Koji je bolji: Xenical ili Reduxine?

Reduxin je lek koji se koristi u lečenju gojaznosti. U jednoj kapsuli lijeka je 10-15 mg sibutramina.

Kao dodatne komponente koriste se:

Redukin pije sutru prije doručka ili dok jedete jednom dnevno. Preporučena doza je 10 mg dnevno. Uz dobru toleranciju, za povećanje rezultata doziranje se povećava na 15 g dnevno. Trajanje terapije je od 3 mjeseca do 2 godine.

  • Dob (dijete ili stari)
  • Netolerancija na sibutramin
  • Trudnoća i dojenje
  • Krvni pritisak
  • Mentalna bolest
  • Poremećaj prehrane
  • Bolesti srca
  • Generalizirani krpelji
  • Sindrom povlačenja
  • Disfunkcija bubrega ili jetre
  • Thyrotoxicosis
  • Oštećenje vida.

Moguće neželjene reakcije Reduxina su poremećaj centralnog nervnog sistema, kardiovaskularnog ili probavnog sistema. Također, nakon uzimanja tableta, mogu se razviti dermatološke reakcije, oteklina, grip, žeđ, ćelavost i krvarenja na koži.

Ukratko o Xenicalu

Xenical kapsule koriste se za liječenje gojaznosti i normalizaciju tjelesne težine. Lijek je također propisan za povećani rizik od povećanja kilograma na pozadini šećerne bolesti (tip 2).

Lijek se pije s antidijabetičkim lijekovima. Za efikasnost tretmana, tablete se kombiniraju sa niskokaloričnom dijetom.

Jedna tableta sadrži 120 mg orlistata. Povidone, MCC, natrijumova sol, talk, SLS koriste se kao dodatne komponente.

Djelovanje lijeka Xenical temelji se na suzbijanju aktivnosti probavnih enzima. Preporučena doza orlistata je 1 tableta 3 puta dnevno. Lijek se uzima tokom glavnog obroka. Za vrijeme liječenja, važno je pridržavati se niskokalorične prehrane u kojoj se 30% daje mastima.

Kontraindikacije za uzimanje Xenical-a:

  • Kolestaza
  • Netrpeljivost prema Orlisatu
  • Neadekvatni apsorpcijski sindrom.

Nakon uzimanja Xenical-a mogu se pojaviti neželjene reakcije u obliku alergije - groznica koprive, svrbež, anafilaktički šok, oticanje, osip na koži. Iz organa za varenje pojava boli u trbuhu, uznemirena stolica, nadutost. Ostale neželjene reakcije uključuju slabost, alopeciju, migrenu, urinarne ili respiratorne infekcije i anksioznost.

Da bi se utvrdilo koji je Reduxin ili Xenical bolji, potrebno je uporediti oba lijeka. Prva razlika između tableta su različiti aktivni sastojci.

Reduxin snažno djeluje na mozak, suzbijajući glad. Xenical ima učinak gubitka kilograma, ne dozvoljavajući da se masna hrana apsorbuje u tijelu.

Uzimajući u obzir da li su Xenical ili Reduxine efikasniji, treba napomenuti da oba lijeka imaju postepen učinak. Dakle, podložno dijeti i redovitoj upotrebi sredstava tjedno ostat će od 0,5 do 1 kg viška kilograma.

Način upotrebe u preparatima je gotovo identičan. Međutim, nuspojave i kontraindikacije u Reduxine-u su mnogo opasnije i raznovrsnije nego u lijeku Xenical. Dakle, orlistat se ne koristi samo u slučaju netolerancije na komponente, kod probavnih smetnji i stagnacije žuči. A siubtramin je kontraindiciran u djetinjstvu, starosti, s bolestima bubrega, srca, jetre, vidnih organa, hormonskim zatajenjem.

Lijekovi se razlikuju u cijeni. Prosječna cijena Reduxina je 2600 rubalja. Cijena Xenical-a je oko 900 rubalja.

Dakle, oba sredstva za normalizaciju težine imaju slične indikacije. Prema riječima ljekara, lijekovi su relativno sigurni, ali što je najvažnije - doprinose gubljenju kilograma.

Međutim, liječnici savjetuju odabir Reduxine osobama koje ne žele imati problem sa stolicama. A Xenical je pogodniji za one koji sebi mogu priuštiti tijekom liječenja osjetiti nelagodu povezanu sa zatvorom ili proljevom.

Uporedne karakteristike lijekova

Da bi se Xenical mogao usporediti s Reduxinom, trebate proučiti njihove upute. Reduxin i Xenical su različiti lijekovi. Imaju različite komponente. Zbog toga je mehanizam djelovanja za njih različit.

Da li je efikasnije piti Reduxin ili Xenical? Reduxin je lijek za gojaznost, koji posebno utječe na rad centra zasićenja. Dok se uzima droga, centar zasićenja se aktivira brže. Pacijent se počinje osjećati punim. Lijek suzbija glad .

Proizvod ne može garantirati da pacijent neće ponovo dobiti na težini. U kliničkoj praksi primijećeno je da vrlo često lijek ne dozvoljava brzo gubljenje kilograma. Pacijenti se, čak i tokom liječenja, oporavljaju opet. Liječenje Reduxinom je manje efikasno, jer se mnogi pacijenti s pretilošću jednostavno naviknu jesti često i puno. Mogu jesti čak i ako nemaju osjećaj gladi.

Xenical je lokalni lijek. Djeluje direktno u crijevima. Lijek ne dozvoljava da molekule masnoće prodiru u crijevnu šupljinu zbog inhibicije aktivnosti enzima koji razgrađuje masti. Na pozadini upotrebe lijeka koncentracija masti u krvi dobro je smanjena broj kalorija koje uđu u organizam. To pomaže u brzom smanjenju tjelesne težine.

Xenical je efikasniji lijek, jer sprečava apsorpciju masti. . Zajedno sa dijetnom terapijom, lijek daje veoma dobre rezultate. Čak i nakon povlačenja lijekova, tjelesna težina i dalje smanjuje kod nekih bolesnika. Nakon liječenja lijekom Xenical, pacijentima je lakše održavati tjelesnu težinu na željenoj razini nego pacijenti koji uzimaju Reduxin.

Da bi se Xenical mogao usporediti s Reduxinom, trebate proučiti njihove upute. Reduxin ima sistemski uticaj na organizam, pa ima obilje kontraindikacija. Xenical se ne apsorbira kroz zidove crijeva, što objašnjava mali broj ograničenja.

Komponente, indikacije, ograničenja lijekova:

Reduxin (+ Met, Svjetlo)

sibutramin hidroklorid monohidrat,

Kapsule (10 i 15 mg), tablete (Reduxin Met).

Liječenje teške pretilosti, uključujući dijabetes

  • malapsorpcija,
  • zastoj žuči
  • alergija na komponente lijeka.

  • alergija na komponente,
  • koma, dijabetes prekoma,
  • disfunkcija bubrega i jetre,
  • formiranje tumora nadbubrežne žlijezde,
  • infekcije
  • šoka
  • bolesti srca i krvnih žila, uključujući hipertenziju,
  • hronične patologije disanja, srca,
  • ovisnost o alkoholu
  • povećana prostata
  • neoplazma nadbubrežne žlijezde,
  • hipertireoza
  • period gestacije, dojenja,
  • pacijenti mlađi od 18 godina i stariji od 65 godina,
  • psihijatrijske patologije i druga stanja.

Analozi lijekova su Lindax, Slimia, Orlimax, Listata.

Pravila upotrebe droga

Reduxin se propisuje na početku terapije od 10 mg. Ako pacijent ne podnosi liječenje, doziranje se smanjuje na 5 mg. Nakon 4 tjedna terapije, ako pacijent loše izgubi kilogram, doziranje se povećava na 15 m. Tečajna terapija s uspješnim liječenjem nije veća od 1 godine. Ako učinak lijeka nema tri mjeseca, lijek se poništava.

Xenical je indicirano da pije 120 mg tokom doručka, ručka, večere. Liječnici ne preporučuju uzimanje lijeka više od 3 puta dnevno, jer će učinak liječenja biti isti. Učinkovitost terapije ne ovisi o povećanju doze lijeka. Tečajna terapija može se nastaviti šest mjeseci ili godinu dana. Lijek možete piti do 2 godine. Uz produženu upotrebu Xenical-a morate dodati vitaminske komplekse, jer lijek otežava apsorpciju vitaminskih i mineralnih tvari.

Reduxin zajedno s Xenicalom može se koristiti ako pacijent nije u mogućnosti postići efekt liječenja dijetama i sportovima. Prema uputama, interakcija ovih sredstava nije proučena. ali se lekovi i dalje propisuju zajedno u izuzetnim slučajevima.

Razlika između lijekova je u tome što oni imaju različite nuspojave tokom upotrebe. Kada koriste Xenical, mnogi pacijenti prijavljuju dispeptičke simptome, promjene boje i konzistenciju stolice. Ovi efekti nestaju nakon 1-2 tjedna upotrebe. Reduxin može uzrokovati glavobolju, suha usta, vrtoglavicu, ubrzani rad srca i pretjerano znojenje. Moguća je depresija, apatija, nelagoda u trbuhu i drugi.

Kada se istovremeno koriste sredstva, mogu se primijetiti nuspojave oba lijeka što povećava nelagodu tijekom terapije. Pošto kompatibilnost s lijekovima nije proučena, bolje je uzimati lijekove odvojeno. . Tokom terapije sredstvima za gubitak kilograma potrebno je pratiti dijetsku terapiju (niskokaloričnu) i baviti se fizioterapijskim vježbama.

Zaključak

Reduxin i Xenical koriste se za smanjenje težine. Pripravci imaju različite sastavnice u sastavu i mehanizmu djelovanja. Lijekovi se mogu koristiti zasebno i zajedno. Efekat upotrebe Xenical-a obično je veći od efekta Reduxina, ali u nekim pacijentima Reduxin pomaže da brže smršave. . Zbog toga lijekove trebate odabrati pojedinačno. Ne možete sami koristiti lijek. Treba ih propisati samo ljekar.

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/reduxin_met__41947
Radar: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGu>

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Pogledajte video: iPhone 11 vs Galaxy S10e. Koji je bolji?! Usporedba! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar