Klorheksidin: upute za upotrebu, analozi i recenzije, cijene u ljekarnama Rusije

Otopina klorheksidina je antiseptik s pretežno baktericidnim delovanjem za lokalnu lokalnu upotrebu. Koristi se za ubijanje mikroorganizama na raznim predmetima, sluznicama i koži.

Oblik doze, sastav

Otopina hlorheksidina je bezbojna tečnost. Glavni aktivni sastojak lijeka je hlorheksidin biglukonat. Njegov sadržaj u 1 ml otopine iznosi 0,5 mg (0,05% otopina) i 200 mg (20% rastvora). 0,05% -tna otopina klorheksidina nalazi se u polimernim bocama od 100 ml, 20% otopini u polimernim bocama od 100 i 500 ml. Kartonsko pakovanje sadrži jednu polimernu bocu s otopinom odgovarajuće koncentracije, kao i napomenu.

Terapeutski efekti

Otopina hlorheksidina ima izražen baktericidni efekat. Ima dovoljno aktivnosti protiv značajnog broja različitih vrsta gram-negativnih (E. coli, Proteus, Klebsiella, gonokoki) i gram-pozitivnih (stafilokoki, streptokok) bakterija. Može dovesti i do smrti bakterija patogena specifičnih zaraznih bolesti (mycobacterium tuberculosis, patogena sifilisa, mikoplazmoze, trihomonijaze, klamidije, ureaplasmoze), gljivica i virusa (patogena HIV AIDS-a, virusnog hepatitisa). Nakon nanošenja rastvora hlorheksidina na kožu, aktivni sastojak se ne apsorbira u sistemsku cirkulaciju.

Nekoliko je glavnih indikacija za upotrebu 20% -tne otopine klorheksidina, uključujući sljedeće:

  • Liječenje ruku hirurga prije izvođenja hirurške intervencije, dijagnostika invazivnih postupaka.
  • Higijenska obrada kože ruku osoblja prehrambene industrije.
  • Higijenski tretman kože ruku medicinskog osoblja bez obzira na profil.
  • Tretman kože hirurškog polja kao i područje predviđene injekcije.

Takođe, ovaj lek se koristi za lečenje medicinskih instrumenata manjeg obima. 20% -tna otopina klorheksidina može biti osnova za pripremu rastvora manje koncentracije. Otopina od 0,05% koristi se za sprječavanje sekundarne infekcije nakon hirurških intervencija, liječenje bakterijskih ili gljivičnih patologija kože, gnojnih rana, kao i infekcija sluznice, te sprečavaju i liječe patologije pretežno seksualnim prijenosom.

Kontraindikacije

Apsolutne kontraindikacije za upotrebu otopine hlorheksidina jesu individualna netolerancija na aktivnu komponentu, dečja dob (lek se može koristiti s oprezom u nižim koncentracijama), tretman hirurškog polja tokom hirurških intervencija na strukturama centralnog nervnog sistema, uha, očiju. Upotreba ovog lijeka u kombinaciji s drugim antisepticima nije preporučljiva (izuzetak je etilni alkohol). Prije upotrebe klorheksidina važno je osigurati da nema kontraindikacija.

Pravilna upotreba

Način upotrebe i doziranje otopine klorheksidina ovise o indikacijama:

  • 0,05% otopina klorheksidina koristi se u obliku navodnjavanja kože ili sluzokože područja infektivnog procesa. Za hitno sprječavanje razvoja zarazne patologije s pretežno seksualnim prijenosom otopine, sluznice struktura urogenitalnog trakta i koža prepona treba tretirati najviše 2 sata nakon nezaštićenog seksa. Liječenje upale mokraćne cijevi ili mjehura uključuje davanje 0,05% -tne otopine klorheksidina u donji mokraćni kanal pomoću katetera. Nakon preventivnog tretmana, ne preporučuje se uriniranje 2 sata.
  • Za liječenje površine rane koristi se 0,05% -tna otopina klorheksidina u obliku navodnjavanja ili primjene 2-3 puta dnevno.
  • 20% -tna otopina koristi se za navodnjavanje kože hirurškog polja, za liječenje ruku hirurga, medicinskog osoblja ili radnika prehrambene industrije i za navodnjavanje površine medicinskih instrumenata manjeg veličine. Za liječenje kože hirurškog polja dopušteno je koristiti otopinu klorheksidina sa 70% etilnim alkoholom.

Također, 20% -tna otopina klorheksidina može biti osnova za pripremu otopina s nižom koncentracijom. U većini slučajeva upotreba ovog dezinfekcijskog sredstva uređena je sanitarno-higijenskim protokolima za dezinfekciju medicinskih instrumenata i obradu ruku osoblja.

Nuspojave

Općenito, pravilnom upotrebom, otopina hlorheksidina se dobro podnosi. Ponekad, na pozadini njegove upotrebe, lokalne negativne reakcije mogu se razviti u obliku kožnog osipa, svrbeža, prekomjerne suhoće, fotoosjetljivosti, kao i upalne reakcije (dermatitis). Dugom upotrebom lijeka u stomatologiji moguće je mijenjati boju zubne cakline, stvaranje kamenaca, kao i promjenu ukusa. Ako se razvije negativna patološka reakcija, mogućnost daljnje upotrebe lijeka određuje liječnik pojedinačno.

Značajke upotrebe

Prije nego što počnete koristiti otopinu klorheksidina, važno je pažljivo pročitati upute, kao i obratiti pažnju na nekoliko karakteristika njegove ispravne upotrebe, koje uključuju:

  • Upotreba tvrde vode sa značajnom količinom mineralnih soli za pripremu niže koncentracije otopine klorheksidina može dovesti do slabljenja njenog baktericidnog učinka.
  • Kada koristite otopinu u alkalnom okruženju (pH veći od 8), može doći do taloženja.
  • Etilni alkohol pojačava baktericidni efekat leka.
  • Ne preporučuje se kombinirana primjena otopine klorheksidina s drugim lijekovima za vanjsku upotrebu, koji u svom sastavu sadrže mineralne soli.
  • Ovaj lek pojačava terapijske efekte antibakterijskih sredstava.
  • Tokom trudnoće i u periodu dojenja (dojenje), ne preporučuje se dugotrajna spoljna upotreba otopine hlorheksidina.
  • Aktivnost baktericidnog učinka otopine hlorheksidina održava se nakon njegovog kontakta s organskim spojevima, uključujući naslage krvi, fibrina.
  • Ne dopustite da otopina upada u oči, bez obzira na njegovu koncentraciju. U slučaju dodira s očima, isperite ih značajnom količinom tekuće vode i obratite se liječniku.
  • Lijek ne utiče direktno na aktivnost nervnog sistema.

U ljekarničkoj mreži rastvara se klorheksidin bez recepta liječnika. Prije upotrebe preporučuje se konzultirati medicinskog stručnjaka.

Predoziranje

Nisu zabilježeni slučajevi predoziranja otopine hlorheksidina u kliničkoj praksi. U slučaju slučajne upotrebe lijeka, iznutra se ispiraju želudac, crijeva, uzimaju se crevni sorbenti, a po potrebi provodi se i simptomatska terapija.

Slični sastavi i terapijski učinci za otopinu hlorheksidina su hlorheksidin biglukonat, Amident, hlorheksidin C.

Rok trajanja, pravila skladištenja

Rok trajanja 0,05% otopine klorheksidina je 2 godine, a 20% rastvora 3 godine. Treba ga čuvati u originalnom tvorničkom pakiranju, na suhom mjestu zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti, van dosega djece, na temperaturi zraka od +1 do + 25 ° C.

Prosječni troškovi otopine klorheksidina u moskovskim ljekarnama ovise o njegovoj koncentraciji i količini u bočici:

  • 0,05% rastvor, 100 ml - 17-19 rubalja.
  • 20% otopina, 100 ml - 78-89 rubalja.
  • 20% otopina, 500 ml - 187-196 rubalja.

Indikacije za upotrebu

Kako pomaže hlorheksidin? Prema uputama, lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • Za lokalnu upotrebu: trihomonas kolpitis, erozija grlića maternice, svrbež vulve, prevencija spolno prenosivih bolesti (uključujući gonoreju, sifilis, trihomonijaza, klamidija, ureaplazmoza), gingivitis, stomatitis, afte, parodontitis, alveolitis, dezinfekcija proteza, tonzil postoperativno zbrinjavanje pacijenata na odjeljenjima ENT-a i stomatologije.
  • Tretman rana, opekotina i površina, dezinfekcija pacijentove kože.
  • Tretman ruku hirurga, medicinskog osoblja i hirurškog polja pre dijagnostičkih procedura, operacija.
  • Dezinfekcija radnih površina uređaja (uključujući termometre) i opreme čija je toplotna obrada nepoželjna.

20% -tna otopina klorheksidina može biti osnova za pripremu rastvora manje koncentracije. 0,05% -tna otopina koristi se za sprječavanje sekundarne infekcije nakon hirurških intervencija, liječenje bakterijske ili gljivične patologije kože, gnojnih rana kao i infekcija sluznice.

Uputa za upotrebu Hlorheksidin, doziranje

Kao profilaktičko i terapijsko sredstvo koje se koristi izvana i lokalno. 0,05, 0,2 i 0,5% vodenih otopina koristi se u obliku navodnjavanja, ispiranja i primjene - 5-10 ml otopine nanosi se na zahvaćenu površinu kože ili sluznice s izlaganjem od 1-3 minuta 2-3 puta dnevno (na tamponu ili navodnjavanju).

Tijekom higijenske obrade ruku medicinskog osoblja nanese se 5 ml proizvoda na ruke i utrlja u kožu 2 minute.

20% -tna otopina koristi se za navodnjavanje kože hirurškog polja, za liječenje ruku hirurga, medicinskog osoblja ili radnika prehrambene industrije i za navodnjavanje površine medicinskih instrumenata manjeg veličine. Za liječenje kože hirurškog polja dopušteno je koristiti otopinu klorheksidina sa 70% etilnim alkoholom.

Prilikom obrade ruku hirurga prije upotrebe proizvoda ruke se temeljno isperu toplom tekućom vodom i toaletnim sapunom 2 minute, osuše se sterilnom krpom od gaze. Zatim se na suhe ruke proizvod nanosi u porcijama od 5 ml (najmanje 2 puta) i utrlja u kožu ruku, držeći ih vlažnima 3 minute.

Prilikom tretiranja hirurškog polja ili nabora na laktima darivatelja, koža se uzastopno obriše zasebnim sterilnim brisom gaze, obilno navlažiti proizvodom. Vrijeme izlaganja nakon tretmana je 2 minute Uoči operacije pacijent se tušira (kupka), presvlači odjeću.

Prilikom obrade hirurškog polja koža se briše (u jednom smjeru) sterilnim brisom navlaženim proizvodom. Vrijeme izlaganja nakon završetka obrade 1 min Za dezinfekciju površina malog područja (uključujući stolove, opremu, naslonjače za stolice) površine se obrišu krpom navlaženom proizvodom. Potrošnja agensa tokom ovog tretmana je 100 ml / m2.

Prije dezinfekcije, vidljiva prljavština uklanja se s medicinskih uređaja:

  • izvana - upotrebom krpe navlažene vodom,
  • Unutarnji kanali se isperu vodom pomoću safira ili špriceva u skladu sa mjerama protiv epidemije (gumene rukavice, pregača).

Brisače, voda za pranje i posude za pranje dezinficiraju se ključajući ili upotrebom jednog od dezinfekcijskih sredstava prema režimima preporučenim za virusni parenteralni hepatitis (za tuberkulozu - prema režimima preporučenim za ovu infekciju), prema važećim uputama.

Nakon uklanjanja kontaminacije proizvodi se uranjaju u otopinu sredstva, ispunjavajući šupljine i kanale s njim. Odvojivi proizvodi uranjaju se neraspoloženi. Posude s otopinom trebaju se dobro zatvoriti poklopcima kako bi se spriječilo isparavanje alkohola i smanjila njegova koncentracija.

Za hitno sprječavanje razvoja zarazne patologije s pretežno seksualnim prijenosom otopine, sluznice struktura urogenitalnog trakta i koža prepona treba tretirati najviše 2 sata nakon nezaštićenog seksa. Liječenje upale mokraćne cijevi ili mjehura uključuje davanje 0,05% -tne otopine klorheksidina u donji mokraćni kanal pomoću katetera. Nakon preventivnog tretmana, ne preporučuje se uriniranje 2 sata.

Za liječenje površine rane koristi se 0,05% -tna otopina klorheksidina u obliku navodnjavanja ili primjene 2-3 puta dnevno.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja hlorheksidina:

  • alergijske reakcije (kožni osip),
  • suva koža
  • svrbež
  • dermatitis.

Kontraindikacije

Klorheksidin je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • preosjetljivost na hlorheksidin.

Ostaje aktivan u prisustvu nečistoće krvi i organskih tvari. Izbjegavajte kontakt s očima (osim posebnog oblika doziranja namijenjenog za pranje očiju) kao i kontakt s meningima i slušnim živcem.

Predoziranje

Kada se lijek proguta, indicirano je ispiranje želuca, upotreba aktivnog uglja i simptomatsko liječenje.

Analozi klorheksidina, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, hlorheksidin možete zameniti analogom aktivne supstance - to su lekovi:

Pri odabiru analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu klorheksidina, cijena i recenzije lijekova sa sličnim učincima ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: otopina klorheksidina 0,05% 100 ml - od 10 rubalja, alkoholna otopina 0,5% 100 ml (sprej) - od 20 rubalja, vaginalni čepići klorheksidin 16mg 10kom. - od 163 rubalja, navodi se prema 683 ljekarni.

Čuvajte na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu van domašaja djece. Rok trajanja je 3 godine.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Rješenje za lokalnu i vanjsku upotrebu, rješenje za vanjsku upotrebu

Klorheksidin kao profilaktičko i terapijsko sredstvo koristi se topikalno i topički. 0,05, 0,2 i 0,5% vodenih otopina koristi se u obliku navodnjavanja, ispiranja i primjene - 5-10 ml otopine nanosi se na zahvaćenu površinu kože ili sluznice s izlaganjem od 1-3 minuta 2-3 puta dnevno (na tamponu ili navodnjavanju).

Tijekom higijenske obrade ruku medicinskog osoblja nanese se 5 ml proizvoda na ruke i utrlja u kožu 2 minute.

Prilikom obrade ruku hirurga prije upotrebe proizvoda ruke se temeljno isperu toplom tekućom vodom i toaletnim sapunom 2 minute, osuše se sterilnom krpom od gaze. Zatim se na suhe ruke proizvod nanosi u porcijama od 5 ml (najmanje 2 puta) i utrlja u kožu ruku, držeći ih vlažnima 3 minute.

Prilikom tretiranja hirurškog polja ili nabora na laktima darivatelja, koža se uzastopno obriše zasebnim sterilnim brisom gaze, obilno navlažiti proizvodom. Vrijeme izlaganja nakon tretmana je 2 minute Uoči operacije pacijent se tušira (kupka), presvlači odjeću. Prilikom obrade hirurškog polja koža se briše (u jednom smjeru) sterilnim brisom navlaženim proizvodom. Vrijeme izlaganja nakon završetka obrade 1 min Za dezinfekciju površina malog područja (uključujući stolove, opremu, naslonjače za stolice) površine se obrišu krpom navlaženom proizvodom. Potrošnja agensa tokom ovog tretmana je 100 ml / m2.

Prije dezinfekcije vidljive nečistoće uklanjaju se s medicinskih proizvoda: s vanjske površine - uz pomoć krpnih salveta navlaženih vodom, unutarnji se kanali isperu vodom koricom ili špricom u skladu s mjerama protiv epidemije (gumene rukavice, pregača). Brisače, voda za pranje i posude za pranje dezinficiraju se ključajući ili upotrebom jednog od dezinfekcijskih sredstava prema režimima preporučenim za virusni parenteralni hepatitis (za tuberkulozu - prema režimima preporučenim za ovu infekciju), prema važećim uputama. Nakon uklanjanja kontaminacije proizvodi se uranjaju u otopinu sredstva, ispunjavajući šupljine i kanale s njim. Odvojivi proizvodi uranjaju se neraspoloženi. Posude s otopinom trebaju se dobro zatvoriti poklopcima kako bi se spriječilo isparavanje alkohola i smanjila njegova koncentracija.

Sprej za vanjsku upotrebu

Tijekom higijenske obrade ruku medicinskog osoblja nanese se 5 ml proizvoda na ruke i utrlja u kožu 2 minute.

Klorheksidin čepići se koriste intravaginalno. Nakon što je prethodno otpustio čepiće iz pakiranja konturnih ćelija, umetnite ga u vaginu u položaju leđa. 1 čepiće 2 puta dnevno tokom 7-10 dana. Ako je potrebno, moguće je produžiti tijek liječenja do 20 dana.

Farmakološko djelovanje

Hlorheksidin je antiseptik.

To je aktivan protiv gram-pozitivne i gram-negativne bakterije (Treponema pallidum, Chlamydia spp., Ureaplasma spp., Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Bacteroides fragilis), uključujući i uzročnika bolničkih infekcija i tuberkuloze, virusne infekcije (virus hepatitisa, HIV-a, herpes, rotavirusi, enterovirusi, influenca i druge respiratorne virusne infekcije), gljivične gljivice roda Candida, dermatofiti. Neki sojevi Pseudomonas spp., Proteus spp. Slabo su osjetljivi na lijek, a otporni su i na kiseline otporne forme bakterija i bakterijskih spora. Ne narušava funkcionalnu aktivnost laktobacila.

Posebna uputstva

U bolesnika s otvorenom kraniocerebralnom traumom, ozljedama kičmene moždine, perforacijom bubne opne treba izbjegavati kontakt s površinom mozga, meningeom i šupljinom unutarnjeg uha.

U slučaju dodira s sluznicom oka, treba ih brzo i temeljito isprati vodom.

Ulazak supstanci za izbjeljivanje hipokloritom na tkiva koja su prethodno bila u kontaktu s preparatima koji sadrže hlorheksidin može doprinijeti pojavi smeđih mrlja na njima.

Baktericidni učinak se povećava s povećanjem temperature. Na temperaturama iznad 100 stepeni C, lek se delimično razgrađuje.

Istodobna primjena s jodom se ne preporučuje.

Interakcija

Klorheksidin se koristi u neutralnom okruženju, pri pH od 5-8, razlika u aktivnosti je mala, pri pH većem od 8 taloga. Upotreba tvrde vode smanjuje baktericidna svojstva.

Farmaceutski nekompatibilno sa sapunom, alkalijama i drugim anionskim spojevima (koloidi, gumi arabic, karboksimetil celuloza).

Kompatibilan je s pripravcima koji sadrže kationsku grupu (benzalkonijum hlorid, cetrimonijum bromid).

Etilni alkohol povećava efikasnost leka.

Kada se koriste supozitoriji, ne preporučuje se istodobna intravaginalna primjena lijekova koji sadrže jod. Vanjski genitalni toalet ne utječe na djelotvornost i toleranciju vaginalnih čepića.

Pogledajte video: Klorheksidin Nedir? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar