Dijabetes i sve o njemu

Svi, bez obzira na zdravstveno stanje, vole ukusnu hranu. Dijabetičar koji želi jesti palačinke mora znati značajke i tehnologiju njihove pripreme. Važno je zapamtiti da tradicionalni recepti za pripremu ažurnih remek-djela nisu prikladni, tako da morate pronaći „sredinu“ za sebe i koristiti svoj omiljeni recept. Prvo što trebate znati je popis dozvoljenih proizvoda, posebno pšenično brašno mora biti zaboravljeno, a na njegovo mjesto staviti raženo brašno. Posebno mjesto posvećuje se punjenju - tradicionalni džemovi, konzervi ili kondenzirano mlijeko se zaboravljaju!

Palačinke za dijabetes, šta su to? Pogledajmo bliže tehnologiju pripreme hrane za dijabetičare od raženog brašna.

Značajke pečenja i kontraindikacije

Možda je glavna karakteristika koja razlikuje dijabetičke palačinke od raženog brašna od običnih palačinki odbacivanje pšeničnog brašna. U upotrebi je upotreba posebnih sorti: heljda, raž, zob ili kukuruz. Uz dijabetes melitus tipa 2, sve palačinke se trebaju pripremiti strogo slijedeći posebne recepte, jer konzumiranje zabranjene hrane može izazvati neželjene posljedice za organizam. Također, kod dijabetesa tipa 2, morate pažljivo odabrati sadržaj punjenja, jer ne mogu svi proizvodi biti prikladni za njega.

Mnogi pacijenti se zanimaju: jesu li palačinke pogodne za dijabetičare? Odgovor je jednostavan: naravno! Ovo jelo, pripremljeno strogo po posebnom receptu, ni na koji način ne utječe na zdravlje.

Glavni kriterij za dijabetičare bit će izbor slatkih sadržaja. Najbolji proizvodi za ukusna punjenja su voće, povrće i nemasni sir.

Pečeni proizvodi od heljde

Ovo je ukusno i apsolutno zdravo jelo koje je savršeno za ljude koji imaju dijabetes tipa 2. Skuva bez masti najbolje će se kombinirati s palačinkama od heljde. Svako ga može kuhati, ne treba puno vremena i truda.

  • Heljda (kaša): 200-250 g.
  • Topla voda: 1 2 šolje.
  • Gazirana soda: 5-7 g.
  • Biljno ulje: 25-30 g.

Sve sastojke izmiješamo zajedno da dobijemo homogenu masu, bez grudvica. Preporučljivo je tijesto ostaviti na miru najmanje 25 minuta.

Zatim mali dio tijesta izlijte u zagrijanu tavu i pržite dok se ne pojavi korica, a zatim palačinku okrenite i pržite na suprotnoj strani. Ponavljajte postupak dok tijesto ne završi. Prije posluživanja preporučuje se stavljanje punjenja prihvatljivog za dijabetičku dijetu.

Palačinke od heljde preporučujemo da se koriste sa sirom s malo masnoće

Ukusna zobena kaša

Recept za remek-djelo ovsene kaše prilično je jednostavan, a postupak kuhanja ne treba mnogo vremena i ne treba puno napora.

  • Zobena kaša: 100-120 g.
  • Mleko: jedna čaša.
  • Pileće jaje: jedan komad.
  • Sol: na ukus.
  • Bilo koji zaslađivač (fruktoza).
  • Prašak za pecivo za tijesto: pola kašičice.

Prvi korak je priprema testa. Prvo morate pobijediti jaje sa soli i šećerom u zasebnoj posudi. Uz stalno miješanje dodajte brašno. Važno je da se spreči stvaranje grudica. U dobijenu smjesu sipajte mlijeko i dovedite do optimalne gustoće. Tamo dodamo i fruktozu. U ovom trenutku, priprema testa je završena.

Zatim u prethodno zagrijanoj tavi pržite testo dok ne formira koricu, okrenite i pržite s druge strane. Kao punjenje možete koristiti voće ili povrće.

Jagodna remek djela

Pire od jagoda poslužit će kao nadjev za ove palačinke. Za nadjev morate u blenderu umutiti 50 grama rastopljene tamne čokolade i 300 g prethodno ohlađenih jagoda.

Za pripremu tijesta trebat će vam sljedeći sastojci:

  • Mlijeko: jedna čaša (otprilike 200 g).
  • Pileće jaje: jedan komad.
  • Voda: čaša (oko 200 g).
  • Biljno ulje: 1 kašika. kašika.
  • Zobena kaša: 200-220 g.
  • Sol: po ukusu (dozvoljeno je ne više od jednog prsta).

U posudi pomiješamo sve komponente i dovedemo do homogene mase. Tada u suhoj zagrijanoj tavi počinjemo pržiti tijesto dok se ne stvori korica, a zatim odmah preokrenemo i pržimo s druge strane.

Prije posluživanja namažite pireom od jagode, potom lagano procijedite, a na vrhu možete ukrasiti gorkom čokoladom.

Sve palačinke po ovim receptima bit će najkorisnije. Ovi recepti za neobična jela za dijabetičare od raživog ili drugog brašna mogu diverzificirati dnevnu prehranu, dodati još jedno jelo na jelovnik. Važno je zapamtiti da se prilikom pripreme palačinki za dijabetičare tipa 2 morate pridržavati svih pravila i koristiti sastojke s malo masti bez dodavanja šećera.

Značajke pravljenja palačinki za dijabetes

NAŠI ČITATELJI PREPORUČUJU!

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Dijabetes melitus je bolest pankreasa kod koje je poremećena sinteza hormonskog inzulina na otočićima Langerhans-Sobolev. Da bi njihova težina i šećer u krvi bili normalni, dijabetičari moraju stalno da prate svoju ishranu, smanjujući hranu sa brzim ugljikohidratima što je više moguće.

Ukusna hrana povezana je s odmorom, dobrog raspoloženja, a dijabetičari nisu iznimka. Palačinke se smatraju tradicionalnom delici ruske kuhinje. Ali slatka i škrobna hrana su prvi neprijatelj svih koji prate njihovu figuru i vitalne parametre.

Pa ipak, ne treba se lišiti zadovoljstva da jedete palačinke, posebno jer među mnoštvom recepata postoje opcije za dijabetičare.

Od čega možete napraviti palačinke

Klasični recept za ruske palačinke napravljen od vrhunskog pšeničnog brašna ne možete nazvati dijetalnim: glikemijski indeks jela prelazi normu, a da ne spominjemo sadržaj kalorija. Osim toga, dijabetičarima je pogodno samo pečenje od grubog brašna.

Nakon analize različitih recepata, možete saznati koja je hrana pogodna za pravljenje dijetalnih palačinki za dijabetes:

  1. Heljdo, riža, raženi ili zobeni brašno,
  2. Zaslađivači (najbolje prirodni - stevija ili eritrol),
  3. Domaći sir,
  4. Jaja (bolje - samo proteini)
  5. Mljevena leća.

Pored pojedinačnih palačinki, uočljiva je i pita od palačinki, za koju se hrpa palačinki prenosi bilo kojim nadjevom, napuni s kiselim vrhnjem i peče u rerni.

Na videu https - majstorska klasa pečenja palačinki za dijabetičare.

Koliko možeš pojesti

Uz dijabetes, palačinke mogu biti uključene u vašu prehranu. Zdrav način prehrane uzima u obzir ne samo kvalitetu proizvoda, već i njihovu količinu.

Ne prekoračite preporučeni dnevni unos kalorija. Klasične palačinke napravljene od pšeničnog brašna proizvod su s visokim glikemijskim indeksom, pa stoga pacijenti s dijabetesom trebaju biti oprezni kada ih koriste. U ovom slučaju potrebno je pratiti nivo šećera u krvi.

Preljev za palačinke pogodan za palačinke

Palačinke protiv dijabetesa I i II vrste jedu se baš tako, s maslacem, pavlakom, medom, čokoladom ili s raznim punjenjem: mesom, ribom, jetrom, sirom, kupusom, gljivama, pekmezom ... Lako je odabrati sigurne s ove liste s opcijama dijabetesa.

  • Punjenje sa sirom. Napunjeni domaći sir može se zasladiti stevijom i aromatizirati vanilijom (grožđice su na popisu zabranjenih začina) ili napraviti ukusan punjenje sa soli i zelje.
  • Povrće fantazije. Od povrća koje raste iznad zemlje nije dozvoljeno svim dijabetičarima osim bundeve. Sve ostalo možete kombinirati po vašem ukusu: kupus, gljive, luk, šargarepa, pasulj ...
  • Voćne bobice. Najlakša opcija su jabuke pirjane s cimetom i zaslađivačima. Možete koristiti bilo koje bobice po sezoni - jagode, maline, trešnje, brusnice, viburnum, ribizla ... Glikemijski indeks kiselih bobica je nizak, to će tijelo zasititi vitaminima, pektinom, vlaknima, mineralima.
  • Orasi. Sjeckani i malo pečeni orasi različitih sorti (bademi, orasi, kikiriki, lješnjaci, pinjoli) korisni su za dodavanje bilo kojem punjenju - i slatkom i slanom. Orasi pomažu u smanjenju lošeg holesterola, sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, poboljšavaju rad bubrega, srca, gastrointestinalnog trakta, gušterače. Kako bi se očuvala sva ljekovita svojstva, toplotna obrada treba biti minimalna. Dozvoljena norma je 25-60 g / dan.
  • Meso i odreske. Bolje je da prokuha teleću ili piletinu i ostavite da se ohladi u juhi. Nakon mljevenja, dodajte malo juha sočnosti punjenja.

Preporučeni ispuni

Bez štete po zdravlje, kod dijabetesa, palačinke mogu biti raznovrsne sledećim pomoćnim tvarima:

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • voće
  • nemasna kisela pavlaka,
  • skuti sir sa malo masti
  • jogurt
  • mesni nadjev
  • riblji nadjev.

Za voćne plodove možete koristiti jabuke, marelice (suhe marelice), kruške, trešnje, šljive. Ovo voće ima nizak glikemijski indeks od 25 do 35 jedinica.

Nakon toplinske obrade, glikemijski indeks ploda značajno se povećava. Zato je za nadjev u palačinkama bolje koristiti svježe voće.

Od mliječnih proizvoda dozvoljeni su kisela pavlaka, jogurt i skuta.

Da biste poboljšali ukus, koristite fruktozu ili bilo koji drugi zaslađivač. Pacijenti s dijabetesom mogu konzumirati kiselu pavlaku i skuti ne više od 1 puta tjedno. Palačinke možete poslužiti s jogurtom s malo masnoće bez voćnih dodataka.

Palačinke za dijabetičare pripremaju se s raznim mesnim punjenjem. Pileće dojke, govedina i jetra su savršeni. Da bi punjenje bilo sočnije, pomiješajte mljeveno meso sa lukom i pirjajte nekoliko minuta u tavi.

Kao punjenje možete koristiti ribu. Kod dijabetesa prednost se daje ribama bijelih nemasnih sorti - pollok, piršip, navaga, bakalar. Preliminarno se zalije limunovim sokom i malo doda, pa pirja ili prokuha. Gotov riblji nadjev se položi u palačinke.

Kako poslužiti palačinke

  1. Javorov sirup Ovom nadomjestkom šećera možete natopiti svaku treću palačinku u hrpi, tako da jelo dobije aromu i specifičan ukus.
  2. Jogurt Bijeli jogurt s niskim udjelom masti bez šećera i drugih dodataka dobro uklapa okus palačinki napravljenih od različitih vrsta brašna. Ako ne vjerujete proizvođaču, bolje je koristiti domaću pavlaku niskog sadržaja masti. Obično se poslužuje odvojeno.
  3. Dušo Dijabetičari tipa 1 i svi koji imaju glukozu pod kontrolom u bilo koje doba dana mogu koristiti malu količinu meda. Kod dijabetesa više vole sortu bagremove materije: ona sadrži puno kroma, minerala vrijednog za ovu bolest.
  4. Rastopljena gorka tamna čokolada (poput "Babaevsky"). Koncentracija kakaa u receptu nije manja od 73%. Stopa čokoladnog sosa po porciji je do 15g.
  5. Plodovi mora. Palačinke s kavijarom - svečana poslastica i ne naj dijetalnija verzija jela. Ali 2-3 palačinke dobrog zdravlja si mogu priuštiti.

Raženo brašno

  1. raženo brašno 250 g
  2. mlijeko ili voda s malo masti 1 šalica,
  3. 2 jaja
  4. zaslađivač.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Razbiti jaja u mleko, posoliti, a zatim dodati raženo brašno. Pomiješajte sve sastojke i dodajte zaslađivač. Pecite palačinke na biljnom ulju.

Palačinke od heljde

  • Jezgra heljde - jedna hrpa.,
  • Topla voda - pola šolje,
  • Soda - četvrtina kašike,
  • Ocat od gašenja
  • Ulje (maslinovo, suncokretovo) - dva stola. kašike.

Brašno od žitarica možete napraviti u mlincu za kafu. Zatim prosijati, razrijediti vodom, dodati soda, umočenu u sirće i ulje. Ostavite da vari pola sata. Zagrijte gustu tavu (u idealnom slučaju teflonskim prskanjem) žlicom ulja samo jednom. Za pečenje će biti dovoljno ulja koje je u gustinu.

Od heljdinog brašna

  1. heljdino brašno 250 g
  2. voda 150 g
  3. soda ½ kašike žlice,
  4. sirće za gašenje soda,
  5. zaslađivač.

Ako nema gotovog brašna, heljda se melje u mlincu za kafu. Malo zagrejte vodu, dodajte heljdu. Ocat ugasiti soda, poslati na ostale sastojke, koristiti zaslađivač po ukusu. Izmiješajte proizvode i ostavite tijesto 30 minuta na toplom mjestu. Zatim ispržite na standardni način.

Voćni punjenje dobro ide uz heljdine palačinke.

Zobena kaša

Pogodno za dijabetičare tipa 1.

  1. zobeno brašno 250 g
  2. nemasno mleko 200g
  3. 1 jaje
  4. sol po ukusu
  5. zaslađivač
  6. prašak za pecivo ½ žličice

U posudu dodajte mlijeko, jaje, zaslađivač, dobro promiješajte. Zatim dodajte zobene kaše u mlečnu smešu, uz mešanje, tako da se ne formiraju grudice. Sipati prašak za pecivo i opet izmešati.

Pecite palačinke na biljnom ulju.

Palačinke od povrća

Bolesnicima sa dijabetesom savetuje se konzumiranje hrane koja je sastavljena od složenih ugljenih hidrata. Polako se apsorbuju, sadrže vlakna i ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi. Takvi proizvodi su tikvice, bundeva, zelje, mrkva, kupus.

Ovo povrće može se koristiti za pravljenje ukusnih palačinki za dijabetičare tipa 2.

  1. tikvice 1 kom
  2. mrkva 1 kom
  3. raženo brašno 200 g
  4. 1 jaje
  5. sol po ukusu.

Tikvice i mrkvu operite, ogulite, naribajte. Dodajte jedno povrće, promiješajte. Sipajte brašno, neprestano miješajući i dodajte sol. Sve promiješajte.

Palačinke od povrća pečene u tavi. Dozvoljeno je dodati malo kisele pavlake sa malo masnoće.

Palačinke sa kupusom

  1. bijeli kupus 1 kg,
  2. zobeno ili raženo brašno 50 g,
  3. 2 jaja
  4. zelje
  5. soli
  6. ulje za prženje
  7. prstohvat curryja.

Sitno isjeckajte kupus i kuhajte ga u kipućoj vodi 7-8 minuta. Zatim, izmiješajte kupus s jajima, dodajte brašno, sitno sjeckanu zelje, sol i začin curryju. Promiješajte sastojke. Rasporedite kašu od kupusa na prethodno zagrijanu tavu sa kašikom i pržite.

Kontraindikacije

Prehrana za dijabetes tipa 1 i 2 je različita.

Kod pacijenta ovisnog o inzulinu prehrambene potrebe nisu tako stroge. Dijeta bi trebala biti nisko-ugljikohidrata, ali s velikom količinom proteina. Oni bi trebali odbiti sve vrste čokolade, pekmeza, konditorskih proizvoda.

Dijabetičari se moraju pridržavati stroge prehrane. Ne preporučuje se jesti hranu s istodobnim sadržajem masti i ugljikohidrata.

Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 dijeta je malo stroža. Hrana sa visokim vlaknima treba biti prisutna. Takvi proizvodi smanjuju glad, snižavaju glukozu u krvi.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Palačinke od zobene kaše

Na brašnu od zobenih pahuljica dobivaju se bujne i nježne palačinke za dijabetičare tipa 2. Za pečenje će vam trebati:

  1. Mlijeko - 1 čaša.,
  2. Zobeno brašno - 120 g,
  3. So ukus
  4. Zaslađivač - izračunato kao 1 žličica šećera,
  5. Jaje - 1 kom,
  6. Prašak za pecivo za tijesto - pola kašičice.

Zobena kaša se može dobiti na mlinici za žitarice Hercules. Prosijte brašno, usitnite jaje, sol i zaslađivač. Umutite jaje i pomešajte sa brašnom. Dodajte prašak za pecivo. Ulijte mlijeko u homogenu smjesu u dijelovima u tankom toku, neprestano miješajući lopaticom. Možete koristiti mikser.

U receptu nema ulja, pa podloga mora biti podmazana. Prije svake palačinke, tijesto mora biti miješano jer se jedan dio taloži. Pecite sa obe strane do zlatno smeđe boje. Služi se sa medom, pavlakom i bilo kojim klasičnim umacima.

Koverte raženog brašna sa bobicama stevije

Za ovaj recept trebat će vam sljedeći sastojci:

  • Jaje - 1 kom,
  • Skuta - 100 g
  • Soda - pola kašičice,
  • Soli je toliko
  • Maslinovo ili suncokretovo ulje - 2 stola. l.,
  • Raženo brašno ili zrno - 1 hrp.,
  • Stevija - 2 ml (pola kašičice).

U veću posudu prosijte brašno (ili ga kuvajte na mlincu za kafu od žitarica), stavite sol. U drugoj posudi umutite skute s jajetom i stevijom. Kombinirajte proizvode, dodajte soda koja je punjena ocatom i uljem.

Jednom podmažite posudu. Tanke palačinke je teško preokrenuti jer su labave. Bolje sipati više. U kuverte od bobica možete staviti maline, ribizlu, malinu i druge bobice.

Leća

Za palačinke morate kuhati proizvode:

  • Leća - 1 čaša.,
  • Voda - 3 šolje.,
  • Kurkuma - pola kašičice,
  • Jaje - 1 kom,
  • Mlijeko - 1 snop,
  • So ukus.

Samljeti leću u mlincu za kafu, pomiješati sa kurkumom i razrijediti vodom. Ostavite tijesto najmanje 30 minuta, dok žitarica ne zasiti vodom i nabubri. Zatim se ulije mlijeko, jaje sa solju i može se ispeći. Stavite nadjev na još tople palačinke i razvaljajte. Ako je potrebno, možete ih prepoloviti.

Servira se s fermentiranim mliječnim proizvodima (bez aroma i drugih aditiva).

Indijski dosad od riže

Tortilje su tanke, s rupama. Jedite ih s povrćem. Pirinač za brašno je bolje uzimati smeđi, braon.

Za test će vam trebati ovi osnovni proizvodi:

  1. Voda - 1 čaša.,
  2. Rižino brašno - pola hrpe.,
  3. Kumin (zira) - 1 kašika,
  4. So ukus
  5. Peršun - 3 tablete. l.,
  6. Asafoetida - prstohvat
  7. Korijen đumbira - 2 stola. l

U velikoj posudi pomiješajte brašno sa žirom i asafoetidom, solju. Razređuje se vodom tako da nema preostalih grudica. Narežite korijen đumbira na sitnu rernu i kombinujte s drugim proizvodima. Podmažite tiganj sa dve kašike ulja i ispecite palačinke.

Nema potrebe za tim da brinete:

  • Kumin - obnavlja metabolizam i rad probavnog trakta,
  • Asafoetida - poboljšava probavu, olakšava rad endokrinog sistema,
  • Đumbir - snižava glukometar, uklanja „loš“ holesterol, stvara antibakterijski efekat, jača imunološki sistem.

Kako koristiti palačinke s maksimalnom koristi

Da bi rezultat iz dijetalnih jela bio samo pozitivan, važno je pridržavati se preporuka endokrinologa:

  1. Kontrolišite veličine posluživanja. U prosjeku se jedna palačinka može izjednačiti sa jednom jedinicom hljeba. Zbog toga je odjednom poželjno pojesti ne više od dvije palačinke. Nekoliko sati kasnije, po želji, može se ponoviti. Takvo jelo možete kuhati 1-2 puta tjedno.
  2. Kalorični sadržaj jela izračunava se u procesu njegove pripreme. S njegovim računom prilagođava se kalorični meni za dan.
  3. Šećer i njegovi derivati ​​(džem, pekmez, džem) ne smiju se koristiti ni u tijestu ni za nadjev. Uz dobru nadoknadu šećera, možete uzimati fruktozu, a s lošom - steviju ili eritrol.
  4. Nanosiva tava pomoći će smanjiti udio masti u receptima.
  5. Svako ko se pridržava principa prehrane s malo ugljikohidrata, zobenih pahuljica, heljde ili raženog brašna treba zamijeniti bademom, lanom, kedrom, kokosom.
  6. Prilikom posluživanja jela, pored orašastih plodova koriste se sezamovo, sjemenke bundeve ili suncokreta.

Prilikom odabira recepta usredotočite se na glikemijski indeks proizvoda:

  • Heljdino brašno - 40 kom.,
  • Od zobene kaše - 45 jedinica.,
  • Raž - 40 kom.,
  • Od graška - 35 jedinica.,
  • Od leće - 34 jedinice.

Ne prepiru se o kulinarskim preferencijama. Svi smo ljudi i svako od nas mora imati izbor proizvoda i načina pripreme. Ali bolje je odabrati dijabetičara sa liste dozvoljenih jela i pripremiti ih sa razumijevanjem postupka. Jedino u ovom slučaju ne možete da uživate samo u svojoj omiljenoj hrani, već i u održavanju zdravlja.

Mogu li palačinke za dijabetes - mišljenje stručnjaka u ovom videu

Palačinke za dijabetičare

  • 1 Mogu li se palačinke dati dijabetičarima?
  • 2 korisna recepta za palačinke
    • 2.1 Recept za palačinke od zobene kaše
    • 2.2 Palačinke od heljde
    • 2.3 Palačinke od raženog brašna
  • 3 Nadjev od palačinki
    • 3.1 Voćni nadjev
    • 3.2 Preliv od palačinki
    • 3.3 Nezaslađeni preljevi

Ljudi koji imaju dijabetes moraju biti izuzetno oprezni pri odabiru deserta. Palačinke za dijabetičare odlična su opcija kada želite slatkiše, jer možete ih kuhati, slijedeći preporuke nutricionista i ne brinite se da će jedenje jednog odmah postati loše. Štoviše, ove dijabetičke dobrote možete napraviti ne samo sa slatkim punjenjem, već i sa slanim.

Mogu li se palačinke dati dijabetičarima?

Uz dijabetes, palačinke su dozvoljene, ali ovaj proizvod treba izbjegavati ako se kuha s prvoklasnim pšeničnim brašnom i masnim mlijekom.

Također je vrijedno pažljivo odabrati nadeve, jer mogu biti visokokalorični, pa, prema tome, sadrže puno šećera. Za dijabetičare tipa 2 možete kuhati palačinke s dodatkom kukuruznog, raženog, zobi ili heljdinog brašna u mlijeku ili vodi s malo masnoće, preporučuje se upotreba nezaslađenih bobica i voća, nemasnog mesa i ribe, povrća, sira s niskim udjelom masti i nadjeva. Na istom brašnu možete ispeći dijabetičke palačinke s malo ugljikohidrata na kefiru s malo masnoće. Ali ne možete jesti smrznute palačinke kupljene u prodavnicama, jer dodaju puno različitih aditiva u hrani, čiji je učinak loš čak i kod zdravih ljudi. Ovo jelo takođe treba pažljivo koristiti u kafićima, restoranima i kantinama, posebno ako na meniju nije naveden tačan sastav.

Prilikom pripreme palačinki za dijabetičare treba se pridržavati sljedećih pravila:

  • izračunati sadržaj kalorija u budućem tijestu,
  • jesti malo, ali često,
  • ne možete dodavati šećer u tijesto, umjesto njega koristite zamjenske šećere ili med,
  • zabranjene palačinke sa kvascem i palačinke za dijabetes,
  • zamijenite pšenično brašno s njegovim integralnim žitaricama,
  • skuti sir s niskim udjelom masti, voće, povrće, meso i riba s malo masti dozvoljeni su kao punilo,
  • napravite umake za palačinke na bazi jogurta i kiselog vrhnja s niskim udjelom masnoće, prelijte javorovim sirupom ili medom.

Vratite se na sadržaj

Korisni recepti za palačinke

Da biste napravili palačinke, možete uzeti heljdovo brašno.

Glavna pravila za pravljenje palačinki za dijabetes tipa 2 biće zamjena pšeničnog brašna prvog razreda kukuruznim, heljdinim, raženim ili zobenim pahuljicama, masno mlijeko treba zamijeniti obranim ili vodom, šećerom s nadomjescima i maslacem s namazom s niskim udjelom masti. Isto se odnosi i na palačinke povezane s ovim jelom: da bi se skuvala, uzima se kefir s malo masnoće.

Vratite se na sadržaj

Recept za palačinke od zobene kaše

  • 130 g zobene kaše
  • 2 bjelanjka
  • 180 ml vode
  • mali prstohvat soli
  • dozvoljena zamjena šećera po ukusu,
  • 3 g praška za pecivo
  • nekoliko kapi biljnog ulja.

Umutite mikserom bjelanjke, sol, zaslađivač i puter. Ovsene pahuljice samljeti mljevenjem kafe ili blenderom u brašno (možete ga odmah uzeti spremno) i prosijati. Pažljivo umiješajte prašak za pecivo i brašno u šlag. Ulijte vodu i ponovo mešajte dok ne postane glatko. Tepsiju s ljepljivim premazom, bez podmazivanja, staviti na vatru da se ugrije. Pravu količinu tijesta izlijte u tepsiju, čim je jedna strana buduće palačinke spremna - okrenite je i na drugoj pržite.

Vratite se na sadržaj

Palačinke od heljde

Gotovi proizvodi mogu se jesti s punjenjem ili slično.

  • 250 g heljde
  • pola čaše tople vode,
  • gazirana soda na vrhu noža,
  • 25 g biljnog ulja.

Heljdu izmrvite u mlincu za kafu. Pomiješajte sve sastojke do glatka, tako da nema grudica, i ostavite 15 minuta da se spoje komponente. Pecite palačinke u teflonskoj tavi sa crvenim žarom, bez masti, do rumenila sa obe strane. Palačinke od heljde kušaju se i tople i hladne sa slatkim ili ljutim nadjevom.

Vratite se na sadržaj

Palačinke od raženog brašna

  • Obrano mlijeko od 250 ml
  • 10 g nadomjestka šećera,
  • 250 g raženog brašna
  • 1 jaje
  • mljeveni cimet
  • nekoliko kapi biljnog ulja.

Umutite jaje i zaslađivač mikserom. Postepeno dodajte brašno, pažljivo mešajući tako da ne bude grudica. Postepeno ulijte mleko i biljno ulje, bez prestanka mešanja. Za najbolji učinak, nakon dodavanja svih komponenti, masu možete izmiksati i mikserom. Pržite u vrućoj tepsiji bez ljepljenja bez upotrebe ulja s obje strane. Palačinke od raženog brašna za dijabetičare dobijaju se u prekrasnoj čokoladnoj boji.

Vratite se na sadržaj

NAŠI ČITATELJI PREPORUČUJU!

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Preliv od palačinki

Pileća prsa lagano je i hranjivo punjenje za palačinke.

Ništa manje važan nije ni punjenje, koji će biti umotan u palačinke za dijabetes. Ni u kojem slučaju ne biste trebali uzimati bobice i voće poharano sa šećerom, kao ni masnu kiselu pavlaku i sir. Ne preporučuje se punjenje palačinki masnim mesom. Najbolje opcije bit će svježe ili smrznuto voće, obrani umaci od jogurta, pileća prsa, ribana jaja s lukom, male kriške ribe s niskim udjelom masti.

Vratite se na sadržaj

Voćni nadjev

Jabučno punjenje za palačinke bit će vrlo ukusno i zdravo. Recept za njegovu pripremu je jednostavan: uzmite nezaslađenu sortu voća, tri na rerni, dodajte zaslađivač i to je to! Možete dodati i ovaj nadjev. Ako osoba ne voli jabuke, može na taj način pripremiti nadjev od trešanja, jagoda, breskvi, marelica. U palačinke možete zamotati grejpfrut, pomorandžu ili mandarine oguljene od membrana. Prednost voćnih punjenja je što sadrže malo glukoze i puno askorbinske kiseline, kalijuma, pektina i vlakana, koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma.

Vratite se na sadržaj

Nadjev od palačinki

Skuta je bogata kalcijumom, a njegova nemasna verzija bit će izvrsno punjenje za dijabetičke palačinke. Ovaj proizvod možete zasladiti stevijom ili fruktozom, dodati sušeno voće ili cimet. Ukusno punjenje skute sa jagodama: pomiješajte skuti sir sa vrhnjem ili nemasnim jogurtom, sitno nasjeckajte jagode i mentu, dodajte bobice, bilje i zaslađivač po ukusu u skuta masa. Ako želite ne slatki nadjev, možete soliti sir i u njega umiješati sitno sjeckani zeleni luk i / ili kopar.

Vratite se na sadržaj

Nezaslađeni preljevi

Ne vole svi slatkiši, takvim će se ljudima dopasti prelivi od kuhane pilećih prsa s lukom ili gljivama. Kriške crvene ribe s biljem. Uz ovu bolest, možete jesti kavijar u malim količinama, što je savršeno kao punilo u heljdinim ili raženim palačinkama. Vrlo je ukusno u palačinku zamotati sitno sjeckani zeleni luk s koprom i peršunom, i prženim, i sirovim.

Kako kuhati i jesti palačinke za dijabetes

  • Najkorisnije palačinke
  • Više o korištenju palačinki

Obične palačinke, pripremljene na osnovu standardnog testa, mogu se koristiti za dijabetes tipa 1 i 2, međutim toplo se preporučuje da se to radi rijetko i u minimalnim količinama. Činjenica je da je prezentirani proizvod prilično kaloričan, ali zato može pogoditi opći glikemijski indeks dijabetičara sa bolešću tipa 1 i 2. O tome koje su palačinke za dijabetes prihvatljive za upotrebu i s čime dalje.

Najkorisnije palačinke

Što su manje masne ili kalorične palačinke, to su više pogodne za dijabetičare. Možete koristiti uobičajeno brašno i tijesto, ali puno preferiranije će biti one napravljene od zobenih ili heljdinih brašna. Međutim, takodje ih je nepoželjno svakodnevno konzumirati, posebno kod dijabetesa tipa 2. S tim u vezi endokrinolozi obraćaju pažnju na to da je moguće i potrebno kuhati palačinke u okviru dijabetesa prema posebnom receptu.

Pročitajte o receptima za još jedno pečenje

Podrazumijeva korištenje sjemenki heljde, koji je prethodno mljeven, 100 ml tople vode, soda, ugnježenog na ivici noža i 25 gr. biljno ulje. Nadalje, svi prikazani sastojci se miješaju dok se ne stvori homogena masa i ostave ne više od 15 minuta na toplom, ali ne vrućem mjestu. Tada morate ispeći palačinke male veličine, koje se kuhaju isključivo u suhoj vrućoj tavi sa teflonskim premazom.

Važno je da palačinke ne budu pržene, naime pečene, odnosno da tava ne smije biti izložena prekomjernoj vrućini - to je ono što se može i treba pažljivo nadzirati, posebno za dijabetes melitus tipa 1 i 2.

Također je potrebno obratiti pažnju na to da:

  • palačinke moraju biti pržene s obje strane do zlatno smeđe boje,
  • dopušteno ih je koristiti ne samo u vrućem obliku, već i kao hladno jelo,
  • kako bi palačinke bile slatke, ali one koje se mogu koristiti za dijabetes tipa 1 i 2, toplo se ne preporučuje dodati malo meda ili zaslađivača u tijesto.

Dakle, postupak izrade palačinki, prihvatljivih za upotrebu dijabetičarima, ne oduzima puno vremena i nije komplikovan ili zbunjujući. To je sasvim izvedivo za sve one koji se suoče sa predstavljenom bolešću. Međutim, ne manje značajan dio pažnje treba posvetiti tome koji aditivi palačinke mogu ili ne mogu koristiti za dijabetes u hrani.

Više o korištenju palačinki

Sama palačinka je, naravno, ukusan proizvod, međutim posebni dodaci prehrani mogu poboljšati predstavljene kvalitete. U ovom slučaju treba koristiti samo one koji se mogu i trebaju koristiti za dijabetes tipa 1 i 2. Prije svega, ovo je skuta, povezana sa nemasnim tipom. Može se konzumirati svakodnevno, jer poboljšava opće stanje kostiju i skeleta, što je izuzetno važno za opisanu bolest.

Takođe je dozvoljeno koristiti povrće, na primjer, kupus, kao nadjev.

Njegova prednost ne leži samo u izvrsnom ukusu, već i u značajnoj brzini kuhanja. Prije upotrebe kao nadjeva, poželjno je pirjati kupus tako da se ispostavi da je kuhan do kraja. Jednako je preporučljivo koristiti voćne vrste nadjeva, a to mogu biti jabuke, jagode i druga neslatka hrana.

Voće ne samo da poboljšava ukupni ukus palačinki, već značajno povećava i stepen njihove korisnosti. Zato se ove komponente mogu i trebaju koristiti, ali isključivo u svježem obliku, a ne kao konzervirani proizvodi, džemovi i slično.

Endokrinolozi skreću pažnju dijabetičara na činjenicu da je posluživanje palačinki s predstavljenom tegobom daleko od prihvatljive sa svim sastojcima. Javorov sirup, koji se odlikuje odličnim dijetalnim svojstvima, treba smatrati najkorisnijim i ukusnijim. Predstavljena komponenta ima nizak glikemijski indeks, a mnogi je koriste kao nadomjestak šećera. Jednako koristan dodatak je med, govoreći o kojem, morate obratiti pažnju na to da će sorta akacije biti najkorisnija.

Istovremeno, uprkos činjenici da se med može koristiti, nemojte to činiti u pretjeranim količinama. To je povezano s činjenicom da med još uvijek sadrži određenu količinu šećera, što može utjecati na nivo glukoze u krvi. Među ostalim dodatnim komponentama treba spomenuti kiselu pavlaku ili jogurt. Naravno, u predstavljenim slučajevima govorimo isključivo o onim proizvodima koji imaju nizak nivo masti. Istovremeno, neprihvatljivo je koristiti domaću pavlaku, jer je ona vrlo masna.

U slučaju da osoba ima dijabetes tipa 1 ili 2, dozvoljeno je koristiti crveni kavijar ili ribu kao dodatak palačinkama.

Ovo ne samo da će poboljšati okusi, već će omogućiti dijabetičaru da dobije dovoljno svih potrebnih vitaminskih i mineralnih sastojaka.

Međutim, u ovoj je situaciji također moguće i potrebno imati na umu da se vodi oprez i uporaba isključivo minimalnih doza.

U rijetkim situacijama i samo nakon savjetovanja s endokrinologom dopušteno je koristiti sastojke poput kondenziranog mlijeka ili sira. Naravno, u slučaju prvog od njih potreban je maksimalan oprez, s obzirom na omjer šećera i stupanj kalorijskog sadržaja. Isto se odnosi i na sir, koji se toplo preporučuje jesti jednom svakih 10 dana ili dvije sedmice.

S obzirom na sve to, sa sigurnošću se može reći da je upotreba palačinki za dijabetes sasvim prihvatljiva, ali preporučuje se konzultirati se s endokrinologom i biti svjesni rizika od povećanja udjela glukoze u krvi.

Pogledajte video: Sve o dijabetesu Све о дијабетесу (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar