalno invazivni postupak koji se izvodi kroz malu probode na koži. Uz to, ogroman plus je što se ne primjenjuje opća anestezija, što znači da pacijentovo tijelo ne doživljava dodatni stres.

Pregledi pacijenata

Možete saznati treba li vjerovati angioplastici iz recenzija nekih ljudi. Na primjer, jedna osoba rekla je da je stentiranje izvrsna, nisko traumatična tehnika koja izbjegava ozbiljne komplikacije. Jedna pacijentkinja, kojoj je angioplastika obavljena dva puta, rekla je da se ne treba bojati tako korisnog postupka.

Ako se, prema njenim riječima, prvi put uplašila, onda je drugi put bila mirna. Kako je rekla, život postaje mnogo lakši. Drugi čovjek rekao je da liječnik koji preporučuje angioplastiku djeluje veoma kompetentno, jer zaista pomaže da se izbjegnu ozbiljne komplikacije.

Kao što vidite, angioplastika zaista donosi opipljive koristi, o tome govore i liječnici i sami pacijenti.Stoga se ne treba bojati zadržavanja, naprotiv, trebate biti sretni, jer je to sjajna prilika za poboljšanje kvalitete života.

- ostavljajući komentar, prihvatate Korisnički ugovor

  • Aritmija
  • Ateroskleroza
  • Varikozne vene
  • Varicocele
  • Vene
  • Hemoroidi
  • Hipertenzija
  • Hipotenzija
  • Dijagnostika
  • Distonija
  • Stroke
  • Srčani udar
  • Ishemija
  • Krv
  • Operacije
  • Srce
  • Plovila
  • Angina pectoris
  • Tahikardija
  • Tromboza i tromboflebitis
  • Čaj od srca
  • Hipertonijum
  • Narukvica pod pritiskom
  • Normalife
  • Allapinin
  • Asparkam
  • Detralex

Znakovi i lečenje cerebralne ateroskleroze

U ljudima su svi organi podložni vanjskim utjecajima. Pod utjecajem štetnih faktora u tijelu se događaju neuspjesi, koji se manifestuju u obliku različitih bolesti. Mozak nije bio izuzetak. Jedna od najčešćih bolesti glavnog organa je ateroskleroza. Opasna vrsta bolesti je upravo cerebralna ateroskleroza. Pokušajmo razumjeti što je cerebralna ateroskleroza i koje metode postoje za njeno uklanjanje.

Pregledi i tretmani

Aterosklerozu cerebralnih žila, posebno na početku bolesti, prilično je teško odrediti. Ali kako liječiti cerebralnu aterosklerozu? I često se morate obratiti različitim stručnjacima na ovom polju. Prvo, potrebno je da pretpostavljenog pacijenta s ovim simptomom pregleda terapeut, koji će uputiti uži profil specijalnih liječnika. To su kardiolog, neuropatolog i angiohirurg. Za prepoznavanje cerebralne ateroskleroze neophodni su pregledi:

  • Davanje krvi za otkrivanje norme međunarodnog normaliziranog omjera (INR), koagulacijskog parametra.
  • Ultrazvuk ekstra-cerebralnih arterija pomoću dopplerografije.
  • Transkranijalna dopplerografija je istraživanje krvnih žila u mozgu.
  • Angiografskim pregledom možete pregledati moždane žile rendgenski snimkom. U venu se ubrizgava posebna supstanca kako bi se patologija mogla temeljito identificirati. Ali zbog opasnosti od ove metode, propisana je kao rezultat strogih dokaza.
  • Elektroencefalogram. Ova metoda pomaže u otkrivanju kortikalnih struktura mozga.
  • Imunološka analiza omogućava vam određivanje nivoa holesterola u ljudskom tijelu.
  • Računalna tomografija koristi se u slučajevima kada je pacijent doživeo moždani udar. Ova metoda vam omogućuje određivanje kako dalje liječiti cerebralnu aterosklerozu.
  • Terapija magnetnom rezonancom (MRI) - ova metoda vam omogućava preciznije prepoznavanje simptoma bolesti.

Specijalist koji je postojećem pregledu pristupio s odgovornošću moći će utvrditi stepen i oblik cerebralne ateroskleroze. Kao rezultat, postaje moguće odabrati odgovarajuću mogućnost liječenja.

Liječenje cerebralne ateroskleroze

U ovoj praksi postoje dvije metode liječenja cerebralne ateroskleroze. Ovo je medicinska metoda i hirurška intervencija. Ali, uz to, pacijentu je potreban najstroži odmor i posebna dijeta. Ako je stadij početni, tada se metoda liječenja koristi za liječenje sljedećim vrstama lijekova:

  • sredstva protiv trombocita su Aspirin koji smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka na oštećenom plaku. Stoga se rizik od ishemijskog moždanog udara značajno smanjuje,
  • Lijekovi za snižavanje lipida usmjereni su na sprečavanje napredovanja bolesti. Najbolji lijek je statin. Uzima se kroz život. Ali dozu lijeka treba prilagoditi ovisno o očitavanju krvi,
  • protuupalni lijekovi pomažu u smanjenju vaskularnog zida i čine ga otpornijim na vanjske štetne faktore,
  • lijekovi s vazodilatacijskim učinkom.Ova vrsta lijekova smanjuje vaskularni spazam i na taj način povećava dotok krvi u neurone. Tu spadaju: „Eufillin“, „Papaverin“, „Diprofen“,
  • u regulaciji pritiska u medicinskoj praksi koriste se hipotenzivni lijekovi. Ovi lekovi uključuju: "Enalapril", "Ramipril", "Captopril",
  • Piracetam i Picamilon su lijekovi koji poboljšavaju rad mozga i cerebralnu cirkulaciju.

Ako je pacijent otkrio zadnji stadij ateroskleroze, tada je neophodna hirurška intervencija. Nakon kojega vremena je najbolje kirurški? Što se prije ovo uradi, to je bolje za život i zdravlje pacijenta. Stenozirajući cerebralnu aterosklerozu treba otvoreno operirati na zajedničkim i unutrašnjim karotidnim arterijama. Ova operacija se provodi pod strogim nadzorom ultrazvučne dijagnostike moždanih žila.

Što se tiče unutrašnjih arterija mozga, hirurška intervencija se javlja stentiranjem - umetanjem balona. Nakon ove operacije, lekar propisuje upotrebu razdvojenih sastojaka tokom života.

Početni stadij cerebralne arterioskleroze predstavlja povoljan splet okolnosti. Ali trebali biste uporno slijediti sve recepte liječnika i pridržavati se određene prehrane. U drugom stadijumu bolesti, potpuno uklanjanje ateroskleroze nije moguće. Moguće je samo obustaviti stadij razvoja bolesti i spriječiti nastanak moždanog udara. Što se tiče trećeg stadija razvoja bolesti, to dovodi do smrti pacijenta ako se tada ne preduzme hirurška intervencija.

Cerebralna ateroskleroza je hronična bolest, stoga biste trebali biti spremni na činjenicu da će liječenje biti doživotno. Možda je liječenje narodnim lijekovima. Ali bolje je ne riskirati s ovom vrstom bolesti. Ako odaberete pravi tretman i liječite ovu vrstu bolesti odgovorno, onda osoba ne može samo da računa na dug život, već i ostaje efikasna.

Prevencija vaskularnih problema

Postoji prevencija sprečavanja bolesti i njen daljnji razvoj preko 3 stupnja bolesti. Hrana ne treba da sadrži masnu, slanu i začinjenu hranu. Sadržaj kalorija važno je smanjiti. 2000 - 2500 kalorija dnevno je dozvoljeno. Kiselo-mliječne proizvode, morsku ribu i nemasno meso treba konzumirati češće. Pa svakako jesti mahunarke i proizvode od patlidžana. Oni snižavaju holesterol u krvi i optimiziraju metabolizam. Svakako pijte 1,5 litara tečnosti dnevno. Prevencija je primarna i sekundarna.

Primarno:

  • zabrana pušenja i pijenja alkohola,
  • šećer u krvi treba da bude normalan
  • redovne šetnje oko sat vremena dnevno,
  • otkloniti stresne situacije
  • plivanje, trčanje, meditacija, joga itd.

Sekundarna prevencija sastoji se u upotrebi lijekova koje je specijalista propisao tokom života.

Prevencija i dijeta su veoma važni, a ako se toga pridržavate, onda je moguće izbjeći cerebralnu aterosklerozu i njene posljedice. Također je potrebna konsultacija s liječnikom koji boravi u toku bolesti.

Kako uzimati nifedipin i pod kojim pritiskom: upute

Skokovi krvnog pritiska brinu mnoge moderne ljude, makar u mladoj dobi. Stoga svi pokušavaju pronaći najučinkovitiji način normalizacije ovog pokazatelja. Jedan od tih lijekova na suvremenom tržištu farmakologije je Nifedipin, čije upute za uporabu treba detaljno razmotriti. Otkrivamo i pod kojim pritiskom ga treba koristiti.

  • Sastav lijeka
  • Indikacije za upotrebu
  • Doziranje: uputstva
  • Nuspojave
  • Kontraindikacije za upotrebu lijeka
  • Nifedipin tokom trudnoće
  • Interakcija s drugim lijekovima
  • Analozi lijeka
Uzimamo ispravne vazodilatativne lijekove za hipertenziju
  • Pod kojim pritiskom mogu uzimati lijek Amlodipin
  • Upute za upotrebu lijeka Betaxolol
  • Pod kojim pritiskom mogu uzimati lijek Valz
  • Normodipin: upute za upotrebu
  • Sastav lijeka

    Nifedipin spada u skupinu blokatora kalcijevih kanala. Lijek je dostupan u obliku tableta. Aktivna komponenta ovog lijeka je nifedipin. Takođe njegov sastav uključuje i takve pomoćne komponente:

    • mikrokristalna celuloza,
    • magnezijum stearat,
    • hipromeloza,
    • titanijum-dioksid
    • talk u prahu
    • mliječni šećer
    • krompirov skrob.

    Zbog ovog sastava, Nifedipin ima blagotvoran učinak na rad kardiovaskularnog sistema, vraćajući pokazatelj krvnog pritiska u normalu. Ovaj lijek se prodaje bez recepta. Prosječni trošak u Rusiji je 35 rubalja. U Ukrajini približna cijena lijeka iznosi 7 UAH. Nifedipin je jedan od najjeftinijih lijekova, ali uprkos tome, vrlo je efikasan.

    Indikacije za upotrebu

    Pod kojim pritiskom treba uzimati nifedipin? Propisan je za povišen krvni pritisak. Zbog toga je ovaj lijek jedan od najpopularnijih načina za utjecaj na tijelo s hipertenzijom. Takođe se preporučuje upotreba kod takvih tegoba:

    • angina pektoris
    • hronična ishemijska bolest srca,
    • zatajenje srca.

    Pored toga, Nifedipin se koristi kao profilaktički lijek za hipertenziju u takvim slučajevima:

    • starost pacijenta
    • sistolna hipertenzija,
    • ateroskleroza sudova donjih ekstremiteta ili karotidne arterije,
    • žene tokom trudnoće.

    Naši čitaoci su uspješno koristili ReCardio za liječenje hipertenzije. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

    Doziranje: uputstva

    Nifedipin tablete mogu se upotrebljavati dugo vremena za snižavanje krvnog pritiska. Optimalna dnevna doza je 3 tablete. Ako je potrebno, može se povećati na 2 tablete 2 puta dnevno. Maksimalna dnevna doza lijeka je 4 tablete. Ne treba zaboraviti da u takvim situacijama treba smanjiti količinu lijeka za 2 puta:

    • u starosti, ako je propisana složena terapija,
    • oslabljena funkcija jetre,
    • cerebrovaskularna nesreća.

    S naglim porastom krvnog pritiska tableta se mora staviti pod jezik. Za brže djelovanje, možete ga prethodno žvakati.

    Nuspojave

    U većini slučajeva nifedipin se toleriše prilično lako. Ali s prekomjernom upotrebom tableta, mogu se primijetiti takve nuspojave:

    1. Iz kardiovaskularnog sistema: vrućica, palpitacije, oštar pad krvnog pritiska, zatajenje srca.
    2. Iz centralnog nervnog sistema: glavobolja, vrtoglavica, brzi prekomjerni napori, poremećaj spavanja, blaga tremor.
    3. Iz gastrointestinalnog trakta: mučnina, koja ponekad dovodi do povraćanja, opstipacije ili proliva.
    4. Sa kože: alergijske manifestacije u obliku urtikarije, svrbeža, drugih osipa.
    5. Iz genitourinarnog sistema: povećanje količine urina dnevno, pogoršanje bubrežnog sistema.

    Dugotrajna primjena Nifedipina bez nadzora liječnika može dovesti do ozbiljnog oslabljenog rada jetre, kao i do oštećenja vida.

    Pogledajte video: TV FORUM . VESTI (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar