Kako jesti ananas za dijabetes

Sa dijabetesom, posebno drugog tipa, pacijent je često primoran da potpuno pregleda prehranu. Odbija mnoge prethodno voljene proizvode: izazivajući oštre skokove pokazatelja glukoze u krvi, imaju loš utjecaj na dobrobit i radnu sposobnost. Pacijenti često žele znati je li slatka bobica i voće indicirano kod dijabetesa: s jedne strane sadrže veliku količinu elemenata u tragovima i voćnih kiselina koje dobro utječu na dobrobit, a s druge strane, veliki broj jednostavnih brzo apsorbiranih šećera koji mogu provocirati gore navedene poraste glukoze. Često pacijente zanima je li za ovu bolest moguće jesti ananas. Ananas za dijabetes tipa 2: je li moguće ili ne?

Kako odabrati pravo

Zbog činjenice da biljka raste u zemljama s drugim klimatskim uvjetima, postavlja se pitanje kako nabaviti zdravo voće. Odgovor je jednostavan: supermarket ili tržnica za povrće. Ali, kako bi korisne materije bile maksimalno očuvane u plodu, trebali biste biti u mogućnosti da odaberete ananas pravilno:

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • Voće ne bi trebalo biti mekano na dodir. Mekoća ukazuje na prezrelost ploda i njegovu ustajalost.
  • Listovi ploda trebaju biti zasićene boje i elastični na dodir - ovo je još jedan pokazatelj svježine.
  • Ne bi trebalo biti vidljivih prekršaja: pukotine i pukotine na dijelu lista.
  • Miris: trnovit slatki miris ukazuje na povećani sadržaj vitamina C.

Izgled plodova treba biti privlačan i primamljiv. Dužim skladištenjem gube se korisna svojstva i povećava se količina saharoze. Od ustajalog ploda neće biti koristi. Dugotrajno skladištenje ananasa u hladnjaku je takođe neprihvatljivo. Oguljene i isečene komade u zraku se oksidiraju, a GI poraste na prosječno 100 jedinica.

Koliko možeš pojesti

Ananas je voće dopušteno dijabetičarima, ali u strogo ograničenim količinama. Pacijentima koji imaju oblik inzulinske bolesti nije dozvoljeno konzumirati 200 g kaše ili soka dnevno. Pacijenti s endokrinom patologijom tipa 1 - dva puta tjedno po 50 g. Pri korištenju tropskog voća ne treba zaboraviti na uzimanje lijekova, potrebnu fizičku aktivnost i dijetu s malo ugljikohidrata.

Žlica ploda kombinirana je sa ostalim sastojcima: svježim jabukama, lubenicom, pomorandžama, limunom i šipakom. Kada jedete voćnu salatu, treba napraviti ukupan broj kalorija. Sok se koristi u svom prirodnom obliku bez nečistoća.

Kontraindikacije

Egzotična biljka bogata hranjivim sastojcima nije prikladna za sve građane. Dakle, kategorički je nemoguće koristiti ananas za ljude koji imaju JAB ili čir na dvanaesniku. Sok i kaša kontraindicirani su trudnicama, pacijentima s visokom kiselošću, bolestima usne šupljine i alergijama.

Uprkos pozitivnim svojstvima, egzotična biljka ima neke karakteristike konzumiranja.

Uz dijabetes, ne treba se oslanjati na efikasnost ananasa, jer on ne uklanja uzrok bolesti, a ako se koristi nepropisno, može pogoršati tok patološkog procesa. Terapiju voća treba uskladiti s nutricionistom ili endokrinologom.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Šta je korisno ananasa

Najistaknutiji faktor koji daje korist upotrebi ovog proizvoda je velika koncentracija bromelainskih spojeva, kojih gotovo nema u ostalim prehrambenim proizvodima. Ova supstanca ima sposobnost ubrzavanja metaboličkih procesa, što određuje učestalost uvođenja voća u prehranu kod pretilih pacijenata (redovito, ali u malim dozama zbog visokog sadržaja šećera) i stvaranje velikog broja dodataka prehrani za gubitak kilograma koji sadrže ovu komponentu. Pored toga, supstanca ima i neki diuretski efekat i pomaže u sintezi serotonina „hormona sreće“.

Osim toga, plod sadrži veliku količinu vlakana, bez koje nije moguće normalna stolica i zdrava crevna mikroflora. Kaša sadrži elemente poput magnezijuma, kalijuma, veliku količinu vitamina.

Uticaj pulpe na organizam

Upotreba ploda poboljšava tok brojnih biohemijskih procesa u tijelu:

  • Pomaže u jačanju srčanog mišića i normalizira frekvenciju i jakost rada srca zbog elementa u tragovima kalijuma koji je često važan za dijabetičare, jer bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetes idu ruku pod ruku,
  • Prevencija stvaranja aterosklerotskih inkluzija na zidovima krvnih žila. Krv dijabetičara već se kreće kroz žile sporije od krvi zdrave osobe, a ako je slučaj kompliciran prisustvom plakova, tkiva i organi ne mogu pravovremeno primiti kisik i bioaktivne tvari, što pogoršava pacijentovo stanje,
  • Poboljšanje dovoda krvi u mozak doprinosi produktivnijoj intelektualnoj aktivnosti i boljem kvalitetu života općenito,
  • Fetus donekle snižava krvni pritisak
  • Neka anestetska svojstva su relevantna za bolnu menstruaciju i bolove u zglobovima,
  • Visok sadržaj voćnih kiselina koje ima zategnuti učinak na kožu. Ekstrakti voća koriste se u kozmetologiji,
  • Ubrzavanje metaboličkih procesa, brži gubitak energije iz masnog tkiva, što je dijabetičarima često preporučljivo jer ova bolest i višak kilograma idu od ruke,
  • Jedenje fetusa pomaže smanjiti oticanje kod bolesti mokraćnog sustava.

Ananas i dijabetes

Koliko se ovaj ili onaj proizvod preporučuje kod dijabetesa određuje glikemijski indeks, koji pokazuje kako se brzo šećeri iz proizvoda apsorbiraju u krvotok u usporedbi s redovnom glukozom. U svježem ananasu ovaj je pokazatelj 66 jedinica, opasno blizu kategoriji namirnica s visokim vrijednostima (70 i više), pa se proizvod može preporučiti za uključivanje u prehranu dijabetičara samo s vremena na vrijeme u strogo ograničenim dozama, a prilikom njegove uporabe treba uvesti više mjere predostrožnosti. Indeks je nešto niži za sok od naranče, koji je iscijeđen kod kuće, i ananas sušene u kućnoj pećnici. Međutim, pri njihovoj upotrebi treba biti oprezan i što posebno vrijedi za svježe: jedna čaša je već i 200 ml. Ni u kojem slučaju se dijabetes ne smije konzumirati u dućanima s sokovima: oni sadrže veliku količinu dodatnog šećera.

Sredstvo za mršavljenje bromelain najbolje se apsorbuje ako su se proizvodi od ananasa uzimali na prazan stomak. Ali podmuklo je to što post u svom čistom obliku (a ne kao dio salata itd.) Dovodi do najveće glikemijske aktivnosti. Zbog toga gojazne osobe kojima je dijagnosticiran dijabetes moraju koristiti meso voća kao dio jela sa nezaslađenim sastojcima (na primjer, salate s piletinom) i dodatno uzimati dodatke prehrani s bromelainom, koji se prodaju u većini ljekarni.

Dijabetičar može jesti do 30 g voćne kaše dnevno, u obliku narezanih komada ili u sklopu salate, desertnog sira ili kaše. Za sušeno voće norme su približno identične. Sok se može piti u dozi ne većoj od 100 ml dnevno, ni u kojem slučaju na prazan stomak. Poželjno ga je piti sat vremena nakon jela.

Ograničenja potrošnje

U nekim uvjetima tijela unos fetusa je kontraindiciran. Tu spadaju:

  • Gastritis, čir na želucu i općenito sve bolesti koje su povezane s ulceracijama gastrointestinalne sluznice,
  • Velika kiselost želučanog soka,
  • Alergijska reakcija na voće,
  • Gestacijski dijabetes u trudnica.

Relativne kontraindikacije uključuju probleme sa zubnom caklinom (voćne kiseline će je nagrizati, ali upotreba male količine kaše s kašom ili salatom smatra se prihvatljivom).

Dozvoljena jela s dijabetesom od ananasa

Za dijabetičare je poželjno koristiti pulpu u sastavu jela kako bi se smanjio skok šećera nakon jela. Mogu se pripremiti sledeća jela:

  • Desert od pire-kiselog sira: 20 g kaše i 20 g kefira doda se 100 g mliječne kiseline, miješa se dok ne postane glatko,
  • Džem od celuloze bez dodanog šećera. Za kilogram sjeckane kaše uzmite jednu i po čašu vode i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne postane glatko. Na neko vrijeme možete dodati žličicu nadomjestka šećera koju je odredio ljekar. Nakon uklanjanja sa vatre, džem poseže dva do tri sata pod zatvorenim poklopcem. Možete ga koristiti sa 20-30 g dnevno, namazati hljebom ili dodati gornji desert umjesto sirove kaše,
  • Za sušenje kod kuće ananas se ljušti i nareže na kolutove ili male kriške. Ne bi trebale biti previše tanke. Pećnica se zagreva na oko 70 stepeni. U prethodno zagrijanu pećnicu stavite lim za pečenje s komadićima položenim na foliju ili pergament. Postupak sušenja traje u prosjeku oko jedan dan, ali tačnije trajanje ovisi o debljini ploda. Svakih nekoliko sati trebate provjeriti stanje komada,
  • Pileća salata. Kuhane dojke narežite na kockice, dodajte kašu voća, beli luk i sjeckane slane đumbira. Možete staviti i feta sir. Konzumirati u takvoj količini da ne bi prekoračila dozvoljenu dnevnu dozu voća,
  • Voćna salata: zelena kisela jabuka, trešnja, kockice ananasa, orasi. Izrežite i pomešajte sastojke. Možete pojesti 30-50 g salate dnevno. Ne treba ga konzumirati sa visokom kiselošću,
  • Komadići pulpe mogu se dodavati žitaricama (proso, zob, riža i druge) nakon uklanjanja sa toplote, vodeći računa da ne premaše preporučeni unos.

Općenito, upotreba ploda je indicirana za pacijente s dijabetesom, uz pažljivu pažnju gramatike i režima. Da bi se poboljšali metabolički procesi, pacijentima koji imaju pretilost preporučuje se i dodatni unos kapsula s bromelainom.

Ostavite Svoj Komentar