Hipoglikemijska dijeta - karakteristike i izbornik ishrane

Ovo je patološko stanje u kojem se šećer u krvi smanjuje na kritičnu razinu - ispod 3,33 mmol / l, uslijed čega se razvija hipoglikemijski sindrom.

Razina glukoze u našoj krvi nastaje zbog hrane koja sadrži ugljikohidrate, iz koje se šećer izlučuje i distribuira u cijelom tijelu. Bez ovog goriva ljudsko tijelo ne može funkcionirati. Kada šećer uđe u krvotok, gušterača proizvodi inzulin, uz pomoć kojih ćelije tijela dobivaju energiju iz glukoze.

Naglim padom šećera u krvi, čovjek može umrijeti za pola sata. Najvažnija stvar u ovoj situaciji je da ne podlegnete panici. Pravilna i dosljedna postupanja pomoći će u izbjegavanju opasnosti.

Vrste hipoglikemije

Postoji inzulinski ovisni oblik hipoglikemije i inzulinski neovisan. Pacijenti s dijabetesom ovisnim o insulinu ne mogu bez redovitih injekcija inzulina, koje su učinjene na takav način da je dovoljno prerađivati ​​šećer dobiven iz hrane. Injekcije inzulina daju se u pravilnim intervalima, s obzirom na broj obroka. Doziranje i broj injekcija propisuje samo endokrinolog.

U slučaju da pacijent dijabetičar primi više inzulina nego što je potrebno za preradu glukoze iz hrane, tada strateški opskrba glikogenom ulazi u krvotok iz jetre. No, problem je u tome što pacijenti s hipoglikemijom nemaju standard opskrbe glikogenom za zdravu osobu.

Uzroci hipoglikemije

  1. 1 pogrešna doza inzulina
  2. 2 dugo vremensko razdoblje bez jela (više od 6 sati),
  3. 3 upotreba lijekova koji su slabo kombinirani sa antidijabetičkim lijekovima i pojačavaju djelovanje inzulina,
  4. 4 prekomjerne konzumacije alkoholnih pića,
  5. 5 bolesti jetre,
  6. 6 zatajenje bubrega,
  7. 7 hipotireoza,
  8. 8 period trudnoće i dojenja,
  9. 9 genetskog faktora,
  10. 10 tumora gušterače,
  11. 11 intenzivne fizičke aktivnosti,
  12. 12 nedovoljan unos tečnosti,
  13. 13 stresa aktivira endokrini sistem, što dovodi do brze potrošnje glukoze,
  14. 14 menstruacije,
  15. 15 intravenske aplikacije velike količine fiziološkog otopina,
  16. 16 gastrointestinalnih bolesti izaziva malapsorpciju ugljenih hidrata,
  17. 17 sepsa,
  18. 18 ciroza i nekroza jetre izaziva kršenje procesa stvaranja glukoze.

Simptomi hipoglikemije

Prvi znakovi hipoglikemije pojavljuju se kada nivo glukoze padne ispod normalnog - 3 mmol / L. Oni se mogu očitovati na različite načine, pa je važno znati glavne simptome bolesti.

Hipoglikemija može imati 3 stepena ozbiljnosti: lakih, srednjih i teških oblika. U skladu s tim, što je niža razina glukoze, značajniji su simptomi. S blagim smanjenjem šećera u krvi može započeti tahikardija, osoba doživljava nerazumnu anksioznost, mučnina, znojenje, glad, usne i vrhovi prstiju mogu umrtviti.

Uz umjerenu hipoglikemiju pacijent postaje razdražljiv, ne može koncentrirati svijest na određeni objekt, opaža se oslabljena svijest. Istovremeno osoba osjeća glavobolju i vrtoglavicu, vid je zamagljen, a koordinacija pokreta je poremećena zbog slabosti.

Sa ozbiljnom hipoglikemijom brojevi na ekranu brojila padaju ispod 2,2 mmol / L. Ovaj oblik hipoglikemije može dovesti do epileptičnog napadaja i gubitka svijesti sve do kome.

Ne treba zaboraviti da takvi simptomi hipoglikemije mogu biti uzroci i drugih bolesti, pa nema smisla samostalno dijagnosticirati sebe, već trebate posjetiti liječnika. Osobe koje su duže vrijeme bile bolesne od dijabetesa mogu lako prepoznati hipoglikemiju po 1-2 znaka. Međutim, nemaju svi pacijenti iste simptome i simptomi se ne pojavljuju uvijek u određenom slijedu. Zbog toga je najbolje i najpouzdanije odrediti glukozu u krvi pomoću mjerač glukoze u krvi.

Hipoglikemijska dijeta - karakteristike i izbornik ishrane

Da biste održali normalnu razinu šećera u krvi, spriječili kritični pad ispod 3,5 mol / L i izbjegli sve naknadne komplikacije, treba slijediti hipoglikemijsku dijetu. Takva je prehrana povezana s ograničenjima, ili bolje rečeno, sa samorestrakcijama. Koliko su strogi i kako se osjećaju bolje?

Komplikacije hipoglikemije

Uz često ponavljane hipoglikemijske napade, male periferne žile počinju se kolabirati, što prije svega pogađa oči i noge, a nepravilnim liječenjem može doći do sljepoće i angiopatije.

Nizak šećer u krvi ne utječe na moždani rad na najbolji način. Mozak troši puno glukoze i duže vrijeme ne može bez njega, stoga, kada se šećer spusti na razinu od 2 mmol / l, pacijent ima hipoglikemijsku komu. Ako se mjere oživljavanja ne poduzmu na vrijeme, onda će stanice mozga umrijeti i osoba umrijeti.

Ostali organi također reagiraju prilično bolno na manjak glukoze u krvi.

Prevencija hipoglikemije

Svi pacijenti koji pate od hipoglikemije koji koriste inzulin uvijek bi trebali imati glukozne tablete, slatkiše ili komad šećera. Ako pacijent s dijabetesom ima ozbiljne fizičke napore, tada prije toga, u profilaktičke svrhe, treba uzimati 30-50 g ugljikohidrata.

Osobe koje pate od hipoglikemije moraju svako jutro na prazan želudac mjeriti šećer u krvi glukometrom, s oprezom odabrati lijekove koji sadrže šećer, pažljivo odabrati dozu inzulina i pratiti količinu konzumiranih ugljikohidrata.

Liječenje hipoglikemije u službenoj medicini

Pacijenti skloni hipoglikemijskim sindromima moraju svakodnevno utvrđivati ​​nivo glukoze u krvi i pažljivo pratiti svoje zdravlje. Treba obratiti pažnju na prva zvona od hipoglikemije i poduzeti mjere na vrijeme. Savjetuje se da sa sobom uvijek imate epizodu ili izvod iz medicinske karte u slučaju da se napad dogodi izvan kuće.

Osobe koje pate od hipoglikemije tokom napada mogu izgubiti svijest; u tom slučaju će im pomoći injekcija glikogena, koja normalizira razinu šećera u krvi.

Za brzu pomoć morate imati lijekove koji sadrže glikogen ili dekstrozu. U svakom slučaju, prva pomoć treba započeti s mjerenjem šećera u krvi, a potrebno je nastaviti s mjerenjima u procesu liječenja.

Pomoć u zavisnosti od stepena hipoglikemije:

  • Lagana forma. Takvim napadom pacijent može sam zaustaviti uzimanje tablete glukoze. U ovom se slučaju doza izračunava prilično jednostavno: 1 g d-glukoze povećava glukozu u krvi za 0,22 mmol / L. Obično se pacijentovo stanje stabiliše u roku od sat vremena,
  • Teška forma. Ako je pacijent u stanju gutati, tada mu je potrebno dati mu lako probavljive ugljikohidrate ili piti slatku vodu. Glukoza u obliku gela, koja maže desni, dobro pomaže šećeru, pa odmah ulazi u krvotok,
  • Hipoglikemijska koma. U ovoj situaciji pacijent je gotovo bez svijesti, stoga je isključen unos ugljikohidrata i tekućine. U bolnici se prva pomoć sastoji u intravenskoj primjeni 40% -tne otopine glukoze, a kod kuće će biti dovoljna intramuskularna injekcija glukagona. Ako pacijent ne povrati svijest, tada se adrenalin daje supkutano.

Korisni proizvodi za hipoglikemiju

U slučaju napada hipoglikemije, neki će proizvodi pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi:

  1. 1 voćni sirup
  2. 2 šećera
  3. 3 med
  4. 4 voćna soka
  5. 5 mleka
  6. 6 bombona,
  7. 7 grožđica,
  8. 8 nekoliko krekera.

Osobe sklone hipoglikemijskom sindromu trebaju slijediti princip frakcijske prehrane, to će omogućiti stabilizaciju glukoze u krvi tokom dana. Istovremeno, interval između obroka ne bi trebao biti veći od 3 sata, pa je poželjno imati nešto za užinu: voće, orašaste plodove ili suho voće.

Prilikom pripreme jelovnika, nutricionisti savjetuju da se usredotočite na proteine, koji usporavaju proces apsorpcije ugljikohidrata i pomažu u održavanju stabilne glukoze u krvi. Izvori proteina mogu biti:

  • pusto meso
  • mršava riba
  • orahe
  • mliječni proizvodi
  • mahunarke.

Uz nedostatak proteina, može se konzumirati u obliku praha ili posebnih proteinskih shakesa.

Osim toga, preporučljivo je u prehranu uvesti škrob i složene ugljikohidrate u obliku riže, žitarica, integralnog hljeba i tjestenine od durum pšenice.

Vlakna takođe pomažu usporiti apsorpciju glukoze iz ugljenih hidrata. Zbog toga biste trebali pokušati jesti što više škrobnog povrća i voća s minimalnim udjelom šećera.

Tradicionalna medicina za hipoglikemiju

Da bi se olakšao tok bolesti, tradicionalna medicina nudi sljedeće metode:

  • kao sedativ preporučuje se uzimati tri puta dnevno po 1 kašiku. l dekocija trave cimeta. Isti juha se može dodati vrućim kupkama za stopala prije spavanja,
  • ojačati i regulirati osnovne funkcije tijela tri puta dnevno po 1 kašiku. koristite tinkturu korijena borovnice. Jagode bobice starijeg voća u obliku kompota, sirupa ili žele nisu ništa manje korisne.
  • 2 kašike kašike lišće borovnice sipajte 1 kašika. kipuće vode, ostaviti da insistira sat vremena i konzumirati 3 puta dnevno po 2-3 kašike,
  • učvršćujuće piće u obliku kafe ili čaja od lišća i korijena cikorija, listovi se mogu dodati u salate,
  • ljekarna tinktura korijena ginsenga 20 kapi pola sata prije jela tri puta dnevno služi kao radikalna metoda u borbi protiv dijabetesa,
  • efikasno smanjuje dekociju šećerne trave u krvi. Treba ga piti 1-3 žlice. dva puta dnevno
  • pomiješajte sok od luka s medom i konzumirajte 1 kašika kašike. 3 puta dnevno
  • ogulite glavu belog luka, stavite u staklenu posudu, dodajte 1 2 l ključale vode, ostavite stajati 20 minuta i pijete tokom dana kao čaj,
  • u kašu od 100-130 g češnjaka dodajte litru suhog vina, inzistirajte 2 tjedna, periodično mućkajući, a potom filtrirajte. Čuvajte dobivenu infuziju na hladnom mjestu i pijte 2 kašike. prije jela
  • Samljeti 5 oguljenih luka, sipati 2 l ohlađene vode, ostaviti 24 sata, procijediti. Uzimajte ½ šalice tri puta dnevno neposredno prije jela,
  • 2 žlice samljeti heljdu u mlincu za kafu ili blender i sipati 1 šolju kefira. Popijte jednu dozu ujutro i navečer prije jela,
  • ½ kašike žlice svježe iscijeđeni sok od krumpira na prazan stomak i prije spavanja,
  • iscijedite sok iz bobica viburnuma i dodajte medu u približnom omjeru 1: 1, dobijenu smjesu koristite na prazan stomak sa 1 kašikom deserta,
  • 800 g stabljika i lišća koprive prelijte sa 2,5 l votke i odložite je od izvora svjetlosti tokom 14 dana. Rezultirajuća tinktura se filtrira i uzima prije jutarnjih i večernjih obroka po 1 kašika,
  • na 20 g nezrelih plodova oraha dodajte 1 kašiku. kipuće vode, kuhati 20 minuta, insistirati 20 minuta, filtrirati i piti poput čaja,
  • 1 kašika suhe pupoljke jorgovana prelijte 1000 ml kipuće vode, inzistirajte na 1 sat, rezultirajuća infuzija popiti 1 kašiku. tri puta dnevno
  • 5 g osušenih cvjetova crvene djeteline kuhajte 1 kašiku. kipuće vode, ostavite 30 minuta i popijte 1 kašiku. tri puta dnevno
  • salata od svježeg lista repice, izkopana u maju prije pojave stabljike.

Opasni i štetni proizvodi s hipoglikemijom

Uz hipoglikemiju, kontraindicirana je hrana koja može izazvati povećanje glukoze u krvi. Tu spadaju:

  • rafinirani prehrambeni proizvodi: slatki sokovi, slatka gazirana voda, slatka praktična hrana,
  • rafinirani proizvodi od žitarica: bijeli hljeb, riža,
  • pržena hrana: čips od kukuruza i krompira, prženi krompir, meso i riba,
  • trans masti
  • crveno meso
  • ne zloupotrebljavajte jaja - dopušteno je da pacijent s dijabetesom pojede ne više od 5 jaja nedeljno.

  1. Biljni: Zlatni recepti za tradicionalnu medicinu / Comp. A. Markova. - M .: Eksmo, Forum, 2007. - 928 str.
  2. Popov A.P. Biljni. Biljni tretman - U-Factoria LLC. Jekaterinburg: 1999. - 560 str., Il.
  3. Članak iz Wikipedije „Hipoglikemija“.

Zabranjena je upotreba bilo kojeg materijala bez našeg prethodnog pismenog pristanka.

Administracija nije odgovorna za pokušaj korištenja bilo kojeg recepta, savjeta ili dijeta, a također ne jamči da će navedeni podaci osobno pomoći ili vam naštetiti. Budite oprezni i uvijek se posavjetujte s odgovarajućim ljekarom!

Zašto je šećer pao?

Smanjenje glukoze u krvi dovodi do gladovanja svih živih tkiva, uključujući mozak. Hipoglikemija se obično javlja u sledećim slučajevima:

  • Uz predoziranje inzulina, što se najčešće javlja kod hroničnih dijabetičara,
  • Prekomjerna proizvodnja inzulina od strane tijela zbog pojave i rasta tumora, teških infekcija,
  • Nakon stresne situacije,
  • Kao odgovor na pretjerano mentalno i fizičko naprezanje,
  • Tokom niskokalorične prehrane i zloupotrebe alkohola.

Ali ponekad se s prirođenim brzim metabolizmom takvi pokazatelji smatraju normom. Razlike se lako otkrivaju redovnim pretragama krvi. Ako prijete ljudskom zdravlju, slijedi posebna prehrana.

Osnove hipoglikemijske prehrane

Iz djetinjstva nam govore o sadržaju kalorija u namirnicama. Ali ne znaju svi o učinku glikemijskog indeksa. Pod time se podrazumijeva stopa povećanja glukoze u krvi nakon određenog jela koja je izravno povezana s ugljikohidratima. Što ih je više, veći je GI. Ali samo su probavljivi ugljikohidrati štetni. Stoga je cilj dijete s hipoglikemijom isključiti brze ugljikohidrate i zamijeniti ih složenim.

Dijeta je dobra, jer ne podrazumijeva izgladnjivanje. Ali morate ograničiti potrošnju hrane s visokim GI. Od 100 bodova uzetih kao osnova, hrana sa niskim indeksom do 55 jedinica spada u dijetu gubitka kilograma. Za referencu: prosječna razina je 56-69, najviša je od 70 jedinica. Dnevna norma za dijetu je 60-180. Zašto je tako velik razmak između brojeva? Dodijeljena norma ovisi o težini i individualnim karakteristikama pacijenta.

Principi hipoglikemijske prehrane

Među svim principima takvog sustava ishrane najvažnija je kontrola unosa ugljikohidrata. Sledeće preporuke će vam pomoći da se ona u potpunosti realizuje:

  • Smanjite unos ugljenih hidrata
  • Povećajte unos složenih koji se probavljaju postepeno
  • Usredotočite se na hranu bogatu proteinima
  • Obogatite svoju prehranu namirnicama bogatim vlaknima koje usporavaju apsorpciju šećera iz ugljikohidrata,
  • Smanjite udio masti u dnevnom jelovniku, jer masnoća ometa proizvodnju inzulina,
  • Ne miješajte brze ugljikohidrate i masti,

Pridržavanje svakog principa otvorit će vam put do vašeg zdravlja.

Koje proizvode koristiti?

Proizvodi i njihov glikemijski indeks nalaze se u tablicama koje su pogodne za upotrebu u liječenju i mršavljenju. Ali sve informacije sadržane u njima mogu se prenijeti u skraćenom obliku. Zašto? Da ne biste stalno nosili bilješke i kartice sa sobom, nemojte paničariti ako ih zaboravite ponijeti sa sobom. Važno je od samog početka naučiti za koje proizvode kažemo da.

Zamislite da postoje proizvodi sa nula GI. Uključuju škampe, školjke, ostrige i drugu morsku hranu, ribu s niskim udjelom masti i soja sos. Takođe imaju nizak glikemijski indeks:

  • Začini
  • Gljive i sve vrste orašastih plodova,
  • Jaja
  • Povrće: crvena paprika, krastavci i tikvice, sve sorte kupusa, rotkvice, luk, češnjak, patlidžan, mrkva, repa, paradajz,
  • Mršavo meso
  • Mahunarke: leća, pasulj, slanutak, zeleni grašak, uključujući konzerve,
  • Zeleno: špinat, cilantro, bosiljak, zelena salata, kopar, celer,
  • Đumbir
  • Crne masline
  • Jagode - ribizla, kupine, borovnice, ogrozdovi, jagode,
  • Kakao i tamna čokolada
  • Žitarice - ječam, divlji pirinač,
  • Suhe marelice
  • Mlijeko i prirodni jogurt,
  • Voće - šljive, dunja, trešnja, trešnja, agrumi, šipak, jabuke, breskve, marelice,
  • Sjemenke suncokreta, sezamove sjemenke,
  • Sok od rajčice
  • Hleb od punog zrna.


To je osnova dijeta. Ponekad, ali rijetko, u njega mogu ući hrana sa umjerenim GI. Na ovom popisu su:

  • Tvrde tjestenine: špagete, vermicelli,
  • Zobena kaša, heljda, smeđi pirinač,
  • Pasulj
  • Voće: grožđe, banane, ananas, persimmon, kivi, brašno, dinja, papaja,
  • Mrkva, grejpfrut, pomorandža, jabuka i borovnica svježe,
  • Jam
  • Ražine
  • Konzervirana breskva
  • Sladoled
  • Kuvani krompir i repa,
  • Konzervirano povrće.

Dobijajući bodove prema GI, ne zaboravite na hranjive vrijednosti hrane. Ne bi trebao biti veći od 1500 kalorija dnevno.

Gdje započeti?

Početak hipoglikemijske prehrane je potpuno isključivanje opasnih ugljikohidrata.

Ne treba se bojati, jer možete kuhati razna jela iz hrane sa malo glikemije.

Ovo je ključ za uspješno poštivanje pravilne prehrane, koja vam omogućava da oslabite kruti okvir.

Nakon 2 tjedna, u prehranu se uvode proizvodi s GI od oko 50 jedinica. Ali preporučuje se jesti ujutro. Nakon naredne 2 sedmice, počinje 3. faza, u kojoj je dozvoljena upotreba hrane s visokim glikemije.

Šta kuhati?

Kako biste osigurali da vaša prehrana održava normalnu razinu glukoze, a istovremeno je udobna, odvojite vrijeme za pripremu ukusnih jela. Od proizvoda koji imaju nizak GI možete kuhati i jesti:

  1. Supe Vegetarijanska gljiva i povrće je dobrodošlo. Ali supa od kupusa, kiseli krastavčići i borsch kuhani na juhi s niskim udjelom masti nisu zabranjeni. Samo što povrće ne pretjerate, već ga odmah bacite u kipuću vodu.
  2. Svježe salate s plodovima mora i povrćem. Ali zaboravite na kuhanu repe i krumpir.
  3. Kisela pavlaka sa niskim udjelom masnoće kao preljev, skut, sir bez soli.
  4. Omlete od jajeta.
  5. Kaša na mleku s malo masnoće. Dozvoljene su ječmenove i zobne kaše, heljda i ječam.
  6. Bilo koje meso osim svinjetine, guske i govedine. Ponekad možete liječiti jetru.
  7. Povrće prilog koji dobro ide uz meso.
  8. Od slatkog do snage svih da kuhaju žele i voćne bombone.
  9. Piće: biljni čajevi, povrtni sokovi, nezaslađeni kompoti.


Koja je hrana zabranjena?

Uz hipoglikemiju, kontraindicirana je sledeća hrana:

  1. Peciva, peciva i drugi predstavnici pekarskih proizvoda od brašna najvišeg razreda,
  2. Krem, slani sirevi, glazirane skute od slatkog sira,
  3. Juhe od masnih i mlečnih rezanci
  4. Masno meso, kobasice, dimljeno meso,
  5. Riba: masna, slana i dimljena,
  6. Ulje za kuhanje i biljno ulje,
  7. Pržena jaja
  8. Slatka kaša i bijeli pirinač,
  9. Kiselo povrće
  10. Sušeno voće
  11. Slatkiši
  12. Gazirana pića
  13. Tvornički umaci: majoneza, kečap.


S pravom se može nazvati popisom štetnih proizvoda, zar ne?

Dijeta za trudnice i djecu

Trudnicama i djeci nudi se lagana dijeta. Tokom ovog perioda, ugljeni hidrati su od vitalnog značaja za žene. Stoga je dozvoljeno slatko voće koje sadrži vitamine.

Djeci je potrebno puno energije. Stoga se grožđe, banane, tjestenina dodaju dijetalnim jelima. Ali važno je isključiti šećer u njegovom čistom obliku. Ponekad se zamjenjuje zaslađivačima.

Prednosti i nedostaci

Hipoglikemijska dijeta u prisustvu određenih bolesti postaje nužnost. Ali često se bira za mršavljenje, jer ima nesumnjive prednosti:

  1. Jelovnik hipoglikemijske prehrane raznolik je i hranjiv,
  2. To je blizu pravilne prehrane i izbjegava glad,
  3. Tokom ishrane metabolizam se ubrzava, povećava se crevna pokretljivost,
  4. Rabljeni proizvodi su pristupačni i jeftini.

Koji su nedostaci dijeta? Gotovo da i nema. Ali u početku morate proučiti tablice i upamtiti njihove podatke, nositi ih sa sobom i stalno se odnositi prema njima. Uvjerite se da će vam nova znanja biti korisna za život.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar